Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών
  • [02] ΠΑΣΟΚ: "Έλλειψη σχεδιασμού"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Μικροί "αρχιτεκτονικοί θησαυροί" στο Καστράκι Καλαμπάκας
  • [05] "Νέα αντιλαϊκά μέτρα"
  • [06] "Προεκλογικές φωτοβολίδες"
  • [07] "Κρίσιμα προβλήματα"

  • [01] Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ. Γράψα.

    Την αποστρατεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δημητρίου Γράψα, αποφάσισε ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε, χθες, υπό την προεδρία του κ. Κ. Καραμανλή.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε πως απονέμεται στον κ. Γράψα ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ αποστρατεύεται και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημήτριος Βούλγαρης.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε πως νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ επελέγη ο έως σήμερα αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, που προάγεται στο βαθμό του πτεράρχου. Νέος αρχηγός ΓΕΣ επελέγη ο έως σήμερα γενικός επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος. Αρχηγός ΓΕΑ επελέγη ο έως σήμερα αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και διοικητής του CAOC-7 αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας. Το ΚΥΣΕΑ τοποθέτησε ως νέο αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και διοικητή του CAOC-7 τον έως σήμερα διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης αντιπτέραρχο Ιωάννη Πατσαντάρα.

    [02] ΠΑΣΟΚ: "Έλλειψη σχεδιασμού"

    Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις της αναπληρώτριας εκπροσώπου του, Μαρίας Καρακλιούμη, με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας (προσλήψεις, παροχές, διορισμοί, επιχορηγήσεις κλπ).

    Η κ. Καρακλιούμη δήλωσε ότι «τα πράγματα έχουν, πλέον, ξεφύγει από κάθε έλεγχο», χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης «σπασμωδική και ανερμάτιστη», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας. Υποστήριξε δε, ότι η παρούσα κυβέρνηση «φορτώνει προβλήματα στην επόμενη», ενώ ένα λόγο και για «πολιτική του τριχίλιαρου».

    Ειδικότερα, η κ. Καρακλιούμη, αναφερόμενη στις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, κατηγόρησε τα κυβερνητικά στελέχη ότι «έχουν πάρει την απόφαση να πετούν ανεύθυνα χρήματα, χωρίς σχέδιο και με τον τρόπο αυτό να υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας, αλλά και τις δυνατότητες ανάκαμψης, διότι προφανώς, δεν τους ενδιαφέρει». «Ανεύθυνα», πρόσθεσε, «σκέφτονται πως το ΠΑΣΟΚ -και όχι οι ίδιοι- θα κληθεί να σχεδιάσει να αντιμετωπίσει την κρίση, να διαπραγματευθεί τη δεινή θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρούν, λοιπόν, ότι μπορούν να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα ανεύθυνα και με μόνο γνώμονα το μικροκομματικό τους συμφέρον».

    Υποστήριξε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει το μέγεθος της λαϊκής καταδίκης, που επέρχεται, και προσπαθεί να μετριάσει την οργή του λαού, φορτώνοντας προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση. Κι όλα αυτά, τα καταστροφικά για την οικονομία, γίνονται σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης».

    Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε «πολιτική τριχίλιαρων» στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «έχει κοντά ποδάρια» και πρόσθεσε πως τις «οδυνηρές συνέπειες αυτής της πολιτικής τη βιώνουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών».

    Είπε, επίσης, ότι «ο ελληνικός λαός πλέον ξέρει πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ένα και μοναδικό στόχο, την προστασία των μικροκομματικών συμφερόντων της ηγεσίας της ΝΔ. Και όλα αυτά σε βάρος σοβαρού σχεδιασμού για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και για την ανάπτυξη της χώρας».

    Πρόσθεσε δε πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, ανεύθυνα αποφάσισαν να παίξουν και το τελευταίο τους πολιτικό χαρτί στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας. Κάθε μέρα γίνονται και πιο επικίνδυνοι για τη χώρα. Κάθε μέρα επιβεβαιώνουν πόσο ζωτική για την Ελλάδα είναι η ανάγκη της άμεσης αποχώρησής τους».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, θα απολύσει όσους προσλαμβάνει τώρα η κυβέρνηση, η κ. Καρακλιούμη υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει έναν άλλο σχεδιασμό» και ότι «κανένας δεν κάνει λόγο για αντικατάσταση εργαζομένων».

