Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροπολογία για παράνομη μετανάστευση
  • [02] "Η Olympic Air αρωγός του τουρισμού"
  • [03] Σύλληψη για εμπρησμό
  • [04] Αναζητούν νερό στη σελήνη
  • [05] Τους επισκέπτες του "καλωσορίζει" αύριο το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
  • [06] "Όχι σε ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ"
  • [07] Επιμένει ο Αλ.Αλαβάνος
  • [08] "Αναποτελεσματικότητα"
  • [09] Τέλος στην αγωνία
  • [10] Αυξάνεται το κονδύλι
  • [11] Κίνδυνος από πλημμύρες

  • [01] Τροπολογία για παράνομη μετανάστευση

    Τροπολογία, με την οποία προσδιορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η παρουσία αλλοδαπού στην Ελλάδα συνιστά κίνδυνο για την δημόσια τάξη και ασφάλεια κατατέθηκε στη Βουλή, προκειμένου, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Με τη νέα ρύθμιση αυστηροποιούνται μεταξύ άλλων οι ποινές, τόσο για τους λαθρομετανάστες όσο και για τους διακινητές.

    Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση:

    Διπλασιάζεται το ανώτατο όριο του χρόνου κράτησης αλλοδαπών για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης, μέχρι την εκτέλεση της και γίνεται έξι μήνες, αντί τρεις μήνες που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

    Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης έως και 12 μήνες του χρόνου κράτησης των προαναφερόμενων αλλοδαπών, σε περίπτωση που η απέλαση καθυστερεί επειδή αυτοί αρνούνται να συνεργαστούν ή καθυστερεί η λήψη των αναγκαίων για την απέλαση εγγράφων από τη χώρα καταγωγής ή προέλευσης τους.

    Επανακαθορίζονται, επί το αυστηρότερον, οι ποινικές κυρώσεις και οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται:

    Πρώτον: Στα πρόσωπα που διευκολύνουν την παράνομη είσοδο ή έξοδο από το ελληνικό έδαφος υπηκόων τρίτων χωρών. Ειδικότερα, μετατρέπεται σε κάθειρξη μέχρι 10 ετών, αντί φυλάκισης ενός έτους, η επιβαλλόμενη ποινή και αυξάνεται από 5.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ το ελάχιστο όριο της σχετικής χρηματικής ποινής. Μετατρέπεται επίσης, σε κάθειρξη τουλάχιστον μέχρι 10 έτη, αντί φυλάκισης μέχρι δύο ετών που ισχύει σήμερα, η επιβαλλόμενη ποινή και αυξάνεται από 10.000 σε 50.000 ευρώ το ελάχιστο όριο της σχετικής χρηματικής ποινής, που επιβάλλονται σε περίπτωση που ο παραβάτης ενήργησε κερδοσκοπικά ή κατ επάγγελμα ή κατά συνήθεια.

    Δεύτερον: Στους πλοιάρχους ή κυβερνήτες πλοίου, πλωτού μέσου ή αεροπλάνου και οδηγούς κάθε είδους μεταφορικού μέσου που μεταφέρουν παράνομα από το εξωτερικό στη χώρα μας, υπηκόους τρίτων χωρών, καθώς και σε αυτούς που τους παραλαμβάνουν για να τους προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας ή στο έδαφος κράτους -μέλους της ΕΕ, ή τρίτης χώρας ή διευκολύνουν τη μεταφορά τους, ή τους εξασφαλίζουν κατάλυμα για απόκρυψη, μετατρέπεται σε κάθειρξη μέχρι 10 έτη η ποινή και αυξάνεται σε 10.000 έως 30.000 ευρώ το ελάχιστο όριο της επιβαλλόμενης ανά μεταφερόμενο πρόσωπο, χρηματικής ποινής.

    Μετατρέπεται επίσης σε κάθειρξη τουλάχιστον μέχρι 10 ετών και αυξάνονται σε 30.000 έως 60.000 ευρώ τα όρια της επιβαλλόμενης ποινής, σε περίπτωση που ο υπαίτιος ενεργεί κατ' επάγγελμα ή είναι υπότροπος.

    Επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 15 ετών και διπλασιάζεται η χρηματική ποινή από 10.000 σε 20.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπον αν από τη πράξη προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

    Αυξάνεται η χρηματική ποινή από 500.000 σε 700.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, αν από την πράξη επήλθε θάνατος.

