Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στήριξη της απασχόλησης"
  • [02] Υπόθεση Siemens: Κλήσεις σε απολογία
  • [03] Διαδήλωση για τον "Ε.Τ."
  • [04] Ανάκληση παραίτησης
  • [05] ΤτΕ: "Αντέχουν οι τράπεζες"

  • [01] "Στήριξη της απασχόλησης"

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Η κ. Πετραλιά δήλωσε ότι συζήτησαν για όλα τα θέματα του υπουργείου και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ είναι έτοιμο και θα περάσει στα θερινά τμήματα της Βουλής, με στόχο να αναβαθμίσει και τις υπηρεσίες της ασφάλισης και τις υπηρεσίες υγείας.

    Επίσης, κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού από την υπουργό, συζητήθηκαν θέματα αντιμετώπισης της ανεργίας.

    «Κύριο μέλημα της κυβέρνησής μας είναι η στήριξη της απασχόλησης μέσα στη διεθνή οικονομική κρίση», τόνισε η κ. Πετραλιά και παράλληλα αναγνώρισε ότι «υπηρξε μια αυξητική τάση της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2009, ως αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά παρόλα αυτά τον Απρίλιο και το Μάιο υπήρξαν θετικά πρόσημα, με 23.000 προσλήψεις περισσότερες από απολύσεις τον Απρίλιο, και 54.000 προσλήψεις περισότερες από απολύσεις το Μάιο».

    Όπως σημείωσε η υπουργός, «αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές και οι δράσεις, που ασκούμε, ξεκινούν να δίνουν θετικά αποτελέσματα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ιούνιος, με βάση και τα πρώτα στοιχεία, θα είναι καλύτερος.

    «Στόχος μας και επιδίωξή μας είναι η αύξηση αυτή της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο να είναι ένα παροδικό φαινόμενο και πιστεύω ότι θα είναι», είπε η κ. Πετραλιά, υπογραμμίζοντας ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της απασχόλησης και η προστασία των εργαζομένων.

  • Νωρίτερα το πρωϊ ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεϊχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγεντ αλ Ναχιάν.

    [02] Υπόθεση Siemens: Κλήσεις σε απολογία

    Κλήσεις προς απολογία για δύο κακουργήματα απέστειλε ο 4ος Ειδικός Ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, σε ένδεκα πρόσωπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση της Siemens.

    Οι κλήσεις στους κατηγορούμενους είναι για την Πέμπτη το πρωί και αφορούν τα αδικήματα της συνέργειας σε δωροδοκία (παθητική) και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν καταθέσει στο στάδιο της προκαταρκτικής, ως ύποπτοι.

    [03] Διαδήλωση για τον "Ε.Τ."

    Με το σύνθημα «η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι αναλώσιμοι», δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τεχνικοί διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή για την αιφνιδιαστική απόφαση των ιδιοκτητών του Ιδρύματος Τύπου Α.Ε., Θ. Και Γ. Αγγελοπούλου, να αναστείλουν τη λειτουργία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», του ραδιοφωνικού σταθμού «CITY 99,5» και της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Ομίλου.

    «Με αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στέλνουμε ένα μεγάλο μήνυμα στην κυβέρνηση και τους εργοδότες: Ως εδώ και δεν πάει άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Π. Σόμπολος, κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργάνωσε το Δ.Σ. της Ένωσης σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Ενώσεις του Κλάδου.

    Σε «διαρκή αγώνα», καθώς, «με 500 χαμένες θέσεις η απάντηση δεν μπορεί να είναι διαφορετική», κάλεσε το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, Δ. Τρίμης.

    «Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για το κλείσιμο των επιχειρήσεων μάς γυρνά πολύ πίσω», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Πρόσθεσε δε, ότι «όταν κλείνει ένα Μέσο, πλήττεται η δημοκρατία και ο πλουραλισμός» και ότι «όταν απολύονται εργαζόμενοι πλήττεται η κοινωνική συνοχή». Επιπλέον, υποστήριξε ότι απαιτείται να συζητηθούν τα θέματα, που αφορούν στον Τύπο.

