Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα

  • [01] Εκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα

    Την παράδοση του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα αποφάσισε το Εφετείο του Μονάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    «Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας ενημερώθηκε σήμερα τηλεφωνικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε ότι το Εφετείο του Μονάχου αποφάσισε την παράδοση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, για αδικήματα που συντελέσθηκαν μετά τις 18/3/2003, σε εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η Ελληνική Δικαιοσύνη» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Στο μεταξύ, δύο στελέχη, ένα της ΝΔ και ένα του ΠΑΣΟΚ, τον πρώην Γενικό Διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Βαρθολομαίο και τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα κατονομάζει στο ένταλμα επιβολής ποινής για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο το ειρηνοδικείο Μονάχου.

    Συγκεκριμένα στο ένταλμα υποστηρίζεται ότι M. Χριστοφοράκος είχε συμφωνήσει στα τέλη του 2003 με τα δύο προαναφερθέντα πρόσωπα ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους σε δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να αποφασίσουν υπέρ των συμφερόντων της γερμανικής εταιρίας και σε περιπτώσεις αμφιβολίας τους να ενεργήσουν ακόμα και ενάντια στο καθήκον τους.

    Στο ένταλμα των δικαστικών αρχών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    "Συμφωνήσατε, λοιπόν, σε διάφορες συζητήσεις, το αργότερο κατά τα τέλη του 2003, με τους ταμίες των μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα με τον Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, τέως Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο οποίος μέσω του κόμματός του όπως και πριν είχε επιρροή επί των υφισταμένων υπηρεσιών και με τον κύριο Βαρθολομαίο της ΝΔ ότι θα παρείχατε στα από αυτούς εκπροσωπούμενα κόμματα, χρήματα της τάξεως συνολικά το λιγότερο διψήφιου νούμερου εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα θα έπρεπε να φθάσουν ισότιμα στα ταμεία των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και από εκεί ενδεχομένως να μοιρασθούν περαιτέρω. Για τον σκοπό αυτό, οι δύο ταμίες, όπως από κοινού είχατε συμφωνήσει, θα ασκούσε ο καθένας κομματικά επί των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ανήκαν στο δικό τους κόμμα την απαιτούμενη επιρροή, ώστε να παρακινήσουν τους υπαλλήλους αυτούς, την κρίση τους περί της απόφασης παραλαβής κατά τέτοιον τρόπο να χρησιμοποιούν, ώστε σε περιπτώσεις αμφιβολίας να αποφασίζουν υπέρ της εταιρίας Siemens ενδεχομένως και ενάντια στο καθήκον τους. Σύμφωνα με τον από κοινού με τον κ. Γείτονα και τον κ. Βαρθολομαίο τεθέντα σκοπό σας, επετεύχθη αυτό στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε και ο κ. Γείτονας και ο κ. Βαρθολομαίος άσκησαν σύμφωνα με την συμφωνηθείσα τακτική επί των αποφασιζόντων δημοσίων υπαλλήλων την του κόμματος του καθενός επιρροή. Οι αποφασίζοντες δημόσιοι υπάλληλοι το πήραν τουλάχιστον απόφαση, ότι ως αντάλλαγμα για την ευμενή και ενδεχομένως αντίθετη στα καθήκοντά τους ενέργεια κάθε φορά θα εφοδίαζαν οικονομικά το κόμμα του οποίου ήσαν μέλη".

    Σε άλλο σημείο το ένταλμα αναφέρει:

    "Για την εκτέλεση των πληρωμών στα δύο κόμματα χρησιμοποιήσατε την εταιρία FAIRWAYS LTD του κ. Λέτσα, του οποίου η οικογένεια είχε στενές σχέσεις με την Siemens. Ο τελεσιδίκως καταδικασθείς Siekachek έστειλε από τα στη διάθεσή του υφιστάμενα "μαύρα ταμεία" τα ακόλουθα εμβάσματα στον ελβετικό λογαριασμό της FAIRWAYS LTD:

    Την 05.08.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Tamarind,

    Την 06.08.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Electronic Technology,

    Την 02.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Weavind

    Tην 02.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Electronic Technology,

    Την 07.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Electronic Technology,

    Την 16.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Weavind,

    και την 07.10.2004 ένα ποσόν 250.000 - από την Weavind.

