Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρήξεις εμπρηστικών μηχανισμών
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] Περιήγηση στη "γη όπου γεννήθηκαν οι μύθοι"
  • [04] "Δεν φταίνε οι μετανάστες"
  • [05] Αναβάλεται η επανεκλογή
  • [06] Φονική πυρκαγιά

  • [01] Εκρήξεις εμπρηστικών μηχανισμών

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη της έκρηξης βόμβας, μεγάλης ισχύος, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στους Αμπελοκήπους, στην Αθήνα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κτίριο στο οποίο στεγάζονται ένα ταχυφαγείο και μία εφορία στη διασταύρωση των οδών Λαρίσης και Ιτέας.

    Στις 3:51 και 4:07 άγνωστος τηλεφώνησε στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Τα Νέα" αντίστοιχα και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στη συγκεκριμένη διεύθυνση.

    Η αστυνομία διέκοψε έγκαιρα την κυκλοφορία στην περιοχή,που είναι πυκνοκατοικημένη και στην οδό Πανόρμου.

    Απο την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο, καθώς και σε γύρω πολυκατοικίες και σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ δεν αναφέρθηκε τραυματισμός.

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη χθες λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στην είσοδο του γραφείου του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη στην οδό Ομήρου 34 στην Αθήνα στο Κολωνάκι.

    Ο μηχανισμός αποτελούνταν από δύο γκαζάκια και είχε τοποθετηθεί στο διάδρομο του 2ου ορόφου όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Βαλυράκη.

    Από την έκρηξη και την πυρκαγιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

    Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε χθες και στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο Κολωνάκι, με αποτέλεσμα να προκληθουν υλικές ζημιές.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Διεθνούς Λέσχης Μαύρης Θάλασσας (IBSC) υπό την προεδρία του δημάρχου Καβάλας και προέδρου της Λέσχης, Κωνσταντίνου Σιμιτσή. - 09:30:00, Καβάλα/Ξενοδοχείο Lucy

  • 4ο Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ - 11:00:00, Αθήνα/Divani Caravel

  • Συνέντευξη Τύπου για το 3ο Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Νέων Αθλητών ΝΑ Ευρώπης 2009, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, από 4 έως 10 Ιουλίου, παρουσία του υφυπουργού Γ. Ιωαννίδη. - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/NOESIS

  • Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σερβία

  • Κλήρωση 34 νέων κατοικιών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας θα πραγματοποιηθεί στη Γουμένισσα του Νομού Κιλκίς, παρουσία του Προέδρου του Οργανισμού, Θωμά Στάμου., Γουμένισσα

    Αθλητική ατζέντα

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό λιγκ Ανδρών (5η εβδομάδα, 1ος αγώνας) - 17:30:00, 17:30 Ρουμανία-Ελλάδα

  • Πάλη-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων

  • Μεσογειακοί Αγώνες-Πεσκάρα 2009, Πεσκάρα (ITA)

  • Υδατοσφαίριση-Τουρνουά γυναικών «Σαμαρτζίδης Καπ», Αθήνα/Αλιμος

    11.00 Ρωσία-Ιταλία

    12.15 Ισπανία-Αυστραλία

    19.15 Ισπανία-Ρωσία

    20.45 ΕΛΛΑΔΑ-Αυστραλία

    [03] Περιήγηση στη "γη όπου γεννήθηκαν οι μύθοι"

    Ένα λεύκωμα που αναδεικνύει τον ορεινό πλούτο της θεσσαλικής γης, την ιστορία, την παράδοση, τα προϊόντα, αλλά και τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της, εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αξιοποιώντας το πρόγραμμα "Mediterritage", ένα από τα πιο αξιόλογα προγράμματα ανταλλαγής εμπειριών στην αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών περιοχών της Μεσογείου.

    Στο λεύκωμα "Ορεινή Θεσσαλία" αναδεικνύεται το ξεχωριστό γεωγραφικό ανάγλυφο της Θεσσαλίας, με τις ψηλές οροσειρές και τις επιβλητικές κορυφές να διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας ένα από το πιο εντυπωσιακά ορεινά τοπία της χώρας.

