Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς δημοσκοπήσεις 15 ημέρες πριν τις εκλογές
  • [02] Συνέδριο ΣΕΒ-Ομιλία Ντ.Μπακογιάννη
  • [03] Βουλή-Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας
  • [04] Συνάντηση με ΠΟΣΠΕΡΤ

  • [01] Χωρίς δημοσκοπήσεις 15 ημέρες πριν τις εκλογές

    Την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία θα απογορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων 15 ημέρες, πριν από τις εκλογές, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε, ότι «η πρόσφατη εμπειρία των ευρωεκλογών απέδειξε ότι ο στόχος για τον οποίο είχε γίνει η ρύθμιση να δημοσιοποιούνται δημοσκοπήσεις, μέχρι και δυο ημέρες πριν από τις εκλογές, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Είναι προτιμότερο και για λόγους ποιότητας της δημοκρατίας και του προεκλογικού αγώνα να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς το οποίο ίσχυε, δηλαδή οι δημοσκοπήσεις να γίνονται μόνο μέχρι 15 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών».

    Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε, επίσης, τον πρωθυπουργό για την πορεία εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού, στο λεκανοπέδιο, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Ο περιφερειακός σχεδιασμός, μετά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξεκαθάρισε το τοπίο για τις περιοχές της Κερατέας και του Γραμματικού και θα υπάρξουν εργοστασιακές λύσεις για το μέλλον, ώστε να μη στρωθεί σκουπίδι, όπως αρχικά, δυστυχώς, είχε προγραμματισθεί», τόνισε.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις και υπογράμμισε πως θα εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, καθώς «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε κινδύνους, οι οποίοι αφορούν πρόστιμα, επειδή κάποιοι δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι υπάρχει ισότητα ενώπιον των δημοσίων βαρών».

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία προετοιμασίας του προγράμματος «Θησέας 2» και ανέφερε ότι, έπειτα από παρεμβάσεις, που έγιναν, με το πρώτο πρόγραμμα του «Θησέα», έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι επιδόσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα θέματα της γραφειοκρατίας και στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς.

    [02] Συνέδριο ΣΕΒ-Ομιλία Ντ.Μπακογιάννη

    Την ολόπλευρη, πολιτική και οικονομική, στήριξη της Ελλάδας για την αναθέρμανση της πρωτοβουλίας «Ενωση για τη Μεσόγειο», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, στην ομιλία της στο ευρω-μεσογειακό επιχειρηματικό φόρουμ, ενώπιον εκατοντάδων επιχειρηματιών από όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, το οποίο συνέρχεται 8-10 Ιουλίου, με διοργανωτή τον ΣΕΒ και την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών.

    «Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά σ βαυτό το κάλεσμα των καιρών για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη Μεσόγειο. Βρίσκεστε όλοι κάτω από την ίδια στέγη και συζητάτε συγκεκριμένα προγράμματα: νέες επιχειρηματικές συνεργασίες και νέες ευκαιρίες για τη Μεσόγειο», είπε η υπουργός, και δανειζόμενη την έκφραση του γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί, μίλησε για «Ενωση των σχεδίων και των προγραμμάτων».

    Δίνοντας το πολιτικό υπόβαθρο, βάσει του οποίου χαράσσεται η ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική στην περιοχή της Μεσογείου, είπε ότι «παράλληλα με τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό, παραμένουμε ένα μεσογειακό κράτος. Ο κύριος στόχος μας για την περιοχή αυτή είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δημιουργική συνεργασία μαζί με όλα τα γειτονικά κράτη σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

    «Δεν είναι τυχαίο -πρόσθεσε- που η Ελλάδα θεωρείται ειλικρινής και αξιόπιστος εταίρος από όλες τις πλευρές του Μεσανατολικού ζητήματος». Υπενθύμισε δε, ότι Ελλάδα χάρη στην εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει στην περιοχή, κατάφερε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του ΣΑ του ΟΗΕ να διοργανώσει ειδική συνεδρίαση, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για το Μεσανατολικό ζήτημα. «Για τον ίδιο λόγο προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε τη Συνδιάσκεψη της Ανάπολης για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή», τόνισε η υπουργός.

    Μιλώντας για τη διάδραση μεταξύ μεσογειακού Βορρά και Νότου, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στο Νότο με αναπτυξιακές πολιτικές και πρωτοβουλίες για ακόμη στενότερη συνεργασία με όλα τα κράτη της περιοχής, ενώ, από την άλλη πλευρά, μεγάλες κοινότητες από τις χώρες του Νότου ζουν και εργάζονται στα κράτη μέλη της ΕΕ. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι επισκέπτονται τις χώρες της Μεσογείου κάθε χρόνο.

