Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης
  • [02] "Με σχεδιασμό στην πράσινη ανάπτυξη"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 17/7/2009
  • [04] Συνάντηση με Α. Βγενόπουλο
  • [05] "Διευκόλυνση των μονοπωλίων"
  • [06] Συνάντηση με ΟΜΕ-ΟΤΕ
  • [07] "Ενίχυση του Λιμενικού"
  • [08] Εκρήξεις στην Τζακάρτα
  • [09] Τα βλέμματα στη Νιόν

  • [01] Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη θα έχει στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των υπηρεσιών

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή για την Οικονομία και όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Παπαθανασίου, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση σχεδίου νόμου, με το οποίο θα ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των υπηρεσιών.

    «Είναι το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν, μετά από μελέτη και διάλογο, οι αλλαγές στις κλειστές αγορές και στα κλειστά επαγγέλματα, που δεν περιλαμβάνονται στην Οδηγία», είπε ο κ. Παπαθανασίου.

    Ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για «πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία σε πλήρη εξέλιξη θα συμβάλει στη μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους».

    «Είναι ένα σημαντικό βήμα, που θα βοηθήσει και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.

    [02] "Με σχεδιασμό στην πράσινη ανάπτυξη"

    "Το μοντέλο της υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίου σε λίγα χέρια φθάνει στο τέλος του και αντικαθίσταται από ένα άλλο μοντέλο, αυτό της πράσινης ανάπτυξης", ήταν το αισιόδοξο μήνυμα, που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση που έγινε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης, στη Σκιάθο.

    Το ίδιο αισιόδοξος ήταν ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβάθμισε ένα ευνοούμενο κράτος με αποτέλεσμα ο πολίτης να βομβαρδίζεται καθημερινά με αποκαλύψεις διαφθοράς. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, υπηρετεί μόνο ειδικά συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και όχι το δημόσιο συμφέρον. Αυτό, τόνισε, θα το ανατρέψουμε και μάλιστα πολύ σύντομα στις ερχόμενες εκλογές, ώστε η πολιτεία να υπηρετεί μόνο το δημόσιο συμφέρον και κανένα άλλο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη τόνισε πως αυτή διασφαλίζει πέντε στόχους: πρώτον, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, δεύτερον, μια νέα σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, τρίτον, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με επένδυση στον άνθρωπο, τέταρτον, απαλλαγή της δημοκρατίας από το συγκεντρωτικό και πελατειακό κράτος, ενώ πρόσθεσε ότι η δημοκρατία είναι το νέο στοίχημα στην πολιτική και πέμπτον, καθιστά την Ελλάδα μια χώρα ανοιχτών οριζόντων που μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην πράσινη ανάπτυξη.

    Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζο Στίνγκλιτς, ο πρόεδρος της Γκρινπις Γκέρτ Λέιπολντ και η υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    Ο κ. Στίνγκλιτς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η απελευθέρωση των αγορών αποδείχθηκε πως δεν ήταν προς το συμφέρον των πολιτών και ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ήταν ένα "τυχαίο ατύχημα". Τα προβλήματα, πρόσθεσε, δεν είναι αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, αλλά κάποιων πολιτικών με πολλά ψεγάδια.

    Ήταν απαισιόδοξος για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέποντας ότι αυτή θα είναι ισχνή και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για συλλογική αντίδραση. Επίσης, τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι ουσιαστικά το νέο μοντέλο.

    Κατηγόρησε, επίσης, τις τράπεζες ότι παρότι έχουν πάρει μεγάλη βοήθεια για να ορθοποδήσουν αυτές δεν ενστερνίζονται τις νέες απόψεις και έχουν ως μόνο γνώμονα το κέρδος.

    Ο πρόεδρος της Γκρινπις τόνισε πως η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι θέμα που αφορά μόνο ένα κόμμα, αλλά ευρύτερα τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες. Ενώ, αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε ότι έχει τρομακτικές δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορεί να επενδύσει σε αυτές. Και κατέληξε, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι πράσινη.

    Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έπλεξε το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι θα είναι "ο νέος πρωθυπουργός αυτής της καταπληκτικής χώρας". Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα ζούμε μια πολύπλευρη κρίση από την οποία ο κόσμος που θα προκύψει πρέπει να είναι πιο δίκαιος.