    Ο Όλυμπος, η μυθική κατοικία των 12 θεών και το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ύψος 2.917 μ., ο Κίσσαβος ή Όσσα, με τα πυκνά δάση και τις βαθιές χαράδρες, το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων με τις κατάφυτες πλαγιές του, η Νότια Πίνδος και τα Άγραφα με τους μοναδικούς φυσικούς σχηματισμούς, η Όθρη, το Μαυροβούνι και τα Αντιχάσια προσκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει τον οικολογικό τους πλούτο, τη σπάνια φυσική τους ομορφιά και τη φιλοξενία των ανθρώπων τους.

    Ειδική αναφορά κάνει το λεύκωμα στα θεσσαλικά βουνά. "Στη γη που γεννήθηκαν οι μύθοι -αναφέρεται χαρακτηριστικά- οι εμπειρίες δεν τελειώνουν ποτέ". Στο παράρτημα αυτό γίνεται ιδιαίτερη μνεία -μεταξύ άλλων- στον Όλυμπο, που διαθέτει ένα από τα σπανιότερα οικοσυστήματα χλωρίδας και πανίδας (αντικείμενο μελέτης για πολλούς επιστήμονες), ένα μεγάλο μέρος του έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, ενώ η UNESCO κήρυξε το βουνό "Απόθεμα Βιόσφαιρας.

    Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα, "συναντούμε ακόμη τον Κίσσαβο ή Όσσα, ένα βουνό καλυμμένο από πυκνά δάση- ένα μεγάλο τμήμα του έχει χαρακτηρισθεί "Αισθητικό Δάσος της Όσσας" και προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000 (Natura 2000)- αλλά και το Πήλιο, με την έντονη βλάστηση και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Οι οικότοποί του, μάλιστα, έχουν ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.

    Στο ανατολικό άκρο της κεντρικής Πίνδου βρίσκεται το Κερκέτιο Όρος ή Κόζιακας. Στα φαράγγια του υπάρχουν δάση ελάτης και δρυός, που αποτελούν σημαντικούς βιότοπους. Ποικιλία σημαντικών οικοτόπων υπάρχει και στην περιοχή του Ασπροποτάμου, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πηγές του Αχελώου.

    Επίσης, στο ίδιο λεύκωμα τονίζεται πως στοιχεία της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Ελλάδας, (από την προϊστορική μέχρι τη σύγχρονη εποχή), κάνουν παντού αισθητή την παρουσία τους, μέσα από τα διάσπαρτα μνημεία, τους ναούς, τα βυζαντινά κάστρα και τα τείχη. Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, που προστατεύεται από την UNESCO, είναι τα φημισμένα μοναστήρια στα Μετέωρα, στο Νομό Τρικάλων.

    Η ορεινή Θεσσαλία κρύβει στα "σπλάχνα" της και δεκάδες γραφικά χωριά και διατηρητέους οικισμούς, "σκαρφαλωμένους" στις πλαγιές των βουνών, που προσφέρουν ποικίλες επιλογές για διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες και καταλύματα, ακολουθώντας την τοπική αρχιτεκτονική και το φυσικό τοπίο.

    Στα Τρίκαλα, ανακαλύπτει ο επισκέπτης μια σειρά από γραφικά και φιλόξενα ορεινά χωριά, όπως η Πύλη, η Ελάτη, το Περτούλι, η Καστανιά, το Νεραϊδοχώρι και οι οικισμοί του Ασπροποτάμου, που προσφέρουν ποικιλία καταλυμάτων.

    Το Πήλιο φημίζεται για τους δεκάδες παραδοσιακούς οικισμούς του -π.χ. Μακρυνίτσα, Βυζίτσα, Ζαγορά και Μηλιές- ξεχωριστούς για την ομορφιά, την τοποθεσία και την ιστορία τους. Μια σειρά από προσεγμένα καταλύματα, που ακολουθούν την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, προσφέρουν κι εδώ ζεστή και άνετη φιλοξενία.

    Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα γεφύρια και οι πηγές κάτω από αιωνόβια πλατάνια είναι ιδανικά για αναζωογονητικούς περιπάτους, ενώ στις μικρές ταβέρνες της ορεινής -και όχι μόνο- Θεσσαλίας, η γεύση έχει την αυθεντικότητα της φύσης και της παράδοσης.

    Τοπικά προϊόντα με άρωμα βουνού αποτελούν γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσει ο επισκέπτης στα χωριά της περιοχής. Στην Καρδίτσα, ξεχωρίζουν τα ντόπια ζυμαρικά, το τσίπουρο και το κρασί από ντόπιες ποικιλίες, τα χωριάτικα λουκάνικα, αλλά και οι νόστιμες πίτες. Στη Λάρισα, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει φέτα και γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ελασσόνα, αλλά και κρέας από ντόπια βοοειδή. Στη Μαγνησία, φημισμένα είναι τα γλυκά κουταλιού, τα μήλα Ζαγοράς, αλλά και τα φαγητά του Πηλίου, όπως το σπετζοφάι, η φασολάδα και οι παραδοσιακές πίτες Σκοπέλου. Στο νομό Τρικάλων, τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί ορεινό τυρί, ελατόμελο, τσίπουρο, αρωματικά βότανα, σπιτικά λικέρ, γλυκά και μαρμελάδες, αλλά και κρασιά από ιδιαίτερες ποικιλίες σταφυλιών.

    Από Ιούλιο... χειμώνα

    Μπορεί να βρισκόμαστε σχεδόν καταμεσής του καλοκαιριού, αλλά οι "πιστοί" των χειμερινών αποδράσεων μπορούν να προετοιμαστούν από τώρα, χάρη στο πλήθος των πληροφοριών που διαθέτει ο οδηγός για το χειμερινό τουρισμό στο Νομό Τρικάλων.

    Σε απόσταση 20 χλμ από την Πύλη Τρικάλων -αναφέρει το λεύκωμα- βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, που είναι κατάλληλο για σκι, αρκετούς μήνες το χρόνο. Διαθέτει τρεις πίστες διάφορων επιπέδων δυσκολίας, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, καθώς και δύο ξενώνες. Επίσης, στα γύρω λιβάδια μπορεί κανείς να ασχοληθεί με το snowraft, ενώ οι πλαγιές των βουνών προσφέρουν ποικίλες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, που οδηγούν σε τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

    Στο Νομό Λάρισας, οι κορυφές του Ολύμπου και της Όσσας αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για ποικίλες χειμερινές δραστηριότητες, σε μερικές από τις καλύτερες φυσικές πίστες στην Ελλάδα, παρέχοντας παράλληλα σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες.

    Στο Νομό Μαγνησίας, το Πήλιο συνδυάζει μοναδικά το πανέμορφο φυσικό τοπίο με τις σύγχρονες υποδομές για χειμερινά σπορ και δραστηριότητες. Σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Βόλο και κοντά στον οικισμό Χάνια, υπάρχει Κέντρο Ορεινών Δραστηριοτήτων. Εκεί, μέσα σε ένα δάσος από οξιές και αγριόλευκες και με πανοραμική θέα στη θάλασσα, λειτουργεί οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με καταφύγιο, εστιατόρια, ξενώνες και άλλες υπηρεσίες. Διαθέτει τρεις κύριες πίστες κατάβασης και δίκτυο χιονοδιαδρόμων, ενώ λειτουργούν ακόμη πίστες αντοχής και αρχαρίων. Προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα για συναρπαστικές υπαίθριες δραστηριότητες, που θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας.

