Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ζητώ νωπή εντολή για υπεύθυνη πολιτική"
  • [02] "Εχουμε σχέδιο 100 ημερών για την οικονομία"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Ανυποχώρητος αγώνας"
  • [05] "Η κοινωνία θα αντιδράσει"

  • [01] "Ζητώ νωπή εντολή για υπεύθυνη πολιτική"

    Σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, στην πλατεία Ελευθερίας, θα μιλήσει το βράδυ ο πρωθυπουργός.

    "Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή στην βάση μίας υπεύθυνης πολιτικής που οδηγεί την χώρα μπροστά", τόνισε ο κ. Κώστας Καραμανλής στην τηλεοπτική του αντιπαράθεση με το Γιώργο Παπανδρέου και έθεσε το βασικό δίλημμα των εκλογών:

    "Υπάρχουν δύο δρόμοι, ο ένας είναι ο δρόμος ο υπεύθυνος, ο δύσκολος, ο ανηφορικός, ο δε άλλος ηχεί ευχάριστα, μοιράζει υποσχέσεις και αόριστες εξαγγελίες, αλλά οδηγεί στην διόγκωση του δημόσιου χρέους".

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι "απέφυγε να πάρει καθαρή θέση σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν στην συζήτηση" και τον κάλεσε να δώσει απαντήσεις σε ένα νέο ντιμπέιτ.

    Τόνισε ότι "έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια, έχουμε μπροστά μας αποφάσεις που δεν είναι ευχάριστες. Το αναγνωρίζουν όλοι αυτό. Η χώρα μπορεί να βελτιώσει τους όρους ζωής και να δώσει ευκαιρίες στους πολίτες της. Χρειάζεται, όμως, να θεραπεύσει τις χρόνιες παθογένειες και αυτό δεν επιτυγχάνεται με ασάφειες και αοριστίες, αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πολλή δουλειά.Ξέρω ότι δεν είμαι ευχάριστος. Αλλά οι πολίτες με έχουν ψηφίσει δύο φορές και έχω υποχρέωση να τους πώ την αλήθεια. Ξέρω ποιο είναι το συμφέρον της χώρας".

    Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στην ανάγκη να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του διαρθρωτικού οικονομικού προβλήματος της χώρας και κυρίως του υπέρογκου δημοσίου χρέους και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "βιωνουμε μία πολυ σοβαρή οικονομική κρίση, που είχε και έχει σοβαρότατες επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες και χτυπά και την Ευρώπη. Υπάρχουν χώρες που βιώνουν βαθιά υφεση, με μείον πέντε μονάδες, όπως η ισχυρή η Γερμανία ή χώρες με ανεργία 20%, όπως η Ισπανία. Εμείς τη βιώνουμε λιγότερο βαριά από άλλες χώρες. Και ο ρυθμός ανάπτυξής μας θα είναι γύρω στο μηδέν, αλλά και η ανεργία μας δεν έχει σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες".

    Η κρίση,συνέχισε ο κ.Καραμανλής,ανέδειξε ένα άλλο πρόβλημα που το γνωρίζαμε: Το διαρθρωτικό οικονομικό πρόβλημα και κυρίως το υπέρογκο δημόσιο χρέος που είναι κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.Πρέπει να το αντιμετωτωπίσουμε τώρα, για να μην χρειαστεί να πάρουμε πιο δύσκολα μέτρα στο μέλλον.

    Ανέφερε ότι ακόμη και σε συνθήκες κρίσης η κυβέρνηση πήρε σειρά μέτρων για να στηρίξει ευπαθείς ομάδες και κλάδους παραγωγής.

    "Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να χτυπηθούμε με τις βαθύτερες διαρθρωτικές αδυναμίες και το δημόσιο χρέος, να ληφθούν αποφάσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να αποφευχθούν τα χειρότερα".

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για εύκολες συνταγές και ακάλυπτες επιταγές και ότι ακολουθεί τον δρόμο της ανευθυνότητας.

    "Παραλάβαμε έλλειμα που προσέγγιζε το 8% και το μειώσαμε στο 3%", είπε ο κ. Καραμανλής Το δημόσιο χρέος από 30% το 1981, αυξήθηκε σε πάνω από 100% το 2004. Περίπου 65% προέρχεται από τους τόκους και ένα άλλο πσοστό από εξοπλιστικά προγράμματα που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ. Το δημόσιο χρέος το δημιούργησε διόγκωσε και μας το κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ", είπε.

