Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκικό σκάφος κοντά στη Ρω
  • [02] Σε κρίσιμη κατάσταση τρεις πρόσκοποι
  • [03] Siemens-Προφυλάκιση Ηλ. Γεωργίου
  • [04] Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων
  • [05] "Κουβαλά" το βάρος της ξενιτιάς και της μακράς ναυτικής παράδοσης
  • [06] Πρόοδος στο διαδίκτυο
  • [07] Νέα ένταση
  • [08] Νίκη και θέαμα

  • [01] Τουρκικό σκάφος κοντά στη Ρω

    Τουρκικό τουριστικό σκάφος εντοπίσθηκε το απόγευμα της Τρίτης, σε ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Ρω. Το σκάφος απέπλευσε, ύστερα από έλεγχο και συστάσεις ανδρών του Λιμενικού, που έσπευσαν επί τόπου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος, Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα και περί ώρα 17:35 εντοπίστηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της νησίδας Ρω, τουρκικό τουριστικό σκάφος.

    Πραγματοποιήθηκε ο συνήθης αστυνομικός έλεγχος του σκάφους, που έφερε το όνομα "PONY", στο οποίο επέβαιναν εκτός του κυβερνήτη, τέσσερα άτομα όλοι Τούρκοι υπήκοοι, τα οποία κατά δήλωσή τους είχαν την ιδιότητα του δημοσιογράφου, του τηλεοπτικού σταθμού Ι.Η.Α.

    Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και αφού τους συστήθηκε άμεση αποχώρηση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος απέπλευσε περί ώρα 18:10».

    [02] Σε κρίσιμη κατάσταση τρεις πρόσκοποι

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, οι τρεις ανήλικοι πρόσκοποι, ηλικίας 11-13 χρόνων -δύο αγοράκια και ένα κοριτσάκι- που τραυματίστηκαν σε τροχαίο μαζί με οκτώ άλλους προσκόπους και δύο συνοδούς, στον Κουτσουρά του Δήμου Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας.

    Η κατάσταση του κοριτσιού θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού φέρει βαριές εγκεφαλικές κακώσεις, ενώ τα δύο αγόρια φέρουν πολλαπλά κατάγματα. Και τα τρία παιδιά είναι διασωληνωμένα και βρίσκονται υπό καταστολή.

    Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα, λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα, όταν ΙΧ αυτοκίνητο με οδηγό 20χρονο αλλοδαπό, επιχείρησε να προσπεράσει μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν και να πέσουν με δύναμη πάνω στη στάση του λεωφορείου έξω από το δασάκι του Κουτσουρά, όπου ομάδα 15 προσκόπων περίμεναν το λεωφορείο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην Ιεράπετρα. Συνολικά τραυματίστηκαν 11 παιδιά και οι δύο συνοδοί τους.

    Ο 20χρονος οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη από την Αστυνομία.

    [03] Siemens-Προφυλάκιση Ηλ. Γεωργίου

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε, μετά την οκτάωρη απολογία του ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού, ο οποίος ερευνά την υπόθεση της Siemens, το πρώην στέλεχος της εταιρείας Ηλίας Γεωργίου.

    Ο κ. Γεωργίου συνελήφθη βάσει νέου εντάλματος, που εξέδωσε σε βάρος του ο κ. Ζαγοριανός, αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για αποφυλάκισή του λόγω ακυρότητος της διαδικασίας.

    O Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος έχει κατονομαστεί από τον συγκατηγορούμενο του, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη, ως ο δικαιούχος του λογαριασμού με τον κωδικό "Franz", αρνείται τις κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του αποδίδονται.

    Στο υπόμνημα 33 σελίδων που υπέβαλε στον ανακριτή, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του είναι νομικά αβάσιμο, ότι δεν υφίσταται αδίκημα σε βάρος του Δημοσίου, αφού ο ΟΤΕ από το 1991 δεν υπάγεται στο Δημόσιο, καθώς και ότι η ύπαρξη στην δικογραφία της έκθεσης του δικηγορικού γραφείου Debevoise and Plimpton, συνιστά ακυρότητα της ποινικής διαδικασίας, δεδομένου ότι η έκθεση δεν φέρει υπογραφή.

