Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεύτερη ευκαιρία για την Chrysler"
  • [02] Πληροφορίες για τις ευρωεκλογές
  • [03] ΚΕΔΚΕ: Εκδηλώσεις για το Περιβάλλον
  • [04] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [05] "Προσδιορισμός συνόρων"

  • [01] "Δεύτερη ευκαιρία για την Chrysler"

    Η απόφαση νεοϋορκέζου δικαστή να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο της Chrysler από το καθεστώς χρεοκοπίας προσφέρει στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία μία "δεύτερη ευκαιρία", συνώνυμη με τη διάσωση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    "Σήμερα χάρη στην ουσιαστική δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης και στις δύσκολες θυσίες που έκαναν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, η Chrysler έχει μια δεύτερη ευκαιρία", επισημαίνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

    Η δικαστική έγκριση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Chrysler σε όμιλο του οποίου ηγείται η ιταλική Fiat θα επιτρέψει στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να αναδυθεί ισχυρότερη από τη χρεοκοπία, προσθέτει εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος.

    "Ανοίγει ο δρόμος για τη νέα Chrysler να αναδυθεί με επιτυχία από την χρεοκοπία ως μια νέα, ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική εταιρεία για το μέλλον", καταλήγει.

    Η General Motors κήρυξε πτώχευση

    Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors (GM) κήρυξε σήμερα πτώχευση στο αρμόδιο δικαστήριο της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου.

    Η GM κήρυξε πτώχευση μετά την εκπνοή διορίας που της είχε δοθεί από την κυβέρνηση για να καταστεί βιώσιμη ως επιχείρηση.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία εισέρχεται πλέον σε ένα αβέβαιο καθεστώς χρεοκοπίας με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, του μεγαλύτερου συνδικάτου εργαζομένων της και της πλειοψηφίας των πιστωτών της.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο διευθυντής της GM Φριτς Χέντερσον αναμένεται να μιλήσουν για την μετέπειτα πορεία της εταιρείας αργότερα σήμερα.

    Το αμερικανικό δημόσιο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors θα καταθέσει τον ισολογισμό της, προκειμένου να ενταχθεί στη διαδικασία δικαστικής εξυγίανσης, η οποία θα διαρκέσει περί τις 60 έως 90 ημέρες και επιτάσσει το κλείσιμο 11 εργοστασίων της.

    Μία νέα εταιρεία θα συσταθεί για να επανακτήσει τις πιο προσοδοφόρες μετοχές της εταιρείας, της οποίας οι οικονομικές υποχρεώσεις θα μειωθούν στο μισό, εξήγησε τηλεφωνικώς στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

    Το αμερικανικό δημόσιο θα διαθέσει 30,1 δισ. δολάρια και θα ελέγχει το 60% του κεφαλαίου της. Το καναδικό δημόσιο και η επαρχία του Οντάριο θα μεταγγίσουν 9,5 δισ. δολάρια και θα ελέγχει το 12% των μετοχών. Το 17,5% της εταιρείας θα περιέλθει στο Ταμείο Συνταξιοδότησης των εργαζομένων, ενώ το 10% στους παλαιούς πιστωτές που έχουν συνυπογράψει το σχέδιο διάσωσης.

    Οι σημερινοί μέτοχοι του πρώην μεγαλύτερου παγκοσμίως κατασκευαστή αυτοκινήτων θα αποζημιωθούν στο σύνολο της τιμής των μετοχών που κατέχουν.

    Σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, η GM επιβεβαιώνει πως, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που κατέθεσε τον Φεβρουάριο, θα κλείσει 11 από τα εργοστάσιά της και θα θέσει σε τεχνική ανεργία άλλα τρία.

    [02] Πληροφορίες για τις ευρωεκλογές

    Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών με τρεις τρόπους: μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1500, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr και μέσω της διαδικτυακής πύλης "Ερμής" που λειτουργεί με πολλαπλά κριτήρια επιλογής.

