Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μαζί πηγαίνουμε την Ελλάδα μπροστά"
  • [02] "Να αλλάξουμε την πορεία της χώρας"
  • [03] Εντοπίστηκαν σοροί και συντρίμμια
  • [04] Υψηλές θερμοκρασίες
  • [05] Συγκρούσεις στη ζούγκλα του Αμαζονίου
  • [06] Μεξικό : Πυρκαγιά σε βρεφικό σταθμό
  • [07] Η ατζέντα της ημέρας
  • [08] Ψηφίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες
  • [09] "Ας κάνουμε τη διαφορά"
  • [10] "Πανστρατιά για την τρίτη θέση"
  • [11] "Στην Ευρώπη η ευθύνη των συνόρων"

  • [01] "Μαζί πηγαίνουμε την Ελλάδα μπροστά"

    Στη Θεσσαλονίκη, στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγ. Ελευθερίου 1 (ΑΛΑΤΙΝΗ) στο 1o ολοήμερο δημοτικό σχολείο, θα φηφίσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στις 9:30 το πρωί.

    Χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο της ΝΔ στο Σύνταγμα. Παρόντες ήταν όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, τους οποίους ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε για τον αγώνα που έδωσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

    «Η οικονομία είναι σήμερα η πιο επείγουσα εθνική υπόθεση» τόνισε ο κ. Καραμανλής από το Πεδίο του Άρεως, στέλνοντας ταυτόχρονα προς τους πολίτες το μήνυμα «μαζί πηγαίνουμε την Ελλάδα μπροστά». Ο πρωθυπουργός, έθεσε επίσης το δίλημμα των εκλογών «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» και εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντάς του «ανευθυνότητα, λαϊκισμό, αλαζονεία, ισοπέδωση, ατολμία απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης» σε μια μεγάλη, όπως χαρακτηρίστηκε, προεκλογική συγκέντρωση.

    Μιλώντας για το διακύβευμα των εκλογών ο κ. Καραμανλής είπε: «στο διάστημα που ακολουθεί κρίνεται η πορεία της χώρας μας, κάποιοι παίζουν με τους θεσμούς, παίζουν με την οικονομία, παίζουν με την πορεία του τόπου. Η πολιτική είχε και έχει δύο δρόμους μπροστά της ο πρώτος, ο δρόμος της υπευθυνότητας, οδηγεί στο συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον. Σημαίνει δύσκολες αποφάσεις, που δίνουν πραγματικές λύσεις. Σημαίνει σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα. Ο δεύτερος, ο δρόμος της ανευθυνότητας, καταλήγει στις μικροκομματικές ιδιοτέλειες. Βάζει το κόμμα πάνω από όλα. Προσφέρει ευχάριστες, αλλά απραγματοποίητες υποσχέσεις. Γιβ αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Καταλήγει σε αδιέξοδο. Ταυτίζεται με το λαϊκισμό, την ατολμία, την απουσία σχεδίου διαχείρισης της κρίσης».

    Ο κ. Καραμανλής έκανε ειδική και εκτεταμένη αναφορά στην υπόθεση της Siemens, καταλόγισε την αποκλειστική ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ και δήλωσε την εμπιστοσύνη του στην Δικαιοσύνη. Η αλήθεια είναι μία και μόνη, ανέφερε ο κ. Καραμανλής: «Η πρωτοφανής υπόθεση «Siemens» είναι σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ. Και μόνο του ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν προτρέχουμε. Περιμένουμε την έρευνα της Δικαιοσύνης. Είναι, όμως, αδιανόητο να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ σαν τιμητής σβ ένα σκάνδαλο που έγινε στη διάρκεια των κυβερνήσεών του. Οι κραυγές του δεν θα τρομάξουν κανέναν. Και, βέβαια, δεν θα τρομάξουν το «νοικοκύρη»: Που είναι η Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να παριστάνουν τους καταγγέλλοντες εκείνοι που υπέγραψαν τις προγραμματικές συμφωνίες. Εκείνοι δηλαδή που υπέγραψαν απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων. Κανένας δεν ξεχνά τις πρακτικές τους. Δεν ερεύνησαν ποτέ κανένα σκάνδαλο. Δεν δέχτηκαν τη σύσταση καμιάς Εξεταστικής Επιτροπής. Ψήφιζαν νόμους επίσπευσης της παραγραφής. Δεν μπορούν να δίνουν μαθήματα διαφάνειας. Δεν μπορούν να παραπληροφορούν! Προπάντων, δεν μπορούν να παραπληροφορούν σε θέματα που, όπως λέει ο λαός, «έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του λέγοντας ότι «ο στόχος μας υπήρξε ένας και μοναδικός: Να παρουσιάσουμε υπεύθυνα το έργο και τις θέσεις μας. Να παρουσιάσουμε, πάνω από όλα, το σχέδιό μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς, όμως. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατέφυγε σε μια από τις πιο μαύρες προπαγανδιστικές εκστρατείες στην ιστορία της: Με απαξιωτικούς όρους, χαρακτηρίζοντας τους αντιπάλους της «βάρβαρους». Με ακραία κινδυνολογία, λέγοντας ότι ως χώρα, βουλιάζουμε. Με ψεύδη, στην αρνητική διαφήμισή της. Με προκλητική παραπληροφόρηση».

    Ο κ. Καραμανλής έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου την πενταετία που πέρασε υπογραμμίζοντας: «Στα πέντε χρόνια που πέρασαν, δώσαμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Τολμήσαμε δύσκολες αποφάσεις. Πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα:

    Ενισχύσαμε το Κοινωνικό Κράτος: Πανωτόκια - ΛΑΦΚΑ - ΕΚΑΣ - αγροτικές συντάξεις - επίδομα ανεργίας. Ό,τι είπαμε, το κάναμε.

    Μειώσαμε σημαντικά τα δημόσια ελλείμματα.

    Περιορίσαμε δραστικά την ανεργία.

    Ενισχύσαμε την ασφάλεια στις νέες γενιές, μεταρρυθμίζοντας το Ασφαλιστικό Σύστημα.

    Ολοκληρώσαμε την Εγνατία Οδό, δίνοντας νέα στρατηγική σπουδαιότητα στη Β. Ελλάδα.

    Ξεκινήσαμε την κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, αλλάζοντας τον οδικό χάρτη της χώρας.

    Τολμήσαμε διεθνείς συμφωνίες -για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου-που εντάσσουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

    Εφαρμόσαμε νέα ενεργειακή πολιτική, που άνοιξε έμπρακτα το δρόμο για την «πράσινη ανάπτυξη».

    Δώσαμε οριστική λύση στο θέμα της Ολυμπιακής, πετυχαίνοντας όφελος ενός εκ. ευρώ την ημέρα. Δρομολογήσαμε λύση στο πρόβλημα του ΟΣΕ, που αφήνει ημερήσια ζημιά 2 εκ. ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για την έξαρση της εγκληματικότητας και έκανε ειδική τιμητική αναφορά στον αστυνομικό Σπύρο Θεοδώρου που το μεσημέρι της Παρασκευής έχασε τη μάχη για τη ζωή. «Του είμαστε ευγνώμονες για τη θυσία του και την προσφορά του. Εκείνοι που κάνουν εύκολη κριτική στην Αστυνομία, εκείνοι που λαϊκίζουν απροκάλυπτα, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή είναι η Αστυνομία που κάνει με αυτοθυσία το καθήκον της. Υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και είναι δίπλα στον πολίτη» είπε ο πρωθυπουργός. Στο ίδιο θέμα ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι «Η σύγκρουσή μας με τη βία είναι εντεινόμενη. Πήραμε και θα πάρουμε κάθε αναγκαίο μέτρο. Οι Αρχές εντείνουν τον αγώνα τους. Οι νόμοι απέναντι στους «κουκουλοφόρους» θα γίνουν πιο αυστηροί. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του πολίτη για προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Το δικαίωμα να πηγαίνει στη δουλειά του με ανοιχτούς δρόμους. Το δικαίωμα να βρίσκει ανοιχτό το σχολειό, ανοιχτό το Πανεπιστήμιό του. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Καμία ανοχή στα όποια κίνητρα της βίας. Καμία ανοχή στις πράξεις βίας».

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο στους οπαδούς του λέγοντας «Πίστεψα και πιστεύω, σε μια Ελλάδα σύμμαχο με όλους τους πολίτες της. Γιβ αυτήν την Ελλάδα είμαστε μαζί. Είμαστε ένα. Στηρίξτε τη με την ψήφο σας. Δύναμή μου είστε εσείς. Ξέρω τις δυσκολίες. Μαζί θα τις αντιμετωπίσουμε. Ξέρω τα προβλήματα στο δρόμο για το μέλλον. Μαζί θα τον κερδίσουμε. Μαζί πηγαίνουμε την Ελλάδα μπροστά. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Όλοι και όλες μαζί. Για την Ελλάδα. Για όλους τους Έλληνες».

    Επίσκεψη στην Ψυττάλεια

    Ο κ.Καραμανλής επισκέφθηκε τη μονάδα μονάδα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στην Ψυττάλεια, συνοδευόμενος από τον υπουργό και τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και Θ. Ξανθόπουλο.

    Ο κ. Καραμανλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τόνισε ότι η πολιτική για το περιβάλλον δεν γίνεται με κούφια και μεγάλα λόγια αλλά χρειάζεται έργα, επιμονή, αποτέλεσμα, πολιτική βούληση και στρατηγική.

    "Χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις που βλέπουν και αναγνωρίζουν τα προβλήματα εκεί όπου υπάρχουν, μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας στους πολίτες, τολμούν να εφαρμόσουν τις πολιτικές που έχει ανάγκη ο τόπος και στο περιβάλλον η επιλογή είναι μία, ανάμεσα στα λόγια και στα έργα, ανάμεσα στο στείρο μηδενισμό και στη δράση και σε τελική ανάλυση ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια διαρκής και καθημερινή μάχη και απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπογραμμίζει την πιεστική ανάγκη να ανταποκριθούμε στην πράξη με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, που είναι η διατήρηση της βιωσιμότητας του πλανήτη.

    Πρόσθεσε πως η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και την ανανεώσιμη ενέργεια, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι ζητήματα που μας αφορούν όλους αλλά και τον καθένα ξεχωριστά.

    Όλοι οφείλουμε να συμβάλουν ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε μια κοινά συντονισμένη προσπάθεια, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε "η Ελλάδα με πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια μια υπεύθυνη συγκροτημένη στρατηγική για το περιβάλλον".

    Η έγνοια μας για το περιβάλλον, είπε, μετριέται με έργα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η Ελλάδα συμμετέχοντας κατά 2 τοις χιλίοις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι σήμερα ανάμεσα στις 4 μόλις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται εντός των στόχων του Κιότο. Οι θεσμικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν ένα νέα πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος με το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο και τα ειδικά χωροταξικά, τριπλασιασμός μέσα σε πέντε χρόνια της εγκατεστημένης ισχύος σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η προώθηση μεγάλων έργων, η θεσμοθέτηση 18 νέων προστατευόμενων περιοχών και η ένταξη πάνω από το 20% του εδάφους της χώρας στο δίκτυο "Νatura", είναι μετρήσιμα αποτελέσματα, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Για τη Ψυττάλεια ανέφερε ότι είναι το εντυπωσιακότερο και το μεγαλύτερο παράδειγμα περιβαλλοντικού έργου, όχι μόνο σε εθνική αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα και αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους που στο κρίσιμο θέμα του περιβάλλοντος επιλέγουν τον εύκολο αλλά βαθιά ανεύθυνο δρόμο του λαϊκισμού, του μηδενισμού και του ψεύδους.

    Είναι η κατασκευή, είπε, και άψογη λειτουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου ξήρανσης λυματολάσπης στην Ευρώπη. Είναι η μεταμόρφωση του εφιαλτικού τοπίου που παραλάβαμε σε ένα χώρο πρασίνου και η παραγωγή ανανεώσιμης θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο της λυματολάσπης με την οποία καλύπτονται οι ανάγκες των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στην Ψυττάλεια.

    Συνέντευξη Κ. Καραμανλή στο Star

    "Βεβαίως θα είμαι παρών στις επόμενες εκλογές", δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στο STAR CHANNEL και το δημοσιογράφο Αιμίλιο Λιάτσο.

