Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία"
  • [02] Στην κυκλοφορία η παράκαμψη Αγρινίου
  • [03] Εως 3,32% η αύξηση των διδάκτρων
  • [04] Καταγγελία Αλ.Παπαρήγα

  • [01] "Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία"

    «Ο βασικός πυλώνας της οικονομίας μας, η μικρομεσαία επιχείρηση, σήμερα βουλιάζει, ο τζίρος πέφτει από τη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος και οι ακάλυπτες επιταγές πολλαπλασιάζονται. Έχουμε στην άναρχη ανάπτυξη των MALL, των πολυκαταστημάτων, που χτυπούν την μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία κλείνει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, επισκεπτόμενος βιοτεχνία στην Καλογρέζα. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί το εμπορικό κέντρο της Νέας Ιωνίας, ενώ ανάλογη επίσκεψη πραγματοποίησε και στο εμπορικό κέντρο Αμαρουσίου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κατάρρευση του ασφαλιστικού ταμείου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δίνει λεφτά σε τράπεζες, που δεν τα βλέπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

    «Το ταμείο εγγυοδοσίας βοηθά τους λίγους, και όχι τους πολλούς, που έχουν ανάγκη και τώρα προεκλογικά μοιράζει ρουσφετολογικά δωράκια», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά πρέπει να τελειώνουν, πρέπει να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και την μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτό θα κάνουμε και γι' αυτό δεσμευόμαστε».

    "Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία"

    "Υπάρχει επιλογή. Η ψήφος επηρεάζει την ζωή όλων μας και καθορίζει την πορεία της Ελλάδας που περνά μια βαθιά κρίση, θεσμική, αξιακή και πολιτική. Το δίλημμα είναι πραγματικό: "Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" τόνισε ο κ. Παπανδρέου στην γενική τοποθέτησή του μετά το τέλος των ερωτήσεων της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών.

    "Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία και να κάνουμε την Ελλάδα με τους πέντε στόχους που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ ένα ευνομούμενο κράτος με "πράσινη ανάπτυξη", παιδεία για όλους, κοινωνική αλληλεγγύη και ισχυρή φωνή στο εξωτερικό" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις και να πετυχαίνει.

    "Μπορούμε να εμπιστευθούμε τις δυνάμεις μας και σε αυτό δεσμεύομαι να δώσω την μάχη μαζί με κάθε 'Ελληνα και κάθε Ελληνίδα. Η ψήφος μας είναι σημαντική για μια νέα αρχή, καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, η νίκη του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί τη νίκη της ελπίδας και της νέας προοπτικής" κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η χώρα μας έχει κάθε λόγο να στηρίξει τις διεθνείς συνθήκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρα, κάτι που σημαίνει ισχυρή εξωτερική πολιτική που διαπραγματεύεται", απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη ερώτηση της τηλεοπτικής αναμέτρησης των Πολιτικών Αρχηγών που αφορούσε την εξωτερική πολιτική, ενώ στο ιδιαίτερο ερώτημα-αναφορά σε συνέντευξη του στο περιοδικό "Κλίκ" τον Αύγουστο του 1999 περί "μη ύπαρξης προσωπικού του προβλήματος" από τον "αυτοπροσδιορισμό" των μουσουλμάνων της Θράκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "δεν είπε κάτι τέτοιο" και ότι εννοούσε "ατομικό και όχι ομαδικό αυτοπροσδιορισμό".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και όχι να αφήνει άλλους να το κάνουν, επέκρινε την κυβέρνηση για "κατάθεση των όπλων έναντι της Τουρκίας το 2004, 2005 και 2009 με αποτέλεσμα η Τουρκία να μας θεωρεί δεδομένους" και πρόσθεσε ότι έτσι "δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας".

    Είπε ακόμα ότι εφαρμόζοντας ενεργητική πολιτική επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, "πετύχαμε την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, τα ΚΠΣ, τα ΜΟΠ και τη Νησιωτική Πολιτική".

    Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την απάντησή του τονίζοντας ότι "υπάρχει εναλλακτική προοπτική εξωτερικής πολιτικής με συμμετοχή και όχι απουσία της χώρας", προσθέτοντας ότι "χρειάζεται αλλαγή εξωτερικής πολιτικής με ενεργητική πολιτική".

    "Ο πλανήτης πρέπει να αλλάξει αναπτυξιακό πρότυπο και θέλω η Ελλάδα να είναι πρωτοπορία στην "πράσινη ανάπτυξη", για την οποία έχουμε συνολική πολιτική πρόταση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ανακατασκευές κτηρίων, ανακύκλωση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παντού", απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ερώτηση για την οικονομία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε, επίσης, λόγο για "πράσινη επιχειρηματικότητα και περιβαλλοντικά προϊόντα ποιότητας", επισημαίνοντας ότι αυτές οι επενδύσεις απαιτούν ένα "όχι πολυδαίδαλο κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα", καθώς και υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Σε ό,τι αφορά την επισήμανση ότι "η καθαρή ενέργεια είναι ακριβή ενέργεια και πως θα πείσει τους πολίτες να πληρώσουν περισσότερα", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η συντήρηση των κτηρίων θα μειώσει το κόστος που πληρώνουν οι πολίτες για ηλεκτρισμό, θέρμανση και κλιματισμό", επισήμανε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις και υποδομές που θα αποδώσουν σε ορίζοντα 4ετίας έως 6ετίας και τόνισε ότι "εκεί χρειάζεται ένα αξιόπιστο κράτος που θα στηρίξει τις "πράσινες" επενδύσεις και θα μπορεί να διαπραγματευθεί. Και όχι ένα κράτος όπως το σημερινό που έχει χρεωθεί με 80 δισ ευρώ που δεν ξέρουμε που πήγαν".

    "Δεν έχω αδυναμία στο σουηδικό μοντέλο κοινωνικού κράτους, έχω δεσμευθεί για κοινωνικό κράτος, το οποίο δεν είναι απλώς ηθικό θέμα, αλλά και θέμα ανάπτυξης. Επίσης μιλώ για την ύπαρξη κανόνων στις εργασιακές σχέσεις", απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, στο τρίτο θέμα της τηλεοπτικής αναμέτρησης, που αφορούσε το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά ζητήματα.

    Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα: "που πάνε σήμερα τα λεφτά, καθώς έχει ανοίξει η ψαλίδα της ανισότητας -και αυτό είναι βαρβαρότητα- με δώρα 5 δισ ευρώ στους μεγαλομετόχους των επιχειρήσεων, στις τράπεζες, με τις προσλήψεις αγροφυλάκων, τα 20 δισ. ευρώ ανείσπρακτων φόρων, την πελατειακή λογική και την εξάπλωση της διαφθοράς παντού".

    "Θα συγκρουστώ με αυτές τις λογικές, γιατί δεν χρωστάω πουθενά", επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας στην παρατήρηση περί "βεβαρημένου παρελθόντος" για τα ζητήματα αυτά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το κοινωνικό κράτος", ενώ έκανε λόγο για "δίκαιη αναδιανομή του πλούτου", θέμα για το οποίο δεσμεύεται ο ίδιος και το "σημερινό ΠΑΣΟΚ με τα νέα στελέχη του, που έχουν προτάσεις".

    "Θα συγκρουστούμε με αυτές τις αντιλήψεις και θα το κάνουμε γιατί υπάρχει βούληση δική μου, γιατί έχουμε βούληση", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Πήγα σε 8 διαφορετικά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, σε 4 διαφορετικές χώρες και γνωρίζω τα τεράστια βάρη της ελληνικής οικογένειας, αλλά και τα βάρη του νέου ανθρώπου από την αποστήθιση και όχι την ανάπτυξη της κριτικής γνώσης. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει άρδην, δεν σηκώνει μερεμέτια" απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ερώτηση "αν έχει βιώσει τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου, καθώς ο ίδιος συνόδευσε την κόρη του σε ξένο πανεπιστήμιο" που του ετέθη στην τηλεοπτική αναμέτρηση στον κύκλο που αφορούσε την Παιδεία.

