Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό
  • [02] Οδηγίες Υπουργείου Παιδείας για γρίπη
  • [03] Διαμαρτυρία για τις πυρκαγιές
  • [04] Στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος
  • [05] Προικισμένη από τη φύση η Επιδαύρια Γη
  • [06] "Ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ"
  • [07] Πρόταση για έκτακτο συνέδριο
  • [08] "Απαξίωση"
  • [09] Και πάλι στο αεροδρόμιο
  • [10] Και νέες πτωχεύσεις
  • [11] Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Σε διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό

    Tο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, δηλώνοντας ότι πρόκειται γι άλλη μία «πολύ σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση, που εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού».

    «Με το συγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο, βάζουμε επιτέλους μια τάξη στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας και πού, στα νησιά και τον παράκτιο χώρο μας. Περιορίζουμε τη δόμηση, αναδεικνύουμε τη φυσική ομορφιά, στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

    Σύμφωνα με τον υπουργό στόχος του Ειδικού Χωροταξικού είναι:

  • Να προστατευτούν και να αναδειθτούν ο παράκτιος και νησιωτικός χώρος, με τη σπάνια ομορφιά και τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

  • Να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές, με συντονισμένο τρόπο και με προοπτική χρόνου.

  • Να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής όσων ζουν σε αυτές τις περιοχές, να περιοριστούν οι ανισότητες και να συγκρατηθεί ο πληθυσμός, ιδίως στα νησιά.

  • Να συμβάλει η πολιτεία και με αυτόν τον τρόπο στην περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική συνοχή στον τόπο.

    Περιεχόμενο του Ειδικού Πλαισίου για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά

    Το Ειδικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά αποτελείται από 4 κεφάλαια και 18 άρθρα. Τα σημαντικότερα σημεία του, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

    Ορίζονται οι Ζώνες Διαχείρισης του Παράκτιου Χώρου και των Νησιών. Προβλέπεται η διαφοροποίηση σε τρεις ζώνες που καθεμιά τους διαθέτει χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα και που προσδιορίζονται καταρχήν ανάλογα με την απόστασή τους από την ακτογραμμή. Οι ζώνες αυτές είναι οι εξής:

    Κρίσιμη Ζώνη: Πρόκειται για το πλέον ευαίσθητο περιβαλλοντικά κομμάτι του παράκτιου χώρου, το μέτωπο στο μεταίχμιο μεταξύ ξηράς και θάλασσας, που παράλληλα δέχεται σημαντικές πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες. Το θαλάσσιο τμήμα εκτείνεται από την ακτογραμμή μέχρι την ισοβαθή των 10 μέτρων, οπωσδήποτε όμως με πλάτος μεγαλύτερο των 100 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο ξεκινά από την ακτογραμμή και εκτείνεται προς την ξηρά σε ζώνη πλάτους 100 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη).

    Δυναμική Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα ξεκινά από το όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται μέχρι την ισοβαθή των 50 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, το ακραίο προς την θάλασσα όριό της δεν μπορεί να απέχει λιγότερο των 200 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο τμήμα ξεκινά από το ακραίο προς την ξηρά όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται κατ΄ ελάχιστον σε ζώνη πλάτους 200 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη).

    Υπόλοιπη Παράκτια Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα της εκτείνεται από το εξώτερο προς τη θάλασσα όριο της Δυναμικής Ζώνης μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων. Το χερσαίο τμήμα της εκτείνεται μέχρι και τα ακραία προς την ενδοχώρα διοικητικά όρια των αντίστοιχων παράκτιων ΟΤΑ ή μέχρι υψόμετρο 600 μ. αν η εν λόγω ισοϋψής βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των οικείων Ο.Τ.Α. Το εύρος αυτής της ζώνης θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσδιορισμού κατά περίπτωση, με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία.

    Στο σχέδιο παρουσιάζονται οι Κατευθύνσεις Χωροταξικής Οργάνωσης ανά ζώνη διαχείρισης, γίνεται δηλαδή αναλυτική αναφορά στο ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται σε κάθε ζώνη και ποιες όχι, στα πλαίσια της προσέγγισης της βιώσιμης ανάπτυξης και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

    Ειδικότερα για την Κρίσιμη Ζώνη, πού αποτελεί το πιο ευαίσθητο τμήμα του παράκτιου χώρου, προβλέπονται τα εξής:

    Στο θαλάσσιο τμήμα (ΚΘ) επιτρέπονται μόνο συγκεκριμένες δραστηριότητες, η κολύμβηση, η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, οι ερευνητικές εργασίες κ.λπ. Επιτρέπονται επίσης συγκεκριμένα έργα, όπως λιμενικές εγκαταστάσεις και ήπια τεχνικά έργα προστασίας των ακτών. Απαγορεύεται ή περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο η κίνηση ή αγκυροβόληση θαλάσσιων σκαφών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.

    Το χερσαίο τμήμα (ΚΧ) διακρίνεται στο ΚΧ1 (από την ακτογραμμή έως τα 50 μέτρα) και το ΚΧ2 (από τα 50 ως τα 100 μέτρα). Στο 1ο τμήμα, δεν επιτρέπεται καμία νέα κατασκευή (πλην ελάχιστων αναγκαίων ήπιων εξαιρέσεων κοινωφελούς χαρακτήρα) και επίσης απαγορεύεται ή περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο η κίνηση και στάθμευση οχημάτων.

    Στο 2ο τμήμα (ΚΧ2) επιτρέπεται κάποια δόμηση, αλλά μόνον υπό συγκεκριμένους αυστηρούς όρους (χρήσεων, αποστάσεων, αρτιοτήτων, μεγεθών), λαμβάνοντας - βεβαίως - υπόψη και τα προβλεπόμενα από τα Ειδικά Πλαίσια που έχουν ήδη προηγηθεί, και διασφαλίζοντας το δικαίωμα πρόσβασης για αναψυχή των πολιτών. Συγκεκριμένα, για τη δόμηση κτηρίων που προορίζονται για χρήση κατοικίας ή αναψυχής, ακολουθούνται οι ισχύουσες διατάξεις. Η ελάχιστη απόσταση (Ε) τοποθέτησης των κτισμάτων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη), με την επιφύλαξη όσων ειδικότερα προβλέπονται από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, ορίζεται σε συνάρτηση με το υψόμετρο του γηπέδου (Υ) από τη στάθμη της θάλασσας, ως εξής:

    - Για Υ ίσο ή μεγαλύτερο των 10 μέτρων, Ε = 50 μέτρα.

    - Για Υ Ελάχιστο υψόμετρο εδάφους στο σημείο τοποθέτησης των κτηρίων ορίζονται τα 2 μέτρα.

