Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψάχνουν απαντήσεις για τη δημιουργία των άστρων
  • [02] Ιστορικές συμφωνίες
  • [03] Υπέγραψε η Πολωνία

  • [01] Ψάχνουν απαντήσεις για τη δημιουργία των άστρων

    Aπαντήσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά του σύμπαντος, σχετικά με τη δημιουργία, την ιστορία και τη δομή του, φιλοδοξεί να δώσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ, το μεγαλύτερο και ακριβότερο του είδους του που εκτοξεύτηκε ποτέ. Πίσω από το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος «κρύβεται» μεταξύ άλλων ο νεαρός Έλληνας αστροφυσικός, Μάρκος Τριχάς.

    Ο Μάρκος Τριχάς συμμετέχει στη διεθνή ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και τον καθηγητή Ματ Γκρίφιν, που δημιούργησε το ένα από τα τρία όργανα παρατήρησης του τηλεσκοπίου Χέρσελ, την κάμερα «SPIRE» (σ.σ. τα άλλα δύο όργανα μέτρησης είναι το «HIFI», που κατασκευάστηκε υπό την καθοδήγηση του ολλανδικού ινστιτούτου «SRON» και το «PACS», που δημιούργησε ομάδα υπό την καθοδήγηση του γερμανικού ινστιτούτου Μαξ Πλανκ).

    Το βιογραφικό του Θεσσαλονικιού αστροφυσικού είναι ιδιαίτερα πλούσιο, αν και είναι μόλις 29 ετών. Σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του ΑΠΘ και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τη διδακτορική του διατριβή στο «Imperial College» και τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο «Imperial» και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Είχα την τύχη να φύγω σε μικρή ηλικία από την Ελλάδα. Και μιλάω για τύχη γιατί αναμφισβήτητα στο εξωτερικό εξελίσσεσαι πιο γρήγορα», εξήγησε ο ίδιος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

    Ο Μάρκος Τριχάς χαρακτηρίζει την εμπειρία της συμμετοχής του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πολύ σημαντική, αλλά και ιδιαίτερα απαιτητική. «Δουλέψαμε σκληρά για την ολοκλήρωση του τηλεσκοπίου, ενώ η φάση της συλλογής των δεδομένων αναμένεται να είναι εξίσου απαιτητική», τόνισε.

    Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ εκτοξεύτηκε (μαζί με το τηλεσκόπιο Πλάνκ)- τον περασμένο Μάιο με έναν πύραυλο Αριάν-5 από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, κοντά στον Ισημερινό.

    Στοιχεία για την κατασκευή του Χέρσελ, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα από την αποστολή του παρουσιάστηκαν απόψε σε εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Αστροφυσικής του Κολεγίου «Imperial», το Κέντρο Ελέγχου Εξοπλισμού «SPIRE», το Βρετανικό Συμβούλιο, το Επιστημονικό Κέντρο Χέρσελ της NASA, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας και το ΑΠΘ, στο πλαίσιο των «Δημητρίων».

    Το Χέρσελ, που πήρε το όνομά του προς τιμήν του Γερμανού αστρονόμου Γουίλιαμ Χέρσελ, ο οποίος ανακάλυψε τυχαία το 1800 την υπέρυθρη ακτινοβολία, έχει ως αποστολή να ανιχνεύσει το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν. Για το λόγο αυτό είναι εξοπλισμένο με κάτοπτρο διαμέτρου 3,5 μέτρων, το μεγαλύτερο που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε διαστημική αποστολή. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο εγχείρημα, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 12 χρόνια, δαπανήθηκαν περισσότερα από ένα δισεκατομμύρια ευρώ.

    Εντυπωσιακή είναι και η καινοτομία στην κατασκευή του: μια δεξαμενή ρευστού ηλίου στη βάση του τηλεσκοπίου ψύχει τα εργαλεία του Χέρσελ τόσο ώστε να μπορούν να εντοπίσουν τα εξίσου ψυχρά αντικείμενα του σύμπαντος.

    Όλα αυτά για να έχει το διαστημικό παρατηρητήριο Χέρσελ από τη θέση που βρίσκεται (στο 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη) τη δυνατότητα παρατήρησης στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τα πρώτα στάδια της αστρικής εξέλιξης των γαλαξιών.

