Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε γραφεία πολιτικών κομμάτων
  • [02] Π.Παυλόπουλος: "Αντιφάσκει το ΠΑΣΟΚ"
  • [03] Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
  • [04] ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
  • [05] Τρίκαλα: Σε λαογραφικά μουσεία μετατρέπονται πέτρινα παλαιά σχολεία
  • [06] "Συνεργασία για το κλίμα"
  • [07] Δημοπρασία στο διαδίκτυο
  • [08] Η πρώτη "μάχη"

  • [01] Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε γραφεία πολιτικών κομμάτων

    Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια και μολότοφ σε γραφεία πολιτικών κομμάτων σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αττική.

    Μετά την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο γραφείο της κυρίας Δήμητρας Αράπογλου - Διαμαντή, βουλευτού του ΛΑΟΣ, που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Κουκάκι, μέσα σε μισή ώρα, από τις 3 τα ξημερώματα μέχρι τις 3.30, εκδηλώθηκαν άλλες επτά επιθέσεις με μολότοφ και γκαζάκια σε γραφεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.

    Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

    Αναλυτικότερα, οι εμπρηστικές επιθέσεις ξεκίνησαν από την οδό Μπελες 16-18 στο Κουκάκι, όπου άγνωστοι πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ στα γραφεία της ΝΔ.

    Ακολούθησαν επιθέσεις με:

    -Μολότοφ στη διασταύρωση Σπύρου Πάτση και Ορφέως στο Βοτανικό, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    -Μολότοφ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 21 στη Δραπετσώνα, στα γραφεία της ΝΔ.

    Μολότοφ στη διασταύρωση Αγίου Δημητρίου και Θεσσαλονίκης στα Καμίνια, στα γραφεία της ΝΔ.

    - Γκαζάκια στην οδό Ιωαννίνων 8 στο Χαλάνδρι, στα γραφεία της ΝΔ.

    -Ένα γκαζάκι στην οδό Αγίας Λαύρας 71 στου Γουδή, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    -Γκαζάκια στην οδό Πλαστήρα 106 στους Αγίους Αναργύρους, στα γραφεία του ΛΑΟΣ.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    [02] Π.Παυλόπουλος: "Αντιφάσκει το ΠΑΣΟΚ"

    Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", υπογραμμίζει ότι "η αξιωματική αντιπολίτευση αντιφάσκει με το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας", τονίζοντας ότι το 2006 (το ΠΑΣΟΚ) είχε προτείνει να αποσυνδεθεί πλήρως η εκλογή του Προέδου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο εκλογών. Πρόσθεσε επίσης ότι «εάν τελικά το πράξει, το ΠΑΣΟΚ θα αποδείξει ότι ήταν και παραμένει ένα κόμμα που "ταξιδεύει", και σε επίπεδο εφαρμογής του Συντάγματος, με "σημαίες ευκαιρίας"».

    Παράλληλα, ταυτίζεται πλήρως με τους συναδέλφους του καθηγητές Δημήτρη Τσάτσο και Γιώργο Κασσιμάτη, λέγοντας ότι είναι δικαίωμα των ακαδημαϊκών να εκφράζονται ελεύθερα.

    Επίσης, αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης, επισημαίνει ότι "παρά το γεγονός ότι υπερβαίνει τις δυνατότητες της Ελλάδας, το έχουμε διαχειριστεί, ιδίως τα τελευταία πέντε χρόνια, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στα δικαιώματα του Ανθρώπου και τον σεβασμό της αξίας του".

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή στο ΚΕΠ Ηλιούπολης, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει αντιφατική στάση σε ότι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπενθύμισε ότι το 2006, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προτείνει την αποσύνδεση της εκλογής Πρόεδρου από εκλογές.

