Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αντιφατική ενημέρωση για τη νέα γρίπη"
  • [02] Η γιορτή της Δημοκρατίας
  • [03] Καυτό τριήμερο
  • [04] "Σενάρια επί χάρτου"
  • [05] Επίσκεψη στα Ζωνιανά
  • [06] "Πληρώνουν οι φτωχοί"
  • [07] Θετική η εικόνα των ΗΠΑ

  • [01] "Αντιφατική ενημέρωση για τη νέα γρίπη"

    Την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης σε σχέση με τον ιό της νέας γρίπης, εκφράζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή του που έστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου προτείνει τη σύσταση Διϋπουργικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, η οποία θα λειτουργεί σε διαρκή βάση, ενώ ταυτόχρονα θέτει στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών όλα τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος για να συμβάλλουν στην εθνική, όπως αναφέρει, προσπάθεια για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της νέας γρίπης στη χώρα. Και επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ένα πλήρες εθνικό σχέδιο και σωστή ενημέρωση χωρίς άλλες καθυστερήσεις και ανακρίβειες στο δημόσιο διάλογο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης τη δική του ανησυχία, η οποία προέρχεται από την έλλειψη ενός σοβαρού επιχειρησιακού σχεδιασμού προετοιμασίας και συντονισμού, διαπίστωσε ότι συμμερίζεται και ο ιατρικός και επιστημονικός κόσμος της χώρας.

    Το πρόβλημα τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταβάλλεται κυρίως σε ζήτημα διαχείρισης, δηλαδή προετοιμασίας, σχεδιασμού, συντονισμού συναρμόδιων φορέων, πληροφόρησης του κοινού και κινητοποίησης των μηχανισμών του κράτους και της κοινωνίας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι η ανησυχία του επιτείνεται από το γεγονός της έλλειψης πολιτικών για την ενίσχυση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια.

    Και αυτά τονίζει καθιστούν τη χώρα μας περισσότερο ευάλωτη απέναντι σε μια κρίση, όπως αυτή της νέας γρίπης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για αδυναμίες και αβελτηρίες από την πλευρά της κυβέρνησης, που δημιουργούν τον κίνδυνο ώστε μια πανδημία με συμπτώματα ήπιας μορφής να εξελιχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, αλλά και για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας.

    Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει την ανάγκη ενός σωστού επιχειρησιακού σχεδιασμού, αλλά πέραν αυτού όπως τονίζει, η καλύτερη αντιμετώπιση της νέας γρίπης είναι, η σωστή και συνεχής ενημέρωση όλων των πολιτών και όλων των συντελεστών υγείας.

    Επισημαίνει επίσης, ότι στη χώρα μας, παρά τα βήματα που έχουν γίνει παρατηρήθηκαν πολλαπλά φαινόμενα επίσημης αντιφατικής ενημέρωσης του κοινού, που έχουν ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία σύγχυσης και ανησυχίας.

    Συνεδρίαση του κύκλου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας

    Φόβους ότι μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, εξέφρασε ο κ. Γ.Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του κύκλου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, καταδίκασε τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν είναι σε θέση να χειριστεί δύσκολα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».

    Προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στην προσπάθειά της, όπως είπε, να αποσπάσει την προσοχή από την δυσμενή πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ίδια, αλλά και να μην πέσει στην παγίδα της όξυνσης.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου καταδίκασε τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις άλλες προκλήσεις της Τουρκίας στο ζήτημα των ερευνών στο Αιγαίο κλπ.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν είναι σε θέση, όπως φάνηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, να χειριστεί δύσκολα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Πολύ δε περισσότερο σήμερα, μέσα σε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και συνολικής αμφισβήτησης των πολιτικών της».

