Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Ευρωπαϊκή οικονομία- προβλέψεις
  • [02] "Προγράμματα λιτότητας"

  • [01] ΕΕ: Ευρωπαϊκή οικονομία- προβλέψεις

    Στην εκτίμηση ότι η οικονομική κατάσταση στην ΕΕ σημείωσε αισθητή βελτίωση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 με καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές να διαφαίνονται πλέον για το δεύτερο εξάμηνο του έτους κατέληξε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της παρουσίασης των ενδιάμεσων οικονομικών προβλέψεων για τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ ( Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία).

    Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι καθώς η οικονομική δραστηριότητα στο τέλος του 2008 και στις αρχές του 2009 διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις της, το ΑΕΠ θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία με συνολική μείωση κατά 4% το 2009 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, φαίνεται να κυριαρχεί ακόμη κλίμα αβεβαιότητας και ενώ η ανάκαμψη μπορεί να εμφανίσει απροσδόκητα ευνοϊκή εξέλιξη σε πολύ βραχυπρόθεσμη βάση, δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι ο χαρακτήρας της θα είναι μόνιμος. Εξάλλου, αμετάβλητες παραμένουν και οι προβλέψεις της Επιτροπής για τον πληθωρισμό το 2009, σύμφωνα με τις οποίες τα ποσοστά για την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ θα κινηθούν σε 0,9% και 0,4% αντίστοιχα, ενώ, όπως αναφέρει, δεν αναμένονται να εκδηλωθούν σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις.

    Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια είπε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί κυρίως χάρη στα άνευ προηγουμένου ποσά που διοχέτευσαν στην οικονομία οι κεντρικές τράπεζες και οι δημόσιες αρχές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η οικονομία έχει εξασθενήσει και ότι θα συνεχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά η απασχόληση και τα δημόσια οικονομικά . Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια, θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων ανάκαμψης που είχαν εξαγγελθεί για το 2009 και το 2010 και να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάρρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να χορηγήσουν πιστώσεις με λογικούς όρους όταν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα μπορέσουν και πάλι να ξεκινήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να χαράξουμε μια σαφή, αξιόπιστη και συντονισμένη στρατηγική «εξόδου» από την κρίση για να επαναφέρουμε σταδιακά τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη πορεία και να βρούμε τους απαραίτητους πόρους για να αυξήσουμε το δυναμικό ανάπτυξης και απασχόλησης της Ευρώπης. Η Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι οι κίνδυνοι στους οποίους υπόκεινται οι αναπτυξιακές προοπτικές για το 2009 κρίνονται σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δυσμενέστερων εξελίξεων, λόγω των αρνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της βραδείας ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και της ακόμη εύθραυστης κατάστασης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Παράλληλα, η Επιτροπή θεωρεί ότι αποτελεσματικότερη επιρροή στις εξελίξεις σε σχέση με την αναμενόμενη μπορεί να ασκήσουν οι πολιτικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της ζήτησης, τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση της ευρωστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Δηλώσεις Χ. Αλμούνια για την Ελλάδα

    Τη δέσμευση της Ελλάδας να ενημερώσει, ως το τέλος Οκτωβρίου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα τα οποία έχει υιοθετήσει και αυτά, που θα λάβει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, επανέλαβε ο Επίτροπος Οικονομίας Χοακίν Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της παρουσίασης των τετραμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής. Οι προβλέψεις αφορούν τις οικονομίες των επτά μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Σε ερώτηση προς τον Επίτροπο τι περιμένει από την κυβέρνηση, που θα προκύψει στην Ελλάδα μετά τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Αλμούνια απάντησε ότι «όλοι οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

    Πρόσθεσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει στις 24 Οκτωβρίου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα, που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής και του Ecofin.

    «Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να λάβουμε γνώση των μέτρων, που υιοθέτησε η Ελλάδα, ώστε να αξιολογήσουμε αν οι δράσεις, που υιοθετήθηκαν για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και κυρίως για τη μείωση του ελλείμματος ως το τέλος του 2009 στο 3,7% του ΑΕΠ, είναι αποτελεσματικές», ανέφερε ο Χ. Αλμούνια και σημείωσε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα ελληνικά μέτρα το Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.

