Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε γυναίκα το βραβείο "Ε.Βλάχου"
  • [02] Τηλεμαχία: Ορίστηκαν οι ημερομηνίες
  • [03] Δημοσκόπηση της MRB
  • [04] Εκδήλωση για τον Γ.Κρανιδιώτη
  • [05] Απειλούνται με εξαφάνιση
  • [06] Απόσυρση των ΙΧ
  • [07] Σε θέση μάχης

  • [01] Σε γυναίκα το βραβείο "Ε.Βλάχου"

    Σε γυναίκα δημοσιογράφο περιφερειακού Μέσου Ενημέρωσης θα δοθεί εφέτος το ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο "Ελένη Βλάχου".

    Η Μαρία Νικολάου, δημοσιογράφος με πολλαπλή δραστηριότητα, θα τιμηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Γερμανική Πρεσβεία στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23. Την απονομή του βραβείου θα κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Σιούφας.

    Το βραβείο συνοδεύεται από ένα ταξίδι στη Γερμανία, με πρόσκληση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, και από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Στη νικήτρια παρέχεται επιπλέον δύο χρόνια δωρεάν πρόσβαση στις διάφορες υπηρεσίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Χορηγοί είναι φέτος οι εταιρίες "B/S/H/ Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε." και "Bayer Ελλάς".

    Το βραβείο, το οποίο φέρει το όνομα της έγκριτης δημοσιογράφου και εκδότριας Ελένης Βλάχου, απονέμεται ανά διετία για εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της ειδησεογραφικής κάλυψης και του σχολιασμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων για λογαριασμό ελληνικών ΜΜΕ (στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο).

    Πρώτος τιμηθείς ήταν το 2003 ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Τα Νέα", Ιωάννης Ε. Διακογιάννης, οποίος δυστυχώς έχει πλέον φύγει από τη ζωή. Το 2005 τιμήθηκε ο Κώστας Ιορδανίδης, της εφημερίδας "Η Καθημερινή", ενώ το 2007 ο Κώστας Αργυρός, από την ΕΡΤ και τον "Ελεύθερο Τύπο".

    Περισσότερες πληροφορίες για το δημοσιογραφικό βραβείο θα βρείτε στη νέα ιστοσελίδα, http://web.ana-mpa.gr/vlachou/, την οποία επιμελείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [02] Τηλεμαχία: Ορίστηκαν οι ημερομηνίες

    Μετά από συμφωνία στις ημερομηνίες, το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών θα γίνει τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και η αναμέτρηση Καραμανλή-Παπανδρέου την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου. Συνεννοήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος μίλησε για «εκβιαστικά διλήμματα» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και «απαράδεκτη στάση». Εντούτοις αποδέχτηκε τις δύο ημερομηνίες τις οποίες πρότεινε η Ιπποκράτους.

    «Το ΠΑΣΟΚ μας έστειλε επιστολή με την οποία επιβεβαίωσε τις αρχικές μας υποψίες. Ότι δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του αποφεύγουν τον απευθείας διάλογο» ανέφερε ο κ. Αντώναρος.

    «Εμείς δεν θα το ακολουθήσουμε. Παρά την απαράδεκτη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεχόμαστε τις δυο ημερομηνίες που αναφέρει στην επιστολή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Αντώναρος, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απέρριψε τρεις δικές του προτάσεις.

    Αλλά και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «με διαδικαστικά τερτίπια και διάφορες ανακριβείς προφάσεις, έστρωνε το χαλί της υπαναχώρησης».

    Παρ' όλα αυτά, όπως πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, «δηλώνουμε από τώρα ότι αποδεχόμαστε τις ημερομηνίες τις οποίες προτείνει, παρά το γεγονός ότι εμείς είχαμε προτείνει τρεις διαφορετικές ημερομηνίες, που απέρριψε το ΠΑΣΟΚ.

    Νωρίτερα, με επιστολή του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις δύο τηλεμαχίες, αντιπροτείνοντας ορισμένους όρους και ημερομηνίες.

    Σε ό,τι αφορά στην τηλεοπτική συζήτηση όλων των αρχηγών, ο Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στις προτάσεις του για «άμεσο διάλογο, συμμετοχή των πολιτών και αναβάθμιση της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης».

    «Οι προτάσεις που διατυπώνονται στην επιστολή σας δεν καλύπτουν αυτά τα κριτήρια, αλλά αντίθετα επιδεινώνουν τους όρους διαλόγου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας τις προτάσεις που είχε κάνει ο κ. Αντώναρος την προηγούμενη ημέρα.

