Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζονται θεσμικές αλλαγές"
  • [02] Ποινική δίωξη
  • [03] "Δεν υποκύπτουμε"
  • [04] "Φορολογική επιδρομή"
  • [05] "Πατριωτικός Παρεμβατισμός"
  • [06] Εκλογές στη Βουλγαρία
  • [07] "Πρωτοφανείς προκλήσεις"

  • [01] "Χρειάζονται θεσμικές αλλαγές"

    «Καμία αλλαγή δεν είναι εφικτή δίχως αυτονομία της πολιτικής από κάθε είδους συμφέροντα», τονίζει σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Χαρακτηρίζει την εξάρτηση από τα συμφέροντα «σύγχρονη ρίζα της συμφοράς και κάνει λόγο για απαξίωση της πολιτικής ζωής για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση. «Η διαφθορά δεν είναι ένα φαινόμενο κυβερνητικής παθογένειας, αλλά πυρήνας άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας», υπογραμμίζει.

    Σημειώνει ότι η αυτονομία της πολιτικής χτίζεται μόνο με θεσμικές αλλαγές για τις οποίες χρειάζεται «πρώτα απ' όλα πολιτική βούληση».

    «Χρειάζεται μία κυβέρνηση που αισθάνεται ότι δεν χρωστά σε κανέναν, εκτός από τους πολίτες που την εμπιστεύθηκαν, και πολιτεύεται ανάλογα. Που έχει ως κυρίαρχο μέλημα το καλό του τόπου - το δημόσιο συμφέρον. Αυτή δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση. Θα είναι η αυριανή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Είναι προσωπική μου δέσμευση» καταλήγει ο πρόεδρος του Κινήματος.

    Γ.Παπανδρέου: Εκλογές τον Σεπτέμβιο

    Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, δεσμευόμενος ταυτόχρονα να στηρίξει την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στο προεδρικό αξίωμα, εφόσον το επιθυμεί.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στην κυβέρνηση να συμφωνήσουν από τώρα στην επανεκλογή του κ. Παπούλια, συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει και την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την διενέργεια πρόωρων εκλογών για να μπορέσει, όπως είπε, η νέα κυβέρνηση να καταρτίσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2010, που χαράζει μια νέα πορεία ελπίδας και ανάταξης για τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέδωσε χαρακτήρα ανένδοτου αγώνα στη μάχη κατά της διαφθοράς, ασκώντας για το θέμα αυτό σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Οι εκλογές, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επιβάλλονται από το συμφέρον του τόπου καθώς η νέα κυβέρνηση η οποία θα έχει νωπή λαϊκή εντολή θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση.

    Γι΄αυτό, όπως τόνισε, πρώτο βήμα της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, θα είναι η άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και των αγορών προς την ελληνική οικονομία και δεύτερο η επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση του χρονοδιαγράμματος των υποχρεώσεων της χώρας ως μέλους της ΟΝΕ. Θα υπάρξει, όπως είπε, ένα νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης το οποίο θα συνδυάζει τις άμεσες ανάγκες της οικονομίας με τις απαραίτητες διαρθρωτικές και μεσοπρόθεσμες αλλαγές.

    Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα υπηρετείται ο στόχος της στήριξης του εισοδήματος των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης μέσα από μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση. Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα κατατείνει στη φορολόγηση του πλούτου εκεί όπου πραγματικά υπάρχει και κατονόμασε τις υπεράκτιες εταιρίες, τα μερίσματα στα υψηλά εισοδήματα, τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ακόμα και την εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά.

    Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει δέσμη μέτρων που θα έχουν στο επίκεντρό τους το μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον άνεργο, τον αγρότη, τον υπερχρεωμένο πολίτη, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα γιατί όπως τόνισε "εμείς γι΄αυτούς νοιαζόμαστε".

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ κρίσιμους τους δέκα επόμενους μήνες για τη χώρα και έθεσε ως βασικά ζητήματα την αλλαγή της κυβέρνησης, την ανάταξη της οικονομίας και την προστασία του εισοδήματος του πολίτη και τον ανένδοτο αγώνα κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα τις εκατό πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.Τόνισε ότι πρώτο μέλημα θα είναι η αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία και την τσέπη του πολίτη και δεύτερο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος, στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα.

    Το δεύτερο μέλημα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκατό μέρες διακυβέρνησης , όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα αφορά τη λήψη μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, με μέτρα που θα ληφθούν και τα οποία δεν έχουν οικονομικό κόστος, αλλά προϋποθέτουν πολιτική βούληση την οποία διαθέτει το ΠΑΣΟΚ.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά δεν κοστίζουν τίποτα:

    -Η αναμόρφωση του θεσμού του"πόθεν έσχες" ώστε να κατάσχονται υπέρ του δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται.

    -Η υποχρεωτική δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των υπογραφών των υπουργών και όλων των πράξεων του δημοσίου που αφορούν προμήθειες, παροχές υπηρεσιών προς το δημόσιο, αναθέσεις, χρηματοδοτήσεις και προσλήψεις.

    -Η αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων στο δημόσιο ώστε οι ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία με τους πειθαρχικούς ελεγκτές.

    -Η επιλογή του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης με διαφάνεια και αξιοκρατία.

    -Η μείωση των υπουργείων και η δημιουργία μιας επιτελικής κυβέρνησης.

    -Ελάχιστη θα είναι η επένδυση στη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων η οποία όμως θα αποφέρει τεράστια οφέλη στο δημόσιο.

