Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάνω από 900 συμμετοχές στη ΔΕΘ
  • [02] Ενίσχυση νέων αγροτών
  • [03] Ζήμενς: Κατάθεση Γ.Μαντζουράνη
  • [04] Εμπρησμός η πυρκαγιά στο Λος Αντζελες
  • [05] Η Ινδία τιμώμενη χώρα στην 74η ΔΕΘ
  • [06] "Δύναμη ανόδου"
  • [07] Οδηγία για το ΕΤΑΚ
  • [08] "Σταδιακή ανάκαμψη"
  • [09] Μετά από δύο μήνες...

  • [01] Πάνω από 900 συμμετοχές στη ΔΕΘ

    Σε περιορισμένα επίπεδα, με μείωση χαμηλότερη του 10%, συγκρατήθηκαν οι "διαρροές" εκθετών και εσόδων από την 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς παρά τις δυσμενείς συνθήκες, πάνω από 900 επιχειρήσεις συμμετέχουν και φέτος στη μεγάλη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου, η οποία παρουσιάστηκε, σε συνέντευξη Τύπου.

    Γεμάτη χρώμα, γεύσεις, ήχους και ινδικό έθνικ, η 74η ΔΕΘ, που θα διαρκέσει από τις 5 ως τις 13 Σεπτεμβρίου, φιλοδοξεί να συνεχίσει τη -διόλου ευκαταφρόνητη- αναπτυξιακή συνδρομή της στην πόλη: όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, Δημήτρης Μπακατσέλος, οι εκθεσιακές δραστηριότητες που αναπτύσσονται εντός του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι αποφέρουν ετησίως 550 εκατ. ευρώ στην οικονομία της πόλης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Φέτος, η ΔΕΘ θα φέρει, μεταξύ άλλων, στη Θεσσαλονίκη μια πολύχρωμη παρέλαση τεχνητών ελεφάντων -μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος του κόσμου, ύψους 12 μέτρων- 13 θεματικά αφιερώματα, δύο συνέδρια με ομιλητές διεθνούς ακτινοβολίας όπως ο αντιπρόεδρος του ομίλου Trump, συναυλίες, πρωτότυπους διαγωνισμούς και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Τιμώμενη χώρα στην 74η ΔΕΘ είναι η Ινδία, ο πρέσβης της οποίας στην Αθήνα, Ντίλιπ Σίνα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της χώρας του στη διοργάνωση, ενώ από φέτος εγκαινιάζονται οι θεσμοί του τιμώμενου νομού (Χίου) και της τιμώμενης πόλης (Λάρισα), που επιφυλάσσουν στους επισκέπτες της ΔΕΘ σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της HELEXPO AE, Αριστοτέλη Θωμόπουλο, στη φετινή ΔΕΘ συμμετέχουν 915 εκθέτες από 35 χώρες, έναντι 975 πέρυσι. Το 85% των εκθετών είναι ιδιώτες, ενώ με επίσημη κρατική συμμετοχή συμμετέχουν 15 χώρες: Ινδία, Αίγυπτος, Πακιστάν, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Κουβέιτ, Τουρκία, Κύπρος, Λιβύη, Βραζιλία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ινδονησία και Συρία.

    Εκτός από τα χιλιάδες προϊόντα που θα παρουσιαστούν -από κοσμήματα και μικροσυσκευές μέχρι είδη τέχνης και οχήματα- η 74η ΔΕΘ "υπόσχεται" σημαντικές επιχειρηματικές επαφές μέσα από το πρόγραμμα προκαθορισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων Expopartenariat -όπου θα συμμετάσχουν 90 επιχειρηματίες από 14 χώρες- το Business Forum της ΔΕΘ, με τη συμμετοχή 130 επενδυτών και στελεχών επιχειρήσεων από διάφορα κράτη, το συνέδριο επενδύσεων ακίνητης περιουσίας του CEREAN (Δίκτυο Κτηματομεσιτικών Εταιριών Κ.Ευρώπης), με βασικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο του ομίλου Trump, Σάτον Γουίλερ και συνέδρους -μεταξύ άλλων- μεγάλους μεσίτες από τη Ρωσία.

    Οπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO AE, Θέμης Καρτσιώτης, τα 13 θεματικά αφιερώματα της ΔΕΘ καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, ξεκινώντας από τη διακόσμηση σπιτιού (θεματικός πυλώνας "HOME") και προχωρώντας -μεταξύ άλλων- στο παιδί (KID & FUN με 120 εκδηλώσεις και 16 πρωτότυπα δημιουργικά εργαστήρια στο περίπτερο 15), τη μόδα ("Fashion Forward International"), το αυτοκίνητο ("AUTOLAND", που περιλαμβάνει και Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής), τη μαγειρική και τη γαστρονομία ("TASTELAND", με επισκέπτες-σεφ όπως η Β.Αλεξιάδου, η Μ.Λόη, ο Α.Παπανδρέου και η Μ.Λαμπράκη), τις κατασκευές (DOMISIS), την ενέργεια (ENERGYLAND), τον κήπο (GARDENLAND) και τα είδη σπιτιού όπως έπιπλα (MODA CASA).

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, ο κ.Μπακατσέλος επεσήμανε ότι η ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την επιλογή της χωροθέτησής του είναι κρίσιμης σημασίας. Πρόσθεσε ότι η οικονομική συνεισφορά της εκθεσιακής δραστηριότητας στην οικονομία της Θεσσαλονίκης απειλείται από ανταγωνιστικές πιέσεις και θα συρρικνώνεται όσο μειώνεται το μερίδιο αγοράς της πόλης στον εκθεσιακό κλάδο.

    "Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε τις οικονομικές εισροές της έκθεσης στην πόλη", είπε και πρόσθεσε ότι μια σωστή απόφαση για τη νέα ΔΕΘ μπορεί να εκτινάξει στα κατά πολύ υψηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα την οικονομική συνεισφορά της στην πόλη. Σχετικά με το πού θα χωροθετηθεί το νέο κέντρο (σ.σ. η αρμόδια επιτροπή φορέων γνωμοδότησε υπέρ δύο περιοχών στη δυτική Θεσσαλονίκη), ο κ.Θωμόπουλος επεσήμανε από την πλευρά του ότι μόνη αρμόδια να απαντήσει είναι η κυβέρνηση και αναμένεται η σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού.

    Από τη φετινή ΔΕΘ και λόγω κρίσης εγκαινιάζεται η νέα εμπορική πιστωτική πολιτική της εταιρίας, που -μεταξύ άλλων- παρέχει στους ενδιαφερόμενους 24 άτοκες δόσεις για τη συμμετοχή τους. Τα δύο Σαββατοκύριακα η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και τις καθημερινές θα ανοίγει στις 5 το απόγευμα.

    Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών Παρουσία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στις 5/9 (10 π.μ) ο αγιασμός της 74ης ΔΕΘ στα γραφεία της Helexpo και θα ακολουθήσει ενημέρωσή του από τις διοικήσεις της ΔΕΘ ΑΕ και της Helexpo. Στις 11.00, ο κ.Καραμανλής θα επισκεφτεί τους χώρους της ΔΕΘ και στις 20.00 θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στις 6/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Με βάση το πρόγραμμα που διένειμαν οι διοργανωτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της HELEXPO στις 11/9 και στις 12/9 θα μιλήσει στο "Ι.Βελλίδης". Στις 13/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Στις 9/9 θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που θα συναντηθεί με τη διοίκηση της HELEXPO στις 10.30 και στις 12.,30 θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ..Καρατζαφέρης, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της Helexpo στις 7/9 και ακολούθως θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    [02] Ενίσχυση νέων αγροτών

    Σχεδόν τριπλασιάζεται το ποσόν που θα διατεθεί για την ενίσχυση νέων αγροτών κάτω των 40 χρόνων, που θα ξεκινήσουν την παραγωγική τους διαδικασία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτ. Χατζηγάκης, υπέγραψε απόφαση με την οποία αυξάνεται το ποσόν που θα διατεθεί για την επιδότηση της πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, από 100 εκατ. ευρώ σε 275 εκατ. ευρώ.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, με το ποσό αυτό μπορεί να ενταχθούν στο σχετικό διαρθρωτικό πρόγραμμα 8.000-10.000 νέοι αγρότες το 2009.

