Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών
  • [02] Επιστολή Θ.Ρουσόπουλου
  • [03] Siemens-Απαγόρευση εξόδου σε 21 άτομα
  • [04] ΑΣΕΠ-Χωρίς προβλήματα οι εξετάσεις
  • [05] Αυθεντικότητα και επαφή με τη φύση
  • [06] Σημάδια ανάκαμψης
  • [07] Ένταση στο Ιράν
  • [08] Μιλά για "συνομωσία"

  • [01] Εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη Ριτσώνα Εύβοιας. Στην περιοχή όλη τη νύχτα παρέμειναν επίγειες δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις. Έχουν καεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και αγροτικής έκτασης, ελαιόδεντρα, σιτηρά και αμπελώνες και οι κάτοικοι μιλούν για οικολογική καταστροφή. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν τεράστια με 25 οχήματα, 50 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, εννιά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Τροιζηνία, που κατέκαψε 100 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης, στη θέση Τσίφτα

    Φωτιές προκλήθηκαν χθες το απόγευμα στα Λουτρά Θέρμης και τη Λητή Θεσσαλονίκης, που όμως σβήστηκαν μετά την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Στην πρώτη περίπτωση κάηκαν περίπου 95 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης (πουρνάρια, αθέριστα σιτηρά και ξερά χόρτα). Στην περιοχή παραμένει όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για προληπτικούς λόγους.

    Στη Λητή κάηκε τμήμα των εγκαταστάσεων και των υλικών εργοστασίου ξυλείας.

    Για τα αίτια πρόκλησης των δύο πυρκαγιών διενεργείται προανάκριση.

    [02] Επιστολή Θ.Ρουσόπουλου

    Την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές γνωστοποίησε, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, ο βουλευτής Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος στην επιστολή του αναφέρει: "Αγαπητέ πρόεδρε, με αυτή την επιστολή σου γνωστοποιώ την απόφασή μου να μην διεκδικήσω θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός μας, στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν. Με ενδιέφερε η συμμετοχή μου, δεν το κρύβω. Δεν με ενδιαφέρει πια. Οι συνθήκες ισοπέδωσης που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό, δεν μου επιτρέπουν να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από την συκοφαντία, είτε αυτή προέρχεται από αντιπάλους, είτε δυστυχώς από φίλους. Θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίζω το έργο της κυβέρνησης.''

    Ο κ. Ρουσόπουλος θα παραμείνει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από την επιστολή του, μέχρι τις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Επίσης, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ συνεχίζοντας την επιστολή του στον κ. Καραμανλή, προσθέτει "αγαπητέ πρόεδρε, εισήλθα στην πολιτική επιτυχημένος επαγγελματίας και αξιοπρεπής, αξιοπρεπής αποχωρώ. Καμία πικρία για πρόσωπα. Σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες. Προσπάθησα πάντοτε να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πιστεύω ότι από τη θέση μου συνέβαλα -έστω και στο ελάχιστο- στις νικηφόρες εκλογές του 2004 και του 2007. Ανταποκρίθηκα υπηρετώντας αρχές και αξίες. Δεν διαπραγματεύθηκα και δεν διαπραγματεύομαι την πολιτική μου επιβίωση σε βάρος της αξιοπρέπειάς μου. Πεποίθησή μου πάντοτε παραμένει ότι οι πολίτες δεν θέλουν πολιτικούς που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν σε όλες τις καταστάσεις, αλλά πολιτικούς που όταν έρχεται η ώρα είναι έτοιμοι να πουν το μεγάλο όχι- το σωστό.''

    [03] Siemens-Απαγόρευση εξόδου σε 21 άτομα

    Διατάξεις για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε βάρος 21 προσώπων εξέδωσε ο εισαγγελέας Λεωνίδας Νικολόπουλος για την υπόθεση της Siemens.

    Οι διατάξεις αφορούν το σκέλος της υπόθεσης που σχετίζεται με τη σύμβαση 8.002 μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ για τα ψηφιακά κέντρα του Οργανισμού.