    Ο κ.Παυλόπουλος αναφέρεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία-Αρθρο 32-αποσυνδέεται η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την απειλή διάλυσης της

    [03] Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

    Tα ζητήματα της διεύρυνσης, της λαθρομετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής απασχόλησαν το - πρώτο υπό σουηδική προεδρία - Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε η κα Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της διεύρυνσης και ειδικότερα την υποψηφιότητα της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους της για την «προκλητική πολιτική αμφισβητήσεων» που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα. Μια πολιτική, που όπως η υπουργός τόνισε «έφθασε στο σημείο των διαδοχικών υπερπτήσεων τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από το ελληνικό έδαφος, αλλά και στην απόπειρα δέσμευσης τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η πολιτική αυτή είναι απαράδεκτη» και ότι οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης ενόψει του Δεκεμβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Τουρκία στην πορεία της προς την προσχώρηση στην ΕΕ.

    «Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της» τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εδράζονται σε αρχές οι οποίες ορίζουν σαφώς την υποχρέωση σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

    «Συμμόρφωση α λα καρτ και επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να γίνει δεκτή» ανέφερε ακόμη η υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ταυτόχρονα πως «αν η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της».

    Η Ελλάδα είναι ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης, ανέφερε στη συνέχεια η υπουργός, ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα ότι όσο σταθερή είναι η ελληνική υποστήριξή της τουρκική υποψηφιότητας, εξίσου σταθερή είναι και η θέση της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Εκπτώσεις σε αυτή τη βασική μας θέση δεν θα γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντ. Μπακογιάννη. Κληθείσα τέλος να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις βουλευτή του ΛΑΟΣ περί ενδεχόμενης κατάρριψης στο μέλλον τουρκικού αεροσκάφους, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία και κατέληξε λέγοντας ότι η αμετροέπεια, η επιπολαιότητα και ο αντιπολιτευτικός οίστρος έχουν τα όριά τους.

    Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε το σημερινό Συμβούλιο, αυτό της λαθρομετανάστευσης, η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ αναγνωρίζουν πλέον ότι έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και ότι η αντιμετώπισή του απαιτεί συντονισμό και κοινή δράση. Το γεγονός ότι η σουηδική προεδρία το έχει περιλάβει στις βασικές προτεραιότητές της καταδεικνύει ότι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που έκανε η Ελλάδα από κοινού με τους νότιους εταίρους της αποδίδει καρπούς, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της κοινοτικής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων (FRONTEX). Τάχθηκε επίσης υπέρ της υπογραφής και εφαρμογής των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών καθώς και υπέρ του επιμερισμού του βάρους της διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

    Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών η κα Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης ενεθάρρυνε τη σουηδική προεδρία να έλθει σε διαπραγματεύσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα με σκοπό τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [04] ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται και για σήμερα Τρίτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένου των Κυθήρων), Εύβοιας, Βοιωτίας , Κορινθίας, Αργολίδος, Λέσβου, Χίου, Σάμου καθώς και Περιφέρεια Κρήτης.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    [05] Τρίκαλα: Σε λαογραφικά μουσεία μετατρέπονται πέτρινα παλαιά σχολεία

    Δέκα παλαιά πέτρινα δημοτικά σχολεία του νομού Τρικάλων μετατρέπονται σε λαογραφικά μουσεία, στο πλαίσιο προγράμματος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία Αχλαδέας, Παλαιοχωρίου, Μαυρελίου, Καστανιάς, Μυροφύλλου, Παχτουρίου, Καταφύτου, Πλατάνιστου, Μοσχοφύτου και Γαρδικίου.

    Όλα τα σχολεία βρίσκονται σε ορεινά δημοτικά διαμερίσματα και κάποτε- πριν ξεκινήσει το μεγάλο κύμα φυγής των κατοίκων προς τα αστικά κέντρα- φιλοξενούσαν τα παιδιά της περιοχής.

    Στα δέκα αυτά σχολεία γίνονται εργασίες αποκατάστασης, καθώς, λόγω παλαιότητας, έχουν υποστεί φθορές. Ήδη, στα περισσότερα απ' αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της πρώτης φάσης και ακολουθούν αυτές της δεύτερης, κατά την οποία τα σχολεία θα πάρουν την τελική τους μορφή.

