Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανεξέλεγκτο παιχνίδι κερδοσκοπίας"
  • [02] Συμφωνία για το κλίμα

  • [01] "Ανεξέλεγκτο παιχνίδι κερδοσκοπίας"

    Το Κυπριακό, τα θέματα της μετανάστευσης και οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα είναι τα κλειδιά για το άνοιγμα των νέων κεφαλαίων αναφορικά με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας τον επόμενο Δεκέμβριο, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου σε ομιλία του το μεσημέρι στο Ευρω-Μεσογειακό Επιχειρηματικό Forum.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε επίσης την πρότασή του για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, χρονολογία συμβολική καθώς τότε θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα. Η ΕΕ, όπως είπε, κυριαρχείται από νεοσυντηρητικές δυνάμεις που λειτουργούν φοβικά απέναντι στις εξελίξεις με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί τεράστιες ιστορικές ευκαιρίες. Υπενθύμισε επίσης ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προωθήσει από τις αρχές της δεκαετίας του '80 μορφές ευρω - μεσογειακής συνεργασίας.

    Περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι ευρωμεσογειακές σχέσεις και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον πόλεμο του Λιβάνου πριν τρία χρόνια, τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα λίγους μήνες νωρίτερα, τις συγκρούσεις στην Τεχεράνη που επηρεάζουν την περιοχή, το μέλλον του Ιράκ, το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις εξελίξεις με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του πληθυσμού στη Νότια πλευρά της Μεσογείου σε συνδυασμό με τη μείωση και γήρανση στο Βορρά. Συνεχίζοντας, έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ευρωμεσογειακών σχέσεων που είναι η επίλυση του Μεσανατολικού, η ασφάλεια των επενδύσεων σε συμφωνία με την ΕΕ και η ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των ενδοπεριφερειακών συναλλαγών.

    «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Χρειάζεται ισχυρή και αξιόπιστη κυβέρνηση που θα υπάρξει "λαού θέλοντος" ώστε η χώρα να αποκτήσει πρωτοβουλίες και σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου» κατέληξε ο κ.Παπανδρέου.

  • ** Το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στην Κέρκυρα όπου το βράδυ θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη.

    Αύριο το πρωί (11:45) θα μιλήσει σε Διεθνές Συνέδριο για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση, που διοργανώνει το University of Fraser Valley (Καναδάς) σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα το Ανοιχτό Σχολείο στην Ελλάδα και το μεσημέρι (13:30) θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων Τουρισμού της Κέρκυρας.

    Συνέντευξη Τύπου Μιχ. Χρυσοχοϊδη - Φ. Σαχινίδη

    Κριτική στην κυβέρνηση για τις τιμές στην αγορά τροφίμων αλλά και για θέματα ενέργειας άσκησαν σήμερα σε συνεντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Φίλιππος Σαχινίδης

    "Εδώ και 2 περίπου χρόνια εξελίσσεται στο χώρο των τροφίμων ένα ανεξέλεγκτο παιχνίδι κερδοσκοπίας με θύματα αρχικά τους καταναλωτές και πλέον τώρα και τους παραγωγούς των πρώτων υλών", ανέφερε ο κ.Χρυσοχοίδης επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης, δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση ακρίβειας στο ράφι, εκτροχιάζοντας στην κυριολεξία τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Έχουμε άλλωστε αναφερθεί επανειλημμένα στο ζήτημα αυτό.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΣΑΣΕ που συνέλεξε και επεξεργάστηκε ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, η ετήσια μεταβολή που παρατηρείται στις εθνικές τιμές παραγωγού έχει ως εξής:

