Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρία επιπλέον κρούσματα νέας γρίπης
  • [02] Αναθεωρεί η Παγκόσμια Τράπεζα
  • [03] Φονική κακοκαιρία στην Ιταλία
  • [04] Εκστρατεία καθαρισμού του Σέιχ Σου
  • [05] "Εκλογικές παρατυπίες"

  • [01] Τρία επιπλέον κρούσματα νέας γρίπης

    Σήμερα ανιχνεύτηκαν από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος τρία (3) επιπλέον περιστατικά της νέας γρίπης Α/Η1Ν1, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 51.

    Πρόκειται για:

    - μια γυναίκα, 25 ετών, Αργεντινή υπήκοο, που ήρθε από την Αργεντινή,

    - ένα αγόρι, 9 ετών, Αυστραλό υπήκοο, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Αυστραλία,

    - ένα κορίτσι, 7 ετών, Αμερικανίδα υπήκοο, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από τις Η.Π.Α.

    Τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε πενήντα ένα (51), από τα οποία δεκαοκτώ (18) έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

    Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως. Επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης.

    [02] Αναθεωρεί η Παγκόσμια Τράπεζα

    Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί πως οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν «ασυνήθιστα αβέβαιες», παρά τα τελευταία σημάδια βελτίωσης σε ορισμένα μέρη του κόσμου, και αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2009 για τις περισσότερες οικονομίες.

    Όπως τονίζει η Τράπεζα, για το 2009 προβλέπεται ανάπτυξη 1,2% για τις αναπτυσσόμενες χώρες και, εξόν από την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες αντιμετώπισαν καλλίτερα την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, μία ελάττωση του ΑΕΠ τους κατά 1,6%. Την προηγούμενη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει μείωση κατά 3% του ΑΕΠ σε ολόκληρο πλανήτη, αλλά στην παρούσα έκθεση αναθεωρεί ελαφρά τις προβλέψεις της στο 2,9%.

    Το 2010 η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 2% και αυτή των αναπτυσσομένων χωρών στο 4,4%, με εξαιρούμενες πάντοτε την Κίνα και την Ινδία, προβλέπει ο ίδιος οργανισμός.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για την μείωση της κυκλοφορίας ιδιωτικών κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα οποία αναμένεται να πέσουν σχεδόν στο μισό (49%) στα 363 δισ. δολάρια, εν σχέσει προς τα 700 δισ. δολάρια το 2008, έπειτα από έναν αριθμό ρεκόρ 1,2 τρισ. δολάρια το 2007.

    Ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός οργανισμός προβλέπει επίσης μείωση 9,7% στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου για αυτό τον χρόνο, έναντι ανάκαμψης 3,8% για το επόμενο έτος.

    Οι προβλέψεις δημοσιεύονται σε έκθεση με τίτλο: «Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης σε διεθνή κλίμακα το 2009: χαράσσοντας τον δρόμο για την παγκόσμια ανάκαμψη», η οποία παρουσιάζεται επβ ευκαιρία συνδιάσκεψης για την οικονομία της ανάπτυξης στη Σεούλ.

    [03] Φονική κακοκαιρία στην Ιταλία

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο αγνοούνται μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τις θύελλες που σάρωσαν χθες την Ιταλία.

    Ένας άνδρας 81 ετών πνίγηκε όταν η υπόγεια διάβαση την οποία διέσχιζε με το σπορ αυτοκίνητό του κατακλύστηκε από νερά στο Λέτσε, στα νότια της χώρας. Στο Καβαλίνο, μια κοινότητα κοντά στο Λέτσε, μια 63χρονη γυναίκα πνίγηκε μέσα στο ασανσέρ που βρισκόταν στο υπόγειο του κτηρίου όπου διέμενε, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

    Εξάλλου, δύο 35χρονες Μολδαβές πνίγηκαν στη θάλασσα προσπαθώντας να βοηθήσουν τα τρία παιδιά τους που έκαναν μπάνιο κοντά στη Βενετία. Στην περιοχή επικρατούσαν σφοδροί άνεμοι και η θάλασσα ήταν πολύ ταραγμένη. Τα παιδιά σώθηκαν αλλά οι δύο γυναίκες παρασύρθηκαν και έχασαν τη ζωή τους.

    Αγνοείται τέλος η τύχη δύο ανδρών στο νησί Έλβα - ο ένας είναι ο καπετάνιος ενός τουριστικού σκάφους που παρασύρθηκε στη θάλασσα προσπαθώντας να συγκρατήσει μια σωστική λέμβο και ο δεύτερος έπεσε στο νερό ενώ προσπαθούσε να ξεμπλέξει το πανί ενός ιστιοπλοϊκού.