    -Τίποτα δεν κοστίζει η λήψη σκληρών μέτρων για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος ώστε οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών να είναι εμφανείς και όλες οι ιδιωτικές εισφορές ονομαστικές μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

    Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου αυτό ήδη το έχει κάνει πράξη. Και όπως είπε, προτίθεται να καλέσει να συμπαραταχθούν σε όλα αυτά τα μέτρα οι κοινωνικοί εταίροι, οι μαζικοί φορείς, η αυτοδιοίκηση και ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα και το κράτος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει φιλόδοξους στόχους αλλά έχει τη βούληση, το σχέδιο και τη γνώση για να πετύχει. Για την επιτυχία όμως έθεσε ως βασικό προαπαιτούμενο την ύπαρξη ενός ευνομούμενου κράτους.

    Σχετικά με το ερώτημα που τίθεται για το πού θα βρεθούν τα χρήματα και τη χρηματοδότηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα το "πού πάνε τα λεφτά" . Και πρόσθεσε ότι η τραγική αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα καταχρεώθηκε με εκατό δισ. ευρώ επιπλέον τα τελευταία πέντε χρόνια, χρήματα τα οποία χάθηκαν σε σπατάλες για να βολευτούν "ημέτεροι" και για να μπορέσει να εφαρμοστεί η πελατειακή πολιτική και να αναπτυχθεί η διαφθορά, η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το μήνυμα που βγήκε είναι ότι "μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αλλάξουμε την πορεία της χώρας. Και επαγγέλθηκε μια πολιτεία η οποία δεν θα αδικεί, δεν θα αγνοεί, δεν θα ευτελίζει, δεν αυθαιρετεί, αντίθετα θα επιβραβεύει την αξία, την πρωτοβουλία, την αξιοσύνη, την προσπάθεια και την προσφορά.

    Στις ευρωεκλογές, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι Έλληνες απέρριψαν τις πολιτικές της ΝΔ και χαρακτήρισε "δημοψηφισματική καταδίκη" το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Η αλήθεια αυτή πρόσθεσε, μας θέτει προ των ευθυνών μας, γιατί όπως τόνισε, εμείς δεν θέλουμε απλά να αντικαταστήσουμε τη ΝΔ στο τιμόνι της χώρας αλλά να οδηγήσουμε τη χώρα μπροστά. Και γι΄αυτό, τόνισε, παλεύουμε να κερδίσουμε όχι μόνο την ψήφο αλλά και την καρδιά του Έλληνα πολίτη.

    Στο σημείο αυτό έκανε άνοιγμα και προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν έχει νικητές και ηττημένους πολίτες, προσθέτοντας ότι στη δημοκρατία νικούν και ηττούνται ιδέες και πολιτικές. Παράλληλα ευχαρίστησε όλα τα μέλη, τα στελέχη και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος το οποίο, όπως είπε, αποτελεί μια καθαρή νίκη για το ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η νίκη στις ευρωεκλογές δεν δικαιολογεί καμία αλαζονεία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι δεν ερχόμαστε και δεν διεκδικούμε την κυβέρνηση για να καταλάβουμε καρέκλες, αλλά για να λύσουμε προβλήματα. Και υπογράμμισε ότι όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό δεν έχουν καμία θέση στην προσπάθειά μας, ούτε σήμερα, ούτε αύριο στην κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Και έδωσε μεγαλύτερη έμφαση τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται δημιουργικούς και ανιδιοτελείς ανθρώπους και με τέτοιους ανθρώπους προτίθεται να κυβερνήσει, απαντώντας έτσι στο ερώτημα που τίθεται συχνά με ποιους θα κυβερνήσει.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι πριν από ένα χρόνο κάποιοι θεωρούσαν το ΠΑΣΟΚ τελειωμένο αλλά όταν διαπίστωσαν ότι δεν χειραγωγείται ούτε υπηρετεί αφεντάδες, πίστεψαν ότι μπορεί να διαλυθεί από τις δημοσκοπήσεις. Στο σημείο αυτό απηύθυνε προειδοποίηση προς όσους απεργάζονται παρόμοια σχέδια, τονίζοντας ότι "πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα μας και θα υπάρχει όσο υπηρετεί τους Έλληνες πολίτες και τις ανάγκες τους".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι υπερήφανος για όσα πέτυχε το κίνημα το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύοντας ότι στέκεται αντάξιο της ιστορίας του. Και δήλωσε "πραγματικά αισιόδοξος" για όσα μπορεί να κάνει από δώ και πέρα χαρακτηρίζοντας καθοριστικής σημασίας για την πορεία του τόπου τους επόμενους μήνες.

    Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός σε αυτούς τους μήνες θα σφραγίσει με την ψήφο του την ξεκάθαρη απάντηση που έδωσε στις ευρωεκλογές και στο δίλημμα "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε". Ο λαός στις ευρωεκλογές δεν ψήφισε επιτάχυνση της ίδιας άδικης και πελατειακής πολιτικής, όπως κατάλαβε μόνο ο κ. Καραμανλής, μιας πολιτικής η οποία μεγαλώνει το κενό εξουσίας στη χώρα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Χαρακτήρισε επίσης την κυβέρνηση καράβι που σέρνεται από τους συγκυριακούς ανέμους των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Και είναι, όπως είπε, μια κυβέρνηση που σέρνεται από την ομηρία της , από τους εκβιασμούς κάθε κατηγορούμενου που η ίδια συγκαλύπτει. Η Ελλάδα τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να περιμένει.

    [02] Ποινική δίωξη

    Ποινική δίωξη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των 16 προσώπων, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία, που σχημάτισε η Ασφάλεια, για σπείρα που οργάνωσε και εκτέλεσε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου πριν επτά μήνες και έχει στο ενεργητικό της δεκάδες εγκληματικές ενέργειες.

    Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες δέκα άτομα, που φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ πέντε μέλη της -εκ των οποίων μάλιστα κάποια θεωρούνται στελέχη- είναι στην φυλακή. Το δέκατο έκτο μέλος διαφεύγει της σύλληψης.

    Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή από κοινού και ηθική αυτουργία σε αυτήν, προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών και ηθική αυτουργία σε αυτήν, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατ' επάγγελμα και συνήθεια και ηθική αυτουργία σε αυτές.

    Σε βάρος τους, επίσης, απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και ηθικής αυτουργίας, καθώς και των εκρήξεων, που αφορούν την έως τώρα εκρεμμούσα δικογραφία για τη δολοφονία του Γιώργου Γούσιου το 2008 στην Πεντέλη.

    Η υπόθεση ανατέθηκε στην 25η τακτική ανακρίτρια ενώπιον της οποίας οι κατηγορούμενοι θα προσαχθούν για να απολογηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, μετά την προθεσμία, που έλαβαν χθες.

    Η οργάνωση εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ενώ σημαντική βοήθεια πρόσφερε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία παρείχε τεχνολογικό εξοπλισμό για παρακολουθήσεις και άλλες ενέργειες που οδήγησαν στον εντοπισμό των δραστών, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος.

    Εγκέφαλος της σπείρας και οργανωτής της απαγωγής φέρεται ότι είναι ο Παναγιώτης Βλαστός του Αντωνίου κρατούμενος των φυλακών Τρικάλων για ανθρωποκτονίες, προστασίες και άλλα αδικήματα.

    Κρατούμενοι των φυλακών και οι οποίοι κατηγορούνται ότι ενέχονται στις εγκληματικές δραστηριότητες της σπείρας, αλλά όχι στην απαγωγή, είναι ο Βασίλης Στεφανάκος του Κυριάκου, Ιωάννης Σκαφτούρος του Νικολάου, Κωνσταντίνος Ανδρέου του Θωμά και ο Σέρβος Ντεγιάν ή Μπόμπαν Ιβάνοφ ή Ριφστόσχι.

    Οι υπόλοιποι που συνελήφθησαν είναι οι Απόστολος Πετράκης του Ιωάννη, Εμμανουήλ Σκαρλάτος του Ευάγγελου, Αριστομένης Κλεφτογιάννης του Δημητρίου, Γεώργιος Κατσαγάνης του Δημητρίου, Γεώργιος Τρομπούκης του Θεοφάνη, Ιωάννης Θεοδωράκης του Γεωργίου, Χαράλαμπος Μουστάκας του Ιωάννη, η σύζυγος του Βλαστού Ιωάννα χήρα του Σπυρίδωνα, η σύντροφος του Σκαφτούρου Πολυτίμη Γεώργα του Εμμανουήλ και Ιωάννης Θώδης του Χρήστου. Αναζητείται ο Παναγιώτης Σοϊλέδης ή Σοϊδέλης του Μενελάου.

    Από αυτούς, σύμφωνα με την Αστυνομία, φυσική παρουσία στην απαγωγή είχαν οι Πετράκης, Κατσαγάνης, Κλεφτογιάννης και Μουστάκας, και περιφερειακό ρόλο οι Τρομπούκης, Σκαρλάτος, χήρα- Βλαστού και Θώδης, ενώ ο Παναγιώτης Βλαστός κινούσε τα νήματα μέσα από τη φυλακή.

    Εκτός όμως από την απαγωγή, η συμμορία, με διαφορετική σύνθεση, είχαν διαπράξει πληρωμένες δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας, βομβιστικές επιθέσεις ενώ -πέραν των άλλων- είχαν κάνει συμβόλαιο θανάτου για αξιωματικούς της Ασφάλειας που τους καταδίωκαν, μεταξύ των οποίων και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας που συντόνιζε τις έρευνες.

    Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Δικόπουλος: Οργάνωσαν και εκτέλεσαν την ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γεώργιου Γκούσιου στις 12/9/2008 στην Πεντέλη. Αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό πολύ μεγάλης ισχύος στο σπίτι επιχειρηματία στην Άρτα αλλά η ενέργεια απετράπη από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που είχε σχετική πληροφορία και συνελήφθησαν καθβ οδόν, ενώ μετέφεραν τη βόμβα, ο Ιβάνοφ και ένας Βούλγαρος οι οποίοι προφυλακίστηκαν.

    Ακόμα κατηγορούνται για το σχεδιασμό δολοφονιών με συμβόλαια θανάτου και παραγγελίες μέσα από τις φυλακές των ήδη κρατούμενων ως εξής: Σχεδίαζαν τη δολοφονία του διευθυντή των φυλακών Τρικάλων και κοινωνικού λειτουργού επειδή δεν χορηγούσαν άδεια στον Παναγιώτη Βλαστό. Προπαρασκεύασαν τη δολοφονία ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και πάλι η πληροφορία έφθασε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας οι οποίοι τον φυγάδευσαν, χωρίς να φανεί ότι γνώριζαν, στη Γερμανία, προκειμένου να τον γλιτώσουν και παράλληλα να μην αποκαλυφθούν οι έρευνες. Σχεδίασαν τη δολοφονία βαρυποινίτη των φυλακών Μαλανδρίνου, άσπονδου εχθρού του Βλαστού, ο οποίος επρόκειτο να μεταχθεί σε δικαστήριο προκειμένου να δικαστεί, τοποθετώντας μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και παράλληλα με όπλα καλάσνικοφ, αλλά τελικά άλλαξε το πρόγραμμα και δεν πέτυχαν το σκοπό τους. Σχεδίαζαν τη δολοφονία τριών ατόμων που ανήκαν στην ομάδα του προηγούμενου υποψήφιου θύματός τους, σχεδίαζαν τη δολοφονία επιχειρηματία στην Κόρινθο και τέλος ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι, τον ιδιοκτήτη του οποίου ήθελαν να εκβιάσουν. Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

    Συγχαρητήρια Μαρκογιαννάκη

    Στην Ασφάλεια Αττικής πήγαν χθες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας οι οποίοι μαζί με τον Αττικάρχη, υποστράτηγο Γιάννη Ραχοβίτσα επισκέφθηκαν τα γραφεία της Ασφάλειας για να συγχαρούν τους αξιωματικούς που εξιχνίασαν την υπόθεση.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε: "Ήρθα να συγχαρώ τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό κατάφεραν να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις.