    Αναφερόμενη, εξάλλου, στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική, αλλά ότι έχουν απογοητευθεί από την αποτελεσματικότητα της πολιτικής.

    Συζήτηση με δημοσιογράφους

    Σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Συμποσίου, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα συμπεράσματα για την Ελλάδα, τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα σχεδιάσει το μέλλον της, θα αναλάβει πρωτοβουλίες και δεν θα παραμείνει στη σημερινή ακινησία».

    Σημαντικό ρόλο επίσης, όπως είπε, μπορεί να έχει στη διαμόρφωση των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία, «λόγω των παραδοσιακών καλών σχέσεων, που στηρίζονται στην Ορθοδοξία και τις πολιτιστικές παραδόσεις των δύο χωρών, καθώς επίσης και στη διαμόρφωση των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία με την οποία μπορεί να συνεργαστεί και στα θέματα ενέργειας, εφόσον πρωτοπορήσει στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τομέας στον οποίο η χώρα μας μπορεί να είναι πρωτοπόρος».

    Όπως αναφέρθηκε από τους συνέδρους, η Ελλάδα έχει πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες στις σχέσεις της με την περιοχή και θα μπορούσε να παίζει ρόλο συνθετικό για τη δημιουργία και την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών και νέων πολιτικών.

    Αναφορικά με το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, η οποία, όπως ειπώθηκε, είναι αναγκαιότητα για όλους, το ερώτημα, που έθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι «αν θα πάμε σε αυτήν με σχεδιασμό και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρέχει για ευρύτερες αλλαγές, ή θα σερνόμαστε πίσω από τις άλλες χώρες με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο».

    Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν, έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά θα δεχθεί και αρκετές απειλές, καθώς η Μεσόγειος αναμένεται να είναι περιοχή, που θα πληγεί άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές. «Στην αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών, η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό λόγο και ρόλο, ενώ σήμερα είναι απούσα».

    Σχετικά με τα ζητήματα δημοκρατίας, και εκεί, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει. Αναφέρθηκε δε, ως παράδειγμα, στη δημοσκοπική διαβούλευση, που έγινε πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές για την επιλογή υποψηφίου δημάρχου στο Μαρούσι.

    Στο θέμα της δημοκρατίας και της συμμετοχής αναφέρθηκε και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία έχει αναπτύξει σχετικές δραστηριότητες στη Γαλλία και μάλιστα πρόσφατα έκανε διαβούλευση με τα σχολεία (μαθητές, καθηγητές, γονείς και εργαζόμενους στα σχολεία) και το πώς και πού πρέπει να διατίθενται τα χρήματα, που προορίζονται για το σχολείο.

    Στις νέες αυτές μορφές δημοκρατίας ειπώθηκε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κέντρο παρόμοιων διαδικασιών.

    Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα θέματα ασφάλειας, που προκύπτουν καθημερινά και δεν σχετίζονται τόσο με τη γνωστή εσωτερική ασφάλεια, όσο κυρίως με τη φύλαξη των συνόρων, το εμπόριο, το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά κλπ, όπου η Ελλάδα -επίσης κατά τις εκτιμήσεις των συνέδρων- θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο, ως κέντρο στην περιοχή της Μεσογείου, αναφορικά με τις έρευνες, που πρέπει να γίνονται για την αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων.

    Στο Συμπόσιο ανταλλάχθηκαν ευρύτερες απόψεις, προκειμένου να φωτιστούν ορισμένα θέματα ή πλευρές θεμάτων, ενώ έγινε σύνδεση των παγκοσμίων προβλημάτων με τα τοπικά, κυρίως εκείνα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μιας και -όπως αναφέρθηκε- τα παγκόσμια και τα τοπικά προβλήματα έχουν κοινή ατζέντα με τις διαφοροποιήσεις της.

    Σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως λειτουργεί σήμερα, αναφέρθηκε, ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του πλανήτη και έχει σημαντικές επιπτώσεις και σε τοπικό επίπεδο. Αντίστοιχα, εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν δυνατότητες δημοκρατικής έκφρασης και αυτόνομης οργάνωσης, αλλά και διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών, ενώ παρατηρήθηκε ότι σήμερα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας παγκοσμίως και κυρίως σχετικά με το ποιος παίρνει αποφάσεις, με ποιο τρόπο και γιατί παίρνει τις συγκεκριμένες αποφάσεις, και όχι άλλες. Όπως τονίστηκε «σήμερα αποφάσεις παίρνονται από τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η συμμετοχή του κράτους σε αυτές μειώνεται».

    Αναφορά έγινε, επίσης, και στα μέσα ενημέρωσης, παλαιά και νέα, στο ρόλο που παίζουν και στην αυτονομία που πρέπει να έχει η πολιτική απέναντι σε αυτά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πράσινη ασφάλεια, ως ζήτημα που αφορά και την εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το μοντέλο της πράσινης οικονομίας. Ανέφερε, ως παράδειγμα, το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα, π.χ. έλλειψη νερού σε μία πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων. «Τέτοια προβλήματα θα προκαλέσουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και πρέπει κανένας να σχεδιάσει την αντιμτώπιση του προβλήματος εκ των προτέρων, ώστε να υπάρξει ασφάλεια και στην περιοχή, που έχει το πρόβλημα, αλλά και στην περιοχ,ή που πιθανόν να δεχθεί κύματα μεταναστών», είπε.

    Το δεύτερο παράδειγμα, που ανάφερε ο κ. Παπανδρέου, αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναρωτήθηκε τι θα γίνει σε μια πόλη σαν την Αθήνα αν προκύψει μια οποιαδήποτε πανδημία και έχει προβλήματα με τα σκουπίδια. Πρόσθεσε δε, ότι, σε τέτοια ζητηματα, η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου.

    Επίσης, ανέφερε ότι θα μπορούσε η Ελλάδα αναπτύσσοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να προτείνει στην Ευρώπη και την Τουρκία, αντί η γειτονική χώρα να συζητάει για κατασκευή εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, να λυθεί το θέμα από κοινού με την Ελλάδα με την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, σχετικά με τις οποίες η χώρα μας έχει τεράστιες δνατότητες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την πράσινη ανάπτυξη με την κοινή αγροτική πολιτική, η οποία λήγει το 2013, όταν θα σταματήσουν και οι επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα. Υποστήριξε πως «αν η Ελλάδα θέσει ως στόχο την πρωτοπορία στην πράσινη ανάπτυξη, θα έχει πολλά ατού στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε θέματα αγροτικής παραγωγής» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει μετά το 2013».

    «Η κυβέρνηση έχει κρίση στρατηγικής, στα εθνικά θέματα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε μακρά αναφορά στη συζήτηση, που είχε με τους δημοσιογράφους στη Σκιάθο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Νταβούτογλου. Διατύπωσε δε, τη διαφωνία του με μια επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, θεωρώντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο».

    «Όταν πηγαίνεις ιδιαίτερα στην Αγκυρα, πρέπει να ξέρεις πού θέλεις να πας. Αλλά η κυβέρνηση δεν ξέρει πού να πάει. Αντίθετα, οι Τούρκοι ξέρουν πού θέλουν να πάνε», είπε.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στην αντίδραση της ελληνικής πλευράς επί των δηλώσεων Νταβούτογλου, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «αυτή αποκάλυψε πόσο απουσιάζει μια συνεκτική, συνεπής και αποτελεσματική πολιτική σε σχέση με την Τουρκία», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει αντιφατικά τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

    Ως παράδειγμα αυτής της αντιφατικότητας, επικαλέσθηκε την «εγκατάλειψη» από την κυβέρνηση της παραπομπής του θέματος της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη, όπως αναφερόταν στη συμφωνία του Ελσίνκι του 1999, διότι όπως ειπώθηκε από πλευράς κυβέρνησης, η Χάγη δεν είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα.

