Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντοπισμός καρκίνου με αιματολογικές εξετάσεις
  • [02] Αναρρώνει η Ντ. Μπακογιάννη
  • [03] Αποτελέσματα Σούπερ Λίγκα
  • [04] Συναυλία του Χουάνες στην Κούβα
  • [05] Το πιο κρύο μέρος ο νότιος πόλος ...της Σελήνης

  • [01] Εντοπισμός καρκίνου με αιματολογικές εξετάσεις

    Δύο νέα αιματολογικά τεστ μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίζουν τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του στομάχου απλά, φθηνά και έγκαιρα χωρίς την ανάγκη για επεμβατικές διαδικασίες ή δυσάρεστες εξετάσεις, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

    Τα τεστ, το ένα από τα οποία ανέπτυξε η βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας OncoMethylome και το άλλο επιστήμονες στη Γερμανία, χρησιμοποιούν δείγματα αίματος για να εντοπίσουν συγκεκριμένα γενετικά σήματα της ασθένειας και μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να προβλέψει αν είναι πιθανό να επεκταθεί.

    Ο Ερνστ Κάιπερς, ένας ειδικός στον καρκίνο του εντέρου στο Πανεπιστήμιο Έρασμος του Ρότερνταμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα νέα τεστ σηματοδοτούν μια πολλά υποσχόμενη πρόοδο στο πεδίο της ανάπτυξης πιο απλών εξετάσεων.

    "Το δείγμα αίματος μπορεί να το πάρουν νοσηλεύτεριες χωρίς ειδικό εξοπλισμό ή εκπαίδευση", δήλωσε ο Γιουστ Λουβάγκι της OnkoMethylome.

    Η Ουλρίκε Στάιν, η οποία παρουσίασε τα ευρήματά της μαζί με τον Λουβάγκι στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο ECCO-ESMO στο Βερολίνο, δήλωσε πως το τεστ της είναι το πρώτο που μπορεί να εντοπίζει στο αίμα σήματα ενός συγκεκριμένου γονιδίου, του S100A4, που είναι γνωστό ότι συνδέεται με τον καρκίνο.

    Το τεστ της Στάιν βρίσκει διάφορους τύπους καρκίνων, περιλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου και του γαστρικού καρκίνου, και έχει επίσης δείξει ότι μπορεί να εντοπίζει σε ποιούς ασθενείς ο καρκίνος τους είναι πιθανό να επεκταθεί.

    [02] Αναρρώνει η Ντ. Μπακογιάννη

    Στο στάδιο της ανάρρωσης βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Η κα Μπακογιάννη, η οποία εισήχθη την Παρασκευή με συμπτώματα πνευμονίας, είναι απύρετη και ανταποκρίνεται θετικά στην αντιβίωση που της χορηγείται, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Α. Μαρτίνης.

    Η υπουργός δέχθηκε χθες τις επισκέψεις της Μ. Γιαννάκου, του Λ. Ζαγορίτη, του Γ. Γιακουμάτου και του Α. Λοβέρδου και είχε τηλεφωνικές επαφές με πολιτικούς και φίλους με ευχές για ταχεία ανάρρωση.

    Η διάγνωση είναι άτυπη πνευμονία λοιμώδους αιτιολογίας. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η εστία της πνευμονίας βρίσκεται στο μέσο λοβό του δεξιού πνεύμονα και διευκρίνισαν, όταν είχαν και τα αποτελέσματα από τις απαραίτητες εξετάσεις, ότι η πνευμονία δεν προήλθε από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1.

    Παρ' ότι δεν έχει διευκρινιστεί τί προκάλεσε την άτυπη πνευμονία στην υπουργό εκτιμάται ότι αυτή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο κλιματιστικού.

    Οι θεράποντες ιατροί της κας Μπακογιάννη της χορηγούν ενδοφλεβίως αντιβίωση και περιμένουν να δουν τα πρώτα απεικονιστικά αποτελέσματα άλλων εξετάσεων, προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της πνευμονίας.

