Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για μείωση των ρύπων
  • [02] Συνεδρίαση για θέματα Εξωτερικής πολιτικής
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 23/7/2009
  • [04] Συνάντηση με υπ. Υγείας
  • [05] Συνάντηση με υφυπ. Αθλητισμού
  • [06] "Εις βάρος της ποιότητας ζωής"
  • [07] Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας

  • [01] Μέτρα για μείωση των ρύπων

    Στην εκδήλωση βράβευσης με το βραβείο για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Η βράβευση θα γίνει από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα.

    Το απόγευμα, ο κ. Καραμανλής θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης "Τέχνη και Δημοκρατία. Τριανταπέντε σύγχρονοι Ελληνες δημιουργοί" από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Μέτρα για τη μείωση ρύπων

    Μέτρα για τη μείωση των ρύπων συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ανέφερε ότι θα επιβληθούν περιβαλλοντικά τέλη για τα αυτοκίνητα, τέλη τα οποία θα καθορίζονται ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα. Τα καθαρά ΙΧ θα έχουν μείωση τελών, είπε, ενώ τα πιο ρυπογόνα θα αυξηθούν από 50-150 ευρώ. Το 2010 θα ισχύσουν τα νέα τέλη και αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα τα πληρώσουν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

    Επίσης, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων, με κίνητρα που θα θεσπιστούν, αλλά και επιπλέον κίνητρα για την αγορά καινούργιων ΙΧ, με άδεια κυκλοφορίας μετά το 2005.

    Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουφλιάς και η χρηματοδότηση προγράμματος θα γίνει από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αλλά και την αύξηση των εσόδων του κράτους, λόγω της αύξησης ζήτησης των ΙΧ. Το πρόγραμμα θα ισχύσει από το 2009 έως το 2012.

    Από το Σεπτέμβριο του 2011 θα θεσπιστεί πράσινος δακτύλιος και τα αυτοκίνητα που έχουν χαμηλούς ρύπους από 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και κάτω, θα κυκλοφορούν συνεχώς. Τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν πριν το 1995 δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν εντός του δακτυλίου τις ώρες που ισχύει, ενώ για τα ενδιάμεσα οχήματα θα ισχύσει το μέτρο των μονών - ζυγών.

    Ο κ. Σουφλιάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα όρια του δακτυλίου, αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά προτάσεις για δημιουργία διοδίων και κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων ΙΧ.

    Στόχος είναι, το 2012 να μειωθούν οι ρύποι κατά 25-35% και το 2015 έως 60%.

    Συνέντευξη Τύπου του κ. Σουφλιά για τα νέα μέτρα

    Δέσμη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την οδική κυκλοφορία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς.

    Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας, ανανέωση του στόλου των οχημάτων και απόσυρση των παλαιών, καθώς επίσης και εφαρμογή "πράσινου" δακτύλιου.

    Αναφορικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που τίθεται σε ισχύ το 2010, τα Ι.Χ. χωρίζονται πλέον σε 4 κατηγορίες και τα τέλη θα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα των οχημάτων:

    Τα αυτοκίνητα που έχουν άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/1/2005, εντάσσονται στην κατηγορία Α και θα πληρώνουν 18 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα σημερινά τέλη.

    Τα αυτοκίνητα κατηγορίας Β, με άδεια κυκλοφορίας από 1/1/2000 έως 1/1/2004 θα πληρώνουν 50 ευρώ περισσότερα, τα δε Ι.Χ. Γ κατηγορίας, δηλαδή εκείνα που κυκλοφόρησαν από 1/1/1996 έως 31/12/1999, θα πληρώνουν 100 ευρώ επιπλέον, ενώ εκείνα της κατηγορίας Δ, με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31/12/1995, θα πληρώνουν 150 ευρώ περισσότερα.

    Επιπλέον, τα τέλη κυκλοφορίας για τα υβριδικά αυτοκίνητα κάτω των 1.929 κ.ε. παραμένουν μηδενικά, ενώ για εκείνα με παραπάνω κυβικά ισχύει το ήμισυ των τελών για τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Α.

