Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ε.Τ."/"City 99.5": Αναστολή λειτουργίας
  • [02] Παύει η ενημέρωση για 24 ώρες
  • [03] "Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ"
  • [04] MIG: Νέες πρωτοβουλίες
  • [05] Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση

  • [01] "Ε.Τ."/"City 99.5": Αναστολή λειτουργίας

    Ανεστάλη, λόγω «ζημιογόνων αποτελεσμάτων», η λειτουργία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του ραδιοσταθμού «City 99.5».

    Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 19/6, οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία "ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ ΑΕ" που εκδίδει τις εφημερίδες "Ελεύθερος Τύπος" και "Τύπος της Κυριακής" και της εταιρίας "Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY AE" αποφάσισαν «ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών «η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του "Ελεύθερου Τύπου" στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας».

    Τονίζεται, δε, ότι «στο συνολικό εγχείρημα του "Ελεύθερου Τύπου" επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και το ραδιοφωνικό σταθμό.

    Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.

    Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων».

    Τέλος, και αφού επισημαίνεται ότι «οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους, οι συντάκτες της ανακοίνωσης απευθύνουν ένα «μεγάλο ευχαριστώ» σε όλους εκείνους που προσπάθησαν αυτά τα χρόνια.

    Αντιδράσεις

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης, και προσωπικά, για κάθε μέσο ενημέρωσης, που παύει να λειτουργεί.

    «Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια εφημερίδα με μια μεγάλη, ιστορική παράδοση και διαδρομή. Κάθε φωνή πληροφόρησης συμβάλλει, ενισχύει την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας», τόνισε.

    Με αφορμή άλλη σχετική ερώτηση, είπε πως δεν σχολιάζει επιχειρηματικές αποφάσεις και ότι «η πολυφωνία στη χώρα μας είναι εξασφαλισμένη».

    Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου «εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απολυμένους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους» του "ΕΤ" και του "City" και «απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλισθεί επίδομα ανεργίας, επί όσο διάστημα θα είναι άνεργοι, σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζομένους σε αυτά τα Μέσα, ανεξάρτητα από τη σύμβαση και τις σχέσεις εργασίας που είχαν. Ακόμα: Πάγωμα όλων των δανείων και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

    «Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τον κλάδο που εργάζονται πρέπει να βγάλουν το συμπέρασμα ότι: σε συνθήκες κρίσης και ανταγωνισμού αυτοί είναι τα θύματα» τονίζει το ΚΚΕ.

    Η απόφαση για κλείσιμο των εφημερίδων "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" και "ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" και του ραδιοσταθμού "CITY" «δεν αποτελεί απλά μια επιχειρηματική απόφαση αλλά αποτελεί κίνηση με ευρύτερες πολιτικές συνέπειες και επιπτώσεις. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε επισκεφθεί το παραπάνω συγκρότημα» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΝ και τάσσεται «αλληλέγγυος .στους εκατοντάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες των παρπάνω εφημερίδων και του σταθμού

    «Η ενημέρωση είναι δικαίωμα και δεν μπορεί να αποτελεί απλά ένα άλλο πεδίο επιχειρηματικής δράσης ή χώρο για πολιτικά παιχνίδια και άλλου είδους σκοπιμότητες. Στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης όταν ένας ισχυρός επιχειρηματίας προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια ουσιαστικά στέλνει ένα σήμα, καταδεικνύοντας ότι ο ενδεδειγμένος δρόμος είναι οι απολύσεις και το κλείσιμο» σημειώνει ο ΣΥΝ και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα στην κατεύθυνση της αναστολής της απόφασης.

    «Όσοι ζήσαμε το όνειρο κοντά στο ζεύγος Βουδούρη, όσοι συνδέσαμε με τον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ" οράματα και αγωνίες, σήμερα - 25 χρόνια μετά - θλιβόμαστε με το ξαφνικό μαντάτο του κλεισίματος της Εφημερίδας των αγώνων.