    "Συντονισμένη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική"

    «Η αντιμετώπιση των Εθνικών θεμάτων και των προκλήσεων στο Αιγαίο απαιτεί συγκροτημένη, συντονισμένη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφαλείας της χώρας και όχι κινήσεις πανικού, προχειρότητας και σκοπιμότητας» δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τις έκτακτες κρίσεις αρχηγών των γενικών επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σύμφωνα με την κα Παπανδρέου «οι έκτακτες κρίσεις στο ανώτατο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων, λίγους μήνες μετά τις αναξιοκρατικές κρίσεις, του Μαρτίου 2009, έξι μήνες πριν τις τακτικές κρίσεις και για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέσο του καλοκαιριού, αποδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία της κυβέρνησης για το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση πρωθυπουργού με τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ. Γράψα (10:30:00, Αθήνα)

  • Συνέντευξη πρεσβευτή Γεωργίας Ιρακλί Ταβαρτκιλάτζε με θέμα "Οι συνέπειες του Ρωσογεωργιανού πολέμου ύστερα από ένα χρόνο" (11:00:00, Αθήνα/ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20 )

  • Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο (11:00:00, Αθήνα )

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ-Κλήρωση πλέι οφ - 13:00:00, Νιόν

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ-Κλήρωση πλέι οφ - 14:30:00, Νιόν

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Κορασίδων (Προημιτελικά): Ελλάδα-Βέλγιο - 15:15:00

  • Ποδόσφαιρο-Ολυμπιακός-Δηλώσεις Τιμούρ Κετσπάγια για την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ - 18:00:00, Οι δηλώσεις θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας-Κλήρωση φάσεων 1-4 - 11:00:00, Αθήνα

  • Πάλη-Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων

  • Κολύμβηση-Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (2η ημέρα), Αθήνα/Αλιμος

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Παίδων (Β΄ όμιλος, 2η ημέρα): Ελλάδα-Ρωσία

    [04] Μικροί "αρχιτεκτονικοί θησαυροί" στο Καστράκι Καλαμπάκας

    Στους πρόποδες των μετεωρίτικων βράχων, στην "καρδιά" ενός σπάνιου γεωλογικού φαινομένου παγκόσμιας αναγνώρισης, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα γραφικά σπίτια από το Καστράκι, ένα μικρό χωριό μόλις χιλίων κατοίκων, που προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες απ' όλο τον κόσμο.

    Με μια προσεκτική ματιά, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τον ιδιαίτερο παραδοσιακό σχεδιασμό των παλιών κατοικιών στην άλλοτε πλατεία του χωριού, στο Μεσοχώρι. Με έντονο τοπικό ύφος και μοναδικότητα "έκφρασης", αυτοί οι μικροί "αρχιτεκτονικοί θησαυροί" διατηρούν ζωντανές τις μνήμες της ιστορίας του οικισμού, μεταδίδοντας το μήνυμα της απλότητας και της απέριττης τυπολογικής απόδοσης των κατοικιών.

    Μάλιστα, η ξεχωριστή αρχιτεκτονική του Καστρακίου, στην περιοχή της Καλαμπάκας, αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης και έρευνας από την Κατερίνα Γαλιτσίδου, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, πριν από ένα μήνα, στο τμήμα των Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. ως ερευνητική εργασία με τη συνεργασία της επίκουρου καθηγήτριας Μαρίας Αρακαδάκη.

    Η μελέτη περιλαμβάνει την πολεοδομική και αρχιτεκτονική διερεύνηση του οικισμού, με πλήρη σχέδια αποτυπώσεων για 13 παραδοσιακά σπίτια και κατόψεις για άλλα 6, τυπολογικούς πίνακες, κατασκευαστικές λεπτομέρειες, αλλά και εισαγωγικό σημείωμα με την τοποθεσία, τη γεωλογία, την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου. Επιπλέον, γίνεται διαχωρισμός των περιόδων με διαφορετικές αρχιτεκτονικές τάσεις στην οικοδόμηση κατοικιών, ανάλυση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών κατά την περίοδο που ανεγείρονται τα σπίτια και σύγκριση με τα κοντινότερα δείγματα παραδοσιακών χωριών. Τέλος, αναφέρονται κάποια συμπεράσματα και προτάσεις για μελλοντική διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής ταυτότητας του Καστρακίου.