    Με την υπουργική απόφαση, το παραπάνω ποσόν κατανεμήθηκε στις περιφέρειες, αναλογικά με το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από υποψήφιους νέους αγρότες.

    [03] Ζήμενς: Κατάθεση Γ.Μαντζουράνη

    Ο δικηγόρος Γιάννης Ματζουράνης, ο οποίος είναι συνήγορος του προφυλακισμένου στελέχους της Siemens Ι. Σκαρπέλη,κατέθεσε σήμερα στον προϊστάμενο της επιθεώρησης δικαστηρίων και α' αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου,που διενεργεί την πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση Siemens, Ν. Ζαγοριανού.

    Ακόμη,ο κ. Παπανικολάου ζήτησε από τον κ. N.Ζαγοριανό μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, να δώσει εγγράφως εξηγήσεις, καθώς ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων.

    [04] Εμπρησμός η πυρκαγιά στο Λος Αντζελες

    Η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει πλήξει στα χρονικά την κομητεία του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια (δυτικές ΗΠΑ) οφείλεται σε εμπρησμό, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης η Αμερικανική Υπηρεσία Δασών, την ώρα που οι πυροσβέστες συνεχίζουν το έργο τους για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες.

    Η φωτιά που ξέσπασε στις 26 Αυγούστου στον εθνικό πάρκο του Λος Άντζελες, 30 χλμ. βορείως της δεύτερης πόλης των ΗΠΑ, προκάλεσε το θάνατο δύο πυροσβεστών, ενώ κατάστρεψε σχεδόν 600.000 στρέμματα γης και 64 σπίτια.

    "Οι ειδικοί που διεξάγουν την έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια", δήλωσε η Ρίτα Γουέαρς, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δασών.

    "Η εγκληματολογική υπηρεσία της κομητείας του Λος Άντζελες διενεργεί έρευνα για ανθρωποκτονία μετά τον τραγικό θάνατο δύο πυροσβεστών", πρόσθεσε.

    Οι δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή μετά την πτώση του οχήματός τους σε χαράδρα, ενώ έδιναν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC7 μετέδιδε χθες, Πέμπτη ότι σε υπαλλήλους της υπηρεσίας εθνικών δρυμών μπορεί να οφείλεται η καταστροφή.

    Την Πέμπτη η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 38%, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και της αύξησης του επιπέδου υγρασίας.

    Την ίδια ημέρα 25 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από 11 κατοικίες, ενώ η φωτιά είχε φθάσει σε απομακρυσμένα σημεία του δάσους.

    Τουλάχιστον 12.000 σπίτια και 500 εμπορικά κτίρια εξακολουθούν να απειλούνται από τη φωτιά, αν και οι περισσότεροι από τις 10.000 κατοίκους που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά , επέστρεψαν σε αυτά.

    Οι αρχές διευκρίνισαν ότι 4.735 πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, με τη βοήθεια 20 πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, 433 πυροσβεστικών οχημάτων και 60 εκσκαφέων.

    Η Καλιφόρνια πλήττεται συχνά από τις φωτιές. Το 2007 υπέστη τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της: 640.000 κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και 2.000 κατοικίες καταστράφηκαν.

    [05] Η Ινδία τιμώμενη χώρα στην 74η ΔΕΘ

    Ο Αρούν έφυγε από την πατρίδα του σε ηλικία 25 χρονών, έχοντας στις αποσκευές του μόνο ένα αεροπορικό εισιτήριο για τις ΗΠΑ και 150 δολάρια. Στις ΗΠΑ δεν τον περίμενε κάποιος. Μόνο μια θέση εργασίας σε πολυεθνική λογισμικού στην Καλιφόρνια. Δεν ήταν βέβαια ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που ακολουθούσε αυτή τη διαδρομή. Το περίφημο "μπρέιν ντρέιν"(η μετανάστευση ατόμων με υψηλή εκπαίδευση ή ειδίκευση) νεαρών Ινδών επαγγελματιών πληροφορικής είχε ωθήσει χιλιάδες "Αρούν" σε ανεπτυγμένες δυτικές χώρες.

