Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πάνω απ' όλα οι ανάγκες του τόπου"

  • [01] "Πάνω απ' όλα οι ανάγκες του τόπου"

    "Πάνω απ' όλα βάζουμε τις ανάγκες του Τόπου. Είναι το χρέος μας στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Είναι το χρέος μας στο σήμερα και το αύριο του Τόπου", τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα. Ο Κ. Καραμανλής, που το πρωί πραγματοποίησε περιοδεία στην Εγνατία Οδό, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για "ανευθυνότητα" και "κινδυνολογία στην οικονομία", ενώ αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έγιναν και γίνονται στην Ήπειρο.

    Ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του στον πεζόδρομο Φρ. Λαμπράκη, επισημαίνοντας την σημασία που έχει για την ανάπτυξη της Ηπείρου ο συγκεκριμένος αυτός αυτοκινητόδρομος, με τον οποίο το υπερσύχρονο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, γίνεται μια κύρια πύλη της χώρας μας προς την υπόλοιπη Ευρώπη με διεθνή σημασία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους άλλους δύο αυτοκινητόδρομους, την Ιόνια Οδό και τον Ε-65, η κατασκευή των οποίων άρχισε καθώς και για μια σειρά άλλων οδικών έργων, όπως αυτός της Αμβρακίας - Ακτίου, Ηγουμενίτσας - Σαγιάδας. κ.λ.π.

    Επίσης, επισήμανε ότι η Ήπειρος, γίνεται και ενεργειακός κόμβος με τους αγωγούς φυσικού αερίου που θα περνούν από την περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η Ήπειρος μεταβάλλεται σε ένα σημείο κλειδί για την ενεργειακή πολιτική της χώρας".

    Στην συνέχεια υπογράμμισε την σταθερή πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας, τακτική που θα συνεχιστεί με την σταθερότητα, την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες, όπως τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για έλλειψη συνεργασίας στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι επιχειρεί να την εκμεταλλευτεί για μικροκομματικούς λόγους. Επίσης επισήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήθελε να παραδεχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα την ύπαρξη της κρίσης και κινδυνολογούσε σε βάρος της χώρας, παρβ ότι γνώριζαν, όπως ανέφερε, ότι με αυτή την τακτική θίγονται τα συμφέροντα της Ελλάδος. Και συνέχισε ο κ. Καραμανλής: «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδίδεται συστηματικά και σχεδιασμένα σε μια τακτική παραπληροφόρησης, μηδενισμού και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Ακόμη επιστράτευσαν συνθήματα που είναι ύβρεις για τους πολίτες αφού χαρακτήρισαν βάρβαρους την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων?».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής, υπογράμμισε ότι στο ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να μεταφέρουν σε εθνικό επίπεδο τα εσωτερικά τους άγχη, διακηρύσσοντας «ή αλλάζουν ή βουλιάζουν», αδιαφορώντας για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και στοχεύοντας να ξαναπάρουν την εξουσία.

    «Η βουλιμία τους είναι γνωστή, η αμετροέπειά τους δεδομένη, ο εκβιασμός τους όμως δεν θα περνά στην Κοινωνία, δεν περνά στους πολίτες» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι να βγάλουμε την χώρα από την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες και προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται η κυβέρνηση».

    Ο πρωθυπουργός, διασχίζοντας από την Θεσσαλονίκη την Εγνατία Οδό, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ενημερώθηκε για τα έργα που εκτελούνται εκεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Στο λιμάνι είναι σε εξέλιξη τα έργα της β΄φάσης συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η γβ φάση, περιλαμβάνει επιπλέον έργα 90 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το δημαρχείο και τη νομαρχία και στην τελευταία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου συμμετείχαν πολλοί νομάρχες περιοχών που διασχίζει η Εγνατία Οδός από τον Έβρο, μέχρι την Θεσπρωτία.

    Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, επισκέφθηκε σημεία της Εγνατίας Οδού, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των έργων κατασκευής της.

    Η περιοδεία ξεκίνησε το πρωί από τη Θεσσαλονίκη. Παρέστη στην τελετή για την ολοκλήρωση της Εγνατίας στη Γέφυρα του Βενέτικου στα Γρεβενάκαι ακολούθως θα επισκεφθεί τα έργα στη Γέφυρα Μετσόβου και στη Σήραγγα του Δρίσκου. Στο χαιρετισμό του από τη Γέφυρα Βενέτικου, ο κ. Καραμανλής μεταξύ άλλων τόνισε: "Σήμερα παραδίδεται στην κυκλοφορία το σημαντικότερο οδικό έργο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας. Η Εγνατία Οδός ενώνει την Ανατολή με τη Δύση. Αλλάζει την εικόνα στη Βόρειο Ελλάδα. Μικραίνει τις αποστάσεις μεταξύ 5 περιφερειών της πατρίδας μας. Βγάζει την κάποτε «ξεχασμένη» Ελλάδα από την απομόνωση. Δημιουργεί νέες και πολύ μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Φέρνει τη Θεσσαλονίκη ξανά στο επίκεντρο των Βαλκανίων.