    Αναφορικά με την τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι πρέπει να ισχύουν οι ίδιες γενικές αρχές.

    Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι παρά τις αντιρρήσεις του θα συμμετάσχει στον τηλεοπτικό διάλογο.

    Επίσης, με επιστολή του προς τον κ. Αντώναρο, και ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι «ο τρόπος διεξαγωγής του ντιμπέιτ δεν είναι ικανοποιητικός και χρειάζεται επανεξέταση» προκειμένου ο διάλογος να γίνει πιο ζωντανός και πιο ουσιαστικός. Εντούτοις, όπως προσθέτει, «κανένα διαδικαστικό πρόβλημα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι ώστε να ακυρωθεί η ισότιμη προβολή σε επίπεδο αρχηγών, μια πράξη που ευνοεί απροκάλυπτα τον δικομματισμό».

    [03] Δημοσκόπηση της MRB

    Νέα δημοσκόπηση της MRB δημοσιεύται στο newstime.gr. Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 35,9%, η Νέα Δημοκρατία 29,7%, το ΚΚΕ 7,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,5% και ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,5%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μένουν στο 2,5% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 13,2%.

    Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία διευρύνεται στις 7 μονάδες καθώς η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 35% και το ΠΑΣΟΚ 42%. Το ΚΚΕ σε αυτόν τον δείκτη λαμβάνει 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4% και ο ΛΑ.Ο.Σ. 6%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μένουν εκτός Βουλής, με 2,5%.

    Στην εκτίμηση εδρών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, το ΠΑΣΟΚ σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση 155 εδρών. Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 96 έδρες, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας λαμβάνει 22 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 11 και ο ΛΑ.Ο.Σ. 16, σε μία πεντακομματική Βουλή.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπερτερεί του Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα για τον "καταλληλότερο πρωθυπουργό", έστω και οριακά, λαμβάνοντας 38,4% έναντι 37,7% (διαφορά 0,7%). Η απάντηση "κανένας από τους δύο" συγκεντρώνει το 21,8% των απαντήσεων.

    [04] Εκδήλωση για τον Γ.Κρανιδιώτη

    Τη «σύνθετη προσωπικότητα» του Γιάννου Κρανιδιώτη, τον «οραματιστή, πραγματιστή, ισορροπιστή, ιδεαλιστή, διαπραγματευτή, επιτελικό, διανοούμενο και πολιτικό», όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Στ. Περράκης, τίμησαν σε εκδήλωση που οργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδης, ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ καθηγητής Ν. Κοτζιάς και οι καθηγητές Χρ. Ροζάκης και Χάρης Παμπούκης. Παραβρέθηκαν επίσης, η μητέρα του εκλιπόντος Χρυσώ Κρανιδιώτη και οι επιζήσαντες συνταξιδιώτες του στη μοιραία πτήση του Φάλκον, Γρ. Παπαδόπουλος, Μ. Μπεγλίτη και Αλφ. Βιτάλης.

    Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών που φέρει το όνομα του «Γιάννου Κρανιδιώτη», ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην «τραγική απώλεια» του «φίλου και συνεργάτη», του «ακάματου, συνεπούς, επίμονου στους στόχους του πολιτικού άνδρα», του «ευαίσθητου πολίτη, του απλού και προσηνούς ανθρώπου». Ανατρέχοντας στα προ δεκαετίας πεπραγμένα, ο Κ. Σημίτης σημείωσε ότι ο Γ. Κρανιδιώτης είχε επεξεργαστεί τη στρατηγική ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., πιστεύοντας «με ολοκληρωμένο σκεπτικό» ότι αυτή η προοπτική «θα λειτουργούσε ως καταλύτης στην επίλυση του Κυπριακού». Με την ευρωπαϊκή δέσμευση της έναρξης της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, η Ελλάδα ήρε το βέτο στην Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε.- Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια, «Αθήνα και Λευκωσία υποστηρίξαμε την ανάγκη της ενιαίας ανάπτυξης της διεύρυνσης και όχι την κατάτμησή της σε χωριστές υποψηφιότητες», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.. Η αντίληψη αυτή αρχικά ήταν μειοψηφική αλλά τελικά επικράτησε, είπε ο κ. Σημίτης, και τον Δεκέμβριο 1997 στο Λουξεμβούργο αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας διεύρυνσης. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, αλλά και αργότερα στον σχεδιασμό της στρατηγικής του Ελσίνκι, ο Γιάννος Κρανιδιώτης είχε μια καίρια και πολύτιμη συμβολή, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας καταληκτικά «πόσα περισσότερα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει, αν δεν υπήρχε το κενό που άφησε πίσω του».