    Σχετικά με το μέτρο της απόσυρσης και ανανέωσης του στόλου των οχημάτων, το οποίο θα εφαρμοστεί μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων τον Αυγουστο, όπως εκτίμησε ο Υπουργός, τα μέτρα απόσυρσης θα κλιμακώνονται με την κατηγορία και τον κυβισμό του οχήματος που αποσύρεται και θα είναι μεγαλύτερα για εκείνους που μετά την απόσυρση θα αγοράσουν νέο όχημα.

    Ειδικότερα, τα κίνητρα απόσυρσης αυτοκινήτου, χωρίς αγορά νέου, ανά κατηγορία Ι.Χ., είναι τα εξής: 500 ευρώ για απόσυρση Ι.Χ. έως 900 κυβικά, 1.000 ευρώ για Ι.Χ. από 900 έως 1.400 κυβικά, 1.500 ευρώ για Ι.Χ. από 1.400 έως 2.000 κυβικά, 1.800 ευρώ για Ι.Χ. από 2.000 έως 2.400 κυβικά και, τέλος, 2.200 ευρώ για Ι.Χ. από 2400 κυβικά και πάνω.

    Παράλληλα, για αγορά αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας (οχήματος Euro 4 ή Euro 5) μετά την απόσυρση του παλιού, δίδεται οικονομικό κίνητρο 1.000 ευρώ επιπλέον.

    Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι το μέτρο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδοτείται από τα επιπλέον έσοδα από τις περιβαλλοντικές "προσαυξήσεις" των υφιστάμενων τελών κυκλοφορίας, καθώς επίσης και από τα επιπλέον έσοδα του κράτους, λόγω επιπρόσθετης ζήτησης στην αγορά από την εφαρμογή των μέτρων.

    Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι έως το 2015 υπολογίζεται ότι η μείωση όλων των ρύπων σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση θα κυμαίνεται περί το 50-60%.

    Τέλος, το μέτρο του "πράσινου" δακτύλιου, που αποτελεί "ένα ακόμα κίνητρο για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων", όπως επισήμανε ο υπουργός, θα εφαρμοστεί στην Αθήνα από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 και σε όποιο άλλο αστικό κέντρο πάρει σχετική απόφαση η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Τα αυτοκίνητα Α κατηγορίας που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους (140 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ και κάτω) θα κυκλοφορούν ελεύθερα στον δακτύλιο, ενώ τα "βρόμικα" Ι.Χ. της κατηγορίας Δ, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν κατά τις ώρες ισχύς του. Για τα Ι.Χ. που ανήκουν στις κατηγορίες Β και Γ, η είσοδός τους στο δακτύλιο θα γίνεται με τη διαδικασία μονά-ζυγά.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι μέσα στο 2009 υπολογίζεται να αποσυρθούν 50.000 οχήματα, 250.000 για το 2010, 230.000 για το 2011 και 200.000 για το 2012.

    Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι η δαπάνη απόσυρσης και ανανέωσης του στόλου οχημάτων για την περίοδο 2009-2012, είναι 2.301 εκ. Ευρώ, τα δε έσοδα των περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας και του ΦΠΑ από τις επιπλέον πωλήσεις οχημάτων, είναι 1.701,1 εκ. Ευρώ.

    Πρόσθεσε δε ότι η διαφορά των 600,28 εκ. ευρώ υπερκαλύπτεται από τα αυξημένα τέλη ταξινόμησης λόγω της επιπρόσθετης ζήτησης στην αγορά οχημάτων από την εφαρμογή των μέτρων.

    Εξ άλλου, ερωτηθείς αν χρειάζεται "να ανανεωθεί και η κυβέρνηση με απόσυρση κάποιων στελεχών", ο κ. Σουφλιάς είπε ότι "το αντικείμενο της συνέντευξης είναι η ανανέωση και απόσυρση των οχημάτων".

