Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο ένταλμα για τον Μ.Χριστοφοράκο
  • [02] "Ο λόγος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ"
  • [03] Εκλογές στην Αλβανία

  • [01] Νέο ένταλμα για τον Μ.Χριστοφοράκο

    Ένταλμα σύλληψης για την κατηγορία της απάτης κατά συναυτουργία εξέδωσε σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός σχετικά με την υπόθεση της υπογραφής της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας C4I το 2003.

    Το ένταλμα αναμένεται αύριο να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό και να αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας, οι οποίες ήδη έχουν το προηγούμενο ένταλμα που αφορά τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ. Δένδιας, ενέκρινε το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίου Σανιδά, να μεταβούν με δαπάνη του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Μόναχο o προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ευάγγελος Παντιώρας, και ο ανακριτής της υπόθεσης της Siemens, Νικόλαος Ζαγοριανός.

    Oι δύο δικαστικοί λειτουργοί θα μεταβούν στο Μόναχο -όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργού- «προκειμένου να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία παράδοσης στην Ελλάδα του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος συνελήφθη στη Βαυαρία, σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που εξέδωσαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές».

    Ο κ. Χριστοφοράκος, ήδη βαρύνεται με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

    Την Τετάρτη απολογείται ο Θ.Τσουκάτος

    Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ζήτησε και έλαβε από τον δβ ειδικό ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Ζήμενς, ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, που εκλήθη σε απολογία για τα αδικήματα της συνέργιας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Τσουκάτου αφορούν ποσό ενός εκατομμυρίου μάρκων που φέρεται να έλαβε το 1999 μέσω εταιριών, από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Ζήμενς.

    Ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει ότι το ποσό το είχε παραδώσει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Διονύση Γκούσκο, ο εντολέας του θα ζητήσει κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση ενώπιον του ανακριτή με τους τότε ταμίες του κόμματος.

    Ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα δώσει μάχη για να αποδειχθεί η αλήθεια.

    Ο ανακριτής ενδέχεται να καλέσει σε κατάθεση την Τετάρτη, που έχει κληθεί και ο κ. Τσουκάτος, τους δυο υπεύθυνους ταμίες του ΠΑΣΟΚ το 1999.

    Ενώπιον του ανακριτή είχαν κληθεί σήμερα και άλλα δέκα «παρένθετα» πρόσωπα στην υπόθεση Siemens, και οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες για να απολογηθούν από τις 2 έως και τις 8 Ιουλίου.

    Οι δέκα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνέργειας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    [02] "Ο λόγος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ"

    Την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι αναστρέψιμο, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να δοθεί ο λόγος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ακουστεί η φωνή τους, να λειτουργεί με δημοκρατία και να μην είναι ένα «κλειστό κλαμπ» στο οποίο θα αποφασίζουν οι ηγεσίες, αλλά θα έχουν φωνή τα μέλη. «Να γίνει ισχυρό κύμα η απαίτηση της βάσης για περισσότερη δημοκρατία, για λόγο στα μέλη. Να είναι αυτή η πιο σοβαρή μετασεισμική δόνηση και όχι η άλλη που πήγε να γκρεμίσει την πολυκατοικία μας», επισήμανε.

    Σε ό,τι αφορά τη δική του στάση μετά τις ευρωεκλογές, παρατήρησε: «Δεν είμαι θυμωμένος, όπως με παρουσιάζουν. Είμαι ψύχραιμος και νηφάλιος και όλο αυτό το διάστημα δεν αντέδρασα με το θυμικό. Είμαι, όμως, και αποφασισμένος να κινηθώ στο πλαίσιο της θεσμικής μου ευθύνης, ώστε να λειτουργήσει συντεταγμένα και συλλογικά ο ΣΥΝ και να ακούσουμε τη βάση, με απαράβατο όρο τη δημοκρατία και στόχο τη σύνθεση και την ενότητα. Το μεγάλο ζήτημα είναι πως θα ξεπεραστούν οι δομικές δυσλειτουργίες του ΣΥΝ και ο τρόπος λειτουργίας των τάσεων».

    Αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Στις 11.30 το πρωί θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης) και στις 6 το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση των Πολιτικών Επιτροπών Α΄και Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης.

    Ομιλία Αλαβάνου

    Στην ανάγκη να αντιστραφεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική αποτυχία επικέντρωσε την τοποθετησή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλεκος Αλαβάνος μιλώντας αργά το βράδυ σε εκδήλωση που οργάνωσε η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας.