    Απευθυνόμενος στο Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν εξηγεί "πώς θα κάνει το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά. Μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές; Θα εφαρμόσετε ενιαία φορολογική κλίμακα; Ποιοί είναι οι συντελεστές; Θα φορολογήσετε τους αγρότες, τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων;", ρώτησε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι "οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ο δρόμος της ανευθυνότητας και αποτυχίας".

    Απάντώντας στον κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μιλά για προϋπολογισμούς που "έπεσαν έξω", όταν επι των ημερών του ΠΑΣΟΚ έγινε πρωτάθλημα η δημιουργική λογιστική.

    "Το δημόσιο χρέος το αύξησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να αντιμετωπισθεί τώρα. Εμείς στηρίξαμε την πραγματική οικονομία και γι αυτό βιώνουμε την κρίση λιγότερο. Εσείς δεν έχετε ούτε σχέδιο ούτε πρόγραμμα", είπε.

    Παιδεία και Κοινωνικά θέματα

    Για ασαφείς εκθέσεις ιδεών, κατηγόρησε ο κ. Καραμανλής τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα κοινωνικά θέματα και την Παιδεία.

    Αναφέρθηκε στην ανεργία, λέγοντας ότι από το 11,3% το 2004 η κυβέρνηση τη μείωσε στο 7%, γιατί ακολούθησε μία πολύ συγκροτημένη πολιτική.

    Σημείωσε ότι υπάρχει πρόγραμμα στήριξης των ανέργων και των ασθενέστερων στρωμάτων.

    Τόνισε, όμως, ότι αν δεν εξυγιάνουμε την οικονομία και δεν προσελκύσουμε επενδύσεις δεν θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία.

    Για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση μείωσε τους ασφαλιστικούς φορείς από 133 σε 13.

    Έχουν γίνει βήματα εξορθολογισμού, αλλά χρειάζονται κι άλλα, είπε.

    "Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών, να καθιερώσουμε αυστηρά κριτήρια για τις συνταξες αναπηρίας. Είναι αποφάσεις για το καλό των παιδιών μας, για το καλό όλων", είπε.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Παδεία ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έκανε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, αντιμετώπισε το πρόβλημα των αιωνίων φοιτητών και εισήγαγε την αξιολόγηση.

    "Χρειάζονται κι άλλα βήματα. Προχωρούμε σε νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε αυτονόμηση του λυκείου, ενώ εντάξαμε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα τη διανομή Η/Υ στους μαθητές του γυμνασίου", είπε.

    Κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι ούτε στο ασφαλιστικό κατέθεσε κάποιο χειροπιαστό μέτρο, καθώς επίσης ότι αποσύρθηκε από το τραπέζι του διαλόγου και για το ασφαλιστικό και για την Παιδεία.

    Μίλησε για την ανάγκη τροποποίησης του πανεπιστημιακού ασύλου, ώστε να μην υποθάλπτει την ανεξέλεγκτη βία και καταστροφική την μανία ακραίων ομάδων.

    Ειδική αναφορά έκανε στα μη κρατικά πανεπιστήμια, κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου για "τραγικές παλινωδίες", αφού είτε "από πολιτικό καιροσκοπισμό, είτε από κομματικές σκοπιμότητες, σαμποτάρησε την συνταγματική μεταρρύθμιση".

    Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών να λέει ο κ. Παπανδρέου απλώς ωραίες κουβέντες στο ταμπλό της απόλυτης αοριστίας και ασάφειας".

    Επανήλθε δε στο θέμα των stage, λέγοντας ότι μιλούμε για μία απόλυτα νόμιμη διαδιακασία, που χρηματοδοτείται με κοινοτικούς πόρους, που μπορεί να μην είναι μόνιμη δουλειά, αλλά προσφέρει εμπειρία και προοπτικές.

    "Δεν έχετε πολιτικές",είπε προς τον κ.Παπανδρέου: "Πείτε ένα μέτρο έστω που δεν ηχεί ευχάριστα για να αποκτήσετε αξιοπιστία", τόνισε.

    Δημόσια Διοίκηση

    "Ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημόσιος τομέας", τόνισε ο Κ. Καραμανλής και αυτό οφείλεται στο μέγεθος και στην αναποτελεσματικότητά του.

    Ο εκσυγχρονισμός του χρειάζεται διαρκή αγώνα και προσπάθεια ετών, είπε.

