Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση θητείας και δαπανών
  • [02] "Η κυβέρνηση είναι μέρος της κρίσης"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 17/6/2009
  • [04] Ο πλανήτης μας εκπέμπει "SOS"
  • [05] "Επιχείρηση παραπλάνησης του λαού"
  • [06] Περιοδεία στα νότια του Υμηττού
  • [07] "Ατελής τρόπος λειτουργίας"

  • [01] Μείωση θητείας και δαπανών

    Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη θα έχει στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μείωση θητείας

    Τη μείωση της θητείας στο στρατό ξηράς και τη μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ανέφερε ότι θα εξοικονομηθούν πόροι 15% για το 2010 και 10% για τα υπόλοιπα 4 χρόνια, που μπορούν να διατεθούν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομίας, σε άλλες κοινωνικές δράσεις.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τη μείωση της θητείας στο στρατό ξηράς στους 9 μήνες, από την ΕΣΣΟ του Αυγούστου. Ανέφερε ακόμη ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί με βάση τη μελέτη που είχε γίνει απο το ΓΕΣ το 2007 και επικαιροποιήθηκε το Νοέμβριο του 2008.

    Ο υπουργός Αμυνας είπε επίσης ότι θα μειωθεί κατά 1 μήνα η θητεία στο στρατό ξηράς στην ΕΣΣΟ του Φεβρουαρίου και κατά 2 μήνες στην παρούσα ΕΣΣΟ του Μαϊου.

    Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε ακόμη ότι τόσο απο τον Υπουργό Αμυνας όσο και απο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τη νέα δομή δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και για το στρατηγείο της Λάρισας.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    [02] "Η κυβέρνηση είναι μέρος της κρίσης"

    Συνάντηση με τον Αλέκο Βούλγαρη, Δήμαρχο Βόλου, θα έχει στις 3 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος. Ο Βόλος είναι η πόλη που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των 17ων Μεσογειακών Αγώνων για το 2013.

    Η κυβέρνηση δεν έχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και βρίσκεται σήμερα σε δυσκολότερη θέση από εκείνη που βρισκόταν πριν από τις εκλογές.

    Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Κοινοβουλευτικού του Κινήματος και εξήγησε, με αυτό τον τρόπο, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι μέρος της κρίσης, την οποία έχει δημιουργήσει η ίδια και όμηρος των δικών της αδιεξόδων, γι'αυτό και δεν μπορεί να δώσει προοπτική στην Ελλάδα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση και παράλληλα θα απευθυνθεί και στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο της αποχής, προς εκείνους δηλαδή που απείχαν από τις εκλογές, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους προς το πολιτικό σύστημα.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η τακτική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στο επόμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί είναι η οικονομία, τα αγροτικά θέματα, η πρόταση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η λαθρομετανάστευση, ο τουρισμός, οι πυρκαγιές και η πυρόσβεση και οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη των σκανδάλων.

    Αναφερόμενος στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού για να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες της για τα σκάνδαλα, τη συγκάλυψη και τις αδιαφανείς της επιλογές.

    Η ΝΔ, πρόσθεσε, επιχειρεί από θύτης να μετατραπεί σε θύμα, ωστόσο οι πολιτικές της ευθύνες παραμένουν, καθώς μπλόκαρε την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ παραβίασε το Σύνταγμα και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 17/6/2009

  • Συνάντηση ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Μωυσή Κωνσταντίνη και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ - 10:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ.

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη - 11:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του "προγράμματος παιδείας για τα Μέσα Media Smart" οργανώνουν η ΓΓ Επικοινωνίας-ΓΓ Ενημέρωσης και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων - 12:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Αθενς Πλάζα".

  • Συνέντευξη τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα "Παράνομη και νόμιμη μετανάστευση.Οι προτάσεις μας" - 12:00:00, Αθήνα/Ακαδημίας 60.

