Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπεράνθρωπες προσπάθειες
  • [02] Κάλεσμα για λαϊκή δράση
  • [03] "Αξιοποίηση όλων των μέσων"
  • [04] "Παιδαριώδεις χειρισμοί"
  • [05] "Αστροβραδιά" στις Σέρρες
  • [06] Στον τελικό του μήκους
  • [07] Σκυλίσια νοημοσύνη

  • [01] Υπεράνθρωπες προσπάθειες

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το βράδυ στην περιοχή Σέσι, στο Γραμματικό. Πυκνοί καπνοί κάλυψαν το πρωί περιοχές της Αττικής.

    "Δύσκολη" χαρακτήρισε την κατάσταση στο Γραμματικό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, με δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων της "ΝΕΤ".

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι διαπιστώνει ψυχραιμία και επισήμανε ότι "γίνεται ό, τι είναι δυνατόν". Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εξελίχθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το βράδυ και με τον άνεμο να αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις, "συνέτρεξαν για να έχουμε αυτή την εξέλιξη".

    Επιπλέον, ο κ. Μαρκογιαννάκης, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να διατηρηθούν οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Δηλώσεις του γγ Πολιτικής Προστασίας

    Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά η ανησυχία για την εξέλιξη της φωτιάς εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή Γραμματικού, Βαρνάβα, Μαραθώνα καθώς και στη Σταμάτα προς την οποία κατευθύνεται το μέτωπο της φωτιάς και το οποίο πρέπει να αποκοπεί, ώστε να μην περάσει στην Πεντέλη.

    Για το σκοπό αυτό, έχουν φθάσει στην περιοχή μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

    Η ευρύτερη αυτή περιοχή είναι κατοικημένη με οικισμούς και με διάσπαρτες κατοικίες, και νωρίτερα, κινδύνευσαν κατοικίες στα βορειοδυτικά του Γραμματικού και στα βόρεια του Βαρνάβα.

    Ο κ. Μουζάς εκτίμησε, πως αν δεν αλλάξει η φορά του ανέμου η φωτιά θα φτάσει στην ήδη καμμένη περιοχή. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, που έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει ενταχθεί στην κατηγορία μεγάλης επικινδυνότητας λόγω θερμοκρασίας και δυνατού ανέμου, συνθήκες που προβλέπεται να διατηρηθούν έως και αύριο.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στο Γραμματικό, λόγω των ισχυρών ανέμων, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Καπάκης, σε ενημέρωση που πραγματοποίησε σχετικά με την εξέλιξη των πύρινων μετώπων.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρόκειται για μια "δύσκολη" πυρκαγιά, καθώς εξελίσσεται σε μεικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων.

    Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 12 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, 53 οχήματα με 160 πυροσβέστες, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 εθελοντικά οχήματα, 24 υδροφόρες ΟΤΑ και 10 υδροφόρες της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη, αναμένονται 25 επιπλέον οχήματα με 50 πυροσβέστες από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της επαρχίας, με τις δυνάμεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών να αυξάνονται συνεχώς.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου, επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητα της Πυροσβεστικής είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων τη περιοχής και πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την πυρκαγιά.

    Παράλληλα, ο κ. Καπάκης απηύθηνε έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν το οδικό δίκτυο της περιοχής, ώστε να μη δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και κίνδυνος εγκλωβισμού τους.

    Ακόμη, ο εκπρόσωπος απηύθηνε έκκληση σε όσους φιλοξενούν άτομα που για διάφορους λόγους είναι ανήμπορα, να τα μετακινήσουν άμεσα σε ασφαλές μέρος, υπογραμμίζοντας ότι "σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός".

    Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το πρωί στις περιοχές Μαριές, Στρογγυλό και Στόμιο στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο, με 18 οχήματα 46 πυροσβέστες, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 1 ελικόπτερο, να επιχειρούν για την αντιμετώπισή τους.

    Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στην Κάρυστο, στη θέση Πλατανιστός, όπου επιχειρούν 7 οχήματα με 15 πυροσβέστες, καθώς επίσης και στους Ασπούς, στη Σκύρο, με 7 οχήματα, εκ των οποίων και οχήματα εθελοντών, 19 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη.

    Εξάλλου, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιφρούρηση της Μαγούλας και του Καλάμου, καθώς το ενδεχόμενο αναζωπύρωσής τους δεν έχει εξαλειφθεί.