    Γίνονται προσπάθειες, είπε ο κ.Καραμανλής και ανέφερε:

    "Εχει προωθηθεί η μηχανοργάνωση, αξιοποιήθηκε ο θεσμός των ΚΕΠ, έγινε κωδικοποίηση και ενίσχυση των ΟΤΑ με παράλληλη ενίσχυση του ελέγχου στους προϋπολογισμούς τους, έχει αρχίσει προσπάθεια για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την διοίκηση, ενώ έχει αρχίσει μείωση των φορέων του δημοσίου με καταργήσεις και συγχωνεύσεις".

    Ειδική αναφορά έκανε στην διοικητική μεταρρύθμσιση με την συνένωση των δήμων και την παράλληλη ενίσχυσή τους.

    Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας συνταγματικού δικαστηρίου και υπογράμισε ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθεί η ακαμψία που υπάρχει στον στενό Δημόσιο Τομέα με την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, που απαγορεύει να δουλέψουν και να ανελιχθούν και άνθρωποι από τον ιδιωτικό τομέα.

    Επίσης ότι θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο το καθεστώς και έφερε ως παράδειγμα ότι "για να μετακινηθεί ή για να παυθεί υπάλληλος, χρειάζεται σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, που συγκροτείται κατά τα δύο τρίτα από δημοσίους υπαλλήλους".

    Στο θέμα της διαφθοράς ανέφερε ότι "οποιαδήποτε υπόθεση εμφανίστηκε πήγε στην δικαιοσύνη".

    Για δε το κλείσιμο της Βουλής πριν τις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι "η Βουλή έκλεισε όπως κλείνει πάντα, αλλά, όπως αποδείχθηκε, δεν υπήρχε υπόθεση ανοικτή".

    Τόνισε ακόμη ότι όταν υπάρχουν θέματα πρέπει να ερευνώνται αλλά "δεν μπορεί και δεν πρέπει η χώρα να είναι όμηρος μιας ακατάσχετης σκανδαλολογίας".

    Επισήμανε ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του και έχει αναγνωρίσει τα λάθη του, αντίθετα, όμως, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει αυτοκριτική, ούτε καν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του χρηματιστήριου, το 1999.

    "Τότε η κυβέρνηση πίεζε τους πολίτες να τοποθετήσουν τα χρήματά τους", είπε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι δεν έγινε διερεύνηση της υπόθεσης.

    "Υπάρχουν υποθέσεις που ανέλαβα την ευθύνη και αναγνωρισα το λάθος μου και αναρωτιέμαι στο ΠΑΣΟΚ έχετε τόσο μεγάλο βαθμό έπαρσης και οίησης που δεν αναγνωρίζετε τα λάθη σας;", ρώτησε ο κ. Καραμανλής.

    Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε πρόθεση να συνεργαστεί στην αντιμετώπιση της διαφθροράς, όπως λέει ο κ.Παπανδρέου και ανέφερε ότι στο θέμα του Βασικού Μετόχου το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε, όταν η κυβέρνηση είχε ζητήσει διακομματική επιτροπή, ενώ και πολλά άλλα θέματα θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, την οποία αρνήθηκε το ΠΑΣΟΚ.

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι "είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε τρόπους αναβάθμισης του πολιτικού συστήματος".

    Περιβάλλον

    Για ασαφείς και ευχάριστες εξαγγελίες και στον τομέα του περιβάλλοντος, κατηγόρησε ο πρωθυπουργός το Γιώργο Παπανδρέου και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνησή του:

    "Η κυβέρνηση έχει φτιάξει Εθνικό Χωροταξικό, ειδικά χωροταξικά για την βιομηχανία, τον τουρισμό, έχει ενσωματώσει όλες τις κοινοτικές οδηγίες στην εθνική νομοθεσία, τετραπλασιάστηκε η ανακύκλωση από 6% στο 26%, προχωρά η μεγάλη ανάπλαση της Αθήνας με τον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, διπλασιάστηκε το Μετρό Αθήνας και άρχισε το Μετρό Θεσσαλονίκης, αυξηθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είμαστε στις τέσσερις χώρες της Ευρώπης που σήμερα έχουν καλύψει τους στόχους του Κυότο. Παραλάβμαε πάνω από 3000 χωματερές και έχουμε κλείσει πάνω από 2600".

    Προκάλεσε το Γιώργο Παπανδρέου,λέγοντας ότι δεν έχει ξακαθαρίσει τη θέση του για το μεγαλόπνοο έργο της εκτροπής του Αχελώου και του θύμισε ότι "σαν υπουργός είχατε συμβάλλει στον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων στην Ανατολική Αττική".