    «Με το τεχνολογικά προηγμένο αυτό διαστημικό τηλεσκόπιο έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να δούμε στο γαλαξία μας και τους άλλους γαλαξίες την πολύ ψυχρή σκόνη που είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό των νέων αστέρων και άρα να σχηματίσουμε εικόνα για τη διαδικασία γένεσης των αστεριών», υπογράμμισε ο Μάρκος Τριχάς.

    Ο διευθυντής της ομάδας «SPIRE», Ματ Γκρίφιν, πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την Ιστορία και την εξέλιξη του σύμπαντος από τη μεγάλη έκρηξη μέχρι σήμερα και το τηλεσκόπιο Χέρσελ θα συνεισφέρει στην κατανόηση αυτή».

    Όπως διευκρίνισαν οι δύο ερευνητές παρουσιάζοντας τις πρώτες εικόνες που αποτύπωσε το Χέρσελ, τα σημαντικά επιστημονικά δεδομένα θα αρχίσουν να συλλέγονται από τις 15 Οκτωβρίου. «Τότε θα μπορούμε να προσθέσουμε πολλά στοιχεία στην κατανόηση του σύμπαντος. Αν και είναι γνωστό πως κάθε έργο εγείρει εξίσου πολλά ερωτήματα με αυτά που απαντά», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρίφιν.

    [02] Ιστορικές συμφωνίες

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας έλυσαν τις διαφορές της τελευταίας στιγμής και υπέγραψαν απόψε στη Ζυρίχη τις συμφωνίες για την εξομάλυνση των σχέσεων τους που είχαν παγώσει εδώ και περισσότερο από ένα αιώνα από τη μνήμη των σφαγών των Αρμενίων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι δυο υπουργοί έσφιξαν τα χέρια για αρκετό χρόνο μετά την τελετή της υπογραφής , που καθυστέρησε για περίπου τρεισήμισι ώρες λόγω μιας "δυσκολίας της τελευταίας στιγμής" που αφορούσε τις ομιλίες που επρόκειτο να εκφωνηθούν.

    Τελικά δεν εκφωνήθηκε καμία ομιλία.

    Ικανοποιημένη δήλωσε η Χ. Κλίντον

    Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν για να χτίσουν πάνω στο "ορόσημο" που επέτυχαν η Τουρκία και η Αρμενία με την υπογραφή των πρωτοκόλλων για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους.

    Η Κλίντον, που δήλωσε "πολύ ικανοποιημένη" από την υπογραφή των συμφωνιών αυτών, πρόσθεσε ότι και οι δύο χώρες είχαν κάποιες ανησυχίες που καθυστέρησαν την υπογραφή των πρωτοκόλλων, στην τελετή που έγινε στη Ζυρίχη.

    "Υπήρξαν ανησυχίες και από τις δύο πλευρές", δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας πάντως "ιστορική" τη συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας.

    [03] Υπέγραψε η Πολωνία

    Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι, υπέγραψε τη Συνθήκη της Λισαβόνας κι έτσι απομένει μόνο η Τσεχική Δημοκρατία να υπογράψει.

    Ο Κατσίνσκι, συντηρητικός ευρωσκεπτικιστής, υπέγραψε τη Συνθήκη στη διάρκεια τελετής στο προεδρικό μέγαρο, την οποία παρακολούθησαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Πριν από την υπογραφή, ο Κατσίνσκι επισήμανε ότι η ΕΕ παραμένει μία ένωση, η οποία αποτελείται από κυρίαρχα κράτη και είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε νέα μέλη, ανάμεσά τους και σε βαλκανικές χώρες και τη Γεωργία.

    Συγχαρητήρια από τον Τσέχο πρωθυπουργό

    Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Γιάν Φίσερ, συνεχάρη σήμερα τον πολωνό πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι για την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του, ο Φίσερ ανέφερε ότι "το έγγραφο μπορεί να επικυρωθεί και από τη Δημοκρατία της Τσεχίας στο εγγύς μέλλον".

    Μετά την υπογραφή της Συνθήκης από τον Κατσίνσκι, ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που δεν την έχει υπογράψει, ώστε να τεθεί σε ισχύ, είναι ο τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους.

    Ο τσέχος υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Στέφαν Φούλε, συνεχάρη επίσης την Πολωνία, λέγοντας ότι ελπίζει εντός του χρόνου να υπογράψει και η χώρα του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 October 2009 - 6:30:21 UTC