    Φέτος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα νέο πιλοτικό σύστημα εναλλακτικής συλλογής και αναμετάδοσης των αποτελεσμάτων στη Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, σε 502 εκλογικά τμήματα. Το νέο αυτό σύστημα, το οποίο φέρει τα αρχικά SRT, θα λειτουργεί μέσω ενός τύπου κινητού τηλέφωνου με ειδικό πρόγραμμα από το οποίο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με ειδικούς κωδικούς, θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα προς το υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα όμως με το παραδοσιακό πρόγραμμα που γίνεται μέσω τηλεγραφημάτων.

    Για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους 9.866.913, συν 36.758 Ελληνες που θα ψηφίσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κομματικοί συνδυασμοί είναι 27 με 513 υποψήφιους, ενώ τα εκλογικά τμήματα είναι 20.435 συν 97 του εξωτερικού.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται φέτος ανά 15 λεπτά έναντι 30 λεπτών που συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες στις 7 μ.μ., στο επόμενο τρίωρο θα έχει βγει το 15% των αποτελεσμάτων, ισχυρή βάση -όπως επισημαίνεται από τους υπεύθυνους της SingularLogic- για την ένδειξη του συνολικού αποτελέσματος.

    "Ευρωβουλή των πολιτών"

    Η μετανάστευση, το περιβάλλον, καθώς και η ισότητα των ευκαιριών, αποτελούν τα θέματα που απασχολούν κυρίως τους Ελληνες πολίτες, σύμφωνα με ερωτήματα - μηνύματα που έχουν υποβληθεί στις πρώτες έξι μέρες λειτουργίας της "Ευρωβουλής των πολιτών", που έχει εγκατασταθεί στο Μετρό του Συντάγματος από την 21η Μαίου.

    Η Ευρωβουλή πολιτών είναι ένας χώρος πολυμέσων μέσω του οποίου μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να στείλει το δικό του μήνυμα, το οποίο θα υποβληθεί σε μια επιτροπή που θα αποτελείται από νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές. Η Ευρωβουλή πολιτών λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και μέχρι τις 6 Ιουνίου.

    Την ενημέρωση των πολιτών για το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλπ έχει αναλάβει εθελοντική ομάδα και στελέχη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

    Στο χώρο διανέμεται άφθονο ενημερωτικό υλικό και αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία λειτουργίας του Μετρό έχει αναλάβει την αναπαραγωγή ειδικού ηχητικού σποτ σε όλους τους χώρους του σταθμού του Μετρό στο Σύνταγμα.

    Τις πρώτες έξι μέρες λειτουργίας του χώρου των πολυμέσων έχουν καταγραφεί περισσότερα από 150 μηνύματα πολιτών, μερικά από τα οποία έχουν ήδη σταλεί στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    [03] ΚΕΔΚΕ: Εκδηλώσεις για το Περιβάλλον

    Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας στο πλαίσιο του εορτασμού της 5ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνει περιβαλλοντικό διήμερο εκδηλώσεων (4 και 5 Ιουνίου), στο Πάρκο Ελευθερίας, με την υποστήριξη της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και τη συμμετοχή πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

    Κατά τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων, θα παρουσιαστούν στο χώρο του Πάρκου Ελευθερίας, σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα, καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες όλων των φορέων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    [04] Νέες δημοσκοπήσεις

    Από 2,6 έως 3,5 μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, σύμφωνα με 7 νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο τύπο, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

    Το μικρότερο προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στην έρευνα της Focus για λογαριασμό της εφημερίδας Real News, που δίνει διαφορά 2,6% και ακολουθεί η δημοσκόπηση της εταιρίας Rass για το Παρόν της Κυριακής, όπου η διαφορά διαμορφώνεται στο 2,7%.

    Στις άλλες πέντε δημοσκοπήσεις η διαφορά βρίσκεται πάνω από 3%. Συγκεκριμένα, προβάδισμα 3% δίνει στο ΠΑΣΟΚ η έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, ενώ η δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο δίνει προβάδισμα 3,2%.

    Στη δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα η διαφορά βρίσκεται στο 3,4%, ενώ προβάδισμα 3,5% δίνουν στο ΠΑΣΟΚ οι έρευνες της Public Issue για την Καθημερινή και της Marc για το Έθνος της Κυριακής.