    Για «πολλαπλή επιβάρυνση των ταμείων», μίλησε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ε. Σπανοπούλου, ενώ «απόλυτη συμπαράσταση και στήριξη στους «εκατοντάδες δημοσιογράφους που έχασαν τη δουλειά τους», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια στο χώρο του Τύπου και της ενημέρωσης», τα οποία «οδήγησαν τους δημοσιογράφους στην ανεργία» και τόνισε ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση» των ιδιοκτητών του Ομίλου «στέλνει ένα ευρύτερο μήνυμα για το πώς οι ισχυροί επιχειρηματίες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους ως τον τελευταίο τροχό της άμαξας».

    «Βάρβαρο» χαρακτήρισε το κλείσιμο του συγκροτήματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν να παίζονται εκδοτικά και πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των εργαζόμενων» και κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει θέση».

    Για «αιφνιδιαστικό κλείσιμο, που δεν πλήττει μόνο τη δημοκρατία, αλλά με βάναυσο τρόπο πλήττει και τις εργασιακές σχέσεις σε όλους του κλάδους εργαζομένων στα ΜΜΕ», έκανε λόγο η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης, Ε. Χριστοφιλοπούλου.

    Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως «η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα για το εργασιακό πλαίσιο και την ασφάλεια των εργαζομένων».

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι «στις νέες συνθήκες, κρίσης, όπου η επίθεση μεγαλώνει, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να σταθούν απέναντι σε τέτοιες πολιτικές των ιδιοκτητών».

    «Η απόφαση - λουκέτο λειτουργεί ως προοίμιο του ντόμινο γι' αυτό που έρχεται στο χώρο μας», υποστήριξε η εκπρόσωπος των συντακτών της εφ. «Ελεύθερος Τύπος, Μ. Παπαχρηστούδη», προσθέτοντας πως οι δημοσιογράφοι πρέπει να βρίσκονται στο εξής στις επάλξεις, καθώς επίσης και πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση άμεσα.

    Ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ρ.σ. «CITY 99,5», Δ. Σαραντόπουλος, δήλωσε ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί σε ενημερωτικό επίπεδο, καθώς επίσης και να ενημερώνει για τις εξελίξεις στο «Ίδρυμα Τύπου».

    Κατά τη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, αντιπροσωπεία των Ενώσεων παρέδωσε σχετικό ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα, ενώ οι διαδηλωτές δεν συνέχισαν προς τα γραφεία της΄Ενωσης Ιδιοκτητών, όπως είχε προγραμματιστεί.

    Το πέρας της πορείας ακολούθησε συζήτηση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και στη συνέχεια θα συνεδρίαζε το Διοικητικό, το Διασωματειακό και το Μικτό Συμβούλιο της Ένωσης, για τη «λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επόμενα βήματα δράσης».

    [04] Ανάκληση παραίτησης

    Ύστερα από μία εβδομάδα έντονων διεργασιών και αντιπαραθέσεων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, δεν επέμεινε στην παραίτησή του. Αντίθετα, φέρεται αποφασισμένος να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε δήλωσή του αφήνει σαφείς και σοβαρές αιχμές κατά του Συνασπισμού.

    Στον αντίποδα των θέσεων του κ. Αλαβάνου κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελική απόφαση του κ. Αλαβάνου, εν τούτοις διατύπωσε τις διαφωνίες του, τόσο με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΚΟ για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας, όσο και με το ρόλο του ΣΥΝ στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε σειρά ερωτημάτων .

    Κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ο κ. Αλαβάνος απέσυρε την παραίτησή του, ενώ σε δήλωσή του με στοιχεία διακήρυξης, τονίζει ότι «η πρώτη ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν από το Σεπτέμβριο 2007 έως τον Ιούνιο του 2009 και οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, ανήκουν στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Την αναλαμβάνω πλήρως».

    Αναφερόμενος στους λόγους της μη παραίτησής του ο κ. Αλαβάνος αφήνει να διαφανεί συναισθηματική φόρτισή του υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες «έλαβα ένα σκληρό μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Γυναίκες και άνδρες από τη γενιά του Γλέζου, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου, που έχουν βιώσει βαρύ τον πέλεκυ του συστήματος, και αβάσταχτη την απογοήτευση από ηγεσίες της αριστεράς. Μέχρι τις νέες και τους νέους του άρθρου 16 και τα παιδιά του Δεκέμβρη».