    Περαιτέρω, ο κ. Γεωργίου υποστηρίζει ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του είναι αόριστο καθώς και ότι η συμβαση που υπεγράφη μεταξύ OTE και Siemens για την ψηφιακοποίηση του δικτύου του οργανισμού, ήταν άκρως επωφελής για τον ΟΤΕ.

    Συμφωνα με τον κ. Γεωργίου, μέχρι το 1998 οπότε και αποχώρησε από την εταιρεία, δεν υπήρχαν "μαύρα ταμεία".

    Ως προς τη προέλευση των χρημάτων, ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι είναι καθόλα νόμιμη, καθώς πρόκειται για μπόνους, πριμ μη ανταγωνιστικότητος και μπόνους αποχαιρετισμού που του δόθηκε όταν αποχώρησε από την εταιρεία.-

    [04] Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων

    Τάξη στις βιομηχανικές περιοχές, στις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, νόμιμες ή παράνομες, κίνητρα για εγκατάσταση και μετεγκατάσταση μεταποιητικών και άλλων επιχειρήσεων σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα και αντικίνητρα για την χωροθέτησή τους εκτός αυτών, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων» που παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός κ. Γ. Μπούγας και ο γεν. γραμματέας Βιομηχανίας κ. Γ. Αναστασόπουλος.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα σε περιοχές όπως τα Οινόφυτα, ο Ασπρόπυργος και το Κορωπί όπου υπάρχει υπερσυγκέντρωση επιχειρήσεων και μίλησε για απαράδεκτες καταστάσεις στις οποίες με το νομοσχέδιο επιχειρείται η βέλτιστη δυνατή παρέμβαση. Βάση των ρυθμίσεων είναι το χωροταξικό πλαίσιο για τη βιομηχανία που έχει παρουσιάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ ενώ το νομοσχέδιο μετά από έναν ακόμη γύρο διαβούλευσης στην Επιτροπή της Βουλής μέσα στον Αύγουστο, θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Το νομοσχέδιο θεσπίζει νέα κίνητρα, φορολογικά και άλλα, για εγκατάσταση - μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων στα επιχειρηματικά πάρκα πέρα από τα αυξημένα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου που ήδη ισχύουν. Στις φορολογικές διευκολύνσεις περιλαμβάνεται απαλλαγή των επιχειρήσεων που μετεγκαθίστανται από την καταβολή φόρου εισοδήματος για το ποσό που εισπράττεται από την εκποίηση ακινήτων και λοιπών εγκαταστάσεων τους εφόσον το ποσό αυτό χρησιμοποιείται στο σύνολό του για τις δαπάνες της μετεγκατάστασης. Οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται επίσης από την διαδικασία προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και την υποχρέωση έκδοσης άδειας εγκατάστασης, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης αποβλήτων κλπ. Θεσπίζονται επίσης σημαντικές μειώσεις και φοροαπαλλαγές για τις εταιρίες ανάπτυξης των επιχειρηματικών πάρκων.

    Παράλληλα θεσπίζονται αντικίνητρα για την εγκατάσταση βιομηχανιών εκτός επιχειρηματικών πάρκων. Σε νομούς όπου υπάρχουν τέτοια πάρκα και κάποια επιχείρηση ζητήσει να εγκατασταθεί εκτός αυτών, η εγκατάσταση θα επιτρέπεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Επίσης καταργούνται οι παρεκκλίσεις στους όρους δόμησης εκτός σχεδίου προκειμένου να αποθαρρυνθεί σταδιακά η εκτός σχεδίου δόμηση και να ωθηθούν οι επιχειρήσεις στην εγκατάσταση σε Επιχειρηματικά Πάρκα.

    Άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

    -Διευρύνεται το φάσμα των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν στα Επιχειρηματικά Πάρκα. Εκτός από μεταποιητικές, εντάσσονται επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα όπως τα logistics, οι ερευνητικές δραστηριότητες (Τεχνοπόλεις) και το εμπόριο.

    -Απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης των Επιχειρηματικών Πάρκων με μείωση του απαιτούμενου χρόνου μέσω της θέσπισης υπηρεσιών μίας στάσης (one stοp shop).

    -Μειώνεται η εισφορά σε γη από 30% σε 25% και αυξάνεται η εισφορά σε χρήμα από 10% σε 15%. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η ρευστότητα και διευκολύνεται η χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου.