    Η κα Μπακογιάννη αναμένεται να πάρει εξιτήριο στις αρχές της εβδομάδας.

    [03] Αποτελέσματα Σούπερ Λίγκα

    ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Με γκολ του Αβραάμ Παπαδόπουλου στο 90΄, ο Ολυμπιακός "άλωσε" την Τούμπα, επικρατώντας 2-1 του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Βιεϊρίνια στο 10΄, ενώ ο Ντιόγκο είχε ισοφαρίσει για τους "ερυθρόλευκους" στο 41΄.

    Παναθηναϊκός-Αρης: Συναρπαστικό ματς με πολλές φάσεις στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-1 του Αρη. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Ρονάλντο στο 36΄, αλλά στη συνέχεια με αυτογκόλ του Αμπρέου (42΄) και γκολ του Κατσουράνη στο 83΄ οι "πράσινοι" πήραν την τέταρτη νίκη τους σε ισάριθμους αγώνες και παραμένουν μόνοι στην κορυφή της βαθμολογίας.

    ΠΑΣ Γιάννενα-ΑΕΚ: Εννέα λεπτά πριν το τέλος ο Κοντογουλίδης "έσπασε" το απόλυτο της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Ο επιθετικός του ΠΑΣ Γιάννινα ισοφάρισε στο 81΄ το γκολ που είχε πετύχει στο 52΄ ο Νέμεθ κι έτσι οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1. Δύο λεπτά πριν το γκολ του ΠΑΣ, οι γηπεδούχοι έμειναν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Ντιμπαλά με δύο κίτρινες κάρτες στην ίδια φάση.

    Ξάνθη-Πανθρακικός: Την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα πέτυχε η Ξάνθη, που επικράτησε του Πανθρακικού με 1-0. Το γκολ που έκρινε το παιχνίδι πέτυχε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου ο Στρμπα. Η ομάδα της Κομοτηνής είναι η μοναδική στο πρωτάθλημα που δεν έχει πάρει ούτε βαθμό.

    Λεβαδειακός-Εργοτέλης: Τα πάνω κάτω έφερε ο Εργοτέλης με τον Λεβαδειακό. Η ομάδα της Κρήτης βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο 57΄ με δύο τέρματα του Μπάρκογλου (είχε σκοράρει αρχικά στο 18΄) κι ενώ έμεινε με 10 παίκτες από το 59΄ λόγω αποβολής του Σασιασβίλι, κατάφερε με δύο τέρματα των Χίμπλινγκερ (69΄) και Μπουντιμίρ (77΄) να πάρει τον "χρυσό" βαθμό της ισοπαλίας.

    Ηρακλής-Λάρισα: Με δύο τέρματα σε διάστημα πέντε λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ηρακλής επικράτησε 2-1 της Λάρισας στο άδειο (λόγω τιμωρίας) Καυτανζόγλειο. Ο «γηραιός», που είχε και δοκάρι στο 41ο λεπτό με τον Παπαστεργιανό, σκόραρε στο 66ο και 71ο λεπτό με τους Επστάιν και Ιάκομπ. Για το θεσσαλικό συγκρότημα που ακόμη δεν έχει γνωρίσει τη χαρά της νίκης, είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Αμπουχατζίρα (70`).

    Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης: Μετά την Καβάλα, και ο Αστέρας Τρίπολης «άλωσε» τη Νέα Σμύρνη. Η ομάδα του Μάριο Γκόμες επικράτησε 3-1 εκτός έδρας του Πανιωνίου, με τον Έντερ να σκοράρει στο 39ο και 43ο λεπτό. Το σκορ για την ομάδα της Τρίπολης, η οποία διατήρησε το αήττητο (2-2-0), είχε ανοίξει ο Τσέζαρεκ στο 5`, ενώ για το γκολ του Πανιωνίου σημείωσε ο Όμο στο 69`.