    "Έχω βιώσει την κατάσταση, ξέρω τα προβλήματα" είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για χρηματοδότηση της Παιδείας με 5% του ΑΕΠ και "σύνδεση της εκπαίδευσης με την "πράσινη ανάπτυξη" και τα νέα επαγγέλματα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι εξοργίζεται από αυτά που βλέπει επισκεπτόμενος τα σχολεία και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα μπορεί πολύ καλύτερα γιατί διαθέτει το έμψυχο δυναμικό" και επανέλαβε παλαιότερη πρότασή του για το "ηλεκτρονικό βιβλίο", και την σύνδεση του αναλυτικού προγράμματος με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, "από την ψυχολογία των νέων ως την επαγγελματική τους κατάρτιση".

    "Απαντώντας" στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπονόμευσε την αναθεώρηση του Συντάγματος για το άρθρο 16, αλλά "η κυβέρνηση υπονόμευσε την αναθεώρηση με το άρθρο 24 για τα δάση και την νοθεία της αναθεώρησης", ενώ επέκρινε την κυβέρνηση και για "υπονόμευση της Βουλής με την απόφαση για το κλείσιμό της".

    "Παρ' ότι κάναμε πολλά, δεν είχαμε την οικολογική συνείδηση που έπρεπε", απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ερώτηση για την ασυμβατότητα των λόγων του και των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα περιβάλλοντος.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι από τις επαφές του παγκοσμίως έχει διαπιστώσει οτι η οικολογική συνείδηση αναπτύσσεται και έθεσε το ζήτημα "πράσινη ανάπτυξη ή βαρβαρότητα, αν δεν πάμε σε άλλο μοντέλο ανάπτυξης".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως ήταν μεταξύ των πρώτων που έθεσε τέτοιο ζήτημα στην Ελλάδα και τότε του έλεγαν ότι αυτά είναι "πράσινα άλογα", και πρόσθεσε ότι "τώρα αυτά έχουν γίνει συνείδηση και χαίρομαι γι' αυτό".

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την εφαρμογή της "πράσινης ανάπτυξης" και ακόμα και στο όνομά μας, μιας και έχουμε τον ήλιο και το πράσινο, θα μπορούσε να διαπιστώσει κανείς ότι είμαστε οικολογικό κίνημα", είπε.

    Ερωτηθείς πως επωφελούνται δημοσκοπικά οι "Οικολόγοι-Πράσινοι"", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε και πάλι την ικανοποίησή του που αναπτύσσεται οικολογική συνείδηση, επισημαίνοντας, όμως ότι το θέμα είναι "ποιός μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο και να τα κάνει αυτά πράξη".

    "Η πράσινη ανάπτυξη είναι μοχλός για μεγάλες αλλαγές από το Δημόσιο ως την Οικονομία και την αναδιανομή του πλούτου, γιατί τα ζητήματα του περιβάλλοντος πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα στρώματα", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "για τα ζητήματα περιβάλλοντος η επιλογή (ψήφου) είναι το ΠΑΣΟΚ".

    "Να τελειώνουμε με την σοβαροφάνεια και την υποκρισία της κυβέρνησης η οποία έκλεισε την Βουλή για παραγραφή (των σκανδάλων). Είχα προτείνει στον πρωθυπουργό να φέρουμε όλες τις υποθέσεις στο φως για να ξεκαθαρίσει ο τόπος. Δεν το τόλμησε, έχασε ιστορική ευκαιρία και τώρα είναι σε ομηρία και αποτελεί μέρος του προβλήματος" απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ερώτηση για το αν η συζήτηση για τα σκάνδαλα ωφελεί τον ελληνικό λαό που ετέθη στην θεματική ενότητα Δημόσια Διοίκηση της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το δίλημμα είναι μεταξύ ανομίας, αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας ή άλλης λογικής, μεταξύ πελατειακής λογικής ή αξιοκρατίας και μεταξύ συγκάλυψης ή διαφάνειας.