    Προσθέτει δε, πως «οι δύσκολες αυτές μέρες είχαν και τη χρησιμότητά τους. Αναδείχθηκαν προβλήματα, δύσκολα αλλά επιλύσιμα, έξω από το ημίφως κομματικών γραφείων. Αναδύθηκε ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στις φίλες και τους φίλους μας. Απελευθερώθηκε, έστω και με τη μορφή της οργής ή της διάθεσης για παραίτηση, ένα πανίσχυρο συναίσθημα αγάπης για το πρωτότυπο εγχείρημά μας».

    Ο κ. Αλαβάνος επικρίνει έμμεσα τον Συνασπισμό αναφέροντας ότι «συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου, ο Συνασπισμός, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών, αλλά να το εμπνέουν, να το πυροδοτούν, να γονιμοποιούν την κοινή δράση, να φέρνουν ιδέες, να φιλοξενούν τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, χωρίς τους οποίους είμαστε άνυδρο τοπίο».

    Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος επισημαίνει ότι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας και καταλήγει:

    «Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου είναι το σημείο δοκιμής για όλους μας. Και για μένα. Με τις μικρές μου δυνάμεις από σήμερα συμμετέχω σε αυτή τη προσπάθεια. Όχι μόνο ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Αλλά και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικώ να έχω την κόκκινη κάρτα για να ψηφίσω στη Συνδιάσκεψη». Σημειώνεται ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Οκτωβρίου θα ασχοληθεί με θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Πριν τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις

    Η ΠΓ κατά πλειοψηφία επανέλαβε την θέση της για μη παραίτηση του κ. Αλαβάνου, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν αποδέχεται τις ερμηνείες του προέδρου της ΚΟ για το αποτέλεσμα των εκλογών ή τον επιμερισμό ευθυνών για αυτό.

    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

    Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος «γιατί έστω και τη τελευταία στιγμή ο σύντροφος Αλαβάνος άλλαξε απόφαση», η οποία, όπως είπε, είναι θετική. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι «μια θετική εξέλιξη, η οποία βέβαια δεν έγινε δίχως φθορά. Υπήρξε φθορά την οποία πρέπει συλλογικά και με συνευθύνη να προσπαθήσουμε όλοι να την καλύψουμε, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και πάλι στο αποτέλεσμα των εκλογών επισημαίνοντας ότι «είχαμε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών. Δεν είχαμε όμως ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, που να δικαιολογεί μια καταστροφική διαχείριση, σαν αυτή, που μέχρι τώρα έχουμε ακολουθήσει».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «πρώτιστο καθήκον για όλους μας, αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι, όχι τόσο ο καταμερισμός της ευθύνης για τα προβλήματα, αλλά η επίλυση των προβλημάτων» και πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το διάστημα, ανταποκρινόμενος στο θεσμικό ρόλο του προέδρου του ΣΥΝ και όχι μόνο της πλειοψηφίας του, προσπάθησα, στο πλαίσιο του δυνατού, να μην καταθέσω τη δική μου αφήγηση για τις αιτίες και τον καταμερισμό της ευθύνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, είπε ότι «πολλές από τις απόψεις του συντρόφου του Αλέκου έχουν βάση και πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Δεν συμφωνώ, όμως, με το σύνολο της κριτικής του».

    Δήλωσε με έμφαση ότι «αισθάνθηκα πάρα πολύ άβολα, διότι εκτιμώ ότι το βασικό πρόβλημα της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ηγεσία» και σημείωσε ότι «ως σήμερα υπάρχουν κάποιοι όροι λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε τρελοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα αυτών των όρων».

