Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις για την τηλεμαχία
  • [02] Δημοσκόπηση της MARC
  • [03] Νέο ένταλμα για Χριστοφοράκο
  • [04] Ηττα της Εθνικής από τη Γαλλία
  • [05] Μπορούν τα δέντρα να γίνουν πηγές "πράσινου" ηλεκτρισμού;
  • [06] Απόφαση για πυρόπληκτους
  • [07] Πλουσιότερη η Ευρώπη
  • [08] Χωρίς τον Κετσπάγια

  • [01] Προτάσεις για την τηλεμαχία

    Ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος απέστειλε συνολική πρόταση με τις προτεινόμενες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στους εκπροσώπους των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Η πρόταση του κ. Αντώναρου αποτελεί σύνθεση των προτάσεων που διατυπώθηκαν κατά τη δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων και αποβλέπει στη διεξαγωγή μιας συζήτησης με όσο πιο ουσιαστικό περιεχόμενο γίνεται, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Ο κ. Αντώναρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρότασή του θα γίνει αντικείμενο γόνιμης συζήτησης με τελικό στόχο τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης που αποτελεί κατάκτηση της Δημοκρατίας μας, με συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Εξ άλλου, ο κ. Αντώναρος με επιστολή του στον εκπρόσωπο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προτείνει τη διεξαγωγή δύο απευθείας τηλεοπτικών συζητήσεων μεταξύ του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    ΕΣΡ: Οδηγία για την κάλυψη της προεκλογικής περιόδου

    Οδηγία για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

    Τα νέα στοιχεία σε αυτήν την οδηγία είναι στις γενικές διατάξεις και ειδικότερα στο άρθρο 2 παράγραφος 1, όπου συνιστάται στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ενημερωτικού χαρακτήρα, κατά τη μετάδοση των πάσης φύσεως εκπομπών, αναφερόμενων άμεσα ή έμμεσα στις βουλευτικές εκλογές, να τηρούν τις αρχές, όχι μόνο της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της αναλογικής ισότητας, αλλά και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του κύρους των πολιτικών κομμάτων.

    Επίσης, στο άρθρο 4, που αναφέρεται στις πολιτικές διαφημίσεις και ειδικότερα στην παράγραφο 4, επισημαίνεται ότι κατά τη μετάδοση των πολιτικών διαφημίσεων πρέπει να τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας της νομοθεσίας και οι διαφημίσεις να περιέχουν σαφή αναφορά του κόμματος, που τις παρήγαγε και να μην προβάλουν μηνύματα, που προσβάλλουν την προσωπικότητα συγκεκριμένων προσώπων, ή το κύρος συγκεκριμένου κόμματος.

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Γβ αναθεώρηση του 2009.

    Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική

    Απαραίτητο έγγραφο για την ψηφοφορία των εκλογέων είναι η αστυνομική τους ταυτότητα ή προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

    Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

    Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, οι οποίοι ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν, προσέρχονται στο εκλογικό κατάστημα ατομικά και όχι συντεταγμένοι ή με οποιαδήποτε συνοδεία.

    Δικαίωμα ψήφου

    Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων του Κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

    Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

    α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

    β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

    Δικαίωμα του εκλέγεσθαι

    Εκλόγιμοι στο βουλευτικό αξίωμα, είναι οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει, κατά την ημέρα της εκλογής, το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν .

    Προθεσμίες

    Εως τα μεσάνυχτα της 16ης Σεπτεμβρίου οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν πρόταση υποψηφιότητας στο αρμόδιο Πρωτοδικείο.

    Η δήλωση για κατάρτιση συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων και ανεξάρτητοι υποψήφιοι πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τα μεσάνυχτα της 20ης Σεπτεμβρίου στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου. Επίσης η πρόταση υποψήφιων βουλευτών Επικρατείας υποβάλλεται μόνο από τα κόμματα η τους συνδυασμούς κομμάτων το αργότερο έως την 20η Σεπτεμβρίου.