    Σήμερα, ο συμπατριώτης του, Τζέιγοουντ, επιστρέφει στην Ινδία από τις ΗΠΑ, για να εργαστεί στη Μπάγκαλορ. Μόνο στη συγκεκριμένη πόλη, την αποκαλούμενη "Σίλικον Βάλεϊ" της Ινδίας, 30.000-40.000 Ινδοί, που κάποια χρόνια πριν διεκδίκησαν μια θέση στις καταστάσεις μισθοδοσίας εταιριών της Δύσης, έχουν επιστρέψει. Οι δε πολυεθνικές πληροφορικής, που "τα μάζεψαν" και εγκατέστησαν καίρια τμήματά τους στην Ινδία, δημιουργούν 200 νέες θέσεις εργασίας την ημέρα.

    Η Ινδία, η "χώρα των ελεφάντων", αλλάζει: μπορεί στους δρόμους να κυκλοφορούν ακόμη τα γνωστά ταξί-ποδήλατα "ρίκσο", με κινητήρια δύναμη ...το πεντάλ, μπορεί εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο ημερησίως και εκατομμύρια παιδιά να είναι άστεγα, αλλά κάθε χρόνο 7.000.000 άτομα αποκτούν κινητό, ενώ στα εργοστάσια κατασκευάζεται το "νάνο", το αυτοκίνητο-μινιατούρα των 1.000 ευρώ, που "χωράει" σε κάθε τσέπη και κοιτάζει προς Ευρώπη.

    Το "βαρύ πυροβολικό" της χώρας -υπηρεσίες εστιασμένες στο λογισμικό- λέγεται ότι δουλεύει πυρετωδώς για να τελειοποιήσει το laptop των ...10 δολαρίων, ενώ η κινηματογραφική βιομηχανία του "Μπόλιγουντ" προσελκύει εταιρίες κολοσσούς, όπως οι Ντίσνεϊ, Σόνι Πίκτερς και Βίακομ. Σύμφωνα με μελέτη του Μακ Κίνσεϊ Γκλόμπαλ Ίνστιτιουτ, η Ινδία αναμένεται να εξελιχθεί στην πέμπτη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά παγκοσμίως μέχρι το 2025, ενώ η λεγόμενη μεσαία τάξη της θα πολλαπλασιαστεί, στα 500 εκατ.

    Δεν είναι τυχαίο ότι η Ινδία, με τα δύο πρόσωπα, είναι τιμώμενη χώρα στην 74η ΔΕΘ. Εν μέσω κρίσης, τα οικονομικά «θαύματα» σπανίζουν και η Ινδία έχει κάνει θαύματα. Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομικό ιστορικό Ανγκους Μάντισον, από τον 1ο ως τον 11 αιώνα, η Ινδία είχε τη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου επιδεικνύοντας το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σήμερα, η χώρα επιστρέφει μάλλον στο παρελθόν και ας αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό της τελευταίας πενταετίας στο τέλος του 2008 και στις αρχές του 2009.

    Η Ινδία συμμετέχει στην 74η ΔΕΘ με 70 επιχειρήσεις, τη μεγαλύτερη ινδική επιχειρηματική αποστολή, που έχει γίνει ποτέ στη συγκεκριμένη διοργάνωση, όπως ανακοίνωσε χθες, στη Θεσσαλονίκη, ο Ινδός Πρέσβης στην Ελλάδα, Ντιλίπ Σίνχα.

    Στο 1 δισ. ευρώ ο στόχος για τις διμερείς συναλλαγές το 2010

    «Η συμμετοχή μας στην έκθεση θα δώσει στην Ινδία την ευκαιρία να παρουσιάσει τα οικονομικά επιτεύγματά της στην Ελλάδα [...] ώστε ενισχυθούν τόσο οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, όσο και οι σχέσεις της Ινδίας με τα γειτονικά της Ελλάδας κράτη», τόνισε ο κ.Σίνχα.

    Κατά τον ίδιο, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται, σήμερα, σε περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως (με το ισοζύγιο σαφώς ελλειμματικό σε βάρος της χώρας μας), αλλά ο στόχος για το 2010 είναι ο διπλασιασμός τους, στο 1 δισ. Κατά τον Ινδό αξιωματούχο, οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι ιστορικά εξαιρετικές και στόχος πρέπει να είναι η άνοδος και των οικονομικών συναλλαγών στο ίδιο επίπεδο.

    150 κοντέινερ ημερησίως!

