Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] " Βαθιά τομή στη λειτουργία του ΣΥΝ"

  • [01] " Βαθιά τομή στη λειτουργία του ΣΥΝ"

    Βαθιές τομές και ριζική ανασυγκρότηση της λειτουργίας του Συνασπισμού και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας σήμερα τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με μια καταιγιστική ομιλία όσον αφορά την αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, την ανάγκη αλλαγών στο κόμμα του αλλά και την σκληρή κριτική στα υπόλοιπα κόμματα.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βγαίνουμε από τις Ευρωεκλογές με ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών και των στόχων μας και πρέπει να πούμε αλήθειες σχετικά με λάθη και παραλήψεις γιατί η αλήθεια είναι επαναστατική. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε τον κίνδυνο εσωστρέφειας τονίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να γίνει αφετηρία εσωστρέφειας αλλά να ειδωθεί και ως ευκαιρία για να ασχοληθούμε σοβαρά με χρόνιες δυσλειτουργίες.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απαντώντας σε επικρίσεις και κριτικές που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δήλωσε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη από τον ίδιο και ότι δεν την αντιλαμβάνεται ως αμφισβήτησή του. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «έχω τεράστια υπομονή και επιμονή και είμαι έτοιμος να ακούσω όλες τις απόψεις» και σημείωσε ότι «δεν θα συμφωνήσω με υπερβολές που πληγώνουν τα μέλη της παράταξης και τους ψηφοφόρους μας».

    Αναφερόμενος στα πρώτα συμπεράσματά του για το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι:

    1.Η αποχή υπερβαίνει κάθε προηγούμενο.

    2.Υπάρχει συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος με κύριο χαρακτηριστικό την υποχώρηση των δύο μεγάλων κομμάτων σε ψηφοφόρους ωστόσο αυτή η κρίση ταυτόχρονα έσωσε τον δικομματισμό.

    3.Υπάρχει σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς η οποία καρπώνεται την αντίδραση των κοινωνικών στρωμάτων στην κρίση. Η τάση ανόδου της ακροδεξιάς πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας επηρεάζει και τα δύο μεγάλα κόμματα και διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η κυβέρνηση έχει ενταχθεί στην γραμμή Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι κατά των μεταναστών και πίσω από αυτή την γραμμή σέρνεται και το ΠΑΣΟΚ με την ελπίδα ότι θα ωφεληθεί και έκανε λόγο για κατάντια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Τσίπρας είναι το μοναδικό ιδεολογικό και πολιτικό αντίβαρο στην ακροδεξιά και πρέπει να αναζητήσουμε ηγεμονία ιδεών σε κοινωνικό επίπεδο και να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

    4.Σημειώνεται πλήρης κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη η οποία είναι κομμάτι της κρίσης και πλέον δεν είναι σε θέση να συνάψει κοινωνικές συμμαχίες. Η ευρωπαϊκή πολιτική στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και στην κρίση θα φέρει κοινωνικές αναταραχές προέβλεψε ο κ. Τσίπρας.

    5.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να προβάλει την δική του απάντηση στην κρίση ούτε στον φόβο που γεννούν η κρίση και η ανασφάλεια που τροφοδοτούν την ακροδεξιά.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στη συνέχεια και σε σημεία βάσιμης κριτικής που όπως είπε δημιούργησαν προβλήματα και έφεραν το γνωστό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι υπάρχει άποψη ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο αν ο κ. Παπαδημούλης βρισκόταν σε υψηλότερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Και διερωτήθηκε: Ήταν θέμα επιλογής της ηγεσίας να ακυρώσουμε την εσωτερική κομματική διαδικασία; Ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι υπάρχουν όροι της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΝ που κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει.

    Στην κριτική ότι εγκαταλείψαμε τον αριστερό ευρωπαϊσμό η απάντηση είναι επίσης αρνητική είπε ο κ. Τσίπρας. Απαντώντας στη συζήτηση περί προσωπικών αντιπαραθέσεων στην ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις όχι όμως προσωπικές αντιπαραθέσεις.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι υπερασπίζεται με σθένος τη συλλογικότητα και τη δημοκρατία

    Όσον αφορά τις αιτιάσεις περί πολιτικής στροφής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πολιτικές στροφές δεν γίνονται στους διαδρόμους αλλά στα συνέδρια και όποιος επιθυμεί κάτι τέτοιο να ζητήσει συνέδριο.

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επανακαθόρισε τη στάση του ούτε με την οικονομική κρίση και σήμερα διολισθαίνει στην ατζέντα της δεξιάς, του λαϊκισμού βτου νόμου και της τάξηςβ που είναι ένας επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος. Για τους λόγους αυτούς, πρόσθεσε, δεν τίθεται ζήτημα κεντρικής πολιτικής συνεργασίας ωστόσο διευκρίνισε πως κοινές δράσεις μπορεί να υπάρξουν σε ορισμένα θέματα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέφερε τη θέση του για την ανάγκη ενός ισχυρού αριστερού πόλου, προσθέτοντας ότι σήμερα φαίνεται ανέφικτο να γίνει, αλλά η πίεση της κοινωνίας θα μας οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ για το ΚΚΕ και τους Οικολόγους είπε ότι πρέπει να σταματήσουμε να τους χαϊδεύουμε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν χρόνιες ανεπάρκειες και προβλήματα και με τον τρόπο αυτό δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος του αριστερού μας οράματος. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα ηγηθεί μιας προσπάθειας για βαθειά τομή στη λειτουργία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ , ζήτησε να ανοίξει ο διάλογος σε όλες τις οργανώσεις και το Διαδίκτυο και, μετά από ένα μήνα, σε μια νέα συνεδρίαση της ΚΕ, να ληφθούν αποφάσεις αλλά και να εκλεγεί νέος γραμματέας του ΣΥΝ δεδομένου ότι ο κ. Χουντής εξελέγη ευρωβουλευτής.

    Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί η αριστερή γραμμή του κόμματος εκφράζοντας την ελπίδα ότι χωρίς εσωστρέφεια θα πετύχει τους στόχους του εκτός κι αν αποφασίσουμε να αλληλοσκοτωθούμε, είπε χαρακτηριστικά.

    Οι εργασίες της ΚΕ θα ολοκληρωθούν αύριο το βράδυ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 June 2009 - 10:30:14 UTC