    «Θα πρέπει να αποφασίσουμε πριν το τέλος του χρόνου, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο και στην περίπτωση των άλλων χωρών με υπερβολικά ελλείμματα, αν ελήφθησαν αποτελεσματικές δράσεις. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία σύμφωνα με τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και σε συνδυασμό με το πώς αξιολογούμε τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν», κατέληξε ο Επίτροπος.

    -

    [02] "Προγράμματα λιτότητας"

    Προγράμματα σκληρής λιτότητας, που ρίχνουν το κύριο βάρος της κρίσης στους οικονομικά ασθενέστερους και ενισχύουν τις ανισότητες στη διανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου, παρουσίασαν στη ΔΕΘ οι κκ Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι μαζί με τον Γ. Δραγασάκη, υπεύθυνο της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και ΜΜΕ, και τον Αντ. Νταβανέλο, εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Τα αναπάντητα ερωτήματα από τη Δ.Ε.Θ. και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

    Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, με το σκεπτικό, όπως είπε, ότι την πολιτική του Κ.Καραμανλή την γνωρίσαμε επί πέντε χρόνια, ο δε Γ. Παπανδρέου την παρουσίασε τώρα, ενώ ανακοίνωσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι επικεντρωμένες σε δέκα άξονες με βάση τα ερωτήματα και τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων στη ΔΕΘ.

    Εξ άλλου, ο Γιάννης Δραγασάκης σε τοποθέτησή του σημείωσε ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές, διευκρινίζοντας ότι έχουν κάποιες διαφορές, αλλά όχι επί της ουσίας, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο η Ελλάδα "να γίνει έρμαιο των δανειστών της" και τόνισε την ανάγκη να αναδειχθεί ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη βουλή.

    Επίσης ο Αντώνης Νταβανέλος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση των συνδικάτων, όσον αφορά τις αυξήσεις και τα γενικότερα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί αρχιτεκτονική της εργοδοσίας το να δίνονται αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνεργασία και σημείωσε ότι αν το ΠΑΣΟΚ είχε ως κατεύθυνση τη συνεργασία με την Αριστερά δεν θα έκανε αυτές τις προτάσεις στη ΔΕΘ.

    Επίσης, διερωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν καταθέτει τώρα την πρότασή του για συνεργασία, αν την επιθυμεί, προεκλογικά και όχι μετεκλογικά.

    Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην θέση του Γ.Παπανδρέου για το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο, επαναλαμβάνοντας ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ απλά θα διαιωνίσει το δικομματισμό και θα εξαφανίσει τα μικρά κόμματα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, θα αγωνιστεί να μην προχωρήσει η πρόταση αυτή.

    Οι άξονες των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στα οικονομικά ζητήματα που αναδείχθηκαν στη ΔΕΘ είναι:

    1.- Εισοδήματα. Και τα δύο κόμματα προτείνουν μια τελείως παράλογη εισοδηματική πολιτική σε περίοδο κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει νομοθετική ρύθμιση για διορθωτικό ποσό 200 ευρώ στον κατώτατο μισθό στο τρέχον έτος και 100 ευρώ στο επόμενο έτος.

    2.- Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το στόχο δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως για μια πενταετία και μέσω της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων.

    3.- Οι περισσότεροι αντεργατικοί νόμοι ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργηση όλων των νόμων αυτών.

    4.- Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την μείωση στο μισό των εξοπλιστικών δαπανών.

    5.- Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με την απόκτηση του ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση διασφάλισε 28 δισ. για τις τράπεζες, ενώ ο κ. Παπανδρέου, παρά την ρητορική του, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο.

    6.- Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ανάκτηση από το δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

    7.- Δεν είναι δίκαιο το φορολογικό σύστημα που ισχύει, ούτε αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα λεπτομερές και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

    8.- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας.

    9.- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της γενναίας αύξησης των δαπανών για την υγεία και την άμεση κάλυψη των κενών σε προσωπικό.

    10.-Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά το ΠΑΣΟΚ αν θα καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι, αν θα κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, αν θα καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 September 2009 - 14:30:21 UTC