Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτιμήσεις ΔΝΤ για ελληνική οικονομία
  • [02] Εκατοντάδες οι νεκροί στη Σουμάτρα
  • [03] Ενίσχυση εργαζομένων της "ΑΣΠΙΣ"
  • [04] Πορεία προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ
  • [05] Στα καπνομάγαζα της Θεσσαλονίκης
  • [06] "Πολύτιμη προσφορά"
  • [07] Πρόβα εκλογών

  • [01] Εκτιμήσεις ΔΝΤ για ελληνική οικονομία

    Διετή ύφεση της ελληνικής οικονομίας, φέτος και του χρόνου, αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το ελληνικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,8% το 2009 και κατά 0,1% το 2010, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση "Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας", που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Το 2007 και 2008 η ελληνική οικονομία "έτρεξε" με ρυθμό 4% και 2,9% αντιστοίχως.

    Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό κάνουν λόγο για διαμόρφωσή του στο 1,1% το 2009 και στο 1,7% το 2010. Αντιστοίχως, είχε διαμορφωθεί στο 3% και 4,2% το 2007 και 2008.

    Εκτιμάται, σύμφωνα με την έκθεση, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί υψηλότερα από τις κυβερνητικές προβλέψεις και θα αγγίξει το 6,4% του ΑΕΠ το 2009 για να εκτιναχθεί στο 7,1% του ΑΕΠ το 2010.

    Το ΔΝΤ προβλέπει, τέλος, ότι το ποσοστό ανεργίας θα αναρριχηθεί, φέτος, στο 9,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού για να αγγίξει του χρόνου στο 10,5%. Το 2007, είχε διαμορφωθεί στο 8,3% και είχε υποχωρήσει στο 7,6% το 2008.

    Έχει ξεκινήσει η βραδεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

    Τα κυβερνητικά πακέτα τόνωσης της οικονομίας και η ζήτηση στην Ασία βοηθούν την παγκόσμια οικονομία να εξέλθει από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτιμά το ΔΝΤ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης αλλά σημαντικά προς τα άνω την εκτίμηση για του χρόνου.

    Στην έκθεση του Σεπτεμβρίου, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2009 κατά 1,1% και θα αυξηθεί κατά 3,1% το 2010 (οι αντίστοιχες εκτιμήσεις του Ιουλίου έκαναν λόγο για συρρίκνωση 0,8% και ανάπτυξη 2,5%, φέτος και του χρόνου).

    Οι εκτιμήσεις για την ευρωζώνη κάνουν, πλέον, λόγο για συρρίκνωση 4,2% του ΑΕΠ το 2009 και ανάπτυξη 0,3% το 2010, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ανέμενε συρρίκνωση 3,6% φέτος και συρρίκνωση 0,3% του χρόνου.

    Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα "τρέξει" με αρνητικό ρυθμό -2,7% το 2009 και με ρυθμό 1,5% το 2010. Τον περασμένο Ιούλιο ανέμενε συρρίκνωση 2,8% φέτος και ανάπτυξη 0,8% του χρόνου.

    Η ιαπωνική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναμένεται, τέλος, να συρρικνωθεί κατά 5,4% το 2009 και ανάπτυξη 1,7% το 2010 (οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση 4,8% φέτος και ανάπτυξη 1,7% του χρόνου).

    -

    [02] Εκατοντάδες οι νεκροί στη Σουμάτρα

    Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την αποστολή ομάδων διασωστών για να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μετά τον ισχυρό σεισμό στη Σουμάτρα, απηύθηνε ο Ινδονήσιος υπουργός Υγείας.

    "Χρειαζόμαστε την υποστήριξη των ξένων χωρών για τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Έχουμε ανάγκη από ομάδες διασωστών με τον εξοπλισμό τους", δήλωσε ο Σίτι Φαντίλα Σουπάρι, στους δημοσιογράφους στην Παντάνγκ, την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής που επλήγη από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ.

    "Το πρωταρχικό πρόβλημά μας είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά άτομα εγκλωβισμένα στα ερείπια. Έχουμε δυσκολίες στο να τους εντοπίσουμε και να τους απεγκλωβίσουμε", πρόσθεσε.

    Οι έρευνες των ινδονησιακών ομάδων διάσωσης είναι πολύ δύσκολες διότι δεν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μηχανήματα και επιπλέον υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο επικοινωνιών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή.

