Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις
  • [02] "Στο επίκεντρο ο πολίτης"

  • [01] Συζήτηση για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ακολούθως συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Ζακ Μπαρό, με την παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μπαρόζο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος είπε πως οι συναντήσεις των δύο «είναι πυκνές, συχνές» και πως η συζήτησή τους περιστράφηκε γύρω από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τη Συνθήκη της Λισσαβώνας και τις προοπτικές, οι οποίες υπάρχουν. Εθίγη δε, και το Κυπριακό.

    Ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι ο κ. Μπαρόζο επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε επιτόπου ενημέρωση για τη διεξαγωγή των συνομιλιών στο νησί.

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του "Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος" κ. Ανδρέα Δρακόπουλο.

    Ομιλία στο ΕΛΚ

    «Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελούν προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών των ημερίδων μελέτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    «Για την ελληνική κυβέρνηση είναι επιλογή η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο δημόσιο τομέα, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στην υγεία», είπε ο κ.Κ.Καραμανλής και πρόσθεσε πως «οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν καλό εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την πρόοδο για όλους τους πολίτες».

    «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν υποχωρήσει η κρίση. Η διεθνής οικονομική κρίση μάς καλεί όλους να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, να μεταρρυθμίσουμε ό,τι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να αλλάξουμε ό,τι χρειάζεται να αλλάξει για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να τηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία της αγοράς και στην κοινωνική δικαιοσύνη, ανάμεσα στην ατομική πρωτοβουλία και την κοινωνική συνοχή».

    Χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι υπάρχουν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στο επίπεδο της διεθνούς οικονομίας, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς και πρέπει να γίνουν πολλά βήματα.

    «Μόνο με συντονισμό και συνεργασία μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσουμε θετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη», είπε και διευκρίνισε: «Στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης, η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η στήριξη της απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην παράνομη μετανάστευση «που διογκώνεται με το πέρασμα του χρόνου» και υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα, η αντιμετώπισή της αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

    «Η χώρα μας -είπε- σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο το πρόβλημα αφορά όλους, αφού οι μη νόμιμοι μετανάστες κατευθύνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών για την αντιμετώπισή της».

    Σημείωσε, πάντως, ότι έχουν γίνει πρόοδοι στην συγκρότηση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της FRONTEX πραγματοποιήθηκαν κοινές ευρωπαϊκές ασκήσεις.

    Για την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι μια από τις θεματικές της ημερίδας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «η ΕΕ θέλει και μπορεί να είναι στην πρωτοπορία για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών».

    «Θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές με δέσμευση των χωρών για μετρήσιμη μείωση των εκπομπών αερίου και σταμάτημα των κλιματικών αλλαγών», υπογράμμισε.

    Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, τόνισε πως «αξιολογούμε το μήνυμά τους» και σημείωσε: «Οι πολίτες ανέδειξαν το ΕΛΚ αδιαμφισβήτητο νικητή των εκλογών, για τρίτη συνεχή φορά, δείχνοντας ότι στις κρίσιμες στιγμές εμπιστεύονταν το κόμμα μας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης, της παράνομης μετανάστευσης, των κλιματικών αλλαγών».

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία πως το 60% δεν προσήλθε στις κάλπες και πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα θα πρέπει να γίνει πιο κατανοητή, πιο προσιτή στο μέσο πολίτη και πιο δίκαιη. Υποχρεώσή μας είναι να εστιάσουμε στο κοινό όραμα για μια Ευρώπη αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».

    Συνάντηση Καραμανλή-Γιαννάκου

    Συνεργασία με την επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Γιαννάκου είπε σε δηλώσεις της, ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ευρώπη, την εξέλιξη της Συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά και το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων των ευρωβουλευτών, στις 14 Ιουλίου.

    Συζητήθηκαν ακόμη, θέματα που αφορούν διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς επίσης και ποιά καθήκοντα θα αναλάβουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την αξιοποίησή της στο κυβερνητικό σχήμα στο μέλλον, η κ. Γιαννάκου απάντησε ότι το κυβερνητικό σχήμα το ορίζει ο πρωθυπουργός και η ίδια θέλει να ασχοληθεί και να ρυθμίσει ζητήματα στην Ευρώπη που θα ωφελήσουν τη χώρα.

    Κληθείσα να σχολιάσει το περιεχόμενο του βιβλίου του κ. Αλογοσκούφη όπως αυτό βγήκε σε εφημερίδες, η κ. Γιαννάκου είπε ότι δεν το έχει διαβάσει, αλλά από όσα ξέρει δεν νομίζει ότι αφήνει αιχμές κατά του πρωθυπουργού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της θα μπορέσει να παραστεί στην αποψινή παρουσίαση του βιβλίου.

    Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εκλογών, η κ. Γιαννάκου εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το Μάρτιο, και αν γίνουν το Μάρτιο, δεν θα τις έχει προκαλέσει η κυβέρνηση.

    Η κ. Γιαννάκου, αναφερόμενη στο Ευρωκοινοβούλιο και στις προτεραιότητες που θέτει η ίδια ως επικεφαλής της ομάδας της ΝΔ, είπε ότι αυτές είναι η έγκριση της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας, και η συμβολή στη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης που θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα μια Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν οι εμπνευστές της.

    Χρειάζεται ένα είδος νέας ιδεολογίας που να κάνει την Ευρώπη να τρέξει, είπε η κ. Γιαννάκου.

    [02] "Στο επίκεντρο ο πολίτης"

    «Οι προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις μπορούν να φέρουν την αλλαγή στον κόσμο και να βάλουν τον πολίτη στο κέντρο του ενδιαφέροντος, είναι το μήνυμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μαυροβούνιο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου.