    Το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Καραθώνας Ναυπλίου. Η φωτιά είναι σε εξέλιξη και καίει ξερά χόρτα κοντά στον οικισμό. Δεν απειλούνται σπίτια, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Αργολίδα και δυο αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

    Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων

    Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείου Ναυτικού, μέτωπο της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική προσέγγισε το βορειοανατολικό όριο του ελικοδρομίου του Πολεμικού Ναυτικού, στο Κοτρώνι του Μαραθώνα.

    Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, προσωπικό, καύσιμα και πυρομαχικά είναι ασφαλή, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.

    Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε γνωστοποιήσει ότι το στρατόπεδο εγγύς περιοχής πυρκαγιάς Βαρνάβα δεν απειλείται άμεσα και δεν έγινε εκκένωση. Πραγματοποιήθηκε προληπτική κίνηση δυο οπλικών συστημάτων από αυτό προς άλλο στρατόπεδο, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Τέλος, αναφέρεται ότι στα μέσα που διαθέτουν διαρκώς οι Ένοπλες Δυνάμεις στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς έχουν προστεθεί δυο προωθητές γαιών, δυο ασθενοφόρα με τέσσερις γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή για άμεση επέμβαση ειδικευμένα τμήματα μονάδων του νομού Αττικής.

    Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Κ. Καραμανλής

    Στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής μετέβη ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του για Σάμο όπου θα πήγαινε για τα εγκαίνια ενός διοικητηρίου και από χθες είναι συνεχώς στο γραφείο του. Από το πρωί ενημέρωνε συνεχώς το Μαξίμου ενώ κύρια μέριμνα είναι τώρα ο συντονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Πολιτική Προστασία και τις Πυροσβεστικές Δυνάμεις.

    Εξάλλου, κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου είναι σε εξέλιξη πυρκαγιές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, οι βουλευτές ενημερώνονται επί τόπου για τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Στα μέτωπα της φωτιάς ο Γ. Παπανδρέου

    Για πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που βιώνουμε, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου από το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Διόνυσο, αφού πρώτα ενημερώθηκε για την πορεία κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική.

    "Οι στιγμές απαιτούν όχι να αξιολογήσουμε τα αίτια και τις ευθύνες, αλλά να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη, την Πυροσβεστική, τους εθελοντές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας και σε όσους μετέχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε κοντά τους και είμαι σίγουρος, ότι ο κάθε πολίτης θα προσφέρει κάθε δυνατότητα που έχει" είπε ο κ. Παπανδρέου, ευχόμενος υγεία και προστασία για όλους όσους βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι υπηρεσίες κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε αυτοί οι άνθρωποι που τους αξίζουν συγχαρητήρια για την αυτοθυσία τους, να προστατεύσουν τις ανθρώπινες περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον που μας έχει απομείνει στην Αττική.

    [02] Κάλεσμα για λαϊκή δράση

    Τη δραστηριοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας για την κατάσβεση των πυρκαγιών ζητά το ΚΚΕ, κλιμάκιο του οποίου, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Σπύρο Χαλβατζή και τον βουλευτή Αττικής Γιάννη Γκιόκα βρίσκεται από το πρωί στα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει την Βορειοανατολική Αττική.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ διαπίστωσε τους μεγάλους κινδύνους για τα τελευταία δάση της Αττικής, για κατοικημένες περιοχές ακόμα και για ανθρώπινες ζωές. Με παρεμβάσεις προς τους αξιωματούχους της πυροσβεστικής ζήτησε να εξαντλήσουν τις προσπάθειές τους και απαίτησε από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει άμεσα τα όποια μέσα διαθέτει για να αποτραπούν οι μεγάλοι κίνδυνοι και να περιοριστούν οι ζημιές. Για μια ακόμα φορά διαπίστωσαν και κατήγγειλαν τις εγκληματικές ελλείψεις σε υποδομές πυροπροστασίας, την άναρχη δόμηση που δημιουργεί και αναπαράγει η εμπορευματοποίηση της γης.

    Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική καλούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία να τεθούν σε εγρήγορση και συλλογικά να δραστηριοποιηθούν με επικεφαλής τα εργατικά σωματεία, τις αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις, τις άλλες συλλογικές ομάδες και κινήσεις και να απαιτήσουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση τον αναγκαίο εξοπλισμό για να πάρουν μέρος στην κατάσβεση και στην προστασία των δασών και των οικισμών.