    Στο μεταξύ, ενώπιον του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού, παρουσιαστηκε την Παρασκευή ο μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής της Siemens Hellas Διονύσης Δενδρινός, οποίος ζήτησε εκ νέου και πήρε προσθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή.

    Ο κ. Δενδρινός, που συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης, μετά από ένταλμα σύλληψης, κατηγορείται για απάτη κατά συναυτουργία, που αφορά τη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία Saic για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας C4I, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το ένταλμα σε βάρος του κ. Δενδρινού εκδόθηκε καθώς στο ανακριτικό γραφείο έφθασαν πληροφορίες ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε μεταβιβάσεις των μεριδίων ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα στους δυο γιούς του, γεγονός που θεωρήθηκε προπαρασκευαστική ενέργεια για τη φυγή του στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος με αγνώστους μέχρι στιγμής συναυτουργούς από την Siemens και την Saic, από το 2002 έως και τις 15.9.2003, παρέστησαν στα αρμόδια όργανα του ελληνικού δημοσίου λέγοντας ότι "τόσο η υποψήφια προμηθεύτρια εταιρία Saic όσο και η υπό κατασκευάστρια εταιρία Siemens, είχαν τη δυνατότητα από πλευράς τεχνικής υποδομής και τεχνογνωσίας να παραδώσουν τα συστήματα C4I ολυμπιακής ασφάλειας έτοιμα για πλήρη επιχειρησιακή χρήση εντός προθεσμίας δώδεκα μηνών".

    Και ως προς τον κατηγορούμενο στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ωστόσο "τα παραπάνω γεγονότα που παρέστησες (σ.σ. ο κ. Δενδρινός) προς τα αρμόδια όργανα του ελληνικού δημοσίου ήταν καθ' ολοκληρίαν ψευδή, αφού στην πραγματικότητα οι παραπάνω εταιρίες δεν είχαν τη δυνατότητα από πλευράς τεχνικής υποδομής, αλλά και την κατάλληλη τεχνογνωσία, προσωπικό, μεθοδολογία, τρόπο οργάνωσης, διοίκησης και ελέγχου κατάρτισης όλων των απαραίτητων μελετών, συμπεριλαμβανομένων και των μελετών εφαρμογής, που απαιτούνταν για την εκτέλεση του αντικειμένου της σύμβασης".

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε προς το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στο ποσό 254.999.000 ευρώ το οποίο ισοδυναμεί με το συμβατικό τίμημα που εκταμιεύθηκε υπερ δυο των παραπάνω εταιριών.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Δενδρινού, Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Μαρία Κεβγά, κατέθεσαν στον ανακριτή αίτημα ανάκλησης του εντάλματος σύλληψης θεωρώντας το μη νόμιμο.

    Σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους, ο εντολέας τους ούτε λογαριασμούς στο εξωτερικό διαθέτει, ούτε off-shore εταιρίες και επιπλέον όποτε κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη εμφανίστηκε κανονικά.

    Σε δήλωσή της η κ. Κεβγά είπε, μεταξύ άλλων, ότι "η δικαιοσύνη φαίνεται να λειτουργεί υπό καθεστώς πανικού ή επικοινωνιακού άγχους", ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι "υπάρχει κίνδυνος υπό το κράτος του συνδρόμου Καραβέλα οι δικαστές, από εγγυητές να γίνουν απειλή για την προσωπική ελευθερία των πολιτών".

    [04] ΑΣΕΠ-Χωρίς προβλήματα οι εξετάσεις

    Δίχως προβλήματα, σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, διεξήχθη χθες σε 37 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα η εξέταση των υποψηφίων στη Β΄ Θεματική Ενότητα (διδακτική-παιδαγωγικά), στο πλαίσιο του γραπτού διαγωνισμού για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών λειτουργών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βάσει της προκήρυξης 5Π/2008 (ΦΕΚ 530/15.10.2008, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ).

    Το συγκεντρωτικό ποσοστό συμμετοχής των υποψηφίων ανήλθε στο 64,2%. Συγκεκριμένα προσήλθαν 3.076 από τους 4.788 υποψηφίους.

