Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζακ Λανγκ: "Επιστροφή στην πολυδιάστατη διεθνή πολιτική"
  • [02] Ένταση στις σχέσεις Σαρκοζί-Ντε Βιλπέν
  • [03] Αυστρία: Ανοδική πορεία της Ακροδεξιάς
  • [04] Γερμανία: "Προβληματική" η κεντροδεξιά πλειοψηφία
  • [05] Δεσμεύσεις για ένα πιο ισορροπημένο πρότυπο μεγέθυνσης από την Ομάδα των 20

  • [01] Ζακ Λανγκ: "Επιστροφή στην πολυδιάστατη διεθνή πολιτική"

    Την επιστροφή στην πολυδιάστατη διεθνή πολιτική με γνώμονα το διεθνές δίκαιο μετά την εκλογή Ομπάμα υπογράμμισε ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός της Γαλλίας Τζακ Λάνγκ σε διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο απόψε με θέμα "Οι μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς πολιτικής".

    Η διάλεξη Λάνγκ ήταν η πρώτη σειράς ομιλιών που θα ακολουθήσουν με τη νέα πανεπιστημιακή κατάρτιση στις διεθνείς σχέσεις που εγκαινιάζεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

    Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο ξεκινά ένας νέος πανεπιστημιακός κύκλος σπουδών, επιπέδου Licence στον τομέα των διεθνών σχέσεων, σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της Ecole des Hautes Etudes Internationales του Παρισιού.

    Ο κ. Λάνγκ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνέπειες του "ουμανιστή Ομπάμα" στο τιμόνι των ΗΠΑ.

    Η διοίκηση του Μπους, είπε, ήταν καταστροφική, η πολιτική του ήταν ιμπεριαλιστική και καταστρατηγούσε το διεθνές δίκαιο. Ο πόλεμος στο Ιράκ που αποφασίστηκε μονομερώς από τις ΗΠΑ ήταν άδικος και έκανε την Αμερική να χάσει το κύρος της. Η εκλογή Ομπάμα, όμως, αποτελεί καμπή και πολύ σημαντική αλλαγή στη διεθνή σκηνή.

    Ο κ. Λάνγκ αναφέρθηκε, επίσης, στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη εκτιμώντας ότι "αρχίζουμε να βγαίνουμε από την κρίση".

    Απέφυγε, όπως είπε, να μιλήσει για την Τουρκία λόγω προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, αλλά σχετικά με την ένταξή της στην Ευρώπη είπε μόνο ότι "η χώρα μας είχε το θάρρος να ξεκινήσει νέες συνομιλίες με την Άγκυρα, την εποχή που ένας εκ των υποψηφίων σήμερα πρωθυπουργών ήταν υπουργός Εξωτερικών.

    [02] Ένταση στις σχέσεις Σαρκοζί-Ντε Βιλπέν

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν επιτέθηκε φραστικά, σήμερα, στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας ότι ο τελευταίος με δηλώσεις του αναφορικά με ποινική δίκη που είναι σε εξέλιξη "παραβίασε κατάφορα το τεκμήριο της αθωότητας".

    Ο κ. ντε Βιλπέν δικάζεται στο Παρίσι (μαζί με άλλους τέσσερις) για τυχόν συμμετοχή του στο "στημένο (συκοφαντικό) μηχανισμό" στην υπόθεση "Clear stream", ενός "μηχανισμού" με τον οποίο κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (Μάϊος 2007) δημόσια πρόσωπα και ο σημερινός πρόεδρος της χώρας κατηγορήθηκαν ότι "διατηρούσαν μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς".

    Βρέθηκε κατά τη δικαστική προανάκριση ότι, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τότε προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού "ήταν πλαστά".

    "Βρίσκω απαράδεκτη τη δήλωση Σαρκοζί (στο θέμα της ενοχής η αθωότητάς μου)", δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός.