    Εθνικές Τιμές Παραγωγού Ιούλιος 2008Ιούλιος 2009% Μαλακό σιτάρι (ψωμί)0,18/κιλό0,12/κιλό-33% Σκληρό σιτάρι (ζυμαρικά)0,22/κιλό0,19/κιλό-13,6% Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο3,20/κιλό1,9/κιλό-40,6% Κριθάρι (ζωοτροφές)0,17/κιλό0,9/κιλό-47,05% Χοιρινό κρέας 3,10/κιλό2,70/κιλό-12,9% Αγελαδινό γάλα 0,45/κιλό0,35/κιλό-22,22% Ροδάκινα0,70-0,90/κιλό0,40-0,50/κιλό-42,85% έως -44,44% Κοτόπουλο1,4/κιλό1,4/κιλόμηδενική διακύμανση Ρύζι0,31/κιλό0,22-0,25/κιλό-29% έως 19,35%

    Πηγή ΓΕΣΑΣΕ

    Την ίδια ώρα, οι λιανικές τιμές στα τελικά προϊόντα βασικών καταναλωτικών αγαθών σημειώνουν σύμφωνα με την ΕΣΥΕ στασιμότητα ή και οριακή άνοδο, ενώ συνολικά η διατροφή παρουσιάζει ετήσια μεταβολή +2,7%.>pre<

    Αγαθά% ποσοστιαία αύξηση Μάιος '08 - Μάιος '09

    Δημητριακά-Παρασκευάσματα+1,3% Κρέατα+2,3% Γαλακτοκομικά και Αυγά-3,7% Ελαιόλαδο+13,6% Φρούτα - Λαχανικά-4,5% Διατροφή+2,7%

    Πηγή ΕΣΥΕ

    Το θλιβερό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να διαμορφώνεται στα δύο άκρα της παραγωγικής αλυσίδας ένα τεράστιο εύρος κερδοσκοπίας για τους μεσάζοντες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χρυσοχοϊδης, η βιομηχανία τυποποίησης ψωμιού για τοστ επωφελείται ενός περιθωρίου κέρδους έως 4067%, αντίστοιχα στο ρύζι έως 1536%, στα μακαρόνια έως 931,6%, στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έως 195%, στο γάλα έως 185%, και στο κοτόπουλο έως 212%, ανέφερε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

    ΑγαθάΤιμή Παραγωγού (ευρώ)Λιανική (ευρώ)Ψαλίδα % Γάλα φρέσκο/Παστεριωμένο0,35 /κιλό1 / lt185% Ψωμί Χωριάτικο Φρέσκο0,12/κιλό0,80λκιλό567% Ψωμί Τόστ0,12/κιλό5 / κιλό4067% Μακαρόνια Νο5 (500γρ)0,19/κιλό1,96 / κιλό931,6% Χυμός Ροδάκινο0,40-0,50/κιλό1,79 / lt258 -347% Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο1,9/lt5,6 / lt195% Χοιρινό Κρέας (πανσέτα)2,70/κιλό4,60 / κιλό70,3% Κοτόπουλο (νωπό) 1,4 / κιλό4,38 / κιλό212,9% Ρύζι0,22-0,25/κιλό3,60 / κιλό1340-1536%

    Πηγή ΓΕΣΑΣΕ - Τομέας Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε σχετικά: «Ένα χρόνο μετά τα ιστορικά υψηλά στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, παρατηρούμε ότι παρά τη δραματική μείωση των διεθνών τιμών και των εθνικών τιμών παραγωγού, η ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή συνεχώς διευρύνεται με τις τιμές καταναλωτή να μειώνονται ελάχιστα, ή να μένουν στάσιμες ή ακόμη και να αυξάνονται και τις τιμές παραγωγού να έχουν στην κυριολεξία καταβαραθρωθεί. Εδώ τίθεται το μεγάλο ζήτημα της προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος από τη μια πλευρά και της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από την άλλη πλευρά. Το ερώτημα είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση η οποία βιώνει άμεσο πρόβλημα με την κατάρρευση των τιμών παραγωγού, δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα. Τι περιμένει;»

    Ο κ.Σαχινίδης αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου με αντικείμενο τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που σκοπεύει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή είπε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα, έχει μια συνεχή υπερδραστηριότητα μέσω της παρουσίασης σχεδίων νόμου τα οποία δεν ψηφίζονται, δεν εφαρμόζονται και φυσικά δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση στην καθημερινότητα του πολίτη.