    Επίσης, ομαλά ολοκληρώθηκε και σε 24 εξεταστικά κέντρα, σε όλη τη χώρα, η εξέταση των υποψηφίων στη Β΄ Θεματική Ενότητα (διδακτική-παιδαγωγικά), στο πλαίσιο του γραπτού διαγωνισμού για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών λειτουργών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βάσει της προκήρυξης 4Π/2008 (ΦΕΚ 531/15.10.2008, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ).

    Το συγκεντρωτικό ποσοστό συμμετοχής των υποψηφίων ανήλθε στο 57,1%. Συγκεκριμένα προσήλθαν 1.707 από τους 2.987 υποψηφίους.

    Σήμερα, θα διεξαχθεί και το δεύτερο μέρος των εξετάσεων για την κατάρτιση των πινάκων διορισταίων εκπαιδευτικών λειτουργών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    [05] Αυθεντικότητα και επαφή με τη φύση

    Την επαφή με τη φύση, μακριά από τουριστικά πακέτα και κοσμικές παραλίες, αποζητούν όσοι επιλέγουν τον εναλλακτικό τουρισμό, που προσελκύει τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και προσφέρει λύσεις σε προβλήματα της τουριστικής εποχικότητας.

    Η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερα πλούσιο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον, καθώς παρά τη μικρή της έκταση παρουσιάζει σπάνια γεωμορφολογία με έντονες αντιθέσεις και πολλές περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας. Χιλιάδες δαντελωτές ακτές, επιβλητικά βουνά, σπήλαια και φαράγγια, λίμνες, ποτάμια, βιότοποι εξαιρετικής ομορφιάς και μοναδικά οικοσυστήματα «προικίζουν» την ελληνική γη με εντυπωσιακά τοπία, τα οποία σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα της χώρας, καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του οικολογικού-εναλλακτικού τουρισμού.

    Επισκεπτόμενος διάφορες περιοχές της χώρας, ο φυσιολάτρης περιηγητής έχει την ευκαιρία:

    -να περιπλανηθεί στα αισθητικά δάση ή να εξερευνήσει τους εθνικούς δρυμούς όχι μόνο στην ορεινή ενδοχώρα αλλά και σε ορισμένα νησιά ή κοντά σε ποταμούς και σε λίμνες

    -να απολαύσει τα υπέροχα μνημεία της φύσης, τα φαράγγια, τα σπήλαια και τους καταρράκτες

    -να παρατηρήσει και να θαυμάσει τα σπάνια είδη πουλιών που φωλιάζουν ή καταφεύγουν στα παράκτια οικοσυστήματα και τους υγρότοπους (βραχώδεις ακτές, αμμώδεις παραλίες, αμμοθίνες, «δέλτα» ποταμών, λίμνες, έλη, αλίπεδα κ.α.)

    -να μελετήσει την εξαιρετική ποικιλία της χλωρίδας στην ελληνική ύπαιθρο

    -να επισκεφθεί τα μοναδικά θαλάσσια πάρκα της Αλοννήσου και της Ζακύνθου, όπου βρίσκουν, αντίστοιχα, καταφύγιο δύο προστατευόμενα είδη, η μεσογειακή φώκια μονάχους-μονάχους και η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα.

    -να συμμετάσχει σε δραστηριότητες exteme σπορ (κανόε-καγιάκ, rafting, monoraft, hydrospeed, canyonig, ποδήλατο βουνού κ.α.), που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν θεαματική άνοδο στην Ελλάδα

    -τέλος, να διαμείνει σε πρότυπες αγροτουριστικές μονάδες, που αναπτύσσονται σε όλη την επικράτεια και δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την τοπική αρχιτεκτονική, πολιτισμική και γαστρονομική παράδοση, αλλά και τα προϊόντα, τις αγροτικές ασχολίες και την καθημερινή ζωή των κατοίκων κάθε περιοχής.

    Οι επισκέπτες των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών οφείλουν να τηρούν προσεκτικά τις απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση, την αποφυγή κάθε ενόχλησης των φυσικών βιοτόπων και διατάραξης της ισορροπίας των οικοσυστημάτων.

