Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χανιά-Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη
  • [02] Τριπλασιασμός του ελλείμματος στις ΗΠΑ
  • [03] "Διάλογος Πολιτισμών" στη Ρόδο
  • [04] ΑΣΕΠ-Προθεσμίες υποβολής ενστάσεων
  • [05] Ο χορός της μέλισσας και οι ανεξήγητες γνώσεις της!
  • [06] Ξεπέρασαν το όριο του 3%
  • [07] Αρση της ασυλίας
  • [08] "Πράσινη ενέργεια"

  • [01] Χανιά-Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη

    «Βαθύ αίσθημα ταπεινότητας και όχι υπερήφανη επιμονή απαιτεί η ενότητα, ο δικός μας συνεχιζόμενος και επίμονος σκοπός», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κηρύσσοντας την έναρξη της Ολομέλειας της Επιτροπής «Πίστης και Τάξης» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών που διεξάγεται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι.

    Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας των εκκλησιών και εξήγησε ότι, «ταπεινότητα σημαίνει ότι είμαστε ταγμένοι να μαθαίνουμε από τους άλλους, καθώς και να μαθαίνουμε από διαπιστώσεις που έχουν ήδη δοκιμαστεί μέσα στον χρόνο». Επιπλέον, πρόσθεσε, «εννοείται ότι το να επιβάλλουμε τον τρόπο μας -είτε ``συντηρητικά`` είτε ``φιλελεύθερα``- πάνω σε άλλους, είναι αλαζονικό και υποκριτικό! Αντίθετα, η ειλικρινής ταπείνωση απαιτεί από όλους μας να είμαστε ανοιχτοί να δεχθούμε τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον, με άλλα λόγια, όπως περίπου και ο αρχαίος θεός Ιανός, καλούμαστε να δηλώσουμε τον σεβασμό μας στους μέσα στα χρόνια δοκιμασμένους τρόπους του παρελθόντος με προσοχή για την επουράνια ζωή που επιθυμούμε. Αυτή η ``στροφή`` προς το παρελθόν και το μέλλον είναι σίγουρα είναι ένα σημείο της προσπάθειας για μετατροπή του θρησκεύματος», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε, ακόμη, ότι «η αίσθηση της κλήσης και του επείγοντα χαρακτήρα της μετατροπής μάς επιτρέπουν να διακρίνουμε τα πεδία της κοινής μας υπηρεσίας και της κοινής μας αποστολής. Ως ξεχωριστές κοινωνίες - Εκκλησίες είμαστε ``εύθραυστα κλαδιά``... Μαζί, ωστόσο, μπορούμε να γίνουμε ένας άνθρωπος υπό τη σκέπη ενός Θεού, δίχως να χωριζόμαστε μεταξύ μας, ούτε να βεβηλώνουμε τη διαθήκη του Κυρίου μας! Πράγματι οι συνθήκες γι' αυτόν το νέο τρόπο είναι να αποφεύγουμε την ειδωλολατρία και τη συμφιλίωση».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «η ενότητα την οποία επιζητούμε είναι ένα άνωθεν δώρο, το οποίο εμείς οφείλουμε να επιδιώξουμε με επιμονή αλλά και με υπομονή, δεν είναι κάτι το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς, αλλά αρχικά από την κρίση του Θεού και από τον ``καιρό``, όπως ονομάζεται η διάρκεια στην αρχαία ελληνική.

    Παρόλ' αυτά, αυτό το ιερό δώρο της Ενότητας είναι κάτι το οποίο απαιτεί από εμάς δραστικές μετατροπές και αναπροσανατολισμό, ούτως ώστε με ταπεινότητα να επιστρέψουμε στις κοινές μας ρίζες της Αποστολικής Εκκλησίας και στη θρησκευτική κοινότητα των Αγίων, αλλά επίσης να εμπιστευθούμε εαυτούς και να αφεθούμε στην Ουράνια Βασιλεία και Εξουσία του Θεού».

    Στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ολομέλεια της Επιτροπής «Πίστης και Τάξης» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στάθηκε ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, πρόεδρος της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι δύναται να εκληφθεί «ως έμμεση και άμεση απάντηση προς όλους εκείνους, οι οποίοι απορρίπτουν τον διάλογο, αγνοώντας την ευθύνη της Εκκλησίας έναντι των διηρημένων χριστιανών και Εκκλησιών και έναντι του σύγχρονου κόσμου που απαιτεί τον διάλογο».

    Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στο Νομό Χανίων, λέγοντας ότι «είναι όντως μεγάλη η χαρά και η τιμή για τον τόπο μας, για το Νομό μας, γιατί η παρουσία του Παναγιοτάτου διατρανώνει για μία ακόμη φορά τους δεσμούς που διαχρονικά ενώνουν την Κρήτη, την Εκκλησία της Κρήτης, με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».

    «Το Πατριαρχείο είναι ο τόπος της αναφοράς μας, είναι το κέντρο όχι μόνο της Ορθοδοξίας αλλά και της Ρωμιοσύνης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, λοιπόν, βρίσκεται ανάμεσά μας, ευλογεί τον τόπο και τους ανθρώπους του», κατέληξε.

    [02] Τριπλασιασμός του ελλείμματος στις ΗΠΑ

    Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ τριπλασιάστηκε, φθάνοντας σχεδόν το 1,4 τρις δολάρια το οικονομικό έτος 2009, εν μέσω της χειρότερης κρίσης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, σύμφωνα με την υπηρεσία η οποία καταγράφει τις κρατικές δαπάνες για λογαριασμό του Κογκρέσου.

    Το ποσό αποτελεί περίπου το 9,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 1945, σύμφωνα με την υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Congressional Budget Office, CBO).

    Το 2008, το έλλειμμα έφθανε μόλις το 3,2% του ΑΕΠ.

    Η σχεδόν διετής οικονομική κρίση μείωσε τα φορολογικά έσοδα καθώς πολλές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν ενώ η ανεργία έφθασε στο 9,8% το Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δαπάνησε μεγάλα ποσά για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας -- περιλαμβανομένων 700 δις δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο.

    Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά σχεδόν 420 δις δολάρια το 2009, ή ποσοστιαία κατά 17%, ανέφερε το CBO.

    Το οικονομικό έτος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου.

    [03] "Διάλογος Πολιτισμών" στη Ρόδο

    Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί, για έβδομη συνεχή χρονιά, το συνέδριο "Διάλογος Πολιτισμών" από σήμερα Πέμπτη έως και τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009.

    Η εναρκτήρια τελετή θα γίνει στο Παλάτι των Ιπποτών το βράδυ, με πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις και συναυλία με την παρουσία Ρώσων καλλιτεχνών.

    Στο φετινό World Public Forum (WPF) "Dialogue of Civilizations", ''Διάλογος Πολιτισμών'', αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 1.000 άτομα, σύνεδροι από όλο τον κόσμο, πολιτικοί, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι από όλες τις σύγχρονες θρησκείες.

    Πρόεδροι του Φόρουμ είναι ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν (πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης), καθώς και ο Νίκος Παπανικολάου (αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, αντιπρόεδρος στην εταιρεία αυτοκινήτων Aston Martin Lagonda Holdings Ltd., και πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας που εξειδικεύεται σε μαρίνες Lion Finance S. A. και ο Ινδός επιχειρηματίας και επιστήμονας κ. Jagdish Kapur.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν φέτος στο Διεθνές Φόρουμ περιλαμβάνουν: τον διάλογο σε εναλλακτικά μοντέλα διεθνούς πολιτικής, διεθνείς κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, δεδομένα βασικών αρχών, οικονομικές δράσεις, σύσταση και αναδιοργάνωση της πολιτιστικής ταυτότητας στη σφαίρα της μοντέρνας κουλτούρας, κ.λπ.

    Ένα από τα πολλά πάνελ του Φόρουμ, κάθε χρόνο είναι αφιερωμένο και παρουσιάζει από έναν διεθνώς γνωστό πολιτισμό: Ρωσία (2005), Ινδία (2006) και Κίνα (2008). Το φετινό πάνελ θα είναι αφιερωμένο στον Περσικό πολιτισμό και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολιτιστικά στοιχεία του Ιράν, όπως η παραδοσιακή μουσική, η ζωγραφική, η λογοτεχνία και η τέχνη.