    Σε ότι αφορά τα άλλα κόμματα και στις επτά δημοσκοπήσεις το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστά από 5,5 έως 8,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι από 6,4% έως 9,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστά από 4,2% έως 6,8% και ο ΛΑΟΣ από 3,1% έως 5,1%.

    [05] "Προσδιορισμός συνόρων"

    Είμαστε μια βδομάδα πριν από τις εκλογές και τα δυο μεγάλα γερασμένα κόμματα δεν έχουν πει ακόμα τις απόψεις τους για την Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε εφ' όλης της ύλης διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο.

    Ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε τους στόχους που βάζει το κόμμα του για τις Ευρωεκλογές και τόνισε με νόημα ότι μετά τις 8 Ιουνίου αναμένει εξελίξεις είτε από τα Χανιά είτε από τη Θεσσαλονίκη... Ο κ. Καραμανλής δεν θα αντέξει πολύ, είπε.

    Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είπε ότι είναι εξαιρετικός και ο πληρέστερος πρόεδρος, καθώς έχει και αυξημένη κοινωνική ευαισθησία. Εάν θέλει να ξαναείναι υποψήφιος θα τον στηρίξουμε, είπε, και με αφορμή σημερινές δηλώσεις του Γ. Α. Παπανδρέου είπε ότι χαίρεται που βλέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πως η επιλογή του κ. Παπούλια είναι μονόδρομος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι πρώτος στόχος του κόμματός του είναι να πείσει την Ευρώπη να προσδιορίσει επαρκώς και ακριβώς τα σύνορά της στο Αιγαίο, τα οποία αμφισβητούνται από τον τσαμπουκά της Τουρκίας. Ελπίζω στην Ευρωβουλή να βρούμε τη συμπαράσταση και των άλλων κομμάτων, είπε.

    Δεύτερος στόχος είναι η Ευρώπη να ζητήσει από την Τουρκία να άρει το casus beli. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τα της άμυνάς της, πρόσθεσε. Ο κ. Καρατζαφέρης κατέστησε σαφές ότι είναι κατά της εντάξεως της Τουρκίας στην ΕΕ και αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εφόσον δεν αποσυρθεί ο στρατός κατοχής από την Κύπρο.

    Επίσης ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα και ο λαός πρέπει να αποφασίσει αν θα υιοθετήσει αυτό το υποκατάστατο Συντάγματος της ΕΕ. Τα μεγάλα κόμματα φοβούνται το λαό και στα κρίσιμα ζητήματα έχουν λάβει τις αποφάσεις τους χωρίς να ρωτήσουν, όπως ήταν το Μάαστριχτ ή η ένταξή μας στο ευρώ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στην οικονομία λέγοντας ότι με τις σημερινές συνθήκες οδηγούμεθα με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση. Είναι ακατανόητο πώς γίνεται να έχουμε ξεπουλήσει τη μισή Ελλάδα και το δημόσιο χρέος να αυξάνεται. Δεν έπρεπε να πέσει το χρέος, αναρωτήθηκε; Επίσης εκτίμησε ότι ο κ. Καραμανλής δεν προτίθεται να πολεμήσει τα καρτέλ και άσκησε δριμεία κριτική στις τράπεζες που τους χορηγήθηκαν 28 δισ. ευρώ, χωρίς κανέναν όρο. Είναι κράτος εν κράτει, πρόσθεσε, και σημείωσε ότι πουθενά αλλού δεν υπάρχουν τα επιτόκια που παρατηρούμε στην Ελλάδα.

    Σχετικά με το σύμφωνο σταθερότητας είπε ότι είναι υπέρ της ελαστικοποίησης των δεικτών του και της επαναφοράς της αναλογίας του ευρώ με το δολάριο στο ένα προς ένα, γιατί αλλιώς η Ευρώπη δεν μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα της και πολύ περισσότερο η Ελλάδα.

    Για τη χώρα μας, είπε ακόμα ότι το έλλειμμα βρίσκεται ψηλά και δεχόμαστε κριτική, αλλά από την άλλη μεριά η Ευρώπη γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι οι αμυντικές μας δαπάνες είναι υψηλές λόγω της Τουρκίας και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη χάραξη των συνόρων.