    Ο Νίκος Κοτζιάς δίνοντας τον λόγο στον Χρ. Ροζάκη μίλησε για το «πρότυπο του επαγγελματία πολιτικού», που ενσάρκωνε ο Γιάννος Κρανιδιώτης, αναφέρθηκε στη βαθειά «ελληνικότητά του, όπως μόνον οι Κύπριοι μπορούν να έχουν» και υπογράμμισε πως ο εκλιπών «ήξερε το Υπουργείο Εξωτερικών, τους μηχανισμούς, τις διαδικασίες και το προσωπικό του, όσο κανείς άλλος».

    Ο Χρήστος Ροζάκης επεσήμανε πως «αν στα ελληνοτουρκικά η απουσία του Κρανιδιώτη είχε σημαντικές επιπτώσεις, στο Κυπριακό η απουσία του ήταν καταλυτική». Ο ομιλητής σημείωσε πως ο Γιάννος Κρανιδιώτης είχε «σαφείς ιδέες αλλά και επιμονή στην άρση των εμποδίων», ήταν οπαδός της «υπέρβασης των στερεοτυπικών αντιλήψεων» και διακρινόταν από μια «πίστη στην Ευρώπη και στην πολιτική ανεξιθρησκία».

    Ο Χάρης Παμπούκης σημείωσε πως ο Γ. Κρανιδιώτης «έδωσε αξία στην πολιτική», ενώ με την επιλογή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου ως μηχανισμού διευκόλυνσης της λύσης του Κυπριακού, διατύπωσε μιαν «επαναστατική για την εποχή πρόταση». Η ίδια η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ο ομιλητής, χωρίς να τεθεί ως προϋπόθεση η πρωθύστερη λύση του Κυπριακού, «υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας» στην οποία είχε καίρια συμβολή ο Γ. Κρανιδιώτης.

    Ο Στ.Περράκης ανέτρεξε τέλος στην προσωπικότητα του «πολιτικού - διανοούμενου, με το μεγάλο συγγραφικό έργο» και στα χαρακτηριστικά της πολιτικής του δράσης.

    Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδης.

    [05] Απειλούνται με εξαφάνιση

    Ένα στα έξι θηλαστικά της Μεσογείου απειλείται με εξαφάνιση, κυρίως λόγω της καταστροφής της φυσικής κατοικίας τους εξαιτίας της αστικοποίησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, που εδρεύει στη Γενεύη.

    Από τα 320 είδη θηλαστικών, τα 49 κρίθηκαν απειλούμενα, συμπεριλαμβανομένων 20 που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    Το 3% κρίθηκαν "απειλούμενα σε κρίσιμο στάδιο", μεταξύ αυτών η μεσογειακή φώκια "μονάχους" και ο ιβηριανός λυγξ. Το 5% θεωρούνται "απειλούμενα" και το 8% "ευάλωτα". Συνολικά το 16% των θηλαστικών, δηλαδή περίπου ένα στα έξι, βρίσκεται υπό μικρότερη ή μεγαλύτερη απειλή εξαφάνισης.

    Η καταστροφή της φυσικής κατοικίας των ζώων επηρεάζει δραματικά το 90% των απειλούμενων ειδών και αποτελεί το κυριότερο πρόβλημά τους, σύμφωνα με την μελέτη, που κάνει έκκληση για ανάληψη διεθνούς δράσης, ώστε να προστατευθούν περιοχές-κλειδιά, να διασωθούν φυσικά καταφύγια και να διασφαλιστεί η βιοποικιλότητα.

    Μεγάλοι αριθμοί απειλούμενων ζώων υπάρχουν στα βουνά της Τουρκίας, στη βορειοδυτική Αφρική και στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος). Μεγάλη πίεση δέχονται τα μεγάλα φυτοφάγα θηλαστικά, όπως τα ελάφια και οι λαγοί, αλλά και τα σαρκοφάγα. Ορισμένα είδη, όπως ο κοινός ιπποπόταμος, έχουν ήδη εξαφανιστεί από τη Μεσόγειο.