    [02] Συνεδρίαση για θέματα Εξωτερικής πολιτικής

    Συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο Επιτελικός Κύκλος του κόμματος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Γ. Παπανδρέου.

    "Εθνικό σχέδιο για τη νέα γρίπη"

    Τρεις σοβαρές ελλείψεις στο θέμα της αντιμετώπισης του ιού της νέας γρίπης, οι οποίες μπορεί να δώσουν κακή τροπή στην εξέλιξη της υπόθεσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε ευρεία κομματική σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Κινήματος και ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη σοβαρού σχεδίου απο την κυβέρνηση, έλλειψη συντονισμού όλων των αρμοδίων κυβερνητικών και επιστημονικών παραγόντων και έλλειψη σωστής ενημέρωσης των πολιτών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι λόγω αυτών των ελλείψεων μία πανδημία ήπιας γρίπης, όπως είναι σήμερα, κινδυνεύει να έχει εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, αλλά και τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι θα έπρεπε ήδη να είχε συσταθεί διϋπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, που θα έχει την συνολική ευθύνη για την διαχείριση της υπόθεσης.

    Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δώσει όλο το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, αντί να προετοιμαστεί ουσιαστικά για την αντιμετώπισή του.

    Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ένα πλήρες εθνικό σχέδιο και σωστή ενημέρωση και όχι άλλες καθυστερήσεις και ανακρίβειες στο δημόσιο διάλογο.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, θα παρακολουθεί το θέμα σοβαρά και τεκμηριωμένα προς όφελος της υγείας των πολιτών, της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας και γι΄αυτό έχει συστήσει ομάδα διαχείρισης που θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις.

    Ενημέρωση στη Βουλή

    Ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας για τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νέας γρίπης, ζητούν σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο για τα μέτρα που λαμβάνει, ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νέας γρίπης, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σε επιστολή που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο του Σώματος.

    «Η ανυπαρξία εθνικού σχεδίου δράσης για την επιδημία της νέας γρίπης, προκαλεί ισχυρές αμφιβολίες σχετικά με την ετοιμότητα της χώρας και του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση τυχόν επερχόμενης πανδημίας τον Σεπτέμβριο. Η κυβερνητική πολιτική εξαντλείται στις συνεχείς και συχνά αντιφατικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, που φυσικά, κάθε άλλο παρά κατευνάζουν τους φόβους και τις ανησυχίες των πολιτών», αναφέρεται στην επιστολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις Διαμαντοπούλου

    "Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πανδημία, η οποία, όμως, είναι μια ήπιας μορφής γρίπη και γι' αυτό χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση. Στο θέμα των σχολείων χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός", δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου.

    "Ο υπουργός Παιδείας πριν από είκοσι ημέρες είπε ότι υπεύθυνες είναι οι νομαρχίες της χώρας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Υπεύθυνο είναι και το υπουργείο Παιδείας και η ελληνική κυβέρνηση. Γι' αυτό ζητάμε από τον υπουργό Παιδείας να καταθέσει σχέδιο για κάθε σενάριο, να έλθει στην Βουλή και να ανακοινώσει το πρόγραμμα του υπουργείου και βεβαίως δεν ζητάμε το πότε θα ανοίξουν ή θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά να αρχίσουμε από συγκεκριμένες οδηγίες, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις", επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας "ότι είναι αναγκαίο και δεν αρκούν οι ωραιολογίες και οι συστάσεις για ψυχραιμία".

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 23/7/2009

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα μεταβεί στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας και να απονείμει τα ξίφη στους νέους Ανθυπολοχαγούς τάξεως 2009 - 09:00:00, Βάρη Αττικής.

  • Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, θα επιδώσει το Βραβείο για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. - 11:00:00, Αθήνα/αίθουσα Εντευκτηρίου της Βουλής. Θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος μαζί με τον Δήμαρχο Ελληνικού Χρ. Γκορτζίδη θα επισκεφτούν τον υφυπουργό αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη - 11:30:00, Αθήνα/Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

  • Συνάντηση του ΥΦΕΞ Γ. Βαληνάκη με το Γάλλο Υφυπουργό, Αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Πιερ Λελούς - 12:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ.