    Το 2004, βρήκαμε έτοιμο λιγότερο από το μισό έργο της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να δημιουργήσει μια «εικονική πραγματικότητα», τάζοντας συνεχώς ότι θα ολοκληρώσει το έργο. Η αλήθεια όμως ήταν ότι απέμενε να γίνει το δυσκολότερο κομμάτι του. Εμείς κάναμε μια επιλογή ευθύνης: Να μείνουμε μακριά από παιχνίδια εντυπώσεων. Να δουλέψουμε εντατικά για να ολοκληρώσουμε και να παραδώσουμε το εθνικής σημασίας αυτό έργο. Δεν είπαμε τίποτα που δεν μπορούσαμε να υλοποιήσουμε. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς μου είπε ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου 5 χρόνια από τη μέρα που αναλάβαμε. Του ζήτησα να κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχουμε αυτό το στόχο, που τότε σε πολλούς έμοιαζε ανέφικτος. Με μεθοδική και συστηματική, επίπονη προσπάθεια, τα καταφέραμε!

    Είναι ένα έργο που πραγματικά αλλάζει τη ζωή των πολιτών σε περιφέρειες ολόκληρες της χώρας. Είναι ένα σπάνιο, από τεχνικής άποψης, έργο. Οφείλω να πω ότι με έχει εντυπωσιάσει. Όλοι στην Κυβέρνηση, είμαστε υπερήφανοι, που αυτό το έργο προχώρησε τόσο γρήγορα και τελικά ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας. Και είμαστε διπλά υπερήφανοι, γιατί όλα αυτά τα δύσκολα από τεχνικής σκοπιάς τμήματα, όχι μόνο σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με τρόπο άψογο, αλλά και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

    Θέλω και προσωπικά να συγχαρώ το Γιώργο Σουφλιά και όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα η Εγνατία. Θέλω ασφαλώς να συγχαρώ και όλους όσοι δούλεψαν επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η ολοκλήρωση του εθνικού αυτού έργου δείχνει ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, όταν δουλεύουμε σκληρά, όταν δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

    Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεσμεύτηκα να φέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας την ελληνική περιφέρεια. Δεσμεύτηκα να το κάνουμε στην πράξη, και όχι στα λόγια. Αυτά τα 5 χρόνια, υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος. Μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ υλοποιεί έργα ύψους περίπου 19 δισ. ευρώ, ενώ πολύ σημαντικά έργα υλοποιούνται και από τις Περιφέρειες.

    Σε όλη την Ελλάδα, υλοποιούνται εκκρεμότητες δεκαετιών. Πραγματοποιούνται προσδοκίες ολόκληρων γενιών. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πει ότι θα ολοκλήρωνε την Εγνατία το 2000. Το Μετρό Θεσσαλονίκης όλο το ξεκινούσαν κι όλο έμενε στα χαρτιά. Έργα που στοίχειωναν εμείς εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά για να τα κάνουμε πραγματικότητα. Σε όλη τη χώρα δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, φράγματα κάνουν τη ζωή του πολίτη καλύτερη. Η εικόνα της χώρας αλλάζει ριζικά. Παράλληλα, αρχίζουμε την επόμενη γενιά νέων έργων, της προγραμματικής περιόδου 2007-13. Το 80% των έργων αυτών γίνονται και θα γίνουν στην περιφέρεια.

    Όλη η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Η Ελλάδα προοδεύει. Όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια του έργου μας".

    Το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής πήγε στην Ηγουμενίτσα, όπου επισκέφθηκε τα έργα επέκτασης και αναβάθμισης του Λιμανιού, καθώς και το Δημαρχείο.Το βράδυ, μίλησε σε συγκέντρωση στην πόλη.

    Η ομιλία στο Μαρκόπουλο

    "Είμαστε η αξιόπιστη δύναμη του τόπου, είμαστε στρατευμένοι στις απαιτήσεις των δύσκολων σημερινών καιρών, στα μεγάλα εθνικά ζητήματα και στις ανάγκες των πολιτών" δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του σε συγκέντρωση στο Μαρκόπουλο.

    Ο κ. Καραμανλής έδωσε απάντηση στο σύνθημα "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" που έχει θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου. "Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το δίλημμα αυτό αφορά μόνο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ", ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι "προσπαθούν να μεταφέρουν τα εσωκομματικά τους άγχη σε ολόκληρη την κοινωνία".