    Η μελέτη καλεί τους κατοίκους των μεσογειακών περιοχών να αποκαταστήσουν τις φυσικές κατοικίες και τις αλυσίδες διατροφής των μεγάλων θηλαστικών και να τους ενθαρρύνει να ανεχτούν και να συνυπάρξουν με αυτά τα ζώα, ακόμα και με τα αρπακτικά, μεταξύ άλλων εφαρμόζοντας καλύτερες νομοθεσίες σχετικά με το κυνήγι.

    Η μελέτη, που δεν συμπεριέλαβε τις φάλαινες και τα δελφίνια, συμπέρανε επίσης ότι το 27% των μεσογειακών θηλαστικών εμφανίζουν πληθυσμό σε φάση συρρίκνωσης, το 31% σταθερούς πληθυσμούς και μόνο το 3% αυξανόμενους. Η τάση για το υπόλοιπο 30% παραμένει άγνωστη προς το παρόν.

    Ήταν η πρώτη φορά που η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης αξιολόγησε όλα τα μεσογειακά είδη για πιθανή συμπερίληψή τους στην "κόκκινη λίστα" των απειλουμένων ειδών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Απόσυρση των ΙΧ

    Υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με στόχο την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η οποία προβλέπει:

    -Περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας.

    -Ανανέωση του στόλου των οχημάτων και απόσυρση παλαιών.

    -Εφαρμογή « πράσινου» δακτυλίου.

    Με τη δημοσίευση της πράξης στο φύλλο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως θα εκδοθούν ταυτόχρονα και τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις. Οι δύο πρώτες που αφορούν τα περιβαλλοντικά τέλη και την απόσυρση θα εκδοθούν από το υπουργείο Οικονομίας, ενώ η τρίτη για τον πράσινο δακτύλιο θα εκδοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ ξεκινάει η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης.

    Υπενθυμίζεται ότι το όφελος από την απόσυρση ανά κατηγορία αποσυρόμενου επιβατικού ΙΧ είναι το εξής:

    έως 900 κ.εκ. 500 ευρώ

    900-1.400 κ.εκ. 1.000 ευρώ

    1.400-2.000 κ.εκ. 1.500 ευρώ

    2.000-2.400 κ.εκ. 1.800 ευρώ

    2.400+ κ.εκ. 2.200 ευρώ

    Μάλιστα υπάρχει και επιπλέον όφελος που φτάνει τα 1.000 ευρώ για την αγορά νέου οχήματος προδιαγραφών EURO4 ή EURO5. Στόχος των μέτρων είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω της απόσυρσης περίπου 730.000 οχημάτων (60% του γηρασμένου στόλου) μέχρι τα τέλη του 2012, που έχει ισχύ το μέτρο. Τα αυτοκίνητα που ανακοινώθηκε ότι θα μπορούν να αποσυρθούν ανήκουν στις κλάσεις Β, Γ και Δ, δηλαδή είναι εκείνα που έχουν κυκλοφορήσει έως τις 31/12/2004.

    Μάλιστα η δαπάνη απόσυρσης και ανανέωσης του στόλου οχημάτων για την περίοδο 2009-2012, έχει υπολογιστεί στα 2.301 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας και του ΦΠΑ από τις επιπλέον πωλήσεις οχημάτων, υπολογίστηκε στα 1.701,1 εκατ. ευρώ.

    Για πλειστηριασμούς και ΦΠΑ

    Υπογράφηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για την τμηματική καταβολή σε τρεις δόσεις του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις καθώς και την αναστολή πλειστηριασμών από τα πιστωτικά Ιδρύματα για χρέη ιδιωτών έως 200.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές οι επιχειρήσεις είναι υποκείμενες στο ΦΠΑ και τηρούν βιβλία Α΄, Β΄ή Γ΄κατηγορίας μπορούν να καταβάλουν το 30% του ΦΠΑ που τους αναλογεί με την υποβολή της δήλωσης και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο ποσό σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της κάθε μίας από τις δύο αυτές δόσεις θα προσαυξάνεται κατά 1% ενώ δεν θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις της νομοθεσίας.

    Σε ό,τι αφορά την αναστολή των πλειστηριασμών έχει ισχύ μέχρι 31/12/2009 και αφορά χρέη ιδιωτών μέχρι 200.000 ευρώ.

