Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη
  • [02] Νομπέλ Ειρήνης στον Ομπάμα

  • [01] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη

    Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ο κ. Παπανδρέου έφθασε το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη και στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" τον υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στην επίσκεψή του τον συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά του τού υπουργού Εξωτερικών, για να πάρει μέρος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη που διεξάγεται εδώ, ενώ το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

    Στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τονίζει ότι τον ίδιο τον γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι και γνωρίζουν ότι πάντοτε με ειλικρίνεια και καθαρότητα θα συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων.

    Γνωρίζουν πρόσθεσε, τις προσπάθειες για προσέγγιση στα ζητήματα που μας αφορούν και τα ζητήματα που μας πονούν. Και ως τέτοια ανέφερε το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, την ανάγκη να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα, όπως και για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, του Πατριαρχείου και της Χάλκης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Διευκρίνισε πάντως, ότι στις προθέσεις του δεν είναι να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα, αλλά να αναδειχθούν και να λυθούν και πρόσθεσε, ότι είναι γνωστές οι προσπάθειές του για προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στο Πατριαρχείο και αναφέρθηκε και στην προσωπική του φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος όπως τόνισε, με τη σοφία και τη δράση του ανέδειξε την Ορθοδοξία ανά τον κόσμο και είναι πρωτοπόρος ανοίγοντας νέα θέματα, όπως το περιβάλλον και η οικολογία.

    Ανέφερε επίσης, ότι η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου τού δίνει μεγάλη δυνατότητα να παίξει ρόλο στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τις άλλες εκκλησίες, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη χαρά του, διότι στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τις εκλογές βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι όλοι σεβόμαστε την επιλογή του λαού για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χαιρετίζουμε την επιλογή και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε ο ελληνικός λαός σε εσάς προσωπικά και στο ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία είπε ο κκ Βαρθολομαίος

    Δεν έχουμε πρόσθεσε, παρά να σας συγχαρούμε ολόθερμα και εξέφρασε τα αισθήματα αγάπης του Πατριαρχείου προς τον ελληνικό λαό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου, για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που, όπως σημείωσε, είναι γνωστό από το 1999.

    Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχήθηκε και η σημερινή Διαβαλκανική Διάσκεψη να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνευση στην περιοχή, ευχόμενος επίσης να υπάρξει ειρήνη και σε όλον τον κόσμο.

    Δήλωση για Κύπρο

    Ειδική αναφορά στην Κύπρο, με την οποία εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του για το Κυπριακό και την επίλυσή του, έκανε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου με δήλωσή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε «θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση για μια ενιαία, επανενωμένη Κύπρο» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη».

    Στη δήλωσή του αναφέρθηκε και στη σχέση φιλίας, που είχε αναπτύξει με τον αείμνηστο Ισμαήλ Τζεμ, την περίοδο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Ελλάδα, πριν από δέκα χρόνια.

    Ο κ. Παπανδρέου μετά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, επισκέφθηκε τον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, όπου απέθεσε λίγα λουλούδια.

  • ** Ο κ. Γ. Παπανδρέου, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Προβόπουλου

    Χθες, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδος Γ. Προβόπουλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη.

    "Τα προβλήματα της οικονομίας είναι γνωστά. Η δυναμική της, επίσης, είναι γνωστή. Τα υπόλοιπα, τα συγκεκριμένα, θα τα ακούσετε στις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό", δήλωσε ο κ Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ύψος του ελλείμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η υπόθεση της ελληνικής οικονομίας παρά είναι σοβαρή για να πετάμε αριθμούς ελλειμμάτων μετά από συναντήσεις, όπως αυτές.

    Πρόσθεσε, δε, ότι αυτές οι συναντήσεις είναι πάγιες, συνηθισμένες και πολλές και ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερες και "βέβαια ο πρωθυπουργός θα παρακολουθεί από πολύ κοντά όλα τα ζητήματα της οικονομίας".

    Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση το ύψος του ελλείμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "έχουμε τα στοιχεία αυτά, θα τα ανακοινώσουμε".

    Ερωτηθείς για το εάν το χρέος θα ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ, όπως φέρεται να είπαν σήμερα στελέχη της ΝΔ, που πέρασαν από το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι σήμερα θα είναι η δημοσιοποίηση του εξαμηνιαίου χρέους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ότι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του εξαμήνου και πως από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα στοιχεία θα ανακοινωθούν όταν έρθει η στιγμή.

    Σε ερώτηση για το ποια μέτρα πρότεινε ο κ. Γ.Προβόπουλος και για το αν υπάρχει κοινή γραμμή ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα και σε εκείνα που η κυβέρνηση έχει κατά νου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν θα μπούμε σε μέτρα", προσθέτοντας ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκ του θεσμικού του ρόλου προτείνει μια σειρά πράγματα και ότι η κυβέρνηση στη συνέχεια παίρνει τις αποφάσεις της και εκτελεί.

    Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της θέσης του κ. Προβόπουλου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι είχε μια εις βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας.

    "Τους ενημέρωσα σε βάθος για τις συζητήσεις που έγιναν στα πλαίσια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη, τους ενημέρωσα, βεβαίως και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, που είναι αρκετά ανησυχητικές, στη δε συνέχεια η συζήτηση εστράφη στον τρόπο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα".

    Ακόμη, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι "κάναμε μία αρκετά εκτεταμένη συζήτηση πάνω σ' αυτό το θέμα, συζήτηση που θα επαναλάβουμε σε επόμενη συνάντηση, που είπε ο πρωθυπουργός ότι θα έχουμε, διότι δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε όλα αυτά τα θέματα, στο πως δηλαδή θα μπορέσουμε θετικά να φύγουμε απ' αυτές τις δυσκολίες".

    Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ο κ. Προβόπουλος αναφερθείς στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η ατζέντα ήταν πλούσια και ότι εκτός από τις οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως, υπάρχουν ορισμένα θέματα με το ρόλο που καλείται να παίξει το ΔΝΤ μετά την κρίση.

    "Θα πρέπει να υπάρχει ανακατανομή ψήφων από τις πλούσιες προς τις αναδυόμενες χώρες", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε ότι "όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, όπως και το θέμα των αποφάσεων που λαμβάνεται στο επίπεδο των G-20".

    [02] Νομπέλ Ειρήνης στον Ομπάμα

    Το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης θα απονεμηθεί στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα για τις "εξαιρετικές του προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς", ανακοίνωσε η νορβηγική επιτροπή του βραβείου.

    "Η επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στο όραμα και στις προσπάθειες του Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Τούρμπιον Γιόγκλαντ.

    "Ως πρόεδρος, ο Ομπάμα δημιούργησε μια νέα ατμόσφαιρα στη διεθνή πολιτική. Η πολυμερής διπλωματία κέρδισε και πάλι μια κεντρική θέση, με έμφαση στον ρόλο που τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να διαδραματίσουν. Σπάνια ένας άνθρωπος κέρδισε την προσοχή, όπως έκανε ο Ομπάμα, ολόκληρου του πλανήτη και έδωσε στον πληθυσμό του την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον", πρόσθεσε ο Τούρμπγιορν Γιόγκλαντ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του εδώ και μόλις εννέα μήνες, εκφώνησε τον περασμένο Ιούνιο στην Αίγυπτο σημαντική ομιλία που είχε ως στόχο να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον αραβικό κόσμο, μίλησε τον περασμένο μήνα από το βήμα του ΟΗΕ για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και έχει δεσμευθεί στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

    Το βραβείο, στο οποίο περιλαμβάνεται ένα μετάλλιο και το χρηματικό ποσόν των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, θα επιδοθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Οσλο.

    "Ο πρόεδρος δέχθηκε με ταπεινότητα την επιλογή του"

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε με ταπεινότητα την είδηση για την απονομή στον ίδιο του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

    "Ο πρόεδρος δέχθηκε με ταπεινότητα την επιλογή του από την επιτροπή" απονομής των Νόμπελ, προσέθεσε ο ίδιος.

    Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα Ρόμπερτ Γκιμπς τηλεφώνησε στον Λευκό Οίκο και ξύπνησε τον αμερικανό πρόεδρο για να του ανακοινώσει την είδηση λίγο πριν από τις 06:00 τοπική ώρα, περίπου μια ώρα μετά την ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ στις 05:00 τοπική ώρα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

    Στον Ομπάμα δεν έγινε ως είθισται το παραδοσιακό τηλεφώνημα από την επιτροπή απονομής των Νόμπελ για να του ανακοινωθεί ότι κέρδισε το φετινό βραβείο, δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής της επιτροπής απονομής των Νόμπελ Τόρμπιορν Γιάγκλαντ.

    "Δεν πρέπει κανείς να ξυπνήσει έναν πρόεδρο στο μέσον της νύχτας", διευκρίνισε ο Γιάγκλαντ σε δημοσιογράφους.

    Συνήθως η επιτροπή ενημερώνει τηλεφωνικώς αυτόν που τιμήθηκε με το βραβείο περίπου μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της.

    Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο έχουν μείνει έκπληκτοι από την ανακοίνωση αυτή ανέφερε το Ρόιτερ σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τον ανώτερο σύμβουλο του Ομπάμα Ντέιβιντ ¶ξελροντ. "Όπως κι εμείς", απάντησε αυτός.

    Σε δηλώσεις που έκανε στο NSNBC ο ¶ξελροντ σχολίασε εξάλλου ότι ήταν μια αναπάντεχη τιμή για τον πρόεδρο και μια επιβεβαίωση του έργου του όσον αφορά τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η διάδοση των πυρηνικών όπλων και η κλιματική αλλαγή.

    Στην ερώτηση αν ο Ομπάμα θα μεταβεί στο Όσλο για την τελετή απονομής του Νόμπελ, ο ¶ξελροντ απάντησε: "Όλα αυτά τα μαθαίνουμε τώρα, επομένως δεν γνωρίζω τι θα κάνουμε όσον αφορά το θέμα αυτό. Υποθέτω πως ναι, αλλά δεν ξέρω".

    Χαιρετίζουν τη βράβευση

    Η βράβευση του αμερικανού προέδρου με το Νομπέλ Ειρήνης ροκάλεσε θετικές αντιδράσεις, σκεπτικισμό -και σίγουρα την έκπληξη των δημοσιογράφων κατά την ανακοίνωσή της στο Όσλο.

    "Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον πρόεδρο Ομπάμα, ηγέτη της πιο μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο, στην αρχή της θητείας του, αποτυπώνει τις ελπίδες που έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο με το όραμά του ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα", δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Αυτό το βραβείο είναι μια ενθάρρυνση για όλους όσοι μπορούν να συνεισφέρουν στην δημιουργία ένας πιο σίγουρου κόσμου", συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Την βράβευσή του αμερικανού προέδρου χαιρέτισαν μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο επικεφαλής της γραμματείας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το κλίμα (UNFCCC), Ιβο ντε Μπόερ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και το ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα.

    Ο ΕλΜπαραντέι που κέρδισε και ο ίδιος βραβείο Νόμπελ το 2005 από κοινού με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα άξιζε το βραβείο γιατί ανανέωσε την ελπίδα για παγκόσμια ειρήνη.

    "Δεν μπορώ να σκεφτώ σήμερα κάποιον που να αξίζει περισσότερο αυτή την τιμή", δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι, προσθέτοντας ότι είναι "ενθουσιασμένος".

    "Σε λιγότερο από έναν χρόνο από την στιγμή που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο που ζούμε, αλλά και τους εαυτούς μας και ανανέωσε την ελπίδα για έναν ειρηνικό κόσμο", δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι.

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη επίσης σε μήνυμά του τον Μπαράκ Ομπάμα για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης που "σηματοδοτεί την επιστροφή της Αμερικής στις καρδίες όλων των λαών του κόσμου".

