Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓΠΠ: Κίνδυνος πυρκαγιάς
  • [02] Αιτήσεις πρόσληψης στην ΕΥΔΑΠ
  • [03] Υπόθεση συμβάσεων του ΟΤΕ
  • [04] Κινητοποίηση κατοίκων της Σταυρούπολης
  • [05] Ξεριζωμένοι, χωρίς ελπίδα στον ορίζοντα
  • [06] "Λαϊκή επαγρύπνηση"
  • [07] "Άμεση επαναπροώθηση"
  • [08] Μοναδικό θέαμα
  • [09] Υπήρχαν λίμνες στον Αρη

  • [01] ΓΓΠΠ: Κίνδυνος πυρκαγιάς

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Εύβοιας προβλέπεται για σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί:

    - να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    - να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    - να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [02] Αιτήσεις πρόσληψης στην ΕΥΔΑΠ

    Αρχίζει σήμερα 18 Ιουνίου και λήγει την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009 η αποκλειστική προθεσμία υποβολής αιτήσεων, για την πλήρωση 125 θέσεων προσωπικού δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για δοκιμαστική περίοδο μέχρι επτά μηνών.

    Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού (1/366Μ/2009), η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Προκηρύξεων του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 235/3.6.2009), θα προσληφθούν στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 35 τεχνικοί υπάλληλοι - υδρονομείς, 25 μηχανοτεχνίτες και 35 ηλεκτρολόγοι, ενώ στη κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης 30 εργάτες.

    Η αίτηση απευθύνεται στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και υποβάλλεται αποκλειστικά ταχυδρομικώς (συνιστάται η αποστολή της με συστημένη επιστολή) στη διεύθυνση Ωρωπού 156, Τ.Κ. 111 46, Γαλάτσι.

    Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 2144070 και 210 2144072, κατά τις εργάσιμες ημέρες, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ (www.eydap.gr). Επίσης, μπορούν να λαμβάνουν γνώση των λεπτομερειών του διαγωνισμού στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ (Ωρωπού 156, Γαλάτσι), στο κτίριο της ΕΥΔΑΠ στην οδό Ιλισίων 9 & Λαοδικείας (Ιλίσια) και στον δήμο Γαλατσίου, όπου και έχει αναρτηθεί η προκήρυξη.

    [03] Υπόθεση συμβάσεων του ΟΤΕ

    Τον κύκλο των απολογιών ανοίγει τις επόμενες ημέρες η 2η τακτική Ανακρίτρια που χειρίζεται υπόθεση συμβάσεων του ΟΤΕ με τις εταιρίες Siemens, ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΑΝCO, πριν τέσσερα χρόνια, για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία.

    Η δίωξη για την υπόθεση ασκήθηκε τον Ιούνιο του 2007 μετά από προκαταρκτική εξέταση που είχε διενεργήσει η Εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Ελ.Τουλουπάκη με αφορμή δημοσιεύματα για ζημιογόνες συμβάσεις του ΟΤΕ, ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η ανακρίτρια που χειρίζεται την δικογραφία θα καλέσει σε απολογία τις επόμενες ημέρες τα πρώτα (περίπου δέκα) εμπλεκόμενα πρόσωπα.

    [04] Κινητοποίηση κατοίκων της Σταυρούπολης

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με κύριο αίτημα την απόδοση του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στην τοπική κοινωνία, πραγματοποίησαν χθες κάτοικοι της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης. Την πρωτοβουλία της κινητοποίησης είχε ο δήμος Σταυρούπολης και τοπικοί φορείς.

    «Ζητούμε την άμεση απόδοση του πρώην στρατοπέδου βΠαύλου Μελάβ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αξιοποίησή του ως μητροπολιτικού πάρκου», τόνισε ο δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης. «Λέμε όχι στη μετατροπή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών», πρόσθεσε.

    Ο κ. Σερασίδης ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν επιτρέπει -το τελευταίο πεντάμηνο- στο δήμο Σταυρούπολης, τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων εντός του στρατοπέδου.

    «Η Σταυρούπολη είναι, ήδη, επιβαρημένη με το Ψυχιατρικό νοσοκομείο και τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργεί εντός του Ψυχιατρείου», τόνισε ο κ. Σερασίδης.

    Επισήμανε, τέλος, ότι καθημερινά η περιοχή κατακλύζεται από εκατοντάδες τοξικομανείς, εμπόρους ναρκωτικών και περιθωριακά στοιχεία.

    Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ευκαρπίας, Χαράλαμπος Πανταζόγλου, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν οι δήμαρχοι Νεάπολης και Πολίχνης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος και Κώστας Θεοδωρίδης αντίστοιχα, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

    [05] Ξεριζωμένοι, χωρίς ελπίδα στον ορίζοντα

    Τα 42 εκατομμύρια έφτασε στα τέλη του περασμένου έτους ο αριθμός των βίαια ξεριζωμένων λόγω συρράξεων και διώξεων παγκοσμίως, καθώς ο ρυθμός του επαναπατρισμού παρουσίασε απότομη επιβράδυνση και περισσότερες μακροχρόνιες συρράξεις κατέληξαν σε καταστάσεις παρατεταμένου εκτοπισμού. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) "Παγκόσμιες Τάσεις" που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στον συνολικό αυτό αριθμό περιλαμβάνονται 16 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο καθώς και 26 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους.

    Όπως αποκαλύπτεται στη νέα έκθεση, το 80% των προσφύγων του κόσμου και η συντριπτική πλειοψηφία των εσωτερικά εκτοπισμένων - μια ομάδα πληθυσμού με την οποία η Υ.Α. ασχολείται ολοένα και πιο ενεργά- εντοπίζονται σε αναπτυσσόμενα κράτη. Πολλοί είναι ξεριζωμένοι εδώ και χρόνια, χωρίς ελπίδα στον ορίζοντα.

    Παρότι ο συνολικός αριθμός των 42 εκατομμυρίων ξεριζωμένων στα τέλη του περασμένου έτους συνιστά μείωση περίπου 700.000 ανθρώπων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, οι νέοι εκτοπισμοί που έλαβαν χώρα το 2009 -και δεν αντανακλώνται στην ετήσια έκθεση- έχουν ήδη αντισταθμίσει κατά πολύ την πτώση αυτή.

    "Το 2009, έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες σημαντικών νέων εκτοπισμών, ιδιαίτερα στο Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Σομαλία", δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. "Παρότι κάποιοι από αυτούς τους εκτοπισμούς ενδέχεται να είναι μικρής διάρκειας, άλλοι μπορεί να χρειαστούν χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, προκειμένου να επιλυθούν. Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε πολυάριθμες καταστάσεις μακροχρόνιου εσωτερικού εκτοπισμού σε χώρες όπως η Κολομβία, το Ιράκ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Σομαλία. Κάθε μία από αυτές τις συρράξεις έχει επίσης παράγει πρόσφυγες που τρέπονται σε φυγή πέραν των συνόρων της πατρίδας τους".

    Η έκθεση απαριθμεί 29 διαφορετικές ομάδες 25.000 ή και περισσότερων προσφύγων σε 22 κράτη που ζουν εξόριστοι εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, χωρίς να διαφαίνονται άμεσες λύσεις. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον 5,7 εκατομμύρια πρόσφυγες ζουν σήμερα μετέωροι.

    Περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι κατάφεραν να επιστρέψουν στις εστίες τους το 2008, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ο αριθμός των προσφύγων που επαναπατρίστηκαν (604.000) μειώθηκε κατά 17%, ενώ ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων που επέστρεψαν στις εστίες τους (1,4 εκατομμύρια) μειώθηκε κατά 34%. Ο επαναπατρισμός αποτελεί κατά παράδοση τη σημαντικότερη βιώσιμη λύση για τους πρόσφυγες, και εντούτοις ο αριθμός των επαναπατρισθέντων το 2008 ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος των τελευταίων 15 ετών. Η μείωση αυτή οφείλεται εν μέρει στις επιδεινούμενες συνθήκες ασφαλείας, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν και το Σουδάν.

    "Είναι μια ένδειξη πως οι μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις επαναπατρισμού που παρατηρούνταν στο παρελθόν έχουν επιβραδυνθεί", αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας πως περίπου 11 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στις εστίες τους την τελευταία δεκαετία -οι περισσότεροι με την αρωγή της Υ.Α.

    Το 2008, η Υ.Α. πρότεινε 121.000 ανθρώπους για μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες, και περισσότεροι από 67.000 αναχώρησαν για τη νέα τους πατρίδα με τη βοήθειά της.

