Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ
  • [02] "Αλλαγή πολιτικής στην οικονομία"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Επίδομα σε όλους τους ανέργους"
  • [05] "Να γυρίσουν την πλάτη"
  • [06] "Οικονομικός λαβύρινθος"
  • [07] Στη μάχη και ο ΠΑΟΚ

  • [01] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει εκτάκτως, στις 11.00, το ΚΥΣΕΑ με θέμα τις κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Νωρίτερα, ο κ. Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Κυβερνητική για Παιδεία και Πολιτισμό

    Η Κυβερνητική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, συνεδρίασε χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως από το Γβ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχει ολοκληρωθεί ο ψηφιακός κόμβος για τον πολιτισμό, ο οποίος θα βοηθάει στην ενίσχυση της μαθητικής εκπαίδευσης. Πρόσθεσε, δε, ότι από το Δβ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) υπάρχουν δύο έργα δράσης, τα θεωρικά, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές με μια ειδική κάρτα θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε σύγχρονους πολιτιστικούς χώρους, καθώς και οι λεγόμενοι νεοκλασικοί περίπατοι.

    Σε ό,τι αφορά τα σενάρια εκλογών, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: "Εμείς προχωράμε καλά. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε".

    Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καμιά εκλογική ετοιμότητα αλλά είναι διαρκώς έτοιμη για δράσεις που αφορούν στην επίλυση προβλημάτων. Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει σαφή λαϊκή εντολή να λύσει προβλήματα.

    Για το περιεχόμενο της σύσκεψης είπε ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός είναι δράσεις συνυφασμένες και τόνισε ότι μετά από καλή συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Πολιτισμού, διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες μετατρέπονται σε κομμάτια της εκπαίδευσης.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ψηφιακή βιβλιοθήκη και το ψηφιακό βιβλίο στην ανάδειξη πολιτιστικών χώρων και στην είσοδο της εικαστικής τέχνης στα σχολεία.

    [02] "Αλλαγή πολιτικής στην οικονομία"

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τις εξαγγελίες για τις κρατικές εγγυήσεις του Δημοσίου, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

    «Ο προεκλογικός πανικός οδηγεί την κυβέρνηση σε αντιφατικές αδιέξοδες και επικίνδυνες πολιτικές. Τόσο ο κ. Παπαθανασίου, όσο και ο κ. Λέγκας αποφάσισαν εν μέσω Αυγούστου να μοιράσουν κρατικές εγγυήσεις από τα άδεια ταμεία του δημοσίου, με ασυντόνιστο τρόπο, με διαφορετικά γενικόλογα κριτήρια ο καθένας, αλλά ταυτόσημους πολλές φορές αποδέκτες».

    Σύμφωνα με την κα Κατσέλη τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

    1. Τι έγινε το πακέτο των 15 δις εγγυήσεων που είχε δοθεί στις τράπεζες για τη δανειοδότηση δήθεν των επιχειρήσεων; Απάντηση: Το πακέτο παραμένει ακόμα στα αζήτητα.

    2. Τι έγινε το πακέτο των εγγυήσεων συνολικού ύψους 9 δις που είχε δοθεί στο ΤΕΜΠΜΕ για δάνεια στις επιχειρήσεις; Απάντηση: Τα δάνεια, όσα δόθηκαν, δόθηκαν σε αυτούς που δεν το είχαν ανάγκη.

    3. Γιατί η αγορά εξακολουθεί να στενάζει από την πιστωτική ασφυξία, τα φέσια, τις ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές; Απάντηση: Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα τους τελευταίους δέκα μήνες να διασφαλίσει ότι θα διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, γιατί δεν ήθελε να ακούσει τις προτάσεις μας για ταμείο αναχρηματοδότησης τραπεζών και επιχειρήσεων, για αύξηση του κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, για αλλαγή των όρων λειτουργίας του, για ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    «Η κυβέρνηση έρχεται σήμερα και μοιράζει ακάλυπτες επιταγές, επιταγές που θα "σκάσουν" στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για τις επιχειρήσεις, δεν ενδιαφέρεται για την οικονομία, δεν ενδιαφέρεται για τη χώρα. Ενδιαφέρεται μόνο για παροδικά εκλογικά οφέλη» τόνισε η κα Καστέλη.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο η κα Κατσέλη δήλωσε:

    «Σήμερα ο κ. Ζαγορίτης έδωσε αυτή την εντύπωση. Πιστεύω ότι έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο και για μένα που παρακολουθώ στενά τα θέματα της οικονομίας θεωρώ ότι οι πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες είναι άκρως επικίνδυνες. Μοιράζει όπως είπα ακάλυπτες επιταγές, μοιράζει χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν και σπαταλά το ΕΣΠΑ δεξιά και αριστερά, αντί να κατευθύνει τους ελάχιστους πόρους που έχουμε σε παραγωγικές αναδιαρθρώσεις για τη δημιουργία νέου πλούτου στη χώρα. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Για να ορθοποδήσει η οικονομία πρέπει να αλλάξει πολιτική. Και πολιτική δεν μπορεί να αλλάξει από αυτή την κυβέρνηση».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη (10:00:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Υφυπουργείο Αθλητισμού-Ποδόσφαιρο-Συνάντηση Γ.Ιωαννίδη με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σ.Πιλάβιο (11:00:00, Αθήνα)

  • Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (11:00:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Με αφορμή την 64η επέτειο από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει συγκέντρωση στην Ακρόπολη (19:30:00, Αθήνα/Ακρόπολη )

  • Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, στο Άγαλμα Βενιζέλου (20:00:00, Θεσσαλονίκη/Άγαλμα Βενιζέλου )

  • Εκδηλώσεις του ΥΠΠΟ σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

  • Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στους ροδακινοπαραγωγούς, στην Πέλλα και την Ημαθία (Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

  • Κολύμβηση-Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (1η ημέρα), Αθήνα/Αλιμος

  • Χάντμπολ-Παγκόσμιο ανδρών 2011-Κλήρωση προκριματικής φάσης - 12:00:00, Βιένη

  • Πάλη-Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων

  • Συνέντευξη Τύπου στη Νομαρχία για το 7ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Νέων Εγνατία, που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 13 Αυγούστου. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία

    [04] "Επίδομα σε όλους τους ανέργους"

    "Η συμφωνία της κυβέρνησης με την διοίκηση της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ αποτελεί εμπαιγμό και εξαπάτηση των ανέργων. Η λεγόμενη μετατροπή του επιδόματός ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, στην οποία συμφωνούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά δωρεάν εκμετάλλευση των ανέργων από τους μεγαλοεργοδότες, εφόσον τους αξιοποιούν σε θέσεις προσωρινής και ελαστικής εργασίας με χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    "Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι πρέπει να απορρίψουν την πολιτική των κομμάτων της ΕΕ, που αξιοποιούν την ανεργία για την οποία τα ίδια ευθύνονται, και να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στη σταθερή εργασία. Ούτε ένα ευρώ από τις κρατήσεις των εργαζομένων και τον προϋπολογισμό για τους μεγαλοεργοδότες. Να δοθεί τώρα επίδομα ανεργίας 1120 ευρώ για όλους τους ανέργους, να ληφθούν μέτρα προστασίας των οικογενειών τους", αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Ανακοίνωση για τα δάνεια των επιχειρήσεων

    «Η απόφαση της κυβέρνησης να εγγυηθεί το Δημόσιο τα νέα δάνεια των επιχειρήσεων σε ποσοστό 70 έως 80% αποτελεί ένα ακόμα δώρο 2 δισ. ευρώ προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

    Σημειώνεται, δε, ότι «μόνο ως χονδροειδή εξαπάτηση μπορεί να εκληφθεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι χαρίζει στους βιομηχάνους δισεκατομμύρια για να προστατέψει τις θέσεις εργασίας. Η εμπειρία των εργαζομένων αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Όσο ενισχύεται η μεγαλοεργοδοσία, τόσο αυξάνουν οι απολύσεις και οι βάρβαρες προσωρινές ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

    Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην περιμένουν «τι θα ανακοινώσουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ» [...] αλλά «τώρα» να αντιδράσουν «για να μην πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης»

    «Καμιά ανοχή στην πολιτική που διαρκώς μεγαλώνει την κλοπή του πλούτου που παράγουν, οδηγεί στην ανεργία, στην προσωρινή ελαστική δουλειά, στην κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στην υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και πρόνοιας. Καμιά ανοχή στις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, που οδηγούν καθημερινά σε θανάτους και ακρωτηριασμούς εργατών, τα μέτρα καταστολής και παρακολούθησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] "Να γυρίσουν την πλάτη"

    "Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τσακώνονται τώρα για το ποιος φταίει για το ότι όλο το καλοκαίρι τσακώνονται για το πότε θα γίνουν εκλογές, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη όποτε και να γίνουν εκλογές", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.

    Ο κ.Αν.Καρίτζης, εξάλλου, μίλησε για "ασφυξία στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αποδεικνύει η εκτίναξη του ποσού των ακάλυπτων επιταγών, ενώ την ίδια ώρα έχουμε δώρα σε τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες, 28 δις πριν από λίγους μήνες, άλλα 2 δις μόλις χθες. Κάθε παραπάνω σχόλιο είναι περιττό. Οι πολίτες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους".

    ΣΥΝ για την οικονομία

    Για "παταγώδη αποτυχία των οικονομικών επιλογών της κυβέρνησης", που κάνει αναγκαία "μια εναλλακτική πορεία της χώρας" κάνει λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών και την εγγυοδοσία ύψους 2 δις του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια προς τις επιχειρήσεις.