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στηρίζει την πορεία της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η γειτονική χώρα οφείλει να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Πρόκειται, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για συγκεκριμένες υποχρεώσεις, απέναντι στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα κράτη-μέλη της.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο και τους κατάλληλους χειρισμούς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κάτι που, όπως είπε, δεν έπραξε τα τελευταία πέντε χρόνια, σπαταλώντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και χάνοντας ιστορικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.

    Σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει έρθει στη θέση του ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα έλεγε για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και στο ζήτημα αυτό, είπε ο κ. Παπανδρέου, έχασε την ιστορική ευκαιρία, την οποία προσέφερε η στρατηγική του Ελσίνκι, που έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω της Χάγης, μέσα από ένα χρονοδιάγραμμα που θα δέσμευε την Τουρκία και από θέση ισχύος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρ' όλα αυτά εκτίμησε ότι και σήμερα υπάρχουν δυνατότητες για την Ελλάδα και χαρακτήρισε σημαντικό σταθμό για την επανεξέταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου. Είναι, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ευκαιρία για την Ελλάδα να προσδιορίσει και πάλι με αποφασιστικότητα τη σχέση της με την Τουρκία και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, σε όλα τα θέματα που έχει άμεσο ενδιαφέρον και συμφέρον, όπως και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

    Η Ελλάδα, τόνισε επίσης ο κ.Παπανδρέου, δεν πρέπει να συναινέσει τον Δεκέμβριο χωρίς προϋποθέσεις και δείγματα γραφής από την πλευρά της Τουρκίας και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε ότι κανένας δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στάση της Ελλάδας τον Δεκέμβριο.

    Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την προσπάθεια της Τουρκίας να καταστήσει διμερές το συγκεκριμένο θέμα, όπως και ότι ζητά ανταλλάγματα με θέμα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    Στα θέματα αυτά, όπως είπε, όπως και στα θέματα του Πατριαρχείου υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις και δεν είναι διμερή ζητήματα.

    Αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ και την πρόσφατη επίσκεψη του διαπραγματευτή του ΟΗΕ στην Αθήνα και τα Σκόπια, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει ακόμη την Αξιωματική Αντιπολίτευση για τις τροποποιήσεις του Μάθιου Νίμιτς και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην εθνική κόκκινη γραμμή.

    Τέλος, ο κ.Παπανδρέου συνεχάρη την ευρωομάδα του Κινήματος για την επιτυχή διεκδίκηση θέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επανέλαβε την αρνητική θέση του ΠΑΣΟΚ στην επανεκλογή Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [02] Η γιορτή της Δημοκρατίας

    Με μια λιτή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο εορτάστηκε η συμπλήρωση 35 χρόνων από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, 1.200 προσκεκλημένοι, εκ των οποίων περίπου οι 700 ήταν αντιστασιακοί την περίοδο της δικτατορίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, στην ομιλία του τόνισε ότι "κάθε τέτοια επέτειος, υποχρεώνει σε απολογιστικές σκέψεις και στοχασμούς για το αύριο".

    "Η ποιότητα της δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με την κάλυψη των βασικών αναγκών της ζωή των πολλών" είπε ο κ.Παπούλιας και αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του εορτασμού της επετείου.

    Τη χαρακτήρισε επιλογή, που αποδεικνύει βαθύ σεβασμό σε όλους όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στην δικτατορία. "Οι κοσμικότητες και οι δεξιώσεις είναι ασύμβατες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει η συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου", τόνισε ο κ. Παπούλιας.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Παπούλιας αναφέρθηκε στους αντιστασιακούς αγωνιστές κατά της χούντας και είπε ότι "αποτελούν την πλέον ισχυρή απόδειξη ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και φως και μεγαλείο. Οι αγώνες του ελληνικού λαού είναι ο πυρήνας της αισιοδοξίας που προκαλεί δημιουργικές δυνάμεις, αποβάλλει την ηττοπάθεια και φέρνει την αύρα ενός καλύτερου αύριου".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην οικονομική κρίση υπογράμμισε ότι "την ώρα που αμφισβητείται το κυρίαρχο μοντέλο της οικονομίας, δεν προβάλλεται με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο μια εναλλακτική πρόταση για μια ανάπτυξη ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία. Μια βεβαιότητα υπάρχει ότι η κοινωνική συνοχή στον αναπτυγμένο κόσμο απειλείται και η ανασφάλεια των πολλών εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις και προκαλεί φοβικά σύνδρομα".