    Επίσης ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στα εξής θέματα:

    Υπόθεση Siemens: Θέλω να πιστέψω ότι οι πολιτικοί μας δεν ήξεραν, αλλά ως ρεπόρτερ και πολιτικός δεν το πιστεύω αυτό. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί τους άφησαν να φύγουν. Δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ, πόσα χρήματα δόθηκαν και σε ποιούς. Σχετικά με τα εμβάσματα προς την Mayo είπε ότι αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα.

    Παιδεία: Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικής ανώτατης παιδείας, τόνισε ότι τα φροντιστήρια πρέπει να καταστούν εχθρός της κοινωνίας και ζήτησε να καταργηθούν οι εξετάσεις. Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ενός παιδιού που θα πηγαίνει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, από ένα παιδί που πηγαίνει τώρα σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό.

    Εγκληματικότητα: Οι πολίτες ζητούν προστασία και η στάση αντιμετώπισης της εγκληματικότητας έχει καταντήσει μιθριδατισμός. Πρέπει να επαφέρουμε τη χώρα μας εκεί όπου είμαστε κάποτε, είπε και αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να περπατήσει μετά τη δύση του ηλίου στην Ομόνοια. Πρέπει να βρεθεί λύση και αν την λύση αυτή δεν την ξέρουμε η απάντηση είναι ο Τζουλιάνι. Μπορούμε να πάμε εκεί και να δούμε τί έκανε και στο Μανχάταν κυκλοφορείς πλέον χωρίς φόβο.

    Μετανάστες: Το σύστημα με καθυστέρηση αναγνωρίζει πλέον ότι υπάρχει πρόβλημα. Η χώρα δεν αντέχει το βάρος και απαιτείται να επιβληθεί ποσόστωση όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες της ΕΕ, είπε. Επίσης, είπε ότι σεβόμαστε τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμά τους, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν έρθει σε μια χριστιανική χώρα.

    Κοινωνικά θέματα: Σήμερα χάνουμε περισσότερα παιδιά από τα ναρκωτικά απ΄ότι νεαροί άνθρωποι χάνονται στην άσφαλτο. Ο χρήστης είναι τραυματίας και πρέπει να τον περιθάλψουμε, είπε.

    Συντάξεις: Είπε ότι είναι καθηλωμένες και ειδικά η σύνταξη του αγρότη αντιστοιχεί όσο το φιλοδώρημα σε μια ταβέρνα και αυτό είναι αδιανόητο. Επίσης τάχθηκε υπέρ της ενιαίας σύνταξης στην οποία θα υπάρχει μπόνους βάσει της φορολογικής δήλωσης του καθενός και θα είναι και ένα κίνητρο κατά της φοροδιαφυγής.

    Κυπριακό: Εχουμε αφήσει μόνο τον κ. Χριστόφια να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Γνωρίζω ότι περίμενε ανετότερη σύμπλευση με την Ελλάδα, είπε.

    Αλβανία: Τα Τίρανα για να μπουν στην ΕΕ θα πρέπει πρώτα να αποκαταστήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ομογενών μας που καταπατώνται και η κυβέρνησή της γείτονος να διακηρύξει ότι δεν υφίσταται θέμα διεκδικήσεων από τους Τσάμηδες.

    ΠΓΔΜ: Για τα Σκόπια είπε ότι ήταν λάθος της κας Μπακογιάννη να αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία. Εχουν δημιουργηθεί δυσκολίες και είναι άτακτη η υποχώρηση από την απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν από 15 χρόνια.

    ΚΚΕ: Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι ο Περισσός συναλλάσσεται με επιχειρηματίες και λέει ψέμματα η κα Παπαρήγα όταν ισχυρίζεται το αντίθετο. Στην Τυποεκδοτική τυπώνεται ο Ελεύθερος Τύπος, που είναι της οικογένειας Αγγελόπουλου, είπε. Επίσης, υπάρχει συνεργασία με τον ΟΠΑΠ και έχουν ενισχυθεί με 250.000 για διάσωση του ιστορικού τους αρχείου, ανέφερε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 June 2009 - 14:30:23 UTC