    Από τον συνολικό αριθμό των ξεριζωμένων ανθρώπων παγκοσμίως, 25 εκατομμύρια υπάγονται στην εντολή της Υ.Α., συμπεριλαμβανομένου και ενός αριθμού-ρεκόρ 14,4 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων -από 13,7 εκατομμύρια που ήταν το 2007- και 10,5 εκατομμυρίων προσφύγων. Οι υπόλοιποι 4,7 εκατομμύρια πρόσφυγες είναι Παλαιστίνιοι υπό την εντολή της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ.

    Τα τελευταία χρόνια, και βάση της διαδικασίας μεταρρύθμισης του ΟΗΕ, έχει αυξηθεί σταδιακά ο ρόλος της Υ.Α. όσον αφορά την παροχή βοήθειας στους εσωτερικά εκτοπισμένους, πέραν της παραδοσιακής εντολής της για την προστασία και την ανακούφιση προσφύγων που έχουν διασχίσει διεθνή σύνορα. Από το 2005 μέχρι σήμερα, η υπηρεσία είδε τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων τους οποίους φροντίζει να υπερδιπλασιάζεται.

    Σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC), ο συνολικός αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων παγκοσμίως παρέμεινε περίπου στα 26 εκατομμύρια τα δύο προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει μία υπηρεσία που να έχει την ευθύνη όλων αυτών των ανθρώπων, όμως ο ΟΗΕ έχει υιοθετήσει μια "συγκεντρωτική προσέγγιση", στην οποία ξεχωριστές οργανώσεις επιφορτίζονται με ρόλους σε καταστάσεις εκτοπισμού βάση της εμπειρίας τους. Για την Υ.Α. αυτό σημαίνει συντονισμός της προστασίας, διαχείριση των καταυλισμών και στέγαση.

    "Το να αναγκάζεσαι να εγκαταλείψεις το σπίτι σου λόγω σύρραξης ή δίωξης είναι μια τραγωδία, είτε διασχίζεις διεθνή σύνορα είτε όχι", δήλωσε ο Γκουτέρες. "Σήμερα παρακολουθούμε μια ανελέητη αλληλουχία εσωτερικών συρράξεων που παράγουν εκατομμύρια ξεριζωμένους ανθρώπους. Η Υ.Α. είναι αποφασισμένη να εργαστεί στο πλαίσιο της ομάδας του ΟΗΕ και της ευρύτερης ανθρωπιστικής κοινότητας ώστε να προσφέρει στους εσωτερικά εκτοπισμένους τη βοήθεια που χρειάζονται, όπως ακριβώς κάνουμε με τους πρόσφυγες".

    Η Κολομβία έχει έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς εσωτερικά εκτοπισμένων στον κόσμο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 3 εκατομμύρια. Το Ιράκ είχε περίπου 2,6 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους στα τέλη του 2008 -μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, εκτοπίστηκαν 1,4 εκατομμύρια. Στο Νταρφούρ του Σουδάν υπήρχαν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι. Η αναζωπύρωση των ενόπλων συρράξεων στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Σομαλία αύξησε πέρυσι τον συνολικό αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων στα 1,5 εκατομμύρια και 1,3 εκατομμύρια αντίστοιχα. Η Κένυα βίωσε εκτεταμένους νέους εσωτερικούς εκτοπισμούς στις αρχές του έτους, ενώ η ένοπλη σύρραξη στη Γεωργία υποχρέωσε άλλους 135.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Αυξημένοι εκτοπισμοί παρατηρήθηκαν επίσης το 2008 στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και την Υεμένη.

    Ο πληθυσμός των προσφύγων που τελεί υπό την εντολή της Υ.Α. μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από το 2006, εξαιτίας του εθελοντικού επαναπατρισμού και της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τον αριθμό των προσφύγων και των ανθρώπων σε "παρόμοιες με προσφυγικές καταστάσεις" από το Ιράκ και την Κολομβία. Το 2008, ο αριθμός των προσφύγων ήταν 10,5 εκατομμύρια, από 11,4 εκατομμύρια το 2007. Όμως ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που κατέθεσαν μεμονωμένα αιτήσεις αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, φτάνοντας τις 839.000 -αύξηση 28%. Ο μεγαλύτερος αποδέκτης ατομικών αιτήσεων ήταν η Νότια Αφρική (207.000), ενώ ακολούθησαν οι ΗΠΑ (49.6000 -εκτίμηση της Υ.Α.), η Γαλλία (35.400) και το Σουδάν (35.100).