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στα κύρια εργαλεία της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη λεκάνη της Μεσογείου, την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διαδικασία της Βαρκελώνης, αλλά και την ανεπάρκεια να φτάσουμε πολιτικά και οικονομικά στο επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης.

    «Είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη να οργανώσουμε πιο αποδοτικά τη πολιτική και οικονομική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους εταίρους της από το Νότο κάτω από μια συνεκτική πολιτική ομπρέλα. "Η Ένωση για τη Μεσόγειο" φιλοδοξεί να κατορθώσει ακριβώς αυτό», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «γι αυτό το λόγο χαιρετίσαμε την πρόταση του Προέδρου Σαρκοζί από την αρχή και συμβάλαμε σημαντικά στην ανάπτυξή της,

    1. Με την παρουσίαση της έννοιας της συμπληρωματικότητας, δηλαδή της ανάγκης δημιουργίας υποδομών και προγραμμάτων με τρόπο τέτοιο, ώστε να περιληφθεί ολόκληρη η περιοχή της βόρειας και νότιας Μεσογείου μέσω νέων προγραμμάτων τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται,

    2. Με την εξισορρόπηση μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Μεσογείου για την υιοθέτηση και την υλοποίηση προγραμμάτων,

    3. Με την ενσωμάτωση όλων των κρατών και κυρίως την ανάγκη συμμετοχής και των χωρών της Αδριατικής.

    Αναφερόμενη στη συνέχιση της «Διακήρυξης του Παρισιού», είπε ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης για τη Μεσόγειο αποφασίσαμε στη Μασσαλία τη θεσμική οργάνωσή της με ισορροπημένη κατανομή των οργάνων στον Βορρά και τον Νότο και στην ίδια αυτή συνάντηση αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε τον Αραβικό Σύνδεσμο ως παρατηρητή σε όλες τις συναντήσεις. Απόφαση για την οποία καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες ο Ισπανός ομόλογός μου κ. Μορατίνος κι εγώ».

    Η κα Μπακογιάννη παραδέχθηκε ότι «αν και θέλαμε αυτή η νέα Ένωση να αποφύγει τις πολιτικές αγκυλώσεις που κατά καιρούς βασάνιζαν τη Διαδικασία της Βαρκελώνης, εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στη Μ. Ανατολή αντιμετωπίζουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Η κατάσταση στη Μ. Ανατολή παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη».

    Εξέφρασε, πάντως, την ικανοποίησή της για την επίσημη επανέναρξη των εργασιών, για την Ένωση για τη Μεσόγειο, της Συνάντησης των Ανώτερων Αξιωματούχων Euromed, στις Βρυξέλλες, στις 7 Ιουλίου και την πεποίθηση ότι έχουν δρομολογηθεί σημαντικές προσπάθειες, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η Γραμματεία, «κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την προώθηση και την υλοποίηση προγραμμάτων στους έξι τομείς προτεραιότητας, που υιοθετήσαμε στη Μασσαλία».

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι όλοι οι τομείς προτεραιότητας είναι σημαντικοί για την Ελλάδα και έδωσε έμφαση στους Θαλάσσιους Διαδρόμους, «δεδομένου του μεγέθους της εμπορικής μας ναυτιλίας και του μεγάλου μήκους της ακτογραμμής μας».

    Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την επιχειρηματική κοινότητα και τους θεσμικούς φορείς της οικονομίας, λέγοντας ότι «η παρουσία σας σήμερα εδώ αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες της περιοχής μας. Ανοίγετε νέες προοπτικές για την επιχειρηματική και οικονομική συνεργασία. Χαράσσετε το δρόμο για την Μεσόγειο του μέλλοντος, μια Μεσόγειο οικονομικά προηγμένη, πολιτικά και κοινωνικά σταθερή και, για μια ακόμη φορά, ένα γόνιμο έδαφος για την άνθηση των πλούσιων πολιτισμών και παραδόσεών μας.»

    [03] Βουλή-Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

    Την προσδοκία της και, ταυτόχρονα, την ευχή να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να εξευρεθεί η κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ, εξέφρασε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Κάνοντας μία συνολική ενημέρωση για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και μετά τη χθεσινή της συνάντηση με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μ. Νίμιτς, η υπουργός ανέφερε πως και η αίσθηση του ιδίου είναι ότι τώρα πλέον η σκοπιανή πλευρά αφήνει να διαφανεί ότι υπάρχει διάθεση διαπραγμάτευσης.