    -Μειώνεται ο χρόνος υλοποίησης μελετών και κατασκευής έργων, με την επίβλεψη των μελετών και των έργων από τον ίδιο τον Φορέα Ανάπτυξης

    -Η κυριότητα των κοινοχρήστων χώρων και υποδομών δίδεται μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους στο φορέα διοίκησης και διαχείρισης.

    -Θεσμοθετείται η δυνατότητα ίδρυσης Επιχειρηματικών Πάρκων νέων κατηγοριών, στις περιοχές βιομηχανικών συγκεντρώσεων που παρουσιάζουν αυξημένη συγκέντρωση δραστηριοτήτων, έλλειψη υποδομών, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα. Με τους νέους τύπους επιχειρηματικών Πάρκων επιχειρείται η εξυγίανση των περιοχών όπου υπάρχουν άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, όπως και ο χαρακτηρισμός περιοχών εγκατάστασης μεγάλων βιομηχανικών μονάδων ως Επιχειρηματικά Πάρκα. Σε αυτές όπως αναφέρθηκε ενδεικτικά περιλαμβάνονται 40 - 45 μεγάλες βιομηχανίες (διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, ναυπηγεία, χαλυβουργίες, κ.α.)

    [05] "Κουβαλά" το βάρος της ξενιτιάς και της μακράς ναυτικής παράδοσης

    "Κουβαλά" το βάρος της ξενιτιάς και της μακράς ναυτικής παράδοσης των κατοίκων της περιοχής και των προγόνων τους. Εικόνες ξεριζωμού, αναμεμειγμένες με το άρωμα της θάλασσας, "ξεπηδούν" από τις προθήκες του. Πρόκειται για το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας της Λήμνου, στο οποίο παρουσιάζεται η ναυτική παράδοση των προσφύγων από το νησί Κούταλη της Προποντίδας (σημερινή ονομασία Εκινλίκ).

    Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, κάτοικοι του νησιού αυτού της Προποντίδας έφτασαν στο ακριτικό νησί της Λήμνου, ιδρύοντας τη Νέα Κούταλη, στην οποία άρχισαν να χτίζουν λιθαράκι-λιθαράκι τη νέα τους ζωή.

    Οι πρόσφυγες του '22 ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τη σπογγαλιεία και την επεξεργασία των σφουγγαριών στη νέα τους πατρίδα. Άλλωστε, οι περισσότεροι Κουταλιανοί ήταν ναυτικοί, αλιείς και κυρίως σπογγαλιείς. Ήταν οι βασικοί τροφοδότες αλιευμάτων της Κωνσταντινούπολης κι άλλων πόλεων, ενώ τα σφουγγαράδικα είχαν "χρυσώσει" τους κατοίκους του νησιού. Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με αναφορές, το 1892, τα 30 σπογγαλιευτικά που είχαν έδρα την Κούταλη απέφεραν στους ιδιοκτήτες τους εισόδημα 25.000 λιρών.

    Οι Κουταλιανοί σφουγγαράδες με τα καΐκια τους έφτασαν στο φιλόξενο νησί της Λήμνου και το 1926 έστησαν τη Νέα Κούταλη κι άρχισαν να εξασκούν το επάγγελμα της σπογγαλιείας και της επεξεργασίας ψαριών.

    Τα καΐκια τους ήταν αρχικά μπότηδες, ένας τύπος μικρού οξύπρυμνου σκάφους, ενώ καθώς οι δουλειές "άνοιγαν" άρχισαν να προμηθεύονται από την Κάλυμνο, τη Σύμη και την Ύδρα, μεγαλύτερα τρεχαντήρια, κατασκευασμένα ειδικά για σπογγαλιεία (τους λεγόμενους αχταρμάδες ή μηχανοκάικα).