    Κάνω έκκληση στα ιστορικά στελέχη, τον Δ. Ρίζο, τον Γ. Κύρτσο και οποιονδήποτε πονάει, για μια κοινή συστράτευση για να μην χαθεί, να μην σβήσει και -πάνω απ΄ όλα- να μην πέσει σε "ξένα χέρια" η εφημερίδα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [02] Παύει η ενημέρωση για 24 ώρες

    Εικοσιτετράωρη απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης από τις 17.00 σήμερα, 22 Ιουνίου, ως τις 17.00 αύριο, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στα γραφεία της, προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

    Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:

    «Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.

    Η δραματική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις καθημερινές, πλέον, απολύσεις και τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων ενημέρωσης. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα τελευταία επεισόδια του δράματος με απλήρωτους ή απολυμένους εργαζόμενους στην «ΕΞΠΡΕΣ», τον «ΣΚΑΪ», τον «ALTER», το « STAR », τη «ΧΩΡΑ», το «DERBY», την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», τον «ΞΕΝΙΟ», με την αυθαιρεσία και αδιαφάνεια για τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε , ομόφωνα, και σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις του Κλάδου τα εξής:

    1. Κηρύσσει 24ωρη απεργία από σήμερα, 22/6/2009, στις 17.00 σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά, ιδιωτικά, δημόσια ή δημοτικά.

    2. Καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ αύριο Τρίτη, 23/6/2009, στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία στη Βουλή.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα και τις εργοδοτικές Ενώσεις , ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί. Τα σχέδια απαξίωσης της ενημέρωσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων δεν θα περάσουν.

    Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. Το κείμενο έχει ως εξής:

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζει την οργή του κλάδου για το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, του ραδιοφώνου City 99.5, του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής και του ETypos.com. Είναι μία ακόμα απόπειρα -μετά π.χ. τις προτάσεις για «εκ περιτροπής εργασία» στον όμιλο Εξπρές, το κλείσιμο του περιοδικού DIVA και τις σποραδικές αλλά καθημερινές απολύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ- να αξιοποιηθεί η οικονομική κρίση ως πρόσχημα με στόχο να υποβαθμιστούν τα εργασιακά δικαιώματα στο χώρο του τύπου και τελικά να υποβαθμιστεί η ίδια η ενημέρωση.

    Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. χαιρετίζει την αγωνιστική απάντηση της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό της στη δύσκολη αυτή προσπάθεια για να ανατραπεί η εργοδοτική επίθεση. Υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης που επέτρεψε την πλήρη απορύθμιση του τοπίου στην ενημέρωση, κάνοντας εφικτή την εργοδοτική ασυδοσία.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί όλες τις Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας να κινητοποιηθούν επειγόντως και να δώσουν πανελλαδικό χαρακτήρα στην αγωνιστική απάντηση. Σε ώρες κρίσης η αλληλεγγύη είναι το βασικό όπλο των εργαζομένων.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. θα είναι σε επιφυλακή ώστε να βοηθήσει κάθε δυνατότητα κλιμάκωσης του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των εργαζομένων.

  • ** Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΠΗΕΑ, με την οποία καλεί τα μέλη της σε 24ωρη απεργία (τις ίδιες ώρες με την ΕΣΗΕΑ) και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της ΕΣΗΕΑ.

    [03] "Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ"

    Τα ΜΜΕ μπορούν να αποτελέσουν ένα δυναμικό μέσο για την άρση στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Μπορούν να συμβάλουν στην αποδοχή της κοινωνικής ποικιλομορφίας.

    Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά την έναρξη του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου "Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ - Από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στις διαδικτυακές κοινότητες" που πραγματοποιείται στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς, τόνισε ότι το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας είναι: "δυνατότητα στην αναπηρία", ώστε τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους πολίτες.

    Όπως είπε ο υφυπουργός το κυρίαρχο μοντέλο στην κοινωνία μας έχει αλλάξει καθώς έχει συντελεστεί μια σημαντική αλλαγή της προσέγγισης στην αναπηρία και της στάσης απέναντι στη διαφορετικότητα.

    Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στο τι μπορούν να κάνουν τα ΑμεΑ μόνα τους ή με βοήθεια.

    Αναφερόμενος στο ρόλο των ΜΜΕ, είπε, ότι μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στην ενθάρρυνση και ανάπτυξη των ΑμεΑ.

    Ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δράσεις που αναπτύσσει το υπουργείο για τα ΑμεΑ και τόνισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι να παράσχει τα αναγκαία εργαλεία έκφρασης και επικοινωνίας στα άτομα με αναπηρία.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Κώστας Γαργάλης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννη Βαρδακαστάνη, αναφέρθηκε στη σύμβαση του ΟΗΕ που προβλέπει ότι τα ΑμεΑ έχουν ίδια δικαιώματα όλους τους πολίτες.

    Είπε ακόμη ότι το αναπηρικό κίνημα έχει αποφασίσει κατά των τηλεμαραθωνίων που γίνονται με σκοπό την οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία, καθώς, όπως είπε, είναι αντίθετοι προς το σεβασμό των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

    Ο κ. Γαργάλης αναφέρθηκε ακόμη και στο ρόλο των ΜΜΕ λέγοντας ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι των ΑμεΑ θα πρέπει να γίνει πράξει το σύνθημα "τίποτα για μας χωρίς εμάς" και ζήτησε τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία σε όλα τα προϊόντα ενημέρωσης, από τις ειδήσεις και τις ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές έως και τις διαφημίσεις.

    Στο χαιρετισμό της η γενική γραμματέας Επικοινωνίας Μαργαρίτα Παπαδά - Χειμώνα αναφέρθηκε στο συνέδριο το οποίο, όπως είπε, έφτασε αισίως στην τέταρτη διοργάνωσή του και τόνισε ότι "υπερασπιζόμαστε την αρχή για ανοιχτή κοινωνία, προσβάσιμη σε όλους και με ίσες ευκαιρίες για όλους".

    Το συνέδριο θα αναπτυχθεί σε πέντε θεματικές ενότητες: Άτομα με Αναπηρία και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Αναπηρία - Υπάρχει χώρος στη διαφήμιση;, Άτομα με Αναπηρία από τα παραδοσιακά Μέσα στις δικτυακές κοινότητες και Αναπηρία: Παιδιά καινοτομούν και δημιουργούν τα δικά τους Μέσα Επικοινωνίας

    Χορηγοί επικοινωνίας των ανωτέρω εκδηλώσεων είναι η ΕΡΤ, το Prisma +, η ΝΕΤ 105,8 και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [04] MIG: Νέες πρωτοβουλίες

    Μια νέα πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς του ομίλου της Marfin Investment Group (MIG) στους τομείς της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και της δημόσιας υγείας, παρουσιάσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ομίλου MIG Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βγενόπουλος, πρόκειται για το σχέδιο "ΦΩΣ" η εφαρμογή του οποίου έχει ως στόχο την απόλυτη και διαχρονική διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία που θα προτείνει προς την πολιτεία ό όμιλος της MIG.

    Ειδικότερα, το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού διαδικτυακού τόπου με σειρά πεδίων που θα καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες του Δημοσίου (υπουργείων, δημοσίων επιχειρήσεων, ΝΠΔΔ, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ), όπου θα πρέπει να δημοσιεύονται άμεσα όλα τα έξοδα οποιασδήποτε μορφής των ανωτέρω φορέων. Οι αλλαγές που απαιτούνται στην υπάρχουσα νομοθεσία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση της αρχής ότι δικαίωμα γνώσης των ανωτέρω εξόδων έχουν με διεύρυνση της αρχής «εννόμου συμφέροντος» όλοι οι Έλληνες αφού ως φορολογούμενοι συμμετέχουν στα έσοδα του κράτους, άρα δικαιούνται να ενημερώνονται και για τη χρήση αυτών των χρημάτων. Επίσης πρέπει να νομοθετηθεί ότι η παράβαση της εν θέματι υποχρέωσης δημοσίευσης επισύρει αυστηρές ποινές που μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε έκπτωση καθηκόντων.

