Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Αντ. Σαμαρά στο Ινστιτούτο Κ.Καραμανλής

  • [01] Ομιλία Αντ. Σαμαρά στο Ινστιτούτο Κ.Καραμανλής

    Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση», μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν 4 υπουργοί, 7 υφυπουργοί, τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές, και πολλοί βουλευτές.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση της Ευρώπης, λέγοντας ότι μοιάζει κουρασμένη και αποδυναμωμένη από τη γραφειοκρατία, από την αναπτυξιακή ανεπάρκεια και από τα λάθη της. «Μέχρι πρόσφατα, κάποιοι είχαν ταυτίσει την Ευρώπη με τη γραφειοκρατία της. Είχαν, ακόμα, ταυτίσει την υποταγή στην ευρω-γραφειοκρατία με το αίτημα «εκσυγχρονισμού» της Ελλάδας» είπε ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε: «Μας έλεγαν, λοιπόν, ότι για να γίνουμε «περισσότερο Ευρωπαίοι», πρέπει να γίνουμε «λιγότερο Έλληνες». Ότι πρέπει, τάχα, να αποβάλουμε την ελληνική ταυτότητα για να αποκτήσουμε «Ευρωπαϊκή συνείδηση». Τώρα πια, μετά την κρίση, γνωρίζουμε ότι ισχύει μάλλον το αντίστροφο: Πρέπει να γίνουμε περισσότερο απαιτητικοί από τους εαυτούς μας, ως Έλληνες, για να γίνουμε Ευρωπαίοι».

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ύπαρξη του κοινού νομίσματος αποδείχθηκε σωτήρια για όλους μέσα στην ευρωζώνη και αναφέρθηκε σε ισχυρές χώρες, όπως η Βρετανία, που βρίσκονται εκτός ευρώ, οι οποίες δοκιμάζονται πολύ περισσότερο και απειλούνται πολύ πιο άμεσα, από ότι οι χώρες της ευρωζώνης. Παρά τα σφάλματα που έγιναν, το ευρώ αποδείχθηκε σωτήριο για όλα τα κράτη που εντάχθηκαν σβ αυτό ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, είπε ο κ.Σαμαράς.

    Σημείωσε ότι την κρίσιμη στιγμή, δεν ήταν τα υπερεθνικά όργανα της Ευρώπης που ανέλαβαν δράση, αλλά οι εθνικές κυβερνήσεις και τόνισε ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει, εάν προχωρήσουν οι λαοί της στην πολιτική ολοκλήρωση, που είναι εθελοντική σύγκλιση και όχι ισοπέδωση πληθυσμών κάτω από την επιβολή μιας υπερεθνικής γραφειοκρατίας.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ λέγοντας ότι η κυβερνώσα παράταξη δεν έχει κανένα λόγο να απολογείται. «Δεν είναι δυνατό να έχουμε την ευθύνη για τις τύχες της κοινωνίας μας, αν είμαστε υποχρεωμένοι, κάθε τόσο, να δίνουμε «εξετάσεις» ψευτο-προοδευτικότητας, να μετριόμαστε με αρχές που δεν είναι δικές μας, ή με προτάγματα που δεν τα υιοθετεί η ελληνική κοινωνία και δεν τα έχουμε εμείς αποδεχθεί» είπε ο υπουργός Πολιτισμού.

    Είπε ακόμη ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, είναι η ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ, οι μεταρρυθμίσεις είναι τα προτάγματά της και η Μεσαία τάξη είναι η κοινωνική της αναφορά.

    Εκτίμησε ότι οι αξίες, οι ιδέες και τα προτάγματα, είναι απαραίτητα στην πολιτική διότι σφυρηλατούν σχέσεις εμπιστοσύνης, δημιουργούν νομιμοποίηση, και διότι αυτά απορροφούν τους κραδασμούς στις δύσκολες στιγμές.

    «Αν υπάρχει εμπιστοσύνη, το κόμμα και ο ηγέτης που κυβερνά έχει την άνεση να πάρει τις σωστές αποφάσεις, γιατί γνωρίζει ότι ο λαός τον στηρίζει. Ακόμα κι όταν του γίνεται δυσάρεστος. Δημοκρατία χωρίς σχέση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να υπάρξει. Και σχέση εμπιστοσύνης χωρίς ιδεολογία με κοινές αξίες και ιδανικά είναι αδιανόητη» είπε ο κ.Σαμαράς τονίζοντας ότι η ιδεολογική διάσταση της πολιτικής - η πειθώ της εξουσίας και η πίστη της κοινωνίας - νομιμοποιούν δύσκολες αποφάσεις.

