Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρηξη στην οικία Γ.Αρσένη-Λ.Κατσέλη
  • [02] Σύνοδος κορυφής για το κλίμα

  • [01] Εκρηξη στην οικία Γ.Αρσένη-Λ.Κατσέλη

    Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός μικρής ισχύος εξερράγη στις 11.42 στο διάδρομο του τέταρτου ορόφου της οδού Τσακάλωφ 28 στο Κολωνάκι, όπου βρίσκεται το σπίτι του Γεράσιμου Αρσένη και της Λούκας Κατσέλη με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.

    Είκοσι λεπτά νωρίτερα, δηλαδή στις 11.22 έγιναν δύο τηλεφωνήματα από άγνωστο στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΤΕΡ, ο οποίος είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο γραφείο της κ. Κατσέλη στην οδό Τσακάλωφ.

    Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πυροτεχνουργοί που ερευνούν την υπόθεση.

    "Φάρσα" για βόμβα στο ΣτΕ

    Το πρωί, αναστάτωση προκάλεσε τηλεφώνημα για βόμβα στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην οδό Πανεπιστημίου 47.

    Άγνωστος τηλεφώνησε στις 9.10 το πρωί, στο τηλεφωνικό κέντρο του ΣτΕ και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε δύο ώρες.

    Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και δέκα λεπτά αργότερα έκλεισαν οι δύο αριστερές λωρίδες της οδού Πανεπιστημίου μέχρι τις 10.40 ενώ το κτίριο εκκενώθηκε.

    Τελικά ερευνήθηκε από πυροτεχνουργούς και εκπαιδευμένα σκυλιά και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα γι αυτό ο συναγερμός έληξε.

    [02] Σύνοδος κορυφής για το κλίμα

    Αποτυχία της συνόδου για το κλίμα στην Κοπενχάγη θα ήταν "ηθικά ασυγχώρητη", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανοίγοντας την συνάντηση κορυφής για την κλιματική αλλαγή, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες στη Νέα Υόρκη.

    "Η αδυναμία να καταλήξουμε σε μία διεθνή συμφωνία στην Κοπενχάγη θα είναι ηθικά ασυγχώρητη, κοντόφθαλμη οικονομικά και απερίσκεπτη πολιτικά", δήλωσε ανοίγοντας την συνάντηση κορυφής για τις κλιματικές αλλαγές στην οποία συμμετέχουν περίπου εκατό αρχηγοί κρατών.

    "Η κλιματική αλλαγή είναι το κυρίαρχο γεωπολιτικό και οικονομικό ζήτημα του 21ου αιώνα που διαταράσσει την παγκόσμια ανάπτυξη, την ειρήνη και την ευημερία", συνέχισε ο γενικός γραμματέας.

    Ανήσυχος για την "βραδύτητα" των διαπραγματεύσεων ενόψει της νέας συμφωνίας για το κλίμα που θα πρέπει να τελειώσουν το Δεκέμβριο στη σύνοδο της Κοπενχάγης, ο γενικός γραμματέας κάλεσε τους αρχηγούς κρατών για να προσδώσουν πολιτικά κίνητρα στην διαδικασία.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε είναι "αποφασισμένος" να δράσει εναντίον της κλιματικής αλλαγής, αλλά αναγνώρισε ότι "το πιο δύσκολο" μένει να γίνει από τώρα και μέχρι τη σύνοδο της Κοπενχάγης το Δεκέμβριο.

    "Η απειλή που παρουσιάζει η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρή, επείγουσα και συνεχώς οξύνεται", δήλωσε ο Ομπάμα, η χώρα του οποίου είναι μια από τις χώρες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη, μπροστά σε δεκάδες αρχηγούς κρατών από όλον τον κόσμο, που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για να παραστούν στη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή.

    Οι μελλοντικές γενιές οδεύουν προς μια "ανεπανόρθωτη καταστροφή" αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει "τολμηρά, γρήγορα και συνολικά", προειδοποίησε.

    "Αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα της απειλής της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε. Τιμούμε τις ευθύνες μας προς τις μελλοντικές γενιές", υποσχέθηκε.

    Αναγνώρισε όμως ότι τη στιγμή που οι διεθνείς συνομιλίες μοιάζουν να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο "δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις, το πιο δύσκολο μένει να γίνει" από τώρα και μέχρι τη σύνοδο της Κοπενχάγης.

    Επεσήμανε την ευθύνη που έχουν οι πλούσιες χώρες να δώσουν το παράδειγμα, ζήτησε από τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, να λάβουν "σκληρά μέτρα" για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και υπενθύμισε ότι στόχος του είναι η μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τις ΗΠΑ στα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020.