  • Παρουσίαση του προγράμματος "Γκολ στη φτώχεια, το ρατσισμό και τις εξαρτήσεις" - ΓΑΛΕΡΑ και Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίο - 12:00:00, Αθήνα/Παλαιό Χρηματιστήριο.

  • Συνάντηση ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ - 12:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ.

  • Τακτική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου - 12:30:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία.

  • Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από εκπρόσωπο υπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρα - 12:30:00, Αθήνα/Βασ. Σοφίας 1.

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκστρατείας της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες "Πραγματικοί Ανθρωποι-Πραγματικές ανάγκες" με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων - 13:00:00, Αθήνα/Εν.Αντ.Ξεν. Τύπου Ακαδημίας 23.

  • Ο Πρόεδρος Παπούλιας θα δεχθεί τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ - 13:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο.

  • Συνέντευξη Τύπου Μ. Χρυσοχοϊδη για θέματα του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ - 13:00:00, Αθήνα/Ιπποκράτους.

  • Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη - 15:00:00, Αθήνα/Ιπποκράτους 22.

  • Ημερίδα με θέμα "Νερό, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον", διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για την εξαγγελθείσα , περαιτέρω, ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ - 18:00:00, Θεσσαλονίκη/Αποθήκη 1, Λιμάνι, Ομιλητές:

    Γιάννης Μυλόπουλος καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ,

    Αναστάσιος Κονακλίδης Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ

    Μανώλης Λαμτζίδης Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

    Νικόλαος Τσεμπερλίδης Πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ

    Γιώργος Βουγιατζής, τ. Γ.Δ. Δικτύων και Εγκαταστάσεων ΕΥΑΘ.

  • Παρουσίαση από το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου των πέντε πιο πρόσφατων βιβλίων του Δ. Θ. Τσάτσου - 18:30:00, Αθήνα/Παλαιά Βουλή. Ομιλητές: Κ.Χατζηδάκης, Ευ.Βενιζέλος, Α.Λοβέρδος και Φ. Κουβέλης.

  • Ετήσια Τακτική Συνέλευση του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ) - 18:30:00, Θεσσαλονίκη/ΕΕΘ, 1ος όροφος, Αριστοτέλους 27.

  • Ημερίδα με θέμα "Η οικονομία της Ρωσίας και η επίδρασή της στις Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις" διοργανώνει ο Σύλλογος Ρώσων Μεταναστών και Ρωσόφωνων Επαναπατρισθέντων "ΦΙΛΙΑ", στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ. - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/ΕΒΕΘ.

  • Τελετή απονομής του Αριστείου του Ιδρύματος Μποδοσάκη - Παρουσία Κ. Παπούλια - 19:30:00, Αθήνα/Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  • Συνέντευξη Τύπου του Ιδρύματος Κόκκαλη για την παρουσίαση της μελέτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα "Η καινοτομία στην Ελλάδα" - 20:00:00, Αθήνα/Αναπήρων Πολέμου 9.

  • Εκδήλωση Μνήμης Ελλήνων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, με αφορμή την έκδοση του ΥΠΕΞ «Έλληνες στο ¶ουσβιτς-Μπίρκεναου» - Παρουσία Ντ. Μπακογιάννη - 20:00:00, Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο.

  • Βουλή:10:00 (α' τμήμα) Συζήτηση νομοσχεδίου "Λειτουργική Τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις". (2/2)

    10:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ:

    1.Εκλογή Προεδρείου.

    2.Επεξεργασία νομοσχεδίου "Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις", κοινοβουλευτικοί

  • Το 2ο Φεστιβάλ Νέων της Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου. Θεσσαλονίκη/Πλατεία Αριστοτέλους. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και τα αφιερώματα: "Θεσσαλονίκη 1912 - 2012 "100 χρόνια Ελευθερία", "Η Θεσσαλονίκη του χτες και του σήμερα, με ειδική ενότητα για τα μεταφορικά μέσα και τις συγκοινωνίες.

