Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σούπερ Λίγκα: Δυνατά παιχνίδια
  • [02] Καινοτόμα τρόφιμα από την περιοχή του Κίσαβου
  • [03] Στο δρόμο προς τον τελικό

  • [01] Σούπερ Λίγκα: Δυνατά παιχνίδια

    Πολύ δυνατά παιχνίδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 4ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Τα φώτα δικαίως στρέφονται στην Τούμπα για την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, ενώ την Κυριακή, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Αρη. Η αυλαία θα ανοίξει αύριο με τρεις αγώνες.

    Στο Καυταντζόγλειο, ο Ηρακλής φιλοξενεί τη Λάρισα, ενώ η Καβάλα παίζει με τον Ατρόμητο και ο Πανιώνιος με τον Αστέρα Τρίπολης. Ντέρμπι και στην Ξάνθη, την επομένη, με την τοπική ομάδα να υποδέχεται τον Πανθρακικό.

    Τέλος η ΑΕΚ, που προέρχεται από τη βαριά ήττα κόντρα στην Έβερτον για το Γιουρόπα Λιγκ, φιλοξενείται στα Γιάννινα από τον ΠΑΣ και θέλει τη νίκη που θα τη διατηρήσει αήττητη στο πρωτάθλημα, αλλά και να ανανεώσει την ψυχολογία της ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στον εξ αναβολής αγώνα της Τετάρτης.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις:Σαββατο 19 Σεπτεμβριου

    (Καβάλα) Καβαλα - Ατρομητος Αθ. 16:45 Νova

    (Νέα Σμύρνη) Πανιωνιος - Αστ. Τριπολης 16:45 Σκαϊ

    (Καυτανζόγλειο) Ηρακλης - Λαρισα 19:00 Νova

    Κυριακη 20 Σεπτεμβριου

    (Λειβαδιά) Λεβαδειακος - Εργοτελης 16:45 Νova

    (Ιωάννινα) ΠΑΣ Γιαννινα - ΑΕΚ 16:45 Νova

    (Ξάνθη) Ξανθη - Πανθρακικος 16:45 ΝΕΤ

    (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκος - Αρης 19:00 Νova

    (Τούμπα) ΠΑΟΚ - Ολυμπιακος 21:15 Νova

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Παναθηναϊκός 3 3-0-0 1-0-0 2-0-0 5-0 9

    2. Άρης 3 2-1-0 2-0-0 0-1-0 4-2 7

    3. ΑΕΚ 2 2-0-0 1-0-0 1-0-0 2-0 6

    4. Αστέρας Τρίπολης 3 1-2-0 0-2-0 1-0-0 2-1 5

    5. ΠΑΟΚ 2 1-1-0 1-0-0 0-1-0 4-1 4

    . Ολυμπιακός 2 1-1-0 0-1-0 1-0-0 2-0 4

    . ΠΑΣ Γιάννινα 3 1-1-1 1-0-0 0-1-1 3-2 4

    . Ηρακλής 3 1-1-1 0-1-0 1-0-1 4-4 4

    . Καβάλα 3 1-1-1 0-0-1 1-1-0 1-1 4

    . Εργοτέλης 3 1-1-1 1-0-1 0-1-0 2-4 4

    11. Λεβαδειακός 3 1-0-2 1-0-1 0-0-1 1-4 3

    12. Λάρισα 3 0-2-1 0-1-1 0-1-0 2-4 2

    13. Πανιώνιος 2 0-1-1 0-1-0 0-0-1 1-2 1

    . Ατρόμητος 3 0-1-2 0-0-1 0-1-1 2-4 1

    . Ξάνθη 3 0-1-2 0-1-0 0-0-2 1-3 1

    16. Πανθρακικός 3 0-0-3 0-0-2 0-0-1 1-5 0

    [02] Καινοτόμα τρόφιμα από την περιοχή του Κίσαβου

    Στη δημιουργία καινοτόμων τροφίμων, εμπλουτισμένων με εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών από την περιοχή του Κίσαβου, στοχεύουν η Νομαρχία Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Λάρισας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν από κοινού και η οποία πήρε πράσινο φως και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας.

    Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα θα αξιολογηθούν ως προς τις βιολογικές τους ιδιότητες- ειδικά για την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, τη δράση τους έναντι καρκινικών κυττάρων- και θα δοκιμαστούν σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί, αν μπορούν να δράσουν αντιοξειδωτικά.

