Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΡΤ-Διαδραστική ανάδειξη του αρχείου
  • [02] MIG-Το νέο λογοτύπο της Olympic Air
  • [03] Συνεχίζεται η ένταση στο Ιράν
  • [04] Συνελήφθη ο Μ.Χριστοφοράκος
  • [05] "Επικίνδυνη κατάσταση"
  • [06] "Να πάμε όλοι μαζί μπροστά"
  • [07] "Ασφάλεια των συνόρων"

  • [01] ΕΡΤ-Διαδραστική ανάδειξη του αρχείου

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, Χρήστος Παναγόπουλος, μιλώντας σήμερα σχετικά με τη «διαδραστική ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στην ελληνική Κοινωνία της Πληροφορίας», επισήμανε ότι αποτελεί συνέχεια των έργων «ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στην Κοινωνία της Πληροφορίας για τον πολιτισμό» και πρόσθεσε ότι «επιτεύχθηκε η περαιτέρω ανάδειξη, διάσωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση υλικού μεγάλης πολιτιστικής αξίας από το αρχείο της ΕΡΤ».

    Ανέφερε ακόμη, ότι, σύντομα, το μεγαλύτερο τμήμα του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ θα είναι προσβάσιμο στο κοινό και υπογράμμισε την αξία μιας πρώτης εκπαιδευτικής διαδραστικής εφαρμογής, υπό τον τίτλο «εκπαιδευτικός περίπατος», που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές.

    Το ψηφιοποιημένο οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ, για το οποίο εργάστηκαν 40 άνθρωποι, και στο πλαίσιό του διασώθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν 204 ώρες υλικό από βίντεο και φιλμ, καθώς και 1.000 φωτογραφίες από το φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ, διατίθεται μέσα από την ιστοσελίδα http://www.ert-archives.gr.

    Το υλικό από το οπτικοακουστικό αρχείο, που ψηφιοποιήθηκε, περιλαμβάνει θέματα σχετικά με την ιστορία, την παραδοσιακή μουσική, την κοινωνική σάτιρα, τις περιηγήσεις, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη λαϊκή τέχνη, τη λαογραφία, τη χαρακτική και τα εκκλησιαστικά θέματα.

    Το έργο αυτό υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω χρηματοδότησης 300.000 ευρώ.

    Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 80% και από εθνικούς πόρους κατά 20%. Έχει δε ήδη, βραβευθεί με αριστεία από την Ειδική Γραμματεία «Ψηφιακού Σχεδιασμού».

    Ο κ. Παναγόπουλος απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού.

    Εκ μέρους της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού ο σύμβουλος του ειδικού γραμματέα, Στ. Χριστάκος, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την ολοκλήρωση του έργου και τόνισε ότι «όταν υπάρχει θέληση και ανθρώπινο δυναμικό, τα έργα ολοκληρώνονται με πολύ ωραίο τρόπο», προσθέτοντας ότι τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία να συνεχιστεί η προσπάθεια καθώς υπάρχει και η εμπειρία, αλλά και τα χρήματα από την ψηφιακή σύγκλιση, συνιστώντας παράλληλα, στους αρμόδιους παράγοντες της ΕΡΤ να μην απογοητεύονται από τις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία.

    [02] MIG-Το νέο λογοτύπο της Olympic Air

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την επιλογή του νέου λογοτύπου της Olympic Air, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Marfin Investment Group (MIG).

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συμμετοχή των ενδιαφερομένων ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις καθώς η εταιρεία δέχθηκε 854 προτάσεις. Έλληνες γραφίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην προσπάθεια, συμβάλλοντας μαζικά στην προσπάθεια επανασχεδιασμού της νέας Ολυμπιακής.

    Οι διοικήσεις της Marfin Investment Group (MIG) και της Olympic Air, ευχαριστούν όλους τους συμμετέχοντες για το υψηλό επίπεδο των προτάσεων και συγχαίρουν τους δημιουργούς των τριών προτάσεων που έχουν επιλεγεί και θα τεθούν στην κρίση του κοινού μέσα από την ιστοσελίδα www.oalogo.gr . Η πρόταση που θα συγκεντρώσει την μεγαλύτερη προτίμηση θα είναι το νέο λογότυπο της Olympic Air.

