Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα η καθημερινότητα του πολίτη"
  • [02] Περιοδεία στον Υμηττό
  • [03] Διάλογος για την Παιδεία

  • [01] "Προτεραιότητα η καθημερινότητα του πολίτη"

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε γρήγορες πρακτικές αλλαγές, που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Πρόσθεσε, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης συνδέεται με την καθημερινότητα, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας και παίζει σημαντικό ρόλο.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για μια σειρά από πρωτοβουλίες του υπουργείου του, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόοδο των κοινοτικών προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι το Γ' ΚΠΣ κλείνει με απορροφητικότητα 107%, ενώ το ΕΣΠΑ έχει κάνει καλή εκκίνηση και ότι ο στόχος είναι να έχει ενεργοποιηθεί το 45% των προγραμμάτων έως τον Οκτώβριο.

    Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη μείωση των τιμών των τροφίμων που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα, στις πρωτοβουλίες στον τομέα των καυσίμων, όπου κάθε Δευτέρα δημοσιοποιούνται οι τιμοκατάλογοι, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η όγδοη φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη, αλλά και στο θέμα της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΠΑ.

    Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόνισε ότι από τη δεύτερη φάση του ΤΕΜΠΜΕ έχουν δοθεί 10.000 δάνεια και στόχος είναι να προωθηθεί περαιτέρω το πρόγραμμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το βουλευτή της ΝΔ κ. Γιάννη Μανώλη ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση.

    Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο στις 10:30 το πρωί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει, την Πέμπτη (18/6) και την Παρασκευή (19/6), στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο κ.Καραμανλής θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που που πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι (1 μ.μ.). Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η πρώτη Σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στις 8 το βράδυ θα παρακαθήσει στο δειπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ.

    Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας (στη 1 μ.μ.), ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    [02] Περιοδεία στον Υμηττό

    Την θλίψη και τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία του αστυνομικού στα Άνω Πατήσια εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια περιοδείας του στον Υμηττό και ειδικότερα στις περιοχές που καταστράφηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι για άλλη μια χρονιά οι δασικές εκτάσεις της χώρα μας βρίσκονται στο έλεος των καταπατητών, των εμπρηστών, στο έλεος των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Δεν υπήρξαν, πρόσθεσε, οι απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν εδώ και δύο χρόνια από την πλευρά της κυβέρνησης, μετά την μεγάλη καταστροφή του 2007, ούτε έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στον τρόπο οργάνωσης ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η δασοπυρόσβεση.

    Σήμερα η δασοπροστασία είναι αναποτελεσματική, είναι απροετοίμαστη, είναι ανοργάνωτη, είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ΣΥΝ, είπε ο κ. Τσίπρας έχει καταθέσει εδώ και πολλά χρόνια τις προτάσεις του για την αναγκαία δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, για την κατάργηση των δασοκτόνων και περιβαλλοντοκτόνων νόμων, για τη σαφή οριοθέτηση και προστασία των δασικών εκτάσεων, για τη δημιουργία θεσμικών ρυθμίσεων που να προστατεύουν την αναδάσωση των καμένων περιοχών, και για την ενίσχυση του εθελοντισμού.

    Νέες πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ

    Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή της.

    Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέκος Αλαβάνος, στη συνεδρίαση συζητήθηκε:

    1. Να διοργανωθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Μιχάλη Παπαγιαννάκη, το Σεπτέμβριο.

    2. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε για το θέμα αυτό ότι επιβεβαιώθηκε η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρά τα εμπόδια του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής απάλλαξε από πιθανές ποινικές ευθύνες υπουργούς.

    3. Το θέμα της μετανάστευσης και της δημόσιας ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, το θέμα αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, γιατί δεν μπορεί το θέμα της ασφάλειας και των μεταναστών να έχει μόνο κατασταλτικό χαρακτήρα. Είναι γενικότερο θέμα του υπουργείου Εσωτερικών και όλης της κυβέρνησης, είπε ο κ. Αλαβάνος και διευκρίνισε, ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση των κομμάτων που έχει καλέσει ο κ. Μαρκογιαννάκης θα περιοριστεί σε θέματα της αστυνομίας και θα επαναδιατυπωθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας.

    4. Για τους μετανάστες, ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι το κόμμα του θα διοργανώσει σύντομα ημερίδα για το θέμα αυτό, ωστόσο πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην άποψη ότι δεν δέχεται ο ρατσισμός να κυριαρχήσει στη χώρα μας. Υπάρχουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης όχι μόνο για μετανάστες, αλλά και για Έλληνες πολίτες, είπε ο κ. Αλαβάνος, και στο θέμα αυτό πρέπει να βρεθεί λύση.

    Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητήσει την ελεύθερη διακίνηση των μεταναστών εντός των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης, σημείωσε, πρέπει να υπάρξουν ειδικά κονδύλια για τις συνοριακές αρχές αλλά και να δημιουργηθούν σωστές εγκαταστάσεις διαμονής και όχι στρατόπεδα.

    5. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολιτική με τα δελτία καιρού. Ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δασικών υπηρεσιών για τον καθαρισμό των δασών, ενώ ζήτησε την άμεση ενσωμάτωση των έκτακτων δασοπυροσβεστών και την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές.

    Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση η οικονομία και η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών δείχνει ότι, κατά κάποιο τρόπο οι μισοί Έλληνες είναι υποψήφιοι να μπουν στον Τειρεσία και ζήτησε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ισχυρό κρατικό τομέα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατάργηση του Τειρεσία με τη σημερινή του μορφή.

    Σε ερώτηση αν έχει μετανιώσει που στήριξε τον κ. Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε: "Δεν έχω καταλήξει σε συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει, αλλά πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή".