    Το έργο περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις φάσεις. Στην πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί καταγραφή και συλλογή φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών στην περιοχή του Κίσαβου, ανάλυση χημικών και βιοχημικών χαρακτηριστικών των βοτάνων και άλλων συστατικών της χλωρίδας της περιοχής, σε συνεργασία με τα άλλα ερευνητικά Ιδρύματα, που συμμετέχουν στο έργο, ως προς τα μικροσυστατικά.

    Επίσης, θα γίνει λεπτομερής μελέτη ως προς τις βιολογικές ιδιότητες, με έμφαση στην αντιοξειδωτική δράση των φαρμακευτικών αυτών φυτών, που είναι ευρέως ενδημικά της περιοχής Κίσαβου, Μαυροβουνίου.

    Η ανάλυση των συστατικών αναμένεται να καταδείξει ότι, η συγκέντρωση μικροσυστατικών σε κάθε βότανο διαφέρει σημαντικά ακόμη και σε συγγενή είδη άλλων περιοχών ή ακόμη και της ίδιας περιοχής. Τα αποτελέσματα αναμένεται να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των βοτάνων και στην εξέταση των πιθανών νέων χρήσεων για φαρμακευτικούς ή διατροφικούς λόγους. Θα γίνουν δοκιμές για την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση των εκχυλισμάτων με πλήθος μοριακών τεχνικών.

    Στη δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί η ενσωμάτωση των εκχυλισμάτων των φαρμακευτικών φυτών που θα προεπιλεγούν από την προηγούμενη φάση ή των εκχυλισμάτων τους, σε διάφορα παραδοσιακά τρόφιμα της περιοχής προς εμπλουτισμό τους, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι), προϊόντα κρέατος, αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

    Παράλληλα, θα δοκιμασθούν μία σειρά άλλων προϊόντων στα οποία αναμένεται να υπάρχει σημαντική συνεργιστική δράση των βοτάνων, όπως εμπλουτισμό ελαίων (π.χ. ελαιολάδου για παραγωγή ελαίων υψηλής βιολογικής αξίας αλλά και πολύ υψηλής προστιθέμενης αξίας ή προσθήκη σε αλκοολούχα ποτά όπως το τσίπουρο για παραγωγή νέων προϊόντων με πιθανή βιολογική δράση).

    Θα πραγματοποιηθούν ακόμη αρκετές δοκιμές με διαφορετικές παραμέτρους παραγωγής, όπως σύστασης αλλά και τρόπων παρασκευής των τροφίμων και θα ληφθεί μέριμνα ώστε τα προϊόντα που θα παραχθούν, όταν φθάσουν να παράγονται μαζικά, να παράγονται εύκολα σε μονάδες που πληρούν τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας τροφίμων.

    Στην τρίτη φάση, αναμένεται να γίνει η αξιολόγηση των νέων προϊόντων, όλων των δοκιμών. Ο βασικός ποιοτικός έλεγχος των παραγόμενων τροφίμων με ενόργανες μεθόδους ανάλυσης για χημικές, φυσικές (ρεολογικές ιδιότητες, υφή, χρώμα, κ.α.) και μικροβιολογικές παραμέτρους αλλά και ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, χρησιμοποιώντας πάνελ εξειδικευμένων δοκιμαστών, ειδικών στο κάθε προϊόν ή προσωπικού που θα εκπαιδευθεί για το σκοπό αυτό.

    Θα γίνει επίσης χημική και διατροφική ανάλυση των νέων προϊόντων για να διαπιστωθεί, αν υπάρχουν τροποποιήσεις στην περιεκτικότητα κάποιων συστατικών, μετά την προσθήκη των βοτάνων και των εκχυλισμάτων τους, όπως για παράδειγμα η μείωση της οξείδωσης των λιπών λόγω της παρουσίας των αντιοξειδωτικών ουσιών των βοτάνων. Θα πραγματοποιηθούν αρκετές δοκιμές οργανοληπτικού ελέγχου ιδιαίτερα για τα προϊόντα των τελικών δοκιμών. Τα προϊόντα θα ελεγχθούν τόσο αμέσως μετά την παρασκευή του προϊόντος, όσο και μετά από αρκετό χρόνο.

    Στην τέταρτη και τελευταία φάση αναμένεται να γίνει η αξιολόγηση των νέων εμπλουτισμένων τροφίμων προς τις βιολογικές τους ιδιότητες, ειδικά αντιοξειδωτική δράση.