    Εκλογικά Τμήματα

    Οι πίνακες των εκλογικών τμημάτων που συστάθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα θα αποσταλούν από το ΥΠΕΣΔΔΑ το αργότερο έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

    Σε κάθε ένα εκλογικό τμήμα αντιστοιχούν μέχρι 600 περίπου ψηφοφόροι.

    Εκλογικά τμήματα οργανώνονται και στις φυλακές για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή δεν έχουν στερηθεί των πολιτικών δικαιωμάτων τους

    Διπλοεγγεγραμμένοι

    Σε περίπτωση τυχόν διπλοεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει δίπλα στα στοιχεία του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα η ένδειξη Δ (διπλοεγγεγραμμένος).

    Κατά την ψηφοφορία, ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι, έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν να τοποθετήσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των διπλοεγγεγραμμένων εκλογέων σε ιδιαίτερο φάκελο και να τις παραδώσουν στο οικείο Πρωτοδικείο ξεχωριστά από τον εκλογικό σάκο.

    Ετεροδημότες

    Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

    Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, φέρεται η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο ή την Κοινότητα, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

    Οσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων ΟΤΑ, έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 4ης Οκτωβρίου 2009, να απευθυνθούν στο δήμο ή την κοινότητα, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Σταυροί προτίμησης

    Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό δίπλα στο όνομά τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως εξής:

    α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

    β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

    γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς και

    δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

    Εκλογείς, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς κ.α., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε.), πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.

    Επίσης, εκλογείς, οι οποίοι λόγω σωματικής αδυναμίας δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτοδύναμα τις προβλεπόμενες ενέργειες της ψηφοφορίας, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη συνδρομή του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής ή άλλου μέλους της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να την παράσχουν.

    [02] Δημοσκόπηση της MARC

    Προβάδισμα 7,2 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στο ΠΑΣΟΚ, έναντι της ΝΔ, δημοσκόπηση της MARC για τον ALPHA που διενεργήθηκε από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 36,6%, έναντι 29,4% της ΝΔ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 2,1%, τα άλλα κόμματα με 2,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 13,8%.

    Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος σύμφωνα με την αναγωγή της MARC, η σύνθεση της Βουλής θα είναι και πάλι πεντακομματική. Η κεντρική τιμή που δίνεται στο ΠΑΣΟΚ είναι 41,2%, με κατώτατο ποσοστό που μπορεί να συγκεντρώσει το 38,3% και ανώτατο το 44,1%. Στη ΝΔ η κεντρική τιμή εκλογικού αποτελέσματος που δίνεται είναι 34,9%, με κατώτατο ποσοστό 32,1% και ανώτατο το 37,7%. Στο ΚΚΕ δίνεται κεντρική τιμή εκλογικού αποτελέσματος 8,3%, με κατώτατο ποσοστό το 6,7% και ανώτατο το 9,9%.

    Στον ΛΑ.Ο.Σ. δίνεται κεντρική τιμή εκλογικού αποτελέσματος 6,1%, με κατώτατο ποσοστό το 4,7% και ανώτατο το 7,5%. Στον ΣΥΡΙΖΑ δίνεται κεντρική τιμή εκλογικού αποτελέσματος 4,4%, με κατώτατο ποσοστό το 3,2% και ανώτατο το 5,6%.

    Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 153 έδρες, ενώ η ΝΔ θα εκλέξει 95 βουλευτές, το ΚΚΕ 23 βουλευτές, ο ΛΑ.Ο.Σ. 17 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ 12 βουλευτές. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης και ο Γιώργος Παπανδρέου, ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, συγκεντρώνει το 45,1%, έναντι του Κώστα Καραμανλή με 39,2%.

    Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει συσπείρωση των ψηφοφόρων του της τάξης του 83,8% με διαρροές μόλις 2,3% προς τη ΝΔ, 1,3% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 3,6% προς τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν το 9% των ψηφοφόρων του. Αντιθέτως η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση της τάξης του 66,4% με διαρροές όμως 7,3% προς το ΠΑΣΟΚ, 6,1% προς τον ΛΑ.Ο.Σ. και 4% προς τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν το 16,2% των ψηφοφόρων της.

    Στην παράσταση νίκης το 81,2% των ερωτηθέντων απάντησε, ότι πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι ποσοστού μόλις 11,1% που πιστεύει ότι θα κερδίσει η ΝΔ. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά και συμμετείχαν σε αυτήν 1.141 άτομα από όλη την Ελλάδα.

    [03] Νέο ένταλμα για Χριστοφοράκο

    Νέο ένταλμα για την παράδοση του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου από τις γερμανικές αρχές στην Ελλάδα, εξέδωσε ο ανακριτής της υπόθεσης κ.Νίκος Ζαγοριανός.

    Το ένταλμα - τρίτο για τον κ. Χριστοφοράκο - αφορά το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου (κακούργημα) που φέρεται να διαπράχθηκε την περίοδο 2004 έως 2007 με αφορμή τις συμβάσεις για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας C4i, μεταξύ του ελληνικού κράτους και της εταιρίας SAIC με υπεργολάβο την Siemens.

    Το ένταλμα θα διαβιβαστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στην γερμανική Δικαιοσύνη η οποία και θα κρίνει αν ο κ. Χριστοφοράκος πρέπει να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές για να δικαστεί για το συγκεκριμένο αδίκημα.

    Αύριο, Πέμπτη 17 του μήνα, θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών για να αποφασίσει αν η υπόθεση της Siemens πρέπει λόγω σοβαρότητας να ανατεθεί σε Ειδικό Εφέτη Ανακριτή, όπως ζητά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας συγκάλεσε για σήμερα το μεσημέρι το ββ τμήμα διακοπών του Αρείου Πάγου προκειμένου να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσης που έχει υποβάλλει ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, που χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens, σε βάρος του προϊσταμένου της επιθεώρησης δικαστηρίων Ι. Παπανικολάου, ο οποίος έχει ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Ν. Ζαγοριανού. Εισηγητής ορίστηκε ο αρεοπαγίτης Ι. Παπαδόπουλος.

    [04] Ηττα της Εθνικής από τη Γαλλία

    Με καλάθι του Ντε Κολό στην εκπνοή της αναμέτρησης η Γαλλία επικράτησε 71-69 της Εθνικής μας και πήρε την πρωτιά του 5ου ομίλου, σε αγώνα για την 3η και τελευταία ημέρα της β' φάσης του Ευρωμπάσκετ. Το σύνολο του Γιόνας Καζλάουσκας με το αποτέλεσμα αυτό «έπεσε» στην τρίτη θέση και πλέον μεταβαίνει στο Κατοβίτσε, όπου την Παρασκευή θα αντιμετωπίσει σε νοκ άουτ αγώνα στα προημιτελικά την ομάδα που θα καταλάβει τη 2η θέση του 6ου ομίλου.

    [05] Μπορούν τα δέντρα να γίνουν πηγές "πράσινου" ηλεκτρισμού;

    Η έννοια "πράσινη" ενέργεια αποκτά κυριολεκτική σημασία, όταν πρόκειται τα δέντρα να γίνουν πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο, αυτό ακριβώς είναι το όραμα ορισμένων επιστημόνων, που φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε γεννήτριες τα δέντρα γύρω μας!

    Η "τρελή" ιδέα κερδίζει έδαφος και, αν κάποτε υλοποιηθεί, όχι μόνο θα μπορεί κάποιος να συνδέει μια ηλεκτρονική συσκευή για φόρτιση στον κορμό ενός δέντρου, αλλά τα ίδια τα δάση θα μπορούν να παρέχουν ηλεκτρισμό σε τεράστια δίκτυα αισθητήρων, που θα προειδοποιούν έγκαιρα για πυρκαγιές, σύμφωνα με το New Scientist.