    Εξωτερική πολιτική

    Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία αφενός στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και αφετέρου στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Υπενθύμισε ότι η χώρα μας είχε δύο επιτυχίες πρόσφατα:

    "Την ένταξη του Αη Στράτη για πρώτη φορά σε συμμαχική άσκηση και την αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ότι η Τουρκία υποχρεούται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής".

    Είπε επίσης ότι "ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτονικών χωρών, αλλά με τα Σκόπια υπάρχει η διαφορά για την ονομασία. Επιβάλαμε την πολιτική μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και έχουμε χαράξει μία κόκκινη γραμμή και δεν πηγαίνουμε πίσω".

    Στο Κυπριακό στηρίζουμε την κυπριακή κυβέρνηση για δίκαιη και βιώσιμη λύση, είπε ο κ. Καραμανλής και χαρακτήρισε πολύ μεγάλη επιτυχία τις ενεργειακές συμφωνίες της χώρας μας.

    Στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τόνισε ότι καμία ευκαιρία δεν χάθηκε, αντίθετα το πλαίσιο αξιολόγησης της γείτονος έγινε πιο ξεκάθαρο και αυστηρό.

    Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε "επικίνδυνα και ανεύθυνα τα όσα λέτε ότι θα επανεξετάσετε την συμφωνία για τον Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη".

    Συνέχισε αναφέροντας ότι "διέκρινα έμμεση προσπάθεια να μου καταλογίσετε υποχωρητικότητα. Αυτό δεν επιτρέπετε να το κάνετε. Εχω αποδείξει ότι μπορώ να παίρνω αποφάσεις που στεναχωρούν. Μιλώ για την σθεναρή στάση στο σχέδιο Ανάν που βοήθησε τους κυπρίους αδελφούς να ψηφίουσουν όπως ήθελαν. Αντίθετα εσείς δημοσίως τους πιέζατε. Επίσης δεν ήμουν στην κυβέρνηση με τα Ίμια και την υπόθεση Οτσαλάν".

    [02] "Εχουμε σχέδιο 100 ημερών για την οικονομία"

    Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα μεταβεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα βρίσκονται πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και αντιπρόσωποι 192 κρατών-μελών του ΟΗΕ, συμμετέχοντας στις εργασίες της 64ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

    Ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει και θα προεδρεύσει συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, αναμένεται να συνομιλήσει με ξένους ηγέτες και επικεφαλής αντιπροσωπειών. O κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει το βράδυ της ίδιας μέρας, επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

    Ενώπιον του διλήμματος αν θα συνεχιστεί η εξαετία Καραμανλή ή θα υπάρξει αλλαγή πορείας έθεσε τους ψηφοφόρους ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών.

    "Αν θέλετε να συνεχίσουμε την πορεία των έξι χρόνων διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ψηφίστε τον κ. Καραμανλή" τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε την εναλλακτική λύση η οποία είναι η διαφορετική πορεία την οποία ο ίδιος υπόσχεται, μια πορεία που όπως είπε δεν είναι εύκολη, είναι όμως εφικτή και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε αυτή την πορεία ζητώντας γι' αυτό τη δύναμη, την εμπιστοσύνη και ψήφο αυτοδυναμίας από τον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές και ανέφερε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές επιλογές για την Ελλάδα. Η μία να συνεχίσει στην πολιτική της παρακμής, της αδιαφάνειας, της εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων που ρίχνει τα βάρη στην μέση ελληνική οικογένεια και από την άλλη να έχει μια κυβέρνηση με βούληση και δύναμη, που θα προχωρήσει στις απαραίτητες και απαιτούμενες αλλαγές, να υπάρξει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και να δώσει ελπίδα στους πολίτες και τη χώρα.

    Μιλώντας για τα θέματα οικονομίας ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι συνεχίζει να σπαταλά τα χρήματα του λαού για πελατειακές εξυπηρετήσεις και απέτυχε στα έξι χρόνια να νοικοκυρέψει τον τόπο, ενώ έθεσε το δίλημμα εάν θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια ή θα δώσει ελπίδα. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα δεν λείπουν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρέωσε τη χώρα με 100 δισεκατομμύρια και ρώτησε που πήγαν τα χρήματα αυτά δίνοντας ο ίδιος την απάντηση ότι πήγαν σε ημετέρους, σε κομματικές προσλήψεις, στη διαφθορά. "Και όλα αυτά ζητεί ο κ. Καραμανλής να πληρωθούν από τον ελληνικό λαό" συμπλήρωσε.