    Σε περίπτωση κρημνού, το κτίσμα κατασκευάζεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το χείλος του κρημνού. Ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης των κτισμάτων από τυχόν παρακείμενες όχθες ποταμών ή λιμνών ορίζονται τα 50 μ. από την παρόχθια ζώνη.

    Σημειώνεται ότι, στο τμήμα ΚΧ2 επιτρέπεται η κατασκευή δικτύων μεταφοράς ενέργειας (όπως το Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που προβλέπει την σύνδεση του συνόλου των κατοικημένων νησιών της χώρας με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας, δηλαδή με το διασυνδεδεμένο δίκτυο της ΔΕΗ, τα οποία θα διατηρούν σε εφεδρεία και τις αυτόνομες μονάδες παραγωγής ενέργειάς τους, δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου), υπόγεια εφόσον είναι δυνατόν, βάσει σχεδιασμού, καθώς και των απαιτούμενων για την ορθή λειτουργία τους εγκαταστάσεων υπό την προϋπόθεση υλοποίησης τους με αυστηρούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Τυχόν παλαιότερες αυστηρότερες ρυθμίσεις ως προς τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης, κατισχύουν των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

    Αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις και για τη Δυναμική Ζώνη. Στο χερσαίο τμήμα της:

    - Σε περιοχές επέκτασης των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων τα κτήρια των προβλεπομένων χρήσεων (οι οποίες οφείλουν να συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής) δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 60% της κάλυψης των οικοπέδων και τους τρεις ορόφους.

    - Σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ), απαγορεύεται η δημιουργία ορισμένων χρήσεων (όπως νέων εγκαταστάσεων βιομηχανίας / βιοτεχνίας). Σε ό,τι αφορά στη δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων ακολουθούνται οι όροι και περιορισμοί που τίθενται από το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

    - Για τις λοιπές επιτρεπόμενες χρήσεις και μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ), ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,5, ενώ για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς, ακολουθούνται ανά χρήση οι ισχύουσες διατάξεις.

    Για το χερσαίο τμήμα της Υπόλοιπης Παράκτιας Ζώνης δεν τίθενται επιπλέον περιορισμοί σε σχέση με τα όσα ισχύουν ως σήμερα. Κατά τον σχεδιασμό του χώρου θα πρέπει να γίνεται σφαιρική εκτίμηση και αντιμετώπιση των σωρευτικών επιπτώσεων των επιμέρους τομεακών πολιτικών, καθώς και έλεγχος των παραγόντων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το παράκτιο οικοσύστημα. Επιπλέον, ενθαρρύνεται -όπου αυτό είναι δυνατόν- η δημιουργία περισσοτέρων ελευθέρων και πρασίνων χώρων, η χρήση των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής καθώς και η χρήση ανανεώσιμων κι εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ως συμπληρωματικών μέσων υλοποίησης των στόχων του παρόντος Πλαισίου.

    Ειδικότερα, για τη χωροθέτηση αιολικών μονάδων στο νησιωτικό και θαλάσσιο χώρο καθώς και στις ακατοίκητες νησίδες ισχύουν όσα περιλαμβάνονται στα σχετικά άρθρα (8 και 10) του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

    Παράλληλα, ορίζονται οι κανόνες ένταξης των αιολικών εγκαταστάσεων στο τοπίο, που ορίζονται στο Παράρτημα IV του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

    Επίσης, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο του Τουρισμού, στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές του παράκτιου χώρου (συμπεριλαμβανομένων και των μητροπολιτικών περιοχών) και στα νησιά, διακρίνεται ζώνη υψηλής ανταγωνιστικότητας διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων, η οποία εκτείνεται σε απόσταση 350 μ. από τον αιγιαλό.

    Στη ζώνη αυτή, που παρατηρείται υψηλός ανταγωνισμός χρήσεων γης και δραστηριοτήτων όλων των ειδών, με άμεση ή έμμεση επίπτωση στον τουρισμό, δίδονται μεταξύ άλλων, κατευθύνσεις για τον περιορισμό της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων - χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις περιοχές, που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικά. Ιδίως βιομηχανικές / βιοτεχνικές εγκαταστάσεις - με εξαίρεση αυτές που έχουν ανάγκη θαλασσίου μετώπου - εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, εμπορικές εκθέσεις, κτήρια και γήπεδα αποθήκευσης, γραφεία, κτήρια περίθαλψης, πρατήρια καυσίμων.

    Στις υπόλοιπες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος η χωροθέτηση άλλων χρήσεων επιτρέπεται σε τμήματα τους, που δεν παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, είτε μεμονωμένα, είτε σε οργανωμένους υποδοχείς.

    Επίσης, δίνονται ειδικές κατευθύνσεις για τα νησιά και τις παράκτιες οικιστικές περιοχές. Ειδικότερα, για τα νησιά:

    - Για την άρση της γεωγραφικής τους απομόνωσης, επιδιώκεται η βελτίωση της μεταφορικής τους σύνδεσης και η διεύρυνση της προσβασιμότητάς τους. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην επέκταση και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των υφισταμένων υποδομών, η ανάπτυξη των οποίων πρέπει να είναι ανάλογη με το μέγεθος και τη φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού.

    - Για τη διατήρηση και ενίσχυση της παραγωγικής πολυμορφίας και τη συγκράτηση-αύξηση του μόνιμου πληθυσμού τους, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, επιδιώκεται η διαφοροποίηση της οικονομικής τους βάσης και των προτύπων ανάπτυξής τους. Πρέπει να προωθηθούν εναλλακτικές μορφές νησιωτικής ανάπτυξης, που θα στηρίζονται στην καινοτομία και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, στην προβολή της νησιωτικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων, καθώς και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

    - Για τη διατήρηση και ενίσχυση της ελκυστικότητας των νησιών και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής σε αυτά, επιδιώκεται η διαφύλαξη της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, η αειφορική χρήση των φυσικών πόρων και ιδίως των υδάτων και η προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της νησιωτικής φυσικής και πολιτιστικής/ αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κάθε νησιού, απομακρύνοντας κατασκευές και έργα ξένα προς τη φυσιογνωμία τους.

    Σε ό,τι αφορά τις παράκτιες οικιστικές περιοχές, ορίζονται τα εξής:

    - Δίνονται κατευθύνσεις για την εναρμόνιση των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ με τις προτάσεις του παρόντος πλαισίου, και ειδικότερα κατά την φάση των εντάξεων, επεκτάσεων ή αναθεωρήσεων.

    - Ενθαρρύνεται η χρήση πολεοδομικών και οικοδομικών προτύπων που θα εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και νερού, χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και προστασία των οικοσυστημάτων.

    - Επιδιώκεται, επίσης, ο περαιτέρω περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης διασποράς έργων και δραστηριοτήτων και ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης.