    Ο κ. Τσιατούρας δήλωσε: "Όπως ξέρετε, εδώ είναι ο φυσικός μου χώρος και ήρθα να συγχαρώ τους αξιωματικούς για αυτήν την σημαντική επιτυχία. Ταυτόχρονα ευχαριστώ την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που συνέδραμε στην προσπάθεια αυτή".-

    [03] "Δεν υποκύπτουμε"

    «Υποταγή και συμμόρφωση, ή αντεπίθεση και ρήξη», είναι το πραγματικό πολιτικό και ηθικό ερώτημα, «που στέκει μπροστά μας στον καθημερινό αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα, στην κάλπη, σήμερα και αύριο», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας χθες στο 35ο φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗΣ, στον Πειραιά.

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε πως το ερώτημα αυτό όλοι οι φορείς και τα γρανάζια του αστικού πολιτικού συστήματος, όλοι οι μηχανισμοί του, θέλουν να το βγάλουν από το μυαλό, από κάθε διάθεση αναζήτησης, που γίνεται σε ένα σημαντικό μέρος των εργατικών, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα και το ΛΑΟΣ ότι «συστηματικά, χέρι-χέρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ , με τη βοήθεια του εντεταλμένου, για βρώμικες δουλειές, ΛΑΟΣ, με τη βοήθεια των κομμάτων, που ενδιαφέρονται να γίνουν αναγνωρισμένοι φορείς του ενός, ή του άλλου, τύπου αστικής διακυβέρνησης, με ή χωρίς προσχήματα, έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια συστηματική προσπάθεια πλύσης εγκεφάλου, με κεντρικό στόχο την «εξυγίανση και την κάθαρση της πολιτικής ζωής, όπως λένε», αλλά εξέφρασε τις αμφιβολίες της, υποστηρίζοντας ότι:

    «Μια ελληνική επιχείρηση "καθαρά χέρια" έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα αρκετά χρόνια μετά την γελοιοποίηση της αντίστοιχης επιχείρησης στην Ιταλία, που έφερε στην επιφάνεια τους διάφορους Μπερλουσκόνι και Πρόντι, τους Οκέτο και Ανκίτα, τους Φίνι και μια σειρά άλλους αστούς και μικροαστούς πολιτικούς ,που ανέλαβαν εργολαβικά τη σύγχρονη προσαρμογή της Ιταλίας στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

    «Η επιχείρηση καθαρά χέρια - καθαρά κόμματα», συνέχισε η κ. Παπαρήγα, «δεν είναι απλώς μια παραπλανητική προπαγάνδα για το λαό, δεν είναι ούτε καν μια επιχείρηση διάδοσης πολιτικού κουτόχορτου. Είναι μια επιχείρηση σκόπιμη, επεξεργασμένη καλά σε κρατικά και εξωκρατικά επιτελεία, με μοχλό τούς δύο αιώνιους, τάχα, αντίπαλους του πολιτικού γηπέδου, που αποβλέπει να επιβληθεί πλήρης και ολοκληρωτικός έλεγχος στη δράση των πολιτικών κομμάτων, ακόμα και εκείνων που είναι αποδεδειγμένα φιλικά στο σύστημα. Συναφής στόχος να παρεμποδισθεί με νόμους και εντολές τύπου Μανιαδάκη, η δράση των ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και οπωσδήποτε του ΚΚΕ».

    Είπε ακόμη ότι «η παλια εθνικοφροσύνη, την οποία υπηρέτησαν πιστά τα κόμματα πρόγονοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έρχεται σήμερα με άλλο όνομα και με άλλους, τάχα, στόχους επίσης, υποκριτικούς και παραπλανητικούς», πρόσθεσε ότι το κόμμα της δηλώνει καθαρά και απερίφραστα ότι «όσο και αν είμαστε πολέμιοι της διαφθοράς δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό, σε καμιάς μορφής απαγόρευση της πολιτικής μας δράσης με όποιο κόστος μπορεί να έχει αυτό».

    Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι η κύρια πηγή χρηματοδότησης του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι οι εισφορές των μελών του κόμματος, οι προσφορές των φίλων και οπαδών, οι προσφορές κάθε εργαζόμενου, κάθε ανθρώπου ακόμα και φορέα, «που κατανοεί την ανάγκη να υπάρχει ΚΚΕ, να δρα, ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα, ή σε ένα μέρος μαζί μας. Οι δραστηριότητες μας για απόκτηση οικονομικών μέσων πρέπει να είναι και είναι αδέσμευτες πολιτικά από τους επιχειρηματίες, δεν υποτάσσουμε την πολιτική μας στο οικονομικό όφελος».

    Συνέντευξη στον "Κόσμο του Επενδυτή"

    «Το σκάνδαλο Siemens είναι πολύ μεγάλο, αλλά μην έχετε αυταπάτες, στο τέλος, μετά τα παζάρια και τους εκβιασμούς, θα επικρατήσει συνεννόηση, μεταξύ των μεγαλοεπιχειιρηματιών, των κομμάτων τους και των ΜΜΕ», εκτιμά η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή".