    Τη δεκαετία 1980-1990, η σπογγαλιεία γνώρισε μεγάλη ύφεση, όχι μόνο στη Νέα Κούταλη, αλλά στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου κι έτσι, οι Κουταλιανοί αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα, εγκαταλείποντας μια παράδοση αιώνων.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και ιδρυτής του Μουσείου κ. Μοσχοβάκης, σήμερα, δεν υπάρχει κανένα σπογγαλιευτικό σκάφος στη Λήμνο. Το 1988-1999 λειτουργούσε ένα μόνο σκάφος, που- δυστυχώς- ακολούθησε την πορεία των υπολοίπων προς την οριστική απόσυρση. Λίγο η ασθένεια- κάτι σαν καρκίνωμα- που εμφανίστηκε στα σφουγγάρια, λίγο οι αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, έστειλαν τη σπογγαλιεία "στο χρονοντούλαπο της ιστορίας", τουλάχιστον για το νησί της Λήμνου.

    Προκειμένου να μη χαθεί η παράδοση αυτή, το 2006 δημιουργήθηκε στην περιοχή το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας, με πρωτοβουλία της κοινότητας Νέας Κούταλης- χάρη στο ζήλο και τις επίμονες προσπάθειες του κ. Μοσχοβάκη- στο πλαίσιο του προγράμματος "Leader".

    Η έκθεση του μουσείου αποτελείται από τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, μέσα από κειμήλια και φωτογραφίες από την παλιά πατρίδα, παρουσιάζεται η ζωή των Κουταλιανών ναυτικών και σφουγγαράδων, πριν από τον ξεριζωμό. Στην ενότητα αυτή, μέσα από φωτογραφίες "ξεπηδά" μπροστά στα μάτια του επισκέπτη ο Παναγής Κουταλιανός, θρυλικός παλαιστής κι αρσιβαρίστας (τη δεκαετία 1882-΄92), γέννημα-θρέμμα της παλιάς Κούταλης, η δύναμη του οποίου υπήρξε μνημειώδης.

    Μπροστά από τα μάτια του επισκέπτη περνούν, επίσης, φωτογραφίες και μερικά παλιά έγγραφα κι αντικείμενα από το Αρχείο της Αδελφότητας της παλιάς Κούταλης. Η Αδελφότητα αποτελούσε τη διοίκηση του ιστορικού χωριού στην Προποντίδα και ήταν ένας εύρωστος οργανισμός, με αρκετούς οικονομικούς πόρους, που είχε την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης του χωριού.

    Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η σπογγαλιεία και η επεξεργασία των σφουγγαριών στη Νέα Κούταλη της Λήμνου: ο εξοπλισμός των δυτών, τα εξαρτήματα των σπογγαλιευτικών καϊκιών, τα είδη των σφουγγαριών, τα εργαλεία επεξεργασίας και τα μηχανήματα συσκευασίας των σφουγγαριών.

    Στην τελευταία ενότητα εκτίθεται η αρχαιολογική συλλογή της Νέας Κούταλης, που αποτελείται από αντικείμενα που "ψάρεψαν" οι σφουγγαράδες από τα βάθη της θάλασσας. Η δημιουργία της συλλογής ξεκίνησε τη δεκαετία 1950-1960 με πρωτοβουλία του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κούταλης. Αποτελείται από μια μεγάλη συλλογή αμφορέων, άλλων κεραμικών σκευών, εξαρτημάτων από αρχαίες άγκυρες και άλλα μικρά αντικείμενα από αρχαία ναυάγια.

    Το μουσείο λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και είναι ανοιχτό κάθε ημέρα, εκτός Δευτέρας. Η λειτουργία του, επισημαίνει ο κ. Μοσχοβάκης, συνέβαλε ουσιαστικά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

    Κείμενο:Σοφία Παπαδοπούλου

    [06] Πρόοδος στο διαδίκτυο

    Σε ποσοστό το 56% των Ευρωπαίων χρησιμοποιούν σήμερα το διαδίκτυο και το 80% εξ αυτών μέσω σύνδεσης υψηλής ταχύτητας (σε σύγκριση με το ένα τρίτο μόνο το 2004), δίνοντας στην Ευρώπη την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στη χρήση ευρυζωνικού διαδικτύου, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «ψηφιακή ανταγωνιστικότητα».

    «Η ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης έχει τεράστιο δυναμικό δημιουργίας υψηλών εσόδων σε όλους τους τομείς, αλλά για να μετατραπεί αυτό το πλεονέκτημα σε αειφόρο ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο εγκρίνοντας συντονισμένες πολιτικές που αίρουν τους υφιστάμενους φραγμούς στις νέες υπηρεσίες» δήλωσε η Βίβιαν Ρέντιγκ, Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας.