    Στο Ειδικό Πλαίσιο προσδιορίζονται οι Διαχειριστικές Χωρικές Ενότητες και οι Επιτροπές Διαχείρισης. Η εξειδίκευση των κατευθύνσεων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιου Χώρου δεν μπορεί παρά να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας κι όπου χρειαστεί και τοπικά, ανά παράκτιο οικοσύστημα, που θα αποτελεί διαχειριστική ενότητα, πέραν των στενών διοικητικών ορίων.

    [02] Οδηγίες Υπουργείου Παιδείας για γρίπη

    Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας έστειλε εγκυκλίους που αφορούν στα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου, οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΠΘ έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν δρομολογήσει και υλοποιήσει δράσεις, αναφορικά με την επιμόρφωση σχετικά με τη νέα γρίπη και τον περιορισμό μετάδοσης του ιού. Όλες οι δράσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα:

    Έχει συσταθεί αρμόδιο Συντονιστικό όργανο για την πρόληψη- αντιμετώπιση του ιού της γρίπης, το οποίο συνεδριάζει σε καθημερινή βάση.

    Αποστέλλεται προσωπικό φυλλάδιο ενημέρωσης για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης σε κάθε εκπαιδευτικό όλης της χώρας. Σχετικό έντυπο υλικό θα διανεμηθεί και σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε φροντιστήρια, Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. όλης της χώρας.

    Μέσα στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει, με στελέχωση από ενημερωμένο προσωπικό, γραμμή τηλεφώνου για την εκπαιδευτική κοινότητα και για όλους τους φορείς αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ, σχετικά με την ενημέρωση για τον ιό της γρίπης.

    Σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.. οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια ανά νομό, τα οποία απευθύνονται στους προϊσταμένους και διευθυντές των σχολικών μονάδων, καθώς και σε όσους εμπλέκονται με τη σχολική κοινότητα (π.χ. σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, προσωπικό καθαρισμού κ.α.).

    Καθορισμός του προσωπικού που θα πρέπει να εμβολιαστεί ανά φορέα του ΥΠΕΠΘ, σε Α' βαθμια και Β' βάθμια Εκπαίδευση, ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Αποστολή εντύπων σε όλα τα σχολεία της χώρας, Περιφερειακές Διευθύνσεις, εποπτευόμενους φορείς, ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Οργάνωση και διαρκής ανανέωση ιστοσελίδας ΥΠΕΠΘ, ώστε να περιλαμβάνει ό,τι διαθέσιμο υλικό υπάρχει.

    Οι εγκύκλιοι απεστάλησαν σε: Περιφερειακούς Διευθυντές Π.Ε και Δ.Ε. όλης της χώρας, Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης Π.Ε και Δ.Ε. όλης της χώρας, Σχολικούς Συμβούλους Π.Ε. και Δ.Ε., Διευθυντές Εκπαίδευσης και προϊσταμένους γραφείων Π.Ε και Δ.Ε. όλης της χώρας, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων Π.Ε και Δ.Ε. όλης της χώρας (Δημόσιες και Ιδιωτικές), ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Κ.Π.Ε., Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων, Φροντιστήρια, Πρυτάνεις και Προέδρους Διοικουσών Επιτροπών των Πανεπιστημίων, Προέδρους Τ.Ε.Ι. και Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής ΑΣΠΑΙΤΕ, Προέδρους των Διοικουσών Επιτροπών Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς, Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης, Ειδικούς Γραμματείς ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρο ΑΔΙΠ, Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο ΔΟΑΤΑΠ, Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο ΟΕΔΒ, Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο ΟΕΕΚ, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο ΟΕΠΕΚ, Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Διοικητικό Συμβούλιο ΕΙΝ, Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο ΙΚΥ, Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Πρόεδρο, Γενικό Διευθυντή και Διοικητικό Συμβούλιο Σιβιτανιδείου Σχολής, Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο ΚΕΕ, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΣΚ, Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Προϊστάμενο Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΚΠΣ, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Γενικών Αρχείων της ΚΥ του Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    [03] Διαμαρτυρία για τις πυρκαγιές

    Περίπου πεντακόσια άτομα - νέοι στην πλειοψηφία τους - απάντησαν στο κάλεσμα των "Bloggers" και συμμετείχαν χθες στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική.

    Με καμένα κλαδιά απέναντι από τη Βουλή, αρκετά πανό και μαύρα ρούχα οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για την ελλιπή προστασία των δασικών περιοχών, ζητώντας άμεσες προσλήψεις στην Πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία, καθώς και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

    Παρόντες ήταν και μέλη των Oικολόγων Πράσινων της "Green Attack", αλλά και ζωοφιλικών σωματείων τα οποία ζητούσαν την προστασία των ζώων στην Αττική και την απαγόρευση του κυνηγίου.

    [04] Στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος

    Προσκλητήριο αγάπης και συνεργασίας μεταξύ εκκλησίας, πολιτείας, αυτοδιοίκησης και φορέων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων του λαού και της νεολαίας, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στον χαιρετισμό του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του Τιμίου Σταυρού της Σταύρωσης του Χριστού, που μεταφέρθηκε με κατάνυξη από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο.

    Ο κ.κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στη σημερινή οικονομική κρίση τόνισε ότι «κρίσεις υπήρχαν πάντοτε και θα υπάρχουν», λέγοντας ότι «αυτή η κρίση είναι η έκφραση μιας άλλης κρίσης, πνευματικής, που οδηγεί στις επιμέρους κρίσεις που μας ταλανίζουν». Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η προσφορά προς τον συνάνθρωπο και επεσήμανε ότι η εκκλησία, με τη συνεργασία της πολιτείας, «μπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτόν τον αγώνα», που τον χαρακτήρισε «εθνικό».

    [05] Προικισμένη από τη φύση η Επιδαύρια Γη

    Προικισμένη από τη φύση και τη γεωγραφική της θέση, δουλεμένη εδώ και αιώνες από τον μόχθο των ανθρώπων, η ξεχωριστή αυτή γωνιά της Πελοποννήσου συνταιριάζει απόλυτα τη γαλάζια παρουσία του Σαρωνικού κόλπου με το μεσόγειο χαρακτήρα της Αργολικής ενδοχώρας.

    Οργανωμένες παραλίες, κρυφές θαλασσινές γωνιές, καλές επιλογές στο φαγητό, αξιόλογος πολιτιστικός πλούτος και σημαντικές εκδηλώσεις, φέρνουν κάθε χρόνο στο προσκήνιο των ταξιδιωτικών προτιμήσεων, την ευρύτερη παραθαλάσσια περιοχή της Επιδαύρου.