    Επίσης δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να καταργήσει την κρατική επιδότηση στα ορυκτά καύσιμα όταν συναντηθεί με τους ηγέτες του G20 την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Στη συνέλευση παρεβρίσκονται - εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα - πάνω από 100 ηγέτες, ανάμεσά τους ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

    Ενώ διεξάγεται η κυρίως συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με βασικό θέμα τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη Γη, συνεδριάζουν - παράλληλα - και οι επιτροπές διαβουλεύσεων σχετικά με τα ζητήματα του αφοπλισμού, αλλά και της φτώχειας στον πλανήτη, καθώς πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι - σύμφωνα με τον ΟΗΕ - ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Είναι χαρακτηριστικό πως η συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα αποσκοπεί στο να χαραχθούν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα συζητηθούν διεξοδικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και στη Σύνοδο Κορυφής της "Ομάδας των 20" (G20). Παράλληλα, όμως, με τη συζήτηση στη Γενική Συνέλευση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί και ειδική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών όλων των χωρών - μελών του ΟΗΕ.

    Ομιλία του Προέδρου της Κύπρου

    «Άμεση» και «αποτελεσματική» πρέπει να είναι η δράση των λαών για την αντιμετώπιση του «τεράστιου προβλήματος» των κλιματικών αλλαγών, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στα πλαίσια της Συνόδου Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές.

    «Από την αύξηση των θερμοκρασιών ανά το παγκόσμιο μέχρι και το λιώσιμο των παγετώνων και από τις απώλειες ρεκόρ του πάγου της θάλασσας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μέχρι τη σταδιακή ερημοποίηση συγκεκριμένων περιοχών, βλέπουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο συνεπειών που είναι απόρροια των κλιματικών αλλαγών», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στη συνέχεια, ο Κύπριος ηγέτης ανέφερε ότι «η Κύπρος, ως ένα νησί της Μεσογείου, βρίσκεται σε μια περιοχή που βιώνει τις πρώτες σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε μάρτυρες παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, αυξημένες θερμοκρασίες, αποψίλωση των δασών και σπάνιων οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα η εθνική περιβαλλοντική πολιτική περιορίζεται λόγω της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής μέρους του εδάφους της Κύπρου».

    Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν το δρόμο προς την Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο ως έναν από τους πιο σημαντικούς που η διεθνής κοινότητα έχει διανύσει για πολλά χρόνια. Εξυπακούεται το πόσο σημαντικό είναι να επιτύχουμε μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη παγκόσμια συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για μακροπρόθεσμους στόχους για μείωση των ρύπων και έχει θέσει απτά μέτρα απαραίτητα για να επιτευχθούν οι στόχοι».

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι «η Κύπρος δεν ακολουθεί μόνο τις εν λόγω δεσμεύσεις της ΕΕ, αλλά συμμετέχει στις κοινές προσπάθειες να προστατεύσει το κλίμα του πλανήτη μας και να διασφαλίσει το μέλλον των λαών μας. Οι στόχοι μας είναι απόλυτα συμβατοί με τις προσπάθειές μας να χειριστούμε την τρέχουσα οικονομική κρίση. Μπορούμε και πρέπει να ασχοληθούμε με την οικονομική και κλιματική αλλαγή μαζί».

    Τη χώρα μας, σε σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο συνόδου στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπεί ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

    Ο κ. Τσιατσιάμης έλαβε μέρος στη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου για τις κλιματικές αλλαγές και συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Αύριο, θα λάβει μέρος σε συζήτηση για την αποψίλωση των δασών και την Πέμπτη σε συζήτηση για την επέτειο των 60 ετών από την ίδρυση της UNRWA.

    Επίσης, ο κ. Τσιατσιάμης πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Παγκοσμίου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO).

    Στο μεταξύ, στις συναντήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς και σε άλλες επαφές στο περιθώριο των εργασιών της 64ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Ελλάδα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης.

    Τριμερής συνάντηση για το Μεσανατολικό

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στα Ηνωμένα Εθνη, είχε μια κοινή συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, με στόχο τη δρομολόγηση νέων ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.

    Στις τριμερείς συνομιλίες, όπου για πρώτη φορά συναντήθηκαν οι κκ Νετανιάχου και Αμπάς, ο Αμερικανός ηγέτης ανέφερε ότι ο ύπατος διαπραγματευτής του για το Μεσανατολικό, Τζορζ Μίτσελ θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα εκ νέου με τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους διαπραγματευτές.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας την πιο αποφασιστική κίνησή του στη διπλωματία για τη Μέση Ανατολή, προέτρεψε για την επανέναρξη κανονικών διαπραγματεύσεων και δήλωσε ότι ναι μεν έχει γίνει πρόοδος, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα.

    Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες, στο τέλος των "κατ' ιδίαν" συνομιλιών τους με τον Αμερικανό πρόεδρο και στη συνέχεια στην "τριμερή" συνάντησή τους. συμφώνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες "να ξαναρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν".

    "Υπήρξε μία γενική συμφωνία, περιλαμβανομένων των Παλαιστινίων, η ειρηνευτική διαδικασία να ξαναρχίσει το ταχύτερο δυνατόν, άνευ προαπαιτούμενων", δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου μιλώντας στους δημοσιογράφους, που "κάλυψαν" στη Νέα Υόρκη αυτές τις διαβουλεύσεις.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 September 2009 - 10:30:30 UTC