    Οι τρεις προτάσεις που προκρίθηκαν και θα "ψηφιστούν" από το κοινό στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, έχουν σχεδιαστεί από τους:

    1. Σπύρος Γάγγας

    2. Γιάννης Παπαθανασίου - Πάνος Τριανταφυλλόπουλος

    3. Γιάννης Λιβέρης

    Όσοι ψηφίσουν το λογότυπο που τους αρέσει περισσότερο ως και την Κυριακή 5 Ιουλίου συμμετέχουν σε κλήρωση που θα αναδείξει 50 τυχερούς που κερδίζουν διπλά εισιτήρια μετ' επιστροφής για προορισμούς της Olympic Air, από 1η Οκτωβρίου 2009. Στο site www.oalogo.gr διεξάγεται η ψηφοφορία για την επιλογή της στολής αλλά "τρέχει" επίσης και το παιχνίδι "air memo"! Ένα on line παιχνίδι παρατηρητικότητας και μνήμης, για μικρούς και μεγάλους.

    [03] Συνεχίζεται η ένταση στο Ιράν

    Οι ηγέτες της λεγόμενης ρεφορμιστικής αντιπολίτευσης στο Ιράν δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να αμφισβητούν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αυτού του μήνα, που καταγγέλλουν ως προϊόν νοθείας, παρότι η κυβέρνηση εμφανιζόταν σήμερα Πέμπτη να έχει καταστείλει σχεδόν πλήρως τις μαζικές διαδηλώσεις των υποστηρικτών της.

    Οι ταραχές αποκάλυψαν ρήγματα στο κληρικαλιστικό καθεστώς, και ώθησαν τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που επιδιώκει να μην αναμιγνύεται εμφανώς στις πολιτικές συγκρούσεις, να ταχθεί ανοικτά υπέρ του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Η κρίση στο Ιράν μοιάζει παράλληλα να εκμηδένισε τα περιθώρια να υπάρξουν άμεσες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, όπως φερόταν να επιδίωκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο σταδιακή προσέγγιση με την Τεχεράνη--καθώς η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε ευθέως την Ουάσινγκτον αλλά και το Λονδίνο ότι υποκίνησαν τα επεισόδια.

    Η σκληρή καταστολή από μέρους των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν ώθησε τον Ομπάμα να ανεβάσει πολύ τους τόνους της μέχρι πρότινος μετριασμένης ρητορικής του έναντι της Τεχεράνης--ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι αισθάνθηκε "φρίκη και οργή" για τα αιματηρά επεισόδια.

    Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 12ης Ιουνίου, η νίκη του Αχμαντινετζάντ, δε θα ακυρωθεί και κατέστησε υπεύθυνους για την αιματοχυσία τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

    Στα επεισόδια εκτιμάται ότι έχουν βρει το θάνατο περίπου 20 άνθρωποι, πάντως η αστυνομία και οι παραστρατιωτικές μονάδες του καθεστώτος έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των δρόμων στην Τεχεράνη και στις άλλες μεγάλες πόλεις μετά από μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από τις χειρότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979.

    Χθες Τετάρτη μονάδες αντιμετώπισης ταραχών διέλυσαν περίπου 200 διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Η συγκέντρωση ήταν πολύ μικρότερη από αυτές των προηγούμενων ημερών, στις οποίες έλαβαν μέρος χιλιάδες. Η φράση "Αλλάχου Άκμπαρ" ("Ο Θεός είναι μεγάλος"), που χρησιμοποιήθηκε ως κραυγή διαμαρτυρίας τις τελευταίες ημέρες, ακουγόταν και πάλι στα στενά της Τεχεράνης τη νύκτα, αλλά όχι τόσο μαζικά.