    Ας μιλήσει η ιστορία

    Απόγονοι των Κάρεων και των Δωριέων οι αρχαίοι Επιδαύριοι αναδείχθηκαν σε καλούς ναυτικούς και έφεραν πλούτο και ακμή στην πόλη τους. Τα όρια του αρχαίου κράτους εκτεινόταν ως το ισχυρό Άργος, με το οποίο είχαν εχθρικές σχέσεις.

    Οι ανασκαφές πάνω στην χερσόνησο "Νησί", κοντά στο σημερινό οικισμό της Αρχαίας Επιδαύρου, έφεραν στο φως την αρχαία πόλη, ενώ τμήμα της βρέθηκε βυθισμένο στη θάλασσα. Όμως το κόσμημα της Επιδαύρου, ήταν στην αρχαιότητα το "μικρό" μαρμάρινο θέατρο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου, με δυναμικότητα έξι χιλιάδων θέσεων. Ήταν αφιερωμένο στο Διόνυσο και κτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα, όταν η πόλη ευημερούσε. Μετά τη μάχη του Ισθμού(146 π.Χ.) και τη λεηλασία του Σύλλα (86 π.χ.) επήλθε η παρακμή. Ακολούθησε η Ρωμαϊκή κυριαρχία, το Βυζάντιο, η Φραγκοκρατία, η Τουρκοκρατία. Ο χρόνος στο πέρασμά του σκέπασε μαζί με την αρχαία πόλη και το μικρό θέατρο, που παρέμεινε θαμμένο σε βάθος 6 μέτρων μέχρι το 1972. Σήμερα μετά από αιώνες σιγής, το μικρό αυτό κόσμημα της Αργολίδας φιλοξενεί μερικές από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

    Εικόνες

    Το παραθαλάσσιο θέρετρο της Αρχαίας Επιδαύρου βρίσκεται στην αγκαλιά ενός βαθυπράσινου μικρού κάμπου με πολλές πορτοκαλιές, αμπέλια και ελιές. Την απλωτή ακτή χωρίζει στη μέση μια στενή λωρίδα γης που εισχωρεί σαν πέτρινη γλώσσα αρκετά μέσα στο γαλάζιο του Σαρωνικού. Αυτό είναι το περίφημο «Νησί» όπου άκμασε η πόλη της αρχαίας Επιδαύρου.

    Ένα μικρό, αλλά πανέμορφο μαρμάρινο θέατρο σε ελάχιστη απόσταση από τη θάλασσα και κάποια υπολείμματα από αρχαίους ναούς και τείχη, μαρτυρούν την έντονη παρουσία του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στη μία άκρη του κόλπου βρίσκεται το λιμάνι, τα περισσότερα ξενοδοχεία και η ευχάριστη προβλήτα, ιδανική για τις βόλτες του δειλινού.

    Ο δημοφιλέστερος περίπατος πραγματοποιείται στη χερσόνησο «Νησί». Με αφετηρία το Μικρό Θέατρο και ακολουθώντας το μονοπάτι θα βγείτε στο ξωκλήσι της Παναγιάς που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο όπου έχει ανασκαφεί μέρος της αρχαίας ακρόπολης. Η βόλτα συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την άκρη της Χερσονήσου με μια βουτιά από τα βράχια στα δροσερά νερά του Σαρωνικού. Το ξωκλήσι του Αγ. Σπυρίδωνα βρίσκεται σε ύψος 500 μέτρων, σκαρφαλωμένο σε απόκρημνο βράχο πάνω από την παραλία Γιαλάσι. Προσεγγίζεται ακολουθώντας βατό χωματόδρομο για 600 μέτρα. Από εδώ θα απολαύσετε την κορυφαία θέα της περιοχής. Η παραλία Γιαλάσι, το Νησί, ο πορτοκαλεώνας, η πόλη της Αρχ. Επιδαύρου, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος τους Σαρωνικού απλώνονται μπροστά σας.

    Το δειλινό βρίσκει τους περισσότερους επισκέπτες με ένα ποτήρι δροσερή ρετσίνα στο χέρι και νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες στο πιάτο να παρακολουθούν τις ψαρόβαρκες που φεύγουν για το νυχτερινό ψάρεμα.

    Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου-Ιερό Ασκληπιού

    Στα μεσόγεια, μόλις 18 χιλιόμετρα από τα παράλια της Αρχαίας Επιδαύρου, βρίσκεται η κωμόπολη Λυγουριό. Εδώ υπήρχε το ιερό του Ασκληπιού, το γνωστότερο θεραπευτήριο της αρχαίας Ελλάδας. Ο Ασκληπιός λατρευόταν ως θεός της ιατρικής και ήταν γιος του θεού Απόλλωνα.

    Ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος έχει ανακηρυχθεί από το 1988 «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Ανάμεσα στα τμήματα του θρησκευτικού αυτού συγκροτήματος, διάσημο παραμένει μέχρι σήμερα το θέατρο της Επιδαύρου, που έπαιζε τον δικό του σημαντικό ρόλο καθώς στο χώρο του δίνονταν παραστάσεις για την ψυχική ανάταση των ασθενών.

    Κτισμένο τον 4ο αιώνα π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο, είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που παραμένει και σήμερα, με την περίφημη ακουστική του, μια ζωντανή θεατρική σκηνή, όπου οι παραστάσεις παίρνουν την διάσταση πολιτιστικού γεγονότος παγκόσμιας εμβέλειας.

    Στη μέση της «ορχήστρας» (ο κυκλικός χώρος όπου παιζόταν η παράσταση) υπήρχε η «θυμέλη»(βωμός του Διονύσου), ενώ το «κοίλο» με τις κερκίδες του συνολικά χώραγε 12.000 θεατές.

    Ο προσανατολισμός του στο χώρο, η δομική του κατασκευή και η κατάλληλη προσαρμογή του στο τοπίο, δημιουργούσαν ένα φυσικό αντηχείο που έφερνε τον ήχο πεντακάθαρο σε κάθε σημείο της πέτρινης χοάνης. Η θαυμάσια ακουστική του έχει παραμείνει αναλλοίωτη στους αιώνες.

    Ακόμα στο Λυγουριό έχει δημιουργηθεί μετά από πρωτοβουλία ιδιωτών το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ασκληπιείου όπου εκτίθεται μια από τις πιο ενημέρωνες συλλογές απολιθωμάτων και κυρίως πανίδας αμμωνιτών από την γύρω περιοχή.

    Οι παραλίες

    Πλάι στο λιμάνι βρίσκονται οι μικρές, αλλά καθαρές παραλίες Βαγιωνιά και Καλαμάκι οι οποίες προσεγγίζονται εύκολα με τα πόδια και όπως είναι φυσικό μαζεύουν και τον περισσότερο κόσμο. Νότια του λιμανιού, αμέσως μετά το Νησί, απλώνεται ένας μεγάλος εκτεταμένος όρμος. Εδώ σε ένα καταπράσινο περιβάλλον υπάρχουν κτήματα, περιβόλια, camping και μικρά συγκροτήματα νοικιαζόμενων δωματίων κρυμμένα μέσ' τις πορτοκαλιές.