    [03] "Αξιοποίηση όλων των μέσων"

    Στα μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική μετέβη κλιμάκιο του ΣΥΝ, αποτελούμενο από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη, το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Γιάννη Τόλιο και τη Νομαρχιακή Σύμβουλο Ανατολικής Αττικής και πρώην βουλευτή Ιωάννα Στεργίου.

    «Τις ώρες αυτές επιβάλλεται η πλήρης αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων για τον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας, πριν θρηνήσουμε χειρότερα πράγματα» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    [04] "Παιδαριώδεις χειρισμοί"

    Για "παιδαριώδεις χειρισμούς" έκανε λόγο χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης αναφορικά με τις πληροφορίες για απόρριψη από τις Βρυξέλλες των ελληνικών επιχειρημάτων σχετικά με την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης. "Η κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων την κατάληξη. Τώρα αλλάζει η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ακόμη, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή μετά την ενημέρωση του για το ΤΕΜΠΜΕ ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι "η αγορά και η κοινωνία δεν μπορούν να στηρίζονται σε κουρασμένα κόμματα και σε σκουριασμένα μυαλά".

    Τέλος, για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει αυτό το διάστημα στη χώρα, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ επεσήμανε τα εξής: "Τίποτε δεν διδάχθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή από τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007. Καμία πρόληψη, καμία πρόβλεψη, καμία στρατηγική απέναντι στο διαρκώς επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των πυρκαγιών. Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι ο καθρέπτης της ανικανότητας της κυβέρνησης".

    [05] "Αστροβραδιά" στις Σέρρες

    Τον πλανήτη Δία και τα τέσσερα μεγάλα του φεγγάρια, τα φεγγάρια του Γαλιλαίου, την Ιώ, την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν οι λάτρεις του Ουρανού που βρέθηκαν χθες, στην 3η Αστροβραδιά της Άνω Βροντούς Σερρών, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων.

    Από τα 66 μέχρι τώρα γνωστά φεγγάρια που περιφέρονται γύρω τον πλανήτη Δία, ορατά από τα επίγεια τηλεσκόπια της ερασιτεχνικής αστρονομίας, ως μικρές χρυσές κουκκίδες, ξεχωριστή θέση στο ουράνιο στερέωμα κατέχουν τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια-δορυφόροι, που έγιναν αντιληπτά από το Γαλιλαίο, όταν παρατήρησε τον ουρανό με το τηλεσκόπιό του το 1609.

    Οι δορυφόροι αυτοί είναι πολύ μεγάλοι, με διάμετρο από 4.980 έως 2880 χλμ. Οι δύο πρώτοι είναι, μάλιστα, μεγαλύτεροι της Σελήνης. Είναι ορατοί με απλά κιάλια, κατά τη διεύθυνση του ισημερινού του πλανήτη και κατά την κίνησή τους περί τον Δία, άλλοτε υφίστανται εκλείψεις, άλλοτε διαβάσεις και άλλοτε επιπροσθήσεις.

    Ο Δίας θεωρείται από τους αστροφυσικούς ως ο "γίγαντας" του ηλιακού μας συστήματος και ως ο "μέγας προστάτης" της ζωής στη γη, καθώς προσελκύει πάνω του ως ισχυρότατο μαγνητικό δίπολο, αστεροειδείς και ''μανιασμένους'' βράχους, που μέχρι τώρα, αν προσέκρουαν στη γη θα είχαν αφανίσει κάθε ίχνος ζωής.