    Τα περισσότερα από τα δημοτικά διαμερίσματα, όπου βρίσκονται τα παλαιά πέτρινα σχολεία, είναι όμορφα και προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, λόγω της ύπαρξης σημαντικών μνημείων και την παροχή μεγάλου αριθμού τουριστικών δραστηριοτήτων.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, το τοπίο στις κοινότητες, όπου φιλοξενούνται τα δέκα αυτά πέτρινα κτίρια, διαμορφώνεται ως εξής:

    Κατάφυτο

    Το Κατάφυτο είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.010 μέτρων και ανήκει στη διευρυμένη κοινότητα του Ασπροποτάμου. Η κοινότητα είναι "χαμένη" μέσα σε έλατα, οξιές και διάφορα άλλα δέντρα, σε ένα περιβάλλον όπου η χλωρίδα και η πανίδα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία. Το Κατάφυτο διασχίζεται από το χείμαρρο Ποττακό, παραπόταμο του Αχελώου και έχει αρκετές πηγές. Το χωριό σχεδόν ερημώνει το χειμώνα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοί του είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι. Διοικητικά, το Κατάφυτο ανήκει στον οικισμό της Μηλιάς. Η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Νικολάου χρονολογείται από το 1763 και αποτελεί τυπικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι και οι πέτρινες κατοικίες του χωριού, με αντιπροσωπευτικότερη αυτή της οικογένειας Πετσόπουλου, που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα.

    Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να κάνουν ορειβασία και να επισκεφτούν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την πηγή Ανάλατα, καθώς και τον παλιό νερόμυλο.

    Γαρδίκι

    Το Γαρδίκι (μαζί με την Κρανιά) είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής του Ασπροποτάμου, αλλά- δυστυχώς- κατοικείται μόνο το καλοκαίρι.

    Οι φυσικές ομορφιές της Αθαμανίας και του Γαρδικίου είναι πολλές. Στην περιοχή υπάρχουν δάση ελάτης και βελανιδιάς, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός αξιόλογων εκκλησιών (μνημείων).

    Στο Γαρδίκι, όπου υπάρχει και ξενώνας για τη φιλοξενία των επισκεπτών, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην Αθαμανία βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (1893) και του Προφήτη Ηλία. Στην Αθαμανία διασώζεται, επίσης, ένας παλιός νερόμυλος.

    Οι επισκέπτες του Γαρδικίου και της Αθαμανίας μπορούν να κάνουν ορειβασία στην Κακαρδίτσα, αλλά και να επισκεφτούν την Ιερά Μονή Ανταποδόσεως Κοιμήσεως Θεοτόκου και τη θέση "Στρογγυλό", στην πηγή "Γκούρα".

    Μυρόφυλλο

    Στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Χατζή, σε υψόμετρο 750μ., είναι χτισμένο το Μυρόφυλλο. Το χωριό βρίσκεται πάνω στον κυριότερο άξονα σύνδεσης της Ηπείρου με τη Θεσσαλία, την παλαιά "Αμβρακία Οδό".

    Το φυσικό περιβάλλον του οικισμού, όπως η χλωρίδα και η πανίδα, είναι από τα πιο πλούσια της περιοχής, λόγω της έντονης εναλλαγής του τοπίου (Αχελώος και ορεινοί χείμαρροι, δάση, χαράδρες κ.λπ.).

    Από τα πιο ιστορικά χωριά της περιοχής, το Μυρόφυλλο, εμφανίζεται με το παλαιό του όνομα, Μυρόκοβο, στα 1336, σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου, ως το τελευταίο προς την Ήπειρο χωριό της Επισκοπής Σταγών.