    Ο πρωθυπουργός είπε πως οι πολίτες θα κρίνουν αν θα του δώσουν μια τρίτη ευκαιρία, ενώ για τις ευρωεκλογές είπε πως καλό αποτέλεσμα είναι η νίκη. Παράλληλα σημείωσε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα "θα το δούμε, θα το σταθμίσουμε, θα το κρίνουμε" και τόνισε πως "δεν είναι οι ευρωεκλογές που επιλέγουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό".

    Για τις δημοσκοπήσεις είπε πως είναι χρήσιμα εργαλεία που λαμβάνει υπόψη του, αλλά δεν είναι αυτό που καθορίζει την πολιτική και κρίνει τις προτιμήσεις των εκλογέων. Είπε επίσης πως δεν θα αισθανθεί ευχάριστα σε περίπτωση που οι μετρήσεις επιβεβαιωθούν και επεσήμανε ότι χρέος του είναι να κάνει ό,τι πρέπει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Σε ό,τι αφορά την αποχή, δήλωσε πως είναι μορφή διαμαρτυρίας και πρόσθεσε πως στην πολιτική, τη δημόσια ζωή, τα πράγματα τα αλλάζουν μόνο εκείνοι που συμμετέχουν.

    Επιπλέον είπε πως οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαιτερότητες και ως προς της συμμετοχή και ως προς την επιλογή και είναι πιο εύκολο να εκφραστεί κανείς με ψήφο διαμαρτυρίας.

    "Έχω δώσει πολλά από τη ψυχή μου", είπε για το έργο της κυβέρνησης σ' αυτά τα πέντε χρόνια και ανέφερε πως αισθάνθηκε εθνική υπερηφάνεια στο Βουκουρέστι.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι "προσπαθούμε όσο μπορούμε να κρατήσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, όσο γίνεται σε χαμηλά επίπεδα".

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πάρει για την κρίση είπε ότι θα είναι όποια χρειαστεί "για να βγούμε αλώβητοι, αλλά όχι με θεραπεία σοκ".

    "Η ακατάσχετη σκανδαλολογία βλάπτει γενικότερα το πολιτικό σύστημα", είπε ο κ. Καραμανλής και δήλωσε φανατικός υποστηριχτής του αιτήματος για διαφάνεια.

    Όσο για την επίθεση του Γιώργου Παπανδρέου στην κυβέρνηση περί φυγάδευσης υπόπτων, ο πρωθυπουργός απάντησε πως αυτά είναι αστειότητες και κωμικά πράγματα.

    Σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στον κρατικό μηχανισμό και πως οποιοσδήποτε το αποδίδει σε πρόθεση, είτε το καταλαβαίνει, είτε όχι, φτάνει στα όρια της συκοφαντίας.

    Για τον Κάρολο Παπούλια ανέφερε πως θεωρεί ότι κάνει καλά τη δουλειά του και έχει άριστη συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

    "Είναι ιδιαίτερα συμπαθής, αγαπητός στους έλληνες πολίτες. Δεν βλέπω λοιπόν γιατί δεν πρέπει να είναι πρόεδρος και για μία νέα θητεία", επεσήμανε και παράλληλα πρόσθεσε πως ήλπιζε ότι έχουμε φτάσει σε επίπεδο πολιτικής κουλτούρας όπου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κορυφαίο αυτό θεσμό, τον αφήνουμε έξω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    "Αυτά που ακούω από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μου προξενούν λύπη, δηλαδή να εμπλέκεται το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις όποιες μικροκομματικές, μικροπολιτικές σκοπιμότητες", συμπλήρωσε.

    Απαντώντας στο Γιώργο Παπανδρέου για το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ "να κάτσει να σκεφτεί καμιά σωστή πρόταση και καμιά σωστή θέση ώστε να μπορούσαμε να πετύχουμε μια σύνθεση απόψεων για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχει η χώρα".

    Για την απογοήτευση που νοιώθουν οι νέοι από την πολιτική και τους πολιτικούς, είπε ότι τη βιώνει, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας ότι η άποψη πως όλοι είναι φαύλοι ή παλιάνθρωποι δεν αποδίδει την αλήθεια.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως έχει σκεφτεί πολλές φορές αν έπρεπε να έχει πει τα περί σεμνότητας και ταπεινότητας, γιατί είναι κάτι που έχει μεγάλο κριτήριο υποκειμενισμού.

    "Τελικά πιστεύω ορθώς το είπα γιατί με εκφράζει", πρόσθεσε ενώ ανέφερε πως "όλοι αξιολογούμαστε, όλων η συμπεριφορά αθροίζεται κάθε μέρα και τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο ομιλών".

    Επιπρόσθετα παραδέχτηκε ότι έχει κάνει και λάθη σε επιλογές προσώπων, αλλά δεν του επιτρέπεται να τις παρουσιάσει δημόσια γιατί - όπως είπε - θα γίνει προϊόν κουτσομπολιού.

    Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι ο τελευταίος ανασχηματισμός έγινε προ 4 μηνών και για την περίπτωση νέου είπε πως "αυτό τουλάχιστον μπορώ να σας το αποκλείσω".΄

    Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να σκεφτεί την πιθανότητα διακυβέρνησης της χώρας σε συνεργασία με άλλα πολιτικά κόμματα, απάντησε θεωρητικά ναι, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα αυτή την ώρα.

    "Δεν έχω κανένα λόγο να μη σκέφτομαι έτσι", είπε ερωτηθείς αν θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα παροτρύνει τα παιδιά του να ασχοληθούν με την πολιτική είπε ότι είναι δικό τους δικαίωμα να διαλέξουν. "Της μάνας τους και δικό μου χρέος είναι να φροντίσουμε το χαρακτήρα τους, να είναι καλοί άνθρωποι, σεμνοί και ταπεινοί, να τους δώσουμε τα εφόδια για να σταθούν στον κόσμο", συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως η πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή ενός νέου παιδιού αλλά πρώτα πρέπει να μορφωθεί, σταθεί στα πόδια του, να δει τι είναι η κοινωνία, να γνωρίσει πως βγαίνει το ψωμί.

    [02] "Να αλλάξουμε την πορεία της χώρας"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα ψηφίσει στην Αθήνα στις 10:30 το πρωί, στη Νέα Ερυθραία (Ελ. Βενιζέλου 173, εκλογικό τμήμα 1717).

    Την Κυριακή αλλάζουμε για να μη βουλιάξουμε, ήταν το μήνυμα που έστειλε σε όλους τους Έλληνες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι μια ψήφος για να αλλάξει η χώρα ρότα, να μπει στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, για τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, για μια πολιτεία που βάζει πρώτα τον πολίτη. Είναι ψήφος ελπίδας, πρόσθεσε, ψήφος για μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, που ανοίγει το δρόμο για να έχει η χώρα μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση αλλά και μια ευνομούμενη πολιτεία.

    Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε για μία ακόμη φορά την φράση μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας, καλώντας σε συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της Κυριακής. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι νίκη όλων των δυνάμεων της εργασίας και της δημιουργίας, των δυνάμεων της δημοκρατίας, της προόδου και της αριστεράς, νίκη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

    Η νέα πορεία, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μας χρειάζεται όλους για συμμετοχή στις εκλογές, αλλά και ψήφο στο ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε έλληνες που έχουν απογοητευτεί από την πενταετή διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τους αναποφάσιστους, σε εκείνους που ζητάνε μετριοπάθεια και νοικοκύρεμα, ακόμα και σε εκείνους που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ένιωσαν να προδίδεται η εμπιστοσύνη που έδωσαν στο κυβερνών κόμμα.

    Σε όλους αυτούς, ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε προσκλητήριο πανστρατιάς, το οποίο χαρακτήρισε προσκλητήριο της δημοκρατίας και γι' αυτό ζήτησε να μη λείψει κανείς από την εκλογική μάχη. Σε αντιδιαστολή προς την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ψήφος στη Νέα Δημοκρατία θα είναι μια ψήφος σε αυτούς που βύθισαν την Ελλάδα σε κρίση, σε αυτούς που επενδύουν στο ψέμα, στην πόλωση και στη συκοφαντία, σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που μας εμπαίζουν.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές και να τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. "Μόνον εσάς θα υπηρετήσω", τόνισε και πρόσθεσε ότι στο όνομα των πολιτών είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και με τη διαφθορά που διαλύει τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι κατεδάφισε τη χώρα και έχασε αμαχητί ιστορικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και διατύπωσε πέντε "όχι" απέναντι στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Ειδικότερα τα όχι που διατύπωσε ο κ. Παπανδρέου είναι:

    - Όχι σε έναν πρωθυπουργό που βρίσκεται σε ομηρία, που κλείνει τη Βουλή για να συγκαλύψει και να παραγράψει αδικήματα των υπουργών.

    - Όχι σε μια κυβέρνηση που επιβάρυνε με 80 δισ χρέος χωρίς να επενδύσει στην παιδεία την υγεία και την ανάπτυξη

    - Όχι σε μια κυβέρνηση που χάρισε 8 δισ. ασφαλιστικές εισφορές στους τραπεζίτες, ενώ τα Ταμεία χρεοκοπούν.

    - Όχι σε μια κυβέρνηση που χάρισε 5 δισ. στους μεγαλομετόχους για να τα πληρώσει μετά ο λαός με την αύξηση στον ΦΠΑ

    - Όχι σε μια κυβέρνηση που έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην εγκατάλειψη, όπως είπε, της Κρήτης από την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. "Η δεξιά άφησε την Κρήτη στην τύχη της" τόνισε και μίλησε για εμπαιγμό, περιφρόνηση, αγνόηση και αδικία προς την περήφανη Κρήτη. Και όλα αυτά τα απέδωσε στην γνωστή, όπως είπε, διχαστική πρακτική της δεξιάς.

    Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι ως κυβέρνηση θα προωθήσει πολιτικές που θα καταστήσουν την Κρήτη αναπτυξιακό πρότυπο για όλη τη χώρα.

    Η συνέντευξη στο Εθνικό Πρακτορείο

    Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει μείζονα ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και του πολιτικού σκηνικού, η οποία θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο μέρες πριν την κρίσιμη, όπως όλα δείχνουν, εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

    Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει επίσης ότι οι εθνικές εκλογές δεν μπορούν να καθυστερήσουν για πολύ είτε το θέλει ο κ. Καραμανλής είτε όχι. Και θέτει, εμμέσως πλην σαφώς, όριο την Προεδρική εκλογή, τονίζοντας ότι η επανεκλογή του κ. Παπούλια θα ήταν καλύτερο να γίνει από μια Βουλή "με νωπή λαϊκή εντολή".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία της ΝΔ στη διακυβέρνηση, η οποία είναι επιζήμια για τη χώρα και προσθέτει ότι "ο λογαριασμός της θητείας του κ. Καραμανλή είναι ιδιαίτερα οδυνηρός για την Ελλάδα και τους Έλληνες". Ως εκ τούτου θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές "καθίστανται υποχρεωτικά δημοψήφισμα", για την απόρριψη αυτής της πορείας της χώρας.

    Απαντώντας στα περί "λαϊκισμού και ανευθυνότητας" που του καταλογίζει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι ανευθυνότητα είναι να μη τηρείς τις υποσχέσεις σου και χαρακτήρισε υποκριτική σημαία το "σεμνά και ταπεινά" του κ. Καραμανλή.

    Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που θα πάρει ο ίδιος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι "στην οικονομία και στην πολιτική υπάρχουν πάντα επιλογές" και ότι ο ίδιος θα συγκρουστεί για τις επιλογές του, ενώ χαρακτηρίζει "επώδυνα", για τους ευνοούμενους της κυβέρνησης, τα μέτρα που θα λάβει.