    Αναφερόμενος στις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης είπε ότι για να συμβούν "όλα αυτά που ανακοίνωσε ο λαλίστατος Υπουργός Ανάπτυξης θα χρειαστεί το λιγότερο ένας χρόνος. Αυτά που ξέχασε να μας πει ο κ. Υπουργός είναι, πόσες πράξεις της διοίκησης θα χρειαστούν για να εφαρμοστούν όλα αυτά; Πόσες κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα χρειαστεί να υπογραφούν για να υπάρξει ένα αποδεκτό επίπεδο κυβερνητικού συντονισμού; Και πότε θα υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα;"

    [02] Συμφωνία για το κλίμα

    Συμφωνία-ορόσημο για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου μόνον, ως αναγκαίο βήμα για την αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών στο κλίμα, επετεύχθη σήμερα μεταξύ των πλουσιότερων χωρών, παγκοσμίως και της Κίνας, της Ινδίας και άλλων μεγάλων ρυπαντών, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών.

    Ενόψει της έναρξης των επίσημων σχετικών συνομιλιών στην ιταλική πόλη Λ' Ακουίλα, ευρεία υποστήριξη σε αυτόν το στόχο έδωσαν οι ηγέτες των χωρών-μελών του Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών (MEF), δηλαδή της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Κίνας, του Μεξικού, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας.

    "Είναι η πρώτη φορά που οι χώρες του MEF υπογράφουν μια τέτοια κοινή δήλωση για το κλίμα", είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.

    Εξάλλου, οι χώρες μέλη της G8 και άλλες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις συμφώνησαν, σήμερα, να ολοκληρώσουν το 2010 το γύρο συνομιλιών Ντόχα για το παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Επιπροσθέτως, οι χώρες της G8, της G5, η Αίγυπτος, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα αποφάσισαν συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, πριν τη συνάντηση της G20 τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

    Σύνοδος της Ομάδας των 8

    Η εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας κυριάρχησε στις συνομιλίες της χθεσινής πρώτης ημέρας της ετήσιας συνόδου της Ομάδας των 8, με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας , της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας , του Καναδά και της Ρωσίας να αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

    Συμφώνησαν επίσης να καταβάλουν προσπάθειες για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας της γης και για τη μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50%-80% μέχρι το 2050.

    Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα ότι η G8 δεν προχώρησε αρκετά ώστε να θέσει στόχους στις συνομιλίες της Λ΄Ακουιλα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    "Οι θέσεις που έχουν υιοθετήσει μέχρι τώρα δεν αρκούν", τόνισε και υπογράμμισε: "Αυτό αποτελεί πολιτικά και ηθικά μια επιτακτική ανάγκη και ιστορική ευθύνη για το μέλλον της ανθρωπότητας, ακόμα και για το μέλλον του πλανήτη Γη".

    Πυρηνική ασφάλεια

    Οι χώρες της Ομάδας των 8 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δίνουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αποδώσουν καρπούς οι διαβουλεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά τις συνομιλίες των ηγετών του G8, στη Λ΄Άκουιλα της Ιταλίας.

    Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου θα επανεξετάσουν την κατάσταση με το Ιράν στη σύνοδο του G20, στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    "Εάν δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος μέχρι τότε, τότε θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις", δήλωσε ο Σαρκοζί.

    Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του G8 στην Ιταλία στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Εκφράζουν δε την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην ισλαμική δημοκρατία μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

    Με την ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών του κόσμου καταδικάζουν τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, τις οποίες χαρακτηρίζουν κίνδυνο για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

    Οι ηγέτες του G8 με την κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν την επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απαγόρευση της παραγωγής υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πυρηνικών βομβών και κάλεσαν όλα τα κράτη να σεβαστούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών.

    Στη σύνοδο της Λ΄Άκουιλα επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, τον προσεχή Μάρτιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 July 2009 - 16:30:26 UTC