    Αντέκρουσε τα επιχειρήματα του κ. Καραμανλή ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κοστίζει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι κοστίζει γύρω στα 3 δισ. και ότι αυτά θα βρεθούν από τους ανείσπρακτους φόρους, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ανάπτυξη του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    Ανέφερε επίσης ότι με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα έπεσε 40 μονάδες στην ανταγωνιστικότητα και υπενθύμισε δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη ο οποίος είχε δηλώσει πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση ότι "πιάσαμε πάτο".

    Απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή και απαντώντας στους υπολογισμούς για το κόστος του προγράμματος ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής δεν κάνει αξιόπιστους υπολογισμούς, λέγοντας ότι αυτό φάνηκε από το ότι πέντε προϋπολογισμοί του έπεσαν έξω.

    Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος παρουσίασε στην ΔΕΘ το πρόγραμμα των 100 ημερών, το οποίο δίνει προοπτική στην οικονομία εν αντιθέσει με το πάγωμα το οποίο υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία. Από το πάγωμα αυτό, πρόσθεσε, θα εξοικονομηθούν μόνο περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν από τη φορολόγηση του πλούτου, αλλά όπως είπε ο κ. Καραμανλής ζητά να τα πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες για το κοινωνικό κράτος. Η μία η οποία αφορά στη Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κράτος ως φιλοδώρημα για την οικογένεια και προωθεί τη συμπίεση μισθών και παροχών μια αντίληψη την οποία χαρακτήρισε συνταγή καταστροφής.

    Η άλλη αντίληψη, είπε ο κ. Παπανδρέου, επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας παρέχει ασφάλεια και σιγουριά στον πολίτη, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις εργασιακές τους σχέσεις και επιδοτεί τις εισφορές των νέων για να βρουν εργασία ώστε να μη γίνονται μακροχρόνια άνεργοι.

    Για την παιδεία ανέφερε ότι στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα διατεθεί επιπλέον ένα δισ. ευρώ και οι δαπάνες στη διάρκεια της τετραετίας θα φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, υποσχόταν παλαιότερα και ο κ. Καραμανλής αλλά τώρα το έχει εγκαταλείψει. Ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν προσλήψεις στον τομέα της υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα προσλάβουμε νοσηλευτές αντί για αγροφύλακες" και έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη σωστή διαχείριση της υγείας όπου όπως είπε υπάρχει άντρο διαφθοράς με κέντρο τα νοσοκομεία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΑΣΑ. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πέντε δισ. από την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της υγείας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι υπάρχουν προεκλογικές προσλήψεις με τη μέθοδο "stage" για 10.000 θέσεις από τον ΟΑΕΔ, προσλήψεις οι οποίες έχουν προωθηθεί για εξυπηρέτηση σε βουλευτικά γραφεία. Χαρακτήρισε την υπόθεση αίσχος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για απαξίωση του νέου ανθρώπου κάτι που όπως είπε χαρακτηρίζει την αντίληψη της κυβέρνησης που θέλει τον πολίτη σε ομηρία. Σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καθιερώσει βασική σύνταξη για όλους γύρω από την οποία θα οικοδομηθεί το συνταξιοδοτικό για όλες τις κατηγορίες, θα υπάρξει σωστή διαχείριση και σχεδιασμός των οικονομικών πόρων του συστήματος και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση να διαχειρίζεται τα χρήματα των ασφαλισμένων χωρίς σεβασμό. Επίσης επικαλέστηκε μαρτυρία του πρώην επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος Γιώργου Ζορμπά, ότι χρήματα από τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων πήγαν σε κομματικά ταμεία.

    Αναφορικά με το κράτος και τη δημόσια διοίκηση ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή τόνισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται μάλλον σε άλλη χώρα. Και πρόσθεσε ότι το βασικό δίλημμα είναι αν θα έχουμε κράτος για τον πολίτη ή κράτος φεουδαρχών υπουργών που δεν συντονίζεται, με χρηματισμό κάτω από το τραπέζι, με αδιαφάνεια και ερμηνεία κατά το δοκούν των νόμων. Έθεσε το ερώτημα τι έκανε η κυβέρνηση για το κράτος στα έξι χρόνια που πέρασαν, τονίζοντας ότι αυτό για το οποίο διακρίθηκε ήταν μια σειρά από υποθέσεις σκανδάλων όπως οι υποκλοπές, το Βατοπαίδιο, τα ομόλογα κλπ.