    "Στις 8 Ιουνίου ο ελληνικός λαός θα πληρώσει αυτή την κατάσταση και τα σκληρά μέτρα θα έπρεπε να είναι απέναντι στην διαφθορά και όχι απέναντι στον ελληνικό λαό" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας στην ερώτηση ότι δημοσκοπικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζονται το ίδιο ως προς τα σκάνδαλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο λαός είναι εξοργισμένος γι' αυτό είπα διαφάνεια παντού, ας "ματώσουμε" αλλά να αλλάξουμε σελίδα".

    "Τολμώ και θα το κάνω γιατί δεν με "κρατάει" κανένας, έχουμε προτείνει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στις σχέσεις με τα ΜΜΕ, αλλά και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ώστε να υπάρχει διαφάνεια στις "υπογραφές" των υπουργών" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και τα χρήματα του ελληνικού λαού θα επενδύονται στην υγεία, την παιδεία, την ανάπτυξη και την πρόνοια".

    [02] Στην κυκλοφορία η παράκαμψη Αγρινίου

    Το έργο της ευρείας παράκαμψης του Αγρινίου, μήκους 34 χιλιομέτρων, που αποτελεί τμήμα της Ιονίας οδού, παρέδωσε σήμερα στην κυκλοφορία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, χαρακτηρίζοντας την παράκαμψη «δρόμο υψηλών προδιαγραφών και απόλυτης ασφάλειας».

    Κατά την διάρκεια των εγκαινίων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι «τηρήσαμε την υπόσχεσή μας και παραδώσαμε το έργο στην ημερομηνία, που είχαμε πει» και πρόσθεσε: «Δεν μένουμε στα λόγια, αλλά κάνουμε πράξεις».

    Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του έργου, ο Γιώργος Σουφλιάς στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας. Σημείωσε ότι η τυπική διατομή της παράκαμψης, συνολικού πλάτους 24,50 μέτρων, αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση, ενώ υπάρχει και διαχωριστική νησίδα.

    «Γι΄αυτό, είναι δρόμος, στον οποίον τηρούνται πλήρως όλες οι διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας», υπογράμμισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι «σε αυτό το κομμάτι, που αντικαθίσταται σήμερα, είχαμε κατά μέσο όρο τον τραγικό απολογισμό των 10 νεκρών και 87 τραυματιών, ετησίως».

    Επίσης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία του έργου της παράκαμψης Αγρινίου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η παράκαμψη έχει μήκος συνολικά 34 χιλιόμετρα, από τον ανισόπεδο κόμβο Κεφαλόβρυσου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Κουβαρά και αποτελεί τμήμα της Ιόνιας Οδού. Από αυτά, τα 34 χιλιόμετρα, όταν αναλάβαμε το 2004, βρήκαμε στα 13 χιλιόμετρα να έχει κατασκευαστεί το 75% των εργασιών. Στα υπόλοιπα 21 χιλιόμετρα δεν είχε γίνει καμία εργασία. Οι εργασίες άρχισαν την άνοιξη του 2005. Για το σύνολο των 34 χιλιομέτρων, διατέθηκαν από το 2005 περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις του Ταμείου Συνοχής».

    Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε εντυπωσιακό τεχνικά το έργο, αναφέροντας πως «το τμήμα αυτό περιλαμβάνει γέφυρα μήκους 690 μέτρων στον Αχελώο, κοιλαδογέφυρα μήκους 140 μέτρων στην περιοχή Αγγελοκάστρου και πλήθος μικρών και μεγάλων τεχνικών απαραίτητων για την αποκατάσταση του τοπικού δικτύου και την αποχέτευση της περιοχής, την κατασκευή των ανισόπεδων κόμβων Ρίγανης και Κουβαρά, καθώς και παράπλευρο οδικό δίκτυο». Επιπλέον, το έργο -όπως τόνισε ο υπουργός- μειώνει σημαντικά τις αποστάσεις κατά 11,5 χιλιόμετρα και συντομεύει κατά 30 λεπτά το ταξίδι προς Αθήνα.

