Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ
  • [02] "Δεν υποκύπτουμε"

  • [01] Σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ

    O επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού και πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

    «Με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα έχουμε πολλά κοινά σημεία στα προγράμματα και πάνω απβ όλα ο κοινός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Σ. Μπερίσα.

    Ο Ιλ. Μέτα, από την πλευρά του, δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση, αν και «η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη».

    «Ύστερα από διαβουλεύσεις με ντόπιους και ξένους παράγοντες αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόταση να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με μοναδικό σκοπό να αποφύγουμε την πολιτική κρίση», ανέφερε και πρόσθεσε πως θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που θα χρειαστούν για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Προεκλογικά, πάντως, είχε αποκλείσει τη συνεργασία με το κόμμα Μπερίσα.

    Η παράταξη Μέτα, κατάφερε να εξασφαλίσει 4 έδρες στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Ιουνίου και μετατράπηκε σε καθοριστικό παράγοντα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μια και το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις 70 από τις 140 έδρες και δεν μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο συνασπισμός «Ενωση για την Αλλαγή», υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, εξασφάλισε 66 έδρες

    Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών συνεχίζουν την καταμέτρηση των τελευταίων ψηφοδελτίων, τα οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Οι αναλυτές εκτιμούν πως είναι πιθανόν να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, αλλά η ισχνή πλειοψηφία δεν θα εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα, οπότε οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες.

    Συνεργασία με τις Περιφέρειες για την αναβάθμιση των υποδομών στην Εκπαίδευση, υποσχέθηκε από την Καβάλα ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, όπου μετέβη για τη λήξη των εργασιών της 3ης Συνόδου των προέδρων και αντιπροέδρων των ΤΕΙ.

    Μιλώντας στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων της πόλης και του νομού Καβάλας και τους προέδρους και αντιπροέδρους των ΤΕΙ, τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησης υπήρξε εξαρχής η ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ, η αποφασιστική άνοδος της ποιότητας του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου τους και η συνεπαγόμενη κατοχύρωση του ρόλου τους ως Ανώτατης Εκπαίδευσης Εφαρμοσμένων Επιστημών. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαστήκαμε επίμονα και συστηματικά και με τη δική σας ουσιαστική συμβολή είμαστε σήμερα σε θέση να ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου εντός των προσεχών θερινών τμημάτων ώστε να επιτύχουμε:

    - Την περαιτέρω ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ

    - Την εναρμόνιση του νομοθετικού τους πλαισίου με τα ισχύοντα για τα πανεπιστήμια, με στόχο την περαιτέρω καταξίωσή τους

    - Την ουσιαστική ολοκλήρωση της ανωτατοποίησής τους

    - Την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους προβλημάτων

    - Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, παρέχοντας στους σπουδαστές τους σπουδές υψηλής ποιότητας με κύρος και αξιοπιστία».

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, με το εν λόγω σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ, εισάγεται ο θεσμός των ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ, οι θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ θεωρούνται πλέον ενιαίες, εξισώνεται ο χρόνος σπουδών με τον χρόνο σπουδών στα πανεπιστήμια. Πλέον το εξάμηνο διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.

    Επίσης, ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των ΤΕΙ, παρέχοντας τη δυνατότητα στους προέδρους των Ιδρυμάτων να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στους διορισμούς και τις εξελίξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα πανεπιστήμια.

    Επιπλέον, προβλέπεται η συνεργασία τμημάτων ΤΕΙ και πανεπιστημίων σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, εφόσον συναφθεί προγραμματική σύμβαση, σε εθελοντική βάση.

    Σχετικά με την προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που έχει οριστεί για την επόμενη εβδομάδα στις 9 Ιουλίου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι θα επιδιωχθεί να γίνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα κι αυτό είναι να αντιμετωπιστούν με ευθύνη και πνεύμα κοινωνικής προσφοράς τα μείζονα θέματα.

    Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης λέγοντας ότι αποτελεί εθνική στρατηγική επιλογή, προκειμένου να προαχθεί η επιστήμη αλλά και να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα απασχόλησης, ιδίως των νέων, παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και επιτυχούς μετάβασης στην κοινωνία της γνώσης.

    «Για τις δράσεις αυτές», τόνισε, «που αφορούν υποδομές και εξοπλισμούς, βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, οι οποίες διαχειρίζονται τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παράλληλα, με τη συνδρομή των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης προχωράμε στη βέλτιστη δυνατή κατανομή των πόρων προκειμένου να καλυφθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των ιδρυμάτων, πάντα βέβαια σε συνέργεια και συμπληρωματικότητα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και λαμβάνοντας υπόψη τον τετραετή προγραμματισμό για τις υποδομές εκπαίδευσης».

    [02] "Δεν υποκύπτουμε"

    «Υποταγή και συμμόρφωση, ή αντεπίθεση και ρήξη», είναι το πραγματικό πολιτικό και ηθικό ερώτημα, «που στέκει μπροστά μας στον καθημερινό αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα, στην κάλπη, σήμερα και αύριο», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας απόψε στο 35ο φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗΣ, στον Πειραιά.

