Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες διαπραγματεύσεις
  • [02] Στο ρυθμό των εκλογών

  • [01] Νέες διαπραγματεύσεις

    Ξεκινά σήμερα η δεύτερη φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για μια συμφωνία συνολικής λύσης του κυπριακού.

    Πρώτο κεφάλαιο στην ημερήσια διάταξη είναι η διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών.Μεγάλες διαφορές έχουν διαπιστωθεί στην πτυχή της εκτελεστικής εξουσίας και στις εξωτερικές σχέσεις του ομοσπονδιακού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες η "δεύτερη ανάγνωση" του κεφαλαίου της διακυβέρνησης και κατανομής των εξουσιών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ ανέφερε ότι "δεν μας επιτρέπεται να είμαστε απαισιόδοξοι, παρά τις διαφωνίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν".

    Υπάρχουν, είπε, προβλήματα, αλλά υπάρχει και η προοπτική και "γι' αυτό θα εργαζόμαστε σκληρά, στη βάση αρχών για να φθάσουμε σε λύση".

    Ο κύριος Στεφάνου ανέφερε ότι τώρα έχουμε σαφή εικόνα για τις θέσεις της κάθε πλευράς, πού υπάρχουν συγκλίσεις, πού μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις και πού δεν υπήρξε σύγκλιση.

    Στόχος πρόσθεσε είναι να βρεθούν κι άλλες συγκλίσεις και να διαμορφώσουμε κοινό έδαφος, που θα οδηγεί σε λύση, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί και το θέμα του Λιμνίτη και της μη μετάβασης προσκυνητών από τον Κάτω Πύργο στην κατεχόμενη Μόρφου.Ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, υποστήριξε ότι το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών "διαταράχθηκε εξαιτίας μιας άδικης και μη αναγκαίας, κατά την έκφρασή του, αντίδρασης των Ελληνοκυπρίων στο θέμα του Λιμνίτη". Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά εφάρμοσε πλήρως τη συμφωνία για τη μετάβαση των Ελληνοκυπρίων προσκυνητών από το Λιμνίτη, λαμβάνοντας τα αναγκαία, όπως είπε, μέτρα για να διευκολύνει τη μετάβαση.

    Αναφορικά με τις πληροφορίες για μετάβαση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Νέα Υόρκη,ο κύριος Ερτσακιτζά ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να την επισκεφθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχουν καθοριστεί η ημερομηνία ή άλλες λεπτομέρειες.

    [02] Στο ρυθμό των εκλογών

    Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς όλες οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την οργάνωση των βουλευτικών εκλογών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε άμεσα όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες, και έτσι υπολογίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι πολύ νωρίτερα από τις προβλεπόμενες προθεσμίες»

    Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 θα εφαρμοσθεί, πέρα από την αναμετάδοση από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου πιλοτικά για τη εκλογική περιφέρεια Β΄ Θεσσαλονίκης, η οποία εφαρμόσθηκε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 και ήταν επιτυχημένη, και πιλοτική δειγματοληπτική αναμετάδοση αποτελεσμάτων - παράλληλα με τις παραδοσιακές διαδικασίες - σε περίπου 4.000 εκλογικά τμήματα της Χώρας, δηλαδή σε ποσοστό πάνω από του 20% των εκλογικών τμημάτων, για να έχουμε ακόμη νωρίτερα τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο.

    Επίσης, ολοκληρώθηκε ο προσδιορισμός των ετεροδημοτών που θα ψηφίσουν στον τόπο βασικής τους εγγραφής, όπως και ο προσδιορισμός των ειδικών εκλογικών τμημάτων ετεροδημοτών (342 συνολικά εκ των οποίων 261 αμιγή και 81 μικτά) όλης της χώρας και η κατανομή των ετεροδημοτών σε αυτά.

    Τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει η εκτύπωση των ειδικών καταλόγων ετεροδημοτών κατά τμήμα και η αποστολή τους στις Νομαρχίες.

    Επιπλέον, αποστέλλεται η πρόταση κατάτμησης των εκλογικών καταλόγων σε εκλογικά τμήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τις Νομαρχίες για να τις διευκολύνει στην κατάρτιση της σχετικής απόφασης καθορισμού των εκλογικών τμημάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 September 2009 - 8:30:18 UTC