Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις"
  • [02] Συνέντευξη για ευρωεκλογές

  • [01] "Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις"

    Την πρόθεσή του να λάβει όποιες αποφάσεις είναι αναγκαίες, με όποιο κόστος κι αν χρειαστεί, για να βγει η χώρα μας με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

    «Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις που εγγυώνται σημαντικό μελλοντικό όφελος. Αν δεν το κάνουμε η χώρα δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τα βάρη που σηκώνει. Αν μείνουμε σε εύκολες αποφάσεις και ευχάριστα λόγια, η χώρα δεν θα αναπτύξει ποτέ την ταχύτητα προόδου που μπορεί να έχει» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αίτια της κρίσης, στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να περιορίσει τις επιπτώσεις, και στην πρόθεσή του να συνεχίσει αταλάντευτα τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση και είπε ότι προκλήθηκε από ισχυρές δόσεις ανευθυνότητας σε πολλά επίπεδα της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, από την ανεπάρκεια των κανόνων διαφάνειας και από αλληλουχία ανεύθυνων αποφάσεων που συσσώρευσαν και διόγκωσαν ένα εκρηκτικό τοξικό μείγμα, όπως είπε.

    Ο Κώστας Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και πρόταξε την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων και της στήριξης της απασχόλησης περιγράφοντας τον πρώτο άξονα του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε τις επιχορηγήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, την επιδότηση νέων επιστημόνων για το δικό τους επαγγελματικό ξεκίνημα, και τόνισε ότι ενώ η ανεργία στην Ευρώπη καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών, στην Ελλάδα είναι πολύ πιο χαμηλά από το 2004.

    Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου αφορά στην στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας είπε ο Κώστας Καραμανλής και ανέφερε μεταξύ άλλων την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,3 δισ. Ευρω, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, το εμπόριο την μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

    Τρίτος άξονας του σχεδίου, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση. Περιορίζονται οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, και μειώθηκαν κατά 10% όλοι οι κωδικοί που αφορούν ελαστικές δαπάνες, ενώ προχωρά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, γίνεται πράξη η συγχώνευση εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα για την διαφάνεια στα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

    «Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες πολιτών για επίορκους λειτουργούς που είτε επιδιώκουν παράνομη συναλλαγή, είτε κωλυσιεργούν κατά τρόπο ύποπτο, στην εκπλήρωση του έργου τους. Τα φαινόμενα αυτά έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο και προχωρούμε στο ξερίζωμά τους. Γίνονται ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι στην αγορά αλλά και στους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς» είπε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα προς όλους όσοι στελεχώνουν τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.

    «Η φοροδιαφυγή είναι μια κατεξοχήν αντικοινωνική συμπεριφορά την οποία δεν μπορεί να αντέξει άλλο ο τόπος. Η σύγκρουση συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση» είπε ο πρωθυπουργός.

    Έμφαση έδωσε ο κ. Καραμανλής και στην συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για να βγει η χώρα ενισχυμένη από την κρίση, και αυτό θα επιτευχθεί με υπεύθυνη πολιτική όπως είπε: «θα το πετύχουμε με δύσκολες αποφάσεις. Ευχάριστες συνταγές σε δύσκολες ώρες δεν υπάρχουν» τόνισε ο πρωθυπουργός. Τέλος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις και είπε ότι προσέκρουσαν αρχικά στο συντηρητισμό των βολεμένων, όσο και στην αντιπολιτευτική αντιδραστικότητα.

    «Στα τελευταία πέντε χρόνια έγινε σημαντικό έργο. Πάνω απ' όλα η χώρα μπήκε σε μεταρρυθμιστική στρατηγική που δεν σταματά, δεν εγκαταλείπεται. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες και πιο επιτακτικές από ποτέ. Η μεταρρυθμιστική συζήτηση έχει ανοίξει στην Ελλάδα και αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Συνεδρίαση Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής

    Το μεσημέρι, συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η Διυπουργική Οικονομική Επιτροπή.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, παρουσιάστηκε το σχέδιο συγχώνευσης και κατάργησης φορέων του δημοσίου εντός του τετραμήνου, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει τη συγχώνευση-κατάργηση 255 φορέων από τους 620 που εξετάστηκαν μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι οι συγχωνεύσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι συνεχίζεται και η εξέταση των υπολοίπων φορέων.

    Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι πάρα πολύ απαιτητικό, αλλά είναι σίγουρα αναγκαίο, όχι μόνο για την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και για την αποτελεσματικότερη και πιο ευέλικτη λειτουργία του κράτους.

    Απαντώντας σε ερώτηση πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν, ο κ. Παπαθανασίου παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.

  • ** Το πρωί ο κ. Καραμανλής, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο του 13ου συνεδρίου του Economist.

    Αύριο στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η Κεντρική Επιτροπή Ευρωεκλογών της ΝΔ. Στη 1 το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας κ.Τραϊάν Μπασέσκου.

    [02] Συνέντευξη για ευρωεκλογές

    Τη σημασία που δίνει η ΝΔ στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, υπογράμμισε η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος Μαριέττα Γιαννάκου, σε συνέντευξη μαζί με τους επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων και των άλλων κομμάτων, σημειώνοντας ότι όσο περισσότερους ευρωβουλευτές εκλέξει η ΝΔ τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή της χώρας στην Ευρώπη.

    Κατά τη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, η κα Γιαννάκου τόνισε ότι δύναμη της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο μετά την αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

    Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι έχει τεράστια σημασία να εκλέξει η ΝΔ όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές, καθώς «θα μπορέσουμε έτσι να υποστηρίξουμε με καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα στην ΕΕ και να αναλάβουμε περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», τόνισε η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου.

    Επίσης, ευχήθηκε η διεθνής οικονομική κρίση να μην αποτελέσει λόγο αποχώρησης περισσότερων ομάδων από το ΕΛΚ ή ενίσχυσης του εθνοκεντρισμού.

    Έστειλε ακόμη μήνυμα στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες χαρακτηρίζοντας «υποχρέωση» των πολιτικών δυνάμεων να καθοδηγήσουν τους ψηφοφόρους προς αυτή την κατεύθυνση.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εύρος της αποχής, όπως καταγράφεται στις έρευνες κοινής γνώμης, η Μαριέττα Γιαννάκου μίλησε για «πρόβλημα» αλλά, όπως είπε, στην Ελλάδα, θα έχουμε το μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ.

    Σχολίασε δε ότι αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση, ενώ η κατάσταση έχει επηρεαστεί από το εσωτερικό πολιτικό κλίμα. Εξήγησε, δηλαδή, πως οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι. «Η πολιτική δεν έχει μαγικό ραβδί» είπε και πρόσθεσε ότι «πολλές σημαντικές πολιτικές αποδίδουν καρπούς μακροπρόθεσμα». «Υπέρ της αποχής επιδρούν και τα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για τα ευρωπαϊκά θέματα. Τα δυσάρεστα τα αποδίδουν πάντα στις Βρυξέλλες και τα ευχάριστα στο εσωτερικό», συμπλήρωσε η κυρία Γιαννάκου. Κατέδειξε όμως τον σημαίνοντα ρόλο της ΕΕ στο μέλλον των κρατών - μέλων, αναφέροντας ότι η Ελλάδα «νίκησε τη φτώχεια και την ανασφάλεια χάρη στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Σε ερώτηση αν οι πολιτικές ομάδες στηρίζουν τον πρόεδρο της ΕΕ, με αφορμή σχετική συνέντευξη του Κ.Σημίτη, η κα Γιαννάκου είπε πως ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έπεσε στη χειρότερη συγκυρία με την οικονομική κρίση και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, έκανε όμως καλή δουλειά και η ΝΔ τον στηρίζει.