    Δυστυχώς, από την περίοδο αυτή δεν έχουν διασωθεί μνημεία και οι μοναδικές ενδείξεις αυτού του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος είναι οι εκκλησίες και τα γεφύρια. Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι που οδηγεί προς τα Ελληνικά και το Καρακονήσι χρονολογείται από αρχές του 13ου αιώνα. Σε ένα ξεροχείμαρρο και 2,5 χλμ από το χωριό είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από τον 16ο με 17ο αιώνα και το οποίο διαθέτει θαυμάσιες τοιχογραφίες.

    Οι επισκέπτες τις περιοχής μπορούν να ασχοληθούν με ψάρεμα πέστροφας στο ποτάμι, κολύμπι στις Βάθεις, ενώ έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τη μονή του Αγίου Γεωργίου, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και την κορυφή Χατζή.

    Καστανιά

    Χωριό ορεινό της Νοτίου Πίνδου (850 μ.), σε απόσταση 34χλμ. δυτικά της Καλαμπάκας. Στο δρόμο για την Καλαμπάκα βρίσκεται ο οικισμός Μηλότοπος, που πήρε το όνομά του από τις πολλές μηλιές που καλλιεργούνται στην περιοχή.

    Η περιοχή της Καστανιάς είναι κατάφυτη με καστανιές, καρυδιές, μηλιές και άλλα δέντρα. Τα πολλά νερά και οι πλούσιες πηγές της συμπληρώνουν τη μαγεία του τόπου, ενώ οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία.

    Γνωστά ήταν τα αρχοντικά σπίτια - φρούρια των Δημάκη, Νικολάκη Λεβέντη και Κυρνάσιου. Στο πρώτο φιλοξενήθηκαν ο Άρης Βελουχιώτης και οι αντιπρόσωποι του ΕΛΑΣ στο βαλκανικό συνέδριο των ανταρτών που έγινε στην Καστανιά, στις 7 Ιουλίου του 1943. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας, με δαπάνες του Καστανιώτη, λειτούργησε (έως το 1891) η "Δημοστέργειος Σχολή".

    Παχτούρι

    Σε υψόμετρο 950μ. και σε απόσταση 13χλμ από τη Μεσοχώρα βρίσκεται το Παχτούρι. Οι μόνιμοι κάτοικοί του φτάνουν τους 300 και ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

    Ανεβαίνοντας κάποιος στις κορυφές που περιστοιχίζουν το χωριό, μπορεί να απολαύσει την όμορφη θέα, ειδικότερα στο Αυτί, όπου υπάρχει βιότοπος και είναι εύκολη η παρατήρηση άγριων ζώων.

    Οι εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό, στις αρχές Αυγούστου, ξεκινούν με ποδοσφαιρικό τουρνουά, με τη συμμετοχή όλων των χωριών του Ασπροποτάμου, συνεχίζονται με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και κορυφώνονται το Δεκαπενταύγουστο, με λαϊκό γλέντι.

    Ο επισκέπτης βρίσκει σε αφθονία στα καταστήματα του χωριού πέστροφα, κοκορέτσι, μυζήθρα, αγίνωτο τυρί και πλαστό, ενώ μπορεί να κολυμπήσει στην Πλάκα και να ψαρέψει πέστροφα στον Αχελώο.

    [06] "Συνεργασία για το κλίμα"

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εγκαινιάζοντας ένα νέο στρατηγικό και οικονομικό διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κάλεσε το Πεκίνο να συνεργαστεί στην εξεύρεση μίας διεθνούς απάντησης στη κλιματική αλλαγή ενόψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.

    "ΗΠΑ και Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτερες σε κατανάλωση ενέργειας χώρες στο κόσμο. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να βρεθεί μία διεθνής απάντηση στην διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή", τόνισε.

    Στην ομιλία του,κατά την έναρξη των διήμερων συνομιλιών στην Ουάσινγκτον μεταξύ υψηλόβαθμων αμερικανών και κινέζων αξιωματούχων,ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις με την Κίνα είναι από τις σημαντικότερες στο κόσμο για τις ΗΠΑ και θα παραμείνουν καθοριστικές κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα.