    Είναι ήδη γνωστό ότι αν κάποιος βάλει ηλεκτρόδια από δύο διαφορετικά μέταλλα (συνήθως χαλκό και ψευδάργυρο) σε ένα φυτό (π.χ. πατάτα), μπορεί να παραχθεί μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού - κάτι που έχει αξιοποιηθεί δεόντως και σε παιδικά πειράματα.

    Πέρυσι, μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, υπ;o τον Αντρέας Μερσίν, έβαλε ηλεκτρόδια από το ίδιο μέταλλο στον κορμό ενός δέντρου και στο γειτονικό χώμα και απέδειξε ότι επίσης παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, πιθανώς από τη διαφορά του pH ανάμεσα στο δέντρο και το χώμα, μια χημική ανισορροπία που διατηρείται από τις μεταβολικές διαδικασίες του δέντρου. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE.

    Το ερώτημα είναι αν μπορεί να παραχθεί ρεύμα υψηλότερης τάσης, ώστε να είναι χρήσιμο. Τα δέντρα φαίνεται να μπορούν να παράγουν ένα συνεχές βολτάζ ανάμεσα στα 20 και σε λίγες εκατοντάδες μιλιβόλτ (ένα millivolt είναι το ένα χιλιοστό του βολτ), δηλαδή πολύ λιγότερο από το ρεύμα τάσης 1,5 βολτ που παράγει μια συμβατική μπαταρία ΑΑ.

    Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Μπάμπακ Πάρβιτς του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και οι συνεργάτες του, κάνοντας πειράματα με σφεντάμια, κατάφεραν να αυξήσουν την τάση που παρήγαγε το δέντρο, προσθέτοντας στον κορμό μια συσκευή ενίσχυσης της τάσης. Ο μετατροπέας αυτός για αρκετή ώρα βρίσκεται σε φάση αναμονής (stand-by), καθώς αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια από το δέντρο και κατά περιοδικά διαστήματα την απελευθερώνει με τάση 1,1 βολτ. Η περιοδικότητα της μετατροπής-ενίσχυσης του ρεύματος ελέγχεται από ένα συνδεδεμένο ρολόι (που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό επίσης από το δέντρο), το οποίο λειτουργεί στα 350 μιλιβόλτ και καταναλώνει ένα νανοβάτ ενέργειας. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "ΙΕΕΕ Transactions on Nanotechnology".

    Ο Πάρβιτς πιστεύει ότι στο μέλλον, με την περαιτέρω βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας, τα δέντρα θα μπορούν να τροφοδοτούν με ενέργεια ηλεκτρονικές συσκευές, που θα είναι πάνω στον κορμό τους και οι οποίες θα παρακολουθούν είτε την υγεία του ίδιου του φυτού είτε την κατάσταση του γύρω περιβάλλοντος. Καθώς οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές γίνονται όλο και πιο μικρές και λιγότερο απαιτητικές σε ενέργεια, ο Πάρβιτς οραματίζεται πιο τολμηρές χρήσεις στο μέλλον, του τύπουβ¦βάλε το κινητό στο δέντρο για φόρτιση!

    Μια άλλη ερευνητική ομάδα της αμερικανικής εταιρίας Voltree Power έχει ήδη κατοχυρώσει μια εμπορική πατέντα για ένα κύκλωμα που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό δέντρου. Η εταιρία ήδη χρησιμοποιεί αυτά τα κυκλώματα σε καινοτομικούς αισθητήρες που βρίσκονται πάνω σε δέντρα και καταγράφουν τη θερμοκρασία και την υγρασία των δασών. Φέτος η εταιρία δοκίμασε πιλοτικά ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων που ανιχνεύουν δασικές πυρκαγιές.