    Η κα Παπαρήγα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών πριν τον Μάρτιο, σημειώνει ότι το μόνο που πρέπει να φοβάται ο λαός «είναι να παραμείνουν ισχυροί ως άθροισμα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό θα σημαίνει συνέχεια και κλιμάκωση της αντεργατικής επιλογής», ενώ τονίζει για άλλη μια φορά ότι το ΚΚΕ «δεν θα ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση κατακρίνει την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, γιατί «ακολουθούν τις επιταγές της ΕΕ», οι κυβερνήσεις της οποίας «στο όνομα της κρίσης, επιδιώκουν να πληρώσουν οι λαοί τα αστρονομικά ποσά που χορηγήθηκαν στην ευρωπαϊκή πλουτοκρατία και να ενταθεί ακόμα περισσότερο η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων».

    Αναφερόμενη στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το μεταναστευτικό κάνει λόγο για "συγκαλυμμένο ρατσισμό" και καλεί σε κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών.

    Τέλος, χαρακτηρίζει "προβοκάτσια" και συκοφαντία" τις αναφορές για σχέσεις του ΚΚΕ με επιχειρηματικά συμφέροντα και προειδοποιεί: «Δεν πρόκειται να φοβηθούμε κανέναν. Ας προσέξουν, εμείς δεν εξαρτόμαστε από το κεφάλαιο».

    [04] "Φορολογική επιδρομή"

    Για «κυνήγι μαγισσών» και «φορολογική επιδρομή στους μη έχοντες και κατέχοντες», κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΚΕΠΥΟ.

    Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι «έχει γίνει ένα σημαντικό έργο, έχει δημιουργηθεί μια σοβαρή βάση δεδομένων, που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική» και πρόσθεσε πως «για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση δεν έχει πια τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να ακολουθήσει μια φορολογική πολιτική, που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη».

    «Δυστυχώς -υποστήριξε- η κυβέρνηση, βλέπουμε να εξαντλείται σε ένα κυνήγι μαγισσών. Σε μια φορολογική επιδρομή στους μη έχοντες και κατέχοντες κι αν δείτε τη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων, θα το καταλάβετε. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων φόρων έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. Από την υπόθεση των ημιυπαίθριων, τον φόρο στη βενζίνη έως τη φορολογία, που ακολουθείται στα κινητά τηλέφωνα, όλη η φορολογική πολιτική που έχει δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, έχει αυτόν το χαρακτήρα».

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε «διαφορετική φορολογική πολιτική, που θα έχει σα στόχο τους έχοντες και κατέχοντες, δηλαδή, «να αυξήσει τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, με κατάργηση του αφορολόγητου στη μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία, με μια προσπάθεια να κατανεμηθούν τα βάρη, έτσι ώστε να πληρώσουν αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν και όχι οι χαμηλόμισθοι κι οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «κανένας Έλληνας πολίτης δεν πιστεύει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα, που έχουν εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση».

    «Ας ελπίσουμε πως οι αρνητικές προσδοκίες των πολιτών θα διαψευσθούν. Έχουμε μάθει ποιοι έδωσαν τις μίζες, πρέπει να μάθουμε και ποιοι τις πήραν. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Siemens είναι μια υπόθεση, που αφορά την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, σε μια περίοδο που αυτό βρίσκεται στο ναδίρ και θα περιμένουμε, κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην υπεκφεύγουν της ουσίας και να δώσουν επιτέλους ουσιαστικές απαντήσεις στους πολίτες», κατέληξε.

    Αλ.Αλαβάνος για την έρευνα

    Την εκτίμηση ότι «τα προβλήματα, που εμφανίζει η χώρα μας στον τομέα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σοβαρά» εξέφρασε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας σε ημερίδα, που οργάνωσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την Έρευνα στην Ελλάδα (με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη βουλή), με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε, μάλιστα, λόγο και για δημιουργία Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, προκειμένου να υπογραμμίσει τη βαρύτητα που αποδίδει το κόμμα του στην έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας. Σημείωσε πως «δεν είναι τυχαίο ότι οι εκτιμήσεις, που έρχονται από χώρες, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, είτε οικονομικά, είτε γεωπολιτικά, με την Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα θεωρείται εύκολος αντίπαλος. Διότι, σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων και αναδιατάξεων στη διεθνή σκηνή, η Ελλάδα, αντί να βάλει κάποιους στόχους, αντί να μελετήσει τα υπόγεια κοινωνικά και οικονομικά ρεύματα, αντί να βάλει κάποια θεμέλια, κατασπαταλά όλες τις δυνάμεις της στις υποθέσεις αυτές (σ.σ. υπόθεση Siemens)».

    Αναφερόμενος στο νόμο, που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο του 2008, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «επρόκειτο για ένα συνονθύλευμα, το οποίο αποδείχθηκε αδύνατο να εφαρμοστεί και έτσι, το Μάρτιο του 2009, δύο μήνες μετά την επίσημη ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταθέσει την έναρξη ισχύος του για τον Ιανουάριο του 2010» και πρόσθεσε: «Και είναι εντελώς αμφίβολο αν ο νόμος αυτός μπορεί να εφαρμοστεί, τουλάχιστον όπως ψηφίστηκε».