    Ο εγκέλαδος άφησε πίσω του τουλάχιστον 1100 νεκρούς στη Σουμάτρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

    [03] Ενίσχυση εργαζομένων της "ΑΣΠΙΣ"

    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ, ανά εργαζόμενο χορηγείται άμεσα στους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρίες του Ομίλου «ΑΣΠΙΣ» των οποίων ανεκλήθη η άδεια λειτουργίας, με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Με την απόφαση αυτή υλοποιείται η πρώτη δράση από το «Ειδικό Πρόγραμμα» για τους πρώην εργαζόμενους του Ομίλου που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της υπουργού και των εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιριών κατά τη συνάντηση τους την περασμένη εβδομάδα.

    [04] Πορεία προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ

    Τις 50.000 έφθασαν οι Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που αξιοποίησαν το Πρόγραμμα Εγγύησης Δανείου του ΤΕΜΠΜΕ και το συνολικό ύψος των δανείων ξεπέρασε τα 4,8 δισ. ευρώ και στις δύο φάσεις του προγράμματος. Ταυτόχρονα εξασφαλίσθηκαν 210.000 θέσεις εργασίας, καθώς, όσες επιχειρήσεις μετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, και, κατά το χρόνο που διαρκή αυτό, υποχρεούνται να μην μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους.

    Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ταμείου που υπογράφει ο πρόεδρός του Δ.Σ. κ. Ν. Δομένικος, ενώ σημειώνεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του Προγράμματος αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 80.000 επιχειρήσεις, το, δε, συνολικό ποσό των δανείων θα φθάσει, τελικά, τα 9,5 δισ. ευρώ, ''δίνοντας μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην Ελληνική Οικονομία, με παράλληλη διασφάλιση 350.000 θέσεων εργασίας''.

    Υπενθυμίζεται ότι η εγγύηση από το ΤΕΜΠΜΕ αφορά στο 80% του κάθε δανείου. Μέχρι τώρα, το σύνολο των εγγυήσεων ξεπερνά τα 3,8 δις Ευρώ. Κάθε επιχείρηση που συμμετέχει στο πρόγραμμα απασχολεί, κατά μέσο όρο, τέσσερις εργαζόμενους και το δάνειο το οποίο συνάπτει φθάνει, περίπου, τις 100.000 Ευρώ. Το επιτόκιο του Δανείου είναι προνομιακό, δεδομένου ότι το ύψος του είναι «κλειδωμένο» (Euribor + 2,1%), σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο από ότι ισχύει, σήμερα, στην Τραπεζική Αγορά.

    Να σημειωθεί, τέλος, πως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση "Doing Business", της Παγκόσμιας Τράπεζας, η χώρα μας βελτίωσε την θέση της στην ευκολία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά 22 θέσεις, και αυτό αποδίδεται στο ρόλο που έπαιξε το ΤΕΜΠΜΕ στην διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [05] Στα καπνομάγαζα της Θεσσαλονίκης

    Κρύβουν μέσα τους την ιστορία μιας ολόκληρης εποχής, της εποχής που ο καπνός ήταν το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης και την καθιέρωσε ως ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κέντρα εμπορίας «καπνού εις φύλλα». Κάποιες από τις καπναποθήκες, γνωστές και ως «καπνομάγαζα», δεν υπάρχουν πια, άλλες στέκονται εγκαταλελειμμένες και άλλες στεγάζουν νέες χρήσεις.

    Ο περαστικός που ξέρει και θυμάται, μπορεί ακόμη να φέρει στο μυαλό του τη μυρωδιά από τα φύλλα του καπνού, να «ακούσει» τις φωνές των καπνεργατριών που δούλευαν στη ζέστη από τους φούρνους, να νιώσει δέος για την καπνεμπορική δραστηριότητα που κάποτε γνώριζε μεγάλες δόξες, αλλά σήμερα έχει σιγήσει.