    Μια άλλη αμερικανική επιστημονική ομάδα, υπό τον Μισέλ Μαχαρμπίζ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, έδειξε πρόσφατα, με σχετικά πειράματα, ότι η διαδικασία της διαπνοής των φύλλων (εξάτμισης του νερού) μπορεί να δράσει ως μηχανική αντλία, συνεπώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής "Applied Physics Letters".

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Απόφαση για πυρόπληκτους

    Την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες χορήγησης της δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή και επισκευή των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του Αυγούστου στις περιοχές των νομών Αττικής και Ευβοίας υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς.

    Οπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς,

    1. Η δωρεάν ανακατασκευή και επισκευή όλων των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές βασίζεται στο αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόζεται με επιτυχία στις πυρόπληκτες περιοχές από τις πυρκαγιές του 2007.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη ανακατασκευή περίπου 100 κτιρίων εκ των οποίων 70 είναι κατοικίες και την επισκευή άλλων 200, εκ των οποίων 160 είναι κατοικίες. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.Η κατασκευή των κτιρίων θα γίνει από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες με την χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής. Ορίζεται προθεσμία ενός (1) έτους για την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους αίτησης είτε για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίσμα, είτε για χορήγηση Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για επισκευή κτίσματος χωρίς να έχει προηγηθεί έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του.

    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, δικαιούχοι της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ή ψιλοί κύριοι κάθε είδους κτιρίου (πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία, επαγγελματικοί χώροι, ναοί κλπ) που βρίσκεται σε πυρόπληκτη περιοχή, με απαραίτητες προϋποθέσεις το κτίριο αυτό να μην ήταν εγκαταλελειμμένο και να μην βρίσκεται σε δασική περιοχή αλλά και να έχει ανεγερθεί νόμιμα.

    Το ποσό της κρατικής αρωγής για κάθε είδος κτιρίου είναι τέτοιο που διασφαλίζει πραγματικά τη δωρεάν ανακατασκευή ή επισκευή του. Αναφέρω ενδεικτικά, τόνισε ο κ.Σουφλιάς, ότι για τις κατοικίες το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής έχει οριστεί στα 750 ευρώ/τ.μ. και μάλιστα για εμβαδόν ίσο με αυτό της κατοικίας που καταστράφηκε και μέχρι τα 120 τ.μ.

    Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αυξάνεται στα 950 ευρώ/τ.μ. για διατηρητέες κατοικίες και για όσες βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών.

    Ο κ. Σουφλιάς τονίζει επίσης ότι η Απόφαση περιλαμβάνει εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πραγματική βελτίωση των συνθηκών κατοικίας στις πυρόπληκτες περιοχές. Έτσι:

    α) για διμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 65 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 65 τ.μ.

    β) για τριμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 80 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 80 τ.μ.

    γ) για τετραμελείς οικογένειες και άνω και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 95 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 95 τ.μ.

    - Για τη διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας, η κρατική αρωγή θα χορηγείται σε τρεις δόσεις, ανάλογα με την πορεία των εργασιών ανακατασκευής

    - Για την ταχύτερη αποκατάσταση των κατοικιών οικογενειών με μέλη Άτομα με Ειδικές Ανάγκες δίνεται η δυνατότητα η Δωρεάν Κρατική Αρωγή για ανακατασκευή κατοικίας να χρησιμοποιηθεί για αυτοστέγαση.

    - Το 50% της αμοιβής μηχανικού για τις περιπτώσεις ανακατασκευής καταβάλλεται ως Δωρεάν Κρατική Αρωγή, ενώ στις περιπτώσεις επισκευών η αμοιβή μηχανικού για μελέτη- επίβλεψη θα είναι μειωμένη κατά 50% .