    Ακόμα, προβλέπεται η κατάσχεση της περιουσίας που αποτελεί προϊόν της εγκληματικής δραστηριότητας ή που αποκτήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο από προϊόν τέτοιας εγκληματικής δραστηριότητας.

    [02] "Η Olympic Air αρωγός του τουρισμού"

    "Η λειτουργία της Olympic Air από τον Οκτώβριο θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες του ελληνικού τουριστικού κλάδου προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος μαζί με τη διοίκηση της Olympic Air παρέθεσαν γεύμα στους αντιπροσώπους φορέων που εκπροσωπούν τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία καθώς και σε επαγγελματίες του κλάδου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην ομιλία του ο κ. Α. Βγενόπουλος ανέφερε: "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα αεροπορική εταιρία που θα συνδυάζει την αίγλη της παράδοσης, με την σύγχρονη τεχνολογία στον αεροπορικό τομέα".

    Στην προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε, "ζητάμε την συμμετοχή του κοινού που ήδη έχει επιλέξει τις στολές του ιπτάμενου προσωπικού και συμμετέχει και σε άλλες διαδικασίες βασικών επιλογών, αλλά και των επαγγελματιών που εργάζονται στον τουριστικό κλάδο.

    Η εμπλοκή στην υπόθεση της Ολυμπιακής ξεκίνησε για την MIG σαν μια συναισθηματική απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της παλιάς εταιρείας και προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό από το διαφαινόμενο κλείσιμό της. Αναδείχθηκε όμως σε αποστολή που ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες. Γι' αυτό ζητάμε από όλους να συμμετέχουν μαζί μας στη δημιουργία της νέας εταιρίας και είμαστε περήφανοι γιατί η έκκληση αυτή συγκεντρώνει μέχρι στιγμής μεγάλη αποδοχή".

    "Ειδικά οι επαγγελματίες του τουριστικού τομέα έχουν προνομιακή θέση στην προσπάθεια αυτή, είπε ο κ. Βγενόπουλος, καθώς η νέα εταιρία αλλά και η πολιτική της MIG θα προσφέρει ευκαιρίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα και το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους".

    Ο κ. Α. Βγενόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι "η MIG και η Marfin Egnatia Bank παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον τουρισμό και μετά τη λήξη της θερινής περιόδου θα πάρουν τις πρωτοβουλίες που θα χρειαστούν, στο μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί, ώστε να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν ανάλογα με τις επιπτώσεις, εάν υπάρξουν, της διεθνούς κρίσης."

    [03] Σύλληψη για εμπρησμό

    Ένας 47χρονος ιδιοκτήτης οπλοπωλείου συνελήφθη από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, κατηγορούμενος για εμπρησμό, σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στην Άνω Γλυφάδα.

    Η φωτιά αποτέφρωσε 5.000 στρέμματα στον Υμηττό, ενώ απείλησε κατοικημένες περιοχές στην Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα.

    Από την έρευνα που έκανε η Πυροσβεστική προέκυψε ότι ο 47χρονος, ο οποίος έχει οπλοπωλείο στα νότια προάστια, πήγαινε συχνά στην περιοχή και δοκίμαζε όπλα και φυσίγγια. Την Δευτέρα ήταν και πάλι εκεί για τον ίδιο λόγο και προκάλεσε την πυρκαγιά που πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

    Με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή και ο 47χρονος εντοπίστηκε σήμερα στη Ρόδο, όπου είχε πάει αμέσως μετά την πυρκαγιά και συνελήφθη κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση σε δάσος από ιδιοτέλεια και εμπρησμό από πρόθεση που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

    [04] Αναζητούν νερό στη σελήνη

    Ο μη επανδρωμένος πύραυλος "Άτλας" εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, μεταφέροντας δύο διαστημικά οχήματα, τα LRO και LCROSS, που θα αναλάβουν να χαρτογραφήσουν τη σελήνη και να αναζητήσουν νερό στο δορυφόρο της Γης.

    Το LRO (Διαστημόπλοιο Σεληνιακής Κατόπτευσης) είναι το πρώτο βήμα που κάνει η NASA στο νέο πρόγραμμά της για την επιστροφή των αστροναυτών στη σελήνη μέχρι το 2020. Αποστολή του είναι να χαρτογραφήσει την επιφάνεια του φεγγαρίου δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις σχετικά ανεξερεύνητες περιοχές των πόλων.