    Με αφορμή τα εγκαίνια της παράκαμψης Αγρινίου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε και στο έργο κατασκευής της Ιόνιας οδού, το οποίο όπως υπογράμμισε «έχει φύγει πλέον από τη σφαίρα των εξαγγελιών στις οποίες παρέμενε επί δεκαετίες και έχει ξεκινήσει».

    Ειδικότερα είπε ότι το συνολικό του κόστος ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός του είναι διπλάσιος από τον προϋπολογισμό της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου.

    «Ο αυτοκινητόδρομος από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα έχει συνολικό μήκος περίπου 196 χιλιομέτρων και από αυτά, τα 117 χιλιόμετρα κατασκευάζονται εντός του νομού Αιτωλοακαρνανίας», είπε ο κ. Σουφλιάς και τόνισε πως σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, μέσα σε 40 μήνες, δηλαδή ως τις 19 Απριλίου του 2011, προβλέπεται με αποκλειστική προθεσμία η ολοκλήρωση του τμήματος Αντιρρίου - Αγρινίου. Ως το τέλος δε, του 2013, η ολοκλήρωση όλου του άξονα της Ιονίας Οδού.

    Ο κ. Σουφλιάς, πυροδότησε την έκρηξη για την διάνοιξη της πρώτης από τις τρεις μεγάλες δίδυμες σήραγγες της Ιονίας οδού.

    Τέλος, αναφέρθηκε σε σειρά από έργα, που εκτελούνται ήδη στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και σε άλλα που βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης μελετών, τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι συνολικού προϋπολογισμού 590 εκατομμυρίων ευρώ.

    [03] Εως 3,32% η αύξηση των διδάκτρων

    Σε ποσοστό 3,32% ορίστηκε το ανώτατο όριο αύξησης των διδάκτρων για όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας, τη νέα σχολική περίοδο 2009 - 2010 και η οποία θα ισχύει για όλες τις τάξεις, πέραν της πρώτης, στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

    Συγκεκριμένα, υπογράφηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο η προβλεπόμενη από τον νόμο απόφαση, με την οποία ορίζεται το ποσοστό μεταβολής (Ζ) των διδάκτρων για τις άλλες τάξεις, πέραν της πρώτης, για τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, καθώς και για όλες τις τάξεις του λυκείου, για όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας, για τη νέα σχολική περίοδο 2009 - 2010.

    Σημειώνεται ότι το ποσοστό της αύξησης (Ζ), σε σχέση με τα δίδακτρα, που ίσχυσαν κατά τη σχολική περίοδο 2008 - 2009, προσδιορίζεται στο 3,32 %, μέχρι του οποίου, κατ΄ ανώτατο όριο, επιτρέπεται να αυξηθούν τα δίδακτρα των προαναφερομένων τάξεων.

    Το ανώτατο αυτό ποσοστό της αύξησης προέκυψε λαμβάνοντας υπβ όψιν τη μέση μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους 2008 και τη μεταβολή των αμοιβών του διδακτικού προσωπικού μεταξύ των δύο σχολικών περιόδων, όπως ορίζει το άρθρο 11, του Ν.3279/04 ΦΕΚ Α΄ 205.

    Το ποσοστό της μεταβολής σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό που ίσχυσε για το έτος 2008 - 2009 και ανερχόταν στο 5% είναι αισθητά μειωμένο, κατά 33,6% (ή σε ποσοστιαίες μονάδες κατά 1,68%).

    Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Εμπορίου έχει αναρτηθεί από τις 30/4/2009 πίνακας με το ύψος των διδάκτρων των πρώτων τάξεων των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της χώρας, που θα ισχύσουν τη νέα σχολική περίοδο 2009 - 2010 και τα οποία με βάση διάταξη του σχετικού νόμου διαμορφώνονται ελεύθερα από τους ιδιοκτήτες.

    [04] Καταγγελία Αλ.Παπαρήγα

    Προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ σκέφτονται να ετοιμάσουν πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι, δήλωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια περιοδείας της στην εταιρία "Λαβιφάρμ".

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε σχετικά:

    "Επειδή διαθέτουμε καλούς φίλους, αλλά υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι και σε πολιτικούς χώρους και σε δημοσιογραφικούς, έντιμοι οι οποίοι βεβαίως δεν είναι κομμουνιστές, αλλά δεν αντέχουν τις βρώμικες εκστρατείες, έχουμε την πληροφορία ότι πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι προσπαθούν και σκέφτονται να ετοιμάσουν μια προβοκάτσια τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές εναντίον του ΚΚΕ, με την ελπίδα να κόψουν 1% σε ποσοστό από το ΚΚΕ. Ψηφοφόρους, που για πρώτη φορά θέλουν να ψηφίσουν το Κόμμα. Μολών λαβέ, λοιπόν".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι "εμείς δεν μπορούμε να ματαιώσουμε την προβοκάτσια. Άμα θέλουν, να την κάνουν. Τους δηλώνουμε ότι θα το πληρώσουν ακριβά και εκείνο που θα μας προσφέρουν είναι τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι φίλοι του Κόμματος, να κάνουν τη μέρα, νύχτα, να τρέξουν ακόμα πιο πολύ από όσο τρέχουν, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμιά ζημιά για το Κόμμα. Μολών λαβέ".

    Στην ερώτηση αν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που ετοιμάζουν την προβοκάτσια, η κα Παπαρήγα απάντησε: "Λες να μην το ξέρω; Γιατί το λέω; Έχουμε πει τίποτα που δεν ισχύει; Γιατί να τους καταδώσω; Μήπως πρέπει να έρθει και ο εισαγγελέας να μου πάρει δήλωση για αυτό;".

    Το απόγευμα, η κα γγ του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε καταστήματα στα Σεπόλια και το βράδυ θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Μελετίου.

    "Αιφνιδιαστική αντεπίθεση"

    "Το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα είναι πραγματικό αλλά μετατράπηκε σε είδωλο με στόχο να κρυφθεί η πραγματικότητα, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν διαφορές", είπε στη γενική τοποθέτησή της στο κλείσιμο της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών η κα Παπαρήγα. Στις 8 Ιούνη, πρόσθεσε η Γραμματέας του ΚΚΕ, θα επιδράσουν στο λαό τα αποτελέσματα της κάλπης και αυτό που περιμένει τους εργαζόμενους, είναι χολή. "Απευθυνόμαστε στα εργατικά στρώματα και ιδιαίτερα στους νέους", είπε η κ. Παπαρήγα και τους λέμε ότι σε αυτή την κάλπη πρέπει να αναμετρηθεί η ικανότητα του λαού να είναι απείθαρχος και να αντεπιτεθεί.

    Χρειάζεται αιφνιδιαστική αντεπίθεση, να μας ψηφίσουν και όσοι δεν συμφωνούν μαζί μας , γιατί το ΚΚΕ μπορεί να διαχειριστεί με ευθύνη την ψήφο τους, κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και τα κονδύλια που εχουν εισρεύσει στην Ελλάδα τόνισε ότι σε ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 80% (των κονδυλίων) πηγαίνουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους , παρ' ότι , όπως είπε, γίνονται και έργα που μπορεί να είναι επωφελή για τον λαό.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, στην κάλπτη δεν κρίνεται η αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ . Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ και είχαμε λαϊκή διακυβέρνηση, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, θα κέρδιζε πολλά ο λαός, γιατί ο πλούτος του θα ήταν δημόσια περιουσία, δεν θα ήταν υποχρεωμένη η αγροτιά να δέχεται επιδοτήσεις, που, ούτως ή άλλως, μειώνονται. Το κόστος συμμετοχής για το λαό είναι τεράστιο και για την πλουτοκρατία είναι κέρδος η συμμετοχή στην ΕΕ, τόνισε η κα Παπαρήγα