    Σε ερώτηση τί εννοεί με τη φράση "δεν χρωστάω σε κανένα", ο κ. Παπανδρέου εξηγεί ότι αυτό σημαίνει ότι θέτει το δημόσιο συμφέρον υπεράνω όλων και τονίζει ότι ο ίδιος μπορεί να το κάνει, διότι δεν εξαρτάται από κανέναν. Ενώ καταλογίζει στον κ. Καραμανλή ότι "συμπεριφέρεται ως όμηρος συμφερόντων και ανομιών".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και στην αποχή, τονίζοντας ότι κάποιοι την ενισχύουν. Αναφέρεται επίσης στις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens, στις δημοσκοπήσεις, στο Μάαστριχτ, στους αγρότες, στους μετανάστες και βεβαίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι πρέπει "να ξαναπιάσουμε από την αρχή το νήμα που εγκαταλείφθηκε το 2004".

    Τονίζει επίσης ότι στην πρωθυπουργία "θα με αναδείξει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού" και μάλιστα "σε πείσμα του συστήματος", το οποίο θεωρείται ότι αναδεικνύει Πρωθυπουργούς.

    Η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Έχετε αναγάγει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση. Αυτή η επιλογή σας ανταποκρίνεται στο βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών ή στη "βουλιμία" σας για εξουσία, όπως σας κατηγορεί η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά;

    ΑΠ: Tο πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν επιδιώκεις να κυβερνήσεις - όπως κάνει κάθε κόμμα - αλλά πως διαχειρίζεσαι την εξουσία.

    Η ΝΔ κρύβεται και προσπαθεί να κρύψει την πλήρη της αποτυχία στην διακυβέρνηση της χώρας.

    Αποτυχία επιζήμια για τη χώρα λόγω της πελατειακής διαχείρισης της εξουσίας και του πλούτου του ελληνικού λαού.

    Διακυβέρνηση με αλαζονική περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών, υπονόμευση κάθε έννοιας αξιοκρατίας, διαφάνειας, αίσθησης δικαίου και ανθρωπιάς για τους πιο αδύναμους.

    Είναι η ΝΔ που γαντζώνεται σήμερα στην εξουσία καθώς δεν διστάζει να προβαίνει σε πρωτοφανείς εκτροπές, να πληγώνει την ποιότητα της δημοκρατίας μας και να χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να συγκαλύψει τις ανομίες των οποίων είναι όμηρος.

    Αντί απολογισμού στον ελληνικό λαό σκανδαλογεί λίγες μέρες προ των εκλογών.

    Από την απογραφή έως την παραγραφή, ο λογαριασμός της θητείας του κ. Καραμανλή είναι ιδιαίτερα οδυνηρός για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    Οι Ευρωεκλογές καθίστανται υποχρεωτικά δημοψήφισμα απόρριψης αυτής της πορείας της χώρας μας.

    Πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα της ελπίδας.

    Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα.

    Δεν ζητώ να αλλάξει το κόμμα στην κυβέρνηση αλλά να αλλάξει πολιτική για τον τόπο.

    Εγώ προσωπικά, εμείς στο ΠΑΣΟΚ, είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε.

    Με τη συμπαράσταση και ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών.

    ΕΡ: Την Κυριακή ψηφίζουμε. Ψηφίζουμε για να επιλέξουμε μεταξύ "σοσιαλισμού και βαρβαρότητας" ή μεταξύ "λαϊκισμού και υπευθυνότητας"; Μήπως με τέτοιου είδους συνθήματα παραμένει η σύγχυση στους ψηφοφόρους και δεν βοηθούνται να επιλέξουν με "καθαρό" μυαλό;

    ΑΠ: Ανευθυνότητα είναι να έχεις υποσχεθεί την επανίδρυση του κράτους και το κράτος να διαλύεται από την αναξιοκρατία, τις "γαλάζιες συνεντεύξεις", την επέλαση των κουμπάρων, τις χειρότερες μορφές κομματισμού.

    Είναι να έχεις υποσχεθεί "μηδενική ανοχή στη διαφθορά", να κάνεις υποκριτική σημαία σου το "σεμνά και ταπεινά" και η Ελλάδα να βουλιάζει υπό το βάρος πρωτοφανών σκανδάλων που προσπαθείς με κάθε τρόπο να συγκαλύψεις.

    Είναι να έχεις υποσχεθεί το 5% του ΑΕΠ για την παιδεία και στη συνέχεια να μειώνεις κάθε χρόνο τους πόρους για την παιδεία.

    Είναι να έχεις υποσχεθεί τη μείωση των σπαταλών στο δημόσιο κατά 10 δις ευρώ το χρόνο και να έχεις αυξήσει το χρέος των Ελλήνων κατά 80 δις ευρώ, ενώ τα ταμεία του κράτους έχουν αδειάσει από την κακοδιαχείριση, τη σπατάλη, την αδιαφάνεια.

    Είναι να δεσμεύεσαι πως δεν θα βάλεις νέους φόρους και να αναιρείς την υπόσχεση αυτή μέσα σε λίγες εβδομάδες.

    Ανευθυνότητα και λαϊκισμός είναι να μην παραδέχεσαι τίποτε από όλα αυτά και να κατηγορείς τους επικριτές σου για ανευθυνότητα και λαϊκισμό.

    Εμείς θέσαμε ένα καθαρό δίλημμα στους Έλληνες πολίτες.

    Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο ή αλλάζουμε πορεία; Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε;

    Επιβραβεύουμε τις νεοσυντηρητικές πολιτικές που μας οδηγούν κάθε μέρα πιο κοντά στη βαρβαρότητα ή επιλέγουμε προοδευτικές λύσεις, λύσεις που βάζουν στο επίκεντρο τον πολίτη, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την πράσινη ανάπτυξη;

    Παρά την προσπάθεια συσκότισης της ΝΔ, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών.

    ΕΡ: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να πάρει νέα και σκληρά φορολογικά μέτρα από την επομένη των ευρωεκλογών και ζητάτε από τον κ. Καραμανλή να τοποθετηθεί δημόσια και ανοιχτά, όπως λέτε, στο θέμα αυτό. Αν όλα εξελιχθούν όπως επιθυμείτε, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να τα χειριστείτε εσείς. Πως θα τα αντιμετωπίσετε; Δεν θα πάρετε σκληρά μέτρα;

    ΑΠ: Η ΝΔ έλαβε σκληρά μέτρα κατά των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης. Ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι επι ΝΔ οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

    Εμείς θα λάβουμε μέτρα δίκαια, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση.

    Για ένα ευνομούμενο κράτος που αναδιανέμει δίκαια τον πλούτο, που θα φορολογεί τον πλούτο εκεί που υπάρχει, που καταπολεμά τον παρασιτισμό και την αδιαφάνεια που αδειάζουν τα κρατικά ταμεία.

    Η φορολόγηση των διανεμομένων κερδών των επιχειρήσεων ως ατομικό εισόδημα και η παράλληλη μείωση της φορολογίας στα κέρδη που επανεπενδύονται είναι επώδυνο μέτρο για τους μεγαλομετόχους, για τους μερισματούχους που δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους, αλλά είναι ευεργετικό για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φορολογικής ασυλίας μέσω off-shore εταιρειών, της εισφοροδιαφυγής που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη είναι επώδυνη για όσους τρέφονται από τον παρασιτισμό αλλά είναι δίκαιη για το κοινωνικό σύνολο.

    Η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επανακαθιέρωση ενός προοδευτικού φόρου στη μεγάλη ιδιοκτησία είναι επώδυνο μέτρο για τους λίγους μεγαλοϊδιοκτήτες αλλά ευεργετικό για τους πολλούς μικροϊδιοκτήτες.

    Η καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς είναι επώδυνη για το κομματικό κράτος που γιγάντωσε η ΝΔ ενώ η καθιέρωση κανόνων διαφάνειας παντού θίγει όσους η αδιαφάνεια βοηθά να απομυζούν τα κρατικά ταμεία.

    Στην οικονομία και στην πολιτική υπάρχουν πάντα επιλογές. Εμείς έχουμε, εγώ έχω την βούληση να συγκρουστώ και να αλλάξουμε αντιλήψεις πελατειακές.

    Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τις δικές μας επιλογές με αυτές της ΝΔ.

    ΕΡ: Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι μηδενίζετε τα πάντα, στερείστε θέσεων, τάζετε τα πάντα στους πάντες και ποτέ δεν έχετε κάνει εποικοδομητικές προτάσεις για οτιδήποτε. Λέει αλήθειες η κυβέρνηση;

    ΑΠ: H κυβέρνηση πολύ θα ήθελε μια αντιπολίτευση εν υπνώσει και μια κοινωνία παραιτημένη μπροστά στα προβλήματα.

    Είναι η μόνη της ελπίδα μπροστά στα αδιέξοδά της. Δεν της κάνουμε καμμία χάρη. Εχει τεράστιες ευθύνες για την τραγική κατάσταση και εικόνα της χώρας μας. Τα οικονομικά αδιέξοδα, τους προϋπολογισμούς του κράτους που πέφτουν έξω, τη διαφθορά παντού.

    Και είμαστε περήφανοι ότι σήμερα έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα για τις 5 εθνικές προτεραιότητες.

    Επεξεργασμένες θέσεις, προοδευτικές προτάσεις και λύσεις για κάθε μεγάλο θέμα.

    Αυτό είναι το καθήκον μας.

    Και στο καθήκον μας ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Ποτέ αντιπολίτευση στην Ελλάδα δεν είχε τόσο ολοκληρωμένες και επεξεργασμένες θέσεις για όλα τα θέματα.

    Έχουμε πλήρες σχέδιο διακυβέρνησης που έχουμε παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες με πέντε εθνικούς στόχους: να ξαναδώσουμε φωνή και κύρος στην Ελλάδα διεθνώς, η δωρεάν υψηλής ποιότητας παιδεία να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα, να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος αντάξιο προηγμένης χώρας, να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας προωθώντας την πράσινη ανάπτυξη, να αναδομήσουμε το κράτος ώστε να καταστεί διαφανές και φιλικό στον πολίτη.

    Δεν υποσχόμαστε τίποτε που δεν μπορούμε να κάνουμε.

    Η ΝΔ είναι αυτή που στερείται οράματος ακόμα και σχεδίου ακριβώς διότι λειτουργεί πελατειακά, άγεται και φέρεται από τα μεγάλα ή μικρικομματικά συμφέροντα.

    Φάνηκε καθαρά και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία.

    Κανένα σχέδιο για το μέλλον, καμία εμπιστοσύνη δεν ενέπνευσε ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο.

    Δεν πρόβαλε απολύτως καμία θέση για την Ευρώπη, γιατί δεν θέλει και δεν ξέρει να διεκδικεί.

    Όσο για την κριτική περί μηδενιστικής συμπεριφοράς μας, ασκήσαμε με ευθύνη το καθήκον μας ως αξιωματική αντιπολίτευση.

    Ακόμη και στα δύσκολα εθνικά θέματα, όπως στο ζήτημα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ., αναλάβαμε πρώτοι τις ευθύνες μας, χαράσσοντας την εθνική κόκκινη γραμμή.

    Απευθύνθηκα πάντα στη ΝΔ για συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα, η καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Φυσικά, δεν έλαβα ποτέ απάντηση.

    Συμμετείχαμε και συμμετέχουμε με προτάσεις στον διάλογο για την παιδεία - παρότι ο νέος υπουργός έσβησε τα τελευταία 5 χρόνια της ΝΔ με την φράση - όλα από μηδενική βάση.

    Αποδείχθηκε στην πράξη ποιος είχε δημιουργική στάση και ποιος μηδενιστική συμπεριφορά.

    ΕΡ: Σας ακούμε, τελευταία, να λέτε "δεν χρωστάω σε κανέναν". Τι εννοείτε; Τι θα μπορούσατε να χρωστάτε; Ή μήπως θέλετε να πείτε ότι κάποιοι χρωστάνε; Αν είναι έτσι ποιοι χρωστάνε και σε ποιους; Και τι σημαίνει να χρωστάει ένας πολιτικός;

    ΑΠ: Πολύ απλά. Θέτω το δημόσιο συμφέρον υπεράνω φίλων, κουμπάρων, κολλητών, ισχυρών παραγόντων.

    Οπως ένα δημοκρατικό κόμμα οφείλει.

    Και μπορώ να το κάνω διότι δεν εξαρτώμαι από κανέναν.

    Ο κ. Καραμανλής από τις κινήσεις του καταμαρτυρεί φόβο, αδυναμία και τελικά ομηρεία στις υποθέσεις που συγκάλυψε. Ζητά την λήθη, φοβάται την αλήθεια.