    Από τα χρήματα αυτά τουλάχιστον 200.000 ευρώ προωθήθηκαν σε σας σε κάποιο μη εξακριβωμένο χρονικό σημείο μετά τα εμβάσματα αυτά. Σύμφωνα με την συμφωνηθείσα με τους ταμίες των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων τακτική παραδώσατε σε χρονικό σημείο μη επαρκώς εξακριβωμένο μέχρι το έτος 2005/2006 τα χρήματα στον κ. Βαρθολομαίο, τον επικεφαλής οικονομικού της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τελειωτική παραλαβή του έργου C4Ι"

    Έτσι στο ένταλμα των γερμανικών αρχών ο κ. Χριστοφοράκος είναι κατηγορούμενος για "δύο πραγματικώς συρρέουσες περιπτώσεις δωροδοκίας φορέων δημόσιου λειτουργήματος ενός άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά συναυτουργία".

    Δήλωση Ευ. Αντώναρου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί για μια ακόμη φορά να κάνει το άσπρο μαύρο.

    Ας του φρεσκάρουμε λοιπόν την μνήμη.

    Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να λησμονεί ότι η αποκάλυψη των πτυχών αυτής της υπόθεσης αλλά και άλλων υποθέσεων οφείλονται στην έρευνα της Δικαιοσύνης. Έρευνα που το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να επηρεάσει κάθε φορά που τα ευρήματά της δεν το βόλευαν.

    Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να λησμονεί ότι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που αποδεδειγμένα - με δική του ομολογία - πήρε χρήματα από τη Ζήμενς είναι δικό τους κορυφαίο στέλεχος.

    Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να λησμονεί ότι έχει πει ΟΧΙ σε όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Αρνήθηκε μάλιστα να πάρει μέρος και στην αναθεώρηση του Συντάγματος όπου επρόκειτο να συζητηθούν σχετικές προτάσεις.

    Αυτές είναι οι αλήθειες. Και όχι οι κορώνες του κ. Παπανδρέου και της ηγετικής του ομάδας που δεν πείθουν κανένα.

    Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ που στρουθοκαμηλίζει και δε λέει τίποτα για την ουσία του θέματος.

    Το ΠΑΣΟΚ του ΟΧΙ σε όλα.

    Το ΠΑΣΟΚ της μισής αλήθειας.

    Το ΠΑΣΟΚ της επιλεκτικής μνήμης.

    Το ΠΑΣΟΚ της μικροκομματικής παραπληροφόρησης.

    Δεν θα το ακολουθήσουμε σβ αυτόν τον ασυγκράτητο κατήφορο. Γιατί εμείς πιστεύουμε σταθερά στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Είμαστε αμετακίνητοι στη θέση «φως σε όλα». Η διαφάνεια στο δημόσιο βίο εξυπηρετείται με πράξεις και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Κι όχι με εκρήξεις λαϊκισμού».

    Ανακοίνωση ΝΔ

    "Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε ότι το κόμμα της ΝΔ δεν έχει πάρει χρήματα από τη Siemens", τονίζει η ΝΔ σε σημερινή ανακοίνωσή της με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση.

    "Κάθε άλλη αναφορά, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, είναι ψευδής και ανυπόστατη. Όπως είναι, άλλωστε, γνωστό η διαχείριση των οικονομικών της ΝΔ γίνεται με πλήρη διαφάνεια και με χρήση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, το οποίο μόνη και πρώτη εφάρμοσε από το 1995", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Δήλωση Κ. Γείτονα

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, σχετικά με ερωτήσεις δημοσιογράφων που αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στην απολογία του εμπλέκει τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ σε χρηματοδοτήσεις από τη Siemens, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Τα όσα πληροφορούμαι μέσω δημοσιογραφικών ερωτήσεων και με τα οποία επιχειρείται να συνδέσουν εμένα προσωπικά με συμφωνίες και χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens, είναι παντελώς ανυπόστατα. Είναι αποκυήματα φαντασίας. Όλες αυτές οι αναφορές δεν ισχύουν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, για όλη την περίοδο κατά την οποία ήμουν υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του Κινήματος. Παραμένω σταθερός στη θέση μου, θέση του ΠΑΣΟΚ, να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση".