    Ο υπουργός Πολιτισμού είπε επίσης ότι «στην Ελλάδα, χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει κι εμείς οι ίδιοι, ήδη κερδίζουμε αυτή τη μάχη της εμπιστοσύνης» και πρόσθεσε: «Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας διεθνούς κρίσης και στη μέση μιας δύσκολης τετραετίας, η εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος στον Κώστα Καραμανλή είναι πολύ υψηλή, η υπεροχή του είναι σαφής και μάλιστα διευρυνόμενη. Ο κόσμος εμπιστεύεται τον Καραμανλή, κι αυτό είναι πολύτιμο κεφάλαιο, που δεν πρέπει να κατασπαταλήσουμε».

    Τόνισε ακόμη ότι η ΝΔ έχει διαυγή και στέρεα και ιδεολογική ταυτότητα, δεν «τσαλαβουτά» σε θολά νερά.

    «Δεν γέρνουμε πότε λίγο προς τα αριστερά, όταν είναι της μόδας - πότε λίγο προς τα δεξιά, όταν γίνεται ντεμοντέ η αριστερά και «δεν πολυφοριέται» πλέον» είπε και πρόσθεσε ότι η ιδεολογία της ΝΔ είναι η σύνθεση ενός φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο: Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός.

    Επιτέθηκε στον ακραίο νέο-φιλελευθερισμό που εναποθέτει τα πάντα στην απληστία των αγορών όπως είπε, και τάχθηκε κατά του ακραίου κρατισμού που όπως είπε, καταργεί τις αγορές και τις υποκαθιστά με μιαν άκαμπτη και αντί-αναπτυξιακή γραφειοκρατία που καταπιέζει τον πολίτη και τις ελευθερίες του.

    Ο κ.Σαμαράς είπε ακόμη ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δίνει έμφαση στην προσωπικότητα του ανθρώπου. «Δεν θέλουμε μια κοινωνία «αρπακτικών», γιατί αυτό δεν είναι κοινωνία, είναι ζούγκλα. Δεν θέλουμε μια κοινωνία «πειθαρχημένων ρομπότ», γιατί αυτό δεν είναι κοινωνία, είναι στρατόπεδο νεοσυλλέκτων. Θέλουμε μι ελεύθερη κοινωνία ελευθέρων προσώπων, με ισότητα ευκαιριών για όλους, χωρίς ισοπέδωση της προσωπικότητας, χωρίς παραμερισμό της αξιοκρατίας» είπε ο κ.Σαμαράς.

    Ανέφερε ακόμη ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δίνει προτεραιότητα στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, στην Μεσαία τάξη και στην Ανταγωνιστικότητα.

    Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι ο πατριωτισμός είναι προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής, αυτοπεποίθησης, ασφάλειας και ειρηνικής συνεργασίας με τους άλλους λαούς και τόνισε ότι αν χάναμε ποτέ την εθνική μας ταυτότητα θα μετατρεπόμασταν σε συνονθύλευμα τοπικισμών, χωρίς κοινές αναφορές, χωρίς συνεκτικούς δεσμούς, χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ μας.

    «Όσοι θεωρούν την εθνική συνείδηση και τη συλλογική μας ταυτότητα? «κουσούρι» κάνουν λάθος! Πολύ σοβαρό λάθος. Κι έρχονται σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Ο οποίος δεν διαπραγματεύεται ούτε την παράδοσή του, ούτε τον Πολιτισμό του, ούτε όλα όσα τον ενώνουν αιώνες τώρα» είπε ο κ.Σαμαράς. και πρόσθεσε: «Η ελευθερία μας και η Ελληνικότητά μας είναι αδιαπραγμάτευτα αγαθά».

    Χαρακτήρισε πολιτικά προτάγματα της κυβέρνησης τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, και είπε ότι η κοινωνική αναφορά της ΝΔ είναι η μεσαία τάξη που παράγει ευκαιρίες, θέσεις απασχόλησης, πλούτο, φορολογικά έσοδα για το κράτος, διάχυση εισοδήματος στην υπόλοιπη κοινωνία και Πολιτισμό, και σήμερα θίγεται περισσότερο.