    Ακολούθως, έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Είναι άραγε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα προσώπων; Είναι θέμα του ποιος ηγείται ή μήπως το πρόβλημα είναι πώς συλλογικά λειτουργεί η ηγεσία; Πόσα κέντρα αποφάσεων υπάρχουν; Σε ποιο δημοκρατικά εκλεγμένο συλλογικό όργανο λογοδοτεί αυτή η ηγεσία;

  • Μπορεί ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα να λειτουργεί μόνο στη βάση της ισότιμης συμμετοχής των συνιστωσών ή μήπως χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη και τη δημοκρατική επιλογή της πλειοψηφίας των μελών της;

  • Μπορεί ένα σχήμα να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση του πλουραλισμού (απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε ένα συνεργατικό σχήμα) ή μήπως πλουραλισμός δίχως δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό;

  • Μπορούν να έχουν πολιτικό δικαίωμα στις αποφάσεις, στις κρίσιμες αποφάσεις και στις αποφάσεις που αφορούν, όχι μόνο τον πολιτικό προσανατολισμό -γιατί εκεί συνήθως καταφέρνουμε να συνθέσουμε- αλλά δυστυχώς (και αυτό πλέον είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που αποτελεί και έλλειμμα ηθικό απέναντι στην κοινωνία) συνήθως πρόβλημα υπάρχει όταν είναι να αποφασίσουμε για την κατάρτιση ψηφοδελτίων, ευρωψηφοδελτίων. Μπορούν λοιπόν να έχουν πολιτικό δικαίωμα σ΄ αυτές τις αποφάσεις μονάχα όσοι εκπροσωπούν συνιστώσες ή μήπως δικαίωμα στις αποφάσεις πρέπει να έχουν και όσοι αρνούνται να ενταχθούν στις συνιστώσες.

  • ** Σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση μιλά απόψε στις 7μμ ο κ. Φ. Κουβέλης.

    [05] ΤτΕ: "Αντέχουν οι τράπεζες"

    Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ακόμη και στις πλέον ακραίες διαταράξεις , διαπιστώνει η πρώτη Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ωστόσο απαιτείται επαγρύπνηση καθώς όπως επισημαίνεται "η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υψηλή παρά την ύπαρξη παρά την ύπαρξη ορισμένων ενθαρρυντικών ενδείξεων."

    Η άσκηση προσομοίωσης σε υποθετικές ακραίες καταστάσεις που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα εννέα τραπεζών οι οποίες αποτελούν το 80% του ενεργητικού του συνόλου των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων κατέληξε σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σκοπός της άσκησης αυτής που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις ενός ακραία αρνητικού μακροοικονομικού σεναρίου για την Ελλάδα του οποίου οι υποθετικές παραδοχές εκκίνησης προέβλεπαν σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 3% τα επόμενα δύο χρόνια, με ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων κατά 4%. Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμήθηκε ότι τα καθυστερούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα εμφάνιζαν αύξηση από το 5% του συνόλου των χορηγήσεων που ήταν στο τέλος του 2008 στο 12,7% στις 31.12.2010.

    Στο μεταξύ όμως η ΤτΕ διαπιστώνει ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2009 αγγίζοντας το 6%. Συνακόλουθα, η εξέλιξη αυτή όπως επισημαίνει η ΤτΕ, μολονότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικού ύψους εγγυήσεις και εμπράγματες ασφάλειες, επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση. Επιπροσθέτως, η Έκθεση διαπιστώνει ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε κατά 0,5%, λόγω του αυξημένου κόστους άντλησης κεφαλαίων από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και μετά καθώς και της υποχώρησης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης.

    Όσον αφορά στα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομείωσης στις αναδυόμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνεται ότι με τις πλέον ακραίες παραδοχές επιδείνωσης της κατάστασης στις χώρες αυτές, στο τέλος του 2010 το μέσο ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση θα τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το υφιστάμενο στο τέλος του 2008, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις θα δεκαπλασιαστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως η δυνατότητα απορρόφησης της ζημιάς που θα προέκυπτε για τις ελληνικές τράπεζες εντός της προσεχούς διετίας, ως αποτέλεσμα της επαλήθευσης των ακραίων αυτών σεναρίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη που θα εμφανίσουν οι τράπεζες σ΄αυτό το διάστημα. Για τις ανάγκες της άσκησης πάντως θεωρήθηκε κατ΄υπόθεση ότι τα προ φόρων κέρδη θα υποχωρήσουν κατά 15% το 2009 και στην συνέχεια το 2010 αυξηθούν κατά 10%. Υπενθυμίζεται πάντως ότι μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2008 και του αντίστοιχου διαστήματος φέτος τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά 85,3% σε επίπεδο τραπεζών και κατά 51,3% σε επίπεδο Ομίλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 June 2009 - 16:31:47 UTC