    Δεν υπάρχει χειρότερο φαινόμενο για μια χώρα από ένα πρωθυπουργό που συμπεριφέρεται ως όμηρος συμφερόντων και ανομιών. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το πρωτοφανές γεγονός της υποκλοπής των τηλεφωνικών συνομιλιών της πολιτικής ηγεσίας της χώρας το οποίο έκρυβε η κυβέρνηση επί ένα χρόνο και για το οποίο δεν αποδόθηκε ευθύνη σε κανένα; Τα δομημένα ομόλογα για τα οποία και πάλι δεν αποδόθηκε η ευθύνη σε κανένα πολιτικό πρόσωπο και που θα είχαν τώρα οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία σε χρεοκοπία αν το ΠΑΣΟΚ δεν έδινε μάχη για την υπόθεση αυτή; Την υπόθεση Siemens για την οποία η ΝΔ αρνήθηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής 3 φορές και που σέρνεται εδώ και χρόνια ενώ οι βασικοί ύποπτοι και μάρτυρες δραπετεύουν ανενόχλητοι στο εξωτερικό; Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που κατά τον κ. Καραμανλή στήθηκε από δύο μοναχούς και ένα αόρατο δίκτυ δημοσίων υπαλλήλων που υπέκλεψαν σε αστραπιαίους χρόνους τις υπογραφές τόσων υπουργών;

    Σε όλες αυτές τις υποθέσεις, η στάση της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή προσωπικά ήταν η εμμονή στην άρνηση του σκανδάλου σε πρώτη φάση και η συγκάλυψη με κάθε τρόπο στη συνέχεια ώστε να μην μαθευτεί η αλήθεια, να μην αποδοθούν ευθύνες. Τα συμπεράσματα τα βγάζουν οι Έλληνες πολίτες εκ του αποτελέσματος.

    Προσωπικά, είμαι αποφασισμένος να γυρίσω σελίδα. Κανένας δεν μας κρατά σε ομηρία γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως η καταπολέμηση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας είναι εθνική υπόθεση, είναι όρος εθνικής επιβίωσης. Θα συγκρουστούμε με κάθε μεγάλο και μικρό συμφέρον μέχρι να νιώσουν οι Έλληνες πολίτες πως ζουν σε ένα ευνομούμενο κράτος, σε ένα κράτος που υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και όχι τις ορέξεις των όποιων εξωθεσμικών επιρροών.

    ΕΡ: Πριν λίγες μέρες, στη Λάρισα, είπατε ότι κάποιοι ενισχύουν τα μικρά κόμματα και την αποχή. Ποια κόμματα εννοείτε και γιατί λέτε ότι ενισχύουν την αποχή; Η μεγάλη αποχή δεν ευνοεί το πρώτο κόμμα, το οποίο, όπως λέτε, είναι το δικό σας κόμμα;

    ΑΠ: Η αποχή ευνοεί την απάθεια, την μοιρολατρία, την παραίτηση. Δεν είναι θέμα κομματικών ποσοστών. Είναι θέμα μιας αντίληψης που κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν και που εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε.

    Το "δεν γίνεται τίποτα", "δεν αλλάζει τίποτα", "όλοι ίδιοι είναι".

    Εμείς θέλουμε τον πολίτη ενεργό διότι είναι ο μοναδικός μας σύμμαχος.

    Θέλουμε να ψηφίσει, ακόμη και αν δεν μας ψηφίσει, διότι δεν θέλουμε να αφήνει την τύχη του στα χέρια άλλων.

    Διότι οι μεγάλες τομές και αλλαγές που απαιτούνται στην κοινωνία μας χρειάζονται ενεργούς πολίτες που θα πουν τη γνώμη τους, θα συνδιαμορφώσουν τις αλλαγές, θα συμμετέχουν στα κοινά.

    ΕΡ: Από αυτές τις εκλογές θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων μέχρι και δύο μέρες πριν τις εκλογές. Με δεδομένο ότι υπάρχει, στο χώρο του ΠΑΣΟΚ μια καχυποψία σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τις σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετούν, φοβάστε ότι μπορεί να υπάρξουν αθέμιτες πρακτικές, να αποτελέσει πειρασμό για κάποιους, όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματός σας;

    ΑΠ: Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων και γνωρίζουμε όλοι πως οι πειρασμοί είναι υπαρκτοί. Υπενθυμίσαμε σε όλους την αυτονόητη υποχρέωσή τους να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους. Δεν φοβόμαστε τίποτα διότι έχει πια φτάσει η ώρα της κάλπης, η ώρα που θα μιλήσουν οι Έλληνες πολίτες.

    ΕΡ: Στην υπόθεση της Siemens είχαμε σημαντικές εξελίξεις, με την "απόδραση" δύο υπόπτων, την προφυλάκιση άλλων δύο και την εμπλοκή της ΜΑΥΟ, η οποία φέρεται ότι ανήκει στην οικογένεια Μητσοτάκη. Θεωρείται ότι όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους και με το κλείσιμο της Βουλής ή ότι πρόκειται για σχέδιο της κυβέρνησης, όπως είπε ο Απόστολος Κακλαμάνης;

    ΑΠ: Υποθέσεις που ταλαιπωρούν τον τόπο εδώ και 2, 3 ή και 4 χρόνια παραγράφτηκαν χωρίς να διερευνηθούν από την Βουλή των Ελλήνων.

    Δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη της σπουδής της Κυβέρνησης γύρω από τις υποθέσεις αυτές.

    Εμείς ζητήσαμε να λάμψει όλη η αλήθεια, να αποδοθεί κάθε ευθύνη στους υπαίτιους, ακόμη και αν κάποιοι ανήκουν στο δικό μας χώρο.

    Προσωπικά κάλεσα στη Βουλή τον κ. Καραμανλή να καθαρίσουμε από κοινού την υπόθεση αυτή. Ώστε ο Ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια και να πάψουν να υπάρχουν σκιές επί δικαίων και αδίκων.

    Ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε για άλλη μια φορά.

    Η ΝΔ αρνήθηκε κατ΄επανάληψη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, ενώ μετά τη διάλυσή της που οδήγησε σε οριστική παραγραφή των όποιων αδικημάτων πολιτικών προσώπων, οι βασικοί ύποπτοι και μάρτυρες αφέθηκαν να διαφύγουν στο εξωτερικό.

    Ο καθένας μας βγάζει τα συμπεράσματά του.

    ΕΡ: Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι θετικό για σας και θα αποτελέσει πρόκριμα για πρόωρες εθνικές εκλογές. Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Καραμανλής θα πάει σε εκλογές αν πρόκειται να τις χάσει; Κι αν δεν πάει, εσείς είσαστε αποφασισμένος να τις προκαλέσετε με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Αν προκαλέσετε εκλογές, πως θα ψηφίσετε τον Κάρολο Παπούλια, όπως έχετε πει;

    ΑΠ: Οι εκλογές δεν μπορούν να καθυστερήσουν για πολύ ακόμη, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ο κ. Καραμανλής. Από τη μία η χώρα έχει μπει σε μια καθολική κρίση που θίγει τους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα, την οικονομία, την ασφάλεια, το κοινωνικό κράτος έως και τη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Και η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση αξιόπιστη, με εντολή νωπή από τον ελληνικό λαό.

    Σε μια δημοκρατία, τη λύση στα μεγάλα αδιέξοδα τη δίνουν οι πολίτες με τη ψήφο τους.

    Η στάση μας στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι στάση ευθύνης.

    Σεβόμαστε τόσο το αξίωμα όσο και τον κ. Παπούλια που το τιμά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δηλώσαμε πως είμαστε έτοιμοι να υπερψηφίσουμε την επανεκλογή του, αν ο ίδιος το επιθυμεί.

    Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από ένα κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή.

    ΕΡ: Έχετε πει πολλές φορές ότι ως πρωθυπουργός θα αλλάξετε το πολιτικό σύστημα. Θέλετε να πείτε ότι θα ανατρέψετε το σύστημα που θα σας αναδείξει, όπως θα έλεγε και ο Μαχάτμα Γκάντι;

    ΑΠ: Θα με αναδείξει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού - σε πείσμα του συστήματος που υπονοείτε.

    Δεν με ενδιαφέρει να καταλάβω άλλο ένα αξίωμα. Θέλω να αλλάξω τα πράγματα στη χώρα μας.

    Θέλω να απαλλαγεί η χώρα μου από χρόνιες παθογένειες αδιαφάνειας, υπόγειων επιρροών, πελατειακής λειτουργίας, αναξιοκρατίας, κομματισμού.

    Αυτά είναι που μας κρατάνε πίσω, που παράγουν ανισότητες, που μας εμποδίζουν να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας, που μας εμποδίζουν να αναπτυχθούμε.

    Όραμά μου είναι ένα σύγχρονο ευνομούμενο κράτος που σέβεται τους πολίτες και προτάσσει τα δικαιώματά τους.

    Όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική τους θέση, την ισχύ τους, την κομματική τους ένταξη, το φύλο τους, τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι δέσμευσή μου.

    ΕΡ: Υποστηρίζετε τη δημιουργία ενός Συμφώνου Απασχόλησης δίπλα στη συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία θα παραμείνει ως έχει. Πραγματικά πιστεύετε ότι το Μάαστριχτ πρέπει να παραμείνει το Ευαγγέλιο της ΕΕ, ή λόγοι τακτικής σας οδήγησαν σε αυτή τη θέση;

    ΑΠ: Ζητάμε ένα Σύμφωνο Απασχόλησης έτσι ώστε να δώσουμε σάρκα και οστά σε μια πραγματικά κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη για τους πολίτες. Ζητάμε όμως ταυτόχρονα και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας γιατί δεν θέλουμε να αντιμετωπίζονται ως ελλείμματα και σπατάλες οι επενδύσεις στην παιδεία και την έρευνα, στο κοινωνικό κράτος, στην πράσινη ανάπτυξη. Οι επενδύσεις αυτές είναι μακροπρόθεσμα ωφέλιμες για την κοινωνία, βελτιώνουν την ευημερία, προάγουν την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, δεν μπορεί σε ώρα κρίσης να προτάσσεται δογματικά η δημοσιονομική εξυγίανση σε βάρος της ανάπτυξης. Η αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να γίνει με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις και κυρίως με κοινωνικά πιο δίκαιο τρόπο αν στοχεύσουμε πρώτα στην αναθέρμανση της οικονομίας και στην επιστροφή της ανάπτυξης.

    ΕΡ: Οι αγρότες έχουν μεγάλο μερίδιο στη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Στη συνέχεια το κόμμα σας μάλλον τους εγκατέλειψε με αποτέλεσμα να στραφούν στη ΝΔ. Τώρα, προβάλει ο κίνδυνος της αναθεώρησης της ΚΑΠ επί το δυσμενέστερο για τον Έλληνα αγρότη. Τι θα κάνετε; Θα τον εγκαταλείψετε για μια ακόμα φορά ή σταθείτε στο πλευρό του και πως;

    ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ έχει ακατάλυτους δεσμούς με τον κόσμο της υπαίθρου. Η ιστορία μας είναι συνδεδεμένη με αγώνες για την περιφερειακή ανάπτυξη, την αποκέντρωση, τη βελτίωση της θέσης των αγροτών. Θέλουμε μια αποκεντρωμένη Ελλάδα, με ζωντανές και ισχυρές περιφέρειες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να φροντίσουμε για τον κόσμο της αγροτιάς. Έχουμε αποδείξει πως ξέρουμε και μπορούμε να δίνουμε μάχες στην ΕΕ και να τις κερδίζουμε υπέρ των συμφερόντων της χώρας.