    "Το προσωπικό αδιέξοδο κάθε ανέργου", επισήμανε ο κ. Παπούλιας, "η αγωνία κάθε νέου που αναζητά μάταια δουλειά, είναι η πρώτη ύλη αναπόφευκτων κοινωνικών εντάσεων. Η κρίση εμπιστοσύνης του κόσμου στο πολιτικό σύστημα είναι βαθιά. Όχι μόνο, γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή, ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη δημόσια διοίκηση παραμένουν ζωντανές. Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας. Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε αναξιοκρατικά".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη ότι " χρειαζόμαστε επανακαθορισμό των κανόνων, τι είναι σωστό και τι λάθος, τι ενώνει το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον και τι κόσμο τελικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας". Χαρακτήρισε τους αγωνιστές ενάντια στην δικτατορία πρότυπο αναφοράς, γιατί έδωσαν πολλά, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα.

    Τέλος, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι "σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η λύση του προβλήματος με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η ΕΕ έχει ευθύνη να συμβάλει στη θεραπεία της πληγής αυτής που αποτελεί μια από τις ντροπές του παγκόσμιου πολιτισμού. Το κλειδί για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας, αλλά για την ώρα δεν διαπιστώνουμε βούληση υπέρβασης αναχρονιστικών αντιλήψεων και εθνικιστικής λογικής από τους Τούρκους. Αντίθετα παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και διαρκή προώθηση μονομερών ανιστόρητων διεκδικήσεων".

    "Απατώνται όμως αν νομίζουν ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και τις απειλές μπορούν να κάμψουν τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας", υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν και 20 παιδιά από το λύκειο Γαλατσίου, τα οποία είχαν αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκθέτοντας τις ανησυχίες τους και την αγωνία τους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Μηνύματα για την επέτειο

    «Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και έθεσαν τον πρώτο λίθο για την σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμά του.

    Στα χρόνια που ακολούθησαν «την κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών, υπό το βάρος της προδοσίας της Κύπρου και της αντίστασης του Ελληνικού λαού, με κορυφαία στιγμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου», η «Ελλάδα απέκτησε κύρος, λόγο στα Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη διεθνή σκηνή, ενώ με τις θυσίες του λαού πρωταγωνίστησε στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι «σήμερα η χώρα βιώνει την μεγαλύτερη μετά τη Μεταπολίτευση κρίση. Κρίση οικονομική, πολιτική, ηθική και πολιτιστική. Κρίση θεσμών, κρίση αξιών ... Μια κρίση που επιτείνεται από την διεθνή οικονομική κρίση και δημιουργεί ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες» και η οποία είναι «αποτέλεσμα των συντηρητικών πολιτικών, τις οποίες ακολούθησε και ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απαξιώνοντας θεσμούς, πρόσωπα και προοπτικές».

    «Είναι χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, των υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων και της νέας γενιάς του τόπου, να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε συντηρητικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που κρατούν την Ελληνική κοινωνία σε ομηρεία, να αγωνιστούμε για να διευρύνουμε τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, να εμβαθύνουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς εποπτείας, ελέγχου και λογοδοσίας, νέους θεσμούς ρύθμισης της αγοράς υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

    Είναι ιστορικό καθήκον μας να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή, με ισχυρούς θεσμούς, με ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία και κοινωνική συνοχή. Την ελπίδα αυτή, την προοπτική αυτή, ενσαρκώνει το Κίνημά μας» καταλήγει ο κ.Παπανδρέου.