    Οι αναμνήσεις μιας καπνεργάτριας

    «Τα χλωρά φύλλα του καπνού συγκεντρώνονταν στις αποθήκες των παραγωγών, όπου οι συντηρητές, άνδρες στην πλειοψηφία, ταξινομούσαν τα δεμάτια και στη συνέχεια τα μετέφεραν στα καπνομάγαζα. Εκεί, εργάζονταν γυναίκες ως επί το πλείστον. Δουλεύαμε δεξιά και αριστερά από τους ιμάντες. Μπροστά μας περνούσαν τα φύλλα του καπνού και εμείς έπρεπε να απομακρύνουμε κάθε ξένο σώμα, να διαλέξουμε τα καλύτερα φύλλα. Άλλες γυναίκες δούλευαν στους φούρνους, όπου έμπαιναν τα φύλλα για να μαλακώσουν και άλλες ως ράπτριες, καθώς έραβαν τα δέματα που πέρασαν από τη διαλογή για να αποθηκευτούν και να σταλούν στην Κίνα, την Αμερική, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, την Τσεχοσλοβακία», θυμάται η Ευαγγελία Καζαντζίδου, εργάτρια στα καπνά της Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

    Όπως αφηγείται στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η δουλειά δεν ήταν εύκολη καθώς το καλοκαίρι η ζέστη ήταν έντονη και οι ατμοί από τους φούρνους δημιουργούσαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. «Με δυσκολία αναπνέαμε και η εργασία ήταν κουραστική. Όμως, είχαμε δουλειά, παίρναμε χρήματα και ήμασταν ευτυχισμένοι. Τώρα, που έχουν περάσει τα χρόνια, η ανάμνηση που μένει είναι γλυκιά. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ήμουν νέα και το πρωί που ξυπνούσα πήγαινα με τραγούδι στη δουλειά», λέει χαρακτηριστικά.

    Ο «κόσμος του καπνού» της Θεσσαλονίκης

    Την εποχή εκείνη, κατά τη δεκαετία του '80 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 εργάζονταν στα καπνά 15.000 άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη. Όμως, μετά το 1997, οπότε η νέα ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική κατηύθυνε τους αγρότες σε νέες καλλιέργειες, ο καπνός γνώρισε κρίση, η καλλιέργεια και η επεξεργασία του «εγκατέλειψαν» τη Θεσσαλονίκη και περιορίστηκαν στην Κατερίνη, το Πολύκαστρο Κιλκίς, την Καβάλα και την Ξάνθη.

    «Η εμφάνιση του καπνεμπορίου στη Θεσσαλονίκη τοποθετείται γύρω στο 1870. Οι παλαιότερες καπναποθήκες άρχισαν να χτίζονται κατά τη δεκαετία του 1920, ενώ οι νεότερες μετά το 1954. Η νεότερη έρευνα έχει συμπεριλάβει 60 κτίρια, από τα οποία τα 55 υφίστανται μέχρι σήμερα, ενώ πέντε έχουν κατεδαφιστεί», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρχιτέκτων μηχανικός, Σπύρος Ταβλίκος, ο οποίος συμμετείχε στη σχετική έρευνα και καταγραφή, σε συνεργασία με την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης.

    Τα γνωστά «καπνομάγαζα» του σήμερα

    Τα «καπνομάγαζα», που έχουν διατηρηθεί στην πλειοψηφία τους, στεγάζουν άλλες χρήσεις και μόνο σ' ένα από αυτά, στη Σταυρούπολη, φιλοξενούνται ορισμένες διοικητικές υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Καπνού.

    Γνωστά καπνομάγαζα που έχουν αλλάξει «ιδιότητα» είναι το ξενοδοχείο βLes Lazaristesβ απέναντι από τη Μονή Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη, το εμπορικό κέντρο επί των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, στην "καρδιά" της Θεσσαλονίκης (πρώην καπνομάγαζο της Αστροελληνικής) και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των οδών Δωδεκανήσου και Φράγκων.

    Από τα υπόλοιπα έχουν μείνει μόνο τα ονόματα για να θυμίζουν τις παλιές δόξες του καπνού: ΣΕΚΕ στον Εύοσμο, ΕΞΕΛΚΑ στη Σταυρούπολη, «Ελλάς» στην οδό Λαγκαδά, Αργυρίου στην οδό Γιαννιτσών, Αττίκ στην οδό Γεωργικής Σχολής και Γκρέις στα τολ της Καλαμαριάς.

    Στη νομαρχία το "κόκκινο καπνομάγαζο"

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του χαρακτηριστικού κόκκινου καπνομάγαζου της Σταυρούπολης, γνωστού και ως καπνομάγαζου "του Καραμανλή", καθώς χτίστηκε την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

    Η νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να γίνει η μηχανοργάνωση της προσυμβατικής διαδικασίας για την ένταξη του έργου στατικής αποκατάστασης του κτιρίου σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο και τέσσερις ορόφους συνολικού εμβαδού 14.200 τετραγωνικών μέτρων. Επιδίωξη της νομαρχίας είναι να εγκατασταθούν εκεί ορισμένες υπηρεσίες της. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση για την παραχώρηση συγκεκριμένου χώρου στο Δήμο Σταυρούπολης, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί δράσεις πολιτισμού.