    Οι παραλίες που βρίσκονται εδώ είναι αρκετές. Ακριβώς κάτω από το Νησί, είναι η αμμουδιά Σπηλιά. Ακολουθούν οι ακρογιαλιές Πλάτανος, Κλιάτη και μετά η εκτεταμένη βοτσαλιά Γιαλάσι, που έχει δώσει το όνομά της σ'ολόκληρο τον όρμο. Στην άκρη της ακτής, αρκετά απομονωμένη, απλώνεται η παραλία Εσκενάζυ με το εκκλησάκι, την παλιά τσιμεντένια αποβάθρα και τα πεντακάθαρα δροσερά νερά.

    Βορειότερα από το λιμανάκι της Αρχαίας Επιδαύρου βρίσκεται ο κόλπος της Νέας Επιδαύρου, πλαισιωμένος από βράχια. Η ακτή είναι στρωμένη με βότσαλο και άμμο και θεωρείται μια από τις καλύτερες του Σαρωνικού. Ένας στενός δρόμος που κινείται σχεδόν κατά μήκος της, θα σας βγάλει σε όποιο σημείο θελήσετε. Υπάρχουν κάμπινγκ, λίγα νοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια κοντά στο μικρό λιμάνι.

    Χωρίς καμία όμως αμφιβολία, η καλύτερη παραλία της περιοχής είναι η Πολεμάρχα. Θα την προσεγγίσετε με πλοιάριο ή με τα πόδια (1,5 ώρες). Υπάρχει κι ένας στενός χωματόδρομος που κατηφορίζει προς την ακτή, αλλά είναι κατάλληλος μόνο για τετρακίνητα οχήματα και δύσκολα έρχεται εδώ ταξί. Στην άκρη της παραλίας βρίσκεται το παλιό μοναστήρι που ήταν αφιερωμένο στην Παναγιά Πολεμάρχα και που κατέστρεψαν οι πειρατές τον 15ο αιώνα. Μπροστά από το έρημο σήμερα μοναστήρι διαγράφεται ένας θαυμάσιος διπλός αμμουδερός ορμίσκος, τριγυρισμένος από καταπράσινο πευκοδάσος. Η παραλία είναι ανοργάνωτη, αλλά υπάρχουν κάποιοι που κάνουν ελεύθερο camping. Βέβαια πριν ξεκινήσετε για εδώ θα πρέπει να προμηθευθείτε νερό και να είστε αποφασισμένοι για αρκετό περπάτημα.

    Αγορές

    "...μου πρόσφερε γεύμα, ένα πελώριο μεσημεριανό στις τρεις και μισή το απόγευμα, τηγανητά αβγά από τις βυζαντινές του κότες και ένα κρασί που είχε τη γεύση των βράχων και των θάμνων...." Έτσι περιγράφει ο Peter Levi-ποιητής και κλασσικός φιλόλογος της Οξφόρδης-στο έργο του «The hill of Kronos», τη γευστική του περιπλάνηση στην Ελλάδα του '60, κοντά σ' ένα παπά κάποιου απόμερου χωριού.

    Οι γεύσεις και οι επιλογές της Ελληνικής κουζίνας ζυμωμένες με τη παράδοση χιλιετηρίδων αποτελούν μοντέλο διατροφής και αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Σε μια εποχή όπου τα σύγχρονα διατροφικά μοντέλα αμφισβητούνται έντονα και οι προσπάθειες αναζήτησης των πραγματικών αξιών που θα πρέπει να διέπουν και τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου εντείνονται, η ιδέα του Αγροτουρισμού γίνεται όλο και πιο επίκαιρη. Στην ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου εφαρμόζεται εδώ και λίγα χρόνια με τη συνδρομή παραγωγών και καλλιεργητών ένα πρότυπο πρόγραμμα προώθησης των ντόπιων προϊόντων.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν κατευθείαν από τους παραγωγούς αλλά και από ειδικά καταστήματα που υπάρχουν στην παραλία της Αρχ. Επιδαύρου, συσκευασμένα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας όπως λάδι, φρούτα λαχανικά, μέλι, κρασί κλπ.

    [06] "Ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ"

    Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει αύριο σε συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο το βράδυ η Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ, για τις αιτίες των μεγάλων πυρκαγιών και τις θέσεις του κόμματος για τη λαϊκή κινητοποίηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές τους. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Μάκρης.

    "Όταν η αστική τάξη ζητάει περισσότερα κέρδη, ισχυρή κυβέρνηση και συναίνεση, είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ισχυρό ΚΚΕ και ρωμαλέο κίνημα κατά της πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των οικονομικών στηριγμάτων τους", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    [07] Πρόταση για έκτακτο συνέδριο

    Η πρόταση Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο με στόχο την πολιτική ανασυγκρότηση του ΣΥΝ και την οργανωτική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να συζητηθεί στη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, που συνέρχεται εκτάκτως σήμερα και αύριο.

    "Θα δοθεί, έτσι, ο λόγος στα μέλη του κόμματος και πρώτα απο όλα η ηγεσία του κόμματος να κάνει τον απολογισμό της και να τεθεί υπό την κρίση τους", εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    "Ο ΣΥΝ, ένα κόμμα με κατοχυρωμένες δημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του, μόνο αν στηριχτεί στους χιλιάδες φίλους, στα χιλιάδες μέλη του. Σε όλες και όλους αυτούς που, ακόμα και σε δυσκολότερες περιόδους, με ανιδιοτέλεια και αγωνιστικότητα κράτησαν ζωντανή την ελπίδα.Το ίδιο χρειάζεται να γίνει και τώρα. Οφείλουμε όλοι μαζί να δώσουμε μία νέα δυναμική στην υπόθεση της αριστεράς. Μόνο μια αριστερά ενωμένη, ισχυρή και αποτελεσματική, μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα και δύναμη στην κοινωνία, και να δείξει τον δρόμο της εναλλακτικής διεξόδου απέναντι στην ολόπλευρη σημερινή κρίση", τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

    «Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει για το κάθε κόμμα αν θα κάνει τακτικό, αν θα κάνει έκτακτο, αν θα κάνει διαρκές συνέδριο, αν θα κάνει συνέδριο με ολίγη ή συνέδριο γλυκύ βραστό", δήλωσε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Συνέντευξη Λαφαζάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ανάγκη να διαφυλαχθεί "ως κόρη οφθαλμού" η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι μια ενδεχόμενο διάσπαση "θα μας οδηγούσε δεκαετίες πίσω",τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Ο κ.Λαφαζάνης αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αττική με τις πυρκαγιές, τονίζει ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, γιατί δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα η προστασία των δασών,σημειώνοντας εμφατικά ότι "δεν είναι τα δάση τράπεζες, γιατί αν ήταν τράπεζες θα είχαν γίνει παρεμβάσεις και θα είχαν δοθεί πακέτα επί πακέτων για να σωθούν".