    ΚΚΕ

    «Η συμπλήρωση 35 χρόνων από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας προσφέρεται για προβληματισμό στο λαό και τη νεολαία, προκειμένου να βγουν συμπεράσματα από τη λεγόμενη "καλύτερη δημοκρατία που έχουμε γνωρίσει"», αναφέρει η ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας.

    Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η υπάρχουσα δημοκρατία είναι ταξική και υποκριτική και μια από τις αποδείξεις για αυτό, είναι, όπως αναφέρει, οι χιλιάδες νεκροί στους χώρους δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απολύσεις απεργών και οι διώξεις συνδικαλιστών και η περικοπή εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

    «Από την άλλη, η ένταση του αντικομμουνισμού, που αναπτύσσεται ενιαία στην ΕΕ, εκφράζεται και στην Ελλάδα από τα αστικά κόμματα, με σκοπό να χτυπηθεί συνολικότερα το εργατικό - λαϊκό κίνημα", σημειώνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι "επιβεβαιώνεται ανάγλυφα ότι αυτό το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, δεν γιατρεύεται».

    «Ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, οι εργαζόμενοι έχουν να επιλέξουν το δικό τους δρόμο: Αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, αποφασιστική ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ισχυρό ΚΚΕ, για τη λαϊκή αντεπίθεση. Για να ανοίξει ο δρόμος της φιλολαϊκής προοπτικής, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση.

    ΣΥΝ

    «Το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να απελευθερώσουμε τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που θα παλέψουν για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο», αναφέρει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την 35η επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας.

    Ο ΣΥΝ προσθέτει ότι ειδικά αυτή την εποχή, που η πολιτική και η δημοκρατία πλήττονται και απαξιώνονται και λόγω της διαπλοκής και της διαφθοράς και την ίδια στιγμή επιχειρείται η συρρίκνωσή της δημοκρατίας μέσω της περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, "είναι η στιγμή που η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να διαμορφώσει νέα αξιακά προτάγματα, που θα έχουν ως στόχο την διεύρυνση της δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την βελτίωση των όρων και της ποιότητας ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η φετινή επέτειος μας βρίσκει στη σκιά μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, τα πρώτα θύματά της οποίας είναι οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά αδύνατοι, αναφέρει ο ΣΥΝ, επισημαίνοντας ότι είναι η στιγμή της αντίστασης και της αντεπίθεσης στο νεοφιλελευθερισμό που ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα.

    ΛΑΟΣ

    «Όσο και να προσπαθήσει ο κ. Καραμανλής να κάνει ανάληψη από το κεφάλαιο "Κων/νος Καραμανλής" προβάλλοντας το ρόλο του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εις βάρος όμως της αναδείξεως του ρόλου των αντιστασιακών, δεν κερδίζει αλλά μειώνεται στην εκτίμηση των δημοκρατικών πολιτών» δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στην τακτική της κυβέρνησης για την επέτειο των 35 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

    [03] Καυτό τριήμερο

    Στο "κόκκινο" και πάλι ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, καθώς από σήμερα εξασθενούν τα μελτέμια, ενώ θερμές μάζες αναμένεονται από την Αφρική.

    Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι το Σάββατο και η Κυριακή όπου το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως 43 βαθμούς Κελσίου, αλλά υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και την Παρασκευή, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

    Σήμερα, οι μέγιστες τιμές στη δυτική Ελλάδα θα είναι 39-41 βαθμοί, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα 37-39 βαθμοί και περιοχή Αιγαίου 34-36 βαθμοί Κελσίου.

    Το Σάββατο ο υδράργυρος στην ηπειρωτική χώρα θα "σκαρφαλώσει" στους 41-43 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα θα φτάσει στους 37-39 βαθμούς Κελσιου.

    Σε υψηλά επίπεδα θα είναι το θερμόμετρο και την Κυριακή, με τις μέγιστες τιμές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα να φτάνουν τους 37-39 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 41-43 βαθμούς και στην περιοχή του Αιγαίου τους 38-40 βαθμούς Κελσιου.

    Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα, καθώς άνεμοι ισχυροί από βόρειες διευθύνσεις θα πνέουν από την Κυριακή.

    [04] "Σενάρια επί χάρτου"

    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό για τα θέματα που ανακύπτουν από τη «νέα γρίπη» και να κατατεθούν από την αντιπροσωπεία οι προτάσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα.

    Η κα Παπαρήγα, μιλώντας για το θέμα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είχε τονίσει ότι «πρέπει να υπάρχει σχεδιασμένη δράση και όχι σενάρια επί χάρτου» σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό που λέμε σύστημα οργανωμένης δημόσιας υγείας και επάνω εκεί να παίρνονται και τα έκτακτα μέτρα».

    «Πρέπει τα έκτακτα μέτρα να εκδηλώνονται σε ένα οργανωμένο σύστημα δημόσιας υγείας, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται όλος ο πληθυσμός. Θα σας πω ένα απλό πράγμα: Δεν υπάρχει κάπου καταχωρημένο πόσοι ακριβώς -όχι αν υπάρχουν ευπαθείς ομάδες- ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες» σημείωσε η γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

    «Αν αρχίσει ο καθένας να βλέπει υποκειμενικά το θέμα, εκεί δημιουργείται ο πανικός. Εδώ χρειάζεται ένα σύστημα δημόσιας υγείας και ακόμα και ατομική καταχώρηση. Είπατε προηγουμένως και είναι σωστό, λένε τα παιδιά είναι ζώνη υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, μόλις βήξει το παιδί θα το κρατήσεις στο σπίτι να μην πάει στο σχολείο, να μην πάει στον παιδικό σταθμό. Πρέπει να κάτσει και ο γονιός μαζί του, κανένας γονιός δεν αφήνει το παιδί, ενώ πρώτα με ένα βήχα, ακόμα και με δέκατα και με λίγο πυρετό το έστελνε στον παιδικό σταθμό, τι να κάνει; Τώρα όμως εφόσον υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος, μέχρι να δει το πόρισμα αν είναι ή δεν είναι η γνωστή γρίπηβ¦ Άρα πρέπει να υπάρχουν και άδειες».

    Τέλος η κα Παπαρήγα ανέφερε πως πρέπει να βρεθούν λύσεις για τον ανασφάλιστο πληθυσμό, όπως π.χ. οι μετανάστες και τα παιδά τους.

    [05] Επίσκεψη στα Ζωνιανά

    Μια ολοκληρωμένη μελέτη, που όπως επισημάνθηκε , αφορά το αύριο και το μέλλον των Ζωνιανών παρουσιάσθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην ορεινή κοινότητα της Κρήτης, παρουσία και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου.

    Πρόκειται για την ολοκληρωμένη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την ανάπτυξη της περιοχής η οποία χρηματοδοτείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και περιλαμβάνει την αξιοποίηση του Φαραγγιού, της Ρούσσας Λίμνης, του Σπηλαίου Σφενδόνη, παρεμβάσεις στον οικισμό και άλλες δράσεις

    Η μελέτη με τίτλο «Αξιοποίηση του Ορεινού Όγκου Ψηλορείτη στην περιοχή Ζωνιανών" παρουσιάσθηκε από καθηγητές του ΕΜΠ με επικεφαλής τον πρύτανη του Ιδρύματος Κωνσταντίνο Μουντζούρη.

    Όπως ο κύριος Αλαβάνος τόνισε χαρακτηριστικά πρόκειται, «για μια πολιτική παρέμβαση με αναπτυξιακές προτάσεις»

    O κύριος Αλαβάνος αποκάλεσε συγχωριανούς τους κατοίκους των Ζωντανών λέγοντας χαρακτηριστικά, «μπορούμε να αλλάξουμε, να χαράξουμε ένα άλλο δρόμο, ο οποίος θα είναι υπόδειγμα για όλη την ορεινή Κρήτη».

    Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που από τον καιρό που ήταν ευρωβουλευτής είχε καταβάλει για την ανάπτυξη των Ζωνιανών λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα.

    «Το όνομα Ζωνιανά δεν θα σβήσει ποτέ», τόνισε.

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους νέους επεσήμανε ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι για την περιοχή τους και κάλεσε την πολιτεία να είναι αρωγός και όχι εισαγγελέας, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε.

    Τον χειμώνα του 2008, ο κύριος Αλαβάνος και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί τα Ζωνιανά, λίγες μόνο μέρες μετά τα γνωστά γεγονότα που έφεραν στην επιφάνεια πολλά προβλήματα υστέρησης και απομόνωσης της περιοχής.

    Τότε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε να ζητήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τη συμβολή του ιδρύματος, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες επεξεργασίας προτάσεων για μια εναλλακτική ανάπτυξη της περιοχής των Ζωνιανών. Ο πρύτανης του ΕΜΠ, κ. Μουτζούρης, ανταποκρίθηκε αμέσως και τον Μάιο του 2008, ομάδα καθηγητών του ΕΜΠ με επικεφαλής τον ίδιο επισκέφθηκαν τα Ζωνιανά, συμμετείχαν σε σύσκεψη με φορείς και κατοίκους του χωριού και ανέλαβαν την υποχρέωση να εκπονήσουν μελέτη για την ανάπτυξη της περιοχής.

    Η μελέτη παρουσιάσθηκε στην πλατεία του χωριού παρουσία και κατοίκων της περιοχής.

    Επιστολή στην υπουργό Απασχόλησης

    Στο μεταξύ, ο κ. Αλαβάνος έστειλε επιστολή στην υπουργό Απασχόλησης κα Πετραλιά για τα εργασιακά δικαιώματα των καθαριστριών που απασχολούνται μέσω εργολάβων στο Δημόσιο ή σε επιχειρήσεις του Δημοσίου.

    Στην επιστολή αφού επισημαίνει την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καμία δραστηριότητα του δημοσίου δεν πρέπει να μεταβιβάζεται σε εργολάβους» τονίζει ότι «παρά το γεγονός ότι και η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (Π.Ε.Κ.Ο.Π.) είναι κατά των αναθέσεων σε εργολάβους καθαριότητας αυτών των υπηρεσιών καταλήξαμε από κοινού, ότι μέχρι να συμβεί αυτό, θα ήταν σκόπιμο στις συμβάσεις έργου μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και των αναδόχων να συμπεριλαμβάνονται ρητά όροι, οι οποίοι αν και είναι αυτονόητοι ως περιεχόμενοι στην εργατική νομοθεσία, παραμένουν ανεφάρμοστοι. Είναι προφανές ότι η παραβίασή τους (διαπιστωμένη με οποιονδήποτε τρόπο, είτε δηλ. από το φορέα, το ΣΕΠΕ, από τρίτους κλπ.) θα οδηγεί αυτόματα και αυτοδίκαια, χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις στην καταγγελία της σύμβασης έργου, στην έκπτωση του αναδόχου και στην κατά περίπτωση είτε επιλογή του επομένου αναδόχου είτε σε διενέργεια νέου διαγωνισμού».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει 11 όρους, που επεξεργάστηκε η Π.Ε.Κ.Ο.Π.και καταλήγει:

    «Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για τροποποίηση του άρθρου 4 Ν. 3528/07 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας), και των άλλων σχετικών νόμων (Ν. 2190/94 κλπ.) έτσι ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη στο Δημόσιο αλλοδαπών προερχομένων από χώρες εκτός Ε.Ε. όχι μόνο όπου προβλέπεται από ειδικούς νόμους αλλά και σε κάθε βοηθητική εργασία όπως είναι αυτή του καθαρισμού καθώς και να καταργηθεί η δυνατότητα του Δημοσίου με τη στενή και την ευρεία έννοια, να συνάπτει συμβάσεις έργου καθαριότητας με ιδιωτικές εταιρείες, οι δε σχετικές εργασίες να γίνονται από προσωπικό που προσλαμβάνεται με τις διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ. Θεωρούμε ότι έτσι θα τελειώσει δια παντός το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπων και δη οικονομικών μεταναστών με βασικό ηθικό και φυσικό αυτουργό το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο».