    [04] Ο πλανήτης μας εκπέμπει "SOS"

    Στους κινδύνους που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ερημοποίησης, αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, επισημαίνοντας ότι καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή συμβάλλουμε στην αναστροφή της ερημοποίησης, την αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας, τη μείωση της φτώχειας και την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας.

    Σήμερα, υπάρχουν 24 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί μετανάστες που ενδεχομένως θα αυξηθούν στα 200 εκατομμύρια έως το 2050, προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    "Η ερημοποίηση και η υποβάθμιση του εδάφους πλήττουν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης, αποτελώντας απειλή για την επιβίωση, την ευημερία και την ανάπτυξη σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Αντιμέτωποι με μακρές περιόδους ξηρασίας, πείνας και ολοένα μεγαλύτερης φτώχειας, πολλοί έχουν μόνο μία επιλογή: να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους", αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτει:

    "Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης και της Ξηρασίας υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ερημοποίηση αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την εθνική και περιφερειακή σταθερότητα. Τα τελευταία 40 χρόνια, σχεδόν το ένα τρίτο των αγροτικών εκτάσεων της γης έχει καταστεί μη παραγωγικό και κατά συνέπεια έχει εγκαταλειφθεί, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των βοσκοτόπων εμφανίζουν σημάδια ερημοποίησης. Η κλιματική αλλαγή είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας ωστόσο δεν είναι ο μόνος".

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί απαραίτητη την αναθεώρηση των αγροτικών πρακτικών, καθώς και του τρόπου διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

    Η γεωργία σε συνδυασμό με την αύξηση της κτηνοτροφίας απορροφούν το 70% της κατανάλωσης του γλυκού νερού, ενώ ευθύνονται για το 80% της αποψίλωσης των δασών.

    "Η αυξανόμενη ζήτηση για καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους σπάνιους πόρους, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αειφόρο διαχείρισή τους", επισημαίνει ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτει:

    "Τα σημερινά παγκόσμια πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης δεν είναι βιώσιμα. Οι συνέπειες αυτού θα είναι περισσότερες επισιτιστικές κρίσεις σαν αυτή του 2008, μεγαλύτερη ερημοποίηση, υποβάθμιση του εδάφους και περιόδους ξηρασίας. Ως συνήθως, οι οικονομικά ασθενέστεροι θα είναι τα πρώτα θύματα και οι τελευταίοι που θα ανακάμψουν.

    Η 17η σύνοδος της Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, τόνισε ότι η ερημοποίηση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι παγκόσμια προβλήματα και συνεπώς απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες του κόσμου μπορούν να δώσουν την κατάλληλη απάντηση όταν θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη για να σφραγίσουν τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Μια συνολική και δίκαιη συμφωνία για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πρέπει επίσης να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να προσφέρει επαρκή και προβλέψιμη οικονομική στήριξη για τη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους την πιο αποτελεσματική χρήση του νερού και τη βιώσιμη γεωργία".

    [05] "Επιχείρηση παραπλάνησης του λαού"

    "Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση των εξοπλισμών και της θητείας αποτελούν επιχείρηση παραπλάνησης του λαού", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. "Με αυτές τις εξαγγελίες επιχειρεί να κρύψει την πολιτική της, που μετατρέπει τις ένοπλες δυνάμεις σε έναν πλήρως μισθοφορικό και επιθετικό στρατό, ενταγμένο στο ΝΑΤΟ και στα σχέδια της ΕΕ. Ενός στρατού που οι εξοπλισμοί του θα απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη λαού, που αντί να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα θα εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για τα δικαιώματα του ίδιου του λαού", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ αναφέρει ότι: "Οι μειώσεις στις οροφές των εξοπλιστικών δαπανών που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν και πραγματική μείωση. Ακόμα κι αν αντί 18 δις ευρώ δοθούν 16 έως το 2015, οι δαπάνες για εξοπλισμούς παραμένουν τεράστιες, προκειμένου να εκπληρεί η χώρα μας τις πολεμικές προδιαγραφές που καθορίζουν οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί. Ακόμα η αύξηση του αριθμού των έμμισθων οπλιτών σε 40.000, καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός στρατιωτικών αποστολών εκτός των συνόρων, μαρτυρούν τη διαρκή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών".