    Επίσης, θα αξιολογηθεί η πιθανή δράση των συστατικών των τροφίμων έναντι καρκινικών κυττάρων, καθώς και ο ρόλος των νέων αυτών τροφίμων ως αντιοξειδωτικοί παράγοντες με δοκιμές σε ανθρώπους εθελοντές.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτας, ο οποίος είναι και ο επιστημονικά υπεύθυνος της προσπάθειας, το έργο αυτό αναμένεται να αναδείξει τις σημαντικές βιολογικές ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών του Κίσαβου και ταυτόχρονα να οδηγήσει στην εκμετάλλευση των φυτών, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στην παραγωγή καινοτόμων τροφίμων, με προφανές ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία.

    "Ένα γιαούρτι με εκχύλισμα από ελιά ή φρούτα, πλούσιο σε ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση- εξηγεί ο κ. Κουρέτας- θα δίνει στο τρόφιμο ενδιαφέρουσες ιδιότητες και ταυτόχρονα μπορεί να παρακινήσει και το ενδιαφέρον των εργοστασίων τροφίμων για την παρασκευή νέων βιολειτουργικών τροφίμων με καινοφανείς ιδιότητες".

    Για το σκοπό αυτό, καταλήγει, χρειάζεται η σε βάθος μελέτη των διαφόρων εκχυλισμάτων τοπικών φυτών εάν και τα πόσον ασκούν αντικαρκινική δράση, με βάση την σύγχρονη τεχνολογία της μοριακής βιολογίας, σε ευκαρυωτικά κύτταρα, όπως παρουσιάζεται στην παρούσα ερευνητική πρόταση.

    [03] Στο δρόμο προς τον τελικό

    Πιστή στο ραντεβού της στα ημιτελικά για τρίτο διαδοχικό Ευρωμπάσκετ η Εθνική, ξεπέρασε το εμπόδιο της Τουρκίας, 76-74 στην παράταση στον προημιτελικό του Κατοβίτσε και απόψε (19:30, ΝΕΤ) αντιμετωπίζει την παγκόσμια πρωταθλήτρια και "αργυρή" πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία στο δρόμο προς τον τελικό. Η ελληνική ψυχή μίλησε μία ακόμη φορά μπροστά σε 300 Έλληνες φιλάθλους στο κλειστό "Σπόντεκ" και τα τρίποντα των Σπανούλη, Ζήση και Πρίντεζη στέλνουν την Εθνική απευθείας στο Μουντομπάσκετ του 2010 στην Τουρκία.

    Γιόνας Καζλάουσκας (Ομοσπονδιακός προπονητής Ελλάδας): "Θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την Ισπανία μέσα σε λίγες ώρες μετά από ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση. Ακόμη, όμως, και αν νιώθουμε λίγο κουρασμένοι, αυτή η νίκη θα μας τονώσει ψυχολογικά και θα μας δώσει το κίνητρο να παλέψουμε για το καλύτερο. Θα είναι δύσκολο. Κανονικά θα έπρεπε οι ομάδες να αγωνίζονται τις ίδιες ημέρες και ώρες και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος για τη μεγάλη νίκη που πετύχαμε σήμερα. Είναι δύσκολο να μιλάς μετά από ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι. Γενικά στο μεγαλύτερο μέρος ελέγχαμε τον αγώνα, αλλά στο τελευταία δεκάλεπτο χάσαμε τη συγκέντρωσή μας για περίπου δύο λεπτά και αυτό έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να προσπεράσει. Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι στο διάστημα αυτό δεν τα παρατήσαμε. Συνεχίσαμε να παλεύουμε και με καλή άμυνα πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Κλειδί της νίκης θεωρώ πως ήταν η πολύ καλή άμυνα, ο Σπανούλης, αλλά και όλη η ομάδα που πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις. Ηταν πραγματικά δύσκολο όταν οι παίκτες μου άρχισαν να κάνουν λάθη. Είχα μόλις ένα τάιμ άουτ και δεν μπορούσα να το ξοδέψω λέγοντας τους γιατί το κάνατε αυτό και γιατί το κάνατε το άλλο. Ήταν πραγματικά δύσκολο. Και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν νευρικά και οι δύο ομάδες έκαναν λάθη. Όπως είπα, όμως, και πριν το θετικό είναι ότι ποτέ δεν σταματήσαμε να παλεύουμε. Αυτά τα λάθη ήταν πραγματικά απίστευτα."


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 September 2009 - 6:30:20 UTC