    Όλα αυτά, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα παρέγραψε ο κ. Καραμανλής και ζητάει από το λαό να πληρώσει, όπως του ζητά να είναι και συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις όταν υπουργός του κ. Καραμανλή προσπαθεί να βρίσκει τρόπους για να αποφύγει τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

    Κατήγγειλε επίσης ότι στο υπουργείο Γεωργίας έγινε ρουσφετολογική αύξηση των μισθών των υπαλλήλων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι ψεύδεται όταν λέει πως θέλει να έρθουν όλα στο φως και ανέφερε ότι δύο φορές ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στους βουλευτές του να ψηφίσουν στη Βουλή για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, στιγματίζοντας έτσι για όλη τους τη ζωή όσους κατηγορήθηκαν ότι έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.

    Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε τη θέση του αναφερόμενος και στην υπόθεση της ζίμενς με αιχμή το ότι ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει την ανάκριση είναι σήμερα κατηγορούμενος. Απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή είπε ότι εάν είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων θα τον είχε στηρίξει και τον κατηγόρησε ότι σε σχέση με την υπόθεση του Χρηματιστηρίου ευθύνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός γιατί δεν οδήγησε την υπόθεση σε εξεταστική επιτροπή όπως του είχε ζητήσει, συγκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις όποιες ευθύνες υπήρξαν.

    Ανακοίνωσε ότι εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός θα ζητήσει συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να συζητηθούν τα θέματα διαφάνειας και να μπει τέλος σ' αυτή την άθλια, όπως τη χαρακτήρισε, υπόθεση της κατασπατάλησης των χρημάτων του ελληνικού λαού.

    Καταλόγισε επίσης έλλειψη βούλησης στον πρωθυπουργό να χτυπήσει στο κεφάλι τα συμφέροντα που λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο και τόνισε ότι το κράτος είναι για να προστατεύει τον πολίτη και το κάθε του ευρώ.

    Αναφερόμενος στα ζητήματα περιβάλλοντος ο κ. Παπανδρέου προέταξε την πράσινη ανάπτυξη ώστε να πάει η χώρα σε μια διαφορετική παραγωγική βάση με διαφορετική τεχνολογία και να μπορέσει να δημιουργήσει νέες δουλειές.

    Τόνισε επίσης ότι πρέπει να σταματήσει αυτό που χαρακτήρισε "κοινωνικό απαρτχάιντ", τη μεταφορά δηλαδή ρύπων στους πιό φτωχούς και αδύνατους όπως γίνεται σήμερα στη δυτική Αττική.

    Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να προστατευθεί ο φυσικός πλούτος, οι δασικές εκτάσεις και να μην ξεπουληθούν οι παραλίες, υποσχόμενος κατάργηση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ για τη δασική προστασία τόνισε ότι θα επιστρατευθούν δορυφορικά συστήματα και θα υπάρξει σχεδιασμός με χρήση νέων μέσων και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

    Αναφερόμενος ειδικότερα σε θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει άλλη αντίληψη που βάζει τέρμα στην ανάπτυξη του τσιμέντου και των δανείων και για τα νησιά είπε ότι θα καταργήσει το σχετικό νομοσχέδιο διότι μ' αυτό δημιουργείται περισσότερο τσιμέντο και ξεπουλιούνται οι ακτές.

    Σχετικά εξάλλου με το θέμα των απορριμμάτων ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, σε δύο χρόνια τα σκουπίδια θα πνίξουν την Αθήνα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του πρωθυπουργού για το θέμα του Αχελώου ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να μην του βάζει στο στόμα λόγια που δεν είπε και επανερχόμενος τόνισε πως η θέση του είναι για επαναξιολόγηση του θέματος του συνόλου των υδάτινων πόρων της χώρας και όχι η κατάργηση του έργου του Αχελώου προσθέτοντας ότι οι ανάγκες του Θεσσαλικού κάμπου σε υδροδότηση πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν.

    Σχετικά με τα εθνικά θέματα ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων τόνισε ότι ο ίδιος στήριξε τον κ. Καραμανλή θέτοντας την εθνική κόκκινη γραμμή και σε αυτή θα κινηθεί και ως πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής έχασε στην πράξη ιστορικές ευκαιρίες προκειμένου να αξιολογηθεί και η στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ελλάδα και αυτό, όπως είπε, το έκανε δύο φορές.

    Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση διπλή στάση αναφορικά με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ενώ θα μπορούσε να βάλει βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν το έκανε. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, θα ζητήσει, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, να υπάρξει τον Δεκέμβριο σοβαρή αξιολόγηση της Τουρκίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα καταθέσω τα όπλα.