    Πάντως η αντιπολίτευση, παρά το ότι οι μαζικές διαδηλώσεις χάνουν την αρχική τους ορμή, δεν μοιάζει έτοιμη να συμβιβαστεί. Ο ρεφορμιστής Μεχντί Καρουμπί, που κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των υποψηφίων κατά τα επίσημα αποτελέσματα, αποκάλεσε την κυβέρνηση "έκνομη". Η σύζυγος του Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος υποστηρίζει ότι κέρδισε τις εκλογές, είπε ότι η αντιπολίτευση έχει "καθήκον να συνεχίσει τις νομικές διαμαρτυρίες για να προασπιστεί τα [πολιτικά και ανθρώπινα] δικαιώματα στο Ιράν". Ο Μουσαβί έχει την υποστήριξη του πρώην προέδρου Άκμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί.

    Οι Μουσαβί και Ραφσαντζανί συναντήθηκαν με μέλη του κοινοβουλίου χθες Τετάρτη. Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι συζητήθηκαν "οι εκλογές και οι τελευταίες εξελίξεις" και ότι δεν είναι σαφές εάν οι δύο πολιτικοί επιχείρησαν να συγκεντρώσουν πολιτική υποστήριξη.

    Υποστηρικτές του Μουσαβί είπαν πως σχεδιάζουν να γεμίσουν τον ουρανό με μπαλόνια την Παρασκευή--τα μπαλόνια θα γράφουν "Νέντα, θα μείνεις για πάντα στις καρδιές μας", σύνθημα που αναφέρεται στη νεαρή που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα από πυρά παραστρατιωτικών και, χάρη στην καταγραφή του γεγονότος σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, μετατράπηκε σε σύμβολο των κινητοποιήσεων παρότι δεν είναι σαφές εάν η 26χρονη συμμετείχε σ' αυτές.

    Ο Μουσαβί έχει υποστηρίξει ότι οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν, αλλά το Συμβούλιο των Φρουρών, κορυφαίο όργανο του καθεστώτος, απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

    Εκπρόσωπος του Συμβουλίου δήλωσε ότι εξέτασε όλες τις καταγγελίες αλλά δεν διαπίστωσε σοβαρές ατασθαλίες, μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός Press TV σήμερα Πέμπτη.

    Ο εκπρόσωπος είπε πως η ψηφοφορία ήταν από τις "πιο αδιάβλητες που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα" μετά την επανάσταση του 1979, κατά την ίδια πηγή.

    Το Press TV ανέφερε ακόμη ότι οκτώ από τους νεκρούς στις μετεκλογικές ταραχές ήταν μέλη παραστρατιωτικών μονάδων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τις προσκλήσεις που είχε αποστείλει σε Ιρανούς διπλωμάτες για να παραστούν στους εορτασμούς για την 4η Ιουλίου. Ήταν η πρώτη φορά, αφότου η Ουάσινγκτον διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη το 1980, που εστάλησαν τέτοιες προσκλήσεις. Πάντως η ανακοίνωση είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ουδείς Ιρανός αξιωματούχος είχε ανταποκριθεί.

    Σύμφωνα με τον Τζων Κέρυ, πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, μοχλός της πίεσης που μπορούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ στο Ιράν θα είναι η μείωση της τιμής του πετρελαίου και η ελάττωση της εξάρτησής τους από ξένες ενεργειακές πηγές.

    Πιο ουδέτερη στάση εμφανίστηκε να τηρεί η Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει πως τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά τις εκλογές "αντιλαμβανόμαστε. . . ότι αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το νόμο στο Ιράν", όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

    Συλλήψεις καταγγέλει η αντιπολίτευση

    Τουλάχιστον 140 ιρανοί πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από την αρχή των ταραχών που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, μεταδίδουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

    Η εφημερίδα Etemad που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές δημοσίευσε έναν κατάλογο 71 ονομάτων, σημαντικών μεταρρυθμιστών, δημοσιογράφων και υπεύθυνων της προεκλογικής εκστρατείας του Μουσαβί που έχουν συλληφθεί, ενώ η ιστοσελίδα του Μουσαβί γράφει ότι 70 πανεπιστημιακοί και μέλη ισλαμικών φοιτητικών συλλόγων συνελήφθησαν μετά την συνάντησή τους με τον Μουσαβί την Παρασκευή.