    Έχουμε δεσμευτεί πως θα στηρίξουμε το εισόδημα των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Θα αγωνιστούμε στην ΕΕ για τη διατήρηση του Κοινοτικού χαρακτήρα και την επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ στη μετά το 2013 περίοδο και την αποτροπή της μερικής ή ολικής επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ. Θα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους κοινοτικούς πόρους για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, της διατροφικής ασφάλειας, καθώς και την ορθολογιστική διαχείριση των υδάτων. Κυρίως όμως, θα δώσουμε νέα προοπτική στην αγροτική παραγωγή με την πράσινη ανάπτυξη και τη στήριξη της παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και αξίας, που θα έχουν ταυτότητα στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

    ΕΡ: Το μεταναστευτικό τείνει να γίνει το πιο εκρηκτικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Τεράστιος αριθμός (λαθρο)μεταναστών, περιοχές που δεν μπορείς να πλησιάσεις, εκδηλώσεις ρατσισμού, άνθηση ακροδεξιών αντιλήψεων κλπ. Πως θα λύσετε το πρόβλημα. Μπορεί η λύση να είναι η ποσόστωση;

    ΑΠ: Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση αυτή απουσιάζει στο θέμα της μετανάστευσης και έχει δημιουργήσει εν δυνάμει μια πυριτιδοαποθήκη κοινωνικών εκρήξεων στα νησιά και τις πόλεις μας. Η χώρα χρειάζεται μια μεταναστευτική πολιτική με τρεις βασικούς άξονες.

    Πρώτον, να εντάξουμε αποτελεσματικά τους νόμιμους μετανάστες στην κοινωνία μας. Να αισθανθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους αξιοπρέπεια και σεβασμό. Πως η διαμονή τους στη χώρα μας σημαίνει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μια τέτοια πολιτική θα σταματήσει την γκετοποίηση και την πόλωση στις κοινωνίες μας.

    Δεύτερον, καλύτερη αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στα σύνορά μας -αλλά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα- με εφαρμογή και ενίσχυση -όπως έκανα ως Υπουργός Εξωτερικών- των διασυνοριακών συμφωνιών μας, συνεργασίες για την αποτροπή του δουλεμπορίου και την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών.

    Τρίτον, είμαστε πύλη εισόδου λαθρομεταναστών για το σύνολο της ΕΕ. Απαιτείται λοιπόν να διεκδικήσουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή στρατηγική κατά της λαθρομετανάστευσης η οποία να στηρίζει τη οποία να κάνει πράξη τις αρχές της αλληλεγγύης και να στηρίζει τη χώρα μας στην προσπάθειά της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    ΕΡ: Αυτές τις μέρες κι ενώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με διάφορα σοβαρά ή μη θέματα, παρατηρείται μια ένταση στην Κύπρο, γύρω από την εκμετάλλευση των πετρελαίων, με την Τουρκία να εκτοξεύει απειλές. Το θέμα δεν απασχολεί τη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα, αλλά είναι πολύ σοβαρό. Πιστεύετε ότι αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί στη διαμόρφωση της ελληνικής θέσης τον Δεκέμβριο, όταν θα κρίνεται η Τουρκία; Και ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας με βάση τη μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας απέναντι στις υποχρεώσεις της;

    ΑΠ: Η αδράνεια της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, η απόσυρση της χώρας μας από το διεθνές προσκήνιο, η παθητική διπλωματία των τελευταίων ετών, η εξασθένιση της διεθνούς θέσης της χώρας, η εγκατάλειψη του Ελσίνκι και η σπουδή της ΝΔ να απεμπολήσει προκαταβολικά το όποιο δικαίωμα βέτο εκλαμβάνεται από την άλλη πλευρά ως αδυναμία με αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των θέσεων και την εμφάνιση πιο προκλητικών συμπεριφορών.

    Οφείλουμε να υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία πως η βούληση για ειρηνική συνύπαρξη πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα και από την άλλη πλευρά και πως η διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία προϋποθέτει πράξεις εκ μέρους της Τουρκίας που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της για σχέσεις καλής γειτονίας.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε πέτυχει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία με μια πολιτική συνεχών πρωτοβουλιών που έδιναν στη χώρα μας στρατηγικό πλεονέκτημα. Δυστυχώς, και στο θέμα αυτό θα πρέπει να ξαναπιάσουμε από την αρχή το νήμα που εγκαταλείφθηκε το 2004.

    ΕΡ: Πόσες πιθανότητες δίνετε στο ενδεχόμενο να έρθετε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές της Κυριακής; Κι αν έρθετε πρώτο κόμμα και με διαφορά, ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση την επομένη, αν όχι και το ίδιο το βράδυ των εκλογών;

    ΑΠ: Ο πήχης για μας είναι ένας και μοναδικός: η νίκη στις Ευρωεκλογές. Δεν υπάρχει άλλο σενάριο. Τα σωρευμένα προβλήματα και αδιέξοδα θέτουν ήδη εκ των πραγμάτων θέμα εκλογών στη χώρα. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και προκειμένου να ανακόψουμε ένα κατήφορο που συνεχίζεται, θέσαμε εδώ και καιρό θέμα προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει μια μείζονα ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων και του πολιτικού σκηνικού. Θα επιταχύνει τις εξελίξεις και θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για μια άμεση αλλαγή πορείας της χώρας.

    Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

    «Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Μπορούμε να ξαναφέρουμε την ελπίδα. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή, με νέα ηγεσία. Με όραμα, φιλοδοξία, σχέδιο, υψηλούς στόχους. Θα αλλάξουμε πορεία για να μη βουλιάξουμε. Δεν θα συμβιβαστούμε με τη μετριότητα και το τέλμα. Το πρώτο βήμα είναι αύριο να καταδικάσουμε τις πολιτικές της ΝΔ που οδηγούν σε μια όλο και πιο μίζερη, άδικη, αδιαφανή, ανασφαλή και ανίσχυρη Ελλάδα. Όσο για το μπάνιο μας, την Κυριακή έχουμε όλο τον χρόνο να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στη χώρα και στη συνέχεια να βουτήξουμε σε μια από τις υπέροχες παραλίες μας», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου".

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «όμηρο ανομιών και μιας προβληματικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αδύναμη, φοβική», που δεν μπορεί να προσφέρει λύση στα προβλήματα, που η ίδια δημιούργησε και τονίζει πως «μια πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα σημαίνει μια συντριπτική ήττα για τις πολιτικές τους», ενώ εκτιμά πως η κυβέρνηση δεν θα αντέξει υπό το βάρος των προβλημάτων και θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές πριν από τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά αύριο στις κάλπες και προαναγγέλλει ότι από την επομένη των εκλογών- και ως τις εθνικές εκλογές , όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν - το ΠΑΣΟΚ θα εντείνει την αντιπολίτευσή του στην κυβέρνηση, «πείθοντας όλο και περισσότερους πολίτες πως υπάρχει διέξοδος, δύσκολη, αλλά εφικτή, πως υπάρχουν λύσεις και επιλογές».

    «Συγκροτούμε μια όλο και ευρύτερη πλειοψηφία, μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα φέρει την αλλαγή και θα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και εφαρμογή των μεγάλων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα δρομολογήσουμε ως αυριανή κυβέρνηση», τόνισε.

    Για την υπόθεση Siemens και τη διαφυγή του Χρ. Καραβέλα τονίζει ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε ζητήσει, ήδη, τις παραιτήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι όσο δεν το κάνει οι ευθύνες επιμερίζονται και στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Κατηγορεί τη ΝΔ ότι εκείνη είναι που σκανδαλολογεί και υποστηρίζει ότι το 2007 όταν στην κριτική του στην κυβέρνηση πρόταξε τα σκάνδαλα «η αλήθεια σκεπάστηκε από τους καπνούς των πυρκαγιών».

    Σημειώνει ότι η οικονομία και τα σκάνδαλα είναι δύο θέματα "κάθε άλλο παρά ασύνδετα μεταξύ τους".

    «Η δημοσιονομική κατάρρευση συνδέεται άμεσα με την αύξηση της αδιαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος», αναφέρει και δηλώνει πως «πρώτη προτεραιότητα της αυριανής μας κυβέρνησης αφορά ακριβώς την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο αυτών θεμάτων: Με μέτρα που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς της χώρας και δρομολογούν κανόνες διαφάνειας παντού. Και με ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης και αναθέρμανσης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

    [03] Εντοπίστηκαν σοροί και συντρίμμια

    Σωστικά συνεργεία της Βραζιλίας εντόπισαν χθες Σάββατο τα πρώτα πτώματα επιβαινόντων στο αεροσκάφος της Air France, το οποίο πριν από λίγες μέρες κατέπεσε και συνετρίβη στον Ατλαντικό και οι επικεφαλής των ερευνών ανακοίνωσαν ότι ελαττωματικοί αισθητήρες ταχύτητας είχαν αναφερθεί και σε άλλα αεροσκάφη του ίδιου τύπου.

    Σκάφη του πολεμικού ναυτικού εντόπισαν τα πτώματα δύο ανδρών, μάσκες οξυγόνου καθώς επίσης και συντρίμμια του αεροσκάφους- ανάμεσά τους και ένα μπλε κάθισμα με τον σειριακό αριθμό 237011038331-0 της πτήσης 447 της Air France- ένα σακίδιο που περιείχε ένα δελτίο εμβολιασμού και έναν δερμάτινο χαρτοφύλακα που περιείχε εισιτήριο της Air France, ανακοίνωσαν οι διασώστες.

    Ο ένας επιβάτης, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε, ήταν ακόμη δεμένος στο κάθισμά του, μετέδωσε το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM TV.

    Τα πτώματα και τα συντρίμμια μεταφέρθηκαν στο νησί Φερνάντο ντε Νορόνχα της Βραζιλίας.

    "Σήμερα (χθες Σάββατο) το πρωί στις 8:14 π.μ, επιβεβαιώσουμε την ανάσυρση από τη θάλασσα τμημάτων του αεροσκάφους και πτωμάτων που ανήκαν στην πτήση της Air France", είπε ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Βραζιλίας Ζόρζε Αμαράλ στους δημοσιογράφους.

    Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Βραζιλίας και πλοία του πολεμικού ναυτικού αναζητούν ίχνη της μοιραίας πτήσης στον Ατλαντικό, βορειοανατολικά των ακτών της Βραζιλίας, από τη στιγμή που χάθηκε από τα ραντάρ το Airbus A330-200, την περασμένη Δευτέρα, με 228 επιβαίνοντες.

    Τα σενάρια για τα αίτια του δυστυχήματος έχουν επικεντρωθεί στην πιθανότητα να μην λειτουργούσαν σωστά οι αισθητήρες ταχύτητας του αεροσκάφους, κάνοντας έτσι τους πιλότους να προγραμματίζουν λάθος ταχύτητα πτήσης την ώρα, που το αεροσκάφος πετούσε εν μέσω καταιγίδας.

    Γάλλοι εμπειρογνώμονες ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι η Airbus είχε εντοπίσει προβληματικούς αισθητήρες ταχύτητας στα αεροσκάφη της τύπου A330 πριν από το δυστύχημα και είχε προτείνει στους πελάτες της την αντικατάστασή τους.

    Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αεροπορικών ατυχημάτων της Γαλλίας (BEA) είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα αν τα προβλήματα με τους αισθητήρες ταχύτητας ευθύνονται για το δυστύχημα.

    "Ορισμένοι από τους αισθητήρες (στα A330) είχαν καταγραφεί για να αντικατασταθούν...αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν αντικαθίσταντο το αεροπλάνο θα ήταν ελαττωματικό", είπε ο Πολ-Λουί Αρσλανιάν.

    Η Air France ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι ξεκίνησε την αντικατάσταση των αισθητήρων στα αεροσκάφη της εξαιτίας των φόβων για την ασφάλειά τους πέντε εβδομάδες πριν από το δυστύχημα της πτήσης 447, αλλά μόνο όταν απέτυχε η συμφωνία για την επιδιόρθωσή τους με την Airbus.

    Η Airbus επιβεβαίωσε ότι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε στις περίπου 50 αεροπορικές εταιρίες-πελάτες της να μελετήσουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης των αισθητήρων ταχύτητας, αλλά, όπως διευκρίνισε, αυτό ήταν ένα προαιρετικό μέτρο για την βελτίωση της απόδοσης που δεν σχετιζόταν με την ασφάλεια.

    Η ημερομηνία του υπομνήματος δεν έγινε άμεσα γνωστή και εκπρόσωπος της Air France δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν οι αισθητήρες στο αεροσκάφος που κατέπεσε και συνετρίβη είχαν αντικατασταθεί.