    Δήλωσε επίσης με έμφαση ότι θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας με τις συνεχείς παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τονίζοντας ότι ως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή τη στάση.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπανδρέου σε όσα του καταλόγισε ο κ. Καραμανλής αναφορικά με τη στάση του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ στο Κυπριακό. "Λέτε ψέματα" είπε στον κ. Καραμανλή και πρόσθεσε ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζοντας στους Κυπρίους το δικαίωμα να αποφασίσουν το μέλλον τους. Καταλόγισε στον κ. Καραμανλή διπλή στάση αναφορικά με το σχέδιο Αναν όταν ο ίδιος ψήφισε ναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ στελέχη της κυβέρνησής του τάσσονταν κατά του σχεδίου.

    Το σχέδιο Αναν έχει πεθάνει τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα παλέψει με τον κ. Χριστόφια για μια λύση η οποία θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Στόχος μας στην εξωτερική πολιτική, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να αποκτήσει η Ελλάδα κύρος και ισχύ διαπραγμάτευσης όπως είχε παλαιότερα, ώστε να έχει φωνή και να μπορέσει να προωθήσει τα συμφέροντά της και να επιλύσει τα μεγάλα της εθνικά θέματα. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα είναι μπροστάρης στον αγώνα της Ελλάδας για να επανέλθει η χώρα στο διεθνές προσκήνιο.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών (10:00:00, Αθήνα/Σταδίου 27/3ος )

  • Συνέντευξη τύπου του ΣΕΤΕ και της Eurobank EFG, για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας "Ελληνικός Τουρισμός προς το 2020 (11:00:00, Αθήνα/Μεγάλη Βρετανία)

  • Συνέντευξη Τύπου για το Σύστημα Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (11:00:00, Αθήνα/Αγ. Κωνσταντίνου 8)

  • Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Φίλων της Γερμανικής Σχολής, στο εστιατόριο "Ζύθος", για την παρουσίαση της φετινής "γιορτής της μπύρας" (Oktoberfest) (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Λαδάδικα)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών και της SingularLogic με θέμα τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των Εθνικών Εκλογών 2009 (12:00:00, Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο)

  • Συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου, με αφορμή την επικείμενη διημερίδα με θέμα "Πρόληψη και αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου" (12:00:00, Θεσσαλονίκη/πλ. Αριστοτέλους 4)

  • Συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ (12:00:00, Αθήνα/Φιλελλήνων και Ψύλλα 2 )

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει διάλογο με τους εργαζομένους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (12:30:00, Πέραμα, Ναυπηγοεπισκευαστική Βάση). Στις 17.30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Περιστέρι

  • Εγκαίνια του κτιρίου Πληροφορικής και Μονάδων Λειτουργικής Στήριξης της Εθνικής Τράπεζας από το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου (13:00:00, Αθήνα/Γαργηττού 86, Γέρακας)

  • Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης θα επισκεφθεί την Άρτα

    17:00:00 Συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε.

    18:00 : Προεκλογική ομιλία (Αίθουσα "Διώνη", Εκθεσιακός χώρος Άρτας)

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Βασιλικού "Τρεις γυναίκες" (19:00:00, Αθήνα/PUBLIC)

  • Προεκλογική ομιλία Κώστα Καραμανλή (19:30:00, Αλεξανδρούπολη)

  • Προεκλογική Ομιλία Αλέξη Τσίπρα (20:00:00, Χαλκίδα/παραλία)

  • Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ

  • 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για Διεπιφάνειες Φυσαλίδων και Σταγόνων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Θεσσαλονίκη/Εθν. Αμύνης & Αλ. Σβώλου)

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (3η φάση)

    15:30 ΠΑΟ Νέων Επιβατών-Θρασύβουλος

    19:00 Ασπρόπυργος-Εθνικός Αστέρας

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (εξ αναβολής)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - Π.Α.Ο.Κ. 19:00 ΝOVA

    Α.Ε.Κ. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 21:15 ΝOVA

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων, 20:30 Σάλτσμπουργκ-Στουρμ Γκρατς (Αυστρία, 8η ημέρα)

    21:30 Σταντάρ Λιέγης-Σερκλ Μπριζ (Βέλγιο, 8η ημέρα)

    21:45 Χαλ-Έβερτον (Αγγλία, Γ΄ γύρος Λιγκ Καπ)

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό Νέων ανδρών-Αγώνες για πρόκριση στην προημιτελική φάση, Χανιά (GRC), 15:45 Ολλανδία-Σλοβενία

    17:00 Ουγγαρία-Γαλλία

    18:15 Μαυροβούνιο-Ρωσία

    19:30 Ελλάδα-Γερμανία

    [04] "Ανυποχώρητος αγώνας"

    Τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος θα επισκεφθεί το μεσημέρι η κ. Αλέκα Παπαρήγα. Θα έχει διάλογο με τους εργαζόμενους και ανέργους της Ζώνης, στην κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βάσης.