    Στο Νομό Καρδίτσας, οι πλαγιές των Αγράφων προσφέρονται για ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, που ξεκινούν από οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια ή από χωριά της περιοχής και φθάνουν σε επιβλητικές κορυφές, με πανοραμική θέα, ασύγκριτης ομορφιάς. Στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο Καραμανώλη, ενοικιάζονται σκούτερ χιονιού αλλά και εξοπλισμός για σκι από τον Ορειβατικό - Χιονοδρομικό Όμιλο Καρδίτσας για ξεχωριστές στιγμές διασκέδασης, ενώ ο γύρω δασικοί δρόμοι προσφέρονται για ορειβατικό σκι αντοχής. Αξίζει μια βόλτα στις χιονισμένες όχθες της λίμνης Ν. Πλαστήρα, όπου η θέα του λευκού τοπίου μένει πραγματική αξέχαστη.

    [04] "Δεν φταίνε οι μετανάστες"

    «Ούτε για ένα πρόβλημα στην Ελλάδα, ούτε για την ανεργία, ούτε για την εγκληματικότητα, για κανένα πρόβλημα δεν ευθύνονται οι μετανάστες. Ανεργία, κοινωνική εγκληματικότητα υπάρχει στον καπιταλισμό παντού» τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της με την οποία άνοιξε χθες τις διήμερες εκδηλώσεις για τη μετανάστευση διοργανώνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, στο πάρκο του ΦΙΞ στα Πατήσια.

    «Φταίει ο καπιταλισμός των χωρών που γεννάνε τη φτώχεια και ωθούν τους λαούς στη μετανάστευση, φταίει ο καπιταλισμός που δέχεται τους μετανάστες για να ρίξει κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης. Ακριβώς επειδή υπάρχει ανεργία, η αστική τάξη ήθελε και τους μετανάστες. Κι όταν η ανεργία φουντώνει, εμφανίζεται το πρόβλημα το μεταναστευτικό απατηλά και ψεύτικα σαν την αιτία είτε της ανεργίας είτε της κοινωνικής εγκληματικότητας» ανέφερε η κα Παπρήγα και κάλεσε τους μετανάστες να παλέψουν μαζί.

    «Ολοι μαζί, λοιπόν, στους αγώνες, στην αντεπίθεση, στην ανάκαμψη, στον προλεταριακό διεθνισμό, στους αγώνες εδώ, στην αλληλεγγύη στις πατρίδες σας» κατέληκε η κα Παπαρήγα.

    [05] Αναβάλεται η επανεκλογή

    "Δεν θα υπάρξει απόφαση" για την επανεκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο "τον Ιούλιο" και "ελπίζουμε ότι μια απόφαση θα ληφθεί γρήγορα αργότερα", δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ.

    "Θα πρέπει να σεβαστούμε την ανεξαρτησία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", προσέθεσε ο σουηδός πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γάλλο πρέοδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Ο τελευταίος πρότεινε τη μετάθεση της απόφασης αυτής για μετά το καλοκαίρι.

    "Στις 15 Ιουλίου ή στις 15 Σεπτεμβρίου, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, το σημαντικό είναι να μην υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", σημείωσε ο Σαρκοζί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Στοκχόλμη.

    Η επανεκλογή του Μπαρόζο "ελπίζω ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο", προσέθεσε ο Σαρκοζί.

    [06] Φονική πυρκαγιά

    Ένα μωρό τριών εβδομάδων και δύο παιδιά περιλαμβάνονται στους έξι ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε φωτιά σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων 12 ορόφων στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, χθες Παρασκευή, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

    Η φωτιά ξέσπασε στον τέταρτο όροφο του Sceaux Gardens Estate στο Κάμπεργουελ και επεκτάθηκε γρήγορα, ανέφερε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου.

    Η αστυνομία δήλωσε πως το μωρό, ένα επτάχρονο παιδί και μία γυναίκα υπέκυψαν στο νοσοκομείο. Ένα παιδί περίπου έξι ετών, μία γυναίκα και άλλος ένας ενήλικας πέθαναν μέσα στα διαμερίσματα.

    Ο Πολ Γούντρο, της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Λονδίνου, δήλωσε στο Sky News πως 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Ορισμένων η κατάσταση είναι σοβαρή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 July 2009 - 4:30:26 UTC