    Το Διεθνές Φόρουμ "Διάλογος των Πολιτισμών" αποτελεί όργανο διαβούλευσης με συμβουλευτικό χαρακτήρα, το οποίο έχει στόχο να ενώσει πολλές διεθνείς ή εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπροσώπους από διάφορα ινστιτούτα ή κοινωνικούς φορείς, εκπροσώπους από τον καλλιτεχνικό κόσμο, τον κόσμο της διανόησης, των θρησκειών, των επιχειρήσεων, των media, του πολιτισμού αλλά και μονομερώς (ατομικά) όποιον επιθυμεί να συμμετέχει στις δράσεις, και να μοιραστεί τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και προσβασιμότητας που αποτελούν τη βάση του Σύγχρονου Διαλόγου των Πολιτισμών.

    Οι βασικοί στόχοι του Φόρουμ είναι να ενώσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στο να προστατεύσουν τις πολιτιστικές και πνευματικές αξίες της ανθρωπότητας, και να οργανώσουν έδαφος για γόνιμο διάλογο μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτισμών του σύγχρονου κόσμου.

    Το διεθνές Φόρουμ έχει ακόμη σκοπό να δημιουργήσει επαρκή εργαλεία για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων και να γίνει συνεργός στις εξελίξεις και τις αλλαγές του οικοδομήματος της σύγχρονης κοινωνίας.

    [04] ΑΣΕΠ-Προθεσμίες υποβολής ενστάσεων

    Από το ΑΣΕΠ ανακοινώθηκε ότι μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης και τη λήξη της προεκλογικής περιόδου αναστολής των διαδικασιών προσλήψεων, οι προθεσμίες υποβολής ενστάσεων που είχαν για το λόγο αυτό διακοπεί συνεχίζονται ως εξής:

    Για τις προκηρύξεις 3Π/2008 (κλάδοι ΠΕ20 Πληροφορικής ΤΕΙ και ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών) και 1Ε/2008 (2 θέσεις Ιατρών τριετούς θητείας με κωδικούς: 50001 και 70001) οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους μέχρι και την πάροδο της Παρασκευής 16.10.2009.

    [05] Ο χορός της μέλισσας και οι ανεξήγητες γνώσεις της!

    "Η μέλισσα είναι σαν ένα παιδάκι που πάει σχολείο, αλλά, παράλληλα, ξέρει και όλες τις γλώσσες του κόσμου, καθώς μπορεί να αναγνωρίσει τα φυτά σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, ασχέτως από τον τόπο που έχει γεννηθεί και ζήσει". Μ΄ αυτή την παρομοίωση περιγράφει το θαυμαστό κόσμο της μέλισσας ο καθηγητής του Εργαστηρίου μελισσοκομίας-σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ανδρέας Θρασυβούλου, με αφορμή την τριήμερη Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης που διοργανώνεται, από μεθαύριο, Παρασκευή, στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως, στη Θεσσαλονίκη.

    "Αφού η μέλισσα ρουφήξει το νέκταρ από έναν ανθό, ας πούμε της αχλαδιάς, επιστρέφει στην κυψέλη και ξεκινάει ναβ¦ χορεύει περιγράφοντας στις υπόλοιπες μέλισσες τη διαδρομή που ακολούθησε για να φτάσει στο φυτό. Επίσης, αυτό είναι και το απίστευτο που αδυνατούμε να το καταλάβουμε, δίνει στις μέλισσες να δοκιμάσουν νέκταρ ή γύρη από το φυτό και αυτές αναγνωρίζουν ποιο φυτό είναι γιατί κατευθύνονται αμέσως σ΄ αυτό!" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Θρασυβούλου.