    Ωστόσο, τόσο ο Ομπάμα όσο και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ απέφυγαν κάθε αναφορά σε ευαίσθητα θέματα που από καιρό αποτελούν θέμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    [07] Δημοπρασία στο διαδίκτυο

    Το πρώτο συμβόλαιο ηχογράφησης που υπέγραψε ο κιθαρίστας-θρύλος της ροκ Τζίμι Χέντριξ, αξίας 1 δολαρίου, κασέτες και βίντεο ερωτικού περιεχομένου που έστειλε η Μαντόνα στον πρώην σωματοφύλακά της, είναι μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα αστέρων της μουσικής που δημοπρατήθηκαν ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο χθες.

    Μεταξύ των 450 κομματιών, που διατέθηκαν προς πώληση από την δικτυακό τόπο www.gottahaverockandroll.com, περιλαμβάνονται αντικείμενα που ανήκουν στους Τζον Λένον, Έλβις Πρίσλεϊ, Μπομπ Ντύλαν, Μπρους Σπρίνγκστιν, Ρόλινγκ Στόουνς, Έμινεμ. Η δημοπρασία θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου.

    Το πρώτο, γνωστό, συμβόλαιο του Χέντριξ για ένα δολάριο, χρονολογείται από τις 15 Οκτωβρίου 1965 και αναμένεται να πιάσει 25.000 δολάρια στη δημοπρασία, τονίζουν οι διοργανωτές της. Υπογράφηκε από τον Χέντριξ για λογαριασμό της εταιρείας ΡΡΧ Enterpises της Νέας Υόρκης, με την οποία ο καλλιτέχνης υποχρεούτο να ηχογραφεί και να δίνει παραστάσεις για λογαριασμό της για τρία χρόνια. Επίσης του δίνει το δικαίωμα να εισπράττει το 1% από τα κέρδη επί των πωλήσεων των ηχογραφήσεών του.

    Δύο κασέτες, που περιλαμβάνουν 17 ερωτικά μηνύματα που άφησε η Μαντόνα μεταξύ του 1992-93 στον τηλεφωνητή του σωματοφύλακα Τζέιμς Ολμπράιτ-που αργότερα έγινε ο εραστής της-αναμένεται να πιάσουν 30 έως 40.000 δολάρια. Ενώ ένα ερωτικό βίντεο που έστειλε στον Ολμπράιτ, αναμένεται να φέρει κέρδη 12 έως 14.000 δολαρίων. Επίσης θα δημοπρατηθούν αντίτυπα από ερωτικές επιστολές που έστειλε ο Ολμπράιτ στη Μαντόνα με φαξ.

    Επίσης θα δημοπρατηθούν οι αυθεντικές σημειώσεις του 1962 με τους στίχους του τραγουδιού «Μία δυνατή βροχή θα πέσει» (A hard rainβs a-gonna fall) του Μπομπ Ντίλαν, σακάκια που φόρεσαν οι Τζον Λένον, Μικ Τζάγκερ, όπως και τα ρούχα που είχε φορέσει ο ράπερ Εμινέμ στην παρωδία του του Μάικλ Τζάκσον στο βίντεο του τραγουδιού του «Just Lose it».

    [08] Η πρώτη "μάχη"

    Ευδιάθετος, με πολύ διάθεση για χιούμορ, παρουσιάστηκε ο Χενκ Τεν Κάτε στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του σημερινού (21.00 Nova) αγώνα με τη Σπάρτα Πράγας για τον Γ΄ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Βέβαια, αυτό είχε ως συνέπεια να μην αποκαλύψει τίποτα όσον αφορά τα αγωνιστικά του πλάνα, και μάλιστα σε ερώτηση για την τακτική που θα ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός, ο Ολλανδός προπονητής απάντησε: «Εχω ραντεβού σε 5 λεπτά με τον προπονητή της Σπάρτα να του πω τι θα κάνω. Γι' αυτό βιαστείτε...»!