    [07] Σε θέση μάχης

    Με τις αναμετρήσεις της πρώτης αγωνιστικής αρχίζει σήμερα η φάση των ομίλων στην νεοσύστατη διοργάνωση Γιουρόπα Λιγκ, που από εφέτος αντικαθιστά το κύπελλο UEFA. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Γαλατασαράι και θέλει την νίκη για να μπει «με το δεξί» στην διοργάνωση. Οι παίκτες του Χενκ Τεν Κάτε δείχνουν σε καλή κατάσταση, παραμένουν χωρίς βαθμολογικές απώλειες στο ελληνικό πρωτάθλημα και έχουν προβάδισμα απέναντι στην τουρκική ομάδα.

    Από την πλευρά της, η Γαλατασαράι που επίσης έχει πολύ καλή παρουσία στο τουρκικό πρωτάθλημα, θα παραταχθεί στο ΟΑΚΑ με πρωταρχικό στόχο να μην ηττηθεί και να εκμεταλλευθεί τις αντεπιθέσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν από την εξέλιξη του αγώνα. Παράλληλα, η ΑΕΚ έχει δύσκολο έργο καθώς φιλοξενείται από την Εβερτον. Οι Αγγλοι δεν έχουν ξεκινήσει καλά στην πρέμιερ λιγκ και στοχεύουν σε διάκριση στο Γιουρόπα Λιγκ, αφού είναι το φαβορί του ομίλου. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αναμένεται να παρατάξει την Ενωση με στόχο να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα.

    Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι αγώνες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με την Αντερλεχτ, της Λιλ με την Βαλένθια, της Ραπίντ Βιένης με το Αμβούργο, της Φενερμπαχτσέ με την Τβέντε και της Νασιονάλ με την Βέρντερ Βρέμης.

    Με το "δεξί" ο Ολυμπιακός

    Υπό το βλέμμα του νέου προπονητή του Ζίκο, ο Ολυμπιακός στην πρεμιέρα του 8ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ στο γήπεδο Καραϊσκάκη νίκησε 1-0 την Αλκμααρ με γκολ του Τοροσίδη στο 79'.

    Με υπηρεσιακό προπονητή τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς και με ένα απρόοπτο της τελευταίας στιγμής, καθώς ο Ντιντιέ Ντομί τραυματίστηκε στο ζέσταμα, η πειραϊκή ομάδα μπήκε μουδιασμένα στο γήπεδο, με αποτέλεσμα στο πρώτο τέταρτο η Αλκμααρ να ελέγχει πλήρως τον αγώνα. Μάλιστα στο 9' έχασε σπουδαία ευκαιρία, όταν ο εκπληκτικός Ντεμπελέ μπήκε από δεξιά και γύρισε στον Μάρτενς, ο οποίος εξ επαφής σε κενή εστία έστειλε την μπάλα πάνω από το δοκάρι.

    Μετά το 20' ο Ολυμπιακός ισορρόπησε κάπως τα πράγματα, χωρίς όμως να καταφέρει κάτι ουσιαστικό, αφού είχε σαφέστατο πρόβλημα ανάπτυξης και τον Ντιόγκο... εξαφανσιμένο. Ετσι απειλητικός φάνηκε μόνο στο 40', όταν ο δραστήριος Ζαϊρί σέντραρε και ο Βραζιλιάνος επιθετικός με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ. Μοιραία το α' ημίχρονο έκλεισε χωρίς γκολ.

    Σαφώς πιο βελτιωμένοι και με περισσότερο θάρρος μπήκαν οι «ερυθρόλευκοι» στην επανάληψη και στο 58' ο Ντουντού βρέθηκε αμαρκάριστος μέσα από την περιοχή, αλλά σούταρε ψηλά άουτ. Με ένα σουτ του Ντα Σίλβα, που πέρασε μόλις άουτ, «απάντησε» και η Αλκμααρ στο 60'. Στη συνέχεια και πάλι ο Ολυμπιακός «κάθισε», παρ' όλα αυτά, στο 79' κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα, όταν ο Ζαϊρί σέντραρε από δεξιά και ο Τοροσίδης με κεφαλιά έκανε το 1-0.

    Τρία λεπτά αργότερα, ο Νικοπολίδης κράτησε το μηδέν στην άμυνα, όταν απέκρουσε με δυσκολία το σουτ του Ντεμπελέ. Στο τελευταίο δεκάλεπτο και με τον Στολτίδη στο παιχνίδι για πρώτη φορά το 2009, ο Ολυμπιακός αμύνθηκε σωστά και πήρε την πολύτιμη νίκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 September 2009 - 6:30:33 UTC