    Πρόσθεσε πως του ασκείται κριτική για λόγους πολιτικούς και το θέμα δεν είναι ποιόν υποστηρίζει ο κ. Σημίτης αλλά ποιόν υποστηρίζουν οι πολιτικές ομάδες και σημείωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν μας λέει ποιόν υποστηρίζει. Τόνισε πως οι διαφορές των ομάδων δεν φαίνονται από το αν υποστηρίζουν ή όχι τον κ. Μπαρόζο. «Υπάρχουν πλέον πολλές ομοιότητες. Στην Ευρώπη μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ η λέξη σοσιαλισμός έχει ιστορική μόνο σημασία. Αντίστοιχα δεν υπάρχει πλέον και η έννοια της κλασικής δεξιάς». Πρόσθεσε δε λέγοντας ότι «εμείς είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, δεν ενοχοποιούμε τους άλλους για τις απόψεις τους».

    Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι Ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από τρία διακυβεύματα. Το πρώτο αφορά το είδος της απάντησης που θα δοθεί στην οικονομική κρίση. «Χρειαζόμαστε περισσότερη κοινωνική Ευρώπη», ανέφερε. Ως δεύτερο διακύβευμα των εκλογών χαρακτήρισε την πορεία που θα πάρει η χώρα. «Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πορεία και αυτή η αλλαγή να προετοιμαστεί από τις ευρωεκλογές», είπε. Το τρίτο διακύβευμα, είναι η συμμετοχή στις εκλογές, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς συμμετοχή. Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών τονίζοντας: «ελάτε να ψηφίσετε, ό,τι κι αν ψηφίσετε». Χαρακτήρισε, ωστόσο, υποκριτική τη στάση ορισμένων για την αποχή και υπογράμμισε ότι ορισμένοι σπρώχνουν τον κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση γιατί φαίνεται ότι τους βολεύει.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το Σύμφωνο Σταθερότητας, λέγοντας ότι δεν προτείνει την χαλάρωσή του αλλά τη μετεξέλιξή του. «Δεν είναι οι Πλάκες του Μωυσή, πρέπει να αναθεωρηθεί και να μπολιασθεί από την ατζέντα της Λισσαβόνας», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να στηρίξει τον κ. Μπαρόζο αλλά όπως παραδέχτηκε δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εναλλακτική υποψηφιότητα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αποκαλύπτει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει μετά τις ευρωεκλογές, διερωτώμενος: «δεν πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης ποίοι θα είναι οι νέοι φόροι;».

    Άσκησε επίσης κριτική στην οικονομική πολιτική με την αφορμή της δημοσίευσης των προτάσεων του ΔΝΤ. «Αυτά δεν τα λένε τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ αλλά τα παπαγαλάκια των διεθνών οργανισμών», είπε.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ευάγγελος Κατσιάβας σημείωσε ότι το κύριο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να βγουν αποδυναμωμένες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη προοπτική διεξόδου ο αγώνας του λαού. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει η πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ, αφού σειρά συνθηκών της έχει παγιώσει το οικονομικό μοντέλο της ελεύθερης αγοράς. Επανέλαβε, παράλληλα, τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση της χώρας από την Ευρώπη και τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής έκανε λόγο για την ύπαρξη κοινωνικού ελλείμματος στην ΕΕ και κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι προτάσσουν τους οικονομικούς στόχους έναντι των κοινωνικών. «Η ΕΕ βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι λόγω της οικονομικής, κοινωνικής πολιτικής κρίσης», ανέφερε και σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει πάρει λάθος δρόμο και πάσχει από δημοκρατικό έλλειμμα. Τόνισε δε ότι οι λαοί αντιμετωπίζονται από την ηγεσία της ΕΕ σαν ανώριμοι καθώς αποφεύγονται τα δημοψηφίσματα.

    Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα χαρακτήρισε ιστορική για την Ευρώπη την προσεχή πενταετία, καθώς μέσα σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να αποφασιστεί το νέο οικονομικό μοντέλο διακυβέρνησης. Ανέφερε, μάλιστα ότι τα κράτη οδεύουν σε μια μέση λύση μεταξύ αυτορρύθμισης της αγοράς και κρατικής παρέμβασης. Σημείωσε ότι το σημαντικό για τον ΛΑΟΣ είναι η παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στους τομείς της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης και της μετανάστευσης. Και η κυρία Τζαβέλλα αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας λέγοντας ότι ο ΛΑΟΣ προτείνει τη μετακύλιση των αμυντικών δαπανών της χώρας στην ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 May 2009 - 18:30:20 UTC