    Όπως υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος, η μόνη, ίσως «συμπαθής» για τον ίδιο, μεταρρύθμιση της ΝΔ, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις, είναι αυτή που αφορά τον περιορισμό του καπνίσματος, «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε πως οι βλαβερές συνέπειες για τους καπνιστές σήμερα μπορούν να γίνουν με τον τρόπο, που οργανώθηκε, βλαβερές συνέπειες για χιλιάδες καταστηματάρχες στη χώρα μας».

    Επικρίνοντας περαιτέρω την κυβερνητική πολιτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «στο θέμα των Ερευνητικών Κέντρων η κυβέρνηση είναι προκλητική, διότι πώς μπορεί μια κυβέρνηση να μιλάει για πανσπερμία Ερευνητικών Κέντρων, όταν, για παράδειγμα, έχει συμβάλει πάρα πολύ αυτή σ΄αυτό;».

    «Είναι χαρακτηριστικό -πρόσθεσε- ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Στυλιανίδη στο υπ. Παιδείας, δημιουργήθηκαν έξι ερευνητικά κέντρα στην ευρύτερη περιφέρειά του και αντίστοιχα στοιχεία βρίσκει κανείς για προηγούμενους υπουργούς Παιδείας ή υπουργούς Ανάπτυξης. Είναι εντυπωσιακό επίσης, ότι η κυβέρνηση προχωράει χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς καμία συζήτηση και χωρίς κανένα σχέδιο».

    Επιπλέον, υποστήριξε ότι «δεν έχει γίνει κανένας διάλογος με τα άμεσα εμπλεκόμενα Ερευνητικά Κέντρα», υπογραμμίζοντας ότι «πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσει το εγχείρημα της κυβέρνησης».

    «Όχι να μην αναζητήσουμε και μοντέλο και τρόπο λειτουργίας και μείωση της πανσπερμίας και απόδοση κ.λπ. στον τομέα της έρευνας. Εμείς ζητάμε από το υπουργείο Ανάπτυξης να αποσύρει όλες αυτές τις αθεμελίωτες αποφάσεις, που ανακοίνωσε, και να προχωρήσει, ως οφείλει, σε ουσιαστικό διάλογο με την ερευνητική κοινότητα και τους φορείς με στόχο τον πραγματικό εξορθολογισμό και την ενίσχυση των Ερευνητικών Κέντρων στην κατεύθυνση της χάραξης μιας συνεκτικής εθνικής πολιτικής για την έρευνα».

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε τη σημασία του εθνικού σχεδιασμού στο συγκεκριμένο θέμα, διότι «δεν μπορεί το καράβι με πολλά μποφόρ, που υπάρχουν σήμερα στα πλαίσια μια διεθνούς κρίσης, η οποία δεν έχει εξαλειφθεί, να πλέει χωρίς να έχει σχέδιο».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου επισκέφθηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, στα Βασιλικά Βουτών, και συναντήθηκε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και με το Σύλλογο Εργαζομένων.

    [05] "Πατριωτικός Παρεμβατισμός"

    Με τη δευτερολογία του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργου Καρατζαφέρη, και την εκλογή των 40 μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τα 100, που την απαρτίζουν, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου συνεδρίου του κόμματος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, στην ομιλία του, κάλεσε τα στελέχη του ΛΑΟΣ να θυμούνται την οδηγία και την εντολή της παράταξης ότι αν χρειαστεί, θα είναι οι μπροστάρηδες και θα ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο για το καλό της πατρίδας.

    «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα στο χθες. Θα πάρουμε την Ελλάδα του αύριο στα χέρια μας για να της δώσουμε την τιμή και την αξία, που της αξίζει», τόνισε και πρόσθεσε: «Η πατρίδα μας περιμένει με αγωνία. Χρειάζεται νέο όραμα και ελπίδα, που είστε εσείς. Ήρθε η στιγμή της μεγάλης δικαίωσης. Θα γίνουμε κυβέρνηση. Εδώ είναι οι άνθρωποι, που θα αλλάξουν τον τόπο».

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι «θέλουμε ισότιμη σχέση», γιατί -όπως είπε- «δεν προσκυνάμε, δεν γλύφουμε, δεν παρακαλάμε. Αυτή είναι η διαφορά μας με το σάπιο κατεστημένο».

    Η πρωτολογία

    Σε ρήξη και ανατροπή με το "σάπιο κατεστημένο" κάλεσε τους συνέδρους και τα μέλη του κόμματος ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης, από το βήμα του 4ου συνεδρίου του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, αναλύοντας τη νέα πολιτική θεωρία του κόμματος, αυτή του Πατριωτικού Παρεμβατισμού, τόνισε ότι είναι θέμα χρόνου ο λαός να αναθέσει την κυβέρνηση στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, εξ αιτίας των λαθών των άλλων και των επιτυχιών του κόμματος. Είπε ακόμα ότι ο ΛΑΟΣ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σε πολλές περιοχές ήταν τρίτο κόμμα, τονίζοντας ότι στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, στόχος είναι να καταστεί τρίτο κόμμα σε όλη τη χώρα και γιατί όχι, όπως είπε, και αξιωματική αντιπολίτευση, αν το αποτέλεσμα οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας των δύο πρώτων κομμάτων.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Ζίμενς (Siemens) είπε ότι "ζητούμε κάθαρση εδώ και τώρα έστω και αν αδειάσει η Βουλή", και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έκλεισε το κοινοβούλιο για να μην φθάσει η έρευνα σε βάθος, και το Γιώργο Παπανδρέου ότι προσπαθεί, όπως είπε, με λογιστικές αλχημείες να αλλάξει τα όσα λέει ο Θόδωρος Τσουκάτος. Έκανε λόγο επίσης, και για τρίτο κόμμα που, όπως υποστήριξε, έχει χρηματιστεί από τη Ζίμενς και για το οποίο δεν έγινε καμία έρευνα.