    "Πραγματική μείωση των δαπανών και μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι ρεαλιστικό και μπορεί να γίνει, χωρίς να υπονομευτεί η αμυντική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων, μόνο εάν απεμπλακεί η χώρα μας και ο στρατός της από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις δεσμεύσεις", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [06] Περιοδεία στα νότια του Υμηττού

    Περιοδεία στην καμένη Νότια περιοχή του Υμηττού θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 10 π.μ. αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα.

    Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή της.

    Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ Αλεκος Αλαβάνος, στη συνεδρίαση συζητήθηκε:

    1. Να διοργανωθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Μιχάλη Παπαγιαννάκη, το Σεπτέμβριο.

    2. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε για το θέμα αυτό ότι επιβεβαιώθηκε η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρά τα εμπόδια του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής απάλλαξε από πιθανές ποινικές ευθύνες υπουργούς.

    3. Το θέμα της μετανάστευσης και της δημόσιας ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, το θέμα αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, γιατί δεν μπορεί το θέμα της ασφάλειας και των μεταναστών να έχει μόνο κατασταλτικό χαρακτήρα. Είναι γενικότερο θέμα του υπουργείου Εσωτερικών και όλης της κυβέρνησης, είπε ο κ. Αλαβάνος και διευκρίνισε, ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση των κομμάτων που έχει καλέσει ο κ. Μαρκογιαννάκης θα περιοριστεί σε θέματα της αστυνομίας και θα επαναδιατυπωθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας.

    4. Για τους μετανάστες, ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι το κόμμα του θα διοργανώσει σύντομα ημερίδα για το θέμα αυτό, ωστόσο πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην άποψη ότι δεν δέχεται ο ρατσισμός να κυριαρχήσει στη χώρα μας. Υπάρχουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης όχι μόνο για μετανάστες, αλλά και για Έλληνες πολίτες, είπε ο κ. Αλαβάνος, και στο θέμα αυτό πρέπει να βρεθεί λύση.

    Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητήσει την ελεύθερη διακίνηση των μεταναστών εντός των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης, σημείωσε, πρέπει να υπάρξουν ειδικά κονδύλια για τις συνοριακές αρχές αλλά και να δημιουργηθούν σωστές εγκαταστάσεις διαμονής και όχι στρατόπεδα.

    5. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολιτική με τα δελτία καιρού. Ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δασικών υπηρεσιών για τον καθαρισμό των δασών, ενώ ζήτησε την άμεση ενσωμάτωση των έκτακτων δασοπυροσβεστών και την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές.

    Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση η οικονομία και η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών δείχνει ότι, κατά κάποιο τρόπο οι μισοί Έλληνες είναι υποψήφιοι να μπουν στον Τειρεσία και ζήτησε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ισχυρό κρατικό τομέα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατάργηση του Τειρεσία με τη σημερινή του μορφή.

    Σε ερώτηση αν έχει μετανιώσει που στήριξε τον κ. Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε: "Δεν έχω καταλήξει σε συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει, αλλά πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή".

    Στην ερώτηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδεύσει προς τις εθνικές εκλογές με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν τον απασχολεί το θέμα αυτό, αλλά το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα σωστά διδάγματα και ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ελπίδα στον κόσμο.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε και την αυτοκριτική του όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος έχει ευθύνες και μάλιστα σημαντικές, και λόγω της θέσης του ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα της συλλογικότητας έχει τριβές αλλά πρέπει να κινηθεί σε ένα διαφορετικό μοντέλο από τα αρχηγικά κόμματα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε έναν μικρό σεισμό είπε ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μετασεισμικές δονήσεις, οι οποίες όμως δεν κρατούν πολύ.

