Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "'Ολοι μαζί σε μια εθνική προσπάθεια"
  • [02] Συνέδριο στη ΝΔ για εκλογή νέου αρχηγού
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "'Ολοι μαζί σε μια εθνική προσπάθεια"

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί σήμερα ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    Ξεκινάμε το χτίσιμο για την Ελλάδα που μας αξίζει και που μπορούμε να έχουμε, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του στο Ζάππειο Μέγαρο, δίνοντας έτσι το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει αμέσως μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.

    Εμμένοντας στις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο και απηύθυνε προσκλητήριο σε κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και να γράψουν μαζί τις επόμενες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

    Κάλεσε επίσης όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να συμπορευτούν σε αυτή την πορεία να ενώσουν τις δυνάμεις και τις προσπάθειες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα ώστε να δημιουργήσουν από κοινού την Ελλάδα που αξίζει στους πολίτες, μια Ελλάδα που, όπως είπε, μπορούμε να πετύχουμε και θα το πετύχουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου εμφανώς συγκινημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε αυτή του τη συγκίνηση με ευχαριστίες προς τον ελληνικό λαό για την τιμή και την εμπιστοσύνη που του έδειξε και υποσχέθηκε αλλαγή πορείας για τη χώρα και τη ζωή όλων των Ελλήνων.

    Ξεκινάμε, όπως είπε, όλοι μαζί μια εθνική προσπάθεια σε μια πορεία ανάταξης της χώρας, μια πορεία προόδου και δημιουργίας. Μοναδική πυξίδα του όπως είπε σε αυτή την πορεία θα είναι ο πολίτης και μόνο ο πολίτης.

    Η πορεία, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου δεν θα είναι εύκολη θα χρειαστεί δουλειά και διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα ειλικρινής με το λαό, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο, με συλλογική προσπάθεια θα λυθούν όλα τα προβλήματα της χώρας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, δεν ζητεί ανοχή των πολιτών, αλλά συμμετοχή τους.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι γνωρίζει ποιες είναι οι δυνάμεις που εγκλωβίζουν τη χώρα στη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την ανομία και την σπατάλη και τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από αυτές τις δυνάμεις. Και στην προσπάθεια αυτή, τόνισε, ο ίδιος δεσμεύεται να καταβάλει όλες του τις δυνάμεις και ζήτησε από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να πιστέψουν ότι όλοι μαζί μπορούν να πετύχουν σε αυτή την προσπάθεια και επισήμανε ότι η επιτυχία αυτή έχει ως προϋπόθεση να μην υπάρξουν διακρίσεις, διαχωρισμοί και προκαταλήψεις.

    Συγχαρητήρια

    Ο Κώστας Καραμανλής τηλεφώνησε στον κ. Παπανδρέου, τον συνεχάρη για την εκλογική του επιτυχία και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. Στον κ. Παπανδρέου ευχήθηκαν καλή επιτυχία ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου ο οποίος, όπως ανέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ήθελε να είναι από τους πρώτους που θα του έδιναν συγχαρητήρια για τη νίκη του.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου στη συνομιλία που είχε με τον κ. Ομπάμα του επισήμανε τον ρόλο που ο ίδιος επιθυμεί να έχει η Ελλάδα στην περιοχή. Επίσης στη συνομιλία τους συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα σε ημερομηνία, η οποία θα κανονιστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

    Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον επόμενο Ελληνα πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου για να τον συγχαρεί για την μεγάλη επιτυχία του στις εκλογές της Κυριακής, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

    Ο κ. Ομπάμα "ευχήθηκε σε όλους τους Ελληνες που μετείχαν στη δημοκρατική διαδικασία. Ο πρόεδρος επανέλαβε τη συμασία των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, και δήλωσε ότι προσβλέπει στην περαιτέρω συνεργασία με τον κύριο Παπανδρέου" σύμφωνα με την ανα-κοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο.

    Τον κ. Παπανδρέου συνεχάρη επίσης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας , ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

    Ακόμη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έστειλε τα "θερμά συγχαρητήριά" του στον Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη μεγάλη νίκη του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ στις γενικές εκλογές, με επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Ο Γάλλος πρόεδρος απέστειλε στον κ. Παπανδρέου "όλες τις ευχές του για επιτυχία στην εκπλήρωση της νέας αποστολής του".

    Εμμένοντας "στις φιλικές, στενές και πλούσιες σχέσεις που ενώνουν από παλιά την Ελλάδα και τη Γαλλία", ο κ. Σαρκοζί εκφράζει την "ευχή του για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, στην υπηρεσία μιας Ευρώπης, πιό ισχυρής, πιό ενωμένης και πιό αλληλέγγυας".

    Από την πλευρά της, η πρώτη γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί έκρινε ότι η νίκη του Γιώργου Παπανδρέου, αποτελεί "μια νέα ελπίδα κατακτήσεων για τους Ευρπωάιους Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες".

    Σε ανακοίνωσή της, η κ. Ομπρί απευθύνει "εξ ονόματος των Γάλλων Σοσιαλιστών τις πιό θερμές ευχές προς τον Γιώργο Παπανδρέου και τους φίλους Ελληνες σοσιαλιστές, που το βράδυ της Κυριακής κατέκτησαν την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής".

    Δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου στην Ιπποκράτους

    "Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους και συνεργάτες που δώσαμε μαζί αυτόν τον ωραίο αγώνα, έναν αγώνα για να φέρουμε ξανά την ελπίδα και το χαμόγελο στα πρόσωπα των Ελλήνων" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας σε οπαδούς του ΠΑΣΟΚ έξω από την Ιπποκράτους.