    Δήλωση Μ. Καρακλιούμη

    "Στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται και από την δήλωση του Κώστα Γείτονα, τότε υπεύθυνου οικονομικών του Κινήματος και από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν ελεγχθεί από τη Βουλή, δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικό. Τα δε περί δήθεν "συμφωνιών" των δυο κομμάτων για την υπόθεση C4I είναι το λιγότερο αστεία".

    Αυτά αναφέρει σε δήλωσή της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens.

    H δήλωση της Μαρίας Καρακλιούμη έχει ώς εξής:

    "Από την πρώτη στιγμή και χωρίς καμία προϋπόθεση, όρους ή αστερίσκους, ζητήσαμε να λάμψει η αλήθεια για όλες τις περιπτώσεις ανομίας που ταλανίζουν τον δημόσιο βίο. Είχαμε τονίσει την ανάγκη να έρθουν «όλα στο φως», για όλους και για όλα, χωρίς εξαιρέσεις.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε πολλές φορές - και από το βήμα της Βουλής - ότι, αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να βγει το πολιτικό σύστημα από την σκιά που πέφτει επί δικαίων και αδίκων και απαξιώνει στα μάτια των πολιτών την πολιτική, «ακόμη κι αν χρειαστεί να ματώσουμε».

    Στόχοι του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του, Γιώργου Α. Παπανδρέου, εξαρχής ήταν:

    - Να καθαρίσει το πολιτικό σύστημα από αντιλήψεις και πρακτικές που κρατούσαν την πολιτική και τους πολιτικούς όμηρους ειδικών συμφερόντων.

    - Η εκάστοτε κυβέρνηση να κυβερνά σύμφωνα με την εντολή που της αναθέτει ο Ελληνικός λαός, χωρίς πελατειακές πρακτικές και εξαρτήσεις, που οδηγούν στην εξαγορά συνειδήσεων και στην υπονόμευση των θεσμών.

    Για την επίτευξη των στόχων αυτών και με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και καταθέσαμε προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την διαφάνεια στον δημόσιο βίο, καθώς και για την ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής.

    Προτάσεις για να γυρίσουμε σελίδα σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών, για να αποκαταστήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και πολιτών, για να θέσουμε κανόνες διαφάνειας στις σχέσεις της πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης με την αγορά και τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε.

    Ζητήσαμε κατ΄επανάληψη με προτάσεις μας στη Βουλή την πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών, όλων των υποθέσεων διαφθοράς. Το ίδιο πράξαμε και με την υπόθεση Siemens τρεις φορές, καταθέτοντας ισάριθμες προτάσεις για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

    Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πάλι αρνήθηκε και τις τρεις φορές. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αποφάσισε να κλείσει ακόμη και τη Βουλή.

    Σήμερα, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνον ήθελε να κρατά σε ομηρία το σύνολο του πολιτικού συστήματος, αλλά είχε και τους λόγους της που επέλεξε την παραγραφή και την συγκάλυψη των δικών της ευθυνών.

    Σήμερα, όμηρος των εξελίξεων, λόγω των επιλογών της ηγεσίας της, είναι η ίδια η Νέα Δημοκρατία. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής προσωπικά, είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι.

    Σήμερα, υπό το πρίσμα και των πρόσφατων εξελίξεων, επαναλαμβάνουμε:

    Η θέση του ΠΑΣΟΚ, για οποιαδήποτε υπόθεση θίγει το δημόσιο συμφέρον, είναι ξεκάθαρη. Όλα στο φως.

    Στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται και από την δήλωση του Κώστα Γείτονα, τότε υπεύθυνου οικονομικών του Κινήματος και από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν ελεγχθεί από τη Βουλή, δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικό. Τα δε περί δήθεν "συμφωνιών" των δυο κομμάτων για την υπόθεση C4I είναι το λιγότερο αστεία.