    Καβάλα-Ατρόμητος: Τη δεύτερη νίκη της στο πρωτάθλημα πέτυχε η Καβάλα. Η μακεδονική ομάδα επικράτησε 2-1 εντός έδρας του Ατρόμητου χάρη σε τέρματα των Ονουάτσι (45΄+1) και Σουλτανίδη (67΄). Το γκολ της αθηναϊκής ομάδας, που μετά από 4 αγωνιστικές δεν έχει "γευτεί" ακόμη την χαρά της νίκης (3 ήττες, 1 ισοπαλία), πέτυχε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου ο Φαβάλι.

    Σε αγώνες για την 4η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Καβάλα-Ατρόμητος Αθ. 2-1

    (+45` Ονουάτσι, 56` Σουλτανίδης - +45` Φαβάλι)

    Πανιώνιος-Αστ. Τρίπολης 1-3

    (69` Όμο - 5` Τσέζαρεκ, 39`, 42` Έντερ)

    Ηρακλής-Λάρισα 2-1

    (65` Επστάιν, 71` Ίακομπ - 70` Αμπουαχατζίρα)

    Λεβαδειακός-Εργοτέλης 2-2

    (18΄, 57΄ Μπάρκογλου - 69΄ Χίμπλινγκερ, 77΄ Μπουντιμίρ)

    ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ 1-1

    (81΄ Κοντογουλίδης - 52΄ Νέμεθ)

    Ξάνθη-Πανθρακικός 1-0

    (45΄+1 Στρμπα)

    Παναθηναϊκός-Άρης 2-1

    (42΄αυτ. Αμπρέου, 83΄ Κατσουράνης - 36΄ Ρονάλντο)

    ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-2

    (10΄ Βιεϊρίνια - 41΄ Ντιόγκο, 90΄ Αβραάμ Παπαδόπουλος)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)

    1. Παναθηναϊκός 12

    2. Αστέρας Τρίπολης 8

    3. Άρης 7

    . ΑΕΚ 7 -3αγ.

    . Ολυμπιακός 7 -3αγ.

    . Καβάλα 7

    . Ηρακλής 7

    8. ΠΑΣ Γιάννινα 5

    . Εργοτέλης 5

    10. ΠΑΟΚ 4 -3αγ.

    . Λεβαδειακός 4

    . Ξάνθη 4

    13. Λάρισα 2

    14. Πανιώνιος 1 -3αγ.

    . Ατρόμητος 1

    16. Πανθρακικός 0

    [04] Συναυλία του Χουάνες στην Κούβα

    Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου πλημμύρισε την Πλατεία της Επανάστασης στην Κούβα για τη συναυλία «ειρήνης», που πραγματοποίησε χθες ο κολομβιανός τραγουδιστής Χουάνες και άλλοι μουσική, σε μία προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι πολιτικές διαφορές που χωρίζουν τους Κουβανούς από τον υπόλοιπο κόσμο για πάνω από 50 χρόνια.

    Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διεθνών τηλεοπτικών δικτύων, ακόμη και στο Μαϊάμι, κέντρο της εξόριστης κουβανικής κοινότητας και της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της Αβάνας.

    Μάλιστα, μία μικρή ομάδα εξορίστων, που υποστηρίζει ότι με την κίνησή του ο Χουάνες προσφέρει νομιμοποίηση σε μία κυβέρνηση που αρνείται τα στοιχειωδέστερα δικαιώματα στους πολίτες τους, διοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Μικρή Αβάνα του Μαϊάμι.

    Ο, 17 φορές τιμημένος με βραβείο Γκράμι για τη μουσική Λατίνο, Χουάνες επέμεινε πως η συναυλία δεν είχε πολιτικά κίνητρα, όμως προκάλεσε αίσθηση όταν στο τέλος της συναυλίας φώναξε από σκηνής «Μια κουβανέζικη οικογένεια» για την ενότητα της χώρας και «Ελεύθερη Κούβα (Cuba Libre)», συνθήματα που επί χρόνια διατύπωναν οι εξόριστοι στις διαδηλώσεις τους κατά της Αβάνας. Η πράξη του Χουάνες προσέφερε επιχειρήματα στα ισπανόφωνα δίκτυα του Μαϊάμι, αλλά δεν προκάλεσε κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά της κουβανικής κυβέρνησης.