    Τα αναπτυσσόμενα κράτη φιλοξενούσαν το 80% όλων των προσφύγων, γεγονός που αναδεικνύει το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται οι χώρες εκείνες με τις λιγότερες δυνατότητες να το αντέξουν, καθώς και την ανάγκη διεθνούς στήριξης. Οι χώρες που φιλοξενούσαν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς προσφύγων το 2008 ήταν το Πακιστάν (1,8 εκατομμύρια), η Συρία (1,1 εκατομμύρια), το Ιράν (980.000), η Γερμανία (582.700), η Ιορδανία (500.400), το Τσαντ (330.500), η Τανζανία (321.900) και η Κένυα (320.600). Οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης ήταν το Αφγανιστάν (2,8 εκατομμύρια) και το Ιράκ (1,9 εκατομμύριο) -από αυτές προέρχεται το 45% όλων των προσφύγων υπό την ευθύνη της Υ.Α. Στις υπόλοιπες χώρες προέλευσης περιλαμβάνονταν η Σομαλία (561.000), το Σουδάν (419.000), η Κολομβία, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων σε καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες των προσφύγων (374.000) και η Λ.Δ. του Κονγκό (368.000).

    Για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

    Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, παρουσίασε την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης "Πραγματικοί Άνθρωποι-Πραγματικές Ανάγκες" εστιάζοντας στην ελληνική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων.

    "Οι πρόσφυγες εισέρχονται σήμερα στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αυτό όμως δεν τους στερεί το δικαίωμα για προστασία ούτε βέβαια τους κάνει 'παράνομους'. Απέναντί τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα ούτε απελάσεων, ούτε αθρόων συλλήψεων και διοικητικής κράτησης, ούτε απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. Αντίθετα, το Κράτος έχει διεθνή υποχρέωση να τους παράσχει αποτελεσματική προστασία, και γι' αυτό χρειάζονται δομές υποδοχής στα σημεία εισόδου, μέτρα κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας, και βέβαια ένα σύστημα ασύλου που θα εξασφαλίζει δίκαιη εξέταση των αιτημάτων τους και αύξηση των ποσοστών χορήγησης καθεστώτος πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Υ.Α., πραγματοποίησε λίγες μέρες νωρίτερα συμβολική επίσκεψη στη Λέρο, των Δωδεκανήσων. Το ακριτικό νησί δέχεται ολοένα αυξανόμενα κύματα μεταναστών και προσφύγων. Η κοινωνία των πολιτών, οι τοπικές αρχές και η Εκκλησία δημιούργησαν ένα καλά συντονισμένο δίκτυο υποδοχής, φροντίδας και παροχής βασικών υπηρεσιών με μεγάλη ευαισθησία για το συνάνθρωπο. H Ύπατη Αρμοστεία επαίνεσε την προσπάθεια της Λέρου καθώς και το έργο των ιερέων στον Άγιο Παντελεήμονα που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να συνδράμουν άπορους συνανθρώπους μας, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες και μετανάστες.

    [06] "Λαϊκή επαγρύπνηση"

    "Ο ελληνικός λαός πρέπει να προβληματιστεί για το ποιοι ωφελούνται από αυτές τις ενέργειες και ποιοι τις αξιοποιούν για να δικαιολογήσουν την εφαρμογή, των προαποφασισμένων στην ΕΕ και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τρομοκρατικών νόμων και την ισχυροποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών, που στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και του εργατικού και λαϊκού κινήματος", τόνισε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    Σημείωσε, επίσης, ότι η καλύτερη απάντηση σε κάθε είδους προβοκάτσια και αντιλαϊκών σχεδιασμών είναι «η λαϊκή επαγρύπνηση, η κλιμάκωση της πάλης και της αντιλαϊκής πολιτικής και των πολύμορφων μηχανισμών που την υπηρετούν».

    Τέλος, το ΚΚΕ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του νεκρού αστυνομικού.