    «Συζητάμε για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό προς όλους, κοινά αποδεκτή λύση, που θα αφήσει και τις δύο χώρες κερδισμένες, χωρίς νικητές και ηττημένους. Το παν είναι να υπάρξει λύση. Δεν θα επιτρέψουμε να αναπτυχθεί ένα εσωτερικό ελληνικό παιχνίδι, ενώ διαρκεί μία διαπραγμάτευση», υπογράμμισε η υπουργός.

    Αναφερόμενη στο άλλο μεγάλο θέμα, εκείνο των σχέσεων με την Τουρκία, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος θα αξιολογηθεί μέσα στο 2009, με την Ελλάδα πλέον ένθερμο υποστρικτή της, «άλλα όχι διατεθειμένη να προχωρήσει σε εκπτώσεις. Πλήρης συμμόρφωση ίσον πλήρης ένταξη».

    Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε την Τουρκία «να μας βοηθήσει για να την βοηθήσουμε και μάλιστα όταν τα πεδία είναι πολλά, όπως αυτό της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης». Σύμφωνα με την υπουργό «η Τουρκία έχει την ευκαιρία να διαλέξει ανάμεσα στη συνεργασία και τις τριβές». Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ομολόγου της Νταβούτογλου να επισκεφθεί την Τουρκία κρίνοντας ότι «οι τριβές στις οποίες επενδύουν κάποιοι και στις δύο χώρες ζημιώνουν πρώτα εμάς τους ίδιους».

    Χαρακτήρισε «εξαιρετική επιτυχία» τις συμφωνίες, που πρόσφατα υπογράφηκαν με τις ΗΠΑ και με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για να καταργηθεί η βίζα, γεγονός που τοποθετείται στο φθινόπωρο. Κατά τα άλλα υπεραμύνθηκε των αποτελεσμάτων του άτυπου συμβουλίου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, χαρακτηρίζοντας «μίζερη» την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης, «που προκρίνει την εσωστρέφεια και την αδράνεια, απομονωμένη απλώς σε κάποιες άδειες προσγείωσης».

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε εξαρχής ότι η υπουργός Εξωτερικών δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χθες, για τα σημεία ακριβώς των αλλαγών, που επιφέρει η νέα πρόταση Νίμιτς.

    Κάνοντας δε, συνολική κριτική στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική μίλησε για «αδράνεια της χώρας στη λήψη πρωτοβουλιών στην περιοχή μας», με αποτέλεσμα το ρόλο αυτό να τον έχει πάρει η Τουρκία «έναντι της αυξημένης προκλητικότητας στην οποία δεν καταφέρνουμε να απαντήσουμε».

    Κατά τον κ.Λοβέρδο και για το κόμμα του, είναι ασαφή τα αποτελέσματα των συναντήσεων, που είχε πρόσφατα η υπουργός με τους Τούρκους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και ως εκ τούτου αμφισβητείται η χρησιμότητα της επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη.

    Ο κ. Λοβέρδος μίλησε ακόμη για «αδράνεια της κυβέρνησης επί πέντε χρόνια να κινητοποιήσει την Ευρώπη για τους λαθρομετανάστες», υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του υποστηρίζει την υπογραφή συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για τεχνική βοήθεια και επανεισδοχή.

    Η υπουργός απάντησε ότι «η κινητοποίηση για τη λαθρομετανάστευση έχει αρχίσει από τον Οκτώβριο του β07, αλλά υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις στην ΕΕ».

    Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, επανέλαβε ότι το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά άσκησης δικαιώματος θρησκευτικής ελευθερίας και ότι ασκούνται πιέσεις προς την Τουρκία από τους πάντες. Η ίδια είπε πως η αίσθησή της είναι ότι προετοιμάζεται η κοινή γνώμη στην Τουρκία για αλλαγή πλεύσης.

    [04] Συνάντηση με ΠΟΣΠΕΡΤ

    Συνάντηση με τον προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ είχε σήμερα στα γραφεία του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Η συνάντηση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καθώς και για τη μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στην επιχείρηση.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Καρατζαφέρης στήριξε την προσπάθεια της ΠΟΣΠΕΡΤ «να μείνει ελεύθερη, να καταδεικνύει τα γεγονότα και να προσπαθεί για διαφάνεια και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

    «Καπελωμένος συνδικαλισμός σημαίνει και μεγάλο βαθμό εξάρτησης», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 July 2009 - 12:30:25 UTC