  • Συνεδρίαση υπό τον Γ. Παπανδρέου του Επιτελικού Κύκλου Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ - 12:00:00, Αθήνα/Ιπποκράτους.

  • Συνάντηση της Α. Παπαρήγα με τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο - 12:30:00, Αθήνα/υπουργείο Υγείας.

  • Σύσκεψη του ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαθανασίου με εκπροσώπους των φορέων επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών - 14:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΘΟ.

  • Συμβολική ένστολη διαμαρτυρία της ΠΟΑΣΥ - 18:00:00, Αθήνα/Πλατεία Συντάγματος.

  • Εγκαίνια της έκθεσης "Τέχνη και Δημοκρατία.Τριανταπέντε σύγχρονοι Ελληνες δημιουργοί" από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή - 19:00:00, Αθήνα/Ζάππειο. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

  • Εκδηλώσεις για την Κύπρο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Κυπριακή πρεσβεία στο Βαθύ Σάμου. - 20:30:00, Σάμος/Βαθύ Σάμου-1ο Γυμνάσιο.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Εφήβων (Α' φάση-Γ' όμιλος-1η ημέρα) - 19:00:00, Ελλάδα-Τουρκία

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ (β` προκριματικός γύρος, β` αγώνες): Λάρισα-Ρέικιαβικ - 20:00:00

  • Πάλη-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παίδων/κορασίδων, http://www.euchad-wrestling2009.org.rs/

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, Ρώμη (ITA)

    ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

    14:00 3μ. συγχρονισμένες (Γ) (Προκριματικά)

    16:15 3μ. (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    12:00 Σόλο-ελεύθερο πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    18:00 Ντουέτο-ελεύθερο πρόγραμμα (προκριματικός)

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    10:30 Ν. Ζηλανδία-Αυστραλία (Γ΄ όμιλος)

    11:50 Καναδάς-Ν. Άφρική (Γ΄ όμιλος)

    13:10 Γερμανία-Ολλανδία (Δ΄ όμιλος)

    14:30 Βραζιλία-Ισπανία (Δ΄ όμιλος)

    18:00 Ουζμπεκιστάν-Ουγγαρία (Α΄ όμιλος)

    19:20 Ρωσία-Καζακστάν (Β΄ όμιλος)

    20:40 ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑ (Β΄ όμιλος)

    22:00 Κίνα-Ιταλία (Α΄ όμιλος)

    [04] Συνάντηση με υπ. Υγείας

    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί στις 12:30 με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό για τα θέματα που ανακύπτουν από τη «νέα γρίπη» και να κατατεθούν από την αντιπροσωπεία οι προτάσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα.

    [05] Συνάντηση με υφυπ. Αθλητισμού

    Συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Γ. Ιωαννίδη θα έχει στις 11:30 ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο του Ελληνικού κ. Χρ. Κορτζίδη.

    Το βράδυ, ο κ. Αλαβάνος θα επισκεφθεί τα Ζωνιανά για την παρουσίαση της ολοκληρωμένης Μελέτης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την ανάπτυξη της περιοχής.

    "Συνύπαρξη χωρίς προβλήματα"

    "Η συνύπαρξη του Συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική μας συμμαχία και θέλουμε να είναι δυνατή και αξιόμαχη". Την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση διατυπώνει ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εφημερίδα "metro" κατά τη μεγάλη κρίση που ξέσπασε στον χώρο της παράταξης με αφορμή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Μιλώντας για τις σχέσεις του με τον Αλέκο Αλαβάνο, υπογραμμίζει "ότι όλη αυτή η ιστορία "θα τα βρούνε-δεν θα τα βρούνε" έχει πάρει παράλογες διαστάσεις γιατί τα άλλα κόμματα δεν μας έχουν συνηθίσει να συζητάνε ανοιχτά και δημόσια τα θέματά τους". Τονίζει ότι "αυτή τη στιγμή" δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός βουλής ο ΣΥΝ. Ξεκαθαρίζει ότι δεν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί από τον ηγεσία του ΣΥΝ μετά το αρνητικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου και τις εσωκομματικές συγκρούσεις που ακολούθησαν ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των πολιτικών συνεργασιών σημειώνει ότι "δεν κλείνουμε πόρτες".