    [07] "Άμεση επαναπροώθηση"

    «Είναι προφανές ότι οι άνδρες της Αστυνομίας αποτελούν για την κυβέρνηση αναλώσιμο προϊόν. Την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας απ΄ τη ΝΔ έχουμε περισσότερες και συχνότερες δολοφονίες αστυνομικών από κάθε άλλη περίοδο. Η επιδεικνυόμενη ανοχή συνιστά συνέργεια και ηθική αυτουργία. Καλώ την κυβέρνηση να λάβει αμέσως νομοθετική πρωτοβουλία ανάλογη με αυτή της προστασίας της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου», δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης αναφερόμενος στη δολοφονία του αστυνομικού.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το φλέγον θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης ανέφερε τα εξής:

    «Δεν τους εμποδίζουμε να έρθουν, τους στεγάζουμε στα στρατόπεδα υποδοχής και θα τους τρέφουμε και με ...CATERING, όπως δήλωσε ο υφυπουργός κ. Μαρκογιαννάκης. Η μόνη λύση είναι η άμεση επαναπροώθηση, αφενός μεν, προς την Τουρκία και αφετέρου προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Κατά τα λοιπά, ο έρημος φορολογούμενος πολίτης θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό...».

    [08] Μοναδικό θέαμα

    Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα περιμένει τους επισκέπτες του νέου μουσείου της Ακρόπολης στο τετραήμερο των εγκαινίων, καθώς κάθε βράδυ, μέσω βίντεο προβάλλονται στους τοίχους των κοντινών κτιρίων εικόνες εκθεμάτων που με την βοήθεια της τεχνολογίας "ζωντανεύουν". Το θέαμα που προσέλκυσε το ενδιαφέρον επισκεπτών και περαστικών χθες, πρώτη ημέρα των εγκαινίων, θα προβάλλεται κάθε βράδυ και τις επόμενες τρεις ημέρες, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

    Με το καθιερωμένο τελετουργικό του αγιασμού, δύο σύντομες ομιλίες και μια ξενάγηση έγιναν χθες το απόγευμα τα πρώτα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης που μέχρι και το Σάββατο, 20 Ιουνίου, θα γιορτάσει την αρχή της λειτουργίας του, τριάντα τρία χρόνια από την απόφαση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη ανέγερσης του και πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του το Νοέμβριο του 2004.

    Αίσθηση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρατήσεων που έχουν γίνει μέσω του συστήματος e-ticketing που σχεδόν ξεπερνούν ως σήμερα τα 7000 εισιτήρια . Προσωπικό του μουσείου και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια, για τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου, που το προσεχές Σάββατο θα ββκαλωσορίσειββ τους επισκέπτες του σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

    Χθες , ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς παρουσία του προέδρου του Μουσείου και καθηγητή αρχαιολογίας κ. Δ. Παντερμαλή και του Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, παρέστη στον αγιασμό που έγινε από τον Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονα . Στην συνέχεια στην σύντομη ομιλία του έκανε λόγο «για ένα πολιτισμικό σύμβολο που συνοψίζει ταυτόχρονα την αισθητική του Λόγου, το ήθος της ελευθερίας και τη λογική της ομορφιάς. Δεν πρόκειται απλώς για ένα κομμάτι της ιστορίας μας», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, « είναι κομμάτι του εαυτού μας, ιεροί και ακατάλυτοι δεσμοί μας συνδέουν από το πιο απλό θραύσμα ως την πιο περίτεχνη παράσταση». Και φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί "στην επανένωση του μνημείου του Παρθενώνα με τα γλυπτά που λείπουν και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του».

    Συγκινημένος ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής αναφέρθηκε στον πολυετή αγώνα για την κατασκευή του και είπε χαρακτηριστικά ότι « το Μουσείο δεν αποτελεί το έργο ενός ανθρώπου ή μιας κυβερνήσεως, αλλά ένα έργο καθολικό , προσπάθεια πολλών ανθρώπων που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόταν δέκα χρόνια ακόμη για να ανοίξει τις πύλες του. Στα χρόνια που θα περάσουν το Μουσείο θα βελτιωθεί και θα έχει πολλά πράγματα να δείξειββ, κατέληξε ο πρόεδρος του Μουσείου και κάλεσε τους δημοσιογράφους στην ξενάγηση που ξεκίνησε και είχε διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας.

    Η έκθεση ξετυλίγεται σε πέντε εκθεσιακές ενότητες, μια από αυτές η ίδια η ανασκαφή που θα έχει ολοκληρωθεί μετά από έναν χρόνο.