    "Οι γνώσεις μας για το φεγγάρι στο σύνολό του είναι αρκετά φτωχές. Έχουμε καλύτερους χάρτες για τον Άρη παρά για το δικό μας φεγγάρι", είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων του προγράμματος, Κρεγκ Τούλεϊ.

    Ο πύραυλος που μεταφέρει το LRO και το μικρότερο διαστημόπλοιο LCROSS θα χρειαστεί τέσσερις ημέρες για να φτάσει στη σελήνη.

    [05] Τους επισκέπτες του "καλωσορίζει" αύριο το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

    Τους επισκέπτες του σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης "καλωσορίζει" αύριο το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα επίσημα εγκαίνια θα τελεστούν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και προσωπικοτήτων από τη διεθνή πολιτική και πολιτιστική σκηνή.

    Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα περιμένει τους επισκέπτες του νέου μουσείου, καθώς κάθε βράδυ, μέσω βίντεο προβάλλονται στους τοίχους των κοντινών κτιρίων εικόνες εκθεμάτων που με την βοήθεια της τεχνολογίας "ζωντανεύουν".

    Αίσθηση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρατήσεων που έχουν γίνει μέσω του συστήματος e-ticketing που σχεδόν ξεπερνούν ως σήμερα τα 7000 εισιτήρια.

    Συγκινημένος ο πρόεδρος του Μουσείου και καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Δημήτρης Παντερμαλής αναφέρθηκε στον πολυετή αγώνα για την κατασκευή του και είπε χαρακτηριστικά ότι « το Μουσείο δεν αποτελεί το έργο ενός ανθρώπου ή μιας κυβερνήσεως, αλλά ένα έργο καθολικό , προσπάθεια πολλών ανθρώπων που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόταν δέκα χρόνια ακόμη για να ανοίξει τις πύλες του. Στα χρόνια που θα περάσουν το Μουσείο θα βελτιωθεί και θα έχει πολλά πράγματα να δείξειββ, συμπλήρωσε.

    Η έκθεση ξετυλίγεται σε πέντε εκθεσιακές ενότητες, μια από αυτές η ίδια η ανασκαφή που θα έχει ολοκληρωθεί μετά από έναν χρόνο.

    Τα περίπου 4000 εκθέματα του Νέου Μουσείου μοιράζονται στην αίθουσα των Κλιτύων Ακρόπολης (λίγο πριν την είσοδο του επισκέπτη, στις κύριες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου) ,στην αίθουσα με τα Αρχαϊκά (όπου Κούροι, Κόρες και Ιππείς λούζονται από το φυσικό φως που διαχέεται στις λεπτομέρειες των αγαλμάτων ) και τέλος στην αίθουσα του Παρθενώνα όπου για πρώτη φορά εκτίθεται σε πλήρη ανάπτυξη η Ζωφόρος του Ναού, οι Μετόπες και τα Αετώματα.

    Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να κατανοήσει εύκολα ποια είναι τα μαρμάρινα μέλη από τον Λόρδο Ελγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο καθώς τα αυθεντικά εκτίθενται με τα γύψινα εκμαγεία ( του 1846) ώστε να καταστεί απόλυτα προφανής η μια από τις μεγαλύτερες κλοπές της ιστορίας.

    Η συνολική έκταση του Μουσείου είναι 21.000 τ.μ, ενώ διαθέτει εκθεσιακό χώρο 14000 τ.μ σε αντίθεση με τα 1450 τ.μ του παλαιού Μουσείου επάνω στον Βράχο.

    Το σκεπτικό της έκθεσης, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής είναι να δημιουργείται στον επισκέπτη «η αίσθηση του περιπάτου προκειμένου να συνειδητοποιεί τον τόπο που βρίσκονται οι ανασκαφές και τα έργα της έκθεσης».

    Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να έχει ο επισκέπτης μια ολοκληρωμένη εικόνα στο πλαίσιο μιας μαζικής ξενάγησης.