    2. Για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων των οποίων οι οικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς προβλέπεται η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με το ποσό των 10.000 β¬ για την αντικατάσταση των οικοσκευών. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.) εντός δύο (2) μηνών από την δημοσίευση της ΚΥΑ σε Φ.Ε.Κ., η οποία θα συνοδεύεται από Υπεύθυνη Δήλωση οτι η κατοικία είναι νόμιμα υφιστάμενη και αποτελεί κύρια και μόνιμη κατοικία. Επίσης θα πρέπει να υποβληθούν η Έκθεση αυτοψίας ολοσχερούς καταστροφής από την αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. καθώς και τα έντυπα Ε1 και Ε9 του οικονομικού έτους 2009.

    Απάντηση από το ΠΑΣΟΚ

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, σχετικά με τη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δωρεάν ανακατασκευή κτιρίων στις πυρόπληκτες περιοχές των νομών Αττικής και Ευβοίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Ακριβώς όπως το 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε μέσα στην προεκλογική περίοδο να μοιράσει χρηματικά ποσά στους τότε πυρόπληκτους με διαδικασίες που θύμιζαν περισσότερο τριτοκοσμική χώρα, σήμερα έρχεται να μοιράσει ξανά υποσχέσεις και δεκαχίλιαρα", αναφέρει σε δήλωσή του ο Σπ. Κουβέλης, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

    "Είναι προφανές ότι η οικονομική ενίσχυση στους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και την περιουσία τους είναι το ελάχιστο που μπορεί να τους προσφέρει η πολιτεία. Ο χρόνος και ο τρόπος που ανακοινώνεται όμως κάθε κίνηση μιας κυβέρνησης καθορίζει την ειλικρίνεια και τα κίνητρα της", τονίζει ο κ. Κουβέλης.

    Και καταλήγει: "Το ΠΑΣΟΚ είχε πει αμέσως μετά τις πυρκαγιές πως αυτό που χρειάζεται είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την ανάταξη του παραγωγικού και οικιστικού ιστού της Αττικής, και είχε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Όμως η απερχόμενη κυβέρνηση καθηλωμένη από την ακυβερνησία και την απουσία και υποκαθιστάμενη από συμφέροντα, δεν προχώρησε σε τίποτε από αυτά".

    [07] Πλουσιότερη η Ευρώπη

    Η Ευρώπη αναδεικνύεται ως η πλουσιότερη περιοχή του Κόσμου ξεπερνώντας τη Βόρειο Αμερική καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αποστραγγίσει τεράστια οικονομικά αποθέματα, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης ιδιωτικού αμερικανικού ινστιτούτου.

    Ο παγκόσμιος πλούτος, καταμετρημένος σε εταιρικά κεφάλαια, μειώθηκε κάθετα κατά 11,7% από τα 104,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2007 σε 92,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του Boston Consulting Group, μιας συμβουλευτικής εταιρίας στελεχών.

    Ο πλούτος στη Βόρεια Αμερική μειώθηκε περισσότερο από όσο σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Κόσμου σημειώνοντας πτώση κατά 21,8% στα 29,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική ήπειρος βασίζει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της σε μετοχές με συνέπεια να είναι απόλυτα ευάλωτος στις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου της Ουωλ Στριτ.

    Αντίθετα ο πλούτος της Ευρώπης σημείωσε μείωση μόλις κατά 5,8%, γεγονός που καθιστά τη γηραιά ήπειρο κραταιά οικονομικά με σύνολο αποθεμάτων που ανέρχεται σε 32,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    [08] Χωρίς τον Κετσπάγια

    Με τις αναμετρήσεις των ομίλων 5-8 συνεχίζεται σήμερα η πρεμιέρα στο τσάμπιονς λιγκ. Ο Ολυμπιακός, χωρίς τον Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο, υποδέχεται την Αλκμααρ του Λουϊς Φαν Γκάαλ, με στόχο την νίκη που θα τον φέρει σε πλεονεκτική θέση αναφορικά με την υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση, ωστόσο το έργο της ελληνικής ομάδας δεν είναι εύκολο. Οι απογοητευτικές εμφανίσεις των «ερυθρολεύκων» στους τελευταίους αγώνες με Εργοτέλη και Καβάλα, οδήγησαν στην "έξοδο" τον προπονητή, δεδομένο που αναμφισβήτητα θα επηρρεάσει τους ποδοσφαιριστές.