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του με βάση το προσωπικό του συμφέρον και όχι το συμφέρον της χώρας.

    Η συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στον πολιτικό συντάκτη Σωτήρη Σιδέρη έχει ως εξής:

    ΕΡ: Η κλασική εικόνα της χώρας μετά από κάθε καταστροφή συντίθεται από την σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, τη λήψη αποσπασματικών ή και ευκαιριακών μέτρων που άλλοτε τηρούνται, άλλοτε όχι και επανερχόμαστε στην ίδια συζήτηση με την επόμενη καταστροφή. Μήπως αυτό που χρειάζεται πλέον η Αττική είναι ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης σε όλα τα επίπεδα και όχι μια συζήτηση που απλά ανακυκλώνει το πρόβλημα;

    ΑΠ: Κε Σιδέρη πρέπει να πούμε ότι ζήσαμε, πάλι, άλλη μια μεγάλη βιβλική οικολογική καταστροφή στην Αττική. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη - απίστευτη- τραγωδία. Μιλάμε για τη μισή Ελλάδα, η οποία είναι πλέον κυριολεκτικά αιχμάλωτη σε ένα γκρίζο και μαύρο τοπίο. Έχουμε φτάσει στην ώρα μηδέν. Από εδώ κι εμπρός πρέπει να πάρουμε ριζικά, ριζοσπαστικά, σχεδόν επαναστατικά μέτρα, αν θέλουμε να διασώσουμε ό,τι έχει απομείνει πράσινο στο χώρο της Αττικής, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι κατεξοχήν πολιτικό. Άκρως πολιτικό. Διότι στις κυβερνήσεις που έχουν περάσει μέχρι σήμερα, και στην κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι προτεραιότητα η σωτηρία των δασών. Δεν είναι τα δάση τράπεζες. Αν ήταν τράπεζες τα δάση, θα είχαν γίνει παρεμβάσεις και θα είχαν δοθεί πακέτα επί πακέτων για να σωθούν, όπως έσωσαν τις τράπεζες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με ένα πακτωλό τρισεκατομμυρίων. Τα δάση, γενικά το περιβάλλον, είναι, όμως, σε δευτερεύουσα μοίρα από τις κυβερνήσεις. Επομένως, αυτό που χρειάζεται πλέον είναι μια ισχυρότατη πολιτική βούληση για τη σωτηρία των δασών. Αυτή η πολιτική βούληση, όμως δεν μπορεί να προέλθει ούτε από την κυβέρνηση της ΝΔ ούτε από τυχόν επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας. Χρειάζεται μια ανατροπή στο πολιτικό τοπίο, ένας πολύ πιο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, για μια νέα προοδευτική πορεία που θα έχει στο επίκεντρο το περιβάλλον, την οικολογία, τα δάση μας.

    ΕΡ:Πως κατά τη γνώμη σας μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αττική και αν αυτή μπορεί να επισπεύσει ή όχι την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πως κρίνετε την θέση του πρωθυπουργού υπό τις συνθήκες αυτές;

    ΑΠ: Κοιτάξτε, ο τόπος βιώνει και μια άλλη τραγωδία σε βάρος της δημοκρατίας. Ισχύει ως κανόνας, η ενός ανδρός αρχή. Ο Πρωθυπουργός αποφασίζει για τα πάντα σε αυτή τη χώρα. Μπορεί να αποφασίσει και για τις πρόωρες εκλογές, όπως έχει αποφασίσει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ανά πάσα στιγμή, μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές. Έγινε το 2007. Τέτοιες μέρες περίπου προκηρύχθηκαν εκλογές για τον προϋπολογισμό. Έχει γίνει και τις προηγούμενες «τετραετίες». Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι ανά πάσα στιγμή ο Πρωθυπουργός, κρίνοντας με το προσωπικό του συμφέρον, δυστυχώς, και όχι της χώρας, κρίνοντας με το κομματικό του συμφέρον και όχι το συμφέρον της χώρας, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογική αναμέτρηση. Βεβαίως είναι σε δυσχερή θέση η κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές. Βεβαίως όλοι έχουν αντιληφθεί ότι αν ο κ. Καραμανλής προκηρύξει πρόωρες εκλογές θα το κάνει μόνο και μόνο διότι έχει κρυφή μετεκλογική αντιλαϊκή ατζέντα.

    ΕΡ: Η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση και διέξοδος δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ η κατάσταση των εργαζομένων επιδεινώνεται και η ανεργία αυξάνεται. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας ενόψει μάλιστα εκλογών;

    ΑΠ: Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, όπως λέγεται από πολλούς διεθνείς κύκλους, ότι έχει αρχίσει η έξοδος από τη διεθνή καπιταλιστική κρίση. Βεβαίως για την Ελλάδα τα πράγματα είναι άκρως ανησυχητικά και επικίνδυνα. Διότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Όλα τα οικονομικά δεδομένα οδηγούνται από την υποβάθμιση έως την κατάρρευση. Μιλάω για τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, την οικοδομή, τη λαϊκή κατανάλωση, τη βιομηχανική παραγωγή, τον τουρισμό κλπ. Αυτή είναι η θλιβερή τραγωδία της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε την κατάρρευση ενός εικοσαετούς πελατειακού νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που στηρίχτηκε στις αγορές. Αυτή την ώρα χρειάζονται τομές και μεγάλες ανατροπές. Η κυβέρνηση, όμως, τι κάνει; Επιχειρεί να απαντήσει στα προβλήματα με δημοσιονομική τρομοκρατία και με βάση αυτή να επιβάλλει ακόμα πιο σκληρή λιτότητα, περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, περαιτέρω κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή όλο το πλέγμα των αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό το πλέγμα το έχει έτοιμο εν όψει του προϋπολογισμού. Γιβ αυτό αν πάει σε εκλογές ο κ. Καραμανλής, θα πάει γρήγορα. Για να κρύψει αυτή την αντιλαϊκή ατζέντα.