    "Γύρω μας έχουμε ένα σάπιο περιβάλλον και ξεκαθαρίζουμε ότι στην πορεία για τις εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να συμπράξουμε με κανέναν από τους εκφραστές της διαφθοράς και της σήψης", τόνισε.

    Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε ότι παραπαίει και πως ο ΛΑΟΣ προσπάθησε να τη βοηθήσει αλλά "η σήψη και η γάγγραινα έχει προχωρήσει τόσο πολύ που δεν γιατρεύονται".

    Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι μοιάζει με όχημα που κινείται με ανεβασμένο χειρόφρενο και πως όσο και αν γκαζώνουν τα στελέχη, η φύση του αρχηγού τους θα το πηγαίνει με σηκωμένο χειρόφρενο, προσθέτοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι καλός ως μάνατζερ μιας επιχείρησης όχι όμως για να κυβερνήσει τη χώρα.

    Για την Αριστερά είπε ότι τα πράγματα είναι ρευστά επισημαίνοντας ότι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εσωτερικές τριβές, που ενδεχομένως να προκαλέσουν τριγμούς ενώ για το ΚΚΕ είπε ότι διακρίνει πανικό. Αν ζούσαν ο Λένιν και ο Μαρξ θα είχαν διαγράψει την κ. Παπαρήγα γιατί αυτοί ήταν εναντίον του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, όπως είπε, έχει μετατρέψει το κόμμα στη μεγαλύτερη επιχείρηση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει πολίτευμα "κληρονομικής πρωθυπουργίας" καθώς, όπως τόνισε, εδώ και εξήντα χρόνια εναλλάσσονται στην εξουσία τρεις οικογένειες: "Προειδοποιώ τις τρεις οικογένειες πως αν νομίζουν ότι παίζοντας με το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, και, αφήνοντας υπονοούμενα ότι δεν θα δεχθεί να είναι ξανά υποψήφιος, θα μοιραστούν τα αξιώματα, αυταπατώνται", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και κατήγγειλε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δρομολογούν στημένα παιχνίδια με την προεδρική εκλογή.

    Απαντώντας στο ερώτημα αν στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ θα περιληφθούν πρώην ή εν ενεργεία βουλευτές άλλων κομμάτων είπε ότι το κόμμα δέχεται πολλές αιτήσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν οι καλύτεροι τονίζοντας ότι όταν κλείσει η Βουλή ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει με ποιον θα πολιτευτεί.

    Για τα εθνικά ζητήματα, ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν κάνει εγκλήματα ενώ κατήγγειλε ότι η υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε έμμεσα την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία", λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το δεχθεί το ελληνικό έθνος.

    Είπε ακόμα ότι το πρόβλημα της φύλαξης των συνόρων μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της Ευρώπης, τονίζοντας ότι "κάποιοι, για προσωπική τους ιδιοτέλεια, κάνουν ότι δεν βλέπουν τη λύση του προβλήματος".

    Πατριωτικός Παρεμβατισμός

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του κόμματος, είπε ότι φέρνει μια νέα πολιτική θεωρία, αυτή του Πατριωτικού Παρεμβατισμού, που είναι, όπως τόνισε, η απάντηση στο νεοφιλελευθερισμό και το σοσιαλισμό έχοντας ως προτεραιότητα τον πολίτη.

    Στον Πατριωτικό Παρεμβατισμό, είπε, τον έλεγχο θα τον έχουν οι πολίτες και στόχος θα είναι η καταπολέμηση της φτώχειας. Είπε ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει κανένας άνεργος, καθώς, όσοι δεν θα έχουν δουλειά θα κατατάσσονται σε ένα στρατιωτικού τύπου σώμα (όπως η παλιά ΜΟΜΑ), για πέντε χρόνια, με πλήρεις μισθολογικές και ασφαλιστικές παροχές.

    Είπε ακόμη ότι, το κράτος πρόνοιας θα είναι για όλους, με δωρεάν τα πρώτα κυβικά μέτρα νερού και τις πρώτες εκατό κιλοβατώρες.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατά την ομιλία του για την υπόθεση Ζίμενς, είπε ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει καλέσει τον βοηθό του κ. Χριστοφοράκου τον κ. Δημητριάδη, παρότι ο ίδιος το έχει ζητήσει από το βήμα της Βουλής γιατί, όπως είπε, αν μιλήσει, το Εθνικό Κοινοβούλιο θα συνεδριάζει σε ένα μεγάλο περίπτερο.

    Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να ερευνηθεί για ποιο λόγο ο σημερινός επικεφαλής της Ζίμενς στην Ελλάδα μένει σε σπίτι υπουργού της κυβέρνησης και για ποιο λόγο τη μεσιτεία του κτιρίου της Ζίμενς στο Κρυονέρι την είχε αναλάβει γυναίκα κορυφαίου υπουργού.

    Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε όλα τα στελέχη του ΛΑΟΣ να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση έτσι ώστε τα ποσοστά του κόμματος να ανέβουν ακόμη περισσότερο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

    Νωρίτερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ Απόστολος Μπαμίχας είπε ότι παύει από σήμερα ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός να είναι κόμμα και γίνεται Λαϊκό Κίνημα ενώ πρότεινε το ένα τρίτο της Κεντρικής Επιτροπής να στελεχωθεί με νέους έως 30 χρόνων.

    [06] Εκλογές στη Βουλγαρία

    Άρχισε στις 06:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] η ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη Βουλγαρία, η οποία αντιμετωπίζει όλο και πιο σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης -το βουλγαρικό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 2% το 2009- και της ενδημικής διαφθοράς.