    Οι πρωταθλητές δείχνουν να έχουν πρόβλημα στην φυσική κατάσταση και απέναντι στην ολλανδική ομάδα που συνήθως παρατάσσεται με 4-3-3, ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη και τον έλεγχο του αγώνα. Από την πλευρά τους, οι Ολλανδοί προέρχονται από εκτός έδρας ήττα με 2-1 από την Ντεν Χάαγκ και θα παίξουν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με πρωταρχικό στόχο να μην χάσουν έτσι ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση. Στον άλλο αγώνα του 8ου ομίλου, η Σταντάρ Λιέγης υποδέχεται την Αρσεναλ με τους Λονδρέζους να είναι το «καθαρό» φαβορί για την νίκη, αφού αφενός διαθέτουν καλύτερη ομάδα και αφετέρου, οι Βέλγοι δείχνουν σαφώς αποδυναμωμένοι σε σχέση με την περυσινή ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα.

    Από το υπόλοιπο πρόγραμμα δεσπόζει η αναμέτρηση της Ιντερ με την Μπαρτσελόνα, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 6ου ομίλου. Οι «νερατζούρι» με τον Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο παρουσιάζουν μία αξιόλογη σταθερότητα, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζουν, αφού περισσότερο δείχνουν να ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα, παρά για την ποιότητα θεάματος που προσφέρουν. Από την πλευρά τους, οι Καταλανοί είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και με δεδομένο ότι σκοράρουν «κατά βούληση», θα επιδιώξουν να αρχίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κορυφαία διοργάνωση. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Ντιναμό Κιέβου υποδέχεται την Ρούμπιν Καζάν, με τους γηπεδούχους να έχουν ελαφρό προβάδισμα κυρίως λόγω έδρας.

    Στον 5ο όμιλο, η Λίβερπουλ αναμένεται να έχει ένα εύκολο βράδυ με αντίπαλο την «νεοφώτιστη» στην διοργάνωση Ντεμπρετσένι από την Ουγγαρία, ενώ η Λιόν φιλοξενεί την Φιορεντίνα και θέλει να μπει «με το δεξί» στην διοργάνωση, βάζοντας τις βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

    Τέλος, στον 7ο όμιλο, η Σεβίλη υποδέχεται την -επίσης «πρωτάρα» στο τσάμπιονς λιγκ- Ουνιρέα Ουρζιτσένι από την Ρουμανία και εκτός απροόπτου θα πάρει την νίκη, ενώ φαβορί για την κατάκτηση των τριών βαθμών είναι η Στουτγκάρδη που θα φιλοξενήσει την Ρέιντζερς.

    Τέλος ο Κετσπάγια

    Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου έλαβε οριστικά τέλος. Ούτε τον αγώνα με την Αλκμαάρ, στην πρεμιέρα των ομίλων του τσάμπιονς λιγκ, δεν περίμενε ο Σωκράτης Κόκκαλης για να απολύσει τον Τιμούρ Κετσπάγια. Το έπραξε και τη θέση του Γεωργιανού προπονητή θα αναλάβει προσωρινά ο μέχρι τώρα βοηθός του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

    «Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την, κοινή συναινέσει, λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή Τιμούρ Κετσπάγια. Την τεχνική ηγεσία της ομάδας αναλαμβάνει προσωρινά ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς. Βοηθός του κ. Μπάντοβις θα είναι ο Ανδρέας Νινιάδης».