    Σε κάθε περίπτωση, το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ θα μοιάζει τις επόμενες ημέρες με μια μικρή «Ιντια Τάουν», καθώς το κατακλύζουν οι ινδικές εκδηλώσεις και τα ινδικά προϊόντα (κοσμήματα από ασήμι, μέταλλο και ημιπολύτιμους λίθους, μικροέπιπλα, αξεσουάρ και υφάσματα, είδη για παιδιά και γυναίκες, συσκευές χάι-τεκ).

    «Μόνο σήμερα έχουν φτάσει στη Θεσσαλονίκη 150 κοντέινερ με διάφορα προϊόντα από την Ινδία», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του ινδικού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ITPO), Κεντάρ Ρουτ.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση πως οι ρυθμοί ανάπτυξης του ινδικού ΑΕΠ θα ανακάμψουν στο 8,5%-9% το 2010 και 2011. Η ανάπτυξη και η ανάδυση μιας μεγαλύτερης μεσαίας τάξης μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    Ελληνικά εστιατόρια στο Νέο Δελχί;

    Στους δρόμους του Νέου Δελχί συναντά κάποιος εστιατόρια όλων των «εθνικοτήτων»: μεξικάνικα, ταϊλανδέζικα, κινέζικα, αλλά όχι ελληνικά -σύμφωνα πάντα με τον κ.Ρουτ. Κατά τον ίδιο, ο κλάδος των τροφίμων και του κρασιού παρουσιάζει σίγουρα προοπτικές για πραγματοποίηση ελληνικών εξαγωγών προς την Ινδία, ίσως μέσω του ανοίγματος εστιατορίων σε ινδικές πόλεις.

    «Οι Ινδοί αλλάζουν τρόπο ζωής και άρα χρειάζονται και αναζητούν νέα πράγματα και εμπειρίες, πχ, στο φαγητό. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση για τις ελληνικές εταιρίες τροφίμων και τους Ελληνες εστιάτορες»,τόνισε ο κ.Ρουτ.

    Από την ινδική γαστρονομία και τη χένα μέχρι τη γιόγκα

    Η ζωγραφική με χένα είναι τέχνη για τους Ινδούς: όσοι επιθυμούν να μυηθούν σε κάποια από τα μυστικά της, θα έχουν αυτή την ευκαιρία στη διάρκεια της ΔΕΘ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του περιπτέρου 12. Την ίδια ώρα, στο Corona Hall της Ηelexpo, Ινδοί δάσκαλοι της γιόγκα θα επιδεικνύουν καθημερινά ασκήσεις για τους ενδιαφερόμενους, ενώ στο ξενοδοχείο «Nikopolis» ένας Ινδός σεφ, που ήρθε στην Ελλάδα αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, θα ετοιμάζει εξωτικές γεύσεις της χώρας του όλη την εβδομάδα της ΔΕΘ.

    Στους «δρόμους» του εκθεσιακού κέντρου, τρία χορευτικά γκρουπ θα χορεύουν παραδοσιακούς χορούς της Ινδίας, ενώ στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» θα πραγματοποιηθεί στις 6-12 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ ινδικού κινηματογράφου.

    Η έκθεση φωτογραφίας «New India» του Λάζαρου Πάντου συμπληρώνει το τοπίο, ανοίγοντας ένα ακόμη παράθυρο στη μοναδική αυτή χώρα: τη γη των ελεφάντων.

    Κείμενο: Γούτα Α.

    [06] "Δύναμη ανόδου"

    «Δεν μας ακουμπά ούτε ο πανικός της ΝΔ, ούτε η διάθεση ρεβανσισμού του ΠΑΣΟΚ. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπηρετήσουμε την αλήθεια, την ωμή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από λάθη, ολιγωρίες, και ανομήματα τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Ο ΛΑ.Ο.Σ έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι είναι μια δύναμη ανόδου», τόνισε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.

    Παρέμβαση στη Βουλή

    "Με πανηγυρικό τρόπο παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός", ανέφερε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο Γ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε ότι ως εκ τούτου πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 38 του Συντάγματος.