    Ο Γάλλος πρόεδρος θύμισε--στο πλαίσιο συνέντευξής του "εφ' όλης της ύλης" στη Νέα Υόρκη-- ότι, "δύο δικαστές παρέπεμψαν τον ντε Βιλπέν και τους συγκατηγορουμένους του στο δικαστήριο" προσθέτοντας ότι "εμπιστεύεται απόλυτα τη γαλλική δικαιοσύνη".

    "Δεν σέβεται καν το καθήκον της αμεροληψίας, που απορρέει από το ίδιο του το αξίωμα ο κ. Σαρκοζί", ανταπάντησε ο πρώην πρωθυπουργός.

    Ο ντε Βιλπέν αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του κομματικού "χρίσματος" για τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

    Ο Σαρκοζί έλαβε τελικά το χρίσμα αυτό και εξελέγη πρόεδρος.

    "Είμαι το θύμα της κατάχρησης εξουσίας", δήλωσε στο δικαστή του ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας κατά την έναρξη της δίκης του, στο ερώτημα της έδρας εάν δηλώνει, προκαταρκτικά, "αθώος" ή "ένοχος". Έκτοτε ο ντε Βιλπέν επαναλαμβάνει την ίδια θέση πολλάκις.

    [03] Αυστρία: Ανοδική πορεία της Ακροδεξιάς

    Μία εβδομάδα μετά τις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ, όπου το ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης Κόμμα των Ελευθέρων διπλασίασε το ποσοστό του στο 25,3%, μια σημαντική αλλά ίσως όχι τόσο μεγάλη αύξηση της δύναμής του αναμένεται στις μεθαυριανές τοπικές και δημοτικές εκλογές στην Άνω Αυστρία, το τρίτο, από άποψη πληθυσμού (1,4 εκατ. κάτοικοι), από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια.

    Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τους Ελευθέρους να αγγίζουν μέχρι και το 15%, έναντι του 8,4% στις προηγούμενες τοπικές εκλογές πριν από έξι χρόνια και να περνούν στην τρίτη θέση στην τοπική Βουλή πριν από το Κόμμα των Πρασίνων που διέθετε 9,1%, ενώ πρώτη δύναμη φέρεται να παραμένει το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (43,4% το 2003) που κυβερνά συνεχώς μεταπολεμικά στην Άνω Αυστρία, με δεύτερους τους Σοσιαλδημοκράτες (38,3% στις τελευταίες εκλογές) για τους οποίους προβλέπονται απώλειες.

    Οι τοπικές εκλογές στην Άνω Αυστρία θεωρούνται και ως ένα είδος τεστ για την πρώτη ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης του Κόμματος των Πρασίνων, καθώς μετά τις τελευταίες τοπικές εκλογές το Λαϊκό Κόμμα είχε σχηματίσει με τους Πράσινους την τοπική κυβέρνηση συνασπισμού, σε αντίθεση με τις επί σειρά ετών επιλογές του να συνεργάζεται σε αυτή με τους Σοσιαλδημοκράτες.

    Η Άνω Αυστρία θεωρείται η κατ' εξοχήν περιοχή της Αυστρίας με βαριά βιομηχανία, που είχε δοκιμαστεί προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 από μια σειρά κρίσεων, τις οποίες όμως κατόρθωσε να ξεπεράσει με διάφορα προγράμματα καινοτομίας, κυρίως στον τομέα της οικολογικής ενέργειας.

    Πριν από τις μεθαυριανές εκλογές, ο τοπικός κυβερνήτης και αρχηγός εκεί του Λαϊκού Κόμματος, Γιόζεφ Πιούρινγκερ, ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομικό σκάνδαλο συνεργατών του, αφήνει ανοικτό το ερώτημα εάν θα συνεχίσει στο μέλλον την κυβερνητική του συνεργασία με τους Πρασίνους ή θα επανέλθει στο προηγούμενο μοντέλο κυβερνητικού συνασπισμού του με τους Σοσιαλδημοκράτες.