    "Είμαστε εδώ ενωμένοι μπροστά στην μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουμε και αναλαμβάνω, ευθύνη για να αλλάξει πορεία η χώρα, για μια κοινωνία ευνομίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και πράσινης ανάπτυξης", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "σε αυτή την πορεία καλούμε όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας".

    "Απαντώντας" στο σύνθημα "Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς", ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι "μας εμπνέουν οι αξίες και οι αγώνες, της παράδοσής μας και ξέρω ότι με αυτές τις αξίες μπορούμε να ενώσουμε ξανά τον ελληνικό λαό, στους μεγάλους στόχους, στη δύσκολη πορεία, αλλά ξέρω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε".

    [02] Συνέδριο στη ΝΔ για εκλογή νέου αρχηγού

    Την ευθύνη για την εκλογική ήττα ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας καραμανλής ο οποίος με δήλωσή του στο Ζάππειο ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί απο την ηγεσία της ΝΔ και να κινήσει τις διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο το οποίο θα εκλέξει νέο αρχηγό. Διευκρίνισε δε ότι είναι αυτονόητο πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους πολίτες που σε μιά τόσο δύσκολη και οικονομική και πολιτική συγκυρία - όπως είπε- στήριξανς στις εκλογές τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση, είπε ο κ.Καραμανλής, είχε να αντιμετωπίσει την θύελλα της σοβαρότερης μεταπολεμικής διεθνούς κρίσης.

    «Ταυτόχρονα ανέλαβα χωρίς δεύτερη σκέψη να παρουσιάσω με απόλυτη ειλικρίνεια τις δύσκολες αποφάσεις και τα όχι ευχάριστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία», είπε ο κ.Καραμανλής και συνεχάρη τον Γιώργο Παπανδρέου για τη νίκη του και τόνισε πως «όπως κάθε έλληνας ευχόμαστε να επτύχει στη μεγάλη πρόκληση των οικονομικών συγκυριών γιατι η πρόκληση αυτή είναι εθνική υπόθεση».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ως πρόεδρος της ΝΔ είχε την τιμή να ηγηθεί του εκλογικού αγώνα σε 4 εθνικές εκλογές.

    «Εκατομμύρια πολίτες ήταν μαζί μας, με ψυχή, με πίστη, στο σκοπό αυτών των αγώνων. Το 2000 αυξήσαμε εντυπωσιακά τα εκλογικά μας ποσοστά. Το 2004 κερδίσαμε τις εκλογές και αναλάβαμε την ευθύνη για την διακυβέρνηση του τόπου. Το 2007 πετύχαμε νέα σημαντική εκλογική νίκη. Στις σημερινές εκλογές έθεσα ο ίδιος ως μείζον ζήτημα όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις μέσα απο δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας και την έξοδο απο την κρίση το ταχύτερο δυνατόν. Κατέθεσα ρεαλιστικό σχέδιο που όπως πίστευα και πιστεύω ότι αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την διασφάλιση της οικονομίας και απο το 2011 την ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν ενέκριναν το σχέδιό του και την πολιτική αυτή.

    Σεβαστή η επιλογή τους, πρόσθεσε, διότι αυτοί έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο.

    «Επειδή όμως πιστεύω βαθιά ότι αυτή την πολιτική χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας και επειδή η μόνη δύναμη που είχα ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες ο μόνος υπέυθυνος και τίμιος δρόμος είναι ένας: Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι μετά απο ένα μήνα θα γίνει έκτακτο συνέδριο στο οποίο ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

    «Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή της παράταξης θα στηρίξω τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην συνέδριο και τον αρχηγό που θα εκλεγεί μέσα απο προβλεπόμενες διαδικασίες. Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων», κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα με θέμα: "Ενέργεια και Περιβάλλον: Προκλήσεις για την επόμενη εικοσαετία", στο αμφιθέατρο "Αλ. Τσούμης" του κτιρίου Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ (09:45:00, Θεσσαλονίκη)

  • Πανευρωπαϊκή Συνάντηση για θέματα καταναλωτών διοργανώνει το ΚΕΠΚΑ, στα γραφεία του, στη Θεσσαλονίκη (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Βασ. Ηρακλείου 32)

  • Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια θα επισκεφτεί ο Γ. Παπανδρέου για να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης

  • Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια θα επισκεφτεί ο πρόεδρος της απελθούσης Βουλής Δ. Σιούφας

  • Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια θα επισκεφτεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (6η αγωνιστική)

    Αστέρας Τρίπολης-Εργοτέλης 16:45 - ΝOVA

    Πανιώνιος-Ατρόμητος 16:45 - ΝOVA

    ΠΑΟΚ-Ηρακλής 19:00 - ΝOVA

    Ξάνθη-ΑΕΚ 19:00 - ΝΕΤ

    Παναθηναϊκός-Λάρισα 21:15 - ΝOVA

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων

    19:00 ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ-Ναφτάν (Λευκορωσία, 22η ημέρα)

    22:15 Πάσος Φερέιρα-Μπενφίκα (Πορτογαλία, 7η ημέρα)

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Β΄ προκριματικός γύρος, Α΄ Αγώνας): Μαρούσι-Άλμπα Βερολίνου, ΣΕΦ
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 October 2009 - 4:30:22 UTC