    Χθες, δεύτερη ημέρα των εγκαινίων ξεναγήθηκαν προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, διεθνών επιτροπών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Σήμερα το βράδυ σειρά έχουν οι ξένοι δημοσιογράφοι που έρχονται στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Από τις 21 ως τις 23 Ιουνίου θα μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο μόνο εφόσον έχει κάνει κράτηση μέσω του συστήματος e-ticheting. Η επίσκεψη-ξενάγηση θα γίνεται τις τρείς αυτές ημέρες σε τρεις χρονικές ζώνες στις 9 το πρωί, στις 11 το πρωί και στις 6 το απόγευμα και κάθε ζώνη θα έχει 250 άτομα. Δηλαδή γι' αυτές τις τρεις ημέρες 2.250 άτομα από όλη την Ελλάδα, από όλο τον κόσμο, θα ξεναγηθούν με αυτή τη διαδικασία.

    Η τιμή του εισιτηρίου για το 2009 δεν θα ξεπεράσει το 1 ευρώ, ενώ το 2010 θα φτάσει τα 5 ευρώ. Από το 2011 η τιμή του εισιτηρίου θα προβλεφθεί με ειδική μέριμνα για τις κατηγορίες ηλικιωμένων, παιδιών, φοιτητών, αναπήρων, ενώ με το σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης θα προσδιορίζεται ακόμα και η ώρα της επίσκεψης στο Μουσείο.

    Εστιατόριο και μπαρ θα λειτουργήσουν με αυτεπιστασία "με προδιαγραφές που θα ζήλευαν και τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου'', όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ για τους θερινούς μήνες προβλέπεται η διεύρυνση του ωραρίου, από 8 π.μ. ως 8 μ.μ.

    Εξάλλου, εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς των δύο κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου σε παρακείμενα οικόπεδα που προβλέπεται να αποκτήσει το υπουργείο Πολιτισμού για τη συνολική μεταφορά των σπιτιών προκειμένου να βρεθεί μια "σολομώντεια λύση" - να διατηρηθεί, δηλαδή, η αξία των σπιτιών και να μην εμποδίζουν οι προσόψεις τους τη θέα του Μουσείου προς τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Αναμένονται οι απαντήσεις των ενδιαφερόμενων μερών.

    Τέλος, έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της οδού Μακρυγιάννη, καθώς και οι εργασίες του κήπου του Νέου Μουσείου, με τη δενδροφύτευση δέντρων νεραντζιάς και ελαιώνα.

    Δηλώσεις

    «Για την Πόλη της Αθήνας η ύπαρξη ενός Μουσείου αντάξιου της ιστορίας της και του πολιτισμού της ήταν όραμα δεκαετιών. Σήμερα, μαζί με τη συγκίνηση που μας διακατέχει για τα ιστορικά εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ανοίγουμε με περηφάνια την αγκαλιά μας σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να τον κάνουμε κοινωνό των μοναδικών και παράλληλα πανανθρώπινων αξιών της ελληνικής τέχνης και πολιτισμού. Και πλέον τώρα που υπάρχει το νέο Μουσείο, όλα είναι έτοιμα να δικαιωθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και οι Άγγλοι, τηρώντας τα υπεσχημένα από το 1816, να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα, προκειμένου όλος ο κόσμος να μπορεί να χαρεί και να εκτιμήσει ενοποιημένο τον ανώτερο συμβολισμό του πνευματικού κληροδοτήματος της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ.».

    Όλοι μας προσβλέπουμε σε όμορφα εγκαίνια ενός μεγάλου Μουσείου, ενός Μουσείου που ξεκίνησε βεβαίως - και καλό είναι να τα θυμόμαστε αυτά - ως όραμα της Μελίνας Μερκούρη, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Δημοσιεύματα από τον διεθνή Τύπο

    Με αφορμή τα επικείμενα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι το Νέο Μουσείο αποτελεί «ισχυρό επιχείρημα» προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το τηλεοπτικό δίκτυο ABC και άλλα ΜΜΕ στις ηλεκτρονικές σελίδες τους φιλοξενούν ανταπόκριση του πρακτορείου «Associated Press» για τα εγκαίνια του μουσείου, δίνοντας έμφαση στον αντίκτυπο που έχει στην ελληνική κοινωνία το αίτημα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τονίζει ότι «το νέο μουσείο αποτελεί καταλύτη για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Είναι ένα σύμβολο της σύγχρονης Ελλάδας που τιμά το παρελθόν με έργα εφάμιλλα με εκείνα των προγόνων μας».