    Ειδικότερα, από την έκθεση προκύπτει ότι τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών είναι οι πλέον ενεργοί χρήστες του διαδικτύου: το 73% εξ αυτών χρησιμοποιούν τακτικά προηγμένες υπηρεσίες προκειμένου να δημιουργήσουν και να ανταλλάξουν επιγραμμικό περιεχόμενο, δηλαδή δύο φορές περισσότερο από τον μέσο κοινοτικό πληθυσμό (35%). Το 66% του συνόλου των Ευρωπαίων κάτω των 24 ετών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά, σε σύγκριση με το 43% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επισημαίνονται τα εξής σημεία:

    - Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στον τομέα του ευρυζωνικού διαδικτύου τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η κοινωνία της πληροφορίας στη χώρα εξακολουθεί να υπολείπεται σε σχέση με τις γενικές εξελίξεις που καταγράφονται στην ΕΕ (μόνο οι δείκτες του eBusiness βρίσκονται κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο ενώ για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει σοβαρό χάσμα μεταξύ της χώρας και των περισσότερων μελών της ΕΕ).

    - Για να μικρύνει το χάσμα, "η Ελλάδα εφαρμόζει το φιλόδοξο Digital Strategy 2006-2013" του οποίου οι στόχοι περιγράφονται στην έκθεση.

    - Ειδικότερα, σε σχέση με τις επιδόσεις της στο ευρυζωνικό διαδίκτυο, η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με πέντε χρόνια πριν χάρη στην εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου ηλεκτρονικών επικοινωνιών και χρήση διαρθρωτικών πόρων για τη διεύρυνση της κάλυψης στην ελληνική επικράτεια. Ως αποτέλεσμα, η συνολική κάλυψη αυξήθηκε από 9% (το 2004) σε 88% το 2008 με την αντίστοιχη αύξηση στις αγροτικές περιοχές να αυξάνεται από 0% σε 55% την ίδια περίοδο.

    - Για τη χρήση διαδικτύου στην Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού (23%) είναι συχνοί χρήστες και 56% δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο. Ειδικότερα, στην ερώτηση που ερευνά τον αριθμό των καθημερινών χρηστών διαδικτύου το τελευταίο τρίμηνο, η Ελλάδα με ποσοστό 23% βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ (με τελευταία τη Ρουμανία) με το μέσο κοινοτικό όρο να αγγίζει το 43%.

    - Επιπλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης διαφόρων υπηρεσιών του διαδικτύου, ενώ δημοφιλείς για τους Έλληνες είναι δραστηριότητες όπως η αναζήτηση πληροφοριών, η ανάγνωση των ηλεκτρονικών εκδόσεων των εφημερίδων καθώς και η παρακολούθηση ταινιών και η μεταφόρτωση μουσικών κομματιών.

    - Η διάθεση κρατικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου για τους πολίτες και τις εταιρείες (eGovernment services) είναι κατώτερη του κοινοτικού μέσου όρου και ο τομέας αυτός δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

    - Τέλος επισημαίνεται ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (eCommerce).

    [07] Νέα ένταση

    Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί τα ρωσικά στρατεύματα στην αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας, λόγω των ένοπλων "προκλήσεων" από την πλευρά της Γεωργίας, ανακοίνωσε στη Μόσχα το υπουργείο Εξωτερικών.

    "Η κατάσταση είναι πράγματι τεταμένη, οι προκλήσεις από τη γεωργιανή πλευρά δεν σταματούν", αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέι Νεστερένκο, ενώ στις 7 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον σύντομο ρωσο-γεωργιανό πόλεμο για τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας.

    "Για τον λόγο αυτό οι ρώσοι στρατιωτικοί και συνοριακοί φρουροί που βρίσκονται στη Νότια Οσετία τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας", καταλήγει ο εκπρόσωπος.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε αργά χθες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ για την ανάγκη της εκτόνωσης της έντασης στη Γεωργία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Ομπάμα επανέλαβε την ανάγκη της εργασίας μέσα από διεθνή δίκτυα για την επίλυση της κρίσης και οι δύο ηγέτης επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση τους να διαπραγματευτούν για μια συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα συμφωνία που λήγει το Δεκέμβριο.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το θέμα της Γεωργίας από τότε που η Μόσχα παρενέβη πριν από ένα χρόνο σε μια αυτονομιστική διαμάχη εξαπολύοντας μαζική στρατιωτική επίθεση επί γεωργιανού εδάφους.