    Δημοσκοπήσεις φέρουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από την οργή των ψηφοφόρων για την ύφεση και το κλίμα "ατιμωρησίας" των αφεντικών του οργανωμένου εγκλήματος.

    Το 2008, η Βουλγαρία --η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 και είναι σήμερα η πιο φτωχή χώρα-μέλος της-- έχασε μέρος της χρηματοδότησης των Βρυξελλών λόγω της "αποτυχίας" της να καταπολεμήσει την διαφθορά.

    Εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν ακριβείς το "κεντρώο" κόμμα του δημάρχου της Σόφιας, Μπόικο Μπορίσοφ, το GERB, θα συγκεντρώσει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση--μάλλον θα χρειαστεί πάντως να είναι ξανά κυβέρνηση συμμαχίας. Το κόμμα του συγκέντρωνε 30% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 20% του βασικού κυβερνητικού κόμματος, των Σοσιαλιστών του Σεργκέι Στανίσεφ.

    Σε μια ακόμα ένδειξη του πόσο βαθιά είναι ριζωμένα τα προβλήματα διαφθοράς στη Βουλγαρία, εισαγγελείς άρχισαν έρευνες μετά από καταγγελίες περί εξαγοράς ψήφων και χθες Σάββατο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν. Ο πρωθυπουργός Στανίσεφ προειδοποίησε ότι η τιμωρία θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή για τα κόμματα και για τους ψηφοφόρους που θα εμπλακούν σε τέτοιου είδους, "αηδιαστικές" --όπως δήλωσε χαρακτηριστικά-- "πρακτικές που προκαλούν φρικτά τραύματα στην δημοκρατία μας. . . το πιο τρομακτικό είναι ότι για ένα τόσο μικρό χρηματικό ποσό ψηφοφόροι δέχονται να βάλουν σε κίνδυνο το μέλλον τους και το μέλλον των οικογενειών τους".

    Η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει κατά τι το 50% επί του συνόλου των 6,9 εκατ. ψηφοφόρων, όπως και πριν τέσσερα χρόνια. Τα πρώτα έξιτ πολ θα είναι διαθέσιμα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 19:00, αλλά λόγω του πολύπλοκου, μικτού εκλογικού συστήματος, τα πρώτα αξιόπιστα αποτελέσματα δεν πρέπει να αναμένονται πριν το πρωί της Δευτέρας.

    [07] "Πρωτοφανείς προκλήσεις"

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, υπενθύμισε στους Αμερικανούς πως οι καιροί είναι δύσκολοι, όμως τους διαβεβαίωσε πως ο δυναμικός χαρακτήρας τους θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

    "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά προκλήσεων χωρίς προηγούμενο για την εποχή μας", τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα στην εβδομαδιαία του ομιλία, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα του "διεξάγει δύο πολέμους και δίνει μια μάχη κατά της βαθιάς ύφεσης".

    Ο Ομπάμα κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς να αποδεχτούν τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος υπερασπίζεται, στην παιδεία, την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και στην κατανάλωση ενέργειας.

    "Δεν είμαστε ένας λαός που φοβάται το μέλλον. Είμαστε ένας λαός που καταφέρνει να κάνει πράγματα. Και αυτήν την 4η Ιουλίου πρέπει για μια ακόμα φορά να δείξουμε αυτή την πτυχή του χαρακτήρα μας", είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος, απευθύνοντας και ένα πιο θετικό μήνυμα στους συμπατριώτες του.

    Επίσκεψη στη Μόσχα

    Την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία μετά την εκλογή του πραγματοποιεί αύριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Ομπάμα θα συναντηθεί μετον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον οποίο πρόκειται να υπογράψουνένα έγγραφο που περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των στρατηγικών οπλοστασίων τους, καθώς και μια συμφωνία για τη μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς το Αφγανιστάν μέσω της Ρωσίας, σύμφωνα με δηλώσεις του κύριου διπλωματικού συμβούλου του Κρεμλίνου Σεργκέι Πριχόντκο.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του σε εφημερίδα της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει τον δηλωμένο στόχο του ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μενβέντεφ να οικοδομήσει μια πιο ελεύθερη κοινωνία στην Ρωσία.

    Στη συνέντευξη του που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα Novaya Gazeta την Δευτέρα, πρωτη ημέρα του ταξιδιού του Ομπάμα στη Μόσχα, δηλώνει ότι υποστηρίζει τις δηλώσεις του Μεντβέντεφ για την βελτίωση του κράτους δικαίου και τη "διαφάνεια" του δικαστικού συστήματος.

    "Συμφωνώ με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ όταν δηλώνει ότι η "ελευθερία είναι καλύτερη από την έλλειψη της ελευθερίας", ανέφερε ο Ομπάμα, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα.

    "Δεν βλέπω γιατί δεν μπορούμε να έχουμε την κοινή φιλοδοξία να ενισχύσουμε την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και το κράτος δικαίου στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων μας", τόνισε ο Ομπάμα--ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν προφανώς στην υπόσχεση και από τις δύο χώρες "να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους" που επλήγησαν πέρυσι από τις σοβαρές διενέξεις για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την προγραμματισμένη να αναπτυχθεί στην ανατολική Ευρώπη αντιπυραυλική ασπίδα, και τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και τη σύμμαχο των ΗΠΑ Γεωργία.

    Η επιλογή της Novaya Gazeta από τον Ομπάμα είναι συμβολική καθώς η εφημερίδα επικρίνει σφοδρά τους αξιωματούχους για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει τη φήμη ότι αντιμετωπίζει άφοβα το Κρεμλίνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 July 2009 - 6:30:31 UTC