    Η πολιτική ζωή του τόπου βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ο πολιτικός κόσμος έχει την ευκαιρία να ορθώσει το ανάστημά του και να συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε με συνέπεια μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και οι προτάσεις που πρόσφατα διατύπωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος, για ευνοϊκή μεταχείριση όσων διαθέτουν σοβαρά και αδιάσειστα στοιχεία και αποδείξεις που αφορούν σε επίορκους πολιτικούς. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε για τα οικονομικά του Κινήματος, με την δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού στο διαδίκτυο, που διασφαλίζει την διαφάνεια στα έσοδά του, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές των μελών και των φίλων του και την κρατική επιχορήγηση.

    Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του δεν υπολογίζουν το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος από την διερεύνηση κάθε υπόθεσης διαφθοράς. Για το ΠΑΣΟΚ, ισχύει σε κάθε περίπτωση η εκφρασμένη θέση του, ότι εφόσον προκύπτουν σοβαρά στοιχεία και αποδείξεις για εμπλοκή οποιουδήποτε στελέχους του Κινήματος σε υποθέσεις διαφθοράς, θα είναι άμεση η αναστολή της κομματικής του ιδιότητας μέχρι την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Καλούμε τη ΝΔ να κάνει το ίδιο. Ο πολιτικός κόσμος το χρειάζεται. Η χώρα και οι πολίτες το έχουν επιτακτική ανάγκη".

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ

    "Καμία σημασία σε όσα λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο SIEMENS. Πρόκειται για κακή παράσταση συνενόχων με στόχο τη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό".

    Αυτά αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιο του γραφείου τύπου του με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens.

    Δήλωση Αλ. Τσίπρα

    Αναφορικά με την υπόθεση Siemens ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι "σήμερα βλέπουμε έναν ιδιόμορφο καυγά από τα δύο μεγάλα κόμματα: Τα δυο κόμματα της παραγραφής και των μαύρων ταμείων της Siemens τσακώνονται για το ποιός τα πήρε πρώτος και ποιος πήρε τα περισσότερα. Την ίδια στιγμή αλληλοκατηγορούνται με γενικόλογες κατηγορίες για να θολώσουν τα νερά. Ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει, όμως, ποιοι τα πήραν και πως τα πήραν, γιατί είναι οι ίδιοι που σε λίγους μήνες θα μας ζητήσουν την ψήφο μας".

    Οπρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι "όσο κι αν κοκορομαχούν κι όσο κι αν ανταλλάσουν γενικόλογες κατηγορίες πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Σήμερα υιοθετούν απλά το σύνθημα «αν πείτε εσείς για μας, τότε θα πούμε κι εμείς για εσάς» κι έτσι υπάρχει μια ιδιότυπη "ομερτά" η οποία σκεπάζεται κι από αυτές τις γενικόλογες κατηγορίες και οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι όλοι τα παίρνουν ότι όλοι το ίδιο είναι. Ε! δεν είναι όλοι το ίδιο, κάποιοι κυβέρνησαν αυτό τον τόπο με μεθόδους που πλέον έχουν αποκαλυφθεί κι οφείλουν να μιλήσουν με συγκεκριμένα στοιχεία. Οφείλει η κυβέρνηση σήμερα στην έκδοση του κ. Χριστοφοράκου, οφείλει να πιέσει προς την γερμανική πλευρά προκειμένου να έχουμε συγκεκριμένες αποκαλύψεις και υπάρχουν τρόποι να πιέσει. Η Siemens συνεχίζει να παίρνει και σήμερα έργα από το δημόσιο. Νομίζω όμως ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί αυτό: είναι το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει ο κάθε πολίτης εκτιμώντας αυτή την κοκορομαχία".

    Δήλωση Κ. Αϊβαλιώτη

    Αναφορικά με τις πληροφορίες για εμπλοκή στελεχών της ΝΔ στην υπόθεση Siemens, ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Ο κ. Καραμανλής είναι αδύναμος και ως εκ τούτου άτολμος να ξεκαθαρίσει την υπόθεση Siemens. Η ΝΔ είναι βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό στις μίζες. Οι καθαροί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι με την ανοχή τους συγκαλύπτουν την ενοχή των άλλων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 August 2009 - 18:30:18 UTC