    [06] Σημάδια ανάκαμψης

    Οι υπουργοί Oικονομικών της Ομάδας των 8 χαιρέτισαν τα σημάδια "σταθεροποίησης" που διαπιστώθηκαν στην οικονομία, ζήτησαν όμως να υπάρξει σύνεση υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν "σημαντικοί" κίνδυνοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά το τέλος της συνόδου στο Λέτσε της Ιταλίας.

    "Υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης στις οικονομίες, ανάμεσα στα οποία μια ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών, ένας περιορισμός των διαφορών των επιτοκίων, μια βελτίωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, όμως η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και σημαντικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να απειλούν την οικονομική σταθερότητα", αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών των Οκτώ (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ρωσία, Ιαπωνία).

    Οι υπουργοί αποφάσισαν να δώσουν έναν "επιφυλακτικό τόνο" στην ανακοίνωση τους, έγινε γνωστό από γαλλική πηγή, ενώ πολλαπλασιάζονται τα σημάδια της ανάκαμψης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

    Οι υπουργοί προειδοποιούν ότι "ακόμη και όταν θα ξαναρχίσει η αύξηση της παραγωγής η ανεργία μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται".

    Εκτιμούν επίσης ότι μολαταύτα στο εξής θα πρέπει να εργαστούν στις "στρατηγικές εξόδου από την κρίση", μια αναφορά στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

    "Αυτές οι στρατηγικές, που μπορεί να ποικίλλουν από χώρα σε χώρα είναι ουσιαστικές για να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάκαμψη μακροπρόθεσμα", εκτιμούν. Ζητούν επίσης για τον λόγο αυτό από το ΔΝΤ να αναλάβει την αναγκαία εργασία ανάλυσης (των στοιχείων) για να τους βοηθήσει στην διαδικασία αυτή.

    [07] Ένταση στο Ιράν

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι οι εκλογές κατά τις οποίες εξασφάλισε μια δεύτερη τετραετή θητεία, διεξήχθησαν "τελείως ελεύθερα", απορρίπτοντας παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία που διατυπώθηκαν από τον μετριοπαθή αντίπαλό του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και υπογραμμίζοντας ότι η επανεκλογή του είναι "μεγάλη νίκη".

    "Ο κόσμος υπερψήφισε την πολιτική μου", δήλωσε ο συντηρητικός πρόεδρος σε ομιλία του στην ιρανική τηλεόραση. "Ο ιρανικός λαός απογοήτευσε αυτούς που θέλουν το κακό του".

    "Σήμερα ξεκινάμε μια νέα πορεία, η οποία αν και οδηγεί προς την ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη, πραγματοποιείται σε υψηλότερο επίπεδο και με υψηλότερη προοπτική", τόνισε.

    Ο πρόεδρος του Ιράν κάλεσε τους οπαδούς του να διαδηλώσουν σήμερα στην πλατεία Βάλι-Ασρ, στο κέντρο της Τεχεράνης, την επόμενη ημέρα των διαδηλώσεων των οπαδών του Μουσαβί, κατά τις οποίες ξέσπασαν ταραχές.

    Ο Αχμαντινετζάντ επανέλαβε προεκλογικές τους δηλώσεις περί πάταξης των "κερδοσκόπων" του καθεστώτος, υποδηλώνοντας τον αντίπαλό του, Μουσαβί. "Κανένας δεν θα μπορέσει να αντλήσει οφέλη για το πρόσωπό του ή για μέλη της οικογένειάς του", είπε.

    Κατά την προεκλογική εκστρατεία ο Αχμαντινετζάντ είχε κατηγορήσει για διαφθορά τον πρώην πρόεδρο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, έναν από τους υποστηρικτές του Μουσαβί, και τον γιό του Μοχσέν. Είχε επίσης κατηγορήσει τον Ραφσαντζανί ότι διοργάνωσε και χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Μουσαβί.