    Στην ερώτηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδεύσει προς τις εθνικές εκλογές με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν τον απασχολεί το θέμα αυτό, αλλά το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα σωστά διδάγματα και ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ελπίδα στον κόσμο.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε και την αυτοκριτική του όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος έχει ευθύνες και μάλιστα σημαντικές, και λόγω της θέσης του ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα της συλλογικότητας έχει τριβές αλλά πρέπει να κινηθεί σε ένα διαφορετικό μοντέλο από τα αρχηγικά κόμματα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε έναν μικρό σεισμό είπε ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μετασεισμικές δονήσεις, οι οποίες όμως δεν κρατούν πολύ.

    Αυτό που με απασχολεί σημείωσε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να έχει την αποδοχή και τη στήριξη της κοινωνίας. Αυτό είναι το θέμα και όχι πώς θα μοιράσουμε τα ιμάτιά μας.

    Για όλους μας, είπε ο κ. Αλαβάνος, το εκλογικό αποτέλεσμα θέτει ένα ζήτημα να αναρωτηθούμε πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή τη μικρή οπισθοχώρηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν σκέφθηκε να παραιτηθεί, ο κ. Αλαβάνος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε, ότι αυτό που αληθεύει είναι ότι συζητάμε με τόλμη για την ανασυγκρότηση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην ερώτηση, αν υπάρχει θέμα αλλαγής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι οι πρώτες εκτιμήσεις μας οδηγούν στο να κάνουμε και βελτιώσεις και διορθώσεις στην πολιτική μας.

    [03] Διάλογος για την Παιδεία

    Προχωρεί ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία και μάλιστα ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Συμβουλίου του Εθνικού Διαλόγου, που συζητά τις αλλαγές, Γιώργος Μπαμπινιώτης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι συζητήθηκε ένα νέο στοιχείο, να προστεθούν δύο τάξεις υποχρεωτικές, προνήπια και νήπια, που θα πηγαίνουν τα παιδιά από 4 ετών. Έτσι, η υποχρεωτική εκπαίδευση γίνεται 11ετής. «Θεωρούμε», είπε ο καθηγητής, «ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην υποχρεωτική εκπαίδευση, από νηπιαγωγείο μέχρι γυμνάσιο, και να ενισχυθεί με υπηρεσίες συμβουλευτικού τύπου και υποστήριξης των μαθητών».

    Επίσης, προτείνεται η διεύρυνση ωραρίου μέχρι τις 4 το απόγευμα και στα γυμνάσια, όχι για διδακτικούς, αλλά για κοινωνικούς και παιδευτικούς λόγους, καθώς, όπως τόνισε ο καθηγητής, «όλα τα προβλήματα εμφανίζονται στη νεαρή ηλικία. Με αυτό τον τρόπο στοχεύουμε και στην αποφυγή της σχολικής διαρροής, ώστε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο».

    Ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ακόμη ότι κατά τη συζήτηση φάνηκε πως για τη δομή του λυκείου υπάρχουν δύο απόψεις:

    Με στόχο να φύγουμε από το σημερινό σύστημα των κατευθύνσεων, θα πρέπει να πάμε σε μια μορφή αυτοτέλειας του λυκείου που θα πρέπει να δίδει γενική παιδεία και μέσα από επιλογές να διαμορφώνονται οι τάσεις των παιδιών. Έτσι, σε όλες τις τάξεις θα πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα επιλογών. Κι αυτό θα διαμορφώσει ένα είδος εθνικού απολυτηρίου.

    Η άλλη άποψη αφορά στη δημιουργία γενικών κύκλων μέσα στο λύκειο.

    Όμως, η μία άποψη ενισχύει την αυτοτέλεια του λυκείου και η άλλη προωθεί εν μέρει την προπαρασκευή για το πανεπιστήμιο.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προτάθηκε, επίσης, η διεύρυνση του σχολικού χρόνου, δηλαδή ολοήμερο σχολείο μέχρι τη Γ' τάξη γυμνασίου, όχι όμως ως παραμονή στο σχολείο ή προσθήκη γνωστικών αντικειμένων, αλλά να είναι χρόνος αξιοποίησης δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων των μαθητών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Πανάρετος, δήλωσε ότι θεωρεί πως πρέπει πρώτα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις είτε πρόκειται για το νηπιαγωγείο είτε για το λύκειο. Δεν συμφωνεί να είναι υποχρεωτικό το δεύτερο έτος στα νήπια χωρίς προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί η υποδομή.

    Για το λύκειο, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ από το 1996 υποστηρίζει το εθνικό απολυτήριο.

    Βρήκε, όμως, την ευκαιρία να παρατηρήσει ότι η συζήτηση στον εθνικό διάλογο ενώ ξεκίνησε ως επικοινωνιακού τύπου έγινε ουσιαστικού και κατέληξε: «Λυπάμαι που τρία κόμματα, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, δεν συμμετέχουν ουσιαστικά ή τυπικά. Δεν άκουσα πρόταση της Ν.Δ. Ούτε παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις ο εκπρόσωπός της».

    Η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Α. Σταθάκου, επισήμανε τις χαμηλές δαπάνες για την Παιδεία που δίδει η χώρα μας, ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι το κόμμα της προτείνει τη δημιουργία κλασικού τύπου μέσα στο λύκειο, συμφωνεί όμως με το εθνικό απολυτήριο και τη διεύρυνση της υποχρεωτικής παιδείας με την υποσημείωση ότι αυτό συνεπάγεται χρηματοδότηση της παιδείας για τη δημιουργία υποδομών, να δίδεται φαγητό στα παιδιά κ.λπ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 June 2009 - 10:30:21 UTC