    Μάλιστα, αναφέρει ως παράδειγμα ότι, αν μεταφέρουμε ένα μελίσσι από την Ελλάδα στον Καναδά, το μελίσσι αυτό θα γνωρίζει -άγνωστο πώς- όλα τα φυτά της νέας του "πατρίδας"!

    Ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τη νοθεία στο μέλι, σημειώνοντας ότι, από τους ελέγχους που γίνονται στο Εργαστήριο μελισσοκομίας δεν διαπιστώνονται προσμείξεις με γλυκαντικές ουσίες, αλλά, τις περισσότερες φορές, εισαγόμενο μέλι παρουσιάζεται και πωλείται ως ελληνικό.

    Όσον αφορά την ημερομηνία λήξης που φέρουν οι συσκευασίες μελιού, ο κ. Θρασυβούλου προτείνει στους καταναλωτές να την αγνοήσουν, γιατί "πρόκειται για μια υποχρέωση αγορανομική και το μέλι δεν χαλάει".

    Στη διάρκεια της γιορτής μελιού που διοργανώνεται από το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Σύλλογο νομού Θεσσαλονίκης και το 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν κυψέλες με ζωντανές μέλισσες, διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα, τα προϊόντα της μέλισσας, τρόποι συλλογής και χρήσης των προϊόντων κυψέλης, επίδειξη τρύγου σε παραδοσιακή μελισσοκομική σκηνή, καθώς και καλλυντικά από τα προϊόντα της μέλισσας και συνταγές.

    "Προτείνω στις γυναίκες, αλλά και στα παιδιά που έχουν ακμή, να βάλουν στο πρόσωπό τους επί μισή ώρα, βασιλικό πολτό με μέλι. Όταν θα ξεπλυθούν, το πρόσωπό τους θα γυαλίζει και θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ακμής", λέει ο κ. Θρασυβούλου.

    Όσον αφορά τις θερμίδες που περιέχει το μέλι, ο καθηγητής τονίζει ότι ένα κιλό ζάχαρη έχει 4.000 θερμίδες, ενώ ένα κιλό μέλι ελάτης, μόνο 2.200.

    Όσοι, ωστόσο, επισκεφθούν τη Γιορτή Μελιού μάλλον θα πρέπει να δώσουν "μάχη" με τις θερμίδες, αφού θα διατεθούν 6.000 λουκουμάδες και 150 κιλά γιαούρτι με 100 κιλά μέλι.

    Οι επισκέπτες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν και για τα προϊόντα της μέλισσας, από ειδικούς επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, από τους ίδιους τους μελισσοκόμους-παραγωγούς και από προβολή ταινιών σχετικών με τη ζωή των μελισσών.

    Σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του Α.Π.Θ. θα δοθούν πληροφορίες και θα απαντηθούν ερωτήσεις των καταναλωτών.

    "Θα μιλήσουμε γενικότερα για την προσφορά της μέλισσας", δηλώνει ο κ. Θρασυβούλου και απαντά και στο ερώτημα που τίθεται από τους περισσότερους ανθρώπους, πώς αντιδράμε δηλαδή σε επίθεση μελισσών

    "Αρχίζουμε και τρέχουμε μεβ¦. 27 χιλιόμετρα την ώρα γιατί η μέλισσα τρέχει με 25", λέει χαριτολογώντας για να εξηγήσει εντούτοις στη συνέχεια, ότι η μέλισσα ποτέ δεν τσιμπάει μακριά από την κυψέλη της.

    "Μην ξεχνάμε κιόλας ότι σε μερικές χώρες, το δηλητήριο της μέλισσας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων νόσων, όπως οι ρευματισμοί", καταλήγει.

    Κείμενο: Καραθάνου Ν.