    Η ύπαρξή του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Είναι ο 5ος και μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, με μάζα περίπου 320 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Η τεράστια μάζα του, καθώς και τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργούνται στο εσωτερικό και στην ατμόσφαιρά του, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, ο πλανήτης αυτός μοιάζει να συμπεριφέρεται σαν ένα αστέρι, που λόγω της μικρής του μάζας, σε σχέση με την απαιτούμενη, που είναι κάπου 70 φορές μεγαλύτερη, δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο σημείο που φτάνουν τα κανονικά άστρα στη διάρκεια της ζωής του και τώρα "πεθαίνει", όπως προβλέπει η αστρική εξέλιξη. Έχει διάμετρο περίπου 145.000 χλμ, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 10 περίπου Γήινες ώρες και γύρω από τον Ήλιο σε περίπου 12 γήινα χρόνια. Πολύ διαφορετικός από τους κοντινότερους στη Γη πλανήτες, ο Δίας είναι στην ουσία μία τεράστια σφαίρα σκόνης υδρογόνου και ηλίου, ενώ περιέχει και ποσότητες αμμωνίας και μεθανίου, δηλαδή κάποια απ' τα συστατικά που περιείχε πιθανόν και η πρώιμη ατμόσφαιρα της Γης. Δεδομένου ότι, η θερμοκρασία μειώνεται με το ύψος, η έντονη εσωτερική θερμοκρασία του Δία μετατρέπεται στα υψηλά στρώματα σε παγερό αέρα που φθάνει σε θερμοκρασία τους -150 βαθμούς Κελσίου. Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -110oC.

    Εδώ και καιρό, υπάρχουν ισχυρές υπόνοιες ότι, στην Ευρώπη, στο μικρότερο από τους τέσσερις δορυφόρους του Δία που ανακάλυψε ο Γαλιλαίος, υπάρχει ένας ωκεανός κάτω από το λεπτό επιφανειακό φλοιό. Αυτός φαίνεται στις διάφορες φωτογραφίες που έστειλε κατά καιρούς η ρομποτική διαστημοσυσκευή Galileo.

    Μάλιστα, κατόπιν μελέτης χιλιάδων φωτογραφιών, πολλοί ερευνητές εκτιμούν πως ο επιφανειακός φλοιός της Ευρώπης δεν ξεπερνά τα 5 χλμ σε πάχος, ενώ ο ωκεανός που -πιθανά- βρίσκεται από κάτω, μπορεί να φτάνει σε βάθος 50 χλμ.

    Εξαιτίας της δηλητηριώδους σύνθεσης της ατμόσφαιρας του Δία, από υδρογόνο, ήλιο, μεθάνιο και αμμωνία, δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρχει ζωή στον πλανήτη, αλλά ακόμα και αν προσπαθούσαμε να πάμε εκεί, με κάποιο είδος στολής, θα αντιμετωπίζαμε δυσκολία στο περπάτημα, λόγω της μεγάλης μάζας του πλανήτη και της ισχυρότατης βαρυτικής έλξης.

    Σήμερα, η γη, μακριά πλέον από το ρεύμα των Περσίδων και την περίτεχνη "χρυσή βροχή" τους, που παρακολουθήσαμε στο μέγιστό τους, στις 12-13 Αυγούστου, αντικρίζει τον άγρυπνο "βασιλιά" των πλανητών, που για φέτος βρίσκεται στον αστερισμό του Αιγόκερω.

    Η 3η Αστροβραδιά της Άνω Βροντούς είναι αφιερωμένη στο Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009 και θα διαρκέσει μέχρι αύριο, 23 Αυγούστου. Διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, την Κοινότητα Άνω Βροντούς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Βροντού "Η Συνάντηση" και τον Όμιλο UNESCO Σερρών.

    [06] Στον τελικό του μήκους

    Με τρεις ελληνικές συμμετοχές σε τελικούς ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο το 12ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, το οποίο για 9 ολόκληρες ημέρες κράτησε στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου, αλλά και στους κεντρικούς δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου διεξήχθηκαν το βάδην και ο Μαραθώνιος Ανδρών-γυναικών.

    Σήμερα, ο Λούης Τσάτουμας θα αγωνιστεί στον τελικό του μήκους, όπου ευελπιστεί αρχικά με ένα άλμα στα 8.20μ να περάσει στους "8" και στη συνέχεια να καταφέρει ό,τι καλύτερο, αφού απέναντί του έχει σπουδαία ονόματα του αγωνίσματος, με ορισμένα εξ αυτών να βρίσκονται μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση.

    Εκτός λοιπόν του Μεσσήνιου άλτη, ο οποίος έχει ατομικό ρεκόρ 8.66μ και φετινό 8.21μ, ενώ στον τελικό μπήκε με άλμα στα 8.01μ και τον τελευταίο μήνα έμεινε εκτός αγώνων, λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού, στον τελικό θα μετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Ντουάιτ Φίλιπς, που με 8.44μ πέρασε από τα προκριματικά με την κορυφαία επίδοση, ο Βρετανός Γκρεγκ Ράδερφορντ με 8.30μ, ο Νοτιοαφρικανός Γκόντφρεϊ Κότσο Μοκοένα με 8.29μ και ο Παναμέζος Ιρβάιν Σαλαντίνο που έκανε 8.16μ, ο οποίος είναι ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου και παγκόσμιος πρωταθλητής της Οζάκα.