    [06] "Εις βάρος της ποιότητας ζωής"

    "Τα μέτρα όπως παρουσιάστηκαν, με τη μορφή πράσινων δακτυλίων και περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας, μας θυμίζουν έντονα την ιστορία με τα πράσινα άλογα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κ. Αϊβαλιώτης, αναφορικά με τα μέτρα για τη μείωση των ρύπων, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    "Κυλά ο χρόνος εις βάρος της ποιότητας ζωής μας, χωρίς να μπορεί να σοβαρευτεί η κυβέρνηση Καραμανλή", τόνισε.

    Για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αϊβαλιώτης εξέφρασε την άποψη ότι "από κοινού, ΝΔ και ΠΑ.ΣΟ.Κ, μεθοδεύουν να οδηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας σε απόσυρση από τον θεσμικό του ρόλο." Ακόμη, πρόσθεσε ότι "πρόκειται για άθλιες ασχήμιες που προσβάλλουν τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Αν σήμερα υπήρχε η δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, ο κ. Παπούλιας θα εκλεγόταν σχεδόν παμψηφεί από τους Έλληνες πολίτες."

    Τέλος, για το θέμα της νέας γρίπης, ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι "δε χρειάζεται να διαφημίζουμε τον αριθμό των νοσούντων, ενώ επιβάλλεται να προμηθευτούμε εγκαίρως τα εμβόλια ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας. Θα πρέπει να οργανωθούν αποτελεσματικότερα οι υγειονομικές μας υπηρεσίες και να αρχίσουν τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές από εξειδικευμένους επιστήμονες".

    [07] Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας

    Μέσα σε κλίμα ηρεμίας, η Ρωσία και οι χώρες του ΝΑΤΟ αντάλλαξαν τις απόψεις τους πάνω σε θέματα όπως η καταπολέμηση της πειρατείας ανοιχτά των Σομαλικών ακτών και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, σε μία προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, όπου ζητήθηκαν θέματα ασφαλείας και κοινές δράσεις, οι πρεσβευτές των δύο πλευρών δεν κατέληξαν μεν σε καμία συμφωνία, αλλά εξέτασαν το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινών περιπόλων στον Κόλπο του Άντεν και της από κοινού εκπαίδευσης των πληρωμάτων.

    "Υπήρξε κοινή επιθυμία ενίσχυσης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με επίκεντρο τα πρακτικά ζητήματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απαθουράι.

    Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν περιέγραψε τη συνάντηση ως "έναν θεωρητικό διάλογο που θα οδηγήσει σε έναν πολιτικό διάλογο" και θα επιτρέψει στη χώρα του να εκθέσει το όραμά της για τον κόσμο, όπως έκανε και το ΝΑΤΟ με το δικό του νέο στρατηγικό δόγμα, που πρόκειται να υιοθετήσει στα τέλη του 2010. Ο κ. Ρογκόζιν εξέθεσε στις 28 χώρες του ΝΑΤΟ το πλαίσιο της νέας "εθνικής στρατηγικής ασφαλείας" που υιοθέτησε η Ρωσία στις 12 Μαΐου και στην οποία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φωτογραφίζονται ως οι βασικές απειλές.

    Όσον αφορά το θέμα της διεύρυνσης της Συμμαχίας, ανώτατος ρώσος αξιωματούχος που συμμετείχε στο Συμβούλιο δήλωσε στον Τύπο ότι "οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ μάς υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις ως προς τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε απειλή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση νατοϊκών στρατιωτικών υποδομών όλο και πιο κοντά στα σύνορά μας'.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 July 2009 - 4:30:37 UTC