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε πως το ερώτημα αυτό όλοι οι φορείς και τα γρανάζια του αστικού πολιτικού συστήματος, όλοι οι μηχανισμοί του, θέλουν να το βγάλουν από το μυαλό, από κάθε διάθεση αναζήτησης, που γίνεται σε ένα σημαντικό μέρος των εργατικών, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα και το ΛΑΟΣ ότι «συστηματικά, χέρι-χέρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ , με τη βοήθεια του εντεταλμένου, για βρώμικες δουλειές, ΛΑΟΣ, με τη βοήθεια των κομμάτων, που ενδιαφέρονται να γίνουν αναγνωρισμένοι φορείς του ενός, ή του άλλου, τύπου αστικής διακυβέρνησης, με ή χωρίς προσχήματα, έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια συστηματική προσπάθεια πλύσης εγκεφάλου, με κεντρικό στόχο την «εξυγίανση και την κάθαρση της πολιτικής ζωής, όπως λένε», αλλά εξέφρασε τις αμφιβολίες της, υποστηρίζοντας ότι:

    «Μια ελληνική επιχείρηση "καθαρά χέρια" έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα αρκετά χρόνια μετά την γελοιοποίηση της αντίστοιχης επιχείρησης στην Ιταλία, που έφερε στην επιφάνεια τους διάφορους Μπερλουσκόνι και Πρόντι, τους Οκέτο και Ανκίτα, τους Φίνι και μια σειρά άλλους αστούς και μικροαστούς πολιτικούς ,που ανέλαβαν εργολαβικά τη σύγχρονη προσαρμογή της Ιταλίας στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

    «Η επιχείρηση καθαρά χέρια - καθαρά κόμματα», συνέχισε η κ. Παπαρήγα, «δεν είναι απλώς μια παραπλανητική προπαγάνδα για το λαό, δεν είναι ούτε καν μια επιχείρηση διάδοσης πολιτικού κουτόχορτου. Είναι μια επιχείρηση σκόπιμη, επεξεργασμένη καλά σε κρατικά και εξωκρατικά επιτελεία, με μοχλό τούς δύο αιώνιους, τάχα, αντίπαλους του πολιτικού γηπέδου, που αποβλέπει να επιβληθεί πλήρης και ολοκληρωτικός έλεγχος στη δράση των πολιτικών κομμάτων, ακόμα και εκείνων που είναι αποδεδειγμένα φιλικά στο σύστημα. Συναφής στόχος να παρεμποδισθεί με νόμους και εντολές τύπου Μανιαδάκη, η δράση των ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και οπωσδήποτε του ΚΚΕ».

    Είπε ακόμη ότι «η παλια εθνικοφροσύνη, την οποία υπηρέτησαν πιστά τα κόμματα πρόγονοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έρχεται σήμερα με άλλο όνομα και με άλλους, τάχα, στόχους επίσης, υποκριτικούς και παραπλανητικούς», πρόσθεσε ότι το κόμμα της δηλώνει καθαρά και απερίφραστα ότι «όσο και αν είμαστε πολέμιοι της διαφθοράς δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό, σε καμιάς μορφής απαγόρευση της πολιτικής μας δράσης με όποιο κόστος μπορεί να έχει αυτό».

    Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι η κύρια πηγή χρηματοδότησης του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι οι εισφορές των μελών του κόμματος, οι προσφορές των φίλων και οπαδών, οι προσφορές κάθε εργαζόμενου, κάθε ανθρώπου ακόμα και φορέα, «που κατανοεί την ανάγκη να υπάρχει ΚΚΕ, να δρα, ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα, ή σε ένα μέρος μαζί μας. Οι δραστηριότητες μας για απόκτηση οικονομικών μέσων πρέπει να είναι και είναι αδέσμευτες πολιτικά από τους επιχειρηματίες, δεν υποτάσσουμε την πολιτική μας στο οικονομικό όφελος».

    Συνέντευξη στον "Κόσμο του Επενδυτή"

    «Το σκάνδαλο Siemens είναι πολύ μεγάλο, αλλά μην έχετε αυταπάτες, στο τέλος, μετά τα παζάρια και τους εκβιασμούς, θα επικρατήσει συνεννόηση, μεταξύ των μεγαλοεπιχειιρηματιών, των κομμάτων τους και των ΜΜΕ», εκτιμά η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "ο κόσμος του Επενδυτή".

    Η κα Παπαρήγα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών πριν τον Μάρτιο, σημειώνει ότι το μόνο που πρέπει να φοβάται ο λαός «είναι να παραμείνουν ισχυροί ως άθροισμα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό θα σημαίνει συνέχεια και κλιμάκωση της αντεργατικής επιλογής», ενώ τονίζει για άλλη μια φορά ότι το ΚΚΕ «δεν θα ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση κατακρίνει την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, γιατί «ακολουθούν τις επιταγές της ΕΕ», οι κυβερνήσεις της οποίας «στο όνομα της κρίσης, επιδιώκουν να πληρώσουν οι λαοί τα αστρονομικά ποσά που χορηγήθηκαν στην ευρωπαϊκή πλουτοκρατία και να ενταθεί ακόμα περισσότερο η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων».

    Αναφερόμενη στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το μεταναστευτικό κάνει λόγο για "συγκαλυμμένο ρατσισμό" και καλεί σε κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών.

    Τέλος, χαρακτηρίζει "προβοκάτσια" και συκοφαντία" τις αναφορές για σχέσεις του ΚΚΕ με επιχειρηματικά συμφέροντα και προειδοποιεί: «Δεν πρόκειται να φοβηθούμε κανέναν. Ας προσέξουν, εμείς δεν εξαρτόμαστε από το κεφάλαιο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 July 2009 - 20:30:19 UTC