    Στο Μαραθώνιο γυναικών, που θα γίνει την Κυριακή 23 Αυγούστου, θα μετάσχουν δύο έμπειρες Ελληνίδες αθλήτριες. Ο λόγος για τη 40χρονη Γεωργία Αμπατζίδου, που έχει την 3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με 2:36.57, και τη Μάγδα Γαζέα, η οποία έχει την 6η καλύτερη στη χώρα μας με 2:41.05.

    Συνολικά στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 7 τελικοί για το Σάββατο και 8 για την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, την Κυριακή 23 Αυγούστου. Το Σάββατο το βράδυ οι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν για τελευταία φορά στους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος τον Γιουσέιν Μπολτ, στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4Χ400μ, όπου σκοπεύει να οδηγήσει την Τζαμάικα όχι μόνο στο χρυσό μετάλλιο, αλλά και ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ.

    Το πρόγραμμα 22-23/8:

    Σάββατο 22 Αυγούστου

    12:45 Μαραθώνιος (Α)

    19:05 Μήκος - ΤΕΛΙΚΟΣ (Α) -Λούης Τσάτουμας-

    19:10 4x100μ - Σειρές (Γ)

    19:15 Επί κοντώ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Α)

    19:55 4x400μ - Σειρές (Α)

    20:30 Σφυροβολία - ΤΕΛΙΚΟΣ (Γ)

    20:35 5.000μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Γ)

    21:00 4x100μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Γ)

    21:15 4x400μ - Σειρές (Γ)

    21.50 4x100μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Α)

    Κυριακή 23 Αυγούστου

    12:15 Μαραθώνιος (Γ) -Γεωργία Αμπατζίδου, Μάγδα Γαζέα-

    17:15 Μήκος - ΤΕΛΙΚΟΣ (Γ)

    17:20 Ακοντισμός - ΤΕΛΙΚΟΣ (Α)

    17:25 5.000μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Α)

    18:00 1.500μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Γ)

    18:25 800μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Α)

    18:50 4x400μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Γ)

    19:15 4x400μ - ΤΕΛΙΚΟΣ (Α)

  • Ώρες Ελλάδας

    [07] Σκυλίσια νοημοσύνη

    Τα σκυλιά μπορούν να μετρήσουν ως το πέντε, να καταλάβουν πάνω από 160 λέξεις και σκόπιμα να εξαπατήσουν άλλα σκυλιά, καθώς και τους ανθρώπους, προκειμένου να αποκτήσουν το φαγητό τους. Όλα αυτά και διάφορες άλλες ενδείξεις δείχνουν ότι η νοημοσύνη του μέσου σκυλιού βρίσκεται στο ίδιο περίπου επίπεδο με αυτήν ενός παιδιού ηλικίας δύο έως δυόμιση ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενός αναγνωρισμένου ειδικού στηβ¦σκυλίσια ζωή, τις οποίες παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης.

    Ο ψυχολόγος Στάνλεϊ Κόρεν, καθηγητής του καναδικού πανεπιστημίου της British Columbia στο Βανκούβερ, συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων για τα σκυλιά και τη συμπεριφορά τους, σε ομιλία του με τίτλο "Πώς σκέφτονται τα σκυλιά", ανέφερε ότι μπορούν να λύνουν πολύπλοκα προβλήματα και είναι πιο κοντά στους ανθρώπους και τους πιθήκους από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα. "Οι εντυπωσιακές αναλαμπές εξυπνάδας και δημιουργικότητας που έχουν, μας θυμίζουν ότι μπορεί να μην είναι Αϊνστάιν, όμως είναι σίγουρα κοντύτερα στους ανθρώπους από ό,τι νομίζαμε", τόνισε.

    Σύμφωνα με τις έρευνες του Κόρεν και άλλων ερευνητών, η εξυπνάδα των σκυλιών διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα τους, αλλά και την ανατροφή τους. Η νοημοσύνη τους μπορεί να διακριθεί σε τρεις μορφές: ενστικτώδης (αυτό που το σκυλί είναι γεννημένο για να κάνει), προσαρμοστική (πόσο καλά μαθαίνει μόνο του από το περιβάλλον του να λύνει προβλήματα) και επίκτητη (το ισοδύναμο της σχολικής μάθησης, που αφορά κυρίως τη σχέση του με το αφεντικό του).