    Για την αποχώρηση του Τιμούρ Κετσπάγια και για τους Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, Ανδρέα Νινιάδη μίλησε ο Γιάννης Μόραλης σε εκπομπή του «Sentra 103,3». Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός είπε συγκεκριμένα:

    «Εχουν προσφέρει και ως ποδοσφαιριστές και ως τεχνικοί από το τμήμα σκάουτινγκ. Τους γνωρίζουμε και μας γνωρίζουν. Μπορούν να πάνε καλά την ομάδα μέχρι να δει η διοίκηση ποιος θα είναι ο μόνιμος. Σε όλες τους τομείς της ζωής ισχύει το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Τίποτα δεν αποκλείεται. Ούτε μπορώ να αποκλείσω κάτι, ούτε είναι δουλειά μου αυτή. Η ανακοίνωση είναι σαφής, μιλά για προσωρινότητα. Συνήθως μια αλλαγή προπονητή λέμε ότι δίνει διαφορετική ώθηση και κλίμα σε μια ομάδα που δεν πήγαινε καλά. Οσο παρέμενε γράφατε χιλιάδες λόγους για να φύγει. Η ομάδα δεν έδειξε τη δυναμική που επιθυμούσαμε. Ούτε τα αποτελέσματα ήταν τα κατάλληλα. Αυτή ήταν η λύση. Δεν υπάρχουν κρυφοί λόγοι».

    Για τους πιθανούς αντικαταστάτες του Κετσπάγια τόνισε: «Καλό είναι να μην ξεκινήσουν από αύριο οι εφημερίδες και να λένε ότι θα έρθουν πενήντα χιλιάδες προπονητές. Θα είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός σε κάποιες εβδομάδες να πει ποιος προπονητής τον ενδιαφέρει. Ηδη σήμερα βλέπουμε ονόματα προπονητών. Οι φίλαθλοι καλό θα είναι να μην μπουν στο "τρυπάκι" να διαβάζουν δεκάδες ονόματα. Θα δούμε τις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πόσο θα καθίσουν οι Μπάνοτβιτς, Νινιάδης».

    Και για τη στάση του κόσμου πρόσθεσε: «Θα πρέπει οι φίλαθλοι να είναι κοντά στην ομάδα. Πέρασε ένα δύσκολο δεκαήμερα μετά την ήττα από τον Εργοτέλη, την ισοπαλία με την Καβάλα και την κακή εμφάνιση. Θέλουμε τον κόσμο κοντά γιατί είμαστε υπότροποι στην UEFA. Ο Ολυμπιακός έχει τις προϋποθέσεις με τον κόσμο κοντά του να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο».

    Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΕ, ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς αποτελεί προσωρινή λύση, και επομένως ήδη ακούγονται ονόματα προπονητών που μπορεί να αναλάβουν την ομάδα.

    Το όνομα του Αλέξη Αλεξανδρή βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, ακούστηκε και αυτό του Τάκη Λεμονή, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκύπτει από κάπου (προς το παρόν τουλάχιστον), κάποιοι άλλοι ανέφεραν τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς, όμως κι αυτό το σενάριο δείχνει εξαιρετικά δύσκολο, ενώ από την ξένη αγορά έχουν προκύψει οι περιπτώσεις των Κίκε Φλόρες και Λουτσιάνο Σπαλέτι, κυρίως γιατί και οι δύο είναι χωρίς ομάδα, ενώ αναφέρθηκε ακόμη και ο Ζίκο. Ωστόσο, αν ο Ολυμπιακός στραφεί τελικά σε λύση από το εξωτερικό, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι δύο χώρες που φαίνεται να τον ενδιαφέρουν και να τον απασχολούν περισσότερο.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αμέσως προηγούμενα εικοσιτετράωρα, που υπήρχε πλέον έντονη η αίσθηση ότι "τελειώνει" ο Τιμούρ Κετσπάγια, εξετάστηκε και η περίπτωση του Νίκου Νιόπλια, καθώς ως προπονητής της Εθνικής Ελπίδων έχει κερδίσει την εκτίμηση αρκετών μέσα στον Ολυμπιακό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 September 2009 - 6:30:29 UTC