    Ο σύμβουλος Τύπου του Αχμαντινετζάντ, Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ δήλωσε ότι "ελπίζει πως με τη νέα κατάσταση θα υπάρξει σοβαρή και άμεση κάθαρση στους κόλπους των θεσμών της εξουσίας".

    Η Ενωση μαχητών κληρικών του πρώην μεταρρυθμιστή προέδρου του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί ζήτησε την ακύρωση των προεδρικών εκλογών που έδωσαν τη νίκη στον απερχόμενο πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και την οργάνωση νέων εκλογών.

    O υποψήφιος για την ιρανική προεδρία στις εκλογές Μιρ Χοσείν Μουσαβί κάλεσε τους οπαδούς του να παραμείνουν ήρεμοι και μην καταφεύγουν στη βία, με ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε αργά από τιν ιστοσελίδα του.

    "Οι παρατυπίες και η νοθεία στις προεδρικές εκλογές είναι πολύ μεγάλες και έχετε δίκιο να είστε εκνευρισμένοι", αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

    "Παράλληλα, σας ζητώ να αποφύγετε επιθετικές ενέργειες είτε ως ομάδες είτε μεμονωμένα, να μη χάσετε την ψυχραιμία σας και να απέχετε από κάθε πράξη βίας" προσθέτει ο κ. Μουσαβί.

    Σημειώνεται ότι στις χθεσινές χειρότερες ταραχές των τελευταίων χρόνων στην Τεχεράνη, χιλιάδες πολίτες -στην πλειοψηφία τους νέοι- βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν βίαια με τις αστυνομικές δυνάμεις διαμαρτυρόμενοι για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και για την ψευτικη, όπως καταγγέλουν, νίκη του απερχόμενου προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει πως οι ιρανικές προεδρικές εκλογές αντικατοπτρίζουν "την πραγματική επιθυμία και θέληση του ιρανικού λαού", δήλωσε με επιφύλαξη η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χιλαρι Κλίντον στη διάρκεια επίσκεψής της στον Καναδά.

    --Από την πλευρά του ο καναδός υπουργός Εξωτερικών, Λόρενς Κάνον ανέφερε ότι η χώρα του ανησυχεί βαθύτατα για τις παρατυπίες που καταγγέλεται ότι διαπράχθηκαν στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

    --"Λαβαίνουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα λοπως αυτά ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή του Ιράν", ανακοίνωσε λακωνικά ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    --Το Ισραήλ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα "να ενεργήσει χωρίς καμία καθυστέρηση" κατά του Ιράν.

    "Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει χωρίς καμία καθυστέρηση κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν καθώς και για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα αυτή σε τρομοκρατικές οργανώσεις που ενέχονται σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης της περιοχής", ανέφερε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβινγκντορ Λίμπερμαν.

    ---Ο σύρος πρόεδρος Μπασά αλ Ασαντ είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που απέστειλε στον κ. Αχμαντινετζάντ συγχαρητήριο τηλεγράφημα με την ευκαιρία της επανεκλογής του στην προεδρία της χώρας εκφράζοντας "τις ευχές του στον ιρανικό λαό για μεγαλύτερη πρόοδο και ευημερία".

    ---Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που υποστηρίζει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνεχάρη τον κ. Αχμαντινετζάντ και χαρακτήρισε την επανεκλογή του στην ιρανική προεδρία "μεγάλη νίκη για τους ανθρώπους που μάχονται για έναν καλύτερο κόσμο".

    Αρχισαν συλλήψεις

    Πολλά εξέχοντα στελέχη του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου στο Ιράν, κυρίως ο Μοχσέν Μιρνταμαντί, επικεφαλής του Μετώπου για τη Συμμετοχή, στενού φίλου του πρώην προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, συνελήφθησαν χθες το απόγευμα, ανακοίνωσε σήμερα στέλεχος του Μετώπου Ρατζάμπ Αλί Μαζρούι.

    Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται, εκτός από τον Μιρνταμαντί, οι Μοστάφα Τατζαντέχ (πρώην υφυπουργός Εσωτερικών), Μοχσέν Αμινζαντέχ (πρώην υφυπουργός Εξωτερικών), Αμπντολάχ Ραμεζανζαντέχ (εκπρόσωπος Τύπου του Χαταμί), Σαΐντ Σαριατί, Ζοχρέχ Αγαζαρί και Μπεχζάντ Ναμπαβί.