    Πρόσφατα, η κυβέρνηση ξαναανακλύπτει τη Χάγη. Έτσι δεν μπορεί να έχει καμία αξιοπιστία απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την ίδια την Τουρκία. Με ποια αξιοπιστία θα διαπραγματευτεί η Ελλάδα, όταν η κυβέρνηση δεν ξέρει τι λέει και αυτό το ξέρουν και οι Τούρκοι;», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, επίσης, ότι το 1999 υπήρξε οδικός χάρτης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση που δεν μπορούσε το θέμα αυτό να επιλυθεί από τις δύο χώρες.

    «Στη Χάγη θα φθάνανε μέσα από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, που ήταν η πιο σωστή διαδικασία, καθώς θα διασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η λύση θα δινόταν χωρίς πιέσεις και παζάρια για ανόμοια πράγματα και η διαδικασία θα ήταν απολύτως ειρηνική», υπογράμμισε.

    Επέκρινε την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή ότι δεν έκαναν απολύτως τίποτα το 2004 και πρόσθεσε πως τουλάχιστον ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να είχε κρατήσει τη δυνατότητα της σημαντικής επιφύλαξης του βέτο σε περίπτωση που ηΤουρκία δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι «όσο δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, θα μπούμε σε άλλες λογικές, όπου οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα λένε να δώσουμε κάτι στην Τουρκία, αλλά αυτό το κάτι θα προέρχεται από τα δικά μας θέματα, τα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα. Παράλληλα, η Τουρκία, αν δεν κάνουμε κάτι, θα προσθέτει ζητήματα και θα θέτει και άλλες διεκδικήσεις για να παζαρεύει την αφαίρεσή τους από τον κατάλογο».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως για το Κίνημα και για την Ελλάδα, το θέμα με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «είναι ένα θέμα αποκλειστικά ελληνικό και δεν το συζητάμε με κανέναν». Σε σχέση, εξάλλου, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε ότι «μπορεί να αφορά την Ελλάδα η τύχη του, δεν πρόκειται όμως για ένα διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά για μία υποχρέωση της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαίκή Ενωση» και πρόσθεσε πως «αν συζητήσουμε τέτοια θέματα με την Τουρκία, αυτό δεν θα γίνει με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με βάση το δίκαιο του ισχυρού. Και σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Ελλάδα δεν κέρδισε ποτέ και ούτε προκειται να κερδίσει».

    Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα βέτο από την πλευρά της Ελλάδας, τον Δεκέμβριο, όταν θα αξιολογηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «είναι λάθος της κυβέρνησης, που είπε και πάλι ότι δεν θα προβάλει αντιρρήσεις τον Δεκέμβριο». Ανέφερε δε, ότι το βέτο που είχε βάλει το ΠΑΣΟΚ επί γερμανικής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 1999, είχε ως αποτέλεσμα, επί φινλανδικής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο, να διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αν οι εκλογές στην Ελλάδα τον Ιούνιο ήταν διπλές, στο εξάμηνο που μεσολαβεί μέχρι τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια άλλη πολιτική και να μπουν νέες προϋποθέσεις για την Τουρκία». Πρόσθεσε πως «αν, για παράδειγμα, οι εκλογές στην Ελλάδα γίνουν τον Νοέμβριο, τότε η κατάσταση θα είναι διαφορετική», αποφεύγοντας αξιολογήσει τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτή την περίπτωση.

    Είπε, όμως, ότι «αν τεθεί βέτο από την Ελλάδα, χωρίς η χώρα μας να έχει κάνει τίποτα για την δική της προετοιμασία και για την προετοιμασία των εταίρων, τότε οι εταίροι θα ρίξουν την ευθύνη στην Ελλάδα και την Κύπρο και αυτό θα γίνει, λόγω της απραξίας που δείχνει η σημερινή κυβέρνηση».

    Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, τις οποίες συνέδεσε με την εν γένει διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ.

    Όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της «συμμορίας των 16» και άλλα γεγονότα, όπως η αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «ως Ελλάδα, δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια μορφή διακυβέρνησης της χώρας, με τέτοια εγκληματικότητα, διαφθορά, ανομία και συγκάλυψη».