    Αυτό που με απασχολεί σημείωσε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να έχει την αποδοχή και τη στήριξη της κοινωνίας. Αυτό είναι το θέμα και όχι πώς θα μοιράσουμε τα ιμάτιά μας.

    Για όλους μας, είπε ο κ. Αλαβάνος, το εκλογικό αποτέλεσμα θέτει ένα ζήτημα να αναρωτηθούμε πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή τη μικρή οπισθοχώρηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν σκέφθηκε να παραιτηθεί, ο κ. Αλαβάνος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε, ότι αυτό που αληθεύει είναι ότι συζητάμε με τόλμη για την ανασυγκρότηση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην ερώτηση, αν υπάρχει θέμα αλλαγής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι οι πρώτες εκτιμήσεις μας οδηγούν στο να κάνουμε και βελτιώσεις και διορθώσεις στην πολιτική μας.

    Συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

    Την ανάγκη ο πρωθυπουργός να ασκήσει πολιτική πίεση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με το μεγάλο αριθμό προσφύγων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην Ελλάδα.

    "Δεν είναι δυνατόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κυκλοφορούν ελεύθερα το κεφάλαιο και ο τζόγος και να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα οι άνθρωποι", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, επεσήμανε και τον κίνδυνο να επικρατήσουν ιδιαίτερα σε συνοικίες της Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, όπου είναι υποβαθμισμένη γενικότερα η ποιότητα της ζωής, το χάος και ο κανιβαλισμός, αν δεν υπάρξουν πολιτικές της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των προσφύγων στη στέγη, την υγιεινή, να υπάρξει παρέμβαση στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές του κέντρου, και στήριξης των μεταναστών από κυκλώματα της εγκληματικότητας.

    «Αυτή τη στιγμή στο πεδίο που γίνεται η συζήτηση, επικρατεί ο λαϊκισμός και ο ακραίος συντηρητισμός. Πρόκειται για ένα γήπεδο, στο οποίο παίζουν ο ΛΑΟΣ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με αντίβαρο το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κίνδυνος είναι να μπούμε σε ένα κύκλο παραλογισμού και αντιπαράθεσης χωρίς όρια».

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα, βάσει της σύμβασης της Γενεύης για την εξασφάλιση, σε όσους ζητούν άσυλο, συνθηκών υποδοχής και φιλοξενίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζονται όλοι σωρηδόν λαθρομετανάστες, όταν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες χώρες παραγωγής προσφύγων, όπως είναι το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Σομαλία. Για τους ανθρώπους που προέρχονται από αυτές τις χώρες είναι ανάγκη να ακολουθηθεί πολιτική ασύλου και εξασφάλιση δομών υποδοχής για τον εντοπισμό και των άμεσων αναγκών τους είπε ο κ. Τσαρμπόπουλος.

    [07] "Ατελής τρόπος λειτουργίας"

    «Η λαθρομετανάστευση είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα. Λύση δεν είναι τα "στρατόπεδα συγκεντρώσεως", αφού η ιδέα αυτή θα περιπλέξει και άλλο την κατάσταση», τόνισε σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες: άλλοι λαθρομετανάστες θα πρέπει να προωθηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και άλλοι αναγκαστικά στην Τουρκία η οποία, άλλωστε, ευθύνεται και για το ότι εισπήδησαν στη χώρα μας».

    Ακόμη, σχετικά με τις πυρκαγιές, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Επειδή "πήρε φωτιά" το εσωτερικό της ΝΔ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καεί όλη η Ελλάδα. Ο ανεύθυνος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το κυρίαρχο θέμα κάθε καλοκαιριού, τις πυρκαγιές, καταδεικνύει πόσο ατελής είναι ο τρόπος λειτουργίας της».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 June 2009 - 4:30:31 UTC