    Ο κ. Αλαβάνος υπερασπίστηκε πλήρως το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας μάλιστα ότι κατάφερε να αμφισβητήσει την ηγεμονία της σοσιαλδημοκρατίας, αναφερόμενος ωστόσο στις ευρωεκλογές είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πολύ μεγάλη ήττα. Επρόκειτο για μια δοκιμή που μας πήγε πίσω είπε ο κ. Αλαβάνος και τόνισε την ανάγκη να αντιστραφεί η κατάσταση , που ξαναφέρνει στην επιφάνεια την ενότητα της Αριστεράς.

    Για να μπορέσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει την κατάσταση, είναι ανάγκη, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, να αναλαβει πολιτικές πρωτοβουλίες, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε χαθεί αυτό το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους αγώνες του για το αρθρο 16, τα γεγονότα του Δεκεμβρίου που δεν αξιοποιήθηκαν στη συνέχεια και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Επίσης ως μία από τις αδυναμίες των αριστερών δυναμεων σε διεθνές επίπεδο είναι ότι πλέον σήμερα δεν υπάρχουν ισχυρά διεθνή κέντρα της αριστεράς που λειτουργούσαν ως σημεία αναφοράς όπως π.χ. στο παρελθόν η Μόσχα ή το Πεκίνο.

    Απαντώντας σε παρατήρηση του καθηγητή Ευτύχη Μπιτσάκη ότι η Αριστερά έχει πρόβλημα στρατηγικής καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποσαφηνίσει τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι οι συνεργασίες διαμορφώνονται με βάση προγραμματικές συγκλίσεις και πρόσθεσε ότι είναι αδύνατη ευρύτερη , κεντρική πολιτική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

    Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ελπίδα, σύντομα να κλείσει η παρένθεση των μετασεισμών με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν αρκούν μόνο κινήσεις κορυφής για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αλλά επισημανε την ανάγκη να δοθεί ο λόγος και στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε ότι χωρίς να απαρνιέται την δική του ταυτότητα διεκδικεί το δικαίωμα να έχει και ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας ότι όλες οι συνιστώσες έχουν μερίδιο και στα καλά και στα προβλήματα.

    Συνεντεύξεις στον κυριακάτικο Τύπο

    Για «σοβαρή εκλογική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ μιλά ο κ. Αλαβάνος σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής". Επικρίνει την ηγεσία της Κουμουνδούρου ότι "συγκαλύπτει και εξωραΐζει το αποτέλεσμα" επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι ήταν κάτω των προσδοκιών, ότι η πολιτική μας ήταν σε όλα σωστή, ότι δεν τρέχει σχεδόν τίποτε» !

    Ασκεί σκληρή κριτική στην προεκλογική στρατηγική που ακολουθήθηκε, επικρίνοντας την ηγεσία ότι «καθοδηγήθηκε» από τις δημοσκοπήσεις και ότι με τους στόχους που έθεσε (τέσσερις ευρωβουλευτές κτλ.) «άφησε αδιάφορη την κοινωνία» . Για τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει ότι «η προσωπική στάση του καθένα έχει μεγάλη σημασία», προσθέτει, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχουν προβληματικά άτομα, αλλά προβληματικές οικογένειες».

    Για την απόφασή του να παραιτηθεί δηλώνει ότι ήταν «για να δώσω ένα SΟS και πάνω και κάτω», ενώ για την ανάκλησή της σημειώνει ότι «το SΟS λήφθηκε από τα κάτω και από τα πάνω» , προσθέτοντας ότι στην πολιτική «υπάρχει και το συναίσθημα». Αναφορικά με τις σχέσεις του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος λέει ότι «είναι εντελώς λάθος να το βλέπουμε σε μια ανταγωνιστική σχέση», τείνοντας «χείρα συνεργασίας» προς την «ανανεωτική» πτέρυγα του ΣΥΝ, ενώ κάνει «άνοιγμα» και προς τους Οικολόγους Πράσινους. Τάσσεται σαφώς υπέρ της μετατόπισης του κέντρου λήψης των αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι «είμαι μέλος του ΣΥΝ, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου πια μέλος και του ΣΥΡΙΖΑ».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ΑλέξηςΤσίπρας σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", δηλώνει «προλετάριος που δεν έχει να χάσει παρά τις αλυσίδες του» και γι' αυτό δεν δέχεται «πραξικοπήματα και αιφνιδιασμούς». Τονίζει, επίσης, ότι είναι έτοιμος να ζητήσει ριζικές αλλαγές, κυρίως στη λειτουργία του κόμματος, ενώ εμφανίζεται σίγουρος ότι ο ΣΥΝ θα αποφασίσει δημοκρατικά τι θα κάνει.

