Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος διοικητής της ΕΥΠ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
  • [02] Θερινές εκπτώσεις: Τι να προσέχουμε
  • [03] Επιτροπή Διαλόγου για την Παιδεία
  • [04] Πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις
  • [05] Λάρισα: Σπίτια από πέτρες, χώμα, άχυρο, άμμο και νερό
  • [06] Με τη δική της καρδιά
  • [07] Ενέργεια από τη Σαχάρα

  • [01] Νέος διοικητής της ΕΥΠ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

    Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου αντικαταστάθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Ιωάννης Κοραντής και νέος διοικητής, τοποθετήθηκε ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

    Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναφορικά με την αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    ''Αντικαθίσταται, ύστερα από σχεδόν πενταετή, ευδόκιμη, θητεία στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής. Ο κ. Κοραντής προσέφερε, με απόλυτη προσήλωση στην αρχή της νομιμότητας, πολλά σε μια τόσο κρίσιμη υπηρεσία και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανόρθωση του κύρους της, το οποίο πριν είχαν πλήξει ανεπανόρθωτα νοσηρές καταστάσεις, όπως ιδίως εκείνη της υπόθεσης Οτσαλάν. Αποχωρεί δε σε μια στιγμή κατά την οποία η Ε.Υ.Π., υπό την ηγεσία του, συνεισέφερε σημαντικότατες υπηρεσίες και στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές της, πάντοτε με πλήρη σεβασμό στους θεσμούς του Κράτους Δικαίου και στην αρχή της νομιμότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους θέλω να εκφράσω και εκ μέρους της Κυβέρνησης αλλά και προσωπικά στον κ. Κοραντή θερμές ευχαριστίες για την υπηρεσιακή του διαδρομή, καθώς και την ανεπιφύλακτη διαβεβαίωση ως προς την αναγνώριση του έργου του.

    Η επιλογή του τ. Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Δ. Παπαγγελόπουλου ως νέου Διοικητή της Ε.Υ.Π. εντάσσεται στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής του γράμματος και του πνεύματος του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο εγκαθιδρύθηκε με βάση τις διατάξεις του ν. 3649/2008 «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και άλλες διατάξεις». Όπως προκύπτει από τις διατάξεις αυτές, μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, το οποίο έχει ανατεθεί στην Ε.Υ.Π. - με δυνατότητα, μάλιστα, για πρώτη φορά, άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου επβ αυτής σύμφωνα με το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής - μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα ιδίως από λειτουργούς, οι οποίοι διαθέτουν εχέγγυα δικαστικής ανεξαρτησίας. Αυτό, άλλωστε, σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, και η θεσμοθέτηση, με το άρθρο 5 παρ. 3 του ν. 3649/2008, της απόσπασης στην Ε.Υ.Π εισαγγελικού λειτουργού, προκειμένου να ελέγχει κυρίως τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών της δράσεων που αφορούν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η προϋπηρεσία και το αδιαμφισβήτητο κύρος του κ. Παπαγγελόπουλου πληρούν, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τις ως άνω προϋποθέσεις".

    [02] Θερινές εκπτώσεις: Τι να προσέχουμε

    Εν όψει της έναρξης της περιόδου των θερινών εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2009, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους.

    Όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου: «Κάθε καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει, ώστε να επιλέγει σωστά, με βάση τις δικές του ανάγκες. Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες-καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και βέβαια είναι απαραίτητος και ένας προγραμματισμός ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες.

    Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

    1. Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

    2. Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    3. Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε.

    Σε περίπτωση ελαττώματος, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης ή επιστροφής, προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά, ή όταν έχει λάβει σχετική γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κτλ).

    4. Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, ή από επιλεγμένα προϊόντα - «κράχτες».

    5. Ζητάμε πάντα απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε.

    6. Ζητάμε η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    7. Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κτλ) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί από τις 08:00 ως τις 22:00.

    Συμβουλές από το ΕΛΚΕΚΑ

    Οι εκπτώσεις δίνουν την ευκαιρία, στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων αλλά ταυτόχρονα κρύβουν και αρκετές παγίδες, αναφέρει το ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) και συμβουλεύει τους καταναλωτές στα εξής:

    - Πριν βγείτε για ψώνια να σκεφτείτε καλά τις ανάγκες που έχετε και μη δημιουργείτε τεχνητές, μην πέφτετε θύματα της υπερκατανάλωσης.

    - Μην αγοράζετε με την λογική του φθηνού εάν δεν το χρειάζεστε, είναι περιττό και δεν έχετε κανένα κέρδος.

    - Μην επηρεάζεστε από την διαφήμιση. Η ωραιοποιημένη εικόνα των προϊόντων δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα.

    - Πριν αγοράσετε, κάνετε μια έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και επιλέξετε σωστά.

    - Αν αγοράσετε ελαττωματικά προϊόντα, να τα επιστρέψετε αμέσως και να τα αντικαταστήσετε με άλλα ή να πάρετε πίσω τα λεφτά σας

    Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων.

    Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικών ειδών , μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς λόγω των συγκεκριμένων ελαττωμάτων και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

    Κάθε είδος πρέπει να γράφει δύο τιμές. Μία που ίσχυε πριν την έκπτωση και μία που προκύπτει μετά καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης.

    ΠΡΟΣΟΧΗ . Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι στο συνολικό ποσοστό στις βιτρίνες των καταστημάτων.

    Αγοράζετε εποχιακά είδη, μην περιμένετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε καλή τιμή, αντίθετα μπορεί να πετύχετε καλή τιμή σε ρούχα, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας.

    Η αγορά προϊόντων με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πρέπει να δίνετε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους που διέπουν αυτή την συνδιαλλαγή.

    - Ζητείστε για όλες τις αγορές σας αποδείξεις και μην ξεχνάτε ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι καταναλωτές, εάν στο δρόμο σας γίνει έλεγχος και δεν έχετε απόδειξη, το δε πρόστιμό είναι μεγάλο.

    - Αποφύγετε τον συνωστισμό, ανάμεσα στο πολύ κόσμο υπάρχουν και μερικοί που δεν θέλουν να ξοδέψουν αλλά σκοπεύουν να το δικό σας πορτοφόλι.

    - Καταγγείλετε κάθε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520.

    [03] Επιτροπή Διαλόγου για την Παιδεία

    Συνεδρίασε ξανά χθες στο υπουργείο Παιδείας, η Πολιτική Επιτροπή για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, και ενημερώθηκε για την πρόοδο του εθνικού διαλόγου από τον πρόεδρο του καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, μέσα σε θετικό και συναινετικό κλίμα.

    Ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, στο τέλος της συνεδρίασης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση της διακομματικής πολιτικής επιτροπής για την πορεία του διαλόγου και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια ότι δηλαδή θα προχωρήσει ο διάλογος συγκροτημένα.

    Οι εργασίες του Συμβουλίου που έχει συνεδριάσει με κύριο θέμα τις αλλαγές στο λύκειο, εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς. "Γίνεται" είπε ο υπουργός " ουσιαστικός δημοκρατικός διάλογος. Εξετάζονται και οι προτάσεις ακόμη και όσων δεν συμμετέχουν στο διάλογο, ενώ στις αρχές του φθινοπώρου θα έχουμε και το πόρισμα του. Ο Διάλογος θα συνεχισθεί και μέσα στο θέρος, με στόχο τη ριζική μεταρρύθμιση του λυκείου αλλά και το νέο σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση."

    Ο υπουργός επικρότησε τη στάση όλων όσοι λαμβάνουν μέρος στο διάλογο χαρακτηρίζοντας την ως "θετική" και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του λυκείου , των σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων, ενώ τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα εναλλακτικά συστήματα εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Κατέληξε τονίζοντας ότι χρειάζονται αλλαγές και στη συνέχεια ανάπτυξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες περί διαρθρωτικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων για να πάει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές, επανέλαβε την άποψη του ότι πρέπει να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση της τετραετίας για να έχει το χρόνο η κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο της. Πρόσθεσε πάντως, ότι πρέπει να προχωρήσουμε με διαρθρωτικές αλλαγές, με μέτρα και να ληφθούν αποφάσεις, αφού όμως στρωθούμε στη δουλειά, είπε.

    Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κρινιώ Κανελλοπούλου, εμφανίσθηκε ικανοποιημένη από την πορεία του διαλόγου, τονίζοντας ιδιαίτερα το θετικό κλίμα που αυτός διεξάγεται.

    Η Αννα Διαμαντοπούλου κατήγγειλε ότι στον εθνικό διάλογο δεν εμφανίζεται ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. Ούτε έχουν κατατεθεί προτάσεις, όπως είπε, ενώ αναφερόμενη στη στάση του υπουργού είπε χαρακτηριστικά ότι "συμφωνεί με ο,τι πετάει και κολυμπάει".

    Σχετικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ρωτήθηκε η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι μετά τις ευρωεκλογές έχει παγιωθεί στον ελληνικό λαό ότι η αλλαγή θα έρθει από το ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε ότι οι Ελληνες προσβλέπουν στον Γιώργο Παπανδρέου για την επόμενη μέρα.

    Σε ερώτηση πως βλέπει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η Α. Διαμαντοπούλου, χαρακτήρισε "μπακάλικο" τον τρόπο που διαχειρίζεται την οικονομία η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι βάζει χαράτσια χωρίς μέτρο και συνοχή.

    Από τον ΛΑΟΣ ο Αδωνις Γεωργιάδης, έδειξε ικανοποιημένος από την πορεία του διαλόγου λέγοντας χαρακτηριστικά, "μακάρι όλα στην Ελλάδα να πήγαιναν τόσο καλά, όσο ο διάλογος για την Παιδεία", ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικές με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, λέγοντας ότι " μας γεμίζει με ντροπή η εικόνα της διαπλοκής ποινικών, πολιτικών και εταιριών που χρηματοδοτούν τα κόμματα".

    Οσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε ότι "οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις ακυρώνουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών".

    [04] Πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις

    Πρόστιμα σε 44 εταιρείες, ύψους 1.758.400 ευρώ, για περιβαλλοντικές παραβάσεις επέβαλε το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γ. Σουφλιάς τα πρόστιμα αφορούν: 11 εταιρείες που βρίσκονται στο νομό Βοιωτίας (ευρύτερη περιοχή Ασωπού), 10 στο νομό Αττικής, 5 στο νομό Θεσσαλονίκης και 18 σε άλλους νομούς της χώρας.

    Μεταξύ άλλων επιβάλλονται:

    α) πρόστιμο 300.000 ευρώ στα Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας και 150.000 ευρώ στα Λιγνιτωρυχεία Μαυροπηγής (με έδρα το Νομό Κοζάνης), γιατί δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της σκόνης και δεν γίνεται η κατάλληλη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων.

    β) πρόστιμο 200.000 ευρώ στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης για πολλές παραβάσεις λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων (Μ.Κ.Α.).

    Όπως είπε ο Υπουργός, όλοι οι σχετικοί φάκελοι των παραβάσεων διαβιβάζονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για ποινικές κυρώσεις.

    [05] Λάρισα: Σπίτια από πέτρες, χώμα, άχυρο, άμμο και νερό

    Τι χρειάζεται για να χτίσει κάποιος ένα σπίτι; Καλή διάθεση, πέτρες για τα θεμέλια, χώμα, άχυρο, άμμο και νερό για τους τοίχους αλλά και για τα έπιπλα: τους χτιστούς πάγκους, τα κρεβάτια, τους καναπέδες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να οικοδομηθεί. Πρόκειται για μια λεπτομερή περιγραφή της φυσικής δόμησης, ενός τρόπου οικοδόμησης σπιτιών που δεν χρησιμοποιεί βιομηχανικά υλικά, δεν απαιτεί μεταφορές και δεν συνεπάγεται κανένα περιβαλλοντικό κόστος. Ο αγγλικός όρος για τη φυσική δόμηση είναι "cob", που σημαίνει σβώλος, μπάλα, και στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ευρύτατα, ιδίως στην Αγγλία και την Αφρική.

    Στην Ελλάδα το εγχείρημα ξεκίνησαν τυχαία ο Κώστας Κοντομάνος, οικονομολόγος, και ο φίλος του Στέλιος Γκαγκάρας, αστυνομικός, από τη Λάρισα. "Κάποια στιγμή, το 2004, ψάχνοντας για πηλό σε έναν χώρο που προοριζόταν για καλλιέργειες, ανακαλύψαμε στο Διαδίκτυο κάποιους Αμερικανούς, οι οποίοι έφτιαχναν σπίτια από πηλό. Διαβάσαμε βιβλία, ταξιδέψαμε μέχρι την Αγγλία, όπου γινόταν κάτι αντίστοιχο, και ξεκινήσαμε για να φτιάξουμε ένα σπιτάκι από χώμα, νερό και πέτρες στη Λάρισα. Έτσι και έγινε. Θελήσαμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας μέσα από το Internet, γι' αυτό και φτιάξαμε μια σχετική ιστοσελίδα. Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο", αναφέρει ο κ. Κοντομάνος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Νέοι και νέες από την Ολλανδία, την Αγγλία και τη Βρετανία επισκέφτηκαν την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετέχουν εθελοντικά στο χτίσιμο ενός σπιτιού. Τέτοια σπίτια χτίστηκαν στη Λάρισα, τη Σαμοθράκη αλλά και τη Λέσβο. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση κατασκευής ενός μικρού κτιρίου από εθελοντές στο Δήμο Μελιβοίας στη Λάρισα. Εκεί, θα στεγαστεί σε λίγο καιρό το τουριστικό περίπτερο του Δήμου.

    "Ο κόσμος ζητά από εμάς να μάθει την τεχνοτροπία. Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να συμμετέχει εθελοντικά στην κατασκευή ενός σπιτιού μαζί μας ή παρακολουθώντας κάποια εργαστήρια να επιχειρήσει στη συνέχεια να φτιάξει το δικό του σπίτι με τη βοήθεια των φίλων του", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντομάνος.

    Πέντε άτομα επαρκούν για να κατασκευάσουν ένα μεγάλο σπίτι, περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων, μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων με πέντε μηνών.

    Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί είναι ότι η ιστοσελίδα www.cob.gr δέχεται μηνιαία πάνω από τέσσερις χιλιάδες επισκέψεις, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για μια ιστοσελίδα εξειδικευμένων πληροφοριών.

    Επόμενο εγχείρημα για τους δύο φίλους είναι η κατασκευή ενός νέου χωριού, εξ' ολοκλήρου από χώμα, πηλό, νερό και άμμο στους πρόποδες του Κισσάβου. Το όλο σχέδιο φέρει την ονομασία "η περιπέτεια της ζωής" και έχει στόχο να αναλωθούν όσο γίνεται λιγότεροι φυσικοί και οικονομικοί πόροι για την κατασκευή του, να λειτουργεί με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος, να εξασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη και να στέλνει παντού ένα σαφές οικολογικό μήνυμα, αυτό της σωστής διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων.

    [06] Με τη δική της καρδιά

    Μια 16χρονη Βρετανίδα, η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς όταν ήταν ακόμη νήπιο αλλά είχε απορρίψει το όργανο πριν από τρία χρόνια, έχει πλέον αναρρώσει πλήρως και ζει με τη δική της καρδιά που θεραπεύτηκε "ως εκ θαύματος".

    Η περίπτωση της Χάνα Κλαρκ, που περιγράφεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, θεωρείται ως η μοναδική στον κόσμο, όπου η ελαττωματική καρδιά ενός παιδιού αποκαθίσταται και λειτουργεί σε τέτοιο σημείο, που να καθίσταται δυνατή η αφαίρεση του μεταμοσχευθέντος οργάνου.

    Τον Ιούλιο του 1995, όταν η Χάνα ήταν μόλις δύο χρονών, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση γιατί έπασχε από καρδιομυοπάθεια. Κατ' εξαίρεση, οι γιατροί άφησαν τη δική της καρδιά στη θέση της, γιατί εκτιμούσαν ότι υπήρχε μια πιθανότητα να ιαθεί.

    Λίγα χρόνια αργότερα, το άτυχο κορίτσι προσβλήθηκε από καρκίνο, λόγω των φαρμάκων που λάμβανε για να μην απορριφθεί το μόσχευμα από τον οργανισμό της. Υποβλήθηκε τότε σε χημειοθεραπεία και σε άλλες μορφές θεραπείας, που όμως απέτυχαν και έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να μειώσουν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Το 2005, όμως, διαπίστωσαν ότι η μεταμοσχευμένη καρδιά είχε πλέον υποστεί βλάβη και το σώμα την "απέρριπτε".

    Το εκπληκτικό στην περίπτωση της Χάνα ήταν ότι η δική της καρδιά λειτουργούσε ομαλά, κάτι που επέτρεψε στους γιατρούς να αφαιρέσουν, στις 20 Φεβρουαρίου 2006, το ξένο όργανο, μια επέμβαση άνευ προηγουμένου.

    Σήμερα το κορίτσι έχει θεραπευτεί πλήρως από τον καρκίνο και η καρδιά της λειτουργεί κανονικά, όπως ανέφερε ο καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, σερ Μαγκντί Γιακούμπ.

    "Η πιθανότητα ίασης της καρδιάς είναι, απλά, στη σφαίρα της μαγείας", είπε ο Γιακούμπ. Μια καρδιά, που δεν χτυπούσε, όταν τοποθετούσαμε τη νέα καρδιά δίπλα της, σήμερα λειτουργεί κανονικά" τόνισε.

    Ο Βίκτορ Τσανγκ, σύμβουλος στο παιδιατρικό νοσοκομείο Γκρέιτ Όσμοντ Στριτ, είπε ότι η περίπτωση της Χάνα είναι χρήσιμη, γιατί θα βοηθήσει να αναπτυχθούν προσωρινές, τεχνητές καρδιές, για τα παιδιά που πάσχουν από καρδιομυοπάθεια.

    "Δεν θα βρισκόμουν εδώ, χωρίς όλα αυτά", είπε απλά η Χάνα, εμφανώς συγκινημένη. Κάποια στιγμή η οικογένειά της είχε ενημερωθεί ότι το κορίτσι θα πέθαινε μέσα σε 12 ώρες...

    [07] Ενέργεια από τη Σαχάρα

    Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά μπορεί μια ημέρα να παίρνουν μέρος από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν από την έρημο Σαχάρα βάσει φιλόδοξου σχεδίου που αποκαλύφθηκε σήμερα στο Μόναχο, στη νότια Γερμανία.

    Κοινοπραξία 12 εταιρειών, στην πλειοψηφία τους γερμανικών, υπέγραψε σήμερα πρωτόκολλο συμφωνίας, το οποίο θέτει τα θεμέλια για την υλοποίηση σχεδίου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό προβλέπει την κατασκευή ηλιακών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι θα τροφοδοτούν την Ευρώπη με "καθαρή" ενέργεια.

    Το σχέδιο αυτό με την ονομασία Desertec μπορεί μακροπρόθεσμα να καλύπτει το 15% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης και μεγάλο μέρος των αναγκών των χωρών παραγωγής, σύμφωνα με τους προωθητές του.

    "Σήμερα κάναμε ένα βήμα μπροστά" προς την υλοποίησή του, δήλωσε ο Νικολάους φον Μπόμχαρντ, διευθυντής του Munich Re, από τους μεγαλύτερους αντασφαλιστικούς ομίλους στον κόσμο, στην έδρα του οποίου υπεγράφη το πρωτόκολλο συμφωνίας.

    Ο Τόρστεν Γεβόρεκ, στέλεχος του Munich Re, δεσμεύτηκε για μια "ειλικρινή, δίκαιη και ισότιμη" συνεργασία με τις χώρες παραγωγής.

    Το πρωτόκολλο συμφωνίας προβλέπει τη δημιουργία ενός γραφείου μελετών το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου.

    Στο σχέδιο αυτό μετέχουν μεταξύ άλλων η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, οι ενεργειακοί όμιλοι EON και RWE, η Siemens, ή ακόμη η ισπανική Abengoa Solar και η αλγερινή Cevital.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 July 2009 - 18:25:25 UTC