    Εξήρε την παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τον οποίο είπε ότι είναι το κεφάλαιο της ΝΔ.

    Αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για την Ευρώπη και επισήμανε ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός που κάποτε έφτανε στο ανεπαρκές 1,12% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, σήμερα με διπλάσια και πολύ πιο ανομοιογενή μέλη έχει πέσει ακόμα χαμηλότερα: δεν ξεπερνά ούτε το 0,9% του κοινοτικού ΑΕΠ.

    Πως θα έχουμε περισσότερη Ευρώπη με λιγότερα χρήματα, αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς τασσόμενος υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη.

    Τάχθηκε υπέρ των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων γιατί σημασία έχει ότι η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να επεκτείνεται επβ άπειρον, διότι, όπως είπε, ότι «τεντώνει» υπερβολικά στο τέλος «ξεχειλώνει».

    Για την ένταξη της Τουρκίας είπε ότι η πλήρης συμμόρφωση προς το κοινοτικό κεκτημένο θα οδηγήσει σε πλήρη ένταξη. «Βέβαια, το τι ακριβώς θα κάνει η Τουρκία, δεν εξαρτάται από μας. Ενώ, το ποια Ευρώπη θα υπάρξει εξαρτάται και από μας. Και τη θέλουμε πολιτικά ενωμένη» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Υπενθύμισε πως όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άνοιγε για την Ελλάδα την «ομπρέλα» προστασίας της Ευρώπης, υπήρξε λυσσώδη εσωτερική αντίδραση. «Ήμουν στη Βουλή το 1979, όταν ψηφίζαμε την ένταξή μας, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ αποχωρούσε από την αίθουσα καταγγέλλοντας?

    Για σκεφτείτε η σημερινή καταιγίδα να μας έβρισκε μόνους. Θα μας είχε γονατίσει. Ευτυχώς που τότε το κοφτερό μάτι του Κωνσταντίνου Καραμανλή διέσχισε το μέλλον» είπε ο κ.Σαμαράς υπενθυμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ τότε φώναζε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

    Τέλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι για πολλούς μήνες υποβάθμιζε την κρίση «ανέμελη αθωότητα», και έβλεπε μπροστά του το «τέρας» της κρίσης και υποκρινόταν ότι ψάχνει τα ίχνη του για να το βρει. Κι ύστερα, ξαφνικά, παραδέχθηκε την ύπαρξη της κρίσης, κι αντέστρεψε τη στάση του.

    «Και σήμερα, αυτοί που καταχρέωσαν τον τόπο δια βίου, ανοίγουν τον ανεμιστήρα της κινδυνολογίας και - κάνοντας το ψέμα αλήθεια - προσπαθούν να μας σερβίρουν ψευτο-διαγγέλματα σωτηρίας. Από μια κρίση, που μόλις χθες αρνιόντουσαν την ύπαρξή της» είπε ο κ.Σαμαράς.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, Τουρισμού Κώστας Μαρκόπουλος, Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης, και Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας. Οι υφυπουργοί κ.κ. Μπούγας. Τασούλας, Λέγκας, Ζώης, Γκιουλέκας, Παπαδόπουλος και Βλάχος. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές κ.κ. Μαρριέτα Γιαννάκου, Γ.Παπανικολάου, και Ρόδη Κράτσα και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ.Σούρλας.

    Επίσης βρέθηκαν πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γιανέλης, Καντερές, Λιβανός, Καραμάριος, Ρεγκούζας, Σκανδαλάκης, Χηνοφώτης, Γεροντόπουλος, Ορφανός, Παναγιωτόπουλος, Καλιώρας, Μανώλης, Σαλαγκούδης, Αδρακτάς, Μελάς, Κουκοδήμος, Παρίσης, Μιχαλολιάκος, Τζαβάρας, Αγοραστός, Φώλιας, Σταϊκούρας, Κεφαλογιάννη Όλγα, Τραγάκης, Αχιλλέας Καραμανλής, Καλαντζής, Λιάσκος, Σταύρου, Μπενάκη, Βολουδάκης, Παπακώστα κ.α. Βρέθηκαν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός, και ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Νίκος Καραχάλιος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 May 2009 - 20:30:19 UTC