    Όλοι οι συλληφθέντες είναι μέλη του Μετώπου και της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν για την Ισλαμική Επανάσταση (OMRI) , δύο από τα κυριώτερα μεταρρυθμιστικά κινήματα που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Μιρ Χοσέιν Μουσαβί στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, από τις οποίες εξήλθε νικητής ο απερχόμενος πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκάλεσε χθες επεισόδια στην Τεχεράνη, με κύριους πρωταγωνιστές τους οπαδούς του Μουσαβί, που κατηγορούν την κυβέρνηση για καλπονοθεία.

    [08] Μιλά για "συνομωσία"

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε χθες Σάββατο ότι είναι στόχος "συνομωσίας" με στόχο την "ανατροπή" του, αναφερόμενος στο σάλο που έχει ξεσπάσει για τη σχέση του με ένα μοντέλο 18 ετών και τη χρήση κρατικών αεροσκαφών.

    Ο 72χρονος μεγιστάνας των media, του οποίου το κεντροδεξιό κόμμα κέρδισε με άνεση τις Ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο, είπε σε ομιλία του σε συνάντηση επιχειρηματιών ότι η "εκστρατεία" αυτή αποσκοπεί στην ανατροπή του και την αντικατάστασή του από κάποιον που δεν "επέλεξε" ο Ιταλικός λαός.

    "Να ανατρέψεις έναν πρωθυπουργό δημοκρατικά εκλεγμένο με την ψήφο των Ιταλών και να τον αντικαταστήσεις με κάποιον μη εκλεγμένο: αν αυτό δεν είναι ανατροπή, τι είναι;", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στο θέρετρο Σάντα Μαργκερίτα Λίγκουρε. Δεν έδωσε λεπτομέρειες.

    Οι προβολείς των ΜΜΕ στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στράφηκαν στην προσωπική ζωή του Καβαλιέρε με αφορμή τις καταγγελίες περί χρήσης κρατικών πόρων για ίδιους σκοπούς και την αίτηση διαζυγίου της συζύγου του, η οποία τον κατηγόρησε πως "έβλεπε ανήλικες". Το Κόμμα για την Ελευθερία του Μπερλουσκόνι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 45% των ψήφων, που ήταν ο προεκλογικός στόχος του.

    Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αναγκάστηκε να εκδώσει επίσημη διάψευση της κατηγορίας ότι είχε σεξουαλική σχέση με την 18χρονη σήμερα Νοέμι Λετίτσια, αντιμετώπισε κι άλλα προβλήματα όταν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών που έκαναν ηλιοθεραπεία στην πολυτελή βίλα του στη Σαρδηνία και απεικόνιζαν τη χρήση κρατικών αεροσκαφών για την μεταφορά καλεσμένων του. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε αποδώσει το κύμα αρνητικής δημοσιότητας στην διένεξή του με τον ιδιοκτήτη της γιγάντιας News Corp, Ρόμπερτ Μέρντοχ, όσον αφορά την καταβολή φόρων. Ο Μέρντοχ το διέψευσε.

    Στην ομιλία του, ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε επίσης στην οικονομία, καλώντας τους επιχειρηματίες να επιδείξουν "αισιοδοξία" κι υποσχόμενος έργα ανοικοδόμησης και υποδομής. Ωστόσο η Έμμα Μαρτσεγκάγια, επικεφαλής της Confindustria, της ένωσης των βιομηχάνων της Ιταλίας, είπε ότι η "αισιοδοξία" δεν αρκεί.

    "Η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει μέρος των παραγωγικών της δυνατοτήτων: υπάρχει ο κίνδυνος να πεθάνουν εταιρίες", δήλωσε η Μαρτσεγκάγια. "Χρειαζόμαστε 100 ημέρες στερεής, ισχυρής δράσης. Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρυθμό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 June 2009 - 6:30:28 UTC