Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα η καθημερινότητα του πολίτη"
  • [02] ΓΓΠΠ: Κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο
  • [03] «Ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά του»
  • [04] Ομπάμα: Μεταρρυθμίσεις

  • [01] "Προτεραιότητα η καθημερινότητα του πολίτη"

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε γρήγορες πρακτικές αλλαγές, που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Πρόσθεσε, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης συνδέεται με την καθημερινότητα, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας και παίζει σημαντικό ρόλο.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για μια σειρά από πρωτοβουλίες του υπουργείου του, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόοδο των κοινοτικών προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι το Γ' ΚΠΣ κλείνει με απορροφητικότητα 107%, ενώ το ΕΣΠΑ έχει κάνει καλή εκκίνηση και ότι ο στόχος είναι να έχει ενεργοποιηθεί το 45% των προγραμμάτων έως τον Οκτώβριο.

    Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη μείωση των τιμών των τροφίμων που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα, στις πρωτοβουλίες στον τομέα των καυσίμων, όπου κάθε Δευτέρα δημοσιοποιούνται οι τιμοκατάλογοι, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η όγδοη φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη, αλλά και στο θέμα της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΠΑ.

    Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόνισε ότι από τη δεύτερη φάση του ΤΕΜΠΜΕ έχουν δοθεί 10.000 δάνεια και στόχος είναι να προωθηθεί περαιτέρω το πρόγραμμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το βουλευτή της ΝΔ κ. Γιάννη Μανώλη ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση.

    Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο στις 10:30 το πρωί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει, την Πέμπτη (18/6) και την Παρασκευή (19/6), στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο κ.Καραμανλής θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι (1 μ.μ.). Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η πρώτη Σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στις 8 το βράδυ θα παρακαθήσει στο δειπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ.

    Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας (στη 1 μ.μ.), ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

    Η ανανέωση της θητείας του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν, η οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές και η παράνομη μετανάστευση, είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

    OIKONOMIA

    Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν με θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα υπογραμμίζουν ότι πρέπει να χαραχθεί μια στρατηγική εξόδου από τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

    Επίσης, οι «27» θα τονίζουν ότι στόχος τους είναι η εξυγίανση των οικονομιών τους και η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Θα επισημαίνουν, ακόμη, ότι δεν δικαιολογούνται άλλα μέτρα στήριξης για τις οικονομίες των κρατών- μελών και ότι η προσοχή θα πρέπει να μεταφερθεί στην δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Σε ό,τι αφορά την εποπτεία και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι «27» θα ζητήσουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει, το αργότερο έως το φθινόπωρο, τις νομοθετικές προτάσεις της.

    Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία, από το 2010, ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού, ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο σε θέματα εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε εθνικό επίπεδο. Η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετη τη Μ. Βρετανία.

    Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και την κατάσταση της απασχόλησης στην Ευρώπη, βασιζόμενοι στις προτάσεις της Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, της 3ης Ιουνίου.

    Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή είχε προτείνει τη χορήγηση κονδυλίων, ύψους 19 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους ή να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας και τη δημιουργία τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων θέσεων μαθητείας στην ΕΕ για τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας.

    ΘΕΣΜΙΚΑ

    Θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας των 27, κατά το οποίο θα τεθούν επί τάπητος τα θεσμικά ζητήματα της Ένωσης.

    Ένα χρόνο μετά την απόρριψη της συνθήκης της Λισαβόνας από τους Ιρλανδούς, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να δώσουν τις νομικές εγγυήσεις οι οποίες θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες του Ιρλανδικού λαού.

    Συγκεκριμένα οι "27" θα δεσμεύονται ότι το κείμενο της Συνθήκης δεν θα επηρεάσει το Ιρλανδικό σύνταγμα σε τομείς όπως το φορολογικό καθεστώς και η στρατιωτική ουδετερότητα της Ιρλανδίας, η εκπαίδευση, οι αμβλώσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η κοινωνική πολιτική της χώρας.

    Στόχος είναι η διεξαγωγή του δεύτερου δημοψηφίσματος την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

    Εξ άλλου, κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν αν θα ανανεώσουν τη θητεία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Η συζήτηση η οποία θα γίνει παρουσία του Μπαρόζο δεν αναμένεται να επικεντρωθεί τόσο στο πρόσωπο του (αφού άλλωστε είναι ο μοναδικός υποψήφιος) όσο στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επανεκλογή του.