    Επίσης, το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει την άμεση αλλαγή του συστήματος προμηθειών του Δημοσίου μέσα από τρεις βασικούς άξονες:Την κατάργηση του συστήματος «σφραγισμένων» προσφορών και των απευθείας επιλογών - αναθέσεων του Δημοσίου με την υιοθέτηση του συστήματος «e-procurement», δηλαδή διαγωνιστικές διαδικασίες μειοδοσίας ή πλειοδοσίας με απόλυτη διαφάνεια μέσω του διαδικτύου και με τη δυνατότητα παρακολούθησής τους από όλους τους Έλληνες. Την υιοθέτηση του συστήματος των «φωναχτών» πλειστηριασμών για διαγωνισμούς μεγάλης αξίας, οι οποίοι θα διεξάγονται παρουσία των ενδιαφερομένων και θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο (web-casting). Την κατάργηση, στις περισσότερες των περιπτώσεων, των τεχνικών ή ειδικών προαξιολογήσεων και «πριμοδοτήσεων», με την υιοθέτηση ενός συστήματος βαρύτατων χρηματικών ποινών αν οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς του Δημοσίου δεν μπορούν τελικά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διαγωνιστικών προδιαγραφών.

    Επίσης, το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει την εποπτεία της διαφάνειας στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος και της λειτουργίας του νέου συστήματος προμηθειών από μια διακομματική Επιτροπή που μπορεί να είναι υποεπιτροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής. Εφ΄όσον η Πολιτεία υιοθετήσει εν όλω ή εν μέρει ή με μη ουσιώδεις παραλλαγές το σχέδιο «ΦΩΣ» ή κάποιο παρεμφερές σχέδιο, η MIG είναι έτοιμη, εφ΄όσον της ζητηθεί, να συνδράμει στην υλοποίησή του τεχνικά και υλικά, στο μέτρο, φυσικά, του δυνατού, τόνισε ο κ.Βγενόπουλος.

    Ο κ.Βγενόπολους ανακοίνωσε επίσης ότι η MIG, μέσω της θυγατρικής της SINGULAR LOGIC, είναι έτοιμη να προσφέρει στο Δημόσιο δωρεάν και άμεσα ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του σχεδίου «ΦΩΣ», τις κεντρικές υποδομές και την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού ενός μηχανογραφικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών με στόχο τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, την αναβάθμιση της δυνατότητας διοικητικής παρέμβασης και εν τέλει, μέσα από την σημαντική εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει, τις καλύτερες παροχές Υγείας του Δημοσίου. Κλείνοντας την συνέντευξη Τύπου ο κ.Βγενόπολους ανέφερε ότι: "όλα τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν τη διαφάνεια στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος, τον περιορισμό της σπατάλης και το τέλος της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων. Εν έτει 2009 η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει πλέον απεριόριστες δυνατότητες να κάνουμε την επιθυμία μας πράξη, εφ΄όσον τελικά υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση, και αυτό καταδεικνύει το σχέδιο «ΦΩΣ». Η MIG θέλει να λειτουργεί σε μια σύγχρονη Ελλάδα με καθεστώς ισονομίας και απόλυτης διαφάνειας, με δυνατή οικονομία και ισχυρούς καταναλωτές και τα επιχειρηματικά της συμφέροντα συμπίπτουν με το συμφέρον της χώρας και όλων των πολιτών της».

    [05] Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση

    Εβδομάδα πυκνών και κρίσιμων διεργασιών για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά σήμερα με τη συνεδρίαση της Γραμματείας της παράταξης, κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί η παραίτηση ή όχι του κ. Α. Αλαβάνου.

    Με επίκεντρο το θέμα της παραίτησης του κ. Αλαβάνου και την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνεται η συζήτηση αλλά και η αντιπαράθεση μεταξύ διαφόρων τάσεων με τελευταίο παράδειγμα την ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση της ΚΟΕ, βασικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει ότι η ανάκληση της παραίτησης του κ. Αλαβάνου είναι μονόδρομος, ενώ ζητάει ενιαία ηγεσία, ουσιαστικά την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα και παράλληλα καλεί τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, να συγκεντρωθούν το απόγευμα έξω από τα γραφεία όπου θα συνεδριάζει η Γραμματεία προς υποστήριξη του κ. Αλαβάνου.

    Κάλεσμα να ανακαλέσει την παραίτησή του απήθυνε προς τον "σύντροφο Αλαβάνο" και οΣΥΝ, και παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του στην πραγματοποίηση συγκέντρωσης .