    [06] Ξεπέρασαν το όριο του 3%

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινεί τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για εννέα ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ, ανεβάζοντας στα 20 το συνολικό αριθμό των κρατών μελών που εμφανίζουν δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

    Ειδικότερα, τα εννέα κράτη μέλη τα οποία σύμφωνα με την Επιτροπή παρουσιάζουν πλέον και αυτά υπερβολικά ελλείμματα είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

    Η Επιτροπή υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι στις αρχές του 2009 είχε κινήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για εννέα επιπλέον χώρες, των οποίων τα δημοσιονομικά ελλείμματα ξεπέρασαν το 2008 το όριο του 3% του ΑΕΠ. Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

    Επιπλέον, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι λαμβανομένων υπόψη των υπερβολικών ελλειμμάτων που παρουσίασαν η Μ. Βρετανία και η Ουγγαρία πριν από την οικονομική κρίση, τότε ο συνολικός αριθμός των χωρών μελών που βρίσκονται σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος φτάνει τις 20, εκ των οποίων οι 13 ανήκουν στην ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τα χρονικά περιθώρια για τη συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3% που θα λάβουν τα εννέα κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία κινήθηκε η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, θα προσδιορισθούν σε επόμενη φάση και συγκεκριμένα μετά τη δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ερωτηθείσα, τέλος, στις Βρυξέλλες αν τίθεται θέμα επανεκτίμησης των χρονικών περιθωρίων που έλαβαν στις αρχές του έτους τα πρώτα εννέα κράτη μέλη για τα οποία έχει κινηθεί η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος αρκέστηκε στην απάντηση ότι στο τέλος Οκτωβρίου η ΕΕ θα κληθεί να εκτιμήσει αν αυτά τα κράτη μέλη έλαβαν ως σήμερα όλα τα μέτρα που είχαν κριθεί αναγκαία, προ εξαμήνου για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

    Eurostat για την ελληνική οικονομία

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,3% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,8% και στους «27» κατά 4,7% ενώ στις ΗΠΑ η μείωση του ΑΕΠ ήταν 3,8%. Σύμφωνα με τη Εurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο 0,3% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,1% και στους «27» κατά 0,2%.

    [07] Αρση της ασυλίας

    Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που εξασφάλιζε ασυλία στον πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λαμβάνοντας μίαν απόφαση που μπορεί να ανοίξει και πάλι το δρόμο για δικαστικές περιπέτειες του πρωθυπουργού και να υπονομεύσει την κυβέρνησή του.

    Ο 73χρονος Ιταλός πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του οποίου τα 15 μέλη επιλέγονται από τον πρόεδρο, το δικαστικό Σώμα και το κοινοβούλιο.

    "Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ένα πολιτικό όργανο, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε. Οι δίκες εναντίον μου είναι φάρσες. Ζήτω η Ιταλία και ζήτω ο Μπερλουσκόνι", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός υψώνοντας τη γροθιά του. Πρόσθεσε εξάλλου ότι το δικαστήριο, ο αρχηγός του κράτους και τα Μέσα Ενημέρωσης υποστηρίζουν στο σύνολό τους την αριστερά.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα αποδυναμώσει τον Μπερλουσκόνι και θα κάνει λιγότερο εφικτή τη λήψη αποφάσεων για αυστηρή οικονομική πολιτική, καθώς η χώρα προσπαθεί να βγει από τη χειρότερη ύφεση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. "Η Ιταλία χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για να κινηθεί η οικονομία και αυτή (η απόφαση) κάνει τις μεταρρυθμίσεις λιγότερο εφικτές, διότι ο Μπερλουσκόνι θα είναι λιγότερο ικανός να επικεντρώσει την προσοχή του σε οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια", δήλωσε ο Τίτο Μποέρι, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου.

    Οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι είχαν υποστηρίξει ότι αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, ο πρωθυπουργός θα μείνει εκτεθειμένος έναντι των δικαστηρίων και δεν θα μπορέσει να κάνει σωστά τη δουλειά του.

    Η επίθεση του Μπερλουσκόνι κατά του προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εκτιμάται από τους αναλυτές ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία επικίνδυνη διαμάχη ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο νόμος, που εγκρίθηκε πέρυσι, μόλις ο Μπερλουσκόνι επέστρεψε για τρίτη φορά στην πρωθυπουργία, παραβιάζει την αρχή του Συντάγματος ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου.