    Το μοιραίο αεροσκάφος είχε στείλει 24 αυτοματοποιημένα σήματα από τις 0210 ως τις 0214 που έκαναν λόγο για μία σειρά προβλημάτων στο σύστημα προτού χαθεί από τα ραντάρ, είπε ο Αρσλανιάν.

    Μεταξύ αυτών και ένα το οποίο ανέφερε αντιφατικές ενδείξεις ταχύτητας από τους αισθητήρες του A330.

    Τα σήματα έδειξαν επίσης ότι ο αυτόματος πιλότος ήταν απενεργοποιημένος, παρότι είναι αδύνατο να πει κανείς αν είχε απενεργοποιηθεί από μόνος του, όπως είναι προγραμματισμένος να κάνει όταν λαμβάνει ενδείξεις που υποδηλώνουν κίνδυνο, ή αν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είχε αποφασίσει να τον απενεργοποιήσει, πρόσθεσε ο Αρσλανιάν.

    Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος πέρασε μέσα από μία περιοχή με καταιγίδες, αλλά ότι ο καιρός δεν φαινόταν να συνιστά ιδιαίτερη απειλή.

    Οι ερευνητές δεν αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν τους καταγραφείς πτήσης του αεροσκάφους.

    "Αυτό είναι που αναζητούμε μέσα στον Ατλαντικό Ωκεανό", είπε ο Αρσλανιάν, κρατώντας ένα μικρό, κυλινδρικό μεταλλικό κουτί, το οποίο είναι προσαρτημένο στους καταγραφείς πτήσης και είναι σχεδιασμένο ώστε να στέλνει σήματα για μέχρι 30 μέρες.

    "Δεν έχουμε απολύτως καμία εγγύηση ότι είναι ακόμη προσαρτημένο στους καταγραφείς. Μπορούν να αποσπαστούν", είπε.

    [04] Υψηλές θερμοκρασίες

    Θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα προβλέπει, για σήμερα ημέρα των ευρωεκλογών, η ΕΜΥ, καθώς το θερμόμετρο θα κυμανθεί από 15 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Γενικά σήμερα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα παρατηρηθούν κατά τόπους λίγες αραιές νεφώσεις, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

    Αύριο Δευτέρα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια. Ωστόσο, στην υπόλοιπη χώρα θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας ακόμη και τους 37 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται στα ηπειρωτικά και τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά, ενώ η ένταση των ανέμων δεν θα ξεπεράσει τα 5 μποφόρ.

    [05] Συγκρούσεις στη ζούγκλα του Αμαζονίου

    Οι ιθαγενείς διαδηλωτές και ο στρατός κάθε άλλο παρά έμοιαζαν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και το ενδεχόμενο να υπάρξει εκεχειρία έμοιαζε πολύ μακρινό χθες Σάββατο, μετά από δυο μάχες στη ζούγκλα του Αμαζονίου οι οποίες στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 50 ανθρώπων, αποκορυφώνοντας τη χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Άλαν Γκαρσία στην μέχρι σήμερα θητεία του.

    Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι 30 ιθαγενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως 22 μέλη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού σκοτώθηκαν μετά από 48 ώρες σφοδρών συγκρούσεων εξ αιτίας της απόφασης του προέδρου να διαθέσει δασικές εκτάσεις σε ξένες εταιρίες για να εκμεταλλευθούν κοιτάσματα πετρελαίου και τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο στην περιοχή.

    Η αιματοχυσία εξώθησε πολλούς να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης κι υπογράμμισε με τραγικό τρόπο το χάσμα ανάμεσα στις ελίτ στη Λίμα και τους φτωχούς στην επαρχία, που απειλεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες του Γκαρσία να "ανοίξει" τη χώρα στους ξένους επενδυτές.

    Χιλιάδες Ίντιος, κρατώντας ξύλινα ακόντια, παρέμεναν σε μπλόκα χθες Σάββατο κατά μήκος των δρόμων που διαπερνούν τη ζούγκλα του Αμαζονίου, προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσουν την ένοπλη αντίσταση αν η αστυνομία δε σταματήσει να προσπαθεί να καταστείλει τις διαμαρτυρίες τους.

    Περίπου 10 αστυνομικοί που κρατούνταν όμηροι από διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 24 απελευθερώθηκαν από στρατιώτες που επενέβησαν για να τερματίσουν μια "κρίση ομήρων", δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομικής διεύθυνσης του Περού, Μιγκέλ Ιδάλγο, στο ραδιοφωνικό σταθμό RPP χθες Σάββατο. Άλλοι επτά όμηροι αγνοούνται, κατά τον ίδιο.

    Στα επεισόδια που προηγήθηκαν της αιχμαλώτισης των αστυνομικών, άλλοι 11 αστυνομικοί σκοτώθηκαν προσπαθώντας να διαλύσουν μπλόκο διαδηλωτών 870 χλμ. βόρεια της Λίμας, σε ένα σημείο που είναι γνωστό ως "Η Στροφή του Διαβόλου", σύμφωνα με την κυβέρνηση. Στην επιχείρηση σκοτώθηκαν επίσης 30 διαδηλωτές, δήλωσε ο Τσάμπιον Νονίμγκο από το φορέα AIDESEP, που μάχεται για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων στο Περού. Αντίθετα, κατά κυβερνητικές πηγές, οι νεκροί διαδηλωτές ήταν 9.

    "Μιλάμε για παραπάνω από 30 θανάτους ιθαγενών μέχρι τώρα", δήλωσε ο Νονίμγκο.

    Ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει εκτεταμένη απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές του Αμαζονίου από το απόγευμα χθες Σάββατο.

    Ο πρόεδρος Γκαρσία επέρριψε την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια σε αριστερούς αντιπάλους του και υπερασπίστηκε τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού.

    "Ντροπή στους πολιτικούς εκείνους που δεν μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές και γι' αυτό μαζεύουν ομάδες παράλογων ανθρώπων για να κάνουν αυτό που έκαναν χθες", δήλωσε ο Γκαρσία χθες Σάββατο.

    Ακόμη, υποστήριξε ότι η κινητοποίηση των ιθαγενών αποτελεί "συνομωσία κατά της δημοκρατίας" και πως ίσως έχει "υποστήριξη απο το εξωτερικό". Δεν διευκρίνισε σε ποια χώρα αναφέρεται.

    Οι φυλές των ιθαγενών, που αντιτίθενται στην παραχώρηση των γαιών στη ζούγκλα του Αμαζονίου προβλέποντας εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και κάνοντας λόγο περί απειλής για τον τρόπο ζωής τους, διαδηλώνουν από τον Απρίλιο, ζητώντας από το Κογκρέσο της χώρας των Άνδεων να ανακαλέσει νόμους που "ενθαρρύνουν" ξένες εταιρίες πετρελαίου και μεταλλευτικές εταιρίες να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για την εκμετάλλευση πόρων που βρίσκονται στο τροπικό δάσος.

    "Δεν θα εγκαταλείψουμε [τον αγώνα] έως ότου να καταργήσουν αυτούς τους νόμους που θα μας βλάψουν. Θέλουν να μας πάρουν τις γαίες μας και το δάσος και να αφανίσουν τις παραδόσεις μας", δήλωσε ο Λουίς Ουάνσι, ηγέτης της φυλής Σουάι στην περιοχή Λορέτο, από ένα μπλόκο ανάμεσα στις πόλεις Ταραπότο και Γιουριμάγουας. "Δεν έχουμε όπλα, έχουμε μόνο ετούτα τα ακόντια", πρόσθεσε.

    Στο μπλόκο συμμετείχαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά από την αγροτική περιοχή. Ορισμένοι ήταν ντυμένοι με κόκκινους χιτώνες, είχαν κορδέλες στο κεφάλι και κρατούσαν ξύλινα ακόντια. Οι οικογένειες είχαν στήσει σκηνές από πλαστικό πλάι στο δρόμο.

    Ο υπουργός Άμυνας Άντερο Φλόρες δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο ενός σταθμού άντλησης πετρελαίου της κρατικής επιχείρησης Petroperu, που διαδηλωτές απειλούσαν να πυρπολήσουν.

    Ο Γκαρσία, του οποίου το ποσοστό δημοτικότητας βρίσκεται στο 30% σε εθνικό επίπεδο, είναι μισητή φιγούρα στην περιοχή του Αμαζονίου, όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι μηδενική. Επικριτές του επισημαίνουν ότι έπραξε ελάχιστα για να αμβλύνει τη φτώχεια, που μαστίζει το 36% του πληθυσμού, και ότι η περίοδος της οικονομικής ανάπτυξης, λίγο πριν ενσκήψει η τρέχουσα κρίση, ελάχιστα ωφέλησε τους κοινωνικά αδύναμους.

    Ακόμη, λένε ότι η πολιτική των "ελεύθερων αγορών" και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων απλώς θα συνεχίσει να ευνοεί τις αστικές ελίτ.

    Οι περίπου 65 φυλές των ιθαγενών είναι έξαλλες για τους νόμους που ο Γκαρσία προώθησε πέρυσι για να εναρμονιστεί το δικαιικό πλαίσιο του Περού με τις διατάξεις της λεγόμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που συνήψε με τις ΗΠΑ.

    Μετά τα επεισόδια, μέλη της κυβέρνησης Γκαρσία κατηγόρησαν τους ηγέτες των διαδηλωτών ότι επιδεικνύουν αδιαλλαξία, αρνούνται να διαπραγματευθούν και προειδοποίησαν ότι θα επιβάλλουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Οι Ίντιος καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τους συμμάχους της ότι ενέργησαν με κακή πίστη όταν εμπόδισαν, την Πέμπτη, την έναρξη διαλόγου για ένα νόμο που οι φυλές θέλουν να ανακληθεί.

    "Εκπροσωπούμε 1.350 κοινότητες, περίπου 600.000 Ινδιάνους του Αμαζονίου, και ζητάμε από την κυβέρνηση να θεωρήσει ότι 25 εκατομμύρια εκτάρια είναι προγονική μας γη", δήλωσε ο Αλμπέρτο Πισάνγκο, εκ των ηγετών των διαδηλωτών. "Αισθανόμαστε ότι η κυβέρνηση. . . πάντα μας αντιμετώπιζε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας", πρόσθεσε.

    Μετά τα επεισόδια ο Πισάνγκο κατηγόρησε τον Γκαρσία για "γενοκτονία" και για την "διάπραξη της χειρότερης σφαγής του λαού μας τα τελευταία 20 χρόνια".

    Ο Πισάνγκο κρύβεται, μετά την έκδοση, χθες Σάββατο, εντάλματος σύλληψης σε βάρος του που τον κατηγορεί για υποκίνηση στάσης, συνομωσία και συμμετοχή σε εξέγερση.

    [06] Μεξικό : Πυρκαγιά σε βρεφικό σταθμό

    Τουλάχιστον 35 βρέφη και νήπια πέθαναν από εγκαύματα ή ασφυξία κατά την πυρκαγιά του βρεφονηπιακού σταθμού στην πόλη Ερμοσίγιο στο βόρειο Μεξικό, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

    "Στο κέντρο υπήρχαν 142 παιδιά. Τριάντα πέντε από αυτά είναι νεκρά και 41 νοσηλεύονται", δήλωσε ο κυβερνήτης του κρατιδίου της Σονόρα Εντουάρντο Μπουρς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Ο βρεφονηπιακός σταθμός ABC , που ανήκε στο κράτος, αλλά είχε ανατεθεί σε ιδιώτη, και δεν διέθετε εξόδους κινδύνου ή πόρτες πυροπροστασίας. Η πυρκαγιά προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος στη στέγης στην περιοχή όπου βρίσκονταν οι κούνιες των μωρών. Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, τα παιδιά έπαιρναν τον μεσημεριανό τους ύπνο.

    Ενας άνδρας που ήταν ο πρώτος που άκουσε τις εκκλήσεις του προσωπικού άνοιξε με μια βαριοπούλα τρύπα στον τοίχο του σταθμού, ενώ ένας νεαρός άνοιξε ρήγματα σε άλλον τοίχος χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό του.

    "Ηταν τρομερό, υπήρχε πολύς καπνός. Δεν ακούγαμε κλάματα, όλα τα παιδιά ήταν αναίσθητα", είπε αυτόπτης μάρτυρας.