    Οι αρχές έχουν ανακοινώσει επίσης τη σύλληψη δύο ξένων δημοσιογράφων, ενός ιρανοκαναδού και ενός ελληνοβρετανού, που εργάζονται για αμερικανικά μέσα, ενώ εδώ και μερικές μέρες ανακοινώνουν συνεχώς την εξάρθρωση δικτύων "εγκεφάλων" που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 17 Ιρανοί σκοτώθηκαν και πολλές εκατοντάδες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ.

    [04] Συνελήφθη ο Μ.Χριστοφοράκος

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σήμα των γερμανικών δικαστικών αρχών, συνελήφθη στη Γερμανία, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.

    Σε βάρος του Χριστοφοράκου, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είχε εκδοθεί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα από τον τέταρτο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens, διεθνές ένταλμα σύλληψης.

    Οι κατηγορίες, που βαραίνουν το στέλεχος της εταιρίας, αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

    Προθεσμία έλαβε ο Θ.Τσουκάτος

    Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ζήτησε και έλαβε από τον δβ ειδικό ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Siemens, ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, που εκλήθη σε απολογία για τα αδικήματα της συνέργιας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Τσουκάτου αφορούν ποσό ενός εκατομμυρίου μάρκων που φέρεται να έλαβε το 1999 μέσω εταιριών, από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Siemens.

    Ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει ότι το ποσό το είχε παραδώσει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Διονύση Γκούσκο, ο εντολέας του θα ζητήσει κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση ενώπιον του ανακριτή με τους τότε ταμίες του κόμματος.

    Ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα δώσει μάχη για να αποδειχθεί η αλήθεια.

    Ο ανακριτής ενδέχεται να καλέσει σε κατάθεση την Τετάρτη, που έχει κληθεί και ο κ. Τσουκάτος, τους δυο υπεύθυνους ταμίες του ΠΑΣΟΚ το 1999.

    Ενώπιον του ανακριτή είχαν κληθεί σήμερα και άλλα δέκα «παρένθετα» πρόσωπα στην υπόθεση Siemens, και οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες για να απολογηθούν από τις 2 έως και τις 8 Ιουλίου.

    Οι δέκα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνέργειας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Στο μεταξύ, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λεωνίδας Νικολόπουλος, εισηγείται την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης της μεγάλης κόρης του φυγόδικου κατηγορούμενου, πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα.

    Ο εισαγγελέας προτείνει την αποφυλάκιση της κατηγορουμένης με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 300.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα τρεις φορές το μήνα και υποχρέωση διαμονής στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει.

    [05] "Επικίνδυνη κατάσταση"

    Τη «ριζική αντίθεσή της με τα νέα κυβερνητικά μέτρα εναντίον των μεταναστών και την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα του ελληνικού λαού» διατύπωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις του κόμματος σχετικά με τους οικονομικούς μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες και ζήτησε δημιουργία αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας και όχι «στρατοπέδων συγκέντρωσης», νομιμοποίηση όσων εργάζονται στην Ελλάδα, παροχή ασύλου στους πολιτικές πρόσφυγες και ταξιδιωτικών εγγράφων για εκείνους που θέλουν να μεταβούν σε κράτος εκτός της Ένωσης.

    Υποστήριξε δε, ότι, μεταξύ άλλων, πρέπει να γίνει το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό, να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες και να δίδεται η ιθαγένεια με την ενηλικίωση.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε από τη μια την κυβέρνηση πως «βρήκε σύμμαχο στο ΠΑΣΟΚ και τη "δηλητηριώδη εκστρατεία" του ΛΑΟΣ» και από την άλλη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ «εξακολουθεί να έχει αυταπάτες ότι το πλαίσιο της Ε.Ε. είναι ο χώρος αναζήτησης της λύσης».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι τα σύνορα της χώρας έγιναν «ξέφραγο αμπέλι με το μπες-βγες των Νατοϊκών στρατευμάτων», ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη μείωση του ποσοστού του ΚΚΕ σε περιοχές με αυξημένο αριθμό μεταναστών, έκανε λόγο για «υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον των μεταναστών», υποστηρίζοντας ότι «τις απόψεις του ΛΑΟΣ "προπαγανδίζουν", τόσο η Ν.Δ., όσο και το ΠΑΣΟΚ».