    "Η αιτία που ενέπνευσε την ενασχόληση με τον συγκεκριμένο οικισμό είναι η καταγωγή της μητέρας μου, κυρίας Σούλας Κουρκουνά, από αυτόν", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Γαλιτσίδου. Στη διάρκεια των σπουδών της συνειδητοποίησε ότι κανένας δεν έχει ασχοληθεί με τα παλιά σπίτια του Καστρακίου, παρά την ιδιαίτερη αισθητική τους αξία. Τα περισσότερα απ' αυτά είναι εγκαταλελειμμένα, πάρα πολλά έχουν πέσει ή γκρεμιστεί και το μέλλον όσων έχουν απομείνει είναι αβέβαιο, αφού δεν υπάρχει καμιά οργανωμένη μέριμνα. Όσον αφορά το ιδιωτικό κομμάτι, η διατήρηση τους χωλαίνει, διότι είτε είναι πάρα πολλοί οι κληρονόμοι είτε οι ιδιοκτήτες έχουν μετοικήσει αλλού. Έτσι οδηγήθηκε, όπως εξηγεί, στη σχεδιαστική και φωτογραφική αποτύπωση των 20 χαρακτηριστικότερων σπιτιών για να συντηρηθεί ακόμα και μέσω μίας μελέτης η ξεχωριστή αρχιτεκτονική του Καστρακίου, αλλά και η τεχνική των μαστόρων στο χτίσιμο των κατοικιών, που αξίζει να σημειωθεί ότι γινόταν εμπειρικά.

    Το παραδοσιακό καστρακινό σπίτι χαρακτηρίζεται από την τυπολογική του απλότητα και το συνετό ύφος στις μορφολογικές του εκφράσεις. Με τη διερεύνηση 20 σπιτιών καταλήγουμε- διευκρινίζει η ερευνήτρια- πως η πιο διαδεδομένη διάταξη, ανεξάρτητα από τους εξώστες, τα βοηθητικά κτίρια και τις αυλές, είναι η τρίχωρη στον όροφο και δίχωρη στο ισόγειο, ενταγμένες στον πλατυμέτωπο τύπο. Στο ισόγειο αναπτύσσονται οι χώροι φύλαξης των ζωντανών και των τροφίμων σε δύο ξεχωριστά δωμάτια, ενώ στον όροφο έχουμε την κεντρική εγκάρσια σάλα, που ενώνει δύο αντιδιαμετρικά δωμάτια το ένα, το καλό συνήθως, για τον ύπνο και το άλλο για το μαγείρεμα και τη διημέρευση των νοικοκυραίων. Υπάρχουν φυσικά και άλλες τυπολογίες (μονόχωρες, τετράχωρες, τετράχωρες σχήματος Γ, πεντάχωρες κατοικίες, πλατυμέτωπες ή στενομέτωπες) που αναλύονται διεξοδικά με σχέδια, κείμενα και πίνακες στη μελέτη.

    Μορφολογικά, αναλύει στη μελέτη της η Κατερίνα Γαλιτσίδου, τα καστρακινά σπίτια μπορούμε να τα εντάξουμε σε τρεις διαφορετικές περιόδους:

    Η πρώτη περίοδος είναι από το 1850 ως το 1920. Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική φέρει πάνω της ανάγλυφη τη "ρομαντική" λαϊκή κοσμοθεωρία, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον οικογενειακό συντηρητισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη και συμπόνια.

    Έτσι, αυτές οι κατοικίες είναι κλειστές, λιτές και ολοκληρωμένες, με απέριττες διευθετήσεις του χώρου. Όταν, όμως, έρχεται η ώρα να βγει κάποιος στον έξω κόσμο, να ξαποστάσει από τις υποχρεώσεις, το καλντερίμι αποτελεί την αυλή του, το πεζούλι της εξώθυρας παίζει τον ρόλο του "ισόγειου" μπαλκονιού του, απ' όπου δεν παρατηρεί μόνο, αλλά μοιράζεται τα βάσανά του "δημόσια".

    Η κάλυψη των σπιτιών της πρώτης περιόδου γίνεται με ψηλές δίριχτες, τρίριχτες ή τετράριχτες σκεπές. Την ίδια περίοδο έχουμε και τετράγωνα κλειστά διώροφα και στενομέτωπα σπίτια. Οι εξώστες δεν είναι πολύ συνηθισμένοι και η πιο διαδεδομένη μορφή τους είναι το στεγασμένο μεγάλο πλατύσκαλο της ξύλινης ή πέτρινης εξωτερικής σκάλας που επιτρέπει την προσπέλαση στον όροφο. Βοηθητικά κτίρια δεν υφίστανται, καθώς δεν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση των νοικοκυραίων.