    [04] Εκστρατεία καθαρισμού του Σέιχ Σου

    Εξόρμηση καθαρισμού στο δάσος του Σέϊχ Σου, στο ύψωμα Άγιος Βασίλειος, διοργάνωσε σήμερα η αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις αντιδημαρχίες Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν εθελοντικά μέλη του προσωπικού των τριών αντιδημαρχιών, όπως και εθελοντικές ομάδες πολιτών της συμπρωτεύουσας.

    Να αγαπήσουν το μοναδικό πνεύμονα πράσινου της πόλης και να συμβάλλει ο καθένας, όπως μπορεί, για την προστασία του κάλεσε τους πολίτες ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Θεόδωρος Αθανάσαρος, ο οποίος συμμετείχε στην εξόρμηση.

    Στο δάσος του Σέϊχ Σου, που θεωρείται ως ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία του Νομού Θεσσαλονίκης για εκδήλωση πυρκαγιάς , η δημοτική Αστυνομία ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες περιπολίες, με δίκυκλα και περιπολικά σε 24η βάση, σε όλους τους δρόμους του δάσους.

    Η εθελοντικές εξορμήσεις καθαρισμού θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και σε άλλα σημεία του δάσους.

    [05] "Εκλογικές παρατυπίες"

    Το παντοδύναμο Συμβούλιο των Φρουρών ανακοίνωσε χθες πως όντως σημειώθηκαν κάποιες παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, οι οποίες έχουν αμφισβητηθεί και έχουν πυροδοτήσει σημαντικές εξεγέρσεις του πληθυσμού.

    Το Συμβούλιο παραδέχθηκε πως ο αριθμός των ψηφοδελτίων που συγκεντρώθηκαν σε 50 πόλεις ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, τόνισε στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης (ΙRIB) ο εκπρόσωπός του Αμπάς, Αλί Καντχονταεΐ.

    Όπως τόνισε ο ίδιος, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 3 εκατ. αμφισβητούμενες ψήφους, όμως «απομένει ακόμη να διαπιστωθεί εάν ο αριθμός αυτός απέβη καθοριστικός για το εκλογικό αποτέλεσμα».

    Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παρουσιάσθηκε χθες απτόητος από τις συγκρούσεις που έχει πυροδοτήσει το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των εκλογών και αγνόησε κάθε αναφορά στις διαμαρτυρίες και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τονίζοντας πως η μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων στις εκλογές της 12ης Ιουνίου αποτελεί μία αναμφισβήτητη νίκη του Ιράν και αποδεικνύει ακόμη μία φορά πως 40 εκατ. Ιρανοί εξακολουθούν να αγαπούν το Ισλαμικό σύστημα.

    Ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί καλεί τους υποστηρικτές του να δείξουν αυτοσυγκράτηση και καταδικάζει τις μαζικές συλλήψεις

    Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, Μιρχοσεΐν Μουσαβί, κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες αλλά να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

    "Στις διαμαρτυρίες σας συνεχίστε να δείχνετε αυτοσυγκράτηση. Αναμένω ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αποφύγουν την αμετάκλητη καταστροφή", αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

    Ο Μουσαβί καταδίκασε εξάλλου τις "μαζικές συλλήψεις" των οπαδών του. "Τέτοιες μαζικές συλλήψεις ανθρώπων θα δημιουργήσουν ένα χάσμα μεταξύ της κοινωνίας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας", προειδοποίησε.

    Οι Ιρανοί έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται για τη νοθεία, υποστηρίζει ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών

    Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, Μιρχοσεΐν Μουσαβί, δήλωσε σήμερα ότι οι Ιρανοί έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται για τη νοθεία στις εκλογές.

    "Η διαμαρτυρία εναντίον των ψεμμάτων και της νοθείας (στις εκλογές) είναι δικαίωμά σας. Σήμερα η χώρα θρηνεί όσους σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις. Σας ζητώ να παραμείνετε ήρεμοι" αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Μουσαβί.

    Νεκροί στις ταραχές του Σαββάτου

    "Μερικοί" άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στην Τεχεράνη από πυρκαγιά που "έβαλαν οι ταραχοποιοί" σε τζαμί, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, χωρίς να αναφέρει πηγή.

    "Ταραχοποιοί πυρπόλησαν τζαμί στη διασταύρωση Αζερμπαϊτζάν και Ναβάμπ, και δυστυχώς μερικοί συμπολίτες μας είναι νεκροί", μετέδωσε η τηλεόραση χωρίς να δώσει καμία περαιτέρω πληροφορία.

    Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειχναν το καμένο κτίριο στο φως της ημέρας και άφηναν να εννοηθεί ότι η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει πολύ πριν νυχτώσει.

    Η τηλεόραση έκανε επίσης λόγο και για 13 νεκρούς από συγκρούσεις της αστυνομίας "με τρομοκρατικές ομάδες", ενώ ανέφερε εμπρησμό και δύο πρατηρίων καυσίμων "από τους ταραχοποιούς".

    Συλλήψεις

    457 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ του Σαββάτου γύρω από την πλατεία Αζαντί στην Τεχεράνη, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, που επίσης επικαλείται αστυνομικές πηγές, 40 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και 34 δημόσια κτήρια υπέστησαν ζημιές.

    Φόβοι για στρατιωτικό νόμο

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, ο μεταρρυθμιστής Μοχαμάντ Χαταμί, προειδοποίησε ότι η χώρα κινείται προς την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

    "Ανησυχώ για το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός κυριαρχούν σταδιακά στην ατμόσφαιρα της χώρας", αναφέρει ο Χαταμί σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

    "Το να απαγορεύεται στους ανθρώπους να πραγματοποιούν νόμιμες διαδηλώσεις σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για επικίνδυνα μέτρα, τα οποία ο Θεός ξέρει μόνον που θα οδηγήσουν τελικά", προειδοποιεί και ζητεί από τις αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από τις 13 Ιουνίου, την επομένη των εκλογών.

    "Η άμεση απελευθέρωση αυτών που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις μπορεί να ηρεμήσει την κατάσταση στη χώρα", σημειώνει.

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν υπογραμμίζει επίσης ότι η ανάθεση της επίλυσης του θέματος που προέκυψε με τις προεδρικές εκλογές στο ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας δεν συνιστά λύση.

    "Η ανάθεση της (επίλυσης της) διαμάχης σε ένα σώμα που δεν ήταν αμερόληπτο όσον αφορά τις εκλογές δεν συνιστά λύση", σημειώνει.

    "Υπάρχει τρόπος επίλυσης (...) αν οι ευκαιρίες χρησιμοποιούνται κατάλληλα και δεν μετατρέπονται σε απειλές", καταλήγει ο Χαταμί.

    Διάβημα διαμαρτυρίας στην ΕΕ

    Η ιρανική κυβέρνηση έκανε σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας στους πρεσβευτές και τους εκπροσώπους των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Κόχουτ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

    Ο Κόχουτ, που έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη δημόσια τσεχική τηλεόραση, δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία. Είπε μόνο ότι η ΕΕ ετοιμάζει την αντίδρασή της.

    Ερωτώμενος από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μίλαν Ρέπκα, επιβεβαίωσε εν μέρει την πληροφορία αυτή.

    Απέλαση Βρετανού δημοσιογράφου

    Ο μόνιμος ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC στην Τεχεράνη έλαβε εντολή από τις ιρανικές αρχές να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών, επειδή υποστήριξε τους "ταραξίες", μετέδωσε το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

    "Ο Τζον Λέιν θα πρέπει να εγκαταλείψει το Ιράν εντός των επόμενων 24 ωρών, καθώς κατηγορείται για μετάδοση κατασκευασμένων ειδήσεων και ρεπορτάζ, αγνοώντας την ουδετερότητα στις ειδήσεις, και για υποστήριξη των ταραξιών και καταπάτηση των δικαιωμάτων του ιρανικού έθνους", προσθέτει το Fars, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή.

    Το BBC στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση αυτή.

    Η πολεμική αεροπορία του Ιράν θα πραγματοποιήσει γυμνάσια στον Κόλπο

    Η πολεμική αεροπορία του Ιράν θα αρχίσει στρατιωτικά γυμνάσια τη Δευτέρα στον Κόλπο και τη Θάλασσα του Ομάν που αποσκοπούν στην αύξηση "των επιχειρησιακών και επιμελητειακών ικανοτήτων της", μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    "Σε αυτές τις ασκήσεις θα γίνουν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, περίπου 3.600 χιλιομέτρων, μαζί με ανεφοδιασμούς εν πτήσει από τάνκερ (...), θα γίνουν επίσης χαμηλές πτήσεις πάνω από τον (...) Κόλπο και τη Θάλασσα του Ομάν από ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη", διευκρίνισε το πρακτορείο.

    Τα σχέδια για την πραγματοποίηση των στρατιωτικών αυτών ασκήσεων είχαν ανακοινωθεί εδώ και καιρό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 June 2009 - 6:30:24 UTC