    Ο αρχιτέκτονας του μουσείου, Μπέρναρντ Τσούμι, δηλώνει ότι «ο Παρθενώνας είναι ένα από τα πλέον τέλεια κτίρια, το οποίο έχει ασκήσει επιρροή επί αιώνες σε γενεές δυτικών αρχιτεκτόνων. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε, ήταν να είμαστε όσο το δυνατόν απλοί, καθαροί και ακριβείς στη δημιουργία οπτικής σχέσης μεταξύ του Παρθενώνα, του Μουσείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου». Ο κ. Τσούμι δηλώνει «πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα, τα μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο θα επιστρέψουν στην Αθήνα».

    Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» φιλοξενεί επίσης δυο άρθρα για το επίμαχο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Το πρώτο είναι του Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα, Κρίστοφερ Χίτσενς, από το περιοδικό "Vanity Fair", ο οποίος επιχειρηματολογεί υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, υπογραμμίζοντας ότι «η άλλοτε μερικώς βάσιμη θέση του Βρετανικού Μουσείου περί έλλειψης χώρου στέγασης των γλυπτών, δεν υφίσταται πλέον. Κάθε επισκέπτης δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από τις συντονισμένες προσπάθειες του αρχιτέκτονα του Μουσείου Μπέρναρντ Τσούμι και του διευθυντή του Δημήτρη Παντερμανλή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χίτσενς, σημειώνοντας ότι «όλοι οι διαθέσιμοι θησαυροί του Παρθενώνα έχουν τοποθετηθεί με ιδιαίτερη φροντίδα σε μια αίθουσα που βρίσκεται σε άλλο επίπεδο σε σχέση με το υπόλοιπο Μουσείο, ώστε να αντικατοπτρίζει τη διαρρύθμιση του ναού».

    Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις πρόσφατες επιστροφές τμημάτων του μνημείου από την Ιταλία και από το Μουσείο της Χαιδελβέργης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «κάποια μέρα η Βρετανία θα αποφασίσει να διορθώσει ένα λάθος του παρελθόντος».

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Φρέιζερ ζήτησε και πάλι την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Φρέιζερ έφτασε στο σημείο να προσθέσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει τα γλυπτά αυτά ακόμα και δικαστικά.

    Λίγες μέρες νωρίτερα, ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Γκοφ Ουίτλαμ είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα:

    "Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης δίνει στο Βρετανικό Μουσείο την ευκαιρία να διορθώσει ένα από τα μεγάλα σφάλματα της ιστορίας. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τη διατήρηση της συλλογής στην Πινακοθήκη Νταβίν στο πίσω μέρος του Βρετανικού Μουσείου, τώρα που τα γλυπτά μπορούν να ενοποιηθούν και να εκτεθούν με τα λοιπά σωζόμενα γλυπτά της Ακρόπολης".

    Την ίδια στιγμή, ο κ. Γιώργος Βαρδάς, μέλος της Κίνησης "Αυστραλοί Υπέρ της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα", κάλεσε την Ελλάδα να διεκδικήσει "πιο δυναμικά" την επιστροφή τους.

    Στο μεταξύ, τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να δίνουν σημαντική προβολή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο SBS έκανε σύντομο αφιέρωμα στα εγκαίνια, τονίζοντας το γεγονός ότι τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν ενώ τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αντικαθιστούνται από γύψινα εκμαγεία, ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη άποψη της εικόνας που παρουσίαζαν αρχικά.

    Στο αφιέρωμα παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις (οι οποίες δόθηκαν στο χώρο του Νέου Μουσείου):

    -Του επικεφαλής αρχιτέκτονα του Μουσείου Μπερνάρ Τσουμί, ο οποίος μίλησε για τις δυσκολίες της κατασκευής, καθώς έπρεπε να λάβει υπόψη του τη σεισμικότητα της περιοχής, τις νέες ανακαλύψεις αρχαιοτήτων στο οικόπεδο ανέγερσης του Μουσείου και την καλύτερη προβολή όλων των αρχαιοτήτων που το παλιό μουσείο δεν μπορούσε να εκθέσει ταυτόχρονα.

    -Του διευθυντή του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος μίλησε για ένα όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα έπειτα από 30 χρόνια.

    -Του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε την ανάγκη επαναπατρισμού των γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα με κάποια μέλη της ίδιας οικογένειας να λείπουν και υπογραμμίζοντας την ανάγκη η οικογένεια να επανενωθεί.