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε, επίσης, αν θα προκαλέσει εκλογές το Μάρτιο, ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο προταθεί ως υποψήφιο και τι θα κάνει στην περίπτωση, που προταθεί ο πρώην πρωθυπουργος, Κώστας Σημίτης. Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου εστίασε στην πολιτική, που ασκεί, τονίζοντας ότι «σήμερα, το μόνο που δεν εξυπηρετείται είναι το δημόσιο συμφέρον. Εξυπηρετούνται πολλά άλλα συμφέροντα, η ανομία και η αδιαφάνεια. Η αλλαγή πορείας της χώρας προέχει οποιωνδήποτε προσώπων».

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 17/7/2009

  • Γενική Συνέλευση των Μεσογειακών Δέλτα (DELTAMED), στην Αλεξανδρούπολη. - 10:00:00, Αλεξανδρούπολη/Egnatia Grecotel.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΟΜΕ - ΟΤΕ - 10:00:00, Αθήνα/Πλατεία Ελευθερίας 1.

  • Το Συμβούλιο Εποπτείας για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας θα συνεδριάσει υπό την Προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου - 10:00:00. Θα συμμετέχουν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Λέγκας και εκπροσωποι του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

  • Ενημέρωση Πρέσβεως κ. Βασιλάκη σε Πρέσβεις χωρών Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την πορεία των διαπραγματεύσεων ως προς το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ - 10:30:00, Αθήνα/Υπουργείο Εξωτερικών.

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη - 11:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον πρόεδρο της MIG κ. Ανδρέα Βγενόπουλο. - 12:30:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο.

  • Επίσκεψη Χρ. Μαρκογιαννάκη στον Έβρο. Κομοτηνή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών θα παραστεί στην τελετή αγιασμού για την έναρξη εκπαίδευσης ειδικών φρουρών, που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Σχολής Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας (Κομοτηνή).

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Κλήρωση Champions League (Γ` προκριματικός γύρος) - 13:00:00, Νιόν (CHE).

  • Ποδόσφαιρο-Κλήρωση Europa League (Γ` προκριματικός γύρος) - 14:30:00, Νιόν (CHE).

  • Ποδόσφαιρο-Φιλικός: Παναθηναϊκός-Χόφενχαιμ - 19:00:00

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών (2η ημέρα-Ββ Όμιλος): Ιταλία-Ελλάδα - 19:00:00

  • Υδατοσφαίριση-9ο «ΠΥΘΙΑ ΚΑΠ» νεανίδων, Ιτέα, 11.15 Ιταλία-Ολλανδία

    12.30 Ελλάδα-Αυστραλία

    18.00 Ιταλία-Αυστραλία

    19.15 Ελλάδα-Ισπανία

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, Ρώμη (ITA), ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

    11:00 1μ. (Α) (Προκριματικά)

    15:00 10μ. (Γ) (Προκριματικά)

    18:30 1μ. (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    [04] Συνάντηση με Α. Βγενόπουλο

    Τον πρόεδρο της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλο, θα δεχθεί στις 12:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα

    Για την πορεία των εθνικών θεμάτων ενημέρωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών κα Ντ. Μπακογιάννη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στο πλαίσιο της "σταθερής ενημέρωσης" εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, όπως είπε η υπουργός.

    Σύμφωνα με τη δήλωση της υπουργού κατά την έξοδό της από το γραφείο του Προέδρου, συζήτησαν «για τα αποτελέσματα της Κέρκυρας, τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και βεβαίως για τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις στο Αιγαίο από τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις κινήσεις αυτές».

    Ερωτηθείσα η κα Μπακογιάννη σχετικά με δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία η τουρκική πλευρά αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, η υπουργός απάντησε ότι «είναι γνωστό ότι συζητάμε για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και είναι επίσης γνωστό ότι η βάση της οποιασδήποτε συζήτησης είναι το διεθνές δίκαιο και οι συμφωνίες, που έχουν υπογραφεί». Πρόσθεσε δε, πως «δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει η Αγκυρα ότι έχει υποχρέωσεις, που πρέπει να τιμήσει».

    Υποδεχόμενος την υπουργό, ο κ. Παπούλιας ρώτησε για την κατάσταση μετά την Κέρκυρα, για να δεχθεί την απάντησή της, πως "η Κέρκυρα έδειξε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες πέραν των γνωστών θεμάτων".

    "Πέρα από τις αγκυλώσεις", σημείωσε ο Πρόεδρος.