    Στην διευκρινιστική ερώτηση ότι πολλές χώρες επιδιώκουν την ένταξή τους στην ΕΕ , η κα Παπαρήγα απάντησε ότι αν υιοθετήσουμε ο,τι λέει η Ευρωπαική Ενωση θα είμασταν σε αναντιστοιχία με τους εργαζόμενους.

    Σημείωσε, επίσης, ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κανένα δημοψήφισμα, ούτε για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ούτε για άλλη συνθήκη και κατήγγειλε ότι σε ορισμένες χώρες , κυβερνήσεις στήνουν ακόμη και αγάλματα των ναζιστικών Ες Ες.

    Σε ερώτηση σχετικά με την άρνηση του ΚΚΕ να δεχθεί έλεγχο στα οικονομικά του, η κα Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση της ότι είναι άλλο πράγμα το πολιτικό κόμμα, αλλο πράγμα μιά επιχείρηση.

    Ποιό κόμμα πληρώνει στην εφορία, ρώτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: κανένα. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν. Αν είμαστε κομμα εξουσίας και είχαμε υπουργεία και καναμε ιδιωτικοποιησεις, ή άλλες πράξεις, τότε το κόμμα να ελέγχεται, είπε η κα Παπαρήγα και επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν έχει υπουργείο,δεν έχει παρει μερος σε ιδιωτικοποιήσεις.

    Αυτό που λέμε, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, είναι ότι τα κομματα είναι πολιτικές οργανώσεις, τα εσοδα και εξοδα κομματων να ελεγχονται από δικα τους θεσμικά οργανα και επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει στοιχεία για τα οικονομικά του ακόμη και αν μεταβεί στα γραφεία του κόμματος ο εισαγγελέας.

    Για παράδειγμα, είπε η κα Παπαρήγα, αν ανακοινωθεί το όνομα ενός εργαζόμενου ότι έχει εισφέρει στο κόμμα πιθανότατα να έχει πρόβλημα στη δουλειά του με τον εργοδότη του. Για τον λόγο αυτό εμείς θα προστατεύσουμε το κόμμα μας, είπε η κ. Παπαρήγα.

    Στην ερώτηση γιατί το ΚΚΕ ενώ ζητάει ο βασικός μισθός να ανέλθει στα 1400 ευρώ, δεν το εφαρμόζει στο κόμμα ή στην εκδοτική επιχείρηση που διαθέτει, η κα Παπαρήγα είπε ότι αυτός που δουλεύει για το κόμμα, στρατεύεται εθελοντικά και θα πάρει έναν μέσο μισθό, γιατί πριν απ΄όλα η σχέση δεν είναι καθαρά επαγγελματική. Αλλοίμονο , πρόσθεσε, αν συνδέσουμε την προσφορά στο κόμμα με την επαγγελματική αποκατάσταση.

    Στην ερώτηση πως θα αντιμετώπιζε το ΚΚΕ στην πράξη τα οικονομικά προβλήματα καθώς παραπέμπει τη λύση τους στον σοσιαλισμό, η κ. Παπαρήγα είπε ότι όταν κινδυνεύουν συντάξεις δεν μπορούμε να παραπέμψουμε το προβλημα στο σοσιαλισμό. "Εχουμε καταθέσει προτάσεις στη Βουλή", είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι που από την δεκαετία του '50 κλέβουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι είναι κυριολετικά στον αέρα.

    Στην ερώτηση πως θα αντιδρούσε στην πράξη το ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για κερδοφορία δεκάδων δισεκατομμυρίων από τις επιχειρήσεις και στην ανάγκη μεγαλύτερης φορολόγησης των κερδών τους, κάτι που όπως είπε είναι ρεαλιστικό.