    «Μέσα σβ αυτές τις συνθήκες είναι αδιανόητο και εντελώς απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση, μετά τα 28 δις στις τράπεζες, καταφεύγει σε εγγυοδοσία του Δημοσίου για να ενισχύσει κυρίως τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με 2 δις ευρώ. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος μέσα στην κρίση είναι να στηριχτούν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα λαϊκά εισοδήματα και όχι το μεγάλο κεφάλαιο και οι τράπεζες. Αυτή την ώρα η ελληνική οικονομία χρειάζεται ειδικά έκτακτα μέτρα στην κατεύθυνση μιας ριζοσπαστικής προοδευτικής πολιτικής» τονίζει ο κ.Λαφαζάνης.

    [06] "Οικονομικός λαβύρινθος"

    "Από τον περασμένο Νοέμβριο λέγαμε, εντός και εκτός Βουλής, ότι τα 28 δις δεν έπρεπε να δοθούν στις τράπεζες αλλά κατευθείαν στην αγορά και τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε έναν οικονομικό λαβύρινθο και αδυνατεί να ξεφύγει", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην οικονομία.

    Εξάλλου, αναφορικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στη Ρω, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Είχαμε ειδοποιήσει εδώ και δυο μήνες ότι οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό κρίσης με επίκεντρο τη Ρω. Είχαμε πει, επίσης, ότι οι Τούρκοι έκαναν ασκήσεις διερευνήσεως των αντανακλαστικών μας με αφορμή την πρόσδεση - επί ώρες και άνευ αδείας - ενός τουρκικού αλιευτικού στη Ρω και είχαμε επισημάνει ότι «η κυβέρνηση κοιμάται και ο Τούρκος σχεδιάζει». Φαίνεται ότι ο κυβερνητικός ύπνος συνεχίζεται κανονικά και έτσι πλέον η Τουρκία προχωρεί στο επόμενο στάδιο⦻.

    [07] Στη μάχη και ο ΠΑΟΚ

    Όλα είναι έτοιμα για την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τη Βαλερένγκα το βράδυ (21:45, Novasports1) στον τρίτο προκριματικό του Europa League.

    Σοβαρότητα και πειθαρχία επιθυμεί ο Φερνάντο Σάντος από τους ποδοσφαιριστές του. Εκτός αποστολής έμειναν οι τραυματίες Μουσλίμοβιτς, Αραμπατζής, Κοντρέρας.

    Στην αποστολή που ανακοίνωσε ο Φερνάντο Σάντος βρίσκονται οι: Χαλκιάς, Κρέσιτς, Αναστασάκος, Κουτσιανικούλης, Μαλεζάς, Παπάζογλου, Φωτάκης, Αμπουμπακάρι, Μπιζέρα, Τσιρίλο, Κονσεϊσάο, Φιλομένο, Ίβιτς, Γκαρσία, Λίνο, Σορλέν, Σνάουτσνερ και Βερόν.

    Η αποστολή της Βαλερένγκα έφτασε με σημαντικές απουσίες, ενώ οι Νορβηγοί θα έχουν στο πλευρό τους περίπου 400 οπαδούς.

    Ολυμπιακός και ΠΑΟ στα πλέι όφ

    Τριάντα πέντε λεπτά κράτησε το όνειρο για τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Το γκολ του Μαρέσκα, 10 λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, απλοποίησε ακόμη περισσότερο την υπόθεση πρόκριση για τον Ολυμπιακό στην φάση των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά το νικηφόρο 2-0 στη Μπρατισλάβα, μία εβδομάδα νωρίτερα. Ο Ντιόγκο στο 55΄ διαμόρφωσε το τελικό 2-0 κι έτσι την Παρασκευή οι "ερυθρόλευκοι" θα δώσουν μαζί με τον Παναθηναϊκό το "παρών" στην κλήρωση που θα γίνει στη Νιόν (13:00), με στόχο να μπουν στους ομίλους της διοργάνωσης.

    Το εισιτήριο για τους αγώνες κατάταξης (πλέι οφ) του Τσάμπιονς Λιγκ πήρε ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" νίκησαν 3-0 τη Σπάρτα Πράγας στο Ολυμπιακό Στάδιο, στη ρεβάνς της ήττας τους με 3-1 στην Τσεχία και την Παρασκευή το μεσημέρι (13:00) θα μπουν στην κληρωτίδα της επόμενης φάσης των προκριματικών της διοργάνωσης. Ο Σαριέγκι άνοιξε το σκορ στο 45΄ με κεφαλιά, στο 54΄ ο Κατσουράνης με πλασέ πέτυχε το 2-0 και στο 89΄ ο Σαλπιγγίδης από πολύ κοντά "σφράγισε" τη μεγάλη νίκη-πρόκριση του Παναθηναϊκού.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 August 2009 - 4:30:30 UTC