    Ο επικεφαλής της γραμματείας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το κλίμα (UNFCCC), Ιβο ντε Μπόερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η βράβευση του Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να αποτελέσει μια "παρότρυνση" για τον αμερικανό πρόεδρο για να ασχοληθεί επισταμένως με την υπογραφή μιας παγκόσμιας συνθήκης για το κλίμα.

    Το ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα, το οποίο εκτιμά ότι η βράβευση του αμερικανού προέδρου πρόκειται να τον εμψυχώσει στον αγώνα του υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και της εξάλειψης της φτώχειας.

    "Το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα, στο όνομα του ιδρυτή του Νέλσον Μαντέλα, χαιρετίζει την απονομή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είμαστε σίγουροι ότι το βραβείο αυτό θα του επιτρέψει να ενισχύσει τη δέσμευσή του, ως ηγέτη του ισχυρότερου έθνους του κόσμου, για να συνεχίσει την προώθησή της ειρήνης και την εξάλειψη της φτώχειας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιδρύματος.

    Η απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ενισχύει τις ελπίδες ότι θα εργαστεί περισσότερο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, εκτιμά και η ηγέτιδα των Ουιγούρων Ρεμπίγια Καντίρ, η οποία φερόταν επίσης ως υποψήφια για το βραβείο. "Είμαι πολύ χαρούμενη που (ο Μπαράκ Ομπάμα) τιμήθηκε με το βραβείο. Τώρα πρέπει να κάνει κάτι και αυτό αυξάνει τις ελπίδες ότι θα υπερασπιστεί τα καταπιεσμένα έθνη", δήλωσε η κα Καντίρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι η "σωστή απάντηση" για μία τέτοια διάκριση, δήλωσε και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, εν αναμονή της απόφασης από την πλευρά των ΗΠΑ για το αν θα αποσταλεί ή όχι μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στη χώρα για την ενίσχυση του αγώνα κατά των ταλιμπάν, οι οποίοι καταδίκασαν φυσικά τη βράβευση. "Δεν καταλάβαμε καμία αλλαγή της στρατηγικής για την ειρήνη, δεν έκανε τίποτα για την ειρήνη στο Αφγανιστάν, δεν έλαβε κανένα σχετικό μέτρο ειρήνευσης ή σταθεροποίησης της χώρας", δήλωσαν οι ταλιμπάν δια στόματος του εκπροσώπου τους.

    Για τη βράβευσή του τον συνεχάρη και η Παλαιστινιακή Αρχή, εκτιμώντας ότι έτσι αυξάνεται η ευθύνη για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. "Ελπίζω ότι η βράβευση αυτή θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τον Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να εργαστεί ακόμη σκληρότερα για την ειρήνη στην περιοχή μας", δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Γάσαν Χατίμπ.

    Σε μία πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Ιράν, σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η απονομή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον αμερικανό πρόεδρο θα πρέπει να τον παρακινήσει να συμβάλει στην εξάλειψη της αδικίας από τον κόσμο.

    Περηφάνια για τον Ομπάμα δήλωσαν παράλληλα ότι αισθάνονται οι συγγενείς του αμερικανού προέδρου την Κένυα.

    "Είμαστε πολύ περήφανοι για το βραβείο για τον Μπαράκ. Είναι μια μεγάλη τιμή", δήλωσε ο θείος του Σαΐντ Ομπάμα, ο οποίος ζει στο χωριό Κογκέλο στη δυτική Κένυα μαζί με τη θετή γιαγιά του Ομπάμα, Σάρα.

    "Το βραβείο αυτό αποτελεί πράγματι άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα στην λαμπρή δημόσια σταδιοδρομία σου και αναγνώριση της συμβολής σου στο καλό της ανθρωπότητας", αναφέρει παράλληλα ο κενυάτης πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι σε συγχαρητήριο μήνυμά του στον Ομπάμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 October 2009 - 12:30:27 UTC