    Σε αυτό το στάδιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αρκεστούν σε μια απλή «πολιτική δέσμευση» στο πρόσωπο του Μπαρόζο, αναμένοντας το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Παράλληλα, οι «27» θα ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να εκφράσει τη σύμφωνη ή αντίθετη γνώμη του για την επανεκλογή Μπαρόζο, κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο της Ολομέλειας τον Ιούλιο.

    ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου ξεκινά στις 11π.μ. ώρα Ελλάδος της Παρασκευής με το θέμα των κλιματικών αλλαγών.

    Σκοπός της συζήτησης είναι η προετοιμασία της ΕΕ, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον που θα γίνει το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, ούτως ώστε να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία. «Κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας, θεωρείται, μεταξύ άλλων, η οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει προς το σκοπό αυτό τις αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο οικολογικές οργανώσεις, όπως η WWF, η Oxfam και η Greenpeace καταγγέλλουν ότι στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, δεν αναγράφεται ποιό θα είναι το ποσό με το οποίο η ΕΕ θα συνδράμει τις χώρες αυτές.

    Οι «27» στα συμπεράσματά τους θα υπενθυμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% ως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Θα τονίζουν, επίσης, ότι σε περίπτωση που και οι άλλες αναπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Καναδάς) δεσμευτούν ότι θα κάνουν ανάλογη προσπάθεια, η ΕΕ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές κατά 30% ως το 2020.

    ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Τέλος, μετά από επιτακτικό αίτημα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ, καταλήγοντας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

    Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» θα υπογραμμίζουν ότι για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση χρειάζεται μια «αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στον καταμερισμό ευθυνών».

    Μεταξύ άλλων, οι «27» θα ζητούν την ενίσχυση της Frontex και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ, κοινές περιπολίες, κοινές πτήσεις για την επιστροφή των λαθρομεταναστών, κλπ. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης των μεταναστών, ενώ σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά το συντονισμό των κρατών - μελών, σε εθελοντική βάση.

    [02] ΓΓΠΠ: Κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Εύβοιας προβλέπεται για αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί:

    - να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    - να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    - να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [03] «Ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά του»

    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του υπουργείου Πολιτισμού για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, στις 20 Ιουνίου 2009, το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης συνέβαλε με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της στη δημιουργία μουσειοπαιδαγωγικής ταινίας για τον Παρθενώνα, με τίτλο «Ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά του».

    Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι η ταινία, η οποία θα προβάλλεται στον κυρίως χώρο του Μουσείου, όπου φιλοξενείται όλος ο γλυπτός διάκοσμος του κλασικού Ναού του Παρθενώνα, πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Διευθυντή του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, καθηγητή Δημητρίου Παντερμαλή, στο οποίο το υπουργείο Παιδείας ανταποκρίθηκε άμεσα.

    Πρόκειται για μία παραγωγή του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, της Α΄ ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και της ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως) με τη συμβολή της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, η οποία συμμετείχε κυρίως στα κείμενα και το σενάριο της ταινίας.

    Στόχος της ταινίας είναι η καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών, η προβολή του ελληνικού πολιτισμού και η μύηση του κοινού στο πνεύμα και την τέχνη των Κλασικών Χρόνων της Αρχαίας Ελλάδας.

    [04] Ομπάμα: Μεταρρυθμίσεις

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως το σχέδιό του για τη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα είναι το πιο εκτεταμένο από την εποχή της Μεγάλης Κρίσης της δεκαετίας του β30, τονίζεται σε κείμενο που διένειμε ο Λευκός Οίκος.

    «Δεν είμαστε εμείς που επιλέξαμε τον τρόπο που εκδηλώθηκε η κρίση. Όμως είμαστε εμείς που έχουμε την επιλογή όσον αφορά την υστεροφημία αυτής κρίσης», τονίζει ο Ομπάμα.

    «Η κυβέρνησή μου προτείνει σήμερα μία εκτεταμένη μεταρρύθμιση του συστήματος για τη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, μία μεταμόρφωση ενός ανήκουστου μεγέθους από την εποχή των μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν τη Μεγάλη Κρίση», προσθέτει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 June 2009 - 18:30:26 UTC