    Η δεύτερη περίοδος ξεκινά το 1920 και φτάνει έως το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νέα περίοδος που ακολουθεί, με ορόσημο το χτίσιμο του τοπικού σχολείου, προάγει άλλες οικογενειακές και κοινωνικές ανάγκες και συνεπώς θέτει άλλες προτεραιότητες. Οι καστρακινοί βιώνουν την έλλειψη άνεσης στους χώρους όπου διημερεύει η οικογένεια και προσανατολίζονται σε μεγαλύτερα δωμάτια, ακολουθώντας παρ' όλα αυτά τις ίδιες τυπολογίες.

    Παράλληλα, υπάρχει και μία τάση "ανοίγματος" του νοικοκυριού προς τους πιθανούς επισκέπτες. Έτσι οι β¦ καλοί χώροι απομονώνονται στον όροφο, όπου υπάρχει και σάλα υποδοχής για τους καλεσμένους, που ενίοτε καταλήγει σε όμορφο ξυλόγλυπτο ή μεταλλικό εξώστη, ενώ ο τυπικός κεντρικός διάδρομος της τρίχωρης τυπολογίας φαρδαίνει γι' αυτό το λόγο. Τα υπνοδωμάτια εκατέρωθεν της σάλας μεγαλώνουν, αποκτούν όλα τζάκι και εξωραΐζονται με πολυτελή έπιπλα, μεγαλύτερα και περισσότερα παράθυρα, όμορφα επεξεργασμένα ταβάνια. Οι πρόχειροι χώροι είναι όλοι στο ισόγειο-υπόγειο και συμπληρώνονται με βοηθητικούς ισόγειους χώρους, όπως κουζίνα, μπάνιο και αποθήκη, που εφάπτονται κυρίως στην πίσω και σπανιότερα στην πλάγια όψη.

    Οι κοινωνικές σχέσεις φιλτράρονται μερικώς με την είσοδο της "νέας" αρχιτεκτονικής. Οι ανάγκες προβολής και κοινωνικής επίδειξης πλέον ικανοποιούνται και οι δημόσιες σχέσεις καλλιεργούνται επιλεκτικά στις ιδιωτικές αυλές και τους εξώστες. Είναι το πέρασμα από την ανοιχτή λαϊκή νοοτροπία στην εκλεπτυσμένη αστική.

    Η τρίτη περίοδος αφορά ουσιαστικά μια πενταετία, από το 1950 έως το 1955. Τα σπίτια που χτίζονται μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο διατηρούν τον αστικό χαρακτήρα της προηγούμενης περιόδου, σε συνδυασμό με την παλαιά λαϊκή αμεσότητα στα δρώμενα του δημόσιου χώρου.

    Έτσι, διατηρούνται μορφολογικά στοιχεία, όπως το γείσο της στέγης, τα προσεγμένα ταμπλαδωτά κουφώματα, με τα αντίστοιχα πλαίσια από σοβά και τα αγκωνάρια. Είναι εμφανές όμως και το "άνοιγμα" των οικοδομών προς τους δρόμους, τους κοινόχρηστους δημόσιους χώρους.

    Ίσως οι κακουχίες και οι απώλειες αγαπημένων προσώπων κατά τον πόλεμο να έστρεψαν τους καστρακινούς στην απλότητα των αστικών προτύπων και την αναθέρμανση των δημοσίων σχέσεων.

    Τέλος, αναφορικά με τα υλικά δομής η πέτρα από φυσικούς τοπικούς πόρους, το ξύλο από κοντινά δασικά μέρη και οι κεραμοσκεπές είναι τα στοιχεία που επικρατούν στην αρχιτεκτονική κατοικίας στο Καστράκι.

    Κείμενο: Α.Ζώης

    [05] "Νέα αντιλαϊκά μέτρα"

    "Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως και οι αποφάσεις της ΕΕ, αποκαλύπτουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν λάβει ως τώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος του εισοδήματος, των εργασιακών δικαιωμάτων, της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης ωχριούν μπροστά στα χειρότερα που σκοπεύουν να λάβουν στο επόμενο διάστημα, είτε στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό "να λάβουν έγκαιρα τα δικά τους μέτρα".