    «Η παραίτηση του πρωθυπουργού πέφτει στο άρθρο 38 του Συντάγματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της κυβέρνηση αν αυτή παραιτηθεί καθώς κι αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της. Ο πρωθυπουργός της παραιτουμένης κυβερνήσεως είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών και εφαρμόζεται η διάταξη 37 που μιλά για διερευνητικές εντολές. Εδώ έχουμε ad hoc εφαρμογή του άρθρου 38. Παραιτήθη δημοσίως ο πρωθυπουργός και πρέπει η Δημοκρατία θεσμικά να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από το άρθρο 38.

    Θέλω να πιστεύω ότι τόσο ο πολιτικός κόσμος με την ευαισθησία που διαθέτει για τη Δημοκρατία όσο και ο σεβαστός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκλογές αν δεν εφαρμοστούν οι διαδικασίες του άρθρου 37 όπως επιτάσσει το άρθρο 38 μετά την δημόσια παραίτηση του πρωθυπουργού. Καλώ τα κόμματα να λάβουν δημόσια θέση απέναντι στο θέμα μπροστά στη δημόσια παραίτηση του πρωθυπουργού» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [07] Οδηγία για το ΕΤΑΚ

    Oδηγίες για την εφαρμογή του νόμου για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.), έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με αυτές, για τα φυσικά πρόσωπα από το έτος 2009 και επόμενα έτη για την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, από τη συνολική αξία των κατοικιών των φυσικών προσώπων αφαιρείται ποσό μέχρι εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000 ευρώ) για τους άγαμους. Το ίδιο ποσό αφαιρείται και για διαζευγμένους ή χήρους, εφόσον κατά το χρόνο φορολογίας δεν βαρύνονται με προστατευόμενα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τέκνα.

    Για τους έγγαμους, αφαιρείται ποσό μέχρι διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 ευρώ), επιμεριζόμενο αναλογικά μεταξύ των κατοικιών των ιδιοκτητών που αναγράφονται στην ίδια δήλωση Ε.Τ.ΑΚ. Το ίδιο ποσό αφαιρείται και για χήρους ή διαζευγμένους ή άγαμους που βαρύνονται με προστατευόμενα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τέκνα, όπως αυτά αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου οικονομικού έτους. Το ποσό των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000 ευρώ) προσαυξάνεται κατά τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 ευρώ), όταν στη δήλωση φόρου εισοδήματος του οικείου οικονομικού έτους περιλαμβάνονται τρία προστατευόμενα, κατά τον Κ.Φ.Ε., τέκνα και άνω.

    Παράδειγμα:

    Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2009, ο υπόχρεος Α (χήρος), δήλωσε και τρία προστατευόμενα, κατά τον Κ.Φ.Ε,. τέκνα. Στη δήλωση Ε.Τ.ΑΚ. του Α αναφέρονται κατοικίες του ιδίου και ενός προστατευομένου τέκνου του. Για το έτος 2009 ο Α έχει ποσό απαλλαγής από τις κατοικίες αυτές 230.000,00β¬ που επιμερίζεται στις κατοικίες του ιδίου και του τέκνου του.

    Η απαλλαγή αυτή, από το έτος 2009 και επόμενα έτη, για λόγους οριζόντιας φορολογικής ισότητας χορηγείται και σε φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην αλλοδαπή.

    Η απαλλαγή αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από:

    Β· Το είδος του εμπραγμάτου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία)

    Β· Το αν το ακίνητο είναι ημιτελές ή έχει οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό (π.χ. διατηρητέο)

    Β· Το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κατοικίας

    Επισημαίνεται ότι η απαλλαγή χορηγείται μόνο για την κατοικία και όχι για το γήπεδό της. Δεν χορηγείται επίσης σε βοηθητικούς χώρους κατοικίας (π.χ. αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.).

    Για την επιβολή των πρόσθετων φόρων και προστίμων των δηλώσεων Ε.Τ.ΑΚ. φυσικών προσώπων, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 1, 4, 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 1, καθώς και των άρθρων 2, 4, 9, 15, 22, 23 και 24 του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 197 Α΄), όπως ισχύουν. Έτσι:

    Αν δεν υποβληθεί καθόλου δήλωση, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, που ορίζεται σε ποσοστό 2,5% επί του φόρου, την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε ο υπόχρεος λόγω μη υποβολής της δήλωσης για κάθε μήνα καθυστέρησης,

    Αν υποβληθεί ανακριβής δήλωση, επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόσθετος φόρος, που ορίζεται σε ποσοστό 2% επί του φόρου την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε, για κάθε μήνα καθυστέρησης,

    Αν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του φόρου που οφείλεται με τη δήλωση, για κάθε μήνα καθυστέρησης.