    -Ο παρουσιαστής του σταθμού σχολίασε πως το Μουσείο αποτελεί με την ύπαρξή του ικανό επιχείρημα για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Εξάλλου και ο γραπτός Τύπος αναφέρεται στο Μουσείο με ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Τα δημοσιεύματα παραθέτουν δηλώσεις των Α. Σαμαρά και Μπ. Τσουμί και δίνουν το χρονικό της ιστορίας του Παρθενώνα και της αφαίρεσης των Γλυπτών από τον Έλγιν. Δίνονται επίσης πληροφορίες για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με εντυπωσιακές φωτογραφίες.

    Τέλος έως τις 10 Ιουλίου θα συνεχίζεται μια πρωτότυπη εικαστική παρέμβαση στην κεντρική πλατεία Ομοσπονδίας της Μελβούρνης (Federation Square), με αίτημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτός της Μελβούρνης, ο ομογενής Κωνσταντίν Δημόπουλος κάνει την παρέμβαση "Μαύρος Παρθενώνας".

    Όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης, κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν στην πλατεία διάφορες σκαλωσιές ντυμένες με μαύρο ύφασμα στο σχήμα του Παρθενώνα. Τη νύχτα με ειδικό φωτισμό "στήνεται" ένας "Παρθενώνας" με λευκό και γαλάζιο σε μαύρο φόντο.

    Στις 2 Ιουλίου θα γίνει δημόσιος διάλογος στην κεντρική πλατεία της Μελβούρνης, με αίτημα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιστροφής για την Επιστροφή των Μαρμάρων, Ντέϊβιντ Χιλ.

    [06] "Όχι σε ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ"

    "Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πρέπει να απορρίψουν συνολικά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους στις άλλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών και το λαό για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνουν ο ΟΤΕ και οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες λαϊκή περιουσία", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα υπογραμμίζει ότι "σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν τις δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι η ιδιωτικοποίηση είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού γιατί γίνεται σε καλή τιμή ούτε την ψευτοαντιπολίτευση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που ισχυρίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση θα είναι λιγότερο αντιλαϊκή - αντεργατική, αν διατηρήσει το Δημόσιο κάποιο ποσοστό".

    Για τους μετανάστες

    «Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι θύματα των επεμβάσεων και της εκμετάλλευσης του ιμπεριαλισμού» τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών, με αφορμή πρόσφατη «ομαδική απέλαση 55 Πακιστανών με ειδική πτήση τσάρτερ, σε συνεργασία με τον πρεσβευτή της χώρας».

    Στην ερώτηση, ο κ. Χαλβατζής επικρίνη την κυβέρνηση γιατί «εναρμονισμένη με τα αντιδραστικά και απάνθρωπα μέτρα που εφαρμόζει η Ε.Ε. απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες» προχώρησε σε μια πράξη που «είναι είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις» και σημειώνει πως «υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι οι απελαθέντες διατρέχουν κινδύνους λόγω της απέλασης, με δεδομένο ότι στο Πακιστάν κυβερνά ένα αυταρχικό, αμερικανόδουλο καθεστώς και η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικών επιχειρήσεων των ιμπεριαλιστών με 2,5 εκατ. πρόσφυγες».

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάνει λόγο για «απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να χορηγούν πολιτικό άσυλο» βάζοντας εμπόδια ακόμη και σε ανθρώπους που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι πρόσφυγες και ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών «αν θα σταματήσουν οι απελάσεις των προσφύγων και μεταναστών και αν θα πάρει μέτρα για λύσεις που θα σέβονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών».

    «Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να δοθεί λύση που θα σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, για νομιμοποίηση της προσωρινής ή μακροβιότερης παραμονής τους στη χώρα μας (παροχή ασύλου ή ανθρωπιστικού καθεστώτος, άδεια διαμονής), για διευκόλυνση της οικειοθελούς μετακίνησής τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, για εγκατάστασή τους σε ανοικτούς χώρους φιλοξενίας που θα πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές αξιοπρεπούς διαβίωσης» τονίζει ο κ. Χαλβατζής.

    [07] Επιμένει ο Αλ.Αλαβάνος

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.

    Κατά τη συζήτηση ο κ. Αλαβάνος παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην πρόθεσή του να παραιτηθεί.