    [08] Νίκη και θέαμα

    Νίκη σε συνδυασμό με καλό θέαμα ζήτησε ο Τιμούρ Κετσπάγια στον αγώνα ρεβάνς του γ΄ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας (21:45, ΝΕΤ). Το 2-0 του πρώτου αγώνα δεν αποτελεί για τον Γεωργιανό τεχνικό "σκορ πρόκρισης" κι όπως τόνισε "...παίζουμε στην έδρα μας και μπροστά στον κόσμο μας. Θέλουμε να κερδίσουμε το ματς με τη βοήθειά τους".

    "Θέλουμε πάντα να κερδίζουμε τίτλους και έτσι όπως είναι το ποδόσφαιρο χρειάζεται πάντα πολύ καλή αμυντική λειτουργία. Όχι μόνο από την τετράδα της άμυνας, αλλά από όλη την ομάδα", τόνισε αρχικά ο Κετσπάγια και πρόσθεσε: "Κάναμε καλή δουλειά στη Μπρατισλάβα. Παίζουμε στην έδρα μας και μπροστά στον κόσμο μας. Θέλουμε να παρουσιαστούμε καλύτεροι. Θέλουμε να κερδίσουμε το παιχνίδι και με την βοήθεια του κόσμου μας".

    Αν και με το 2-0 του πρώτου αγώνα οι πρωταθλητές Ελλάδας δείχνουν να έχουν «καθαρίσει» ουσιαστικά την πρόκριση, ο Τιμούρ Κετσπάγια δεν προτίθεται να κάνει... πειραματισμούς στο δεύτερο ματς με τους Σλοβάκους, που θα είναι άλλωστε το πρώτο επίσημο παιχνίδι των "ερυθρολεύκων" μπροστά στο κοινό τους για φέτος.

    Ο Γεωργιανός τεχνικός δεν μπορεί να υπολογίζει τους τραυματίες Ντάρμπισιρ και Τοροσίδη, οι οποίοι σήμερα ξεκίνησαν πρόγραμμα αποκατάστασης, τον ανέτοιμο Στολτίδη -που άλλωστε δεν έχει δηλωθεί στην UEFA-, καθώς και τον νεαρό τερματοφύλακα Παναγόπουλο, ο οποίος υποφέρει από μία κάκωση στο αριστερό ισχίο και στη σημερινή προπόνηση έκανε θεραπεία. Μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος, ο Κετσπάγια ανακοίνωσε και την αποστολή για τον αγώνα με τη Σλόβαν, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 20 ποδοσφαιριστές: Νικοπολίδης, Πάρντο, Ντιόγκο, Ντομί, Ντουντού, Γκαλέτι, Όσκαρ, Λεντέσμα, Λεονάρντο, Μαρέσκα, Μέλμπεργκ, Μήτρογλου, Πάντος, Α.Παπαδόπουλος, Γ.Παπαδόπουλος, Κ.Παπαδόπουλος, Ραούλ Μπράβο, Σοϊλέδης, Ζαϊρί και Ζεβλάκοφ.

    ΠΑΟ: Εισιτήριο για τα πλέι όφ

    Το εισιτήριο για τους αγώνες κατάταξης (πλέι οφ) του Τσάμπιονς Λιγκ πήρε ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" νίκησαν 3-0 τη Σπάρτα Πράγας στο Ολυμπιακό Στάδιο, στη ρεβάνς της ήττας τους με 3-1 στην Τσεχία και την Παρασκευή το μεσημέρι (13:00) θα μπουν στην κληρωτίδα της επόμενης φάσης των προκριματικών της διοργάνωσης. Ο Σαριέγκι άνοιξε το σκορ στο 45΄ με κεφαλιά, στο 54΄ ο Κατσουράνης με πλασέ πέτυχε το 2-0 και στο 89΄ ο Σαλπιγγίδης από πολύ κοντά "σφράγισε" τη μεγάλη νίκη-πρόκριση του Παναθηναϊκού.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 August 2009 - 6:30:32 UTC