    Το βράδυ, θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι, στην πλατεία «Κούρου Ισορροπιστή».

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, κάλεσε τους ψηφοφόρους "να μην απέχουν από τις κάλπες και να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους. Να ξεκινήσουν έναν ανυποχώρητο αγώνα και να μην παραγράψουν τις ευθύνες των μεγάλων κομμάτων" και τόνισε πως "ο λαός έχει δίκαιο, αλλά έχει και τη δύναμη να το δείξει".

    Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μίλησε για κοροϊδία, ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν μπορεί να ζητάει νοικοκυροσύνη και να ρωτάει τη ΝΔ που πήγαν τα λεφτά. «Να μην μας κάνει την παρθένα το ΠΑΣΟΚ, δεν βγήκε από περιστερώνα».

    Η κ. Παπαρήγα μίλησε και για την υποψηφιότητα Καρατζαφέρη, υπογραμμίζοντας ότι θα τον παραδεχόταν εάν ήταν υποψήφιος μόνο στη Ροδόπη.

    Η ψήφος στις 4 Οκτωβρίου, είπε, πρέπει να είναι ταξική και πατριωτική γιατί το πατριωτικό ταυτίζεται με το ταξικό.

    Νωρίτερα η κ. Παπαρήγα, επισκέφθηκε μειονοτικό καφενείο στην Κομοτηνή, θέλοντας να δείξει ότι υπάρχουν γεροί ταξικοί δεσμοί σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, που είναι, όπως τόνισε, υπεράνω των θρησκευτικών δεσμών.

    ΚΚΕ για το κλείσιμο των ασφαλιστικών

    "Το κλείσιμο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και των άλλων τεσσάρων ασφαλιστικών εκφράζει μια κλασική πλευρά της καπιταλιστικής κρίσης. Γενικότερα αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι ο δρόμος ανάπτυξης που βαδίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι αντιλαϊκός και αδιέξοδος. Αποκαλύπτει ότι τα βάρη της κρίσης, καλούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα ως ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, με τις απολύσεις, το πάγωμα των μισθών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και απαιτεί "την καταβολή όλων των δεδουλευμένων και την αποζημίωσή τους από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών, την καταβολή επιδόματος ανεργίας και την προστασία των οικογενειών τους, ωσότου εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη σταθερή εργασία. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να αποζημιώσουν όλους τους ασφαλισμένους στις εταιρείες που έκλεισαν".

    [05] "Η κοινωνία θα αντιδράσει"

    Σε συγκέντρωση στη Χαλκίδα θα μιλήσει το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία και την κατάρρευση, δήλωσε ο κ.Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία σε εκδήλωση στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στο επίκεντρο της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ριζική αναμόρφωση και αναβάθμιση του ΕΣΥ στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αξιόπιστου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης, αλλά κι ενός συνολικά αξιόπιστου συστήματος υγείας, ώστε ο κάθε πολίτης που ζει και εργάζεται σε αυτήν την χώρα να έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε σε ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και στην ανάγκη σωστής διαχείρισης, προέβλεψε, όμως, ότι έρχονται δύσκολες ημέρες, αλλά η κοινωνία θα αντιδράσει με αξιοπρέπεια και περηφάνεια, όπως κάνει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που δίνει μάχη για να κρατήσει τα νοσοκομεία ανοιχτά και να μην καταρρεύσουν.

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιασαν οι Α. Μπένος, καθηγητής κοινωνικής ιατρικής του ΑΠΘ, ο Νίκος Μανιός γιατρός, υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ο Γ.Μπασκόζος, γιατρός, υποψήφιος Β' Αθήνας.

    Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας που θα παρέχει άμεση, δωρεάν,καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες σε υπηρεσίες υψηλής ποιοτητας.

    Το ΕΣΥ που προτείνει ΣΥΡΙΖΑ:

    "Θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού και της επικράτειας.

    "Θα περιλαμβάνει το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας (ΕΣΥ, ΙΚΑ, δομές υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ.).

    "Θα χρηματοδοτείται ενιαία από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

    "Θα βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο δίκτυο υπηρεσιών ενημέρωσης, πρόληψης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προαγωγής της υγείας,ενιαία συνδεδεμένο με μια αναβαθμισμένη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 September 2009 - 4:30:30 UTC