    [08] "Πράσινη ενέργεια"

    Τη «στρατηγική του άλματος» καλούνται να ακολουθήσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες και στο πεδίο της ενέργειας. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), πρόκειται για στρατηγική που στέφθηκε με επιτυχία στις επικοινωνίες, καθώς δεκάδες φτωχές χώρες πέρασαν απευθείας στην ψηφιακή εποχή, χωρίς προηγουμένως να διανύσουν το στάδιο της αναλογικής σταθερής τηλεφωνίας.

    Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, η συγκεκριμένη οδός παρουσιάζεται ως μονόδρομος στις υπό ανάπτυξη και με χαμηλό ΑΕΠ χώρες. Διότι σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνον υιοθετώντας την αποκαλούμενη «πράσινη ενέργεια» μπορούν να αποφύγουν τις ασύμφορες και καταστροφικές για το κλίμα ορυκτές μορφές ενέργειας. Το θέμα αυτό συζητήθηκε και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την προστασία του κλίματος, που διεξάγονται στην Μπανγκόκ.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της οικολογικής οργάνωσης «Greenpeace», Μάρτιν Κάιζερ, μιλώντας στη «ΝΒ», είπε σχετικά: «Η μάχη για το ρόλο του πρωτοπόρου στο πεδίο των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας είναι εδώ και καιρό σε εξέλιξη. Η Γερμανία είναι σίγουρα στην πρωτοπορία της σχετικής τεχνολογίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν τώρα μεγάλα ποσά, ώστε να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι χώρες, όπως η Κίνα, επιδιώκουν να εισαγάγουν αυτές τις τεχνολογίες και να τις διαδώσουν. Πρόκειται για Big Business». Το παράδειγμα της Κένυα Η νέα «πράσινη οικονομία» θα δείξει το δρόμο προς το μέλλον. Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι γιβ αυτό. Το «ενεργειακό άλμα», κατά το πρότυπο του «τηλεπικοινωνιακού άλματος», συνιστά αναγκαιότητα και «πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ήδη μπει στην κούρσα», επισημαίνει ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Άχιμ Στάινερ.

    «Διαβλέπω - είπε χαρακτηριστικά ο Άχιμ Στάινερ - ένα παρόμοιο άλμα και στο πεδίο της ενέργειας. Προσέξτε το παράδειγμα της Κένυας. Αυτήν την εποχή γίνεται η εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών και μιλούμε για μία χώρα, που έχει πολλές περιοχές χωρίς ηλεκτροδότηση. Το ρεύμα δεν ήλθε, αλλά οι οπτικές ίνες είναι ήδη εκεί».

    «Το ίδιο ισχύει και για την ενέργεια», πρόσθεσε ο ειδικός επιστήμονας του ΟΗΕ. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η Κένυα «θα τριπλασιάσει τα επόμενα τρία χρόνια το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από γεωθερμικές εγκαταστάσεις. Και όχι μόνο». Ανάλογη εκτιμά πως θα είναι και η αύξηση του ποσοστού της αιολικής ενέργειας. Αντικείμενο συζητήσεων οι επενδύσεις «Με το νέο δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο προβλέπει και συμβάσεις αμοιβής για τους παραγωγούς ρεύματος, θα έχουμε στην Κένυα σε 3 με 4 χρόνια το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο. Θα είναι στην Τουρκάνα. Σε δέκα χρόνια η Κένυα θα καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρικό ρεύμα με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, απαιτούνται επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Στάινερ.

    Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων, που γίνονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία, η οποία θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο. Και οι πιθανότητες για μια επιτυχή συμφωνία είναι πολλές, με δεδομένο ότι οι τιμές των ηλιακών και αιολικών εγκαταστάσεων πέφτουν διαρκώς.

    Για πολλές χώρες, εξάλλου, που ακόμη δεν έχουν ένα πλήρες δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι αποκεντρωμένες και αυτόνομες ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις είναι σίγουρα φθηνότερες από τα δίκτυα. Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι Κινέζοι που διοχετεύουν όλο και περισσότερους πόρους στα εν λόγω συστήματα, πολλά από τα οποία άλλωστε παράγουν και οι ίδιοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 October 2009 - 6:30:33 UTC