    [06] "Πληρώνουν οι φτωχοί"

    "Καλούνται να πληρώσουν οι φτωχοί και οι μη προνομιούχοι, οι οποίοι έχουν ένα σαραβαλάκι και δεν διαθέτουν χρήματα για να το ανταλλάξουν με κάτι καινούργιο. Αυτοί καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσια τέλη. Όπου φτωχός και η μοίρα του...", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κ. Αϊβαλιώτης, αναφορικά με τα μέτρα για τη μείωση των ρύπων, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    "Κυλά ο χρόνος εις βάρος της ποιότητας ζωής μας, χωρίς να μπορεί να σοβαρευτεί η κυβέρνηση Καραμανλή", τόνισε.

    Για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αϊβαλιώτης εξέφρασε την άποψη ότι "από κοινού, ΝΔ και ΠΑ.ΣΟ.Κ, μεθοδεύουν να οδηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας σε απόσυρση από τον θεσμικό του ρόλο." Ακόμη, πρόσθεσε ότι "πρόκειται για άθλιες ασχήμιες που προσβάλλουν τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Αν σήμερα υπήρχε η δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, ο κ. Παπούλιας θα εκλεγόταν σχεδόν παμψηφεί από τους Έλληνες πολίτες."

    Τέλος, για το θέμα της νέας γρίπης, ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι "δε χρειάζεται να διαφημίζουμε τον αριθμό των νοσούντων, ενώ επιβάλλεται να προμηθευτούμε εγκαίρως τα εμβόλια ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας. Θα πρέπει να οργανωθούν αποτελεσματικότερα οι υγειονομικές μας υπηρεσίες και να αρχίσουν τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές από εξειδικευμένους επιστήμονες".

    [07] Θετική η εικόνα των ΗΠΑ

    Βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Γαλλία, μετά από την εκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στις ΗΠΑ.

    Η έρευνα που διενεργήθηκε σε 25 χώρες από το αμερικανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Pew Research Center έδειξε ότι η εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο έχει γίνει πλέον "θετική" σε σχέση με το 2000, την χρονιά που ο Τζορτζ Μπους εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Η τάση αυτή που κατευθύνεται από την δημοτικότητα του προέδρου Ομπάμα, είναι ιδιαίτερα έντονη σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

    Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης των Γάλλων (75%) βλέπει πιο θετικά τις ΗΠΑ το έτος 2009. Η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα η οποία παρουσιάζει την μεγαλύτερη αλλαγή στην γνώμη της για τις ΗΠΑ, καθώς το 2008 μόνο το 31% των Γερμανών "έβλεπε" θετικά τις ΗΠΑ, ενώ σήμερα το ίδιο ποσοστό βρίσκεται στο 64%.

    Εκτός από την Γηραιά Ήπειρο, η εικόνα των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί και στον μουσουλμανικό κόσμο. Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ο Λίβανος δηλώνουν πιο σίγουρες για την πολιτική των ΗΠΑ, αλλά στην Τουρκία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Πακιστάν η εχθρότητα απέναντι στις ΗΠΑ παραμένει έντονη.

    Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα όπου η εμπιστοσύνη απέναντι στις ΗΠΑ παρουσιάζει μείωση. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτό αποτελεί συνέπεια της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο στις 4 Ιουνίου 2009, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης.

    Η έρευνα διεξήχθη από τις 18 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου, ανάμεσα σε 27,000 ανθρώπους, σε 24 χώρες και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 July 2009 - 10:30:41 UTC