    Αναφερόμενος στην πρόταση του Αλ.Αλαβάνου για μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο σχήμα παραδέχεται ότι "δεν έχει καταλάβει τι επιδιώκει με την πρόταση αυτή".

    Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι ο κ.Αλαβάνος "είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την αριστερά. Και είναι ευτύχημα για όλους μας που δεν έφυγε αφήνοντας πίσω του σκόνη και κουρνιαχτό. Είναι στο χέρι του και στο χέρι μας να συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια να αποτελεί περιουσία για την αριστερά. Αρκεί να μην αφήσει στον εαυτό του, αλλά και να μην τον αφήσουμε και εμείς, να πέσει στην παγίδα εφήμερων αντιπαραθέσεων και αυτοκαταστροφικών σχεδίων. Να παραμείνει ως ηγέτης όλης της παράταξης που μας ένωσε και όχι ως συμμέτοχος μιας διαδικασίας που μας χώρισε".

    Ο κ.Αλ.Τσίπρας, κάνει λόγο για "ισχυροποίηση του ΣΥΝ, διαφυλάττοντας την ενότητά του και παράλληλα ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας λόγο στον ανένταχτο κόσμο".

    [03] Εκλογές στην Αλβανία

    Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα οι Αλβανοί πολίτες, προκειμένου να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους για την επόμενη τετραετία.

    Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα φαίνεται να εξασφαλίζει και άλλη μια κυβερνητική θητεία, σύμφωνα με τα στοιχεία των exit polls που δημοσιοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

    Το ινστιτούτο Gani Bobi δίνει στο συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα την απόλυτη πλειψηφία του 50,3% με απόκλιση σφάλματος συν/πλην 1,5%.

    Η ίδια πηγή προβλέπει ότι το 42,3% των ψήφων θα αποσπάσουν οι Σοσιαλιστές, το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του οποίου είναι ο δήμαρχος των Τιράνων Εντι Ράμα. Το ινστιτούτο έχει ρωτήσει 25.000 από το σύνολο των 3 εκατομμυρίων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

    Με αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι οι Δημοκρατικοί του Μπερίσα αποκτούν τις 76 από τις 140 έδρες της Βουλής και το Σοσιαλιστικό Κόμμα τις 60.

    Η εταιρία IPR Marketing που επίσης πραγματοποίησε exit polls δίνει σαφές προβάδισμα στον Μπερίσα αν και καταγράφει μικρότερο ποσοστό.

    Οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν χωρίς σοβαρά προβλήματα και γενικώς σε ήρεμο κλίμα. Τα προβλήματα αφορούσαμ κυρίως τους εκλογικούς καταλόγους και την τεχνική υποδομή.

    Η προσέλευση στις κάλπες σε σύγκριση με άλλες εκλογές στη χώρα ήταν ικανοποιητική. Μέχρι τις 15.00 τοπική ώρα είχαν ψηφίσει περίπου το 35-40 % των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή στην ψηφοφορία στο βορρά της Αλβανίας.

    Συνολικά στην Αλβανία κλήθηκαν να ψηφίσουν 3,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να εκλέξουν 140 βουλευτές. Τριανταπέντε κόμματα χωρισμένα σε τέσσερις εκλογικούς συνασπισμούς διεκδικούν τις έδρες αυτές. Μόνο ένα κόμμα κατέβηκε ανεξάρτητο.

    Τις εκλογές παρακολουθούν πέντε διεθνείς οργανισμοί, ο ΟΑΣΕ / ODHIR, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και μια αποστολή παρατηρητών από τις ΗΠΑ. Πρόκειται συνολικά περί τους 450 ξένους παρατηρητές, οι οποίοι συνεργάζονται με άλλους 5.000 τοπικούς παρατηρητές .

    Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έγιναν οι εκλογές και στις περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό. Οι περιφέρειες Αργυροκάστρου και Αυλώνας όπου συμπεριλαμβάνονται και οι περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό, εκλέγουν συνολικά 17 έδρες.

    Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η ελεύθερη ψήφος του αλβανού πολίτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι, μέσω της οποίας θα αναδειχτεί η νέα κυβέρνηση.

    Ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα Robert Bosch χαρακτήρισε γενικώς ήρεμο το εκλογικό κλίμα και κάλεσε τους Αλβανούς ψηφοφόρους να κατεβούν στις κάλπες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 June 2009 - 20:30:20 UTC