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων, ο ΣΥΝ τονίζει ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία και την απογοήτευση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κάτω από τις προσδοκίες όλων μας και η διαχείριση από την επόμενη μέρα δημιουργεί μια αναντίστοιχη εικόνα καταστροφής» και δηλώνει ότι «με αίσθημα ευθύνης θα εργαστούμε για να αναστραφεί αυτό το κλίμα».

    «Οι συλλογικές διαδικασίες, η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα είναι μονόδρομος για όλους μας. Με αυτή τη λογική, αλλά και με κατανόηση στα αυθόρμητα αισθήματα του κόσμου της αριστεράς, εκτιμάμε πως η συγκέντρωση που καλείται έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν την συνεδρίαση της γραμματείας δεν μας βοηθάει, δεν ταιριάζει στην κουλτούρα του χώρου» αναφέρει η ανακοίνωση.

    Η Π.Γ. του ΣΥΝ σημειώνει ότι παρόλο που δεν σημφωνεί με την παραίτηση Αλαβάνου, αυτό «δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε και το σύνολο της ερμηνείας του συντρόφου για το αποτέλεσμα ή τον επιμερισμό ευθυνών έτσι όπως μας παρουσιάστηκε στην προηγούμενη συνεδρίασή μας. Για όλους εμάς η αποτίμηση δεν μπορεί παρά να γίνει με συλλογικό τρόπο και οι ευθύνες δεν μπορούν επίσης παρά να είναι συλλογικές».

    Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΝ αναφέρει ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, που θα ολοκληρωθεί με την συνεδρίαση της επόμενης ΚΠΕ του κόμματος, όπου θα συζητηθούν και οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος και θα εκλεγεί νέος γραμματέας και νέα Πολιτική Γραμματεία.

    Σημειώνει ότι ανάλογη συζήτηση πρέπει να γίνει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ολοκληρωθεί στην συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού στις αρχές Ιουλίου.

    «Τούτη την ώρα αντιλαμβανόμαστε και την κρισιμότητα της κατάστασης και την αγωνία του κόσμου της Αριστεράς και επαναβεβαιώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την στρατηγική μας επιλογή για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόθεση μας να συμβάλουμε καθοριστικά στα επόμενα βήματα που όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε» υπογραμμίζει η Π.Γ. του ΣΥΝ και καταλήγει:

    «Γνωρίζοντας πως ήδη έχουν ανοίξει μια σειρά από ζητήματα όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε πως σε αυτή την διαδικασία πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας και η ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό, θεματικό και κεντρικό επίπεδο. Με βάση αυτά ξεκινάμε από τις αποφάσεις των πανελλαδικών συσκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές από τις οποίες ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε άλλη πρόταση. Θεωρούμε πως τόσο το Πανελλαδικό Συντονιστικό όσο και η Πανελλαδική Σύσκεψη είναι εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον του ελπιδοφόρου εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ και θα συμβάλουμε και εμείς με συγκεκριμένες προτάσεις που θα συζητήσουμε στα συλλογικά μας όργανα το επόμενο διάστημα».

    «Οι συζητήσεις στα όργανα τόσο του ΣΥΝ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τον κόσμο της Αριστεράς» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Π.Γ.

    «Την ώρα που χρειάζεται σοβαρή και σε βάθος ανάλυση των πολιτικών αιτίων της εκλογικής ήττας, η εικόνα της διαμάχης για λειτουργικά ζητήματα και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, ερήμην της πολιτικής, είναι απωθητική και ενισχύει το διάχυτο αίσθημα απογοήτευσης. Η Ανανεωτική Πτέρυγα πιστεύει πως η κρίση στον ΣΥΝ είναι κρίση πολιτικού προσανατολισμού. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν οι σχετικές αναζητήσεις» καταλήγει ηα νακοίνωση.

    Την δικές της προτάσεις αναμένεται να παρουσιάσει η Ανανεωτική Πτέρυγα, σε συγκέντρωση που οργανώνει αύριο.