    Τα ανώτατα όρια για την επιβολή πρόσθετων φόρων ανέρχονται σε ποσοστό 100% για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης και ποσοστό 200% για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολή δήλωσης.

    Επίσης, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο (άρθρο 4 του ν.2523/1997) σε περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, που ορίζεται από 117 έως 1.170 ευρώ και το οποίο σε διοικητική επίλυση της διαφοράς ή δικαστικό συμβιβασμό περιορίζεται στο 1/3 αυτού.

    Να σημειωθεί ότι δεν επιβάλλεται το ανωτέρω αυτοτελές πρόστιμο σε δήλωση Ε.Τ.ΑΚ. για την οποία δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, εφόσον αυτό έχει ήδη επιβληθεί κατά την παραλαβή της εκπρόθεσμης δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).

    Ως αφετηρία για την επιβολή των πρόσθετων φόρων και προστίμων, ορίζεται η επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης Ε9, του οικείου έτους.

    Για τα νομικά πρόσωπα, το τέλος που αναλογεί στη συνολική αξία των κτισμάτων που υπόκεινται σε φορολογία, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα (1) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξαίρεση τα ημιτελή κτίσματα και τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτήρια.

    Με το 1052212/258/0013 /22-5-2009 έγγραφό μας σας ενημερώσαμε για την εξαίρεση από τον κανόνα του 1β¬/τμ των γεωργικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων των νομικών προσώπων και δώσαμε οδηγίες για τον τρόπο αναγραφής στις δηλώσεις Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 των κτισμάτων αυτών.

    Σας υπενθυμίζουμε ότι γεωργικά θεωρούνται τα κτήρια στα οποία φυλάσσονται ζωοτροφές, σπόροι, γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα και κτηνοτροφικά θεωρούνται τα κτήρια που στεγάζουν ζώα, στα οποία εκτελούνται απλές εργασίες εκτροφής και γενικά φροντίδας ζώων. Δεν εντάσσονται στις ανωτέρω κατηγορίες κτήρια μαζικής διαλογής, συσκευασίας ή μεταποίησης αγροτικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων, τα σφαγεία, τα εργαστήρια κατασκευής ή επισκευής αγροτικών μηχανημάτων και οι χώροι στους οποίους ψύχονται τα αποθηκευμένα προϊόντα. Η αξία των ανωτέρω κτισμάτων προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

    Στα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν υπέβαλαν αρχικές δηλώσεις ενιαίου τέλους ακινήτων μετά από παρέλευση τριών μηνών από την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο που ορίζεται σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Ως χρονικό σημείο αφετηρίας για την επιβολή του προστίμου αυτού λαμβάνεται η επόμενη ημέρα εκείνης κατά την οποία έληξε η προθεσμία υποβολής της δήλωσης, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 12 του ν.3634/2008, όπως ισχύει. Σε περίπτωση που έχει δοθεί παράταση με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κατ' εξουσιοδότηση του νόμου, ως κατά νόμο προθεσμία λογίζεται αυτή της παράτασης.

    Η επιβολή του προστίμου αφορά δηλώσεις που η φορολογική τους υποχρέωση γεννήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του έτους 2009.

    Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας στην οποία γίνεται σύντομη περιγραφή της παράβασης, η οποία καταχωρείται και κοινοποιείται αρμοδίως.

    Τονίζεται ότι η επιβολή του είναι ανεξάρτητη από τυχόν πρόσθετους φόρους ή αυτοτελή πρόστιμα που τυχόν επιβληθούν μετά την υποβολή της δήλωσης.

    Σε διοικητική επίλυση της διαφοράς ή δικαστικό συμβιβασμό, το πρόστιμο της παραγράφου αυτής περιορίζεται στα τρία πέμπτα (3/5) αυτού.

    Περαιτέρω, για τη βεβαίωση και την καταβολή του προστίμου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του ν. 2523/1997, όπως ισχύουν.