    Πάντως, πριν παρουσιάσει της θέσεις του κόμματός της για το μεταναστευτικό ζήτημα, η κ. Παπαρήγα επιτέθηκε εκ νέου στο Θ. Πάγκαλο, ο οποίος σε πρωινή τηλεοπτική του εμφάνιση είχε μιλήσει περί άρνησης του ΚΚΕ για έλεγχο των οικονομικών του από ορκωτούς λογιστές, χαρακτηρίζοντάς τον «γνωστό προβοκάτορα του ΠΑΣΟΚ».

    Απαντώντας στον κ. Πάγκαλο, η κ. Παπαρήγα έδωσε στη δημοσιότητα Έκθεση της επιτροπής της Βουλής για τα οικονομικά του κόμματος και Έκθεση Ελέγχου Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών επί του ισολογισμού εσόδων και δαπανών χρήσεως 2007 του ΚΚΕ, «με βάση τα οποία είχε γίνει έλεγχος στα οικονομικά του κόμματος».

    «Θα τους "αλλάξουμε τα φώτα" γιατί όλη αυτή η επίθεση στοχεύει στο κίνημα, στο λαό», τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα πλήγμα και να υποχωρήσουμε, ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και να χρεοκοπήσουμε οικονομικά, διότι η βασική πηγή των εσόδων μας είναι ο λαός».

    Ερωτηθείσα σχετικά με τις εξελίξεις στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «ο χώρος αυτός είναι καταδικασμένος να ζει σε αυτές τις αντιφάσεις» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι έχει το ρόλο του «αναχώματος» και τον άλλο του «να δηλητηριάζει το ριζοσπαστισμό».

    Επιπλέον, τόνισε ότι «οι εξελίξεις δεν προκαλούν εντύπωση», καθώς «ήταν αναμενόμενες», εξηγώντας ότι οι «διενέξεις που έγιναν, είναι η επανάληψη της περιόδου 1989-1991, όταν το ΚΚΕ αποχώρησε από το ΣΥΝ».

    «Τώρα αυτό πάνε να κάνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα και, κατά συνέπεια, ο ΣΥΝ πρέπει να διαλυθεί. Ό,τι μας έκαναν, κάνουν τώρα», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και κατέληξε λέγοντας ότι «εδώ μεταξύ τους που είναι στο ίδιο ιδεολογικό ρεύμα δεν μπορούν να φάνε ψωμί, και θέλουν και συνεργασία ή ενότητα της αριστεράς με το ΚΚΕ».

    Εξάλλου, σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι υπήρχε στόχος να μην είναι τρίτο κόμμα το ΚΚΕ στις ευρωβουλευτικές εκλογές και είπε πως παραμονές των εκλογών, το κόμμα δέχτηκε «διάφορους ελέγχους και επιθεωρήσεις εργασίας».

    Συνάντηση με εργαζόμενους στον "Ελεύθερο Τύπο"

    "Είναι δεδομένη η αμέριστη αλληλεγγύη μας, που θα πάρει και πρακτικό χαρακτήρα, απέναντι στο προσωπικό, σε όλους τους εργαζόμενους στον "Ελεύθερο Τύπο" και στο ραδιόφωνο "City 99,5" που μέσα σε ένα βράδυ ουσιαστικά βρέθηκαν άνεργοι, σε μία περίοδο που η κρίση αυξάνει την ανεργία σε όλους τους εργαζόμενους και στο χώρο του Τύπου", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