    Η Πολιτική Γραμματεία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εκτίμησε τη συνεισφορά και τη συμβολή του Αλ. Αλαβάνου στην ανάπτυξη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από τη θέση του προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος. Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να ζητήσει από τον Αλ. Αλαβάνο να μην επιμείνει στην πρόθεσή του να παραιτηθεί και να συνεχίσει το έργο του από την θέση ευθύνης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η παρουσία του είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε μια περίοδο που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

    Η Π.Γ. σημειώνει ότι στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η ενιαία πορεία και εικόνα του κόμματος με τη συμβολή όλων των δυνάμεών του καθώς και η ενδυνάμωση, εμβάθυνση και ουσιαστική αναβάθμιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, εγχείρημα που αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΝ.

    Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ

    Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ , η Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η προσωπική επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή».

    Σημειώνει ότι «η άρνηση να κατανοηθεί το μήνυμα των εκλογών οδηγεί στη σημερινή κρίση του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας τους» και προσθέτει ότι «επιμένει στην ανάγκη μεγάλης στροφής στη φυσιογνωμία και την πολιτική του κόμματος».

    Αλ. Τσίπρας: Δυσάρεστη εξέλιξη

    «Αυτή την στιγμή, αυτό που προέχει είναι να ακούσουμε τι έχουν να μας πούν τα μέλη και οι φίλοι μας πριν πάρουμε αποφάσεις. Η κοινωνία χρειάζεται και έχει ανάγκη μια δυνατή και ενιαία Αριστερά?».

    Αυτά τόνισε σε δηλώσεις του, στα Γιάννινα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «?Είμαστε ζωντανοί και παρόντες στις μάχες που έρχονται. Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο ζωντανό. Θέλω να πω και κάτι άλλο. Τις δύσκολες αυτές ώρες που περνάμε, έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες και ψηφοφόρους μας. Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι, να έχουμε ενότητα και συντροφικότητα. Έστω την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, προκειμένου την Δευτέρα να πάρουμε αποφάσεις».

    Αναφερόμενος στην πρόθεση του κ. Αλαβάνου να παραιτηθεί, ο κ. Τσίπρας είπε: «Πιστεύω ότι ήταν δυσάρεστη έκπληξη, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή ο Αλέκος θα το ξανασκεφθεί?».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε, ότι δεν σκέφτεται να "Όταν το καράβι βρίσκεται σε φουρτούνα, το χειρότερο που έχει να κάνει ο καπετάνιος είναι να αφήσει τη γέφυρα. Απαιτείται ψυχραιμία και αίσθηση ευθύνης και όλοι μπορούν να έχουν ρόλους στη συλλογική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίον προσβλέπει η ελληνική κοινωνία", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Συνάντηση για το θέμα της μετανάστευσης

    Aντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Αλέξη Τσίπρα, συναντήθηκε με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εκπροσώπους συλλόγων μεταναστών.

    Το πρόβλημα έχει δυο όψεις, η πρώτη δείχνει ένα πρόβλημα ανθρωπιστικής κρίσης και η δεύτερη ένα οξυμένο κοινωνικό φαινόμενο, με υποβάθμιση ολόκληρων συνοικιών, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ μετά τη συνάντηση και παρουσίασε πέντε άξονες για μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική.

    Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, είναι να δημιουργήσει μια διαρκή κοινωνική συμμαχία, ώστε να μην ακούγονται μόνο οι ακραίες φωνές μισαλλοδοξίας, αλλά να ακουστεί και η φωνή της λογικής.

    Οι άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

    1.- Αλλαγή του καθεστώτος νομιμοποίησης των μεταναστών, με στόχο την κοινωνική ένταξή τους.

    2.- Χορήγηση ασύλου στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    3.- Αμεση δημιουργία κέντρων φιλοξενίας των μεταναστών και όχι στρατοπέδων κράτησης.

    4.- Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις "σκούπα", που δεν προσφέρουν λύσεις και η αστυνομία να μην ασχολείται με το άσυλο, αλλά με την πάταξη της εγκληματικότητας.

    5.- Να ληφθούν άμεσα μέτρα "απογκετοποίησης" των αστικών κέντρων με υγειονομικές παρεμβάσεις, συγκρότηση κοινωνικών υπηρεσιών, με στόχο την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, με άμεσες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των συνθηκών των λαϊκών γειτονιών και άμεση στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές που έχουν "γκετοποιηθεί".

    Η Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική στο πρόβλημα αυτό και να στηρίξει οικονομικά και αναπτυξιακά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, ώστε να αντιμετωπίσει τις αιτίες του προβλήματος. Και παράλληλα, να στηρίξει κοινωνικές υποδομές στις χώρες υποδοχής των μεταναστών.