    Ο ίδιος τόνισε πως διοργάνωσε τη συναυλία επειδή πιστεύει πως η πολιτική του νυν αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «άνοιξε την πόρτα» για τη χαλάρωση του εμπορικού εμπάργκο-που έχουν επιβάλλει επί 47 χρόνια οι ΗΠΑ στην Κούβα-αλλά και για περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Τον Χουάνες, που ζει στο Μαϊάμι, πλαισίωσαν στη σκηνή 14 καλλιτέχνες απβ όλον τον κόσμο, μεταξύ τους η Όλγα Τανόν από το Πουέρτο Ρίκο, ο ισπανός Μιγέλ Μποζέ, και ο ιταλός Τζοβανότι, ενώ τη συναυλία έκλεισαν οι ββασιλείς της σάλσαβ Λος Βαν Βαν.

    Το πλήθος, που κατά τις εκτιμήσεις του Χουάνες ξεπέρασε το ένα εκατ., λικνίσθηκε και χόρεψε κάτω από τον καυτό ήλιο επί ώρες, κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συναυλίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές λιποθυμίες.

    [05] Το πιο κρύο μέρος ο νότιος πόλος ...της Σελήνης

    Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι η πιο κρύα περιοχή του ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε. Το νέο διαστημικό σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter (LCO), που δημιουργεί τον πρώτο πλήρη χάρτη θερμοκρασιών του δορυφόρου της Γης, ανακάλυψε ήδη ότι στο νότιο πόλο της Σελήνης, μέσα σε κρατήρες που ποτέ δεν τις βλέπει ο ήλιος, η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή και από τον μακρινό Πλούτωνα.

    Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που μετρήθηκαν στη Σελήνη, είναι 397 βαθμοί Φαρενάιτ (περίπου 203 βαθμοί Κελσίου) κάτω από το μηδέν. Ο Πλούτων είναι τουλάχιστον ένα βαθμό πιο ζεστός, αν και απέχει 40 φορές περισσότερο από τον ήλιο.

    "Ακριβώς στο κατώφλι μας υπάρχουν με βεβαιότητα τα πιο κρύα πράγματα που έχουμε ποτέ μετρήσει", δήλωσε ο Ντέηβιντ Πέιτζ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες, ερευνητής της NASA, ο οποίος πάντως δεν απέκλεισε, αλλού στο ηλιακό μας σύστημα να υπάρχουν ακόμα πιο κρύα μέρη, που ακόμα δεν έχουν βρεθεί.

    Οι πιο κρύες θερμοκρασίες εντοπίστηκαν σε μικρούς κρατήρες που βρίσκονταν μέσα σε άλλους μεγαλύτερους, ιδίως στους κρατήρες Φαουστίνι, Σουμέικερ και Χάγουορθ. Μερικά από τα πιο κρύα μέρη στο φεγγάρι είναι τόσο μακρινά και ανεξερεύνητα, που ακόμα δεν έχουν όνομα.

    Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Σελήνη έχουν επιστημονική σημασία, επειδή μπορούν να παγιδέψουν πτητικές χημικές ουσίες, όπως τον νερό και το μεθάνιο, σύμφωνα με τον επιστήμονα Ρίτσαρντ Βόντρακ του διαστημικού κέντρου Γκόνταρντ της NASA. Οι παγιδευμένες αυτές ουσίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις μελλοντικές αποστολές των αστροναυτών, αλλά και να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος.

    Η επιστημονική αποστολή του σκάφους LCO, σε εξέλιξη εδώ και μια μόλις εβδομάδα, έχει επίσης βρει αρκετές ενδείξεις υδρογόνου στη Σελήνη, μια πιθανή ένδειξη για παγιδευμένους πάγους κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού. Η αποστολή εστιάζει στο νότιο πόλο της Σελήνης, που ουσιαστικά είναι ανεξερεύνητος μέχρι τώρα και παρουσιάζει τις καλύτερες πιθανότητες για εύρεση υπόγειων πάγων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 September 2009 - 6:30:24 UTC