    Η ΚΟΕ με μακροσκελή ανακοίνωσή της επανέρχεται με μια εφόλης της ύλης τοποθέτηση που προδιαγράφει την ένταση των εξελίξεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας με τη υποβολή παραίτησης του Αλέκου Αλαβάνου θέτουν -με καλό ή κακό τρόπο- στο κέντρο του προβλήματος το πώς και από ποιους καθορίζεται η πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και άρα και το πρόβλημα της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνιστώσες του και ειδικά με τη μεγαλύτερη.

    Η ΚΟΕ υπογραμμίζει ότι είναι φανερό και αυτονόητο, τουλάχιστον για μας, ότι σημασία δεν έχουν τα προσωπικά στοιχήματα, αλλά οι συγκεκριμένες ανατροπές στην πολιτική και οργανωτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσουν να ξανακάνουν την ενωτική και ριζοσπαστική Αριστερά πρωταγωνίστρια δύναμη και προσθέτει:

    "Η απαίτηση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραιτηθεί ο σ. Αλαβάνος σημαίνει ταυτόχρονα και απαίτηση να προσδιοριστούν η πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαδικασίες και οι οργανωτικές λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία ανοίγει ο δρόμος, κάτω από όρους, να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά και να μετατρέψουμε την εκλογική ήττα σε μια νίκη για το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ". Ειδικότερα η ΚΟΕ προτείνει:

    -Να μπει στο κέντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση της αριστεράς στην κρίση. Να μπει τέρμα στην επικοινωνιακή διαχείριση - διαστρέβλωση του λόγου και της δράσης της ενωτικής αριστεράς,

    -Να μετατεθεί το κέντρο βάρους στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στις γραφειοκρατικές, απαρχαιωμένες και ιντριγκαδόρικες λειτουργίες και ισορροπίες μηχανισμών, άτυπων ηγετικών ομάδων, τάσεων ή συνιστωσών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σχήμα εκλογικής υποστήριξης, είναι ένα ριζοσπαστικό και πρωτότυπο εγχείρημα πολιτικής ενότητας της αριστεράς. Η παραμονή του Α. Αλαβάνου, ως επικεφαλής του εγχειρήματος, αντικειμενικά θα βοηθήσει στην κατοχύρωση αυτής της ταυτότητας,

    -Να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μία και ενιαία ηγεσία, κόβοντας μαχαίρι τα πολλαπλά κέντρα, τα καπελώματα, την αντιφατική και αλλοπρόσαλλη εκφώνηση, την αντιδημοκρατική πρακτική των τετελεσμένων, τις αιφνιδιαστικές ηγετικές ανακοινώσεις από τα μικρόφωνα ή τα μεγάφωνα,

    -Να αποκτηθεί κοινή λειτουργία σε επίπεδο βάσης, από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της πολιτικής γραμμής της ενότητας της αριστεράς και του μετώπου στον νεοφιλελευθερισμό.

    Η ΚΟΕ αναφέρει ότι η συγκέντρωση φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, έξω από τη συνεδρίαση της γραμματείας, μπορεί να αποδειχθεί απολύτως προωθητική, αν πέρα από τις εκκλήσεις ενότητας, πετύχει την ενότητα όχι με όρους ήττας, αλλά με όρους ανατροπής των αιτιών της ήττας. Να μην προχωρήσουμε όπως πριν. Η ανάκληση της παραίτησης του Α. Αλαβάνου είναι αυτή τη στιγμή μονόδρομος για έναν πραγματικό, ισχυρό, ενωτικό, αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, είναι μονόδρομος για να διατηρηθεί και να φουντώσει η ελπίδα για μια μεγάλη στροφή στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

    Τέλος ο Χρήστος Λάσκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, σε δήλωσή του, τονίζει ότι "εκεί που θα έπρεπε να πρυτανεύει η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, ο δημοκρατικός διάλογος εμφανίζεται ως εάν συγκρούονται "αρχηγοί" με προσωπικά, μάλιστα, και όχι πολιτικά διακυβεύματα" και προσθέτει ότι "αυτό θα πρέπει να τελειώσει αμέσως", καθώς "η συνέχισή του μπορεί να αποβεί καταστροφική για μια πολιτική προσπάθεια, που ακόμη έχει τις προϋποθέσεις να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη για τους πολλούς".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 June 2009 - 14:30:25 UTC