    [07] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο Κ. Καραμανλής θα ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη στο 1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο (Κασσανδρέως 2) - 09:30:00,

  • Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων - Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος θα ψηφίσει στο 8ο ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Abbot 7 και Μ. Αλεξάνδρου- Σαλαμίνα - 10:00:00

  • Ο Γ. Παπανδρέου θα ψηφίσει στην Αθήνα, στη Νέα Ερυθραία (Ελ. Βενιζέλου 173, εκλογικό τμήμα 1717)- 10:30:00

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας θα ψηφίσει στο 56ο Λύκειο και 17ο και 155ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (εκλογικό τμήμα 513, Πανόρμου 7) - 11:00:00

  • Η Ντόρα Μπακογιάννη θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, στο Παγκράτι (Αριστάρχου 24, 794ο Εκλογικό Τμήμα του 47ου Εκλογικού Διαμερίσματος, στο 37ο Γυμνάσιο Αθηνών) - 11:00:00

  • Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη στο 15ο Γυμνάσιο (Καρόλου Ντηλ 24) - 11:30:00

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στην αθήνα στο 487 εκλογικό τμήμα του 26ου εκλογικού διαμερίσματος, στο 41ο και 42ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Βαρβάκη 23, Γκύζη) - 11:30:00

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-Ευρωμπάσκετ Γυναικών (Α΄ Φάση, Β΄ Όμιλος, 1η Ημέρα): Ελλάδα-Ουγγαρία - 15:45:00, Λιεπάγια, Λετονία,

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Γκραν πρι Τουρκίας (7ος αγώνας της χρονιάς)

    [08] Ψηφίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες, καλούνται να αναδείξουν 736 νέους εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρά τον αναβαθμισμένο -τα τελευταία χρόνια- ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μειώνεται τα τελευταία χρόνια.

    Οι πρώτες ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκαν το 1979. Οι ευρωβουλευτές διορίζονταν, μέχρι τότε, από τα εθνικά κοινοβούλια και διέθεταν, επομένως, και την ιδιότητα του εθνικού βουλευτή.

    Στη χώρα μας, για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους 9.866.913, συν 36.758 Ελληνες που ψήφισαν χθες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κομματικοί συνδυασμοί είναι 27 με 513 υποψήφιους, ενώ τα εκλογικά τμήματα είναι 20.435 συν 97 του εξωτερικού.

    Πρόκειται για την έβδομη εκλογική αναμέτρηση από όταν διεξήχθησαν οι πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά θα εκλέξουμε 22 ευρωβουλευτές, δηλαδή δύο λιγότερους από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ που τώρα αριθμεί 27 κράτη-μέλη.

    Οι κάλπες στην Ευρώπη άνοιξαν την Πέμπτη στην Βρετανία και την Ολλανδία, ενώ την Παρασκευή τη σκυτάλη για την ανάδειξη των δικών τους αντιπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο πήραν οι πολίτες της Ιρλανδίας και της Τσεχίας που έχει και την προεδρία της ΕΕ. Η ψηφοφορία στην Τσεχία ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.

    Το Σάββατο ευρωεκλογές διεξήχθησαν επίσης στη Σλοβακία, στη Λετονία, στην Κύπρο, στην Ιταλία και στη Μάλτα.

    Στην Ελλάδα οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ.

    Από τη στιγμή που θα κλείσουν, στο επόμενο τρίωρο θα έχει βγει το 15% των αποτελεσμάτων, ισχυρή βάση -όπως επισημαίνεται από τους υπεύθυνους της SingularLogic- για την ένδειξη του συνολικού αποτελέσματος.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται φέτος ανά 15 λεπτά έναντι 30 λεπτών που συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Φέτος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα νέο πιλοτικό σύστημα εναλλακτικής συλλογής και αναμετάδοσης των αποτελεσμάτων στη Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, σε 502 εκλογικά τμήματα. Το νέο αυτό σύστημα, το οποίο φέρει τα αρχικά SRT, θα λειτουργεί μέσω ενός τύπου κινητού τηλέφωνου με ειδικό πρόγραμμα από το οποίο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με ειδικούς κωδικούς, θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα προς το υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα όμως με το παραδοσιακό πρόγραμμα που γίνεται μέσω τηλεγραφημάτων.

    Tο ηλεκτρονικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί από τη Singular Logic στο Yπουργείο Εσωτερικών για την αναμετάδοση των αποτελεσμάτων, λειτουργεί ικανοποιητικά, όπως διαπίστωσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσημη δοκιμή του συστήματος.

    Ο κ. Παυλόπουλος έκανε έκκληση για συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, καθώς όπως είπε, "αφορά την ενίσχυση της δημοκρατίας", ενώ επανέλαβε ακόμη μια φορά πως η Ελλάδα θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ.

    Υπενθυμίζεται ότι δεν χρειάζεται σταυρός στα ψηφοδέλτια.

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψηφοδέλτιο που φέρει σταυρό, δεν θεωρείται άκυρο.

    Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν "κομμένα" δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

    Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

    Η αναγνώριση των κοινοτικών εκλογέων γίνεται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο.

    Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται σε αυτόν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής

    Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, με την προϋπόθεση ότι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 3.3.2009 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

    Τέλος, ως προς τη συμμετοχή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνεται ότι σε ειδική βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί 6.505 πολίτες της ΕΕ που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές (έναντι 2.577, το 2004). Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση της ΕΕ που έγινε στο διάστημα ανάμεσα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και τη φετινή.

    Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι ψηφίζουν είτε στην εκλογική περιφέρεια στο δήμο ή την κοινότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ' αυτόν.

  • ** Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών με τρεις τρόπους: μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1500, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr και μέσω της διαδικτυακής πύλης "Ερμής" (www.ermis.gov.gr) που λειτουργεί με πολλαπλά κριτήρια επιλογής.

    [09] "Ας κάνουμε τη διαφορά"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο 487 εκλογικό τμήμα του 26ου εκλογικού διαμερίσματος, στο 41ο και 42ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Βαρβάκη 23, Γκύζη) στις 11:30 το πρωί.

    "Ας κάνουμε τη διαφορά", τόνισε η κα Παπαρήγα μιλώντας χθες Παρασκευή με εργαζόμενους στο ξενοδοχείο "Χίλτον", αναφερόμενη στην ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε σχετικά ότι "εμείς δεν κάνουμε πολιτικά παιχνίδια, δεν παίζουμε με την ψήφο σας και πρέπει να σταθούμε ακόμη περισσότερο συνεπείς μαχητές τα επόμενα χρόνια".

    Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε "ας κάνουμε, λοιπόν, τη διαφορά. Ας διαλέξετε και εσείς, αυτό που δεν κάνατε μέχρι τώρα: την ισχυροποίηση του ψηφοδελτίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, για να τα βγάλουμε όλοι μαζί πέρα στην ανηφόρα που περιμένει τον Ελληνικό λαό με τις αποφάσεις της ΕΕ".

  • ** Νωρίτερα, η κα Παπαρήγα επισκέφθηκε υποβαθμισμένες περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

    [10] "Πανστρατιά για την τρίτη θέση"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει στις 11 π.μ. στο εκλογικό τμήμα 513, που βρίσκεαι στο 56ο Λύκειο και 17ο και 155ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Πανόρμου 7, Αθήνα).

    Σε πανστρατιά, για την ανάδειξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε τρίτο κόμμα και την επανεκλογή του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέκος Αλαβάνος κατά την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Αλαβάνος απευθύνθηκε στους "δημοκράτες πολίτες που βρίσκονται κοντά στο ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν την Κυριακή, που δεν είναι βουλευτικές εκλογές, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α εφόσον συμφωνούν με τους αγώνες του".

    Είπε ότι θα διαψευστούν όσοι τρίβουν τα χέρια τους ελπίζοντας πως οι νέοι θα πάνε για μπάνιο την Κυριακή και σημείωσε ότι οι νέοι δεν θα χαρίσουν το δικαίωμα της ψήφου που κατακτήθηκε με αίμα από τη γενιά του Πολυτεχνείου. Υπενθύμισε μάλιστα τους αγώνες της γενιάς του άρθρου 16 και των κινητοποιήσεων του περασμένου Δεκεμβρίου.

    Αναφέρθηκε στις οικολογικές ευαισθησίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στις μάχες που έδωσε, τις συγκρούσεις με συμφέροντα και τη δραστηριότητα του Δ. Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

    Για το θέμα των μεταναστών ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων και θα αγωνιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο για να θεσπιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε., να έχουν χαρτιά και να σταματήσει ο «ρατσισμός από κούνια».

    "Ο Μπαρόζο και ο Σαρκοζί δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζουν τους μετανάστες σαν σακιά και να τους βάζουν στις αποθήκες" είπε χαρακτηριστικά.

    Για τον πρωθυπουργό τόνισε ότι πέντε χρόνια δεν επικοινώνησε με την κοινωνία και όσον αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι αυτή γίνεται σε κλίμα διαφθοράς και εκφυλισμού του πολιτικού συστήματος και του δικομματισμού. Για τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργο Καρατζαφέρη επισήμανε ότι «εξαγοράζει ψήφους με τηλεμάρκετινγκ».

    Με πρόταση του Α. Αλαβάνου οι συγκεντρωμένοι κράτησαν σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Φώτης Κουβέλης και οι υποψήφιες ευρωβουλευτίνες Ελένη Σωτηρίου και Ντίνα Ταχταλίδου.

    «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα που έχουν συμβεί ποτέ στη χώρα», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη επίσκεψή του στον Ασωπό ποταμό.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων για «το έγκλημα ενάντια στο περιβάλλον, στη φύση αλλά και τους ανθρώπους», σημειώνοντας ότι οικολογία είναι πάνω από όλα ρήξεις με τα μεγάλα συμφέροντα, γιατί τα μεγάλα συμφέροντα που, με στόχο το κέρδος, δεν διστάζουν να μολύνουν το περιβάλλον, δεν διστάζουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα μιας ευρύτερης περιοχής, δεν διστάζουν να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, της ευρύτερης περιοχής της Βοιωτίας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε σε αυτά τα προβλήματα και να μην πέσουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον, είναι η ανάδειξη ενός τρίτου ισχυρού πόλου της Αριστεράς και της Οικολογίας.

    Τόνισε επίσης την ανάγκη να αναπτυχθούν οι δράσεις των πολιτών, των ενεργών πολιτών που διεκδικούν ποιότητα ζωής, που διεκδικούν χώρους ανάσας, που διεκδικούν να μην πίνουν νερό με εξασθενές χρώμιο, που διεκδικούν να μην μολύνονται τα ποτάμια και ο υδροφόρος ορίζοντας και οι θάλασσες, από τις ανεξέλεγκτες αποθέσεις και από τα απόβλητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που μόνο στόχο έχουν το κέρδος και δεν λογαριάζουν κανέναν.

    Ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα της αριστεράς και της οικολογίας, την οποία χαρακτήρισε, ως επείγουσα απάντηση στην κρίση, έκανε ο κ. Τσίπρας και στην ομιλία του ανοικτή συγκέντρωση που οργάνωσε, την Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.

    Μάλιστα, όπως σημείωσε «η ενότητα της Αριστεράς με την οικολογία, είναι ο μόνος δρόμος για να αποτρέψουμε το μεγάλο σχέδιο που μας ετοιμάζουν, δηλαδή το να περάσει το τεράστιο βάρος της κρίσης αποκλειστικά στους εργαζόμενους και το περιβάλλον». Όπως τόνισε «είναι μια επείγουσα απάντηση στην κρίση, με επίκεντρο την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, την διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, τα πολιτικά και τα κοινωνικά δικαιώματα».

    Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι «απευθυνθήκαμε στις δυνάμεις του ΚΚΕ και των Οικολόγων - Πράσινων, καθώς και στην βάση του ΠΑΣΟΚ», αλλά όπως πρόσθεσε «ξέρουμε ότι πριν τις εκλογές είναι δύσκολο να πάρουμε θετική απάντηση από τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες απευθυνόμαστε». Και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ περιχαρακώνεται και εξαντλεί την ρητορική του στην προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι η μοναδική αριστερά στον τόπο. Ενώ οι Οικολόγοι έχουν επιλέξει να μαζέψουν ψήφους χαλαρής συμπάθειας και χαλαρής διαμαρτυρίας. Αλλά έτσι πολύ λίγα μπορούν να καταφέρουν για την περιβαλλοντική υπόθεση».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε σε αυτό το σημείο ότι μετά τις εκλογές όλα πρέπει να μπουν στο τραπέζι. Και συμπλήρωσε: «Η ανάγκη για ενότητα είναι σήμερα ώριμη σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Γιατί τώρα είναι η ώρα για την μεγάλη ανατροπή. Για να αλλάξουμε το τοπίο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

    Ακόμη στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς, στους νέους και τις νέες και την ελπίδα αυτή κανείς δεν μπορεί να την νικήσει». Επίσης τόνισε ότι «οι νέοι, οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι πλήττονται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα υψώσουν το ανάστημά τους». Όσον αφορά τις εκλογές της Κυριακής ο πρόεδρος του Συνασπισμού υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, γιατί δεν υπάρχει χαλαρή κοινωνία».

    [11] "Στην Ευρώπη η ευθύνη των συνόρων"

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη, στο 15ο Γυμνάσιο (οδός Καρόλου Ντηλ 24 ) στις 11:30 π.μ.

    Ο πρώτος στόχος του ΛΑΟΣ στο Ευρωκοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία είναι να έρθει η Ευρώπη εδώ και να αναλάβει την ευθύνη των συνόρων, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Καρατζαφέρης.

    «Πρέπει να φυλαχθούν τα σύνορα για να περιορισθεί η καθημερινή εισροή λαθρομεταναστών», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ,ο οποίος τονίζει ότι η θέση του κόμματός του είναι η ποσόστωση.

    «Όσοι δεν μπορούν να απορροφηθούν,πρέπει να επαναπροωθηθούν. Δεν μπορεί η Ελλάδα που βάλλεται και προσβάλλεται καθημερινά να αντέξει ένα τέτοιο μεγάλο φορτίο», είπε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Εκτιμά επίσης ότι οι ευρωεκλογές δίνουν την ευκαιρία στον ελληνικό λαό «να βάλει την ταφόπλακα στην πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο» και ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ ζητά την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens και πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός «θα δεινοπαθήσει όταν ανοίξει ξανά η Βουλή».

    Τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και τονίζει ότι «η εγγύηση που δίνει ο ΛΑΟΣ είναι ότι όσο είμαστε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια των Αμερικανών για την περιοχή».

    Η συνέντευξη του Γιώργου Καρατζαφέρη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, στον πολιτικό συντάκτη Κ. Μελισσόπουλο έχει ως εξής:

    ΕΡ:Κύριε Πρόεδρε, τι διακυβεύεται σβ αυτές τις Ευρωεκλογές;

    ΑΠ: Καταρχάς, νομίζω ότι το θέμα είναι σοβαρότερο απβ ό,τι πιστεύουμε όλοι μας. Το 67-68% των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή του Έλληνα πολίτη παίρνονται στην Ευρώπη. Άρα, λοιπόν, πρέπει να προσέξουμε πολύ ποιούς θα στείλουμε επάνω, να μπορούν να σηκώνουν ανάστημα, να μπορούν να συνομιλούν μβ αυτούς που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Αυτή είναι η γνωστή παρέα του Τρισέ, του Μπαρόζο, του Αλμούνια και όλων αυτών που διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας.

    ΕΡ: Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα που θα σας ικανοποιούσε;

    ΑΠ: Εμείς προσπαθούμε? Προσπαθούμε σοβαρά μέσα στο Κοινοβούλιο. Η Κοινοβουλευτική μας ομάδα είναι πρώτη σε παρουσίες, πρώτη σε προσφορά και πρώτη στην ολομέλεια. Οργώνουμε την Ελλάδα και διεκδικούμε μια ψήφο παραπάνω απβ ότι είχαμε πάρει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι ο λαός θα μας τη δώσει και εμείς θα είμαστε ευγνώμονες για κάτι καλύτερο. Δεν υιοθετούμε βερμπαλισμούς για διψήφια νούμερα γιατί συνήθως αυτοί οδηγούν σε κακά αποτελέσματα

    ΕΡ: Η επιλογή της κας Νίκης Τζαβέλλα ήταν μια έκπληξη. Τι σηματοδοτεί αυτή η επιλογή, με δεδομένο το παρελθόν και την ιστορία της;

    ΑΠ: Η κα Τζαβέλλα ήταν επιθυμητή από όλα τα κόμματα. Το ότι κατόρθωσα να την πάρω εγώ φαντάζει ως έκπληξη. Είναι σαν να θέλει να πάρει κάποιον παίκτη ο Παναθηναϊκός και να τον παίρνει ο Πανιώνιος? Η κα Τζαβέλλα έχει πολλές και σοβαρές περγαμηνές, τις οποίες εγώ θα αξιοποιήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    ΕΡ: Θα υπάρξουν εξελίξεις μετά τις Ευρωεκλογές; Τι πιστεύετε ότι θα γίνει;

    ΑΠ: Οι εκλογές αυτές δίνουν την ευκαιρία στον Ελληνικό λαό να βάλει την ταφόπλακα στην πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο. Καιρός να περάσουμε στην επόμενη μέρα. Ο λαός βλέπει τα τζάκια που πλησιάζουν απειλητικά, βλέπει τα σκάνδαλα από το ένα ή το άλλο κόμμα. Πρέπει λοιπόν ο Ελληνικός λαός να σκεφτεί ώριμα και να προχωρήσει σε μια σύνθετη πολιτική ζωή, όπως στις περισσότερες Ευρωπαϊκές και πολιτικά πολιτισμένες χώρες.

    ΕΡ: Μετά τις Ευρωεκλογές και το όποιο αποτέλεσμα εκτιμάτε ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι μια λύση για τη διέξοδο απβ την κρίση;

    ΑΠ: Όχι, δε θα δοθεί λύση στο πρόβλημα. Για να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση χρειάζονται πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις τις οποίες και δεν αντέχει η χώρα. Αυτή η μανία που διακατέχει τον κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να γίνει οδηγός για όλους εμάς τους υπόλοιπους. Όχι μόνο εκλογές για να ικανοποιηθούν τα καπρίτσια κάποιων. Πρέπει κάποιος να σκεφτεί και την πατρίδα και εμείς σκεφτόμαστε σοβαρά για την πατρίδα.

    ΕΡ: Αντέχει πιστεύετε η κυβέρνηση να βγάλει τη τετραετία δεδομένης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας;

    ΑΠ: Όχι. Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε κουρασμένος και όταν κάθε μέρα φορτώνονται και νέα φορτία η κόπωση αυτή στο τέλος θα αποβεί εντελώς αρνητική. Κάθε μέρα έχουμε και σκάνδαλα. Οι χειρισμοί οι οποίοι γίνονται κάθε μέρα είναι και χειρότεροι. Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Καραμανλής θα δεινοπαθήσει την πρώτη μέρα που θα ανοίξει ξανά τη Βουλή. Την έκλεισε με ένα άκομψο και προκλητικό τρόπο και θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα κυβερνήσει 6 μήνες χωρίς τη Βουλή ανοικτή και τον Οκτώβριο, όπως λένε τα παπαγαλάκια, θα κάνει εκλογές. Εγώ θέλω να ανοίξει η Βουλή για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό που αφήσαμε στη μέση. Να εξετασθεί που πήγαν οι μίζες της Siemens. Να εξετασθεί η εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ και κάποιων Υπουργών. Και τα δύο κόμματα δεν θέλουν να χυθεί άπλετο φως και να φωτισθούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου. Αυτό που έγινε με τους μάρτυρες είναι προσβλητικό. Όλοι οι θεσμοί ευτελίζονται και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν Υπουργοί και Δικαιοσύνη είναι προσβλητικός για τη Δημοκρατία.

    ΕΡ: Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο;

    ΑΠ: Οι προτεραιότητές μας είναι συγκεκριμένες. Την προηγούμενη πενταετία πετύχαμε να καθυστερήσουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να μη δοθεί στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία. Τώρα, ο πρώτος μας στόχος είναι να έρθει η Ευρώπη εδώ και να αναλάβει την ευθύνη των συνόρων. Γιατί να φοβόμαστε να επεκτείνουμε τα σύνορά μας στα 12 μίλια , όπως προβλέπει το Δίκαιο της θαλάσσης, λόγω του casus belli; Πρέπει να φυλαχθούν τα σύνορα για να περιορισθεί η καθημερινή εισροή λαθρομεταναστών. Η θέση μας είναι η ποσόστωση. Όσοι δεν μπορούν να απορροφηθούν πρέπει να επαναπροωθηθούν. Δεν μπορεί η Ελλάδα που βάλλεται και προσβάλλεται καθημερινά να αντέξει ένα τέτοιο μεγάλο φορτίο. Ας πάνε οι πολιτικοί να μείνουν έστω και μία εβδομάδα στον Αγ. Παντελεήμονα ή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας για να βιώσουν το πρόβλημα. Αν η Ευρώπη πεισθεί και αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων δεν θα χρειασθεί να δίνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη στους εξοπλισμούς και μετά να εκβιαζόμαστε με επιτήρηση και μέτρα. Ο στόχος μας είναι να βάλουμε την Ευρώπη ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας και τις ανάγκες της Ελλάδας.

    ΕΡ: Μετά τις Ευρωεκλογές αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα και στο Σκοπιανό και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Οι δικές σας απόψεις ποιες είναι;

    ΑΠ: Εμείς δεν θέλουμε την Τουρκία στην Ευρώπη. Χαίρομαι που η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί μελέτησαν και οικειοποιήθηκαν τις απόψεις μας για την Τουρκία, δηλαδή μια ειδική, χαλαρή σχέση, αλλά όχι πλήρη ένταξη. Αν η Τουρκία μπει στην ΕΕ θα έχει 99 βουλευτές και εμείς 18. Θα παίρνει όποια απόφαση θέλει. Αν η Τουρκία μπει στην ΕΕ, τι θα την εμποδίσει να εποικήσει τα νησιά του Αιγαίου; Είναι κάτι που δεν το αντέχει η Ελλάδα, κάτι σαν τον Πολωνό υδραυλικό στο Παρίσι. Πως θα μπει στην Ε.Ε μια χώρα η οποία μας υποβλέπει και διεκπεραιώνει στα Ελληνικά νησιά λαθρομετανάστες με πολεμικά της πλοία; Είμαστε το μόνο κόμμα που φωνάζουμε και ας το ακούσουν αυτό οι ακρίτες μας. Η κυβέρνηση Καραμανλή έβαλε ένα κολοβό βέτο για το πρόθεμα όχι για το όνομα Μακεδονία. Αυτό το έχει εκχωρήσει. Εμείς λέμε ότι αυτό το όνομα με την Ιστορία των 2.500 χρόνων δεν έχει δικαίωμα να το εκχωρήσει κανείς. Η εγγύηση που δίνει ο ΛΑΟΣ είναι ότι όσο είμαστε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια των Αμερικανών για την περιοχή.

    Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

    Ο ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να επιτρέψει να δοθεί στην ΠΓΔΜ το όνομα της Μακεδονίας ή παράγωγό του, τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης στην ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του, στη Θεσσαλονίκη.

    Για τη Ν.Δ. ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε πως «αν θέλει να έχει μέλλον μπορεί να σωθεί αν έρθει μαζί μας» και σημείωσε πως μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

    Σχετικά με τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων μαλώνουν όχι για το ποιος έκλεψε περισσότερα, αλλά για το ποιος έκλεψε καλύτερα.

    Τόνισε την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα των λαθρομεταναστών και παρατήρησε: «Δεν αντέχουμε δύο εκατομμύρια μετανάστες. Εδώ και τώρα να βάλουμε ποσόστωση. Να καθαρίσουμε τον τόπο. Να πάρουμε πίσω τα πάρκα μας, τις πλατείες μας, τις γειτονιές μας».

    Είπε ακόμα ότι «ο ΛΑΟΣ δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα μουσουλμανική χώρα» και ο ίδιος δέχεται να ανοίξουν όλα τα τζαμιά στην Ελλάδα με τον όρο ότι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη θα ξαναγίνει ναός της Ορθοδοξίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 June 2009 - 4:30:44 UTC