    Υπάρχει, όμως, κι άλλος δρόμος για την οικονομία. Και αυτόν τον άλλο δρόμο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει επεξεργαστεί προτάσεις -απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα. Και στην αδιέξοδη αυτή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δεν είναι, βέβαια, απάντηση η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στην πολιτική της ΝΔ. Γιβ αυτό, άλλωστε, ο ΣΕΛΠΕ πρότεινε -και όχι τυχαία- συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Διότι βλέπουν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές και προγραμματικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Η απάντηση, λοιπόν, είναι μια εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς, με πρόγραμμα, σχέδιο και προοπτική για το αύριο. Μέσα στα πλαίσια αυτής της απάντησης πρώτο και άμεσο μέτρο είναι μια στρατηγική δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου των Τραπεζών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η απίστευτη, ανελέητη λεηλασία την οποία κάνουν οι Τράπεζες σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, των πολύ μικρών επιχειρήσεων, του αγροτικού κόσμου και των πολιτών.

    ΕΡ:Από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα η κρίση στην Αριστερά, αντί σταδιακά να οδηγήσει σε ύφεση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην είναι αντιμετωπίσιμη. Τι είναι προτιμότερο, μια ψευδεπίγραφη ενότητα ή μια έντιμη διάσπαση;

    ΑΠ: Δεν έχουμε ψευδεπίγραφη ενότητα, ούτε στον Συνασπισμό, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ενότητά μας είναι ισχυρή. Βασίζεται σε απόψεις, σε θέσεις, σε διαδρομές, σε προγράμματα, σε διακηρύξεις και σε δράσεις, πρώτα απβ όλα και κυρίως. Αυτή την ώρα, το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει στο χώρο μας είναι να αρχίσουμε τις διασπάσεις. Οι διασπάσεις θα μας οδηγούσαν δεκαετίες πίσω. Ποτέ στην αριστερά οποιαδήποτε διάσπαση -κι έχουμε πολλές διασπάσεις στο χώρο της αριστεράς - ιστορικά, δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα. Όλα τα προβλήματα που υποτίθεται ότι θα έλυναν οι διασπάσεις χειροτέρευαν μετά. Επομένως, αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να αναβαθμίσουμε είναι η ενότητα του ΣΥΝ, η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι αυτή η ενότητα μπορεί να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί όχι με ένα πλαστό τρόπο και τεχνητό τρόπο, αλλά με ένα ουσιαστικό τρόπο. Πρώτα απβ όλα στον ΣΥΝ χρειαζόμαστε στο επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στο κρίσιμο διάστημα μέχρι τις εκλογές, μια ενιαία πορεία, μια ενιαία δημόσια εικόνα στη βάση των αποφάσεων των Συνεδρίων μας. Κι εδώ νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν κανόνες ενιαίας δημόσιας συμπεριφοράς και παρουσίας όλων των στελεχών, ανεξάρτητα από τις διαφορετικότητες των απόψεων που υπάρχουν στο εσωτερικό μας και είναι θεμιτό να υπάρχουν, συνιστούν και πλούτο μάλιστα, εφόσον βεβαίως δεν αλλοιώνουν την ενιαία φυσιογνωμία και εικόνα του κόμματος προς την κοινωνία. Από εκεί και πέρα χρειάζεται και επαναβεβαίωση της αλληλεγγύης και του συμμαχικού συμβολαίου που έχουμε στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι και αυτή η εξέλιξη είναι δυνατή, ρεαλιστική, απόλυτα αναγκαία, γιατί όλοι μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε σε ένα κοινό σκάφος. Το σκάφος της Αριστεράς. Θέλουμε την κοινή δράση, θέλουμε τη συνεργασία, την ενότητα όλων των δυνάμεων της αριστεράς. Αυτό είναι ένας δρόμος για να εξασφαλίσουμε μια πολύ πιο ισχυρή παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις, να ανατρέψουμε το πολιτικό τοπίο και να αναδείξουμε την αριστερά πρωταγωνιστή των εξελίξεων για μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική πορεία της χώρας.

    ΕΡ: Η υπουργός Εξωτερικών κα Μπακογιάννη σε δήλωσή της μας προϊδέασε για ένα δύσκολο εξάμηνο στην εξωτερική πολιτική. Πως κατά τη γνώμη σας θα πρέπει η Ελλάδα να απαντήσει στην Τουρκία που φαίνεται να κλιμακώνει τις πιέσεις της στο Αιγαίο και την Κύπρο;

    ΑΠ: Πράγματι μπαίνουμε σε πολύ κρίσιμους μήνες για τα καυτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα για τα εθνικά θέματα. Πρώτα απβ όλα βεβαίως το Κυπριακό και φυσικά τα προβλήματα που προκύπτουν από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο. Και είναι κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες διότι τον Δεκέμβρη έχουμε μια πολύ σημαντική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα εξεταστεί εφόλης της ύλης η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ νομίζω ότι η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να αναδείξει με ουσιαστικό τρόπο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των κανόνων της Ε.Ε. στην περιοχή μας απέναντι στην Τουρκία. Και νομίζω ότι η Ελλάδα οφείλει να το κάνει αυτό, να αναδείξει δηλαδή ότι η ελληνοτουρκική φιλία και η προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε. περνάει μέσα από την απόλυτη τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου. Αν εμείς κάνουμε εκπτώσεις στην εφαρμογή αυτών των κανόνων στο όνομα ότι έτσι η Τουρκία θα προχωρήσει προς την Ε.Ε. και προχωρώντας προς την Ευρώπη θα αλλάξει σταδιακά την συμπεριφορά και την τακτική της, κάνουμε ένα πελώριο λάθος. Αυτή η τακτική απέτυχε μέχρι σήμερα. Δεν απέδωσε απολύτως τίποτα. Οι εκπτώσεις αυτές αξιοποιήθηκαν για την αναβάθμιση της επιθετικότητας και της προκλητικότητας της Άγκυρας, την οποία ζούμε έντονα αυτούς τους μήνες. Επομένως, μια πολιτική αρχών χρειάζεται η Ελλάδα, με συνέπεια και σταθερότητα, που να στηρίζεται σε αξίες παραδεδεγμένες μέσα στην Ευρώπη, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Και βεβαίως χρειάζεται τόλμη στην εξωτερική πολιτική. Δεν μπορεί να γίνει εξωτερική πολιτική με φοβικά σύνδρομα. Δεν μπορεί να γίνει εξωτερική πολιτική όταν η Ελλάδα είναι απόλυτα δέσμια και παρακολουθηματική του αμερικανοατλαντισμού. Δεν μπορεί να ασκηθεί έτσι εξωτερική πολιτική. Ας δούμε, για διδαχθούμε θετικά, βεβαίως, το παράδειγμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

    [08] "Απαξίωση"

    "Τη στιγμή που η διυπουργική Επιτροπή συνεδριάζει για να "παραχωρήσει" τη ΛΑΡΚΟ στα ιδιωτικά συμφέροντα, οι εργάτες πληρώνουν με τη ζωή τους την αδιαφορία της - διορισμένης από την κυβέρνηση - Διοίκησης της Εταιρίας", τονίζει ο γραμματέας του ΛΑ.Ο.Σ.