    Ο ίδιος, σε αντίθεση με τον ομόλογό του στο κρατίδιο του Φόραλμπεργκ, Χέρμπερτ Σάουσμπεργκερ, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, που απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με τους Ελευθέρους, αφήνει ανοικτή και μια τέτοια εκδοχή, αναφέροντας πως ο επικεφαλής τους στην Άνω Αυστρία δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με εκείνον στο Φόραλμπεργκ, αλλά ούτε και με το θεωρούμενο ως εξαιρετικά σκληροπυρηνικό και ακραίο, αρχηγό τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

    Από τις αρχές της εβδομάδας, οι Ελεύθεροι πανηγυρίζουν για τη μεγάλη νίκη τους και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην τοπική Βουλή στο Φόραλμπεργκ, ενώ τα άλλα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αυστρίας αναζητούν τις αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής κατάστασης σε αυτό το ομόσπονδο κρατίδιο και τις πιθανές επεκτάσεις της σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

    Ως αιτίες της νέας ανόδου της Ακροδεξιάς σε εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία, αναλυτές αναφέρουν την τάση διαμαρτυρίας στο εκλογικό σώμα, την παραπλανητική εμφάνιση της ίδιας ως «το κόμμα με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ευαισθησίες που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του πληθυσμού της Αυστρίας» απέναντι στην, ισχυριζόμενη επίσης από την ίδια, «επέλαση» των ξένων και την «υπέρογκη» μετανάστευση.

    [04] Γερμανία: "Προβληματική" η κεντροδεξιά πλειοψηφία

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο νέο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, συνυπολογιζομένων των προσδοκώμενων εκλογικών ποσοστών των "Ελεύθερων Δημοκρατών", προκύπτει από μία από τις τελικές προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Forsa, το κόμμα της καγκελαρίου θα συγκεντρώσει την Κυριακή ποσοστό ψήφων 33%--δύο εκατοστιαίες μονάδες λιγότερες της ακριβώς προηγούμενης δημοσκόπησής του--την ώρα που οι "Ελεύθεροι Δημοκράτες" αυξάνοντας το ποσοστό τους φθάνουν στο 14% .

    Αλλα αυτό το ποσοστό 47% θα συγκεντρωθεί από κοινού--σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση--και από τα εξής τρία (πολιτικά αντιτιθέμενα με τους Χριστιανοδημοκράτες ) κόμματα, δηλαδή τους Πράσινους, το Αριστερό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες.

    Αναλυτικότερα, οι Σοσιαλδημοκράτες σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις του Forsa, δεν θα υπερβούν την Κυριακή το ποσοστό 25%, οι Πράσινοι θα λάβουν ένα 10% των ψήφων και το Αριστερό Κόμμα θα συγκεντρώσει ποσοστό 12% (αύξησε σαυτήν τη δημοσκόπηση κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες το ποσοστό του).

    [05] Δεσμεύσεις για ένα πιο ισορροπημένο πρότυπο μεγέθυνσης από την Ομάδα των 20

    Οι ηγέτες της G20 δεσμεύθηκαν στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ένα "πιο ισορροπημένο πρότυπο παγκόσμιας μεγέθυνσης" προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα παγκόσμια κρίση.

    "Θα πρέπει να συνεργαστούμε για να διαχειριστούμε τη μετάβαση προς ένα πρότυπο παγκόσμιας μεγέθυνσης πιο ισορροπημένο", δηλώνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των είκοσι κυριότερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών στο τελικό ανακοινωθέν τους.

    "Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα καθορίζει τις πολιτικές και τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργούμε από κοινού προκειμένου να φθάσουμε σε μία ισχυρή παγκόσμια μεγέθυνση, διαρκή και ισορροπημένη", διακήρυξαν.

    "Πρέπει να περάσουμε από τους δημόσιους πόρους στους ιδιωτικούς πόρους της ζήτησης, να εγκαταστήσουμε ένα πρότυπο μεγέθυνσης πιο διαρκές και πιο ισορροπημένο σε όλες τις χώρες και να περιορίσουμε τις ανισότητες της ανάπτυξης", προσθέτουν.