    Τα περίπου 4000 εκθέματα του Νέου Μουσείου μοιράζονται στην αίθουσα των Κλιτύων Ακρόπολης (λίγο πριν την είσοδο του επισκέπτη, στις κύριες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου) ,στην αίθουσα με τα Αρχαϊκά (όπου Κούροι, Κόρες και Ιππείς λούζονται από το φυσικό φως που διαχέεται στις λεπτομέρειες των αγαλμάτων ) και τέλος στην αίθουσα του Παρθενώνα όπου για πρώτη φορά εκτίθεται σε πλήρη ανάπτυξη η Ζωφόρος του Ναού, οι Μετόπες και τα Αετώματα.

    Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να κατανοήσει εύκολα ποια είναι τα μαρμάρινα μέλη από τον Λόρδο Ελγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο καθώς τα αυθεντικά εκτίθενται με τα γύψινα εκμαγεία ( του 1846) ώστε να καταστεί απόλυτα προφανής η μια από τις μεγαλύτερες κλοπές της ιστορίας.

    Η συνολική έκταση του Μουσείου είναι 21.000 τ.μ, ενώ διαθέτει εκθεσιακό χώρο 14000 τ.μ σε αντίθεση με τα 1450 τ.μ του παλαιού Μουσείου επάνω στον Βράχο.

    Το σκεπτικό της έκθεσης, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής είναι να δημιουργείται στον επισκέπτη «η αίσθηση του περιπάτου προκειμένου να συνειδητοποιεί τον τόπο που βρίσκονται οι ανασκαφές και τα έργα της έκθεσης».

    Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να έχει ο επισκέπτης μια ολοκληρωμένη εικόνα στο πλαίσιο μιας μαζικής ξενάγησης.

    Σήμερα, δεύτερη ημέρα των εγκαινίων θα ξεναγηθούν προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, διεθνών επιτροπών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα , ενώ το βράδυ της Παρασκευής σειρά έχουν οι ξένοι δημοσιογράφοι που έρχονται στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι του Υπουργείου Πολιτισμού .

    Το Σάββατο, 20 Ιουνίου , στις οκτώ θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια , με τους χαιρετισμούς των επισήμων, προέδρων κρατών και πρωθυπουργών από όλο τον κόσμο παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας.

    [09] Υπήρχαν λίμνες στον Αρη

    Ένα μακρύ και βαθύ φαράγγι και ενδείξεις ότι στις όχθες του υπήρχαν κάποτε παραλίες εντόπισαν οι επιστήμονες στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, κάτι που αποτελεί και την πλέον σαφή απόδειξη ότι στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη υπήρχε νερό.

    Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Geophysical Research Letters, οι φωτογραφίες που προέρχονται από την κάμερα υψηλής ευκρίνιας με την οποία είναι εφοδιασμένος ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter, δείχνουν ότι στον Άρη υπάρχει ένα φαράγγι μήκους 50 χιλιομέτρων, που στο παρελθόν ήταν λίμνη με εμβαδόν 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είχε βάθος 450 μέτρων.

    Ο επικεφαλής των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Γκαετάνο Ντι Ακίλε, δήλωσε ότι "αυτό είναι το πρώτο αδιαμφισβήτητο στοιχείο για ακτογραμμές στην επιφάνεια του Άρη". "Η εξακρίβωση των ακτογραμμών και τα γεωλογικά στοιχεία που τη συνοδεύουν μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε το μέγεθος της λίμνης, που φαίνεται πως σχηματίστηκε περίπου πριν από 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια", αναφέρει ο Ντι Ακίλε σε σχετική ανακοίνωση.

    "Στη Γη, τα δέλτα και οι λίμνες είναι θαυμάσιοι συλλέκτες και προστάτες των ενδείξεων για την ζωή στο παρελθόν. Εάν ποτέ υπήρχε ζωή στον Άρη, τα δέλτα ίσως είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε το βιολογικό παρελθόν του Άρη", προσθέτει ο αμερικανός επιστήμονας.

    "Αυτή η έρευνα όχι μόνο αποδεικνύει ότι υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα σύστημα λιμνών στον Άρη, αλλά μπορούμε να δούμε ότι η λίμνη σχηματίστηκε μετά τη θερμή και υγρή περίοδο", επισήμανε ο βοηθός καθηγητής Μπράιαν Χίνεκ, που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα.

    Η συγκεκριμένη λίμνη εικάζεται ότι είτε εξατμίστηκε, είτε πάγωσε μετά από ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 June 2009 - 6:30:32 UTC