    Ισότιμη, σύγχρονη, υψηλού επιπέδου και δημόσια δωρεάν παιδεία ζήτησε η κα Παπαρήγα απαντώντας στην ερώτηση για τα προβλήματα στην παιδεία, με αφορμή και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι δεν μπορεί να λυθεί το εξεταστικό, αν δεν λυθούν πολλά άλλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και το πρόβλημα της επαγγελματικής αποκατάστασης.

    Στην ερώτηση αν το κόμμα της δέχεται να γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση των μαθημάτων, η κα Παπαρήγα είπε ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αλλά η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ , τα οποία χαρακτήρισε ως "σούπερ μάρκετ", υποβαθμισμένα και το πτυχίο δεν έχει αξία.

    Επίσης, είπε η κα Παπαρήγα, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί φοιτητές και σπουδαστές εργάζονται ταυτόχρονα προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη, σημειώνοντας την ανάγκη γενικότερης αντιμετώπισης των προβλημάτων της παιδείας.

    Στην ερώτηση για την πολιτική του ΚΚΕ στα προβλήματα του περιβάλλοντος, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της βοηθάει να αναπτυχθεί η περιβαλλοντική συνείδηση στη χώρα μας και αναφέρθηκε στη δράση του ΚΚΕ, όπως για παράδειγμα στα Οινόφυτα, όπου κινητοποίησε τους εργαζόμενους.

    "Το ΚΚΕ θα κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια" είπε η κ. Παπαρήγα, ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι είναι μύθος ότι έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες, σημειώνοντας και την κυκλοφορία μεταλλαγμένων προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι αν μια βιομηχανία ρυπαίνει, τότε μπορεί και να κλείσει, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να αποζημιωθούν και να πληρώσει ο εργοδότης και να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα και όχι αυτά τα μικρά πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα με συνέπεια να συνεχίζει να ρυπαίνει.

    Στην ερώτηση σχετικά με την αντιπαράθεση του κ. Θ. Πάγκαλου με το ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ δεν αισθάνεται απροστάτευτο, όπως απροστάτευτος ήταν ο Οτσαλάν. Έχω χαρτιά από τις αρχές της δεκαετίας του 90, είπε η κ. Παπαρήγα, που λένε ότι το ΚΚΕ έκανε εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και ο δημοσιογράφος που τα είχε γράψει τα πήρε πίσω στο δικαστήριο και ζήτησε συγγνώμη. Η ηθική υπόσταση του ΚΚΕ δεν τσαλακώνεται με τίποτα, είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι μπορεί στην μακρόχρονη πορεία του κόμματος να υπήρχαν στιγμές που δεν σταθήκαμε το ύψος των περιστάσεων. Ωστόσο, σημείωσε, το ΚΚΕ δεν συμβιβάστηκε, μπορεί να ήμασταν πίσω από τις ανάγκες, αλλά η ηθική του κόμματος έχει δοκιμαστεί και έχει αναγνωριστεί ακόμη και από τους βασανιστές, είπε χαρακτηριστικά.

    Στην ερώτηση γιατί δεν παραπέμπει τον κ. Πάγκαλο στην δικαιοσύνη, η κ. Παπαρήγα διερωτήθηκε "τι ακριβώς ζητάει το ΠΑΣΟΚ; Να παίξουμε ξύλο ή να πάμε στα δικαστήρια". Εμείς, είπε, δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή. Μη μας εξαναγκάζετε. Εμείς θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Πάνω από όλα οι κατήγοροι είναι αυτοί που οφείλουν να φέρουν στοιχεία, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ και κατέληξε λέγοντας ότι αν συκοφαντήσει το ΚΚΕ τον κ. Καραμανλή ή τον κ. Παπανδρέου, το κόμμα είναι αυτό που οφείλει να φέρει στοιχεία και όχι ο κατηγορούμενος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 May 2009 - 12:30:23 UTC