    Οι ηγέτες της G20 δεσμεύθηκαν επίσης να "ενεργήσουν από κοινού" προκειμένου να ενισχύσουν τους τραπεζικούς κανόνες σε όρους κατάλληλων κεφαλαίων, να θέσουν σε λειτουργία αυστηρούς διεθνείς κανόνες στο θέμα των απολαβών προκειμένου (...) να διασφαλίσουν πως οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες θα αναλαμβάνουν την ευθύνη των κινδύνων που παίρνουν.

    Αποφάσισαν επίσης να δημοκρατικοποιήσουν τα συστήματα αποφάσεών τους και να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στις αναδυόμενες χώρες στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μεταφέροντας "τουλάχιστον το 5%" των αναλογικών μεριδίων στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και "τουλάχιστον το 3%" των δικαιωμάτων ψήφου στην Παγκόσμια Τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό αύξησαν το ρόλο του ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, αυξάνοντας τις εξουσίες επιτήρησης και συντονισμού των εθνικών οικονομικών πολιτικών που διαθέτει.

    Ανακοίνωσαν τέλος ότι θα ξαναβρεθούν δύο φορές το 2010, στον Καναδά και τη Νότια Κορέα και μία φορά το 2011, στη Γαλλία.

    Ομπάμα: "Η Σύνοδος απομάκρυνε την οικονομία από το χείλος του γκρεμού"

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η Ομάδα των Είκοσι (G20) βοήθησε ώστε η παγκόσμια οικονομία να στραφεί προς την οδό της ανάκαμψης, καθώς οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ολοκλήρωσαν τη διήμερη σύνοδο κορυφής στην πόλη Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

    "Φέραμε την παγκόσμια οικονομία πίσω από το χείλος του γκρεμού. Θέσαμε τα θεμέλια για μία διατηρήσιμη ανάκαμψη", δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου με το τέλος της συνόδου.

    Έχοντας φιλοξενήσει την τρίτη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομικά δυνάμεων σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο Ομπάμα δήλωσε πως η ομάδα ανέλαβε τολμηρή δράση και δεσμεύθηκε να συνεχίσει στο δρόμο της επιδίωξης μιας ισορροπημένης και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.

    "Δεν μπορούμε να υποστούμε πάλι την ίδια απότομη αύξηση και τη χρεοκοπία της οικονομίας του παρελθόντος", είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους.

    Με αποστολή να επισκοπήσει την πρόοδο προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής δομής, η σύνοδος κορυφής του Πίτσμπουργκ συμφώνησε να σκληρύνει τις παγκόσμιες τραπεζικές ρυθμίσεις και να επιβάλει όρια στα μόνους των τραπεζιτών.

    Τα σχέδια της G20 για τη μεταρρύθμιση της αγοράς θα δημιουργήσουν ένα οικονομικό σύστημα που θα είναι πιο ασφαλές από εκείνο που αντικαθιστά, δήλωσε ο Ομπάμα.

    Ο Ομπάμα είπε πως ο γύρος των σχεδίων χρηματοπιστωτικών κινήτρων που εισήγαγαν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης θα συνεχιστεί έως ότου "ο κόσμος μας επιστρέψει στις δουλειές του".

    Υπογραμμίζοντας τη μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης προς τις πλέον αναδυόμενες οικονομίες παγκοσμίως όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, οι ηγέτες της G20 προσυπέγραψαν τα σχέδια ώστε ο οργανισμός να μετατραπεί στο κύριο φόρουμ συζήτησης κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων.

    Ως αποτέλεσμα, η G20 θα αντικαταστήσει την G8, η οποία σχηματίστηκε το 1975 και περιλαμβάνει τώρα τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και πιο πρόσφατα τη Ρωσία.

    Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Ομπάμα είπε πως δεν είναι πλέον δυνατό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα με τους θεσμούς του 20ού αιώνα, Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της G20 "αντανακλούν την πραγματικότητα του χρόνου", είπε.

    Ωστόσο, η G8 θα συνεχίσει να συναντάται, το επίκεντρό της όμως θα είναι σε θέμα μείζονος διεθνούς ασφαλείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 September 2009 - 6:30:25 UTC