    Αναφερόμενη στα αίτια που οδήγησαν στις τελευταίες εξελίξεις η κ. Παπαρήγα είπε ότι μπορεί κανείς να δώσει πολλές εξηγήσεις γιατί έκλεισε η συγκεκριμένη εφημερίδα και το ραδιόφωνο και πρόσθεσε ότι οπωσδήποτε έχει να κάνει με τους περίφημους κανόνες της αγοράς, με τους ανταγωνισμούς και ενδεχομένως αντανακλά και γενικότερα πολιτικούς σχεδιασμούς και αντιπαραθέσεις ή μη ευόδωση σχεδίων.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι πάνω απ' όλα εμάς μας ενδιαφέρει να μην προστεθεί ένας αριθμός νέων ανέργων στη μεγάλη λίστα ανέργων που υπάρχει και δεσμεύθηκε ότι "συζητήσαμε και οπωσδήποτε θα πάρουμε υπόψη και τις συγκεκριμένες προτάσεις των εργαζομένων και για πίεση κοινοβουλευτική - πολιτική, αλλά και για πιο έμπρακτη αλληλεγγύη".

    [06] "Να πάμε όλοι μαζί μπροστά"

    Επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα ο κ. πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ- Τμήμα Δ. Κρήτης, στα Χανιά.Το βράδυ, θα συμμετάσχει στη Νομαρχιακή Συνέλευση των μελών του ΣΥΝ Ηρακλείου, στην οποία θα συμμετέχουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές της υπόλοιπης Κρήτης.

    «Δεν τίθεται θέμα απορόφησης, το θέμα είναι να πάμε όλοι μαζί μπροστά και έτσι θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Φ. Κουβέλη, περί κατηγορηματικής αντίθεσης της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ στην ενσωμάτωση του Συνασπισμού στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίσης, ο Μ. Γλέζος, σε σχετική δήλωσή του, τονίζει ότι η «πρόβλεψη για επίθεση εναντίον του Αλέκου Αλαβάνου, μόλις θα γινόταν γνωστό ότι αποδέχτηκε την άποψη του κόμματος του ΣΥΝ να μην παραιτηθεί της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της γνώμης των μελών και των φίλων, επιβεβαιώθηκε» και προσθέτει ο κ. Γλέζος αναφερόμενος έμμεσα στις δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου, «δεν περίμενε, όμως, κανείς ότι τα πρώτα βέλη θα προέρχονταν εκ των έσω».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε από πολιτικούς σχηματισμούς με την προϋπόθεση ότι ο καθένας διατηρεί την ιδεολογική, την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά του και συνεπώς, ούτε σκέψη για ενιαίο κόμμα», υπογραμμίζει ο κ. Γλέζος και καταλήγει: «Αυτό που αντιμετωπίζεται, είναι πώς οι ανένταχτοι, που δεν ανήκουν σε καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες συναποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως θεατές, αλλά ως πολίτες που θέλουν κι αυτοί να παίρνουν μέρος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

    Συνάντηση με ΟΤΟΕ

    Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου «να θέσει σε τάξη τον πρόεδρο και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών», ζήτησε ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε παρέμβαση για να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατηγόρησε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και τον κ. Αράπογλου προσωπικά, ότι «το θράσος έχει όρια, ειδικά σε εποχές κρίσης». Πρόσθεσε δε, ότι οι τραπεζίτες αρνούνται το Σύνταγμα και τους νόμους.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, στο αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Εκ μέρους της ΟΤΟΕ, ο πρόεδρός της κ. Κούκος, κατηγόρησε τους τραπεζίτες για αδιαλλαξία, «μια αδιαλλαξία που επαναλαμβάνεται και φέτος και αφορά την άρνησή τους να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, γεγονός που συνιστά άρνηση εφαρμογής του Συντάγματος και έχει επίπτωση όχι μόνο στους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας».

    Τα μέλη του ΔΣ της ΟΤΟΕ ζήτησαν από τον κ. Αλαβάνο, να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε «να αναγκαστούν οι τράπεζες να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμοστούν το Σύνταγμα και οι νόμοι».