    Ο τραυματισμός του Μπράις Μουν δημιουργεί πρόβλημα στη δεξιά πτέρυγα του "τριφυλλιού". Ωστόσο, ο Τεν Κάτε δηλώνει πως εκτός από τον Μπίαρσμιρ, στη συγκεκριμένα θέση μπορούν να παίξουν αρκετοι: «Μπορεί και ο Βύντρα μπορεί και ο Μαχλέλης μπορεί. Εχουμε λύσεις. Ακόμα και ο Γκάμπριελ, μπορεί σ' αυτή την θέση με σκοπό να έχουμε κάτω την μπάλα».

    Επίσης, χαρακτήρισε την Πράγα "ωραία πόλη", όταν οι εκπρόσωποι του Τύπου τού υπενθύμισαν ότι την επισκέπτεται για δεύτερη φορά μέσα σε 12 μήνες. Για τη Σλάβια επεσήμανε: «Θα είναι διαφορετική σε σχέση με πέρσι, αν αναλογιστούμε ότι έχει άλλο προπονητή. Ωστόσο, δεν έχει πολλές αλλαγές. Η Σπάρτα κρατάει καλά την μπάλα. Επειδή κερδίσαμε πέρσι, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος. Θα έχουμε αρκετά προβλήματα αύριο αλλά νομίζω η ομάδα μου είναι έτοιμη». Παράλληλα, για τους στόχους του Παναθηναϊκού στη διοργάνωση των πρωταθλητών, ο Τεν Κάτε είπε: «Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για τους στόχους. Πέρσι είχαμε μια πιο συμπαγή ομάδα. Φέτος ήρθαν άλλοι παίκτες πιο ποιοτικοί που θέλουν ωστόσο χρόνο. Θέλουμε να ξαναζήσουμε εμπειρίες σαν αυτές της προηγούμενης σεζόν, θέλουμε να περάσουμε κι άλλες τέτοιες στιγμές».

    Τους παίκτες εκπροσώπησε ο αρχηγός, Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος είπε: «Είναι καλό που η Πράγα μάς θυμίζει παλιές καλές στιγμές και νίκες. Εμείς όμως πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Πέρυσι πήραμε την νίκη επειδή ήμασταν σοβαροί και έτσι πρέπει να κάνουμε και φέτος. Δεν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από το τελευταίο φιλικό για να πούμε αν έχει αλλάξει κάτι στην ομάδα. Θα πρέπει να προσέξουμε. Είδατε πως την πάτησε η Λάρισα που υποτίμησε τον αντίπαλο της».

    Η σημερινή, θαείναι η 5η αναμέτρηση στην ιστορία των δυο ομάδων. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι εξαιρετικά θετικός για την ελληνική ομάδα, αφού έχει μόνο νίκες.

    Πρέπει να σημειωθεί, ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει χάσει εκτός έδρας από καμία τσέχικη ομάδα (έχει μόνο νίκες και μια ισοπαλία).

    Από τις Τράπεζες Δεδομένων ΜΝΗΜΗ του ΑΠΕ-ΜΠΕ παραθέτουμε τους αγώνες του Παναθηναϊκού με τη Σπάρτα Πράγας:

    26/08/2008: Παναθηναϊκός-Σπάρτα Πράγας 1-0 Τσάμπιονς Λιγκ

    13/08/2008: Σπάρτα Πράγας-Παναθηναϊκός 1-2 "

    27/02/2002: Παναθηναϊκός-Σπάρτα Πράγας 2-1 "

    19/02/2002: Σπάρτα Πράγας-Παναθηναϊκός 0-2 "

    Επίσης, τους αγώνες με τις άλλες ομάδες της Τσεχίας και φιλοξενούμενο τον Παναθηναϊκό:

    02/11/2006: Μλάντα Μπόρεσλαβ-Παναθηναϊκός 0-1 Κύπελλο UEFA

    28/11/2002: Σλόβαν Λίμπερετς-Παναθηναίκός 2-2 " "

    08/08/2001: Σλάβια Πράγας-Παναθηναϊκός 1-2 Τσάμπιονς Λιγκ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 July 2009 - 6:30:33 UTC