    Τα πειράματα δείχνουν ότι η ράτσα των κόλεϊ είναι η πιο έξυπνη από όλες και ακολουθούν, κατά σειρά, τα κανίς, οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα ρητρήβερ, τα ντόπερμαν κ.α. Στονβ¦πάτο της σκυλίσιας νοημοσύνης βρίσκονται τα κυνηγόσκυλα, μαζί με τα μπουλντόγκ και τα μπιγκλ.

    Γενικά οι εξελικτικά παλαιότερες ράτσες τα πάνε χειρότερα στην εξυπνάδα σε σχέση με τις νεότερες. Οι παλαιότερες ράτσες συνήθως υπερτερούν στην ενστικτώδη νοημοσύνη, αλλά οι νεότερες είναι πολύ καλύτερες στην -ακόμα πιο σημαντική- επίκτητη νοημοσύνη. Τα εξελικτικά νεότερα σκυλιά είναι γενικά πιο φιλικά και συνεργάσιμα, γι' αυτό συνήθως είναι και πιο δημοφιλή. Από την άλλη, όχι και τόσο έξυπνα σκυλιά, όπως το μπιγκλ, βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των ανθρώπων, επειδή είναι πολύ κοινωνικό και γλυκό, με τον ίδιο τρόπο, σχολίασε ο Κόρεν, που "μερικές φορές οι άνθρωποι προτιμούν μια χαζή ξανθιά"!

    Το μέσο σκυλί (αν συμπεριληφθούν όλες οι ράτσες) μπορεί να μάθει 165 λέξεις, σήματα και χειρονομίες (όσο ένα παιδί δύο ετών), ενώ οι "σούπερ-σκύλοι", που έχουν την κορυφαία νοημοσύνη, μαθαίνουν μέχρι και 250 λέξεις (όσο ένα παιδί δυόμιση ετών).

    Συγκριτικά με τις "γλωσσικές" ικανότητές τους, τα σκυλιά είναι ακόμα καλύτερα σταβ¦ μαθηματικά. Μπορούν να μετρήσουν μέχρι το τέσσερα ή το πέντε και έχουν μια βασική κατανόηση της αριθμητικής (στο ίδιο επίπεδο με ένα παιδί τριών - τεσσάρων ετών), καθώς είναι ικανά να αντιληφθούν λάθη σε απλούς υπολογισμούς, όπως π.χ. ότι ένα κι ένα κάνει τρία.

    Ακόμα τα σκυλιά μπορούν να λύσουν προβλήματα στον χώρο, όπως, για παράδειγμα, να μάθουν πού βρίσκονται πράγματα αξίας (π.χ. το φαγητό τους), να ανακαλύψουν καλύτερες και ταχύτερες διαδρομές, να χειριστούν απλούς μηχανισμούς (όπως μάνταλα πόρτας και απλές μηχανές) ή να καταλάβουν απλές συμβολικές έννοιες (συνήθως ακούγοντας τους ανθρώπους να μιλάνε και παρακολουθώντας τις κινήσεις τους).

    Στην κοινωνική συμπεριφορά, τα σκυλιά τα πάνε ακόμα καλύτερα, ευρισκόμενα κατ' αναλογία σχεδόν στο επίπεδο ενός εφήβου ανθρώπου. Για παράδειγμα, όταν παίζουν, είναι ικανά να εξαπατήσουν σκόπιμα άλλα σκυλιά ή τους ανθρώπους, ιδίως όταν πρόκειται να πάρουν ως ανταμοιβή κάποια τροφή. Κατά τον Κόρεν, είναι σχεδόν τόσο καλά στο να εξαπατούν τους ανθρώπους, όσο και οι άνθρωποι στο να εξαπατούν τα σκυλιά!

    Ακόμα τα σκυλιά δείχνουν ορισμένα βασικά συναισθήματα, όπως η χαρά, ο θυμός και η αηδία, όχι όμως πιο πολύπλοκα συναισθήματα, όπως η ενοχή (αυτό που κάποτε οι άνθρωποι θεωρούσαν ως σκυλίσια ενοχή, βρέθηκε τελικά ότι είναι φόβος).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 August 2009 - 14:30:27 UTC