    Συνάντηση με απολυμένους του Ε.Τ.

    Την παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», του ρ/σ «CITY» και της ιστοσελίδας του Ομίλου, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντησή του με επιτροπή των εργαζομένων στην εφημερίδα.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «δεν γίνεται από "τη συναδέλφωση των λαών" στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ιδιοκτησία να περνάει "στο πετάμε στο δρόμο τους εργαζόμενους" και τις 500 οικογένειές τους. Αυτό είναι απαράδεκτο» και κατέληξε:

    «Η κυβέρνηση έχει τα μέσα, το δημόσιο είναι ο ιδιοκτήτης των συχνοτήτων, οι κρατικές διαφημίσεις, ή αυτές των διαφόρων δημοσίων οργανισμών, είναι ένας τεράστιος πόρος, από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, που μπαίνει στον Τύπο και με αυτή την έννοια έχει τα μέσα, πρέπει να έχει και τη βούληση και οφείλει να το κάνει».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων υπέρ των εργαζομένων του συγκροτήματος του «Ελεύθερου Τύπου», ενώ έκανε έκανε λόγο για κερδοσκοπικό τοπίο μέσα στον Τύπο

    Κατέθεσε σειρά προτάσεων για λήψη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων, μεταξύ των οποίων: να βρεθεί λύση σε όλο το συγκρότημα του ΕΤ με τη συμμετοχή των εργαζομένων, να μην χάσουν τις δουλειές του και να ανακληθούν οι απολύσεις. Ακόμη, να κατοχυρωθούν οι συνθήκες εργασίες των εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τύπου, να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για το θέμα το διαπλοκής που έχει αφεθεί ασύδοτη μετά το φιάσκο του βασικού μετόχου. Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις κρατικές διαφημίσεις, να αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις Τύπου ως ειδικού χαρακτήρα, να αναθεωρηθεί το πλάισιο για τη δεσπόζουσα θέση και τις πολλαπλές ιδιοκτησίες στο χώρο του Τύπου και τέλος να συζητηθεί το όλο θέμα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

    [07] "Ασφάλεια των συνόρων"

    Μείζον χαρακτήρισε το θέμα της διακοπής λειτουργίας του συγκροτήματος του ΕΤ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και έκανε λόγο για «αλλοίωση της ενημέρωσης στο χώρο της οποίας παίζονται άγρια παιχνίδια»

    «Δεν μάθαμε τίποτε από τον Κοσκωτά», είπε ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνοντας ότι εφοπλιστές και επιχειρηματίες μπάινουν στο χώρο των ΜΜΕ χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. «Γίνονται μεγάλα παιχνίδια και κανείς δεν μιλά. Κανείς δεν αναλογίζεται πού πάει το πράγμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    «Ξανατοποθετείται απ΄ότι φαίνεται, ο κ. Μπαρόζο στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Ο ΛΑ.Ο.Σ - όπως και το 2004 - δεν πρόκειται να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωβουλή», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, σχετικά με την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ακόμη, αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την λαθρομετανάστευση, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Ο οποιοσδήποτε εισέρχεται στην χώρα λαθραία και χωρίς χαρτιά δεν είναι εκ προοιμίου ακίνδυνος. Πρώτα απ΄ όλα να κοιτάξουν να ασφαλίσουν τα σύνορα μας και μετά να λάβουν σοβαρά και όχι αποσπασματικά μέτρα».

    Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί, για την απαγόρευση της κουκούλας στις διαδηλώσεις στη Γαλλία, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Η "ατζέντα Καρατζαφέρη" έχει πέραση στην Ευρώπη: μετά την πρόταση για μείωση του Φ.Π.Α η οποία υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση Μπράουν, μετά την πολιτική έναντι της Τουρκίας η οποία εφαρμόζεται ήδη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τώρα υλοποιούνται στη Γαλλία και οι προτάσεις Καρατζαφέρη για την κουκούλα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Καραμανλή αρκείται σε μεσοβέζικες λύσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 June 2009 - 12:30:31 UTC