    Στην ανακοίνωση γίνεται για "απαξίωση και η υπερχρέωση του πρώην κολοσσού της ΛΑΡΚΟ που διευκολύνει την παραχώρησή της στους ιδιώτες και αυξάνει τον κίνδυνο να καταστρατηγηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα συμφέροντα της Επιχείρησης".

    Ο ΛΑ.Ο.Σ μιλά για "άμεση αντικατάσταση της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, τη βαριά τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών στα εργατικά αυτά εγκλήματα και την πλήρη διαφοροποίηση της κυβερνητικής στάσης απέναντι στην πρόθεση ιδιωτικοποίησης της εταιρίας ΛΑΡΚΟ".

    Επίσης, ζητά την "αυστηρότερη εφαρμογή της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας".

    [09] Και πάλι στο αεροδρόμιο

    Επανέρχεται σε λειτουργία το αργότερο ως τη Δευτέρα το τμήμα του μετρό από την Εθνική Άμυνα ως το αεροδρόμιο. Η λειτουργία έχει διακοπεί για την κατασκευή τριών νέων σταθμών (Νομισματοκοπείο, Χολαργός και Αγία Παρασκευή).

    Από τη Δευτέρα, αναμένεται να λειτουργήσει μόνο ο σταθμός Νομισματοκοπείου, που εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 30.000 επιβάτες, ενώ θα λειτουργεί και χώρος στάθμευσης για 630 Ι.Χ.

    Στα τέλη του 2009 θα παραδοθεί ο σταθμός Χολαργός και στα μέσα του 2010 ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής.

    Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν και αυτό το Σαββατοκύριακο τα προβλήματα στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, εξαιτίας των έργων ανακαίνισης της γραμμής.

    Συγκεκριμένα, μέχρι την Κυριακή, 30 Αυγούστου, συνεχίζεται η διακοπή των δρομολογίων στο τμήμα από Ν. Ιωνία έως Ειρήνη, ενώ το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει διακοπή της συγκοινωνίας και στο τμήμα από Πειραιά έως Ταύρο.

    Οι επιβάτες στα τμήματα από Πειραιά έως Ταύρο και από Νέα Ιωνία έως Ειρήνη θα εξυπηρετούνται αντίστοιχα με τις λεωφορειακές γραμμές της ΕΘΕΛ Χ11 & Χ9.

    [10] Και νέες πτωχεύσεις

    Άλλες τρεις τράπεζες πτώχευσαν στις ΗΠΑ την Παρασκευή, αυξάνοντας το σύνολο στις 84 μέχρι στιγμής εφέτος, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας στη χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα δάνεια.

    Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την Affinity Bank στην Καλιφόρνια, την Bradford Bank στη Βαλτιμόρη και την Mainstreet Bank στην ΜινεσόταΒ· οι τρεις πτωχεύσεις αναμένεται να στοιχίσουν στην ομοσπονδιακή εταιρία εγγύησης των καταθέσεων περίπου 446 εκατ. δολάρια.

    Η ομοσπονδιακή εταιρία εγγύησης των καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp, FDIC) ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαιά της έφθαναν τα 10,4 δις δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Περίπου 32 δις δολάρια είναι διαθέσιμα για να αντιμετωπιστούν πτωχεύσεις τραπεζών το 2010.

    Η πρόεδρος της FDIC Σίλα Μπέαρ προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι οι πτωχεύσεις τραπεζών θα συνεχίσουν να είναι πολλές, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα επισφαλή, απλήρωτα δάνεια.

    Το σύνολο των 84 πτωχεύσεων είναι δραματικά υψηλότερο των 25 το 2008 και των μόλις 3 το 2007.

    Η Μπέαρ επισήμανε πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ακόμα κι όταν η κατάσταση της οικονομίας θα αρχίσει να βελτιώνεται.

    Ακόμη, η FDIC ανέφερε ότι ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν "προβλήματα" μεγεθύνθηκε στα 416 στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, από 305 το προηγούμενο τρίμηνο.

    [11] Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

    Με το ντέρμπι κορυφής που διεξάγεται σήμερα στο Καυτανζόγλειο ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Αρη, για την δεύτερη αγωνιστική, συνεχίζεται το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Ο «γηραιός» του Ολεγκ Προτάσοφ θέλει την νίκη προκειμένου να αποκτήσει ουσία το «τρίποντο» της πρεμιέρας μέσα στην Καβάλα, ενώ οι «κίτρινοι» του Μαζίνιο, θα επιδιώξουν να πάρουν αποτέλεσμα, έτσι ώστε να παραμείνουν σε τροχιά κορυφής. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Ξάνθη και με νίκη θα διατηρήσει το απόλυτο βαθμολογικής συγκομιδής.

    Επίσης, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, μπαίνει στην νέα διοργάνωση (σ.σ. μετά την αναβολή του ντέρμπι με την ΑΕΚ) με εκτός έδρας αναμέτρηση, καθώς θα φιλοξενηθεί από την Λάρισα. Οι «βυσσινί» προέρχονται από «λευκή» ισοπαλία στην Τρίπολη και θέλουν τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας, ενώ ο Τιμούρ Κετσπάγια αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα αφού δεν θα έχει στην διάθεση του, τον τραυματία Γκαλέτι και τον τιμωρημένο Αβραάμ Παπαδόπουλο. Ακόμη, η ΑΕΚ δοκιμάζεται στην έδρα του Ατρομήτου και μετά την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ, θέλει την νίκη για να μπει «με το δεξί» στο πρωτάθλημα.

    Τέλος, ο Πανιώνιος είναι το φαβορί απέναντι στον Εργοτέλη, όπως και ο ΠΑΟΚ που υποδέχεται τον Λεβαδειακό, ενώ εξαιρετικά αμφίρροπες χαρακτηρίζονται οι αναμετρήσεις της Καβάλας με τον Αστέρα Τρίπολης και του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Πανθρακικό.

    Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

    Σάββατο 29 Αυγούστου 16:45 Καβάλα-Αστέρας Τρίπολης NOVA

    16:45 Πανιώνιος-Εργοτέλης ΣΚΑΪ

    19:00 Ηρακλής-Αρης NOVA

    Κυριακή 30 Αυγούστου 16:45 ΠΑΣ Γιάννινα-Πανθρακικός

    16:45 Ατρόμητος-ΑΕΚ NOVA

    16:45 ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός NOVA

    19:00 Παναθηναϊκός-Ξάνθη NOVA

    21:15 Λάρισα-Ολυμπιακός NOVA


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 29 August 2009 - 6:30:38 UTC