    Σε περίπτωση αποδεδειγμένης ανυπαρξίας της παράβασης το πρόστιμο διαγράφεται. Η πράξη διαγραφής πρέπει να περιέχει πλήρη και ειδική αιτιολογία για την ανυπαρξία της παράβασης.

    Υπενθυμίζεται ότι, από το έτος 2008 και επόμενα η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) δεν αποτελεί συνυποβαλλόμενο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά υποβάλλεται αυτοτελώς.

    [08] "Σταδιακή ανάκαμψη"

    Αμετάβλητο, στο ιστορικό χαμηλό του 1%, διατήρησε το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ο πρόεδρός της κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ διαπίστωσε ότι η οικονομία της ζώνης του κοινού νομίσματος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα σταδιακή ανάκαμψη από την ύφεση.

    Παράλληλα, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα άνω τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος και του χρόνου ενώ οριακά προς τα άνω αναθεώρησε και τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού.

    "Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και αλλού", είπε, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τρισέ. "Αυτό συνάδει με την προσδοκία ότι η σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας έφτασε στο τέλος της. Την διαδέχεται, πλέον, μια περίοδος σταθεροποίησης και πολύ σταδιακής ανάκαμψης", πρόσθεσε.

    Ο ίδιος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς να αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα τα οποία έδωσαν ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης και γνωστοποίησε ότι η ΕΚΤ θα διαθέσει, αργότερα εντός του μηνός, περισσότερο ρευστό στην αγορά, μέσω δημοπρασίας αναχρηματοδότησης δωδεκάμηνης διάρκειας, με επιτόκιο μόλις 1%.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε, τέλος, ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και ερωτηθείς για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρήσει η ΕΚΤ τη σημερινή νομισματική πολιτική της απάντησε: "σήμερα, δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για έξοδο από αυτή την πολιτική".

    Πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης

    Συρρίκνωση 4,4% με 3,8% της οικονομίας της ευρωζώνης το 2009 αναμένει, πλέον, η ΕΚΤ, ενώ η εκτίμηση του μηνός Ιουλίου έκανε λόγο για συρρίκνωση 4,6%, φέτος.

    Επιπλέον, η σημερινή εκτίμηση της ΕΚΤ για το 2010 κάνει λόγο για ελαφρά αύξηση 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για συρρίκνωση 0,3% του ΑΕΠ, του χρόνου.

    Αναθεώρησε, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τα άνω τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, αναμένοντας πλέον διαμόρφωση στο 0,4% το 2009 ( η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 0,3%) και στο 1,2% το 2010 (η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 1%).

    [09] Μετά από δύο μήνες...

    Πάνω από δύο μήνες μετά από τον θάνατο του, ο οποίος συγκλόνισε εκατομμύρια θαυμαστές του σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Μάικλ Τζάκσον οδηγήθηκε σήμερα στην τελευταία του κατοικία σε μία τελετή κλειστού κύκλου σε κοιμητήριο του Λος Άντζελες.

    Η αστυνομία κάλεσε τους θαυμαστές να παραμείνουν στις κατοικίες τους κατά την διάρκεια της κηδείας του βασιλιά της ποπ στο κοιμητήριο του Φόρεστ Λόουν Μεμόριαλ Παρκ, όπου θα ταφεί ανάμεσα σε διάφορες διασημότητες όπως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ο Νατ Κινγκ Κόουλ και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ.

    "Θέλουμε να ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τους θαυμαστές να παραμείνουν στις κατοικίες τους. Η είσοδος στο κοιμητήριο δε θα επιτραπεί σε κανένα", προειδοποίησε η αστυνομία του Λος Άντζελες, η οποία έχει στη διάθεση της ελικόπτερα και ειδικά σκυλιά.

    Το φέρετρο του Μάικλ Τζάκσον είχε επενδυθεί με χρυσό, ενώ σύμφωνα με έναν από τους αδελφούς του, τον Μάρλον, αποκάλυψε ότι τα τρία παιδιά του διάσημου τραγουδιστή έχουν γράψει μερικά λόγια στον τάφο του πατέρα τους, όπως "Μπαμπά σε αγαπάμε".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 September 2009 - 9:43:50 UTC