    Παράλληλα, «η σοσιαλιστική οικογένεια στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συνολικού προοδευτικού σχεδίου για όλο τον κόσμο. Στη βάση του σχεδίου αυτού θα βρίσκονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών».

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης σε όλο τον πλανήτη, καθώς θέση της Διεθνούς είναι ότι τα προβλήματα σε μια χώρα είναι τα ίδια με αυτά, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες παγκοσμίως.

    Ενδεικτικά ανέφερε τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, των περιφερειακών ανισοτήτων, της ανάπτυξης, της βοήθειας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, της αύξηση της ανεργίας, των κλιματικών αλλαγών, της ποιότητας ζωής και της ποιότητας της δημοκρατίας.

    Εξειδικεύοντας τις θέσεις αυτές και αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα σέβεται τα χρήματα των πολιτών και τον πλούτο της χώρας».

    Ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί το απόγευμα από το Μαυροβούνιο για την Αθήνα.

    "Ας αποφασίσει ο λαός"

    Ο κ. Παπανδρέου είχε, στην Μπούντβα του Μαυροβουνίου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, φιλική συνομιλία με τους δημοσιογράφους, απεσταλμένους του ελληνικού Τύπου και μίλησε για αρκετά θέματα εσωτερικής πολιτικής.

    Η συζήτηση έγινε μετά τις, κατ΄ιδίαν, συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβόκαπιτς, τους οποίους ενημέρωσε σχετικά με την πρότασή του για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Παπανδρέου, στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι, τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση διαρρέει φήμες για πρόωρες εκλογές και «σέρνει την πολιτική ζωή της χώρας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση, είπε, βρίσκεται σε ομηρία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της Βουλής και τις ευρωεκλογές, ενώ συνεχώς παίρνει μέτρα ενταγμένα στη λογική των πρόωρων εκλογών και μάλιστα, σύντομα».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τον τρόπο αυτό, διαμορφώνοντας κλίμα πρόωρων εκλογών, βαθαίνει την κρίση στη χώρα» και πρόσθεσε πως «είναι καλύτερα να τελειώνουμε γρήγορα με το θέμα αυτό και ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι ο πρότασή του για συμφωνία με την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές και επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια για δεύτερη προεδρική θητεία, αφορούσε τη διεξαγωγή διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε συμφωνία για τον κ. Παπούλια, σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Σε διαφορετική περίπτωση, παραμένει σε ισχύ η θέση που εξέφρασε για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, της εκλογής Προέδρου από Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή.

    Απέρριψε το ενδεχόμενο συμφωνίας με την κυβέρνηση, για οποιοδήποτε πρόσωπο, αν δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία ο κ. Παπούλιας, χωρίς να προηγηθούν εκλογές, ακόμα κι αν πρόκειται για τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. «Η ΝΔ δεν μπορεί να μας πείσει για κανένα άλλο πρόσωπο», είπε και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να αλλάξει η κυβέρνηση».

    Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ, στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι δεν βλέπει ότι μπορεί να συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά εκτιμά ότι μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περισσός σχετικά με το θέμα, «δεν προκύπτει άθροισμα, που μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο σε συνεργασία με τη ΝΔ».

    Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις του κ. Παπαθανασίου, τόνισε ότι «η κυβέρνηση παίρνει μέτρα, χωρίς σχέδιο και δεν μπορεί, έτσι, να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Όσο υπάρχει η συγκεκριμένη πολιτική, των πελατειακών σχέσεων, η οποία παράγει διαφθορά, ό,τι φόρο και να βάλει, θα πάει στράφι». Πρόσθεσε δε, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να ακουμπήσει τη ρίζα του προβλήματος, γιατί «θα θίξει συμφέροντα με τα οποία είναι σφιχταγκαλιασμένη».

    Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν προτίθεται τώρα να πάρει καμία πρωτοβουλία, ακόμα και για διάλογο, διότι, όπως έχουν τα πράγματα, οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα ήταν εύκολα παρεξηγήσιμη. Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, όπως είπε, είναι έτοιμο για διάλογο, καθώς η λεγόμενη «Επιτροπή Σκανδαλίδη», έχει ολοκληρώσει τη σχετική πρόταση.

    Ανέφερε, επίσης, ότι στόχος του δεν είναι να πάρει το ένα, ή το άλλο στέλεχος του ΣΥΝ, αλλά να συνεχιστεί η συνεργασία σε θέματα, όπως αυτά για τα οποία έχουν ήδη συνεργαστεί. Ο ίδιος, όπως είπε, από θέση αρχής δεν είναι κατά της εκλογικής συνεργασίας, αλλά «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Τόνισε, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται εύκολα στην Ελλάδα.

    Για τον ΛΑΟΣ ανέφερε ότι υπάρχει μια ενίσχυση της ακροδεξιάς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι προοδευτική. «Και σε κάθε περίπτωση, το κόμμα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός αδιαφορεί για όσα γίνονται στο εσωτερικό της πολυκατοικίας».

    Διευκρίνισε πως όταν στην ομιλία του αναφερόταν σε πολυεθνικές, οι οποίες προσπαθούν να αγοράσουν πολιτικά οφέλη, εννοούσε τη Siemens.

    Σχετικά, εξάλλου, με τα εσωτερικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στο επικείμενο Εθνικό Συμβούλιο θα συζητηθούν όλα τα οργανωτικά θέματα και θα υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες, όμως, δεν θα αφορούν τα κορυφαία όργανα του Κινήματος. «Δεν θα έχουμε ανασχηματισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 June 2009 - 14:30:23 UTC