    ΚΚΕ για τις κρίσεις

    "Αυτό που δεν πρέπει να υποτιμήσει ο ελληνικός λαός είναι η μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό και η πιο οργανική ένταξη και προσαρμογή του στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτός ο ρόλος και η αποστολή, που προωθούν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, του στρατού δεν υπηρετεί την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ειρήνης αλλά εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους και για τα λαϊκά δικαιώματα", αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ με αφορμή τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

    [06] "Προεκλογικές φωτοβολίδες"

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας και η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τους αποτελεσματικά και ουσιαστικά και όχι με ασπιρίνες, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Νάουσα και την Κουλούρα Ημαθίας και συναντήθηκε με ροδακινοπαραγωγούς.

    «Οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, όσον αφορά το επιτραπέζιο ροδάκινο, όπου έχουν πέσει οι εξαγωγές, και όσον αφορά το συμπύρηνο, όπου οι τιμές πώλησης παραμένουν σταθερές εδώ και πάρα πολλά χρόνια,ό ταν το κόστος ζωής έχει ανέβει», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι σε απόγνωση, κυρίως, όμως, τώρα που οι βιομηχανίες ισχυρίζονται ότι έχουν μείνει απούλητα φορτία από πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ζήτημα αν φέτος θα αγοράσουν τη μισή παραγωγή τους. Είναι σε απόγνωση, διότι παράγουν και πουλάνε κάτω από το κόστος και διότι δεν ξέρουν αν θα πουλήσουν τη σοδειά τους».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι απούσα και σημείωσε:

    «Θα έπρεπε να βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς, δίπλα στους μικρομεσαίους παραγωγούς και να τους υποστηρίζει. Αντί αυτού δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και στην ΕΕ δεν διεκδικούμε. Το αποτέλεσμα είναι σιγά - σιγά να βλέπουμε την ύπαιθρο να ερημώνει, την αγροτική οικονομία της χώρας μας να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Είναι αναγκαίο, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια και να ασχοληθεί με τον μισό ελληνικό πληθυσμό που βρίσκεται στην ύπαιθρο και περνάει εξαιρετικά δύσκολα. Να ασχοληθεί με τον Ελληνα αγρότη, με τους μικρομεσαίους παραγωγούς και πρέπει να τους στηρίξει αποτελεσματικά και ουσιαστικά και όχι με ασπιρίνες».

    Σχολιάζοντας τη συνεχιζόμενη εκλογολογία, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προεκλογικές παροχές:

    «Η κυβέρνηση ασχολείται με προεκλογικές παροχές, με φωτοβολίδες που σκάνε και εξαφανίζονται, αντί να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα του τόπου, που είναι η ανεργία, η χαμηλοί μισθοί, οι χαμηλές συντάξεις, η αγροτική παραγωγή που ξεκληρίζεται. Αν δεν ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα, αλλά ασχολούμαστε διαρκώς με την εκλογολογία δεν πρόκειται να δούμε προκοπή», τόνισε

    Ανακοίνωση του ΣΥΝ για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

    Για "ανούσια διαμάχη" ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, που "λαμβάνει χώρα κάθε φορά εδώ και πολλά χρόνια με απλή εναλλαγή ρόλων" κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

    Οι ένοπλες δυνάμεις «πρέπει να είναι προσανατολισμένες αποκλειστικά στην άμυνα της χώρας και όχι στις αμερικανονατοϊκές προτεραιότητες» σημειώνει ο ΣΥΝ και ζητά «να καταργηθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και δεν σχετίζονται με την αμυντική ικανότητα της χώρας».

    [07] "Κρίσιμα προβλήματα"

    "Συνεχώς μακραίνει ο κατάλογος των δυσαρεστημένων Βουλευτών από τις επιλογές της ηγεσίας της Ν.Δ. Ο κ. Καραμανλής έχει μείνει μόνος με ένα στενό κύκλο ανυπόληπτων - στο σύνολο σχεδόν της Kοινοβουλευτικής Oμάδας - συνεργατών του. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει έστω και στοιχειωδώς τα κρίσιμα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    Εξάλλου, ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στις κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε: "Η Τουρκία β¦ «πραγματοποίησε» τις αποστρατείες στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και μάλιστα για τους ίδιους λόγους που είχε απομακρυνθεί ο Διοικητής της Ε.Υ.Π κ. Κοραντής. Το σύνδρομο των πολιτικών απέναντι στο ναύαρχο Λυμπέρη κατά την κρίση των Ιμίων συνεχίζεται 13 χρόνια μετά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 August 2009 - 4:30:28 UTC