    "Το σημαντικό είναι ότι ήρθαν όλοι", ότι "καταφέραμε να αρχίσει μια προσέγγιση Δύσης-Ρωσίας", συμπλήρωσε η υπουργός Εξωτερικών.

    [05] "Διευκόλυνση των μονοπωλίων"

    "Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός για «μείωση τιμών» στον καταναλωτή και «αύξηση της απασχόλησης», στόχο έχει να διευκολύνει την είσοδο των μονοπωλίων και σε νέους κλάδους, με θετικούς όρους για την κερδοφορία τους", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. "Η οδηγία αυτή είναι μέρος και εναρμονίζεται με την οδηγία Μπολκενστάιν, με οδυνηρά αποτελέσματα στα εργασιακά δικαιώματα, αφού στοχεύει στην αύξηση της εργασιακής περιπλάνησης και της ανεργίας, στη συμπίεση μισθών, την παραπέρα προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και αποσύνδεση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

    Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η νεολαία πρέπει να απορρίψουν και αυτή την αντιδραστική ρύθμιση προς όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Αποφασιστικά να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [06] Συνάντηση με ΟΜΕ-ΟΤΕ

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΟΜΕ - ΟΤΕ θα έχει στις 10 το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και οι Γ. Θεωνάς, συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και Δημ. Στρατούλης, από την Επιτροπή Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Δικαίωμα στη ζωή"

    «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν πρωτοβουλίες και δράσεις από κοινωνικές οργανώσεις που προσπαθούν να αναδείξουν ένα διαφορετικό λόγο, ενταγμένο στην ορθή λογική για την αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού ζητήματος της μετανάστευσης και των προσφύγων, ιδιαίτερα όταν αυτές εντοπίζονται στα δικαιώματα των παιδιών- προσφύγων, που έρχονται από πολύ μακρινές χώρες και έχουν δικαίωμα στη ζωή».

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντηση που είχε στα γραφεία του κόμματος, αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον ίδιο, με την πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της ΜΚΟ «Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Παιδιών» Μυρσίνη Ζορμπά.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί «πλήρως» τις προτάσεις της ανοικτής επιστολής που απηύθυνε η ΜΚΟ στα κόμματα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και κάλεσε την πολιτεία να υιοθετήσει το περιεχόμενό της.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια «διαρκής κοινωνική και πολιτική συμμαχία με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις», ένα «μέτωπο λογικής και κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στον κυρίαρχο σήμερα στα ΜΜΕ, συντηρητικό πολιτικό λόγο».

    Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ «απευθύνθηκε, κυρίως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», το οποίο, όπως υποστήριξε, «το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει συνθήματα όπως «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση» που κυριαρχούσαν στη συνθηματολογία της δεξιάς και της ακροδεξιάς».

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να αναλογιστεί τη μεγάλη ευθύνη για αυτή τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής ζωής προς τα δεξιά» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει «άμεσα ανταπόκριση» από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ,«αν όχι από την ηγεσία του».

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ανοικτή επικοινωνία με το Δίκτυο και με άλλες ΜΚΟ, προκειμένου να αναδειχθούν λύσεις και προτάσεις και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία.

    «Υπάρχει πολύ μεγάλη επίθεση στον παιδικό πληθυσμό που έρχεται από τις μακρινές χώρες και ζητάει άσυλο», δήλωσε η κ. Ζορμπά και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΣΥΝ για την ανταπόκριση στην ανοικτή επιστολή της ΜΚΟ.

    [07] "Ενίχυση του Λιμενικού"

    "Η Ελλάδα έχει ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το Λιμενικό", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης μετά από τη συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. "Το κυρίαρχο θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν μπορεί να λυθεί με υποστελέχωση και με υποχρηματοδότηση", πρόσθεσε. "Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε χρήματα, ούτε προσωπικό, ούτε και εκπαίδευση. Πιστεύω λοιπόν, αν θέλουμε πράγματι αποτελέσματα και όχι να λειτουργήσουμε με ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ, πως πρέπει να ενισχύσουμε το Λιμενικό με κάθε δυνατό τρόπο."