    Ακολούθως, έβαλε τα δικά του βασικά διλήμματα: "Ας απαντήσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τί θα βούλιαζε τον τόπο; Η υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα; Η σταθερότητα ή η αστάθεια; Η σοβαρότητα ή η επιπολαιότητα; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ βούλιαξαν στα δημόσια χρέη, βούλιαξαν στην ανεργία. Ένα μόνο προσθέτω: αυτό που βουλιάζει σε αυτές τις ώρες είναι ο λαϊκισμός. Η απόπειρα παραπληροφόρησης και η ανευθυνότητα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Συνέχισε λέγοντας ότι τα πράγματα θα ήταν τραγικά εάν είχαμε τα δεδομένα του 2004 και αν διαχειρίζονταν τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης το σύστημα ΠΑΣΟΚ, "που μέχρι πρόσφατα δεν έβλεπε και δεν άκουγε και δεν ήξερε τίποτε για την παγκόσμια κρίση".

    Συνεχίζοντας την επίθεσή του στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής την κατηγόρησε ότι επιχειρεί να εκτρέψει το διάλογο από την πολιτική στο χάος της παραπολιτικής, ότι σκανδαλολογεί ανεύθυνα και αβάσιμα για να κρύψει την έλλειψη θέσεων, προτάσεων και ιδεών. "Δεν έχει θέσεις, δεν έχει στρατηγική. Δεν τολμά να αναπτύξει προτάσεις για τα δύσκολα προβλήματα. Συνεχίζει να βάζει το κομματικό πάνω από το εθνικό, αρνείται να συμπράξει σε κάθε εθνική προσπάθεια" τόνισε.

    Η ηγεσία και οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Καραμανλής, δυσφημούν τη χώρα, έφθασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι η Αθήνα έγινε Καμπούλ. Υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανειστεί. Διακήρυσσαν ότι καταρρέει τάχα η οικονομία μας. Επιμένουν ακόμη και τώρα να συνθηματολογούν και να κινδυνολογούν ότι η Ελλάδα βουλιάζει, ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και στις βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης:

    - Πρώτον, δρομολογούμε διάλογο με στόχο την περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο και στο δημόσιο τομέα.

    - Δεύτερον, συνεχίζουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για την αναμόρφωση του λυκείου και την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος,

    - Τρίτον, προχωρούμε στην θέσπιση ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και εφαρμόζουμε πλήρως το νέο σύστημα προμηθειών στο χώρο της υγείας,

    - Τέταρτον, συνεχίζουμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και

    - Πέμπτον, προετοιμάζουμε το σταδιακό άνοιγμα των κλειστών αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων.

    Μένουν πολλά να γίνουν ακόμη, είπε ο κ. Καραμανλής, αλλά πρόσθεσε ότι η αλήθεια που δεν αμφισβητείται από κανέναν είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια έγινε σημαντικό έργο.

    Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια προωθήθηκαν μεταρρυθμίσεις σε δύσκολα προβλήματα, με πρόσφατο παράδειγμα την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής και ολοκληρώθηκαν εκατοντάδες νέες υποδομές, ενώ ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων (19 δισ. ευρώ), που αλλάζει ριζικά την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Δώσαμε στη χώρα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, ανοίξαμε με τη νέα ενεργειακή πολιτική το δρόμο για την πράσινη ανάπτυξη, πετύχαμε σημαντική αποκλιμάκωση των δημοσίων ελλειμμάτων, πετύχαμε μεγάλη μείωση της ανεργίας.

    Αναφερόμενος πάντα στο έργο της κυβέρνησης ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε το πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" στο οποίο εντάχθηκαν πάνω από χίλια έργα, τους πόρους για τους δήμους της περιφέρειας που τριπλασιάσθηκαν, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ανατολική Αττική με την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο 70 επενδυτικών σχεδίων.

    Έκανε ειδική αναφορά στον τομέα του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι στην Ανατολική Αττική ολοκληρώθηκαν 60 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ δόθηκαν λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων και ανεξέλεγκτων χωματερών. Σημείωσε δε ξεχωριστά την προστασία του Ασωπού και το πρόγραμμα αναδάσωσης των καμένων περιοχών.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στη χώρα μας διογκώνονται από τα βάρη και τις αδυναμίες του παρελθόντος, ιδίως από το υπέρογκο δημόσιο χρέος που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος του μέλλοντος, είπε ο πρωθυπουργός, απαιτεί νέες αλλαγές και περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Η παγκόσμια κρίση λειτουργεί σαν καταλύτης για ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η στρατηγική μας, αυτή είναι η πολιτική μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 May 2009 - 22:30:15 UTC