    [08] "Αναποτελεσματικότητα"

    «Τον περασμένο Δεκέμβριο άνοιξε ένας κύκλος αίματος στον οποίο υπάρχει ένας συνδυασμός μίσους και κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας. Σήμερα βλέπουμε πως αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ σημαίνει θάνατο, σημαίνει σφαίρες για αθώους ανθρώπους που εργάζονται για 700 ευρώ και αφήνουν μωρά στο δρόμο. Υπάρχει συνέργεια, υπάρχει ηθική αυτουργία και αυτή έχει ονοματεπώνυμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Αιβαλιώτης για τη δολοφονία του αστυνομικού.

    «Είναι προφανές ότι οι άνδρες της Αστυνομίας αποτελούν για την κυβέρνηση αναλώσιμο προϊόν. Την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας απ΄ τη ΝΔ έχουμε περισσότερες και συχνότερες δολοφονίες αστυνομικών από κάθε άλλη περίοδο. Η επιδεικνυόμενη ανοχή συνιστά συνέργεια και ηθική αυτουργία. Καλώ την κυβέρνηση να λάβει αμέσως νομοθετική πρωτοβουλία ανάλογη με αυτή της προστασίας της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου», δήλωσε, για το ίδιο θέμα, ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    [09] Τέλος στην αγωνία

    Μετά τις 12 το μεσημέρι αναρτώνται στα σχολεία οι πίνακες με τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Οι βάσεις, ιδίως για τις σχολές υψηλής ζήτησης, αναμένεται να κινηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

    [10] Αυξάνεται το κονδύλι

    Αυξάνεται κατά 5 εκατομμύρια ευρώ το κονδύλι που διαθέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης για απόσυρση κλιματιστικών στην Αττική, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κ.Κωστής Χατζηδάκης, καθώς διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη δράση.

    Σύμφωνα με στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΝ, κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του προγράμματος απόσυρσης, πουλήθηκαν 21.000 κλιματιστικά σε όλη τη χώρα, από τα οποία 13.000 στην Αττική. Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 15 εκατ. ευρώ, ενώ τα 5 επιπλέον εκατατομμύρια θα διατεθούν μόνο για την Αττική, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη ζήτηση. Το επιπλέον κονδύλι επαρκεί για την απόσυρση άλλων 20.000 περίπου παλιών συσκευών. Η επιδότηση που δίνεται μέσω του προγράμματος απόσυρσης είναι 35%, με όριο τα 500 ευρώ.

    [11] Κίνδυνος από πλημμύρες

    Το ένα στα έξι σπίτια στην Αγγλία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πλημμυρών, καθώς οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές αυξάνουν τις πιθανότητες να ανέβει η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια και τις θάλασσες, σύμφωνα με μελέτη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Βρετανίας.

    Στην έκθεση αυτή επισημαίνεται η ανάγκη να αυξηθούν σημαντικά τα κονδύλια που διατίθενται για αντιπλημμυρικά έργα . Η μελέτη που συντάχθηκε με τη στήριξη της κυβέρνησης, αναφέρει ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επιφέρουν περισσότερες πλημμύρες και καταιγίδες στα λιμάνια της ανατολικής Αγγλίας και θα αυξήσουν τον κίνδυνο καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες.

    Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Βρετανίας αναφέρει ότι το ετήσιο κόστος από τις καταστροφές λόγω πλημμυρών σε κατοικίες, υποδομές και επιχειρήσεις στην Αγγλία, μπορεί να φτάσει στα 4 δισεκατομμύρια λίρες, από τα 2,5 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα, εκτός εάν δαπανηθούν μεγαλύτερα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα.

    Στην έκθεση αυτή επισημαίνεται ότι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε περιοχές που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

    "Τα τελευταία στοιχεία στη Βρετανία για τις κλιματικές αλλαγές δείχνουν ότι ο κίνδυνος πλημμυρών θα εξακολουθήσει να αυξάνεται στο μέλλον, λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών και των πιο συχνών και σφοδρών καταιγίδων", δήλωσε ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Κρις Σμιθ. Πρόσθεσε δε ότι "υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για το πώς θα διαχειριστούμε αυτούς τους κινδύνους, για να προστατεύσουμε τους πολίτες, τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και την οικονομία στο μέλλον".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 June 2009 - 6:30:34 UTC