    Κείμενο: Γιούλτση Π.

    [06] "Πολύτιμη προσφορά"

    Σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Χθες, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης επισκέφθηκε το Γηροκομείο Αθηνών και παρακολούθησε εκδήλωση, που οργάνωσε ο πρόεδρος της Ελεήμονος Εταιρίας - Γηροκομείο Αθηνών, Προκόπιος Μπούμπας. Ο κ. Καρατζαφέρης διαπίστωσε την «πολύ καλή δουλειά που κάνει ο πανοσιολογιότατος, Προκόπιος και οι συνεργάτες του, σε ένα καθαρό περιβάλλον με περιποίηση, στοργή, αγάπη, και φροντίδα».

    «Μακάρι να μπορούσαμε να προσφέρουμε αυτό το επίπεδο περιποιήσεως σε όλους τους γέροντες. Ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που προσέφεραν στη πατρίδα πολλά, υπηρέτησαν, πλήρωσαν φορολογίες, και σήμερα δεν απολαμβάνουν στοιχειωδώς μια ποιότητα ζωής. Ευτυχώς που υπάρχουν αυτά τα φωτεινά παραδείγματα του Γηροκομείου Αθηνών», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κ. Προκόπιος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για την παρουσία του στο πλευρό των γερόντων και δήλωσε ότι «εκείνο που προσπαθούμε σε αυτό το χώρο, είναι να έχουμε κάθε μέρα, αν είναι δυνατόν, γιορτή. Προσπαθούμε οι γέροντες και οι γερόντισσές μας να αισθανθούν ότι βρίσκονται κοντά στην αγκαλιά της οικογένειάς τους. Θέλουμε όλοι να νιώθουμε μια οικογένεια. Αφού ούτε οι συγγενείς ούτε οι φίλοι ούτε και πολιτεία, όταν δεν μας χρειάζονται, μας ξεχνούν».

    [07] Πρόβα εκλογών

    Η γενική πρόβα της εκλογικής διαδικασίας, ενόψει της ψηφοφορίας της 4ης Οκτωβρίου, έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπηρεσιακός υπουργός, Σπύρος Φλογαΐτης, επισκέφθηκε όλα τα τμήματα του υπουργείου, των οποίων οι υπάλληλοι εμπλέκονται στη διαδικασία και ακολούθως, αναφέρθηκε στο ρόλο της εταιρίας «SINGULAR LOGIC», που υποστηρίζει το σύστημα «με απόλυτη αξιοπιστία», από το 1981.

    Ο κ. Φλογαΐτης διευκρίνισε τη διαδικασία παρουσίασης και εξαγωγής των αποτελεσμάτων.

    Όπως έκανε γνωστό, η παρουσίαση θα γίνει μέσω διαδικτύου, μέσω δικτύου αποκλειστικής χρήσης του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και μέσω του νέου συστήματος SRT. Αυτό το τελευταίο, αφορά δείγμα 20% του συνόλου της Επικράτειας, θα βρίσκεται στη διάθεση των εκλογικών αντιπροσώπων, οι οποίοι εφοδιασμένοι με ένα αυτοματοποιημένο κινητό, θα στέλνουν άμεσα τα αποτελέσματα στο υπουργείο.

    «Εκτίμηση των αποτελεσμάτων, μέσω του SRT, θα γίνει στις 10 το βράδυ και γύρω στα μεσάνυχτα η εκτίμηση βάση του παραδοσιακού συστήματος των τηλεγραφημάτων», τόνισε ο υπουργός. Ωστόσο, ασφαλή αποτελέσματα αναμένονται να εξαχθούν ως τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

    Ο κ. Φλογαΐτης έκανε γι άλλη μια φορά έκκληση προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους για τη σωστή καταμέτρηση των ψήφων, ώστε η σταυροδοσία των ψηφοφόρων να αποτυπωθεί σωστά στο πρακτικό. Γι' αυτό θα πρέπει οι δικαστικοί αντιπρόσωποι δίπλα στην κάθε ψήφο προτίμησης να θέτουν τη μονογραφή τους, αλλά και να σημειώνουν και τον συνολικό αριθμό των ψήφων σε κάθε ψηφοδέλτιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 October 2009 - 6:30:28 UTC