    [08] Εκρήξεις στην Τζακάρτα

    Σύγχυση επικρατεί για τον αριθμό των νεκρών από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί (4 τα χαράματα, ώρα Ελλάδας) σε πολυτελή ξενοδοχεία της Τζακάρτα.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι νεκροί είναι τέσσερις ξένοι, αλλά τα μέσα ενημέρωσης μιλούν για έξι ως οκτώ νεκρούς.

    Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο Ritz-Carlton, ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί εντελώς η πρόσοψή του. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε έκρηξη στο Marriott.

    "Είδα ματωμένους ξένους να μεταφέρονται στο νοσοκομείο", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρώτο κανάλι της τηλεόρασης.

    ΟΙ εκρήξεις σημειώθηκαν μια εβδομάδα μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Ιουλίου, τις οποίες φέρεται να κέρδισε ο απερχόμενος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο.

    [09] Τα βλέμματα στη Νιόν

    Σήμερα το μεσημέρι (1μ.μ. ώρα Ελλάδας) διεξάγεται στη Νιόν η κλήρωση του γ΄ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, από την οποία Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα μάθουν τους πρώτους φετινούς αντιπάλους τους στην Ευρώπη. Οι «ερυθρόλευκοι» βέβαια, θα πρέπει να περιμένουν τους αγώνες ρεβάνς του β΄ προκριματικού, την επόμενη εβδομάδα, για να γνωρίσουν συγκεκριμένα τον αντίπαλό τους. Αντίθετα, για τους «πράσινους» τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αφού θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στις 28 ή 29 Ιουλίου και στις 4 ή 5 Αυγούστου μία εκ των: Σπάρτα Πράγας (Τσεχία), Τβέντε (Ολλανδία), Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία), Τιμισοάρα (Ρουμανία) και Σιβασπόρ (Τουρκία).

    Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό, υπάρχουν δέκα πιθανοί αντίπαλοι, από ισάριθμα ζευγάρια του β΄ προκριματικού γύρου. Πιο συγκεκριμένα, είναι οι νικητές των ζευγαριών: Εκράνας (Λιθουανία)-Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), Στρέιμουρ (Ν.Φαρόε)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος), Ιντερ Τούρκου (Φινλανδία)-Σερίφ Τίρασπολ (Μολδαβία), KF Τίρανα (Αλβανία)-Στάμπαεκ (Νορβηγία), Ζρίνσκι Μόσταρ (Βοσνία)-Σλόβαν Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Βέντσπιλς (Λετονία)-Ντουντελάνζ (Λουξεμβούργο), WIT Τιφλίδας (Γεωργία)-Μάριμπορ (Σλοβενία), Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία)-Κάλμαρ (Σουηδία), Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Μποέμιανς (Ιρλανδία) και Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανδία)-Ακτόμπε (Καζακστάν).

    Υπενθυμίζεται ότι από φέτος υπάρχει και τέταρτος προκριματικός γύρος, από τον οποίο θα προκύψουν οι δέκα ομάδες που θα συμπληρώσουν τη φάση των ομίλων. Η κλήρωση των πλέι-οφ (όπως αναφέρεται από την UEFA ο τελευταίος προκριματικός) θα γίνει στις 7 Αυγούστου.

    Λίγο αργότερα, στις 14:30 θα γίνει και η κλήρωση του γ΄ προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ, στον οποίο θα συμμετάσχουν συνολικά 70 ομάδες. Ο ΠΑΟΚ είναι στο γκρουπ των ισχυρών, ενώ η Λάρισα, η οποία βεβαίως θα πρέπει πρώτα να προκριθεί σε βάρος της Ρέικιαβικ, είναι στους αδύναμους και ενδέχεται να βρεθεί απέναντι σε πολύ ισχυρό αντίπαλο (Ρόμα, Αμβούργου, Αϊντχόφεν, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Φούλαμ, Γαλατάσαραϊ είναι μερικές από τις πολύ γνωστές ομάδες που μπαίνουν σε αυτή τη φάση των προκριματικών).

    Από ελληνικής πλευράς μετέχει στη διοργάνωση και η ΑΕΚ, η